bar igazad van es szivbol egyet is tudokerteni veled...
de!
a magyar bortermelok nagy resze kokemeny anyagi problemakkal kuzd es onerobol nem kepes technikailag fejlodni, sem pedig a marketingre es a megjelenesre adni. Ehhez lenne jo a kulfoldi piacbol szarmazo bevetel. E nelkul lassu halalra van itelve jo sok magyar bor.
mé kell nekünk világpijac? elfogy itthon is a nagyrésze nem? őrülök annak, hogy tisztes bort készítenek számunkra. a tokaji, somlai valóban világszínvonalú lehetne, de örülök én annak is ha mi elfogyasztjuk itthon
Te szegény :))
Bár ahhoz, hogy megjelenjen egy bor pl. egy ilyen üzletlánc polcain, ahhoz megfelelő mennyiség és állandó minőség is kell a sok minden más mellett...Mi itt még meglehetősen gyengék vagyunk, csak azt gondoltam legalább a Weninger elfér a sok Burgerlandi mellett, de nem.
Es az Becs volt Cirfandlia. El tudod ezek utan kepzelni a Helyzetet egy Helsinkii vagy Stockholmi borboltban?
Halalosztas.... ezek utan egy kisse morbidnak tunik amikor otthon az otcsillagos meg negycsillagos aszukrol es villanyi vorosokrol folyik a kellemesen sznob -pozitiv ertelemben- diskurzus... kozben sehol nincsenek, esetleg nagy ritkan, olyankor sirva is fakadok oromomben es tobben osszeneznek a hatam mogott mikozben merengo tekintettel csodalok egy Huba bacsi fele Zeust, esetleg egy Gere Vab.Suv-ot... De ez ritka, igy kenytelen vagyok Penedes-i, Rioja-i meg Burgundy es Toscanai borokkal oblogetni...
Hosszúra nyúlt hétvégém remek élményekkel örvendeztetett meg:
Tehetős rokonék tudván, hogy borszerető vagyok, a legjobbjaikból válogattak; kezdtünk egy Vylyan 98-as Montenuovo-val, ami sajnos dugós volt, és a házigazda már öntötte is ki a lefolyóba, alig tudtam megmenteni egy pohárnyi kóstolót, hogy azért ugye a dugósság jól az emlékezetembe vésődjön. Érdekes, h. inkább az illat volt dohos, penészes, ízben kevéssé érződött.
Ezután rögtön adtunk még egy esélyt Vylyánéknak egy 98-as Cab Sauv. képében, ami már szépen domborított, bár meglehetősen "férfias" jelleggel; komoly sav és tanninkészlettel bírt, kicsit nyers benyomást tett de azért ott volt.
Nap fénypontjaként vezették elő a 99-es Kopárt és nagyon meglepett, mennyire kerek már ez a bor, főleg az előző után, szinte símogatta az ember ízlelőit. Tényleg nagyon szép, mindenkinek azt ajánlom, ha így jut hozzá mint én ne hagyja ki:))
Ezután -tudom morbid, de- Csopaki háztáji Olaszr.-el öblítettünk, (úgy tűnik jó volt a fehéreknek a 2001-es év!) majd legvégül XO Cognac de akkor már kész voltam...
Másnap Bécsbe mentünk, és ami a topicot is érdekelheti betértem a Wein & Co nevű borszakboltba, és szétnéztem magyar bor ügyben. Hát szomorú a kép, szinte semmi egy pinceszinten(két szintes az üzlet) eldugott, leárazott!! Royal Tokaji Company 96-os 5p aszún kívül. Vettem egy noname, relative olcsó Chilei bort, amit meg is ittunk; semmi extra de ott vannak a boltban, sőt Románia is!! Ellentétben velünk...
A reduktiv hangsulyossag es az ujfahordo dongetes fel sem merult bennem mint gondolat.
Ahogy igy jobban belegondolok, inkabb, hatarozott, szaraz fajtaborokat es jol erlelheto (10-15 evig vagy tovabb) szep cuvee-ket varnek Tokajrol.
Amihez hozza tudtam jutni az almult idoben:
Hungarovin 1994 5p.
Disznókö 3p /bar ez 88-as, szoval versenyen kivuli.
korabban meg kostltam az Oremus-tol, de annak az evjaratara nem emlekszem.
Persze tudom, hogy nem ezek a regio nagyminosegei, de valamit jelez, hogy kulfoldi piacon ezekkel talalkoztam.
Szoval hiaba van a magyar piacon a minosegevel es az araival ott jopar termelo, az idonkenti nagy nemzetkozi aranyermek nemsokaternek, ha az europai piacon nincsen ott tartosan ugyanaz a bor.
A Tokaji vilagszinten valo besorolasoddal en is egyetertek, tenyleg jo lenne, ha a nagy bordeaux-i grand cru-k termeseivel egy lapon emlegetnek az aszukat, de legalabbis a botiriszes borok kozott. Az arak es a stabil piaci jelenlet es az elterjedt image egyelore nem ezt tukrozik.
En egyebkent igenis kivacsi lennek, hogy pl Yquem milyen fajtaborokat tudna csinalni. Erdekes lenne megnezni, hogy az ottani minosegi kovetelmenyekkel es szoleszeti/boraszati igenyeseggel milyen szintre tudna vinni d dolgot. Gyanitom, hogy sirva fakadnanak jo sokan.
Köszönöm a tájékoztatást. :-) Néhány nyárral ezelőtt kóstoltató emberkeként dolgoztam egy rövid ideig a Pajzos-Megyernél (mint azt már elárultam, helyi illetőségű vagyok). Ők például a hárslevelűt nem sokra becsülték, és szerintem a "könnyű, reduktív" furmintjuk és muscat-juk sem volt az igazi. Tudom, hogy konkurencia, és nem illik, :-) de neked mi a véleményed? És a chardonnay-jukról? Szerintem az sem világverő. A 93-as 5p aszújuk viszont nekem nagyon bejött, és a kései hárslevelű is. A kései muscat, viszont kb. cukorszirup jellegű volt, pedig ott nagyon dicsérték. Ti mit próbáltok kezdeni a szükségszerűen termelődő alapborral (mármint, ami nem épül be aszúba :-) )?
Kösz, de nem vagyok tag, és keretem se lett volna rá (bár gőzöm nincs ez most mennyibe volt) ja és laborban voltam eddig.
Tényleg az a juhfark összekóstolós játék mikor lesz, vagy rosszul emlékszem, hogy volt szó ilyesmiről is??
Borászatban úgy nem lehet a világ élére kerülni, hogy pl. Tokajban elkezdek reduktív száraz fehéret készíteni, majd barrique bort, majd egyre később kezdek szüretelni - végül pedig megpróbálok aszút készíteni, de ha már a száraz sem sikerül hagyom az egészet. Ezt az utat Tokaj már szerintem végigjárta - kb. 400 éve. Az egy szomorú dolog, hogy a hagyomány megszakadt, de azért nem kell mindent újrakezdeni. A bordeaux-i premier cru-at csak azért említettem (mondhattam volna bármelyik másikat), hogy egyáltalán nem szükséges fajtabort készíteni ahhoz, hogy elismert és jó legyél.
"Nem tartom elegnek, hogy az aszu alapboranak a cukorfokat az aszuszemekkel gyakorlatilag feljavitjak. Nekem nem eleg, hogy megismerem az aszut az aszuban."
Ezen azért már jó néhány termelö túllépett.
Szóval azért ki kiváncsi arra, hogy az Yquem milyen száraz Sauvignon blanc-ot vagy Semillon-t csinálna?
Az lehet, hogy ma még furcsán hangzik, de Tokajnak is ebben a kategóriában van a helye (legalábbis a jobbaknak).
Te egyébként kiknek az aszúit kóstoltad a 92 utáni évjáratokból?
Szőke Mátyás cab. sauv. 2000. Nekem nem okozott csalódást, bár igazán különlegeset sem tudnék mondani róla. A fajtára jellemző agresszív illattömeg, és még persze kissé nyers.
sver
P.S. Ebben nem volt szappan. Vagy az csak a chardonnay-re igaz? :-)
kemeny nevekkel tamadsz cere pajtas. Petrus, Pomerol kiralya maga 50 evig erlelendo 1000 dollaros palackjaival Yquem az ugyancsak nem olcso sauternres-i, Lafite-Rothschild az otcsillagos mester Pauillac, vagy foldije Latour, esetleg ugyanonnan Mouton-Rothschild...
Ember, ezek Bordeaux istenei, a vilag legjobb vorosbor termeloi :) palackajaikat bun kinyitni 10-15 eves koruk elott. Az araik meg hat tenyleg az 1000$ korul mozognek...
Tudnanak ok csinalni vilagszepe Cabernet-et vagy Merlot, mintahogy egy vilagbajnok mesterszakacs is tud rantottszeletet fozni. De ezek a magusok nem ebben utaznak. Ok a sajat stilusukkal es gazdag iz es illatvilagukkal lettek nagyok. az egyedisek es az eltarthatosag. Ettol meg fenyevekre sincsenek a Tokaji boraszok. A legdragabb aszu is kisfroccs arban van ezek mellett.
A Cabernet-ek vagy a Merlot-ok es mas nemzetkozi fajtaborokra a hullamzo es kiszamithatatlan divatfelhajtas jellemzo. Most a Cabernet-ek mennek, de neheny eve meg a Merlot volta kiraly... itt van a korszeru taplalkozas meg a marhavesz.. hidd el, hogy aratni fognak hamarosan a konnyu feherek.
Aki a legjobb akar lenni, annak nyilvan a cuvee a cel meg az egyedi stilus es a kis mennyiseg.
De en nem is a cuvee-t ostoroztam -bar meggyozodesem, hogy jo cuvee-t csak tokeletes alapborokbol lehet csinalni-, hanem az edesborokat.
Nem tartom elegnek, azt hogy egy szuret kesei. Nem tartom elegnek, hogy az aszu alapboranak a cukorfokat az aszuszemekkel gyakorlatilag feljavitjak. Nekem nem eleg, hogy megismerem az aszut az aszuban. Bizonyitekot akarok arra, hogy a tokaji boraszok kepesek igen jo minosegu fajtabort vagy akar cuvee-t csinalni. Ja es szarazat!!! Mert a szar szarazborrol meg a laikus fogyaszto is kiszurja, hogy szar. Igenis ne az edessegbol tudja a laikus fogyaszto felismerni a tokajit, hanem a borasz legyen olyan magus, hogy a terrior-t mar egy szaraz harslevelubol is ki tudja hozni... kepzeld milyen suru lesz a terrior egy aszuban.
Mondjuk elhiszem, hogy letezik ilyen es biztos vagyok benne, hogy a lelkes boraszok azok csinaljak is meg haladnak is.... csak en jutok nagyon ritkan hozzajuk.
Amugy, hoyg jelezzem koopercios hajlamomat, a hetvegen kostoltam egy Gundel-fele feledes Harslevelut (ezt tudtam keriteni), de nekem meg ez is nagyon edes volt, bar izlett.
Felmerült egy karácsony előtti borozás, mint 5 let. Még Fónagy Mester pincéje is szóba került. Sajna vele én nem beszéltem, bár Attila barátom vállalta ezt, mindjárt megkérdezem tőle, milyen eredménnyel járt. Persze készülhet egy "B" terv is, ha a gazda esetleg nem fogadna Bennünket. Vagy már készült is?
:o)
Eről jut eszembe, az új Bor és piacban láttam egy hirdetést, amelyben, ha jól értelmezem, Márai-idézetek vannak. Elnézést azoktól, akik talán ismerik ezt a szöveget, de olyan szép, nem állom meg, hogy ne másoljam ide:
"A rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban, összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét...
A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valami otthonos bizalmasság, az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél. A rizling az volt Magyarországon, amit a franciák általános szóval, a műfaj közelebbi megjelölése nélkül fehérbornak neveznek. Az a bizonyos pohár bor, melyet kéretlenül odaállítanak az ember elé a vendéglőben, az a bor, mely olyan, mint a kenyér...
Mikor a rizlinggel baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni."
Kedves Szőlő az összekóstolás biztos sikerülni fog, ugyanis megnéztem hűtőm tartalmát és már csak 2 üveg van egy '96-os és egy '99-es;)
Marcellus:Hm, zsivány megállj csak, ilyet állítani!:) Különben is abból nem is ittam, csak viccből emelgettem a poharat:) Én a kóserra gyanakszom, nagyon alkoholos volt, az én fejem meg mostanság nem arra van kalibrálva.
Jut eszembe:Van itthon egy üveg görög likőrborom, valami mazsolával erjesztett, irgalmatlanul édes valami, egy éve tartogatom de mivel lakásavatás csak január végén lesz lehet, hogy korábbra hozom a feláldozását, viszont ilyen borra szerintem csak - nálam is édesszájúbb - lányok leetnek vevők mert 1 pohárnál többet komoly teljesítmény meginni belőle:)
Sziasztok!
Most jöttem haza és folymatban van a topikban majdnem 1 hét alatt történtek olvasása.
Kedves Csite!
Megkaptam a meghívásodat a FélX-be, köszönöm. :o)) Ígérem bepótolom (szóval 21, vagy 22.-e?.. ;o) ).
Kedves Tybald!
Mindent elkövetek, hogy a legközelebbi talin ott legyek. Az összekóstolásról pedig (legalábbis ami ezeket a borokat illeti) majd gondoskodom. :o))
A Fahnenberg árai parodisztikusak.
Világos, hogy a nagypénzu sznobokra utaznak.
Nálam úgy voltak, hogy elore jeleztem, hogy ismerem az áraikat s nem valószínu, hogy bármit venni fogok. Aztán a második srác megmondta, hogy ok a kiszállásért nem kapnak semmit, csak az eladott palackokból részesednek. Na azóta nem beszélek meg idopontot velük. Nem túl igazságos, hogy a csicsergo hölgy, aki a srácok programját intézi más idejével legyen ennyire önzetlen.
Fekete Béla borai valóban nem túl elterjedtek, de aki kereste - mondjuk olvasmányélmény alapján - az hozzá tudott jutni. Az elso palackot például amikor a bor kezdett elso számú hobbimmá elolépni, 1999 táján az El Hordo-ban vettem meg.
A Monarchiával kapcsolatban azt a kritikát is hallottam már, hogy uniformizálnak a címke terén. Ez mondjuk tény. Ezzel együtt azt hiszem, hogy összvissz pozitív a tevékenységük mérlege, sooot.
A szelekcióik majd minden borát megkóstoltam eddig, rossz borral nem találkoztam. Nem mondom, hogy valamennyi csúcs volt, de azt igen, hogy messze átlag felettiek. S egy termelo alapesetben szerintem kitüntetésnek veheti, ha neve rá kerül egy Monarchia-cimkés borra.