A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Inverteres gép egy tágabb fogalom.Elektródához kapsz 40-50ezer körül elég jót.A fogyosbol (Co gép) talán ezt ez tudja a porbelest is, és amit te vársz azt is.
A porbeles technológia nem való vékony anyagokhoz. Legalábbis az én ismereteim szerint.
A huzal nagyon behatárolja a lehetőségeket.
Lemez munkához hagyományos fogyóelektródás "CO" gép kell, trafós, vagy inverteres az ebből a szempontból mindegy.
Amennyire én ismerem a piacot, ez inkább 100-150 ezres tétel, mire összeáll palackkal, gázzal, reduktorral, stb. De nem én vagyok ennek a legnagyobb szakértője, lehet, hogy van olcsóbb megfejtés.
Itt pont bevonatos elektódával (hegesztőpálca) van hegesztve. Ilyen magasságban azt könnyebb mozgatni.
(Egy néleges 300A-os Co és 1,2mm huzal alatt ilyen vasak heggesztéséhez hozzá sem szabadna állni. Ellenben egy Dc200A hegesztő és 3,2-es pálcával már ez elég jól hegeszthető.)
Arra amire való (nem a vékony anyag) arra megfelel, bár kissé drága a huzal. Ez egy nagyon könnyen használható hobbigép. zártszelvény, idomacélok, ház körüli barkácsolásra.
Amire abszolút nem alkalmas: vékony lemezek, autó kasztni, 5mm-nél vastagabb anyagok.
1,5-5mm közti anyagvastagsághoz oké. Annak aki keveset hegeszt, mert egy kis guriga huzal 5-6000 ft bele (0,5-1kg)
Volt nekem "ilyesmi', güde sg120A, kb másfél évig. Szerettem, rengeteg mindent megoldottam vele a ház körül. (kerítés, vízóra akna fedele, billenő garázsajtó...stb)
A "menetes cső" -nek a fényes dolgot nevezed a végén, az a "gázterelő" már ha van gáz. (ennél nincs)
Lehet egyébként kapni ilyet, de nem fog elégni. Ezen belül van az áramátadó, az szokott gyakrabban tönkremenni, de az meg szabvány, azt is lehet kapni.
Vékony anyag alatt mit értesz? Ez leginkább barkácsoláshoz való, 2-3 mm zártszelvényhez kiváló. Vékony lemezeket, pl. autó karosszériát nem nagyon lehet vele...
Porbeles huzal kell bele, ami arányaiban drágább, mint a "CO" huzal, de ha csak barkácska használod, akkor ennek nincs akkora jelentősége.
Érdemes jó minőségű huzallal használni, nagyon sokat javít a teljesítményén.
Sziasztok. Szeretett márkámban lesz hegesztő. Mi a véleményetek erről a masináról? Vékonyabb anyagokat lehet ezzel hegelni? A végén ha elég az a menetes cső vajon találok rá kompatibiliset?
Szia nagy az elötolás sok huzalt nyom ki és nem olvasztja be.
Tanács, tekerd le nullára az elötolást gépet vedd magad mellé egykézzel heggesztj másikkal lassan tekerd a pot métert ahol a legszebben olvaszt huzz egy vonalat :D
Pl nállam be van jelölve vékony közepes és vastag anyagra a gép. üdv.
Létezik hogy egy Traconic 220v/160A gép ilyen hegesztésnek nem minősülő /elnézést a kifejezésért/ taknyolást csináljon? Próbáltam közelebb az órához csatlakoztatni a gépet de ugyanazt produkálta!
3mm hézaggal próbáld meg, kevert gáznál, kb 1mm gyökszalagot (orr részt) hagyj, a többi gép beállítás. Pisztolyt kb. 5-10° lefele tartsd és íveld, ha úgy érzed hogy nagyon átmegy, akkor állíts kisebb paramétereken a gépen. A munkadarabot hegesztés előtt egy picit elő kell feszíteni, mert a hegesztési varrat mentén az anyag zömül. De szerintem az 50% a gépbeállításon múlik.
Üdv mindenkinek! Co2 hegesztő tanfolyamra járok, már a vége felé vagyok...nemsokára minősítés és olyan kérdésem lenne hogy 10 es lemezen tompa varratnál (pf helyzetben) mekkora hézagot kell hagyni? (Nekünk olyan 2.5-3 mm mondtak!?) Illetve hogy a gyök hegesztésénél ívelve kell e fölfelé haladni vagy csak simán tolni fölfelé? (Sajnos nekem általában nem egyenletes,túl magas a gyök..)
Azért írtam ki ide a kérdést mert több tanárunk is van és mind mást mond...gondoltam hátha van itt 1-2 gyakorlott hegesztő aki tud tanácsot adni.:)
Pang a fórum! :D :D A tapasztalt és több évet,évtizedet hegesztőket kérdezném,hogy milyen egészség romlást vettek észre magukon? Akár privátba is jöhet : olomlabu@citromail.hu -ra.
Én már több kipufogóval találkoztam ami saválló karimával gyártottak és szénacél csőre hegesztették rá.Gyárilag!tehát nem otthoni kókányolás.Mindegyik a hegesztésnél tőben tört le.Most pl. nekem az osztrák autópályán.Otthon megnéztem,egyik saválló,másik nem.Talán azért csinálták így,mert a csatlakozó sokkal hamarabb lerohadt volna,mint maga a cső el. Összességében semmi értelme!A saválló anyag amúgy is többe kerül.
Szabad az elektródát másik kézzel megtámasztani, akár meg is fogni és a hasadra könyökölni, ha tényleg nincs mihez érinteni a kezedet. Jó kesztyű kell és fejpajzs. Ügyes, aki csípőből céloz, de általában (tényleg nem mindig) okosabb lenne, ha rendesen célozna.
Saválló anyagra kellene külsejére hegesztenem sima acél tartókat!Valaki próbálta már savállót sima acéllal összehegeszteni hogy viszi co vagy avi gyakorlatban?
Végignéztem, igazából a gyerek nem volt szerintem hozzáértő, ha valaki taknyolni tud alapból, soha nem derül ki, hogy az ő bénasága vagy a cucc a gagyi.
Másik topicban azt ajánlották, hogy inkább vegyek egy IWELD Gorlillát és tanuljak meg valahogy bánni a pálcával. Árban hasonló, de elvileg a pálca olcsóbb mint a tekercs. Ami nekem nagyon tetszene az, ezzel az adagoló pisztolyos megoldással könnyebb dolgozni, de ha a gép vacakabb és a fenntartása drágább, akkor marad a pálca.
Az biztos, hogy jó gépek mert ilyen árak mellett is van piaca , ha közelebb lenne biztosan megvettem volna magamnak a nagy Jasic mellé,legfeljebb kicsivel drágábban tovább adtam volna:D
A Telwin egy nagyon jó hegesztő márka és szuper jó gépei vannak 65e-ft ért ez a gép ajándék, ha közelebb lenne elmennék érte és megvenném.
Hát igen az nem biztos hogy ami a papírra le van írva az mindig megfelel a valóságnak.
Igy fordulhat elő, hogy egy papíron kisebb teljesítményű, de ipari komoly gép a papíron nagyobb teljesítményű de barkács kategóriájú gépet úgy nyomja le mint a bélyeget.
Aki már "sokat" hegesztett és sok fajta meg teljesítményű géppel az ezzel a dologgal tisztában van.
Bekapcsolási idő nem mindegy hány celsius fokon van mérve ipari profi gépen 40 míg barkácson 20 celsius fokon mérik azért nem mindegy. Hot Start, Anti Slick és társai papíron mindeggyik tudja na de valójában.
Nem irok márkákat de egy pár gépről nekem is meg van a véleményem.
Többivel ellentétben a telwinnél reálisan nagyobb a bekapcsolási idő mint amennyit írnak,legalábbis ezt tapasztaltam, vagány gépek merem ajánlani csak túl drágák,persze ez pont nem...:D
Nem túl magas a bekapcs ideje, de egy 0,8-as huzallal, vagy egy porbelessel egy hobbistának otthonra bőven elegendő.
Mondjuk normál áron drága szerintem ez a teljesítmény szint. :-( 65-ért szinte új gép viszont nagyon korrekt vétel. (főleg a 35-40-50.000-es porbelesekhez képest)
Így van. Minimális gyakorlással vállalható eredményt érsz el egy porbeles géppel. Szép nem lesz, de nagyjából oké.
Nekem kb 1-5-2 évig volt meg a güde sg120, ez alatt 4-5 kis guriga huzalt használtam. Akkor még olcsó volt a deca márkájú huzal. (3500/db) A gépet 40-ért vettem, 30-ért adtam el egy majdnem tele huzallal ... nekem így megérte.
Sok variáció nincs vele. Könnyű használni. Fixen 2-es fokozaton kell hagyni, és a huzaltolást lehet anyagvastagság függvényében állítani a középállástól kicsit lentebb és fentebb. Ez így a vékony, és vastag falú zártszelvényeket kb lefedi 20-astól mondjuk 80-asig, betonvas és társai ... ház körül meg nagyon nem lesz más. Vékony és vastag anyagra meg nem jó.
Most a legolcsóbb helyen 33 egy ilyen gép, mondjuk ha nem használod sokat akkor az évi 3 kis tekercs huzal 15.000. 20 körü gondolom bármikor eladható a neten egy ilyen is porbeles gép ... át kell gondolni. Az tuti hogy le fogod cserélni idővel.
A tökéletes megoldás egy 100 körüli gép ... ez csak átmeneti megoldásnak jó (persze ha keveset hegeszt az ember akár 10 év is lehet ez az átmenet XD)
Köszi Szepen. szoval akkor a porbelest se kell leirni de az semmi masra se jo Ha hosszu tavban gondolkodom akkor viszont emelni kell a keretet. Koszi a tippeket es a ta
Nem lebeszélés vagy rábeszélésképp, csak hogy tiszta legyen a kép.
Az önvédő porbeleshez való kis gépek trafósak. Azért van csak 2 fokozat rajta, mert a huzal szűk tartományban használható, így ez a 2 fokozat is bőven sok. Mivel a gépbe csak 0,8-as vagy 0,9-es porbeles huzal használható, és abból is csak 0,5-1kg-s kis tekercs fér bele, így az előtoló is lehet gyengébb, bírni fogja. A beépített munkakábel is csak 2m, szóval nem sok terhelést kap a huzaltoló. Nem annyira gyenge gép amennyire látszik, elég jól bírják a strapát.
Pár évig használtam ilyen gépet otthoni barkácsoláshoz. Zártszelvényhez, idomacélhoz pont jó, egyszerű, szerettem, sokminden megoldható volt vele. (Güde sg120a) Könnyebben ment kezdőként mint az MMA. A huzal nem olcsó, az eredmény nem a legszebb. Elég hamar jön utána a vágy hogy rendesebb Co gépet vegyen az ember.
Nem rossz az ötlet hogy a co gépbe porbelest használni míg nincs palack és egyéb, arra viszont figyelni kell hogy az olyan gépen ahol nem lehet polaritást fordítani az előtolónál (vagy a gépen kívül egy dugóval) ott ez nem járható út.
100 körül lehet kapni megbízható inverteres (iweld pocketmig 195 aluflux, vagy alfaweld MIG/MMA185) gépeket amik tudják az MMA-t valamint a "CO" üzemmódot is, vagy kicsit drágábban megbízható magyar trafós co-t (Formig175) ami kb örök élet. (esetleg ezeket használtan, de az nagyon ritkán van, és akkor sem sokkal olcsóbb mint az új)
Ha a CO van megcélozva akkor sajnos csak ez a kategória a tuti tipp, alatta lesz hiányérzet.
SZia. Lebuktam. Valoban az a legszimpatikusabb. ami leginkabb foglalkoztat hogy a csak porbeles 30-40 korul tenyleg a legalja. Mindene muanyag Es csak ket teljesitmeny fokozata van. A hasznalt co volna 50ert de nagy a riziko hogy mellenyulok es atvernek mert nem ertek hozza. Az uj co meg ugy lattam80-nal indul. Valahogy azt kepzelem hogy vennek egy co-sat es porbelessel jatszani vele az elejen. Aztan ha fejleszteni tamad kedvem eleg a gazt hozzatenni nem kell uj gep. De latom hogy az 50 keves Amugy is. valahogy az mma nem szimpatikus. Plane hogy egy 40 centis palcikaval ott probaljam tartani a tavolsagot stb. Plane hogy az inverteres is 40tol indul. Osszessegeben azt latom hogy az mma-t mindenrstul ugy 80-bol el lehet inditani es egesz jo lenne a szett. A co nal egy alapgep lenne ennyi plusz a kiegeszitok. itt pajzsra, par szerszamra flex allvanyra derekszog sablonra vedo cuccokra gondolok. Az olcsobb automata sisakok tetszenek ha azok is eleg gyorsak A szemem nem kockaztatnam. Ugy lattam h a nagyon dragak is csak olyanokat tudnak ami nekem kevesbe ertekes mint a tobb erzekelo a solar vagy a jobb kezeles esetleg szebb konnyebb. Mivel sztem evente 2-4 alkalommal vennem elo lehet hogy marad a mma es elfustolok par doboz palcat. Kosz a segitseget!
Szia én meg próbálok neked segíteni ebben a témában.
Ahogy a mondataidból ki tudom venni neked egy co hegesztőre fáj a fogad.
El kell, hogy keserítselek 50ezer forintból egy használt és gyenge teljesítményű co hegesztőt tudsz venni talán de az sem biztos.
Ehhez még szükséges: -palack
-reduktor
-co huzal
Mivel, hogy te zártszelvényeket,laposvasakat csöveket akarsz hegeszteni gondolom úgy 3,4,5,6mm-es anyagokkal netán még esetleg vastagabb anyaggal is dolgoznál és nem autókarosszériát akarsz pöttyögetni igy neked nem elég egy 120 amperos gagyi kis co hegesztő.
Gondold át vagy kibővíted a rá szánt keretet és veszel egy használható co hegesztőt, vagy inkább 50 ezerből tudsz venni egy inverterest meg hozzá akár automata fejpajzsot,elektródát stb.. és nekiállsz gyakorolni és megtanulsz vele hegeszteni.
Ja és ne gondold hogy a co-val nem kéne gyakorolnod meg megtanulni hegeszteni csak egy kicsit könnyebb lenne mint elektródával.
Kosz szepen. ezt a porbelest itthon mindenki szidja de angol oldalakon az s velemeny hogy 100 dollarert jo kis cucc ha nem abbol kell megelni. Azt mar latom hogy ezek az aruhaziak elegge muanyagok.Ezert a co jutott eszembe mert az mindre jo. Vagy ezek a tegebbiek nem inverteresek? Hadznalt co nal mire erdemes ugyelni? Lehet ezeket "szarrá" használni?
alapvetően fával dolgozom, de egyre több mindent csinálok amihez kellene hegeszteni. Ezért gondolkodom, hogy belevágok- Egyelőre 50e Ft keretem lenne rá, amiből kijönne egy új inverteres MMA, egy használt CO-palackos, vagy egy uj gáz nélküli porbeles. Nem hiszem, hogy vas mániás lennék majd, így jó eséllyel nem fogok ujabb és ujabb hegesztőket venni, de a ház körüli munkához, és pár projekthez megfelelőt vennék. (kertkapu pl, pár faipari alapgép, bakok, állványok, ilyesmik) Gondolom alapesetben L-vasak, zártszelvények, max burkoló lemezek hegesztése van a fejemben. Szerintetek melyiknek lenne a legtöbb értelme? Én ezeket az érveket találtam:
TIG: idő, míg megtanulod, de egyszerű, olcsó, nem túl kényelmes, de mindenképp inverteres gép kellene hozzá, Salakozni kell és füstöl nagyon.
Porbeles: ennyiből porbelest kapni újan CO nélkül, amihez nem olcsó a huzal, de nálam ez nem lenne szempont, mert nem napi 8 orában csinalnam. Állítolag ronda a hegesztésük, de ez lehet hogy csak beállítási gond. Salakozni ezt is kell, de nem annyira
CO: ez lenne jó, de ebből csak használt jönne szóba, a gáz sem olcsó, de nem tudom hogy ez nem túlzás-e állítólag nagyok könnyű vele dolgozni. Ezt biztosan nem "nőném" ki azaz nem jutna eszembe hogy ennél jobb is kellhet. ezzel lehetne az elején gáz nélkül is dolgozni, és később azzal, ha belefér.
Alapvetően a beragadó gázszelep miatt szedtem szét a gépet. Az tisztítás után jó is lett. Megpucoltam a szikraközt is és jobb lett az ívgyújtás. Az a fura hogy mindig van szikra de nem mindig gyullad be az ív. Ha viszont a kerámiával megérintem az anyagot akkor azonnal begyújt. A wolfram kihegyezése nekem állandó, mert valamilyen okból mindig eltompul ( megolvad ) a hegye. Pár cm hegesztés után már ez történik. Nem tudom miért, talán a pisztolyban nem érintkezik jól a patron és nem visz el elég hőt. pass. Amióta megvan a gépem azóta a wolfram eltompulásával és az ömledék időnkénti habosodásával kínlódok.
Sziasztok! Legyengült a stahlwerk ct520 avi gépem HV gyújtása. Alighanem a szikraköz nem optimális. Tudja valaki a gyári hézag értékét, vagy a beállítás módját?
Megnéztem, hiába húzom ki a huzalt, áram sem érkezik meg. A huzaltovábbító motor, bár nem tudom mennyi V-os de szerintem nem érkezik ki rá a feszültség. Ha a panelon mérem a motor kivezetés forrasztott pontját, ott meg összesípol, mintha zárlatba lenne..
Köszönöm a képeket! Ez alapján már könnyebb lesz megcsinálni. Nekem is van egy hasonlóan bitang gépsatum csak az a baja, hogy az orsóját szétfúrkálták az állványos fúróval. Az orsó közepe eléggé el van vékonyodva.
Nekem az Einhell 150 nél egy tökömtudja ellenállás vagy dióda nem érintkezése a panelon csinált ilyet vagy 12év használat után.Random volt a kapcsolás.Arrébb toltam működött,kihúztam a kaszniig nem működött.Oldalba rúgtam oké volt.A szerelő pár perc alatt orvosolta a hibát.Azóta rendben működik.1994 környékén vettem, majd eladtam, a havernál a mai napig hibátlanul működik.
Bajorban dolgozott valaki olyan üzemben ahol KTM motorvázakat hegesztenek össze? (ha netán lenne valaki,az majd úgy is megírja a pontos helyet ,tőlem 9 km-re van :) ,aki meg tuti nem járt ott az úgyse tudja) próba,szerencse alapon beadom az önéletrajzomat,hátha érdekesnek találják... Csak kíváncsi vagyok,hogy ha valaki járt már ott esetleg akkor mik a tapasztalatok??
Nem vagyok villamos szakember! Amit megtehetsz az az hogy húzzál ki vagy 10-15 centi drótot,zárd vissza az előtoló feszítését és a drótot tedd rá a testre és kapcsolj.Ha a huzal elfűstöl akkor áramod van, csak előtolásod nincs.Hosszú állásban az előtoló motor szénkeféje is letapadhat, ez is okozhat hibát.Egy fával űtögesd meg az előtoló görgőt, vagy próbáld picit megmozgatni kézzel hátha csak a le van tapadva.
Vedd le a burkolatot és és ott nézz szét.Ott is megkocogtathatod az előtoló motort.
Ha így sem működne, akkor áramtanítva a kötéseket nézd át mozgasd meg.Ha így sem okés vagy égésnyomot látsz, akkor szakember segítségét kérd.
Vigyázz! a gépet mindig áramtanitsd ha a burkolat alatt turkálsz benne.
Adott egy Güde 155/6W (20072) CO hegesztő. Gyönyörűen működött... 2hónap állás után újra előkerült.
Csatlakoztatva a villamos hálózathoz, világít a MAIN, fokozat, előtolás beállítva, ventillátor elindul. De hiába nyomom meg a pisztolyt, csak egy kis relé hang és se huzaltovábbítás se hegesztés.. Mi lehet a baj?
Megmértem. Maga a keret 70 cm magas (ezen emelnek még 8 cm-t a kerekek + 2 cm-t kiemelkedik az asztallap szóval) az asztal lap 80cm magasságban van, én 170 cm magas vagyok, nekem ez így kényelmes.
A keret 50-es szögvasból van (40x120 a lap) ez a keret magában
ez meg a lappal, pozícionálóval együtt a műhelyben (kupi van..friss kép) A lap nincs lecsavarozva, egyszerűen beleül a kerete.
A munka asztalokon ugyanaz az 5mm bordás lemez van asztal lapnak (csak festve) itt viszont 30-as zártszelvény a keret, 6-8 helyen van hozzáfogatva a lap kapupánt csavarral.
Szabványos magasság? .-) Csinálj olyat ami neked kényelmes. (elvégre nem mindenki egyforma magas .. ugyanaz az asztal nem egyformán jó egy 190,meg egy 160 cm magas embernek.)
Az enyém talán 70 cm+ a kerekek... mindjárt megmérem
A kérdés második felét nem értem. Minek kell milyen magasnak lennie? Amúgy bármi is az aminek lába, és öntöttvas teteje kell hogy legyen, én inkább csinálnék neki egy tartó keretet szögvasból/zártszelvényből, arra menne a láb (akármilyen magas is) és hozzácsavaroznám az öntöttvas lapot. Vagy csak beleül a keretbe ...vagy valami
Üdvözlöm a Fórumozókat!! Következő kérdésem lenne:: Sok éve használok egy Parva tipusú 380v 130amperes hőkapcsolós hegesztőtrafót.3,25ös pálcát szépen viszi. Hallottam róla ha egyenirányitom ,akkor tudnék vele öntvényt,és egyéb fémeket is hegeszteni .Ehhez kérnék tanácsot Kis elektronikai ismeretem van,úgyhogy tudom hogy kellene 4 nagyteljesitményű dióda,(lehet,hogy egy is elég lenne?? "fél egyenáram") hidba kötve,hútőbordákkal.Namost,ha ezt simán megcsinálom és rákötöm a trafóm két kimenő vezetékét,majd a diódák megfelelő sarkairól lehoznám a hegesztőkábeleket akkor működne a dolog?? nem kell hozzá egyéb elektronika??Egyáltalán van értelme a dolognak.??? Köszönettel várom a hozzáértők válaszait. István
Üdvözlet!
Hegesztés kapcsán szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményetek az alábbi két ív hegesztő között, illetve melyiket lenne esetleg célszerű választani otthoni felhasználás céljára. A Gorilla súlya, 2.8 kg, míg a másiké 4.7 kg. Van ennek jelentősége ebben a kategóriában? Árban szinte megegyeznek.
Iweld Arc160 mini Hegesztő inverter
Iweld Gorilla Pocketpower 170 Hegesztő inverter 160A
Vagy esetleg mást ajánlanátok? 40e körül nézelődök.
1 oszlopos van benne. 1 -es fokozaton lehet hogy hegesztettem vele, de én nem emlékszem rá. Szerintem a 0.8 as lemezt is meg lehet nyugodtan 2 es fokozaton hegeszteni vele. Persze kinek hogy tetszik én akár 5-ös fokozaton is meghegesztem a milis lemezt csak marha gyorsan kell tolni neki, hogy ne csöppenjen át, meg marhára meghúzza a nagy hőbevitel miatt.
Gyárilag 0.8/ 1mm-es huzalvezető görgő van az előtolóján. Nekem van hozzá 1-es huzalom is de azzal 1es meg 2 es fokozatot nem igen kell kapcsolni. A 0.8 assal nagyon jól szabályozható a gép. A 0.6 ost az én gépemen nem próbáltam de a 0.5,0.8,1 mm-es lemezekhez ez való igazán. A vékony lemezekben van némi gyakorlatom melóhelyen volt olyan munkám ahol milis lemezt kellet élbe milis lemezhez fej felett 3x15 métert végigheheszteni. Hála isten leköszörülni nem nekem kellett.
A kollégám használt évekig egy 181- est.2-3mm- es zártszelvényeket és 3-5-8mm- es laposvasat hegesztett vele nap mint nap.Mivel közvetlenül maga mellett volt a gép állandóan, úgy telenyomta a sarokcsiszolóval, hogy mikor lenyomta az autómatát és meg lett bontva a burkolat alól fojt ki a fémporos dzsuva..... röviden iszonyat mit ki bír a gép. Otthon örök élet meg egy nap.
Nem értek az elektrotechnikához.Az mma-ból co-t kérdést is csak azért tudtam megválaszolni mert én valamikor a fordítottján gondolkoztam.Egy Einhell co-ból akartam egyenáramú mma-t csinálni a bázikus pálcák miatt.
Akkor homályosítottak fel az eltérő jellegről.
A ponthegesztő kérdést már előttem szakszerűen megválaszolták.Nekem csak annyi jutott eszembe hogy inverterből a beépített anti stick (letapadásgátlás) úgyis levenné az ampert és még kikapcsolni sem lehet.
Ha sima trafós akkor a primert megtartva a lebontott szekunder anyagából annyiszor tekersz rá kb 3 menetet párhuzamosan kötve amennyi ráfér. Nekem van egy működő de még vezérlés nélküli ponthegesztőm ami egy 24V 1kW trafóból készült. ( Pár kép van róla itt http://cnctar.hunbay.com/Csuhas/Egy%C3%A9b%20g%C3%A9pek/ )
Akkor nem értem miért nyűg az mma.Tessék gyakorolni és pálcákat próbálni.
Én pl. a karosszéria és a 45foknál kissebb hegyesszögek(ezeket co-val csinálom) kivételével nagyon szeretem, és szerényen, tudom is a pálcás hegesztést.
Minősítésem is awi kombi-ból volt.Már lejárt.
Persze dolgoztam németben és tengízben ilyen minősítéssel 2 évet és másfél évet egy francia cégnél is co-ztam.Itthon vegyestüzelésű kazánokat csinálok, évente párat(2016-ban semmit).A heftelés és a belső sarkok co-val (régebben Einhell most meg Esab Candy160)a többi mma (régebben EpsFidaty és Ergus wig160)most meg van a Fidaty1600 és Merkle litearc 180.
Köszönöm a tippeket kolléga, igazad van megoldom ám elektródával is. Én is házi építésű trafóval, meg hetrával kezdtem 16 évesen. Ez csak egy kis könnyítés lett volna magamnak és ingyen lett volna ezért érdekelt volna csupán.
Legalább 10-12 fajta elektródám van itthon kilószám. Szinte minden nap hegesztgetek ugy 8éve itthon, ebből 5 éve melóhelyen is hegesztek akár napi több órát.
Van még lehetőséged.Kigyakorlod magad mma-ból.:)))) Megfelelő pálcaválasztás és a gyakorlás után szerintem ugyanúgy megteszi mint a co.
Ráadásul van egy király, űberf@sza géped ami nagyban megkönnyíti a munkádat.
Valamikor mindent megcsináltuk egy Hetrával vagy egy házi tekercselésű géppel, meg ilyen-olyan pálcákkal.A mostani inverterek és pálcák nagyságrendekkel jobbak mint régen. Vegyél OK55.00 bázikus pálcát, azt nem fontos melegíteni csak száraz legyen.Azzal nagyon jó fogsz hegeszteni.
Egy ilyen inverter többet tud az Ok46.16 vagy Er23-as pálcától hát használd is ki.A géped használható cellulóz pálcával is, nagyon büdös, de pl.függőt fentről lefelé tudol csinálni vele nagyon szépen.
Vegyél egy doboz 2,5-es ok55.00 pálcát és gyakorolj.Meg fogsz lepődni milyen jól kezelhető és milyen jó, szép varratot ad.És vannak ettől jobb pálcák is.
Van olyan "gyári" (kínai) megoldás ami az MMA inverterből "Co gépet" csinál, egy spool gun meg egy dobozka segítségével ... na most kérdés milyen elektronika van a kis dobozban. (a spool gunt hagyjuk mert az akár egy előtoló is lehetne)
Sziasztok régen jártam már a fórumon de olvasom rendszeresen, és mivel tudom ,hogy jópáran értetek komolyan a hegesztő elektonikákhoz, ezért a következő kérdéssel fordulok hozzátok. Van egy weldi mig 181-em komoly munkakábellel, nagy corgon palackal, amit leginkább otthon a műhelyben használok, és a helyszíni munkáknál igen macerás a szállítása. Van egy fronius transpocket 1500-om ezt szoktam inkább vinni magammal de sokszor van, hogy kell a co mert elektródával körülményes a munka.
Gondoltam valamire de az elektronikához és a hegesztő átalakításhoz nem értek lehet hogy hülyeség ezért kérdezek. Lehetség e, az hogy a froniushoz csinálnák egy előtolót olyasmit, mint ami a nagy gépeken van.Egy kis doboz benne elférjen egy 5kg os co huzal meg az előtoló potméterrel, euros csati ,egy gázszelep, meg lehet hogy valamit kihagytam még. Na és ezt öszzekötni a froniussal lehetőleg oldható kapcsolattal(bajonettzáras kábel az elektródafogó meg a test helyére, azért, hogy ha erre nem lenne szükség akkor azt továbbra is tudjam az eredeti állapotában használni elektródázni.
Magyarul egy co hegesztő adaptert szeretnék a froniushoz készíteni, és ha szükség lenne co-ra akkor ezt könnyen tudnám vinni bárhova magammal. Szinte minden alkatrész meg lenne hozzá ingyen. Remélem érthetően le tudtam irni mire is gondolok. Lehet hogy ez egy komplett kivitelezhetetlen idiótaság ami megfordult a felyemben de mégis szerintetek: -Meg lehetne csinálni valahogy? -Ha igen normálisan működne, használható lenne?
Egy awi gép mint lentebb írták több mindenre jó! Én pl. hegesztettem 0,8-as alu lemezt pulzálás nélkül.Fogyóssal ezt megcsinálni,esélytelen!Viszont vastagabb anyagot is lehet tolni.Aki meg ipari méretekben csinál,mondjuk csónakokat annak amúgy is ki kell nyitnia a pénztárcáját megfelelő gépre. Viszont ha fogyós alura vagy beszerelve,mást nem nagyon tudsz vele.Még awi-nál ,saválló,szénacél,réz, akinek esetleg van olyan anyaga,hogy titán vagy valami egyéb űrtechnikai cucc akkor azt is.Viszont több odafigyelést és gyakorlást igényel.Azt nem tudom,hogy mennyire gazdaságos,mondjuk egy csónakot awi-val körbe varrni?! Egy barátom még a szociban volt itt kint és ő állványokat hegesztett egy cégnél,nagyon komoly márkákért,de ő azt mondta,hogy baromi unalmas meló volt.Eleinte izgalmas,aztán már becsukott szemmel is,álmában is ...
Én meg most lehet megmarhulok és veszek egy Gorillát ... miközben otthon az argon palackom meg fog pimpósodni :D :D amit ki kéne hegeszteni.Viszont nem tudom mikor megyek haza :( ,na meg mászni is el akarok menni cimborámhoz,kicsit segíteni.
Hát, ez a hobbi aluhegesztés mondjuk oké egy 2-3mm-es lemezen. (zártszelvény, stb) Azt is mondhatnám hogy ez így csak bohóckodás de itthonra oké. 8mm vastag anyagon már sokkal problémásabb volt. Figyelni kellett a melegedésre hogy ne vetemedjen, több sor, szakaszos hegesztés, sok csiszolás. Nekem ez így oké, de azért azt látni kell hogy ez egy külön szakma!
Ezek a videók tényleg csak azért vannak fent hogy kb ezt így némi gyakorlattal, meg egy közepes géppel el lehet érni, de pld AlMG huzallal már szarabb lenne az eredmény. így is látszik a varraton hogy az első fél cm még nem olvadt be rendesen, 4cm után meg már szinte elcsöppen az anyag a hőbeviteltől. Az hogy 4cm varratból 2 cm egész tűrhető lett az oké, de ha le kellene húzni mondjuk 5m egybefüggő varratot azért ott lenne fejvakarás :-)
Azért az awiban sokkal több a lehetőség. Sokkal több a beállítás, jobban lehet kontrollálni a hőbevitelt, vékonyabb és vastagabb anyagokhoz is alkalmas lehet. Igazából a komoly munka az sok pénzbe van, akár awi, akár AFI.
Mondjuk láttam már komoly fogyós alu hegesztést. Valami erőművi kifolyót javítottak ismerősök. 99,9% tisztaságú alu huzal, 3 millás Kemppi impulzusos gép .... és még így is szívtak vele egy hetet
Köszi, a helyesbítést, valóban nem is tudtam, hogy az egyik gépnél a mig-es munkafeszültséget adták meg, a másiknál meg az mma-ét. Kicsit megtévesztő, és a neten erre nincs utalás.
Amit linkeltem számítást, az teljesen másik gépnek az adatai voltak ha jól emlékszem, csak a képlet miatt vettem alapul, én nem azokkal az adatokkal számoltam. De a lényeg, hogy végülis az jó volt, meg lehet vele hozzávetőleges fogyasztást számítani, és gépeket összehasonlítani.
Viszont lenne még kérdésem :-) Szóval láttam a (gondolom a tied) videoidat a youtube-on, amikor alut hegesztesz. Elég jó lett az a varrat, és ez miatt gondolkoztam el, hogy akkor mi értelme van az AC-s AWI-val való aluhegesztésnek...mikor az sokkal drágább gépet igényel és a végeredmény sem lesz szebb. Nem olyan tartós az AFI-val készült varrat?
Rahed Lee: Ha lesz végre saját műhelyem, meg fogom csinálni ugyan úgy a vezetékelést mint te, csak én most mamámnál ténykedek, ott meg nincs megengedve az ilyesmi. Abból kell gazdálkodnom ami van :-)
Amúgy már ne nagyon variálj a 205LT-n mert nem kapható. Annyi van belőle ami esetlegesen 1-2 boltban készleten van.
Az utódja a 205 digital synergyc az meg alapabb awiban. pld szelepes pisztoly kell hozzá, nem gombnyomásra indul az ív hanem a tényleges érintés/emelésre
Liftes. De van benne vezérlés, csak nagyfesz gyújtás nincs. Tehát odaérinted a munkadarabhoz megnyomod a gombot, és elemeléskor létrejön az ív. Az ívet nem kell elrántva megszakítani (2t-ben) elég elengedni a gombot, és akkor a beállításoknak megfelelően (lefutás, utógáz) megszakad az ív. (4t-ben pedig újra megnyomni és felengedni) A gép elején ott a gáz, és a vezérlő csati aljzata. Adják is a géphez a csatlakozó dugót amit vagy az opcionális awi pisztolyhoz, vagy spool gunhoz használhatsz.
2T/4T egyébként MIG nél is van a menüben, szóval hosszú varratoknál hasznos lehet hogy nem kell nyomva tartani.
Olyan kérdésem lenne, hogy az iweld pocketmig 205 lt digital az awi része lift tiges vagy rendes gomb nyomásra kapcsol be mert irják hogy van 2T/4T funkció is hozzá.
Na most ha ebből az adattáblából számolunk a megadott képlettel, akkor MIG-ben 160A-en (160x22,5/0,85/230) hegesztve kell 18,5 A, 125A-en (125x20,5/085/230) 13A ... és ez tök reálisnak is tűnik mert 90A körül (18,5V) hegesztve vígan elment a 10A-es kismegszakítóról.
Ja, és az alfaweldnél a 26,4V az MMA-ra vonatkozó adat, az alufluxnál a 23V meg MIG-re.... két eltérő karakterisztika, szóval ezt így nem lehet összehasonlítani. Olyan mintha az almát hasonlítanánk a körtéhez. Mindkét gépnek azonos adataival kell számolni (adattáblán amúgy rajta szokott lenni minden) .. már ha érdemes ilyesmit számolni.
Ez azért nem ilyen fekete-fehér. Sokan aggodalmaskodtunk már gépvásárlás előtt, hogy egyfázison elbírja-e a megszakító. Sok mindentől függ. Célszerű eleve C16-os, vagyis lomha megszakítót felszerelni. Persze csak akkor, ha megfelelő keresztmetszetű a vezetékelés, ha nem akarod felgyújtani a házat. Állítólag az sem mindegy, hogy milyen régi a kismegszakító. Idővel már kevesebbet bír. Én áthúztam a garázs hálózatát 2,5-ös, falon kívül vezetett kábellel. Azelőtt még a régi aluvezeték volt, 10A-es megszakítóval. A 160 A-es MMA inverter is simán elment róla csontra feltekerve. A 200A-es awi már leverdeste néha. Amióta az új rézkábel és a C16-os megszakító van, soha nem csapta le semmi. A mostani gépeim 200A-sek, a JASIC MIG 200-as gépkönyvében 20A-van írva. Ennek ellenére ha bekapcsolom, még a világítás sem pislog. Van akinél leverte bekapcsolásnál a 16A-t. Az Ergus WIG 201-es awi kevesebbel is beéri.
Szinte biztos, hogy kevesebb is elég nekik, mint ami a leírásban van. De természetesen annyit adnak meg, ami a folyamatos használat, maximális terhelés esetén is biztosítja az üzembiztos működést. Fullgázon meg nem nagyon pörkölünk. Az persze kaki, ha be sem lehet kapcsolni. A korszerűbb gépekben már van lágyindítás is.
A maximális teljesítmény volt a munkafeszből, áramerősségből meg a hatásfokból számolva.
Mivel ugyanahhoz a huzalhoz, ugyanakkora feszültség és áramerősség tartozik mindkét gépnél, így gyakorlatilag csak a hatásfok más. Nyilván a gép adatok mások de ez meg a bekapcs adatok és egyéb tekintetben is mások.. + a két gép maximális teljesítménye is más...
Az alufluxál egyébként 23V a max fesz a hatásfok meg 85%
Guszti közzétett egyszer egy módszert, én is ez alapján állítom a görgő előfeszítést.
Levágod a huzalt a gázterelőnél, keresel egy kemény felületet és 5-6 mm távolságból, merőlegesen indítod. Akkor jó, ha ilyen közelről megfogja a felület a huzalt, a görgő elforog és nem gyűri fel. Utána ugyanezt megismételni 50 mm távolságból. Itt akkor jó, ha elhajlítja a drótot és oldalra kitolja.
Köszi, hogy belinkelted, sikerült döntenem, Aluflux lesz a befutó :-) Jövő héten rendelek is egyet.
Visszakanyarodva a munkafeszültséges dologhoz, lehet nem jól írtam le. Tehát kb 2 éve "Schnitt" nevű felhasználónak volt itt egy bejegyzése, szó szerint ez:
"
Ha 160 amperrel akarod használni, kevés lesz a 16A biztosíték.
munkafeszültség: 26V
áram: 160
hatásfok: 80%
26 x 160 / 0,8 = 5200W fogyasztás
5200W / 230V = 22A hálózati biztosíték."
Ezek alapján csináltam egy kis összehasonlítást, két azonos teljesítményű gépnél, az Alfaweld mig-mma 185 és az Aluflux között. Az elsőnek a munkafeszültség tartománya 16,4- 26,4 V, míg a másodiknak 15-22 V. Egy durva közelítéssel kiszámoltam, hogy ha mindkét gépet 90 A-on használom, akkor az Aluflux közel 1,5 A-ral kevesebb áramot igényel. Ezek alapján kérdeztem lejjebb, hogy ezek szerint ez a gép gazdaságosabban üzemeltethető? (vagyis energiatakarékosabb?)
Sziasztooook!!!! A régi laptopom tönkre ment és elfelejtettem a fórumot a hétköznapi gondok miatt is :( . Lehet bele fogok otthon amolyan hobby szinten egy projektbe,mivel anyag,munka és tőke igényes így nem biztos.Ráadásul sok technikai probléma van amit nem biztos,hogy meg tudok oldani.
Szóval első körben! Több lemezfelnit kellene szétvágnom és utána összehegeszteni anélkül,hogy deformálódna! Nem szélesítés és nem is autóra megy,épp ellenkezőleg,túl szélesek ... mind! Tehát nagyjából a terv,hogy két szélénél levág,a közepe kuka a maradék meg összehegeszt. Valami motoros forgatót még csak csak össze tudnék dobni,de csak AWI val tudom összevarni.
Ja, amúgy amit esetleg az anyagvastagság, és teljesítmény miatt mondjuk 0,8-as huzallal nem lehet (sokáig tart) megoldani, akkor meg ott a bevont elektróda. Összefűzöd, beállítod, esetleg berakod a gyököt a 0,8-assal, utána meg mehet a vastag elektródával a töltés takarás.
Ha visszaolvasol HTP12 vett itt nemrég alufluxot. Kovácsoltvas jellegű dolgokat, méreg alvázakat gyártanak. Nemrég bevitte pár hétre a céghez, mert kellett egy + gép. Nem vallott kudarcot vele, több dob huzal lement ipari körülmények közt.
Mondjuk lehet hogy a gépvásárlós fórumra írta ...mindegy HTP12-re keress rá.
Volt aki pont hordozhatóság miatt váltott Jasic Mig200-ról alufluxra. Mert a jasic +a 15kg huzal az 40kg, az aluflux + 5kg huzal az meg 20kg. Pont a fele, de hurcolászni még az is sok.
Azért nagyobb a teljesítmény felvétel mert nagyobb a bekapcsolási ideje a gépnek, nagyobbak a kondik, a hűtőbordák, nyilván többet is fogyaszt.
Biztosan én vagyok ma agyilag belassulva, 2x átolvastam a munkaponti feszültséggel kapcsolatos kérdésed, de nem értettem meg a kérdés lényegét, meg a kevesebb fogyasztás összefüggését a munkaponti feszültséggel. Na mindegy valaki okosabb biztos tudja rá a választ :-)
Tényleg volt itt régebben egy táblázat, de ha jól emlékszem annak a paraméterek beállítása volt a célja. Ha tudjuk hogy mondjuk 150A-en szeretnénk hegeszteni valamit akkor hogyan számoljunk huzaltolás, meg feszültség értéket a beállításhoz. Persze csak ha jól emlékszem. Arra amire te használnád a gépet 0,6-os, (kasztni, vékony lemezek) meg 0,8-as huzalt fogsz használni (zártszelvény és egyéb csövek, idomacélok. Nem nagyon fogsz 22v fölé menni. Oda bőven jó esz a 16-os kismegszakító. Hosszabbítóból azért célszerű valami jobbat venni ha szükség van rá. (a tesco-s narancssárga 0,75 meg 1mm2-es az nem az)
Köszönöm a válaszod, igazából számomra csak azzal tűnne jobb vételnek a mig-mma 200, mert arra a nagy dobos huzal menne rá, ami jóval olcsóbb... viszont lehet soha az életben meg nem térülne.
Nem műhelyben dolgozok egész nap, de mindig van mit csinálgatni. Arra kellene, hogy a saját járműveimen a rohadásokat a kasznin ki tudjam javítani, illetve ha kistraktor után kell valami eszközt legyártani, javítani, akkor tudjon kellően erős varratot is csinálni. No meg ha fóliavázat állítok fel a kert végében, akkor létráról, hosszabbítóval is tudjak hegeszteni. Csak jó lesz akkor az az Aluflux.
Esetleg a munkapont feszültséges dologról nem tudsz valamit?
Illetve még egy érdekeset észrevettem, hogy a hálózati teljesítménye az Alufluxnak 4 kVA, míg a mig-mma 200-nak duplája, 8 kVA... lehet azt nem is tudnám itthon használni, mert mindig levágná a biztosítékot...
A külső dobos gép a jasic mig 200 j03-nak az alfaweld számára konfekcionált MIG/MMA változata.
Kvázi ipari gép.
Az aluflux meg ugyan teljesítményben nem marad sokkal alatta de egy barkács/hobbi kategóriás inverter. A külső dobos gépen minden minőségibb tervezés, minden alkatrész nagyobb terhelésre/igénybevételre méretezett. Megépítésből adódóan indokolt az árkülönbözet. Az hogy a jobb minőségért indokolt e több pénzt adnod az viszont a te döntésed. Nem jobb a jasiccal hegesztett kötés mit az aluflux-al hegesztett. Az adott (megfelelő) paraméterekkel elkészült hegesztések kb egyformák lesznek.
Ha mobil/hordozható hobbi gép kell akkor az aluflux a jobb válsztás, ha napi több óra hegesztés/műhelymeló akkor a nagygép ... viszont ha műhelymeló akkor megfontolandó egy nagyobb házas, kerekes gép ... persze az meg még drágább.
Egy kis tanácsra volna szükségem, mert hegesztőgép vásárlása előtt állok. Vissza olvastam, láttam korábban is gyakori téma a hasonló paraméterű kínai gépek alfaweld-iweld.
Érdeklődnék, hogy az Iweld Pocketmig 195 aluflux és az alfaweld mig-mma 200 külsődobos gép között mi lehet az a nagy különbség ami indokolja a 60 ezer forintos árkülönbséget? Értem, hogy minden paraméterében többet tud, de csak egy hajszálnyival..
Illetve a másik kérdésem, hogy pontosan mit is befolyásol a munkapont feszültség tartomány? Korábban írtatok itt valami képletet ami alapján lehet számolni az áramfelvételt. Konyhanyelvre fordítva, adott áramerősségnél minél kisebb a munkaponti feszültség annál takarékosabb a hegesztőgép?
A razorweld, vagy unimig márka a jasic Ausztrál piacra szánt változata. Lehet hogy a színén meg a festésen, esetleg kiegészítőkön kívül vannak különbségek, de ezt legjobban a KROWELD tudná neked megmondani, mert elvileg nekik van mindkettő:
Gyakorlásképpen összeállítottam egy motorszerelő emelő asztalt. Nagyon jó a Güde gép. Egyszer sem kapcsolt ki túlmelegedés miatt, pedig az utolsó előtti fokozaton járattam. A varratok nem lettek olyan szépek, de majd gyakorolok még! :)
A varratokat egyenes pisztolyvezetéssel kell képezni vagy cikk-cakkban vezetett pisztollyal?
A testkábel és a munkakábel polaritása nincs felcserélve? Mennyi hűtőfolyadék van benne? Ha a testkábel meg a munkakábel fel van cserélve, akkor égeti a wolframot. De ha a gáz is túl sok, vagy túl kevés, akkor is égeti a wolframot. Tisztelettel: Jani
Sziasztok az a problémám hogy van egy trans tig 3000 awi gép és folyamatosan világìt az S betű és azt mondják hogy nem szabad mi a hiba tanácsot ķérek ha lehet és wolframot is égeti köszi
Igazatok lehet, mert az 50-es szelvény rendesen le volt csiszolva és ott közvetlenül a szelvényre raktam a testcsipeszt. Nem is volt semmi gond. Valszeg a lábkötőnél nem volt elég neki a két pöttyintés a sarkain. Sokkal kisebb keresztmetszeten kellett, hogy átmenjen az áram, valszeg ez lekorlátozta, nagyobb volt az ellenállás a kelleténél. Nálam soha nem melegszik a test, még csak langyosnak sem mondható.
Nem megfelelő test a leggyakoribb oka ennek.Maseratisti jól mondja hogy egy jó beállítással végiglehet hegeszteni a 2-3mm-es falvastagságokat.Ha ilyen lökdösödést produkál a gép akkor megkell nézni a testcsipeszt mennyire meleg.Esetleg áramátadót cserélni.
Még akkor is csinál ilyet, ha nagyon elmelegszik a gép, ilyenkor az előtolásból kell visszavenni.De ez nálad nem opció a nagy teljesítmény miatt.
Engemet viszont szopatott be huzal úgy, hogy némely része nem megfelelő minőségű volt, és ezért beállíthatalan volt a gép.Pedig csak Esab huzalt használok.Az 5kilósból volt vagy kétszer félkiló egy tekercsen belűl, hogy köpködött,pukkogott nem tudtad beállítani.Olyankor lehúzok róla egy nagy gombócot és ujra próbálom.Persze előtte egy másik Esab huzaldobbal kipróbáltam hogy nem-e a gép vagy a védőgáz a hibás.
A gombócra figyelek, ha 1 mm-nél nagyobb, akkor már lecsípem. Az 50x50-es szelvénynél a tompa- és belső sarrokvarratoknál is minden oké volt. Amikor a 30x30-as lábkötőket hegesztettem fel, akkor csinálta indulásnál. A sarkainál oda volt pöttyintve, testcsipesz (combos 400A-es) a munkadarabra volt csippentve. Az biztos, hogy a 30x30-as meg volt csiszolva a hegesztésnél, de amire hegesztettem, az 50x50-es az bizony nem, csak nitróval áttörölve. Nem lustaságból, hanem karctűvel volt feljelölve a pontos szögpozíció és ezt nem akartam eltüntetni.
Tiszta argonnal hegeszteni szénacélt nem ideális. + drága. Azért nézz utána a palacknak mert kék palackban általában oxigén szokott lenni nem argon. (ha csak nem air liquide ipari palack)
Lehet egyébként több oka. Pld azért nem fog ívet mert mondjuk az egyik anyaghoz ér, de azon nincs rendes test, vagy nem fémtiszta ahol a huzal a fémhez ér, közben jön a huzal és már túl hosszú lesz a szabad huzalhossz + a gépben is van ez a lágyabb indítás... gondolom összeadódnak a kis hibajelenségek egy naggyá. Akkor is nehezebben gyújt ha gömb van a huzal végen.
Ha fémtiszta felületen, lecsípett huzalvéggel, rendes (közeli) testeléssel is csinálja ezt akkor lehet keresni a gépben, vagy beállításban a hibát.
Egyébként meg nem nagyon kell azt tekergetni. Be szoktam állítani a huzalhoz a gépet egy vasdarabon (nekem az asztal sarkára van hegesztve egy ilyen próbadarab) aztán GO! Amit kellene kompenzálni az eltérő anyagvastagság miatt azt kompenzálom haladási sebességgel, vagy szakaszos hegesztéssel, esetleg a szabad huzalhosszal, tartással. Nem nagyon tekergetek... de nyilván ezek nem üzemi körülmények, nincsenek kényes dolgok, előírások stb
Sziasztok! Van egy CO-s gépem, 450-es Csepel teherautó restaurálásához vettem, elég jól megtanultam vele hegeszteni.
Van egy láma kérdésem. Kaptam egy tele argon kék kis palackot molnárkocsival, lehetséges ezt használni CO-s készülékkel vagy ahhoz teljesen más kütyű kell.
Na de várjál már! A nagy guriga bele kell hogy menjen a 250-es jasicba!! Maximum az lehet a gond hogy nincs közepe a huzaldobnak, akkor kell hozzá egy huzaldob adapter hogy be tudd tenni a gépbe.
Nem megoldhatatlan a dolog, de elég macerás meló szépen áttekerni.
(mondjuk én tuti nem állnék neki, kézzel simán egy nap elmegy rá, ha csinálsz hozzá valami áttekerő állványt akkor arra megy el az idő, de ha belefér az idődbe, és bírod a monoton, de folyamatos figyelmet igénylő melót akkor nem lehetetlen)
Van egy 15kg huzalom nagy gurigán de az nem talál a gépbe, az lenne a kérdésem ,hogy át tekerhetem a kicsi gurigára vagy nem lehet mert megsérül a huzal és megakad a pisztolyban vagy valami?
Nálam ilyen nincs. Ha arra az asztallapra gondolsz, amin az állványt fotóztam, az nem volt drága. Egy ezrest fizettem érte. Szimpla 18-as forgácslap :-)
A hétvégén összeekecseltem egy pöpec szalagfűrész állványt, 50x50x3-as zártszelvényből.
ezentúl nem kell emelgetnem a 80 kilós gépet, ha dolgozni akarok. Majd megszakadtam, mert a súlya egy dolog, de nagyon nincs rajta fogás. A lábkötők magassága "szabványos" mint a gyalugépemnek így alá tudom tolni a görgős hidraulikus emelőt, oda tolom ahová akarom, leeresztem oszt jónapot.
Eleinte nagyon faszán ment minden, szépek voltak a varratok, de ma délután amikor a 30x30-as lábkötőket hegesztettem, néha elbaszarintottam egyet-egyet. Az mitől van, hogy néha nem fogott rendesen ívet, hanem szinte löködte hátra a pisztolyt? Addig állítgattam, amíg végül jó lett, de addigra már képeztem néhány csimbókot. Jó lenne megtudni az okát, hogy ne habókra tekergessem a potikat.
Egy két varrat kedvéért nem akartam az összeset lecsiszolni, inkább awi-val "lesimítottam" a csimbókosokat. Ezekkel a terpeszben álló lábakkal rendesen megszenvedtem. Első blikkre olyan egyszerűnek tűnt, de nagyon sokat agyaltam, hogy miként lehet olyan precízen leszabni, hogy minden irányban 8 fokos szögben álljanak, a talpa meg vízszintes legyen.
Ezzel a huzallöködős, durrogós jelenséggel kapcsolatban megköszönnék valami segítséget. Egyszerűbb lenne, ha nem úgy kell kikísérletezni a paramétereket.
A gép tetejére rendszeresítettem egy kombinált fogót. Ezzel csipegetek majd. Ez nekem is eszembe jutott, de jobb tanulni a gyakorlott mesterektől mint töketlenkedni. :)
A 0,8 dróttal vékony lemezeket is (pl. 2db konzervdoboz) össze lehet heftelni?
Gondolom kisebb áram kell neki... csak akkor, hogy olvad le a 0,8 drót?
Én ezt értem és igazad is van de egy sima lakatos egy sima műhelyben főleg kezdő vagy hobbisának tök mindegy ! Bár én is most elgondolkoztam azon amit mondtál és én elégé maximalista tudok lenni így a flexet illetve az őszes gépet munka közben és utána mindig megpucolom és összerakom és elteszem a helyére nekem ez alap már és ki is fújatom a gépeket levegővel mindig! Ugye nem olvastam el az előtte lévő hozászolást lehet hogy ebből akar megélni és tanuló de én csak egyszerűsítettem! Úgy hogy ha profinak készül ajánlom alapból amit mondtál nem is vitatkozom erről :) :) :) !
Ez nem jó tanács (bocs!).Mert ha megszokja és belerögzül az hogy a munkadarabon vagy a hegesztőasztelon égeti le a a huzalvéget egy olyan munkahelyen ahol pl.rozsdamentessel dolgoznak,vagy van egy pár milkós hegesztőasztal és azon égeti le a kilógó drótot hamar lapátra teszik.Szóval szokja meg az oldalcsípős megoldást.
Francia munkahelyen pénteken az utolsó 2órában takarítás volt mindig.Ott mig a többi csőszerelő,lakatos sepregetett, portalanított meg az anyagokat rendezték addig mi hegesztők a z összaállító asztalokat nagy finom köszörűkövel pucoltuk fel.Ott szoktattak rá pl arra hogy a flexet mindig a hátára tesszűk le ahogy kell.Mert azelőtt ahogy éppen esett úgy raktam le.
Leégeted ! Hozzáérinted a munkadarabhoz egy pillanatra és kész ! Majd köszörülés során lekerül róla nem nagy dolog vagy kézzel leszeded a munkadarabról vagy munka asztalról esetleg lecsíped fogóval ha van nálad !
Egyszerű, egy oldalcsípő fogóval vagy egy kombinált fogóval lecsippantod a kiálló részt.Sokszor ha nem is áll ki nagyon a huzal, akkor is lecsippantom a végét ha biztosan elsőre kell hogy ívet fogjon.
Egy jó 175-ös kombinált fogó aminek jó éles a lecsípő része mindig legyen a kezed ügyébe ha hegesztel.Azzal jó az áramátadót kitekerni,huzalt csípni, és a meleg, kissebb méretű munkadarabokat forgatni, hűteni vinni stb...
Általánosságban igaz ez a 0,8-as huzalhoz 8 liter védőgáz.Ha heftelsz, rövid, pár centis varratokat csinálsz akkor minden helyzetben megfelel.
Ha a drága corgonnal hegesztel akkor egy kicsit csökkentheted 6-7 literre is, ha huzatmentes műhelyben hegesztel a takarékosság miatt.Co2-vel maradhatsz a 8-10 liter környékén mert nem drága gáz.
Nem csak a huzalmérettől függ a gázmennyiség, hanem még a gázterelő méretétől, a hegesztési pozíciótól,szabadban vagy huzatmentes műhelyben dolgozol.
Pl.egy fejfeletti vgy függő varratnál akár 15-20liter is lehet a co2 mennyisége főleg ha hosszú varratot csinálsz mert a nehéz gáz "leesik" a varratról és már nincs is védelme az ömledéknek.
Ha ugyanilyen mennyiséggel próbálsz egy vizszintes lapos vagy sarokvarratot csinálni valszeg gáz fog maradni a megszilárdult ömledékben mert a gyors lehülés miatt nem tudja kidolgozni a védőgázt.
Vagy elég egy laposabb pisztolytartás és fals levegőt szívhat be a nagysebességű kiáramló védőgáz.Szóval van variáció rengeteg.
Ez a huzalvastagság x 10 ez egy használható átlag, de nem szentírás.
Igazából sok dologtól függhet. Az hogy 0,8-as huzal az egy dolog, de számít még a teljesítmény, a gázterelő nagysága, a helyszín (huzatos, vagy van e elszívás stb) az anyag, maga a védőgáz fajtája....
A te esetedben mivel nem olyan erős a gép (nem lesz 200-250A hegesztőáramod amihez már esetleg kéne 10-15 liter) kis 15-ös pisztoly van a géphez, co2-t használsz ... szóval 6-8l közt jó lesz.
A gép elején ott az adattábla. Azon megtalálod minden fokozathoz tartozó feszültség értékét. (az áramerősség is ott van amperben) 0,8-as huzal 17,5-18v-tól már szépen leolvad a megfelelő huzalsebességen. Azt meg hallod mikor serceg szépen.
A te gépeden 0,8as huzalhoz a 4,5,6-os fokozatok ideálisak. A huzaltoló max 10-12m-tud percenként, szóval óra számlap szerint 9-3 óra közt van az ideális huzalsebesség tartomány ami természetesen pozíció függő is.
Az ilyen vagy efféle hibajelenséget osszuk fel négy részre.
1.-nem megfelelelő kontakt.Kikopott áramátadó amit legalább egy 5kilós guriga után cserélni kell. Vagy a testcsipesz nem megfelelő kontaktja.Meg kell pucolni a test alatt az anyagot.Nem elég a vasasztal sarkára csíptetni hanem a hegesztendő anyagra kell.(nagyon melegszik a csipesz)
2.-Az alapanyag és a drót nem passzol.Legyen mindig próbadarabod amin nem fröcskölt és ilyenkor változatlan beállítással próbáld ki.
3.-Beállítási hiba túl sok feszkó vagy előtolás.Kevés vagy sok védőgáz.
4,-Felhasználó(user) hiba.Rosszul tartott,nem megfelelő távolság tartás a pisztollyal, Túl kisszögbe tartott pisztoly ami könnyedén alászívhat fals levegőt föleg ha túl sok gáz(L/perc) van.
Még egy.Elmelegedett gép.A trafósnál főleg ha nem valami "darvas" gép a melegedés miatt az előtolásból mindig egy picit vissza kell venni.
Az hogy azt írod hogy "fröcsögve hegeszt" sajna én nem tudom megítélni pontosan hogy milyen hibajelenségre utalsz.
Fröcsögni többféleképpen tud, mind más hiba. Az tuti hogy valamelyik paraméter nem jó. (kevés vagy sok feszültség, nem megfelelő huzaltovábbítás, nem megfelelő tartás, gázmennyiség, szennyezett anyag, rossz huzal...rengeteg oka lehet, ha lenne róla videó akkor könnyebb lenne megmondani mi a gond)
Az új gépek sem küszöbölnek ki semmit, bár szerintem könnyebb megtalálni velük a jó beállítást. A huzalsebesség ugyanazt csinálja mint a trafós gépnél, és a feszültség poti is ugyanazt a célt szolgálja mint a trafós gépen a fokozat kapcsoló.
Van egy régebbi trafós Co (Mig) gépem, de azon az a baj, hogy néha fröcsögve hegeszt. Az lehet attól, hogy a drót hamarabb visszaég, minthogy oda érne?
Az aluflux is ismert. (1,5 éve kapható) Mindenki azt veszi, nem véletlenül.
Jobb gép, ha nem is sokkal. Vékony anyagra jobban beállítható, mert 15V-tól indul, nem 16,5-től mint az alfa. Csendesebb, van hozzá alapáron alugörgő, és van visszaégés gátlás állító poti.
Árkülönbség meg nincs, illetve olcsóbb az aluflux, mert 150.500 a max bt-nél, 103 a Tímárvaskernél, és 105 a megatoolnál.
Max Bt a nyerő mert ingyen házhoz viszik, és kapsz hozzá 5 kg huzalt is.
Nagy a szórás. Van amelyik piacos is teljesen jó, meg van amelyik normális forrásból kapható is elég szar. Az iweld nored eye II a legolcsóbb helyen 10500Ft (az egyszerű fekete) és azzal mindenki elégedett. Sok cég is ezt adja a hegesztőinek. Mig/mag-ra, MMA-ra teljesen jó.
totál ugyanilyen az én bernardóm. gyakorlatilag egy ruszki gép a külső szerelékei tekintetében. persze tudom, hogy echte osztrák, az optimum meg német.
Nekem nem sok gépem van tőlük eddig. Egy fém szalagfűrész meg egy asztali fúró, de nagyon megvagyok elégedve velük. Mind a két gépet meghajtottuk már és gond nélkül bírták.
Láttam már munka közben köszörűt és polírozó gépet!
Jövőben én is befogok ruházni egy köszörűre meg egy tányér csiszolóra! Nekem is Makita köszörűm volt, hát nem lehet egy lapon említeni az Optimummal!
Én is néztem már tőlük ezeket a kisebb esztergákat. Szerintem nem olyan elszállós áraik vannak.
Én esztergát néztem ebben a márkába Optimum csak nem ismerem nagyon!A Praktikerbe is volt egy eszterga de hülye nem vagyok hogy megvegyem 200000Ft-ért a márka nélküli gépet!Nem tudtok jó árban egy jó kis eszterga gépet nem kell nagy nem iparira gondolok csak használható legyen !Nekem mondjuk az Optimum is megfelel de hátha tud valaki jobbat!
nekem is van két einhell-em és egy skil is a garázsban már évek óta. most meg sikerült hozzájutnom, hogy személyesen elmentem szombathelyre a kozma áruházba, egy beernardo ds200at cseréltem be a makitával. nos, a webáruház nem éppen olyan mint egy óbudai, vagy pesti óriási internetes felülettel bíró mikrométer alapterületü áruház, (ez a megszokott a fővárosban) hanem pont fordítva. közepes internetes felület és több száz négyzetméternyi áruház. eszméletlen a vidék és a főváros közti különbség!!!!
A kis einhell köszörűm 7 éve megy semmi baja nincs a sarokcsiszoló nem ment 2 hetet , makitákkal nem volt gondom soha, a nagy sarokcsiszoló több mint 10 éve üzemel igaz még Made in Japan, de a kis románnal sincs semmi problémám én ha tehetem makitát vásárolok még soha nem csalódtam...
parkside-al nincs gondom, a libamájjal inkább, vettem mindkettőt de a libamájban leginkább zsír volt mint máj, a parkside meg vésőkalapács volt, amíg el nem lopták jól muzsikált, de nem volt az ÁTKOZOTT BOSCH erejével bíró, ezért azt azzal pótóltam később, mikor megtehettem.
lehet hogy bernardo lesz belőle. kicsit feljebb bukom, kb. 6 rugóval, ha isten is segít. de ahogy látom továbbra se maradt el a fórumtársak, (szerintem méltatlan) bosch ellenessége és most nem a hazai üzem munkásainak kizsákmányolására gondolok, ezért ha időm engedi teszek fel majd egy két bosch gépről kis filmet, extrém terheléssel.
Baszki nagyon sajnálom!Én 12 éves korom óta motorozom.Amíg nemvolt jogsi addig a hegyen , majd utána rengeteg motorostalálkozó, és európa bemotorozása.Eladtam minden nagymotoraimat a lányom tanulásáért(Dánia).:(((((((( Most jelenleg egy Yamaha aerox fulltuningos gépem van,meg egy kispolszkim amivel a 100< kilós testemet melózni viszem.De lesz ez még jobb is remélem.
Csak az egyhengeres és minnél nagyobb köbcenti.
Ez volt a mindenem,de el kellett adnom.Talán ha 5 volt belőle az országban.
Ez több, mint gyanús. Szerintem ezek kamuznak. 30 ezer Ft-ot kifizettetnek egy 10 kilós palackért és még bérleti díjat is felszámítanak? Mire fel? Szerintem azzal a 30 ezerrel megvetetik veled a palackot és még utána is fizettetnek. Ez gazember bandának tűnik.
Csak összehasonlításképpen. Én évi 6 ezerért bérlem a 20 kilós palackjaim darabját. Egy töltés 12-14 ezer forint (argon / corgon). Ha évközben legalább egyszer cserélek, akkor már a 6 ezres bérleti díjat sem számolják fel. Egy palack "betétdíja" 50 ezer Ft, de ezt sem kell letétbe helyezni, ellenben ha elvesztem akkor ki kell fizetni. Úgy gondolom, hogy ez egy tisztességes bérleti szerződés. Egy SOL forgalmazó profi hegesztéstechnikai szaküzlet és szervizről van szó, Zalaegerszegen. Megérdemelnek egy kis reklámot, úgy hívják őket, hogy Mentor 2001 Bt.
Köszönöm, már beszéltem velük. Kicsit zavaros volt a telefonos információ. Első évben 30e a 10kg-os palack + bérleti szerződés. Kérdeztem, hogy mennyi lesz a 2ik évben. Erre azt mondták, hogy akkor már kicsit! olcsóbb, mivel már van palackom. Megköszöntem.
Veszek egy töltöttet 30e alatt aztán akkor viszem tölteni amikor csak akarom.
Mikor felszabadultam mint csőszerelő '80-ban, volt a nagyműhelyben egy kis kovács műhely részleg.Ott dolgozott a már akkor is nyugdíjas KatóPistabácsi.Ott mindenféle "repi" kovácsolt cuccokat csináltunk az igazgatóknak.Legfiatabbként engem fogadott fel ráütő inasnak.Úgyhogy negyvonalakban megtanultam a ráutést, a vezető kovács kalapács jelentését az űllő zengését.
Nagy élmény volt.Otthon is mikor egy autogénnel felmelegített vasat nyujtok,kalapálok a haverok csak néznek hogy vezetem a kalapácsot hogy ütök hogy vezetem le ütésekkel amikor fordítok nyujtok...stb.Tiszta zene.Legalábbis nekem.
Ez a buzizás a haverok találmánya mikor bebaszunk és részegek vagyunk.
ha nemfingol büdöset ,ha nem szarsz büdöset, ha nemtudod fejjel betörni ezt az ajtöt,ha nem mersz bukósiakban nekifutni a falnak,ha nem mersz a 2méteres támfalról belugrani a 30 centis gyerekmedencébe, ha gumikalapáccal nem hagyod homlokonverni magad ....stb.Akkor buzi vagy.
Tudom hülyék vagyunk,és minden tiszteletem az aszonynak hogy ezt kibírja.Mentségem hogy motorosok vagyunk.
Köszönöm a kimerítő választ! Én is hasonlóban gondolkodtam de kellett a megerősítés. A melegen történő átkalapálást nem fogom kihagyni a feszültség mentesítő és szemcse finomító valamint keménység növelő hatása miatt. Az elektródát megnézem a helyi /gyöngyösi/ ESAB boltban.
Csinos kis üllőd van! Nekem 5 db van 15, 30, 50, 75, 100 kg-sak most alkudozok egy 200kg-mosra.
Az üllő kovácsolt vagy öntött acél.Teljesen nemesítve az ütőfelületeken kérgesítve(wikipédia)
Szomorú de egy űllő is elkophat,és vége.
Szerintem tisztességes pálcával mint pl ok67.15 vagy ehez hasonló pálcákkal fel lehetne javítani.
Mivel az anyaga valszeg homogén, valahol szikrapróbával anyagot lehetne határozni naggyából.
Szikrapróba táblázatból valahogy kilehetne okulálni a felrakó pálca anyagát.
Ha nem vagy kovács aki napi 10 órába veri az anyagot,csak hobbista (mikor kell előveszem)mint én akkor tökéletes lesz.Nekem egy régi talán 25 kilós van.
Bázikus elektródának keményebb a varrata , én a görgőket töltöttem ki bázikussal és utána felhevítette és olajba lehűtöttem lényegébe megedzettem, ez annyira sikerült ,hogy 3 év után se vágott bele az acélsodrony,bár az ütlegelés más dolog, ott ha igen keményre edzed lefog töredezni, ha igen puha akkor eldeformálódik....
Az én üllőm csak egy kissé kopott / homorú/ illetve az élén van egy-két helyen lepattogzás. A másik üllőmet már felhegesztettem CO-val de a varrat jóval puhább lett pedig még melegen átkalapáltam tömörítettem is. Arra gondoltam ha esetleg bázikus elektródával hegeszteném fel, azt tömöríteném akkor keményebb lenne-e?
Guszti segíts! Szükségem lenne egy kis gyakorlati tapasztalatra, tudásra.
Ez sajna nem olyan költséghatékony, mert ugyanaz a 4,5 kg huzal ebből a kicsiből 6 (6,4) tekercs, ami 26670 Ft-ra jön ki ami pont a duplája az esabnak :-(
Az önvédő porbeles huzaloknál nagyon oda kell figyelni a tárolásra, mert eléggé nedvszívóak. Jól záródó konténerben (ételhordós doboz, vákumos zacsi) érdemes tartani. (nem árt mellé egy két zacsi szilikagél sem)
Keresek olyan úriembert a fórumtársak között, aki gyakorlott AWI hegesztő (alumínium is) és debreceni vagy legalábbis Debrecen közelében él és segítségemre lenne feleleveníteni az ezzel kapcsolatos gyakorlati dolgokat. Privátban kérném szépen :) Előre is köszi.
Lehet. Nálam is C16-os lomha megszakító van a garázsban és a 200A-es gépeim vígan mennek róla. Szerintem a mester nem nagyon fog 120-140 A felett hegeszteni. Nálam eleinte az első 160A-es pálcás inverterem 10A-ről ment minden gond nélkül.
Sajnos fogalmam sincs. Ha tudsz rajta polaritást fordítani akkor igen.
Mivel itt fix a testkábel, ha van rajta polaritás váltás akkor az a fönt az előtoló mellett van. Ott kell két vezetéket megcserélni a csavaros aljzatokon. Ikonokkal jelzik is hogy gas - no gas.
Ha ilyen opció nincs, akkor nem alkalmas a gép porbeles huzalhoz. Nyilván akkor is lehet használni vele, össze lesz hegesztve a két munkadarab, de nem lesz tökéletes a varrat, és nagyon csúnya lesz.
Valami ilyesmit kell keresni mint ennél a varstrojnál
Keritest csinaltatok es a mesterembernek heggeszteni kell nalam oszlopokat, stb. Kerdesem az lenne hogy 1 fazisu 16A-es automatam birni fogja ezt vagy lecsapja mint a taxiorat? Lehet normalisan heggeszteni 16A-es automatas haznal?
Keresek olyan embert, Somogy, Zala, Baranya és Tolna megye valamelyikében, aki vállal vasöntvény motorblokk hegesztését utómunkálás nélkül, mert ezt meg tudom oldani és lehetőleg ne kerüljön egy vagyonba. :)
Ja, és a porbelessel hegesztett kötés nem olyan erős mint a védőgázas, vagy egy bázikus bevont elektróda. A hegesztett varratnak van pár % alumínium tartalma is.
Lehet polaritást fordítani a gépen? (önvédő porbelesnél kell, különben nagyon nagy fröcskölés lesz.
Csináltam is erről videót egyszer (ennél persze jobb varratot is lehet csinálni kicsit finomabb beállítással, de eléggé összecsaptam a videót) kb erre lehet számítani.
kb 3 éves videó, porbeles, függő sarokvarrat hegesztés
porbeles varrat inkább a bevont elektródára hasonlít, mint a védőgázas varratra.
Önvédő porbeles huzalt lehet kapni 0,5-1kg-s valamint 4,5 vagy 5 kilós kiszerelésben. Általában 0,9 vagy 0,8-as méreten. Az esab a legjobb, de az csak 20 centis 4,5kg-s dobon van 15.000-ért. a kis 10 centis dobon lévő kiszerelések 4-5-7000Ft körül vannak.
A hálózatom 16 A-os megszakítóval van levédve, de szerintem az kevés lesz, bár 1-2 helyen érdeklődtem, ahol ilyen gépeket árulnak, szerintük el kell bírnia a hálózatnak.
tiszteletem mindenkinek kerdeznek valami ,kellene hasznaljak egy heggeszto gepet kint a mezon ahol nincs aram de van egy agregatorom es van egy trafo es egy mig mag co gepem ,az agregatorrol kuldok egy linket pont ilyen,elore is koszonom
Hazudnék ha azt mondanám hogy nem jobb gép, mert az.
Azért az sem "ipari" kategória, hiába ESAB .... és az is kínai (az alján ott az adattáblán hogy made in PRC)
Persze jobb gép, az ESAB azért mégiscsak ESAB, megfelelő az alkatrész ellátás sok év múlva is .. (mikor lehet a BLM már nem is létezik) Azt nem tudom megéri e a másfélszeres ár.... tény hogy komoly ipari gép az csak dupla áron van. (és ha nem napi 8-12 órát megy akkor az felesleges is)
Ja, amúgy sokan használják, korrekt gép, természetesen kínai mint 100.000 alatt szinte minden inverteres MMA gép. Magyar forgalmazó gyártatja kint, van normális szervize, minőségbiztosítása ... nyilván azért nem egy KEMPPI, vagy Fronius minőség, de nem is 200e hanem 60-65e.
Sziasztok. Van valakinek tapasztalata blm 2000 GM inverteres hegesztővel? Milyen gyártmány?kisipari és ház körüli munkára keresek gépet. Egyéb ajánlat? Köszönöm.
Még valami. Úgy tudom, hogy egy bizonyos élettartam után ki kell vonni a forgalomból a palackot, függetlenül az állapotától. Rengeteg régi, rozsdás palackot kínálnak. Nagy lutri.
A nyomáspróba érvényessége a palackon megtalálható. Ha lejárt, azt nem tölthetik. De ha érvényes, akkor sem nagyon. Ezt a gyártó szabályzata dönti el, a forgalmazók néha lazábban értelmezik, de az már nem legális. 200 bar az már nem vicc. 6-8 bar-os nyomást már kézzel nem tudsz befogni egy lefúvó pisztolyon.
Köszönöm az infókat. Írtam a siad-nak és a sol-nak is. Tényleg a bérlés lenne a legjobb, persze valami barátságos áron. Ha vennék egy palackot, akkor annak mennyi időre érvényes a nyomáspróbája?
Mi van akkor, ha úgy viszem a palackot cserére, hogy már lejárt a nyomáspróba érvényessége?
Szerintem ne gondolkozz saját palack vásárlásában. Maseratisti leírta a történeteit, még egy szabványossal is lehet gondod. Hivatalosan a legtöbb helyen már nem is vállalnak hozott palack töltést, bár fű alatt néhol töltenek, vagy olyan is van, hogy cserélnek. Nem szivatásból teszik, hanem önvédelemből. Én sem vállalnék szívesen felelősséget egy 200 barral megtömött palackért úgy, hogy fogalmam sincs róla, hogy milyen állapotban van. Egyre több forgalmazó szünteti be a hozott palack töltést.
Szerintem hosszú távon sokkal kevesebb gonddal jár a bérpalack. Nincs gond a cserével, a karbantartással, nyomáspróbával stb. Bár nagyon nagy a szórás a bérpalackok költségeivel kapcsolatban, lehet nagyon gazdaságos megoldást is találni.
Én körbejártam jópár cseretelepet a városban (Zalaegerszeg), végül egy SOL forgalmazónál kötöttem ki. Itt van évi egyszeri 6.000 Ft palack bérleti díj, efelett csak a töltetet kell fizetni a cserénél. Ha egy évben nem cserélsz, akkor kell csak az évi bérleti díjat ismét fizetni. Egy 20 kg-os palack (argon vagy corgon) töltet 12-16.000 Ft körül van. A palackok mindig nagyon rendben vannak, nem kopott, levert, rozsdás szarok, rendszeresen cserélik a szelepeket, mert mindig szép fényesek, látszik a friss teflonszalag is. Tehát karbantartják rendesen. Ha elvesztem, ellopják, akkor 50.000 Ft a bünti. De ezt nem kell kaucióban kifizetni, tehát csak elméleti költség.
Szerintem ilyen 1-2, vagy 5 kilós palackokkal nem érdemes foglalkozni, hacsak nem kell rendszeresen hurcolni a gépet. Ezek szerintem ilyen esetekhez valók. Úgy is kocsin, vagy falhoz láncolva használjuk a palackokat, mert ha felborul és letörik a szelep, akkor ott csúnya világ lesz. Azért 200 bar már megmozgatja szerintem a palackot, mint egy sugárhajtómű. Nem számít, ha magasabb egy kicsit, egy 20 kilós palack csak 90 cm magas a talpától a szelep tárcsáig. A gépet sem a padlón szoktuk tartani, elfér mögötte.
Másrészről szerintem az 5 kg-os palack nagyon hamar elfogy. Én is csak hobbista vagyok, van, hogy hetekig nem is hegesztek, mégis elmegy egy évben 2-3 db 20 kilós palack úgy hogy az awi géphez egy spéci kétfokozatú gáztakarékos reduktort használok. Különösen az elején fogyott sok, ahogy lassan megtanulok hegeszteni, úgy egyre kevesebb fogy. De az 5 kiló az nagyon kevés. A Siad-nál van 10 kg-os, mintha a Linde-nél is láttam volna. Ez is hasonló magas, mint a 20 kilós, de az átmérője kisebb.
56-ért sikerült megcsípni a 172/6-ot ! :) Amennyit én hegeszteni fogok, arra bőven jó lesz. Láttam, hogy amiket ajánlottál - sokkal több az üzemidejük stb., de egy pár varratot ez is kibír egyhuzamban. Még egy szabványos palackot kell vennem valahol, 2 vagy 5kg-at.
hmmmm...akciós Güde? Alfaweld Dragon mig-es link-et nem vetted észre? 2x olyan erős mint a güde... bár nem tudom mennyire akciós a güde, ha 65 alatt akkor nm szóltam. 80 körül már inkább a dragon mig.
Porbeleshez polaritást kell fordítani, azt nem tudom hogy tudja-e a güde. Ha igen, akkor lehet vele
Ismételten köszönöm, innen Szfvárról a pontos és részletes tájékoztatót. Ilyen viszonyok mellett, tényleg jobban megéri egy szabvány kis palackot vennem. Jövő héten meglesz az akciós Güdém. Aztán belecsapok a lecsóba! :).Milyen drótot érdemes venni! A porbeles használható-e?
1 kg Co2-nél olyan 470-500l gázzal számolhatsz. 8-10l percenkénti fogyasztással a hegesztéshez. Szóval a 1,5kg palackkal ez kijön kb 90 perc hegesztési időre. Ami így elsőre soknak tűnik, de nem az.
Az a baj ezekkel a "nem szabványos" co2 palackokkal, hogy nehéz elintézni a töltést (most az hogy fajlagosan drágább is azt hagyjuk)
2 kg-s (tűzoltó) Co2 palackkal kezdtem, azt itt helyben 4000-ért töltötték, de megunták hogy két-3 hetente viszem ... így utána nem vállalták. (Itthon van a garázsban üresen, jelképes összegért vihető, bár nem tudom ilyesmit elvisz-e a futár) Utána vettem egy Air Liquide corgon palackot üresen. 1x tudtam megtöltetni, utána megszűnt az a töltési ehetőség, az is üresen áll itthon vagy 2 éve, azóta bérlem a palackokat.
Nem tudom merre laksz, mindenhol más szabály érvényes a cseretelepekre (már a valós, mert a hivatalos az alapból szopás) mindig a helyi lehetőségek érvényesek. Van ahol bármit megtöltenek, van ahol ha nincs érvényes szerződésed a szolgáltatóval, már a kapuból elhajtanak.
Én azt javaslom hogy közeli csere, és töltőpontokon kérdezd meg hogy mit vállalnak, mik a hivatalos, és a fű alatti lehetőségek.
Kranomnál (alfaweld) itt vannak a jellemző palack, és töltet árak:
Kölcsönözni kell gépkölcsönzőből erre való ipari generátort, meg hegesztőt. Amit lehet, elő kell gyártani, hogy a kölcsönzés minél kevesebb legyen majd odavinni.
(kézi daru, csigasor, görgők ... lehet, minden megoldható, volt sírkőüzemünk 1-1,5m3-es - 2-3 tonns - gránittömböket mozgattunk ugyanezekkel a módszerekkel egyedül vagy ketten)
Vagy elő kell gyártani 2-3 részben az egészet, és daruval összerakatni ... bár nem tudom miről van szó
Én nem ajánlom ,én nem rég tettem tönkre egy Telwin 227, ami kb 3 éve 170.000 ft volt, pedig kompatibilis az áramfejlesztőkkel csak én 8kw helyett 5kw próbálkoztam...
A 30e Ft körüli kategóriában lévő aggregátorok azok úgy 850, 900 max 1KW-osak. Az elég kevés még a legkisebb inverteres hegesztőknek is. Kisebb fúrógép vagy sarokcsiszoló elmegy róla esetleg.
Aztán hegesztőből is olyat kell venni ami bírja a generátoros üzemet, van benne PFC áramkör. Ezek drágábbak általában még a kevésbé márkásak is.
Ideális esetben egy ilyen generátor kompatibilis bevont elektródás 160A-es gép (mondjuk BLM, vagy IWELD) minimum 50-60e Ft. Az esab mondjuk 100... és kell neki egy 4-5KW teljesítményű aggregátor. (az is kb 100-150eFt)
Nem mondom hogy saját felelősségre nem lehet megpróbálni egy 20eFt-os barkács trafóval, meg egy 30eFt-os agregátorral a mutatványt, de hoszzú vagy rövidebb távon valamelyik biztosan elfüstöl.
Majdnem igazad van, de mégsem :-) A 26,5V munkapont fesz maximum az MMA-ra vonatkozik.
Fogyósnál ugyanahhoz az A értékhez kisebb munkafesz tartozik. pld MMA-nál 140A 25v, MIG-nél 160A "csak" 22,5V környéke. 200A-nél van 24v.
0,8-as huzalt egyébként sem nagyon szabad 24v-nál (18-24V) nagyobb feszültséggel terhelni (nem ideális) és az 1-es huzal is max 32V-ig.
Szerintem számold újra 16-23V közt a beosztást, inkább az lesz valós.
Egyébként itt sem bonyolultabb a beállítás mint trafósnál, hiszen a V (középső) poti ugyanazt csinálja mint az egyszerűbb trafósokon a fokozat kapcsoló, a huzalsebesség meg szintén ugyanaz. (baloldali poti meg MIG üzemmódban nem játszik)
Nem tudom mennyit téved a kijelző akkora beállításnál, mert a huzal bizony akkor pont odaragadt az áramvezetőhőz. Elég nagy lehetett, pont teszt üzemben volt a gép.
Eddig trafós mig-gel hegesztettem, ott azért egyszerűbb volt az áramhoz a huzalt beállítani.
Ennél az alfaweldnél a "Munkaponti feszültség (V/DC) 16.4 26.4 V" között állítható a kézikönyv szerint.
Akkor ha jól számolom, fesz. állításnál 1 szám kb. 1,6V-nak felel meg,
az 3-as állásban 3*1,6+16=kb 20.8V
3,7-es állás 3,7*1,6+16=kb.22V
4-es állás 4*1,6+16=kb.22,4V
5-ös állás 5*1,6+16=kb.24V
stb....
Ezért kérdeztem valamilyen iránymutatást a beállításokkal kapcsolatban.
Kezdjük azzal hogy a gázmennyiség az sok. 6-8 l/perc szerintem elég, ha nem huzatos a hely.
A beállításoknál ha 3-as feszültségnél és 4-es huzaltolásnál tartósan 200A körül ír a kijelző akkor az nem jó, mert ez az érték (18v és 6-7m/perc) kb 95-100A-nek kéne lennie. Az hogy pillanatokra hülyeséget mér a kijelző az nem gond.
Általában ha emeld a huzalsebességet, egy bizonyos tartományt elérve a feszültséget is utána kell emelned, mert kimész az ideális tartományból.
A gép 16V-tól indul, és olyan 23V a poti maximum állásában a feszültség. A huzaltolás 13m/perc maximum érték.
3-as állás olyan 18v felett van valahol ami már ideális a 0,8-as huzalhoz, ehhez az értékhez úgy 2-4-es közt ideális a huzaltolás. Ha fentebb mész, akkor mehetsz a feszültséggel is fentebb. Mondjuk 4-es feszhez mehet 4-5,5 közt a huzal. Ki kell tapasztalni huzaltól is függ, gázmennyiségtő, sőt gáz fajtától is az ideális beállítás.
egy kis segítséget szeretnék kérni gép beállításhoz.
A gép egy alfaweld mig-mma 185.
Ahogy én tapasztaltam a munkaponti feszültség középső pótméter 3as állás első illetve második jelölés, az előtolás (A) szintén ugyanez a beállítás.
A co2 gáz mennyisége 9-11L körül van belőve hozzá.
A huzal SG2 (0,8mm)
Amennyiben az előtolást kb 4 vagy kicsit felett állítom de munkaponti potihoz nem nyúlok akkor eszméletlen elszalad az Amper ilyen 200A köré.
Ha jól értelmezem akkor minél nagyobb az huzalelőtolás annál kisebb a munkaponti feszültség. Illetve ha nagy a munkaponti feszültség akkor kisebb előtolás kell.
Jók az információim ?
Ebben szeretnék segítséget kérni, az optimális beállítás terén, mert a kézikönyvben, sem a neten nem találtam hozzá kb irányelvet.
A gépen ki kell cserélni a huzaltoló görgőt (6000 Ft) aluhoz való "U" hornyosra. A pisztolyba kell teflon huzalvezető (5000 Ft)
A legkisebb kiszerelés (0,5kg) 4043-as alu huzal 7000Ft.
Argon gáz kell hozzá ami nem olcsó. 40.000 egy
Igazából nem fog menni elsőre, gyakorolni kell a megfelelő eredményért. Nagy szinergikus géppel hegesztettem alumíniumot, ezen felbátorodva minősített az itthoni kis géppel fent van a youtube-on az első, és a második aluhegesztési "próbálkozásom". Okulásképp tettem fel. kb erre lehet számítani. Amint megoldódott a sima huzaltovábbítás, és megvannak a helyes paraméterek, akkor lehet varratszerű dolgokat csinálni. Nyilván innen még sok gyakorlás az elfogadható hegesztés.
Félreértések elkerülése végett a videó nem arról szól, hogy hogyan kell alut hegeszteni, hanem hogy nekem a kis géppel hogyan sikerült elsőre, másodikra. Ebből mindenki leszűrheti hogy a saját tudása szerint, a saját gépével neki majd hogyan fog...
Van fent a gépről több 3 évvel ezelőtti kipróbálós, tesztelős videó, megnézheted azokat is .. kb erre lehet számítani egy ilyen géppel elsőre.
Egyébként ha csak Co2 gép elég, nem kell bevont elektróda, akkor még inkább egy ilyen alfaweld 87-ért mint 80-ért a GÜDE (kár hogy előbb nem jutott eszembe)
Jasicról még nem próbáltam eddig senkit lebeszélni, mert jók.
Telwin valahogy nekem sem lett a kedvencem. A 180-as DC awi gépét, meg nagy különtolós 630-as MIG/MaG gépét próbáltam ... utóbbi szinergikus volt ... nem sikerült megszeretni.
Egyébként az aluflux nekem nagyon gyanús, 90% hogy a jasic gyártja az iweldnek (vagy más cég aki a jasictól vesz licenszet) nagyon egyforma a jasic promig 180, meg az aluflux, ha az elrendezést, gombok, ledek helyzetét, méreteket, és belső elrendezést nézzük
Igen de előtte egy Telwin 227 vettem volt, amit sikeresen legyilkoltam egy 5kw generátorral, miközben nagyba jelezte ,hogy minimum 8kw, én meghajlok a márka előtt mert jó ,de túlértékeltek a Telwinek nagyon..
Az biztos ,hogy sokkal jobb vétel és ráadásul magyar gyártmány, pár hónapja olvasgatom a fórumot és azért rájöttem ,hogy én is olcsóbban megúszhattam volna a gép vásárlást,ha előtt olvasgattam volna :D:D
Nem kell befejezni, csak menjünk át a GÉPVÁSÁRLÓS topicba :-) Mert ez a topic magáról a hegesztésről szól inkább. A gépvásárlós meg pont a kezdőknek van, meg a járulékos, hozzá kapcsolódó hobbista dolgokra, sarokcsiszoló, fémfűrész...stb
Egyébként ha megnézed az einhell, adattáblát abból kiderül miért szeretik ennyien.
3,4,5-ös kapcsoló állás kiosztása egy fázisról 17,5; 18,5; 19,8V ami a 0,8-as huzalhoz pont ideális értékek. Így nagyon szépen, finoman beállítható az ív és addig amíg csak dolgozgatni (15%,25%, 35% BI) kell vele, nem dolgozni, addig teljesen oké.
Csak az ára magas a tudáshoz képest, vagy alufluxék vannak nagyon jó árban. Illetve azt sajnálom hogy kis pénzű embereknél ez az einhell, meg güde ár (80-90) még nagy nehezen bele szokott férni, de azt a plusz 10-15-öt már erőn felül kéne hozzátenni hogy mindenre alkalmas gépet kaphassanak.
Nekem se jön be nagyon, de egy bádogos ismerősöm már több éve ezzel dolgozik és már 100x vissza kereste az árát, mondjuk a mai Einhell-ben ki bízik meg? Ezek az olcsó gépek mind zsákbamacska , mint a kínai láncfűrész , haverommal vettünk egyet-egyet , az enyém nem ment 3 órát max ,az övé 3 éve megy...:D
Az a jó ezekbe a gépekbe, hogy fele olyan erősek mint az aluflux, vagy az alfaweld, cserébe majdnem annyiba kerülnek :-)
Einhell adattábla
iweld gorilla 165 pocketmig (az aluflux 3 évvel ezelőtti kisöccse) adattábla
190-es einhellben még az is a szívás hogy az utolsó kapcsoló állás csak 3 fázisról játszik :-(
Egyik haver egyébként a mai napig ilyen 190-es einhellel hobbikasztnis. 0,6-os huzallal szépen pontozza össze a vékony lemezeket és boldog hogy nem égeti át :-)
Na jó, szerintem szétoffoltuk a hegesztős fórumot a gépvásárlással megint. Hagyjuk ezt itt abba :-) Gyakorlatilag most már minden infót tudsz, dönteni neked kell :-)
Nem vennék gépet külföldről a szállítás, és garancia miatt egyébként, csak ha nagyon nagyon akciós. Ha a jófogáson rákeresel a güdére van 57-ért ... persze lehet hogy kamu
Nem feltétlen a max ampert. Van olyan paraméter hogy bekapcsolási idő. Ez azt jelenti hogy az adott áramerősségen (A) a gép tíz percből hány % időtartamot tud hegeszteni A 155/6-os GÜDE-nél ez 120A 10%, 75A 30%, ami elég szar :-(
A 0,8-as huzalnak kell 60-70A hogy leolvadjon, és inkább 85-90A ami már ideálisabb. Ez kb annyit jelent hogy 10 percenként tudsz 2 percet hegeszteni folyamatosan. Hobbira ez az a szint amit nem akarsz azonnal a kukába dobni, de kell hozzá türelem.
Csak úgy miheztartás véget az alfaweldnél, és az IWELD alufluxnál ez az érték 160A 60%, és 125A 100%. Ez a gyakorlatban azt jelenti hogy a 0,8-as huzallal nonstop tudsz hegeszteni, megfelelő áramerősséggel.
Olyan gép lenne ideális ami 80-100A-t tud 60%-os bekapcs idővel. Az már kompromisszum mentesen használható hobbira. (nem fogsz ilyen gépet találni szerintem) A GÜDE egy nagyon erős kompromisszum, de szerintem nem nagyon lesz más :-(
Oké hogy jó ár érték arányban, de ez nem tud co2-t. Ez egy awi + bevont elektródás gép. Az awi az eléggé más műfaj. Pontosabb, de nehezebb dolog, nagyobb technológiai fegyelmet igényel mint a fogyós gép. Argon gáz kell hozzá ami jóval drágább mint a co2.
Megveszed a gépet (oké hogy az olcsó) de kell hozzá tartozék hogy használni tudd. Palack, gáz, reduktor, wolfram, kerámiák, hozaganyagok. 150.000 lesz a vége mire elkezdesz hegeszteni. Legalább egy palack gáz (20-30.000 Ft) elfogy mire megtanulsz elfogadhatóan awizni.
Szerintem maradj a CO2-nél, ha eleve az volt a terv.
A fogyós egy könnyebb műfaj. 5 kg elég jó (ESAB 12.51) huzal megvan 5000Ft-ért (sokáig elég) Egy palack (20kg) co2 töltése kb 10.000Ft (2-3 tekercs 5 kilós huzalt kiszolgál)
Tényleg nem szívatni akarlak hanem segíteni. Az alfaweld, vagy az aluflux pont a kis pénzű hobbistáknak van kitalálva, jó, masszív kis gépek. Rá kell kötni egy 5-vagy 10kg-s co2 palackot és lehet boldogan hegeszteni. Igen, sajna ez kb 120-ba kerül, a netről vett co2 palackkal, ajándékba kapott huzallal. Hidd el nem lehet olcsóban megúszni, ha tényleg nem akar az ember kompromisszumot.
Ha max 80 a keret akkor vedd meg a güde CO-t, lemezeket, zártszelvényt el lehet vele hegesztgetni. Gyenge a gép, szinte a legnagyobb fokozatokon kell hegeszteni, és ott sem sokat, mert 2-3 percet tudsz hegeszteni 80A-en. Mondjuk 2-3 perc egy hobbistának sokszor elég is. Az alatt össze lehet pontozni egy asztalt, vagy kertkaput, vagy valami hasonlót. Végig hegeszteni a hobbista ráér, nem sürgeti senki. Együtt lehet élni egy ilyen géppel amíg ki nem növi az ember.
Nem nagyon értek hozzá, ezért kérdezem az itt jelenlévő szakembereket. Eddig csak trafós készülékkel, pálcával taknyolgattam.Most vennék egy komolyabb gépet.
Egy ismerősnek van ilyen, és szépen teljesít, de szeretnék róla több embertől véleményt hallani, mert az, hogy egy helyen bevált nem jelenti azt, hogy nekem is megfelel. Szervize az van itthon, azt megtaláltam. Álltalános munkákhoz kellene.
Ezeket az "orosz" csodagépeket már sokszor kitárgyaltuk :-))
Ez akkora átbaszás, mint ide Újdelhi. Egy fázisból a legnagyobb márkák sem hoznak ki többet, mint 200A. Nem értem, hogy miért nem hazudnak kisebbet. Ha csak 200A-t írnának rá, akkor legfeljebb csak gyanakodnánk egy kicsit. De így biztosan tudjuk, hogy átverés. Az meg, hogy a kijelző mennyit mutasson, az csak vezérlő elektronika kérdése. Kíváncsi lennék, hogy ha a digit kijelzőn 150A virít, mit mutatna egy lakatfogós multiméter.
Az a 300A az inkább 180, max 200A lehet. Ez még nem is lenne gond. Én a gondot ott látom hogy garancia? Rendes szerviz?
Mert ott van a 103.000-be kerülő aluflux (számla, garancia, szervizháttér ... legmodernebb gép a piacon ebben a kategóriában) ha bármi gondod van akkor azonnal cserélik, vagy nagyon gyorsan javítják. Évek múlva is lesz hozzá tartozék, alkatrész.
Vagy ott az alfaweld amihez ezen kívül +5% felárért (5150Ft) + 1 év garanciát lehet venni!!!
Nem beszélve a trafós Formig175-ről ami magyar gyártmány, kb örök élet, (amúgy a gyártótól meg lehet venni akciós áron 90 körül, csak ahhoz ugye kell még egy pisztoly, tehát az is 105 a vége)
Nem állítom hogy az orosz nem lehet jó gép, csak szerintem 15-20.000 Ft árelőny nem éri meg a parát, ha baj van, mert akkor az 80-90-ért egy nagyon drága papírnehezék :-( Akkor már tényleg inkább a GÜDE, mert lehet hogy gyenge, de legalább viszonylagosan megbízható, és 40-45 körül mindig van rá vevő használtan, mikor rájössz hogy tényleg kéne egy rendes gép... (lehet hogy addig évekig boldogan hobbizol vele)
Köszönöm az infókat, de maximum 85e Ft lenne rá a keret. Ebből szeretnék kihozni egy viszonylag jó gépet, ami CO-val is működik. A belinkelt orosz gyártmánnyal mi a baj?
Nem is értem ,hogy szállítsák több ezer km-et, átmegy pár közvetítőn és mindenki nyer rajta, tehát kb 40 ezerből legyártják vagy még kevesebb nyilván ,hogy csak hobbi célra jó, kerítést hegesztgetni de még ott is kell várni ,hogy vissza hűljön...
Sokba vannak ezek ahhoz képest hogy nem olyan jók.
Keress rá az Iweld pocketmig 195 alufluxra, vagy az Alfaweld MIG/MMA185-re, vagy a FORMIG175-re 100 felett egy kicsivel meg lehet őket venni és jó gépek.
Ja, hát végül is barkács célra :-) Komolyra fordítva a szót azért egy 20-al többért már kapna korrekt, tényleg jól használható gépet is. (50-el többért meg már Jasic-ot is)
Meg oldódott a probléma . A gyári markolatban a pisztolyban van a gázszelep és ugye mikor meg nyomom a gombot rögtön ott van a gáz a huzalnál a képen látható markolatnál viszont a gépben volt a gázszelep ( ami sajnos nem volt időzítve ) és mikor meg nyomtam a gombot akkor nyitott a szelep és gáz nélküli térben kezdődött a hegesztés és valószínű hogy ez volt az oka , mert vissza került a gyári markolat és így hibátlanul működik .
Es az is teljesen jogos, amit bexxter irt: olyat sem nagyon illik csinálni, hogy másnap meg valaki mezítláb tapicskoljon a medence alján összegyűlt salakdarabokon. Legalább egy lemezt vagy valamit illdomos alá tartani egy segítőnek, hogy ne hulljon bele a cunder meg a salak. (Vagy takarítsák ki a medencét, de akkor már le is engedhetik előtte.)
Igazából mindegy, hány amperrel hegesztesz, mert amúgy is üresjárásnál a legnagyobb a feszültség, de bármikor lehet valami gebasz, és akkor szerintem nincs az a munkavédelmis, amin ezt át lehetne verni... Arról nem is beszélve, hogy valaki, aki úszkálás közben meglátja, simán kiverheti érte a balhét, hogy ilyet hogy merészelnek.
Szerintem ez olyan dolog, ahol nem érdemes arról beszélni, hogy mekkora a reális veszélye annak, hogy baleset legyen (gyakorlatilag nem gondolnám, hogy nagy egyébként...) - egyszerűen jobb távol maradni a bajtól. Lehet csinálni zárás után medencetisztításnál (azaz leengedett medencénél), de minimum zárás után, emberek nélkül a vízben.
"10.4.1.1.2. Munkát átnedvesedett ruhában vagy nedves kesztyűben vagy vízzel érintkezve végezni tilos!" "10.4.1.2.2. Tartályok belsejében, vagy más, fokozottan áramütés veszélyes környezetben végzett ívhegesztéshez biztonsági áramforrást kell használni, amely az adott viszonyok között megfelelő védettséget nyújt a közvetett érintéssel lehetséges áramütéssel szemben."
"10.4.2.7. Fokozottan érintésveszélyes helyeken teljesen zárt kivitelű elektródafogót kell használni."
Én biztos nem csinálnám, ha erősködnek, megmondanám, hogy keressenek mást.
És a tisztított vízbe szépen hullik bele a "cucc"? Miért nem lehet zárás után vagy 15 perccel előbbi zárást kérni és akkor megoldani, a víz fölé kifeszített ponyvával?
Adott egy sima vas cső, aminek falvastagsága 4-5mm. Ezt szeretném MIG géppel hegeszteni, szerintetek hány amperes gép kéne hozzá, milyen huzallal, és milyen beállításokkal?
Boltban azt mondták, hogy egy 180A-es géppel 6mm-ig hegeszthető bármi, de hogy milyen huzallal, és milyen beállításokkal azt már nem tudták megmondani.
Eddig elektródával csináltuk, de az elég lassú, és macerás folyamat, ezért váltanánk.
kerdesem az lenne h vkinek van-e tapasztalata ennek a palacknak az ujratoltesevel? (165barig jo elvileg, 110barral van toltve)
azert kerdezem, mert kicsi es konnyu a palack, ami nalam, akinek csak neha par aprosaghoz kell a hegeszto, fontos. lenyeg h konnyen elrakhato es szallithato legyen.
Nekem is volt ilyen Einhell gépem beépített munkakábellal, és pontosan az a balmenetű 8x1-es közdarab kellett hozzá.Nemtudom mennyire tré a közdarabod, de még külön rúgót is lehet hozzá venni, hogy csak azt kell cserélni, de egy egész közdarab sem drága.A boltos gyökér volt és csak le akart rázni mivel az párszáz forint neki nem tétel.Webshop címet kaptál párat, lehet hogy a szállítással többe kerül,de lehet hogy a közeledbe van még másik bolt ahol jobban állnak hozzá a gondodhoz.Ez egy alapszintű tartozék,rengeteg gép munkakábelében ilyen van nem okozhatna gondot.
Keresni tudok :) a gond az volt hogy pont ezt a Binzel típusú közdarabot kértem a hegesztéstechnikai boltban itt nálunk.Mert egy ismerősöm azt mondta olyan kell hozzá.A boltban ezt a választ kaptam rá tuti nem jó rá.Kérdeztem akkor milyen kell és hol tudom beszerezni.A válasz ott ahol a gépet vettem!
Sziasztok ha valaki huzalt szeretni vásárolni white shark nevezetűt ne vegyen!!! A cég a böhler amk 6 huzalt cserélte le ilyenre spórolni kell 1.0 huzal 1.2-es huzal vezetőt használok egy 8 órás műszak 12 darab huzal vezetőt használok el. 5 cm varrat után be köpi elég idegesítő hogy egy varratot nem tudsz végig húzni. nem csak én panaszkodok rá de ez nem számít Weldimpex 422w tipusú gépet használok. további szép napot
üdv.Van egy einhell bt-gw 150 gépem. Sajna ez a gázterelő tartó közdarab vagy hogy hívják elég ramaty állapotban van.Próbáltam beszerezni itt a környékünkön de egy boltban sem tudtak adni.Tud valaki olyan webáruházt ahol ehhez a típushoz be tudnám ezt szerezni.
Szóval pár észrevétel, ami elsőre feltűnik, hogy az a csavar amivel a felső görgő nyomóerejét állítod, gyárilag 2 centivel hosszabb, és egy rugó van a csavar feje, és a felső görgő közt, hogy állítható legyen a görgőnyomás.
Nálad ezt nem látom.
Valamint szeret ez a felső műanyag elvetemedni, ez is tud huzaltovábbítási gondot okozni. (nekem már át kellett kicsit alakítanom annyira elvetemedett)
Sajnos az a rész elkerülte a figyelmemet, hogy a görgők forognak. Ekkor a huzaltovábbító spirálbetétre, vagy teflonbetétre ráfér egy alapos tisztítás, vagy csere. A dróttekercsről bejutó por lerakodik belül és előbb utóbb szoruláshoz vezet. Még előfordulhat az is, ha spirál van benne, hogy átlagban a pisztoly nyakban belevág a drót. Ha a görgőnyomás nagyobbra volt állítva, akkor előfordul az is,hogy feltekeri a drótot. Ha teflonvezető van benne, az is előfordulhat, hogy tekercs csere után, a drótvég legömbölyítésének elmulasztásából, befűzéskor kiböki a teflont, és mellé megy a drót, ami szintén hasonló tünetet produkál. Tisztelettel: Jani.
Köszi Lee,egyenlőre csak ez a megoldás van,de ettől jobb lenne valami olyan ami nem ilyen sérülékeny,a szintelen porfestékre gondoltam de aki eddig meg tudta volna nekem csinállni olcsón az már nem tudja sajna.
Ha spray, akkor az jobbára csak akril-ban létezik, de ha nagyobb a szerkezet és van festékszóró, akkor talán a nitro ami elérhető. Dobozosban még nem láttam akrilt, ettől függetlenül még lehet, hogy létezik.
Ismertek valamilyen eljárást amivel kezelni lehetne egy szálcsiszolt szénacél felületet hogy ne rozsdásodjon?szine fénye maradjon!Az hogy olajos rongyal törölgetem az nem elég,párás idöben megkapja a rozsda,valami egyszerü megoldás kellene.
Ha jól tudom, ez a szerszám fal kifúrására való (ütvefúrók őse :) )
ütögetve, körbeforgatva lehetett vele lyukat készíteni, pontozónak valószínűleg tudod használni, mert manapság nem jellemző, hogy ilyennel fúrna valaki lyukat, de az anyaga jó kemény lehet.
Tévedés joga fenntartva, ha valaki másképpen tudja, majd kijavít.
Dettó ugynígy néz ki, az én Ergus gépem is belülről, csupán a mágnesszelepem színe nem kék, hanem sötétbarna és egyéb minimális eltérés.
Ajánlott sorrendet én is betartom majd természetesen, hiszen nem akarom kinyírni a gépem, és ha lessz rá időm, asztalra kerül és nyugodt fejjel elkezdem kiméricsgélni.
Mérő műszerrel nem lessz bajom, még édesapámtól kaptam, aki hiradásipari technikus volt annó, csak már sajnos ugye elég idős, szeme is stb... és nem csinálja, de a műszerem, őszinte azt sem tudom hány digites, de max 1000V ig barja, váltó 220 V mérése stb semmi problémát nem okozott okoz neki.
Szelepet, ha szerencsén lessz és pl... az a bibis, szerintem egy az egyben, tudom csak majd cserélni, (mivel kötve hiszem, hogy ezeket szét lehetne szedni, nem úgy néz ki...)
AWI munkakábelom kapcsolója tutira, jó azt még a jómultkor kimértem, és 1, 2 lábra van rákötve, ahogyan a rajzon is mutatja, elektronikai panelon mondjuk közvetlenül, nem mértem, ohm mérővel, ahhoz biztonságosan hozzáférni sem egyszerű de majd megteszem.
Majd megírom az végeredményt. Minden esetre a szelepnek akkor is kattanni kéne, ha rövidrezárom az 1, 2 csatlakozó lábat, és azt nem teszi meg.
Valami rozsdamentes anyagról lehet szó.Ha nem fontos a rozsdamenteség akkor sima pálcával hegesztheted, de számolj azzal hogy tiszta "túrós" lesz az ömledéked(rossz hegeszteni) és rozsdálni fog ezután.
Ha köszörülöd/vágod az anyagot és alig viszi és és sötét narancs alig szikrák jönnek ki, akor valami krómos saválló anyaggal van dolgod.
Milyen anyag az ami nem rozsdásodik majdnem fényesnek mondható, foltos. Csőről van szó. Ha jól megköszörülöm hegeszthetem normál 2.5ös pálcával? Vagy kell hozzá valami rozsdamentes pálca?
Segítségre lenne szükségem a fenti géppel kapcsolatban .
Olyan problémám van vele , hogy a huzal valamilyen oknál fogva vissza ég és hogyha egy picit meg mozdítom a pisztolyt jobbra vagy balra akkor egyet pattan és újra jön a huzal . Esetleg valami tanáccsal tudnátok szolgálni ?
Én is úgy gondolnám, hogy a rajz csak nem hazudik. A vezetékek műanyag szigetelése is nagyfeszt sejtet. Alacsony feszültségnél legtöbbször csak szilikon, vagy zsugorcső van.
Nekem is gyanús ez a 230V-os mágnesszelep, de a rajz szerint ez van benne. Ha le tudom venni a burkolatát anélkül, hogy leszereljem a kocsiról, akkor belenézek én is.
A kolléga azt írta, hogy kimérte ohm mérővel a csatlakozót.
Én is így haladnék:
1. Mérném a kábel végén az 1-2 pólust
2. A csatlakozó aljzat belső felén a két csatlakozást, ahová a panelről jön a két vezeték
3. Lehúznám a panelről a csatlakozót és kimérném ott is a két pólust.
Ha eddig minden jó, akkor vagy vezérlés, vagy a mágnesszelep.
4. Ha a mágnesszelep a közvetlenül rákötött kapcsolófeszültségre behúz, akkor a vezérlőpanel a hibás.
5. Ha nem húz be a direkt kapcsolófeszre sem, akkor valszeg a mágnesszelep a hibás, de lehet hogy a vezérlés és a szelep is kifeküdt.
Nálam is kattan gombnyomásra. Viszont az én gépemben 42v a mágnesszelep
Lehet amúgy több helyen gond. Én először kimérném az awi kábel vezérlő vezetékét hogy gombnyomásra zárja e az áramkört. A következő a csati bekötés ellenőrzése, csak ha ezek jók akkor mennék tovább a gázszelepre.
Illetve még egy ötlet, hogy mielőtt bármit csinálnál, mérj feszültséget a szelep két kapcsoló pólusán. Ezzel kiderül, hogy megy-e rá fesz a vezérlő elektronikáról. Ha nem automata méréshatáros a műszered, akkor indulj el 230V-os méréshatárról, így a műszered sem megy gajjra.
Hallhatóan kattanni kell a gázszelepnek. Legalább is az enyém (Ergus WIG 201 CDI) kattan. Mint ahogy minden mágnesszelep.
Én az alábbi rajzok alapján kötöttem be az új GCE awi kábelt és a vezérlő pedált is. Nálam nem volt semmi gond.
A DCI az analóg, a CDI a digitális verzió kapcsolási rajza. A 160-a és a 201-es is ugyanerre a kapcsolásra épül, a csatlakozó bekötés mindegyiknél ugyanaz, de az analógnál három vezeték megy a csatlakozóra, a digitnél csak kettő. Nagyon apró a feliratozás a csatlakozóknál, csekkold le, hogy biztosan jó lábra kötötted-e. De ott kell lennie a számozásnak, csak nehezen látható. Úgy emlékszem, hogy a csatlakozó pólusok mindkét oldalán ott van a számozás. Forrasztással óvatosan, mert ha túlmelegíted, akkor elmozdulhat az érintkező.
Az enyémet nem szedném szét, mert rá van szerelve a kocsira, de a rajz alapján 230V-os a gázszelep.
Alul a szöveges részben ezt írja: "SV1 - Solenoid Valve 230V". Ha megy rá két vastag mellett egy szabványos zöld-sárga hálózati testkábel is, akkor az is azt támasztja alá, hogy ezekben 230V-os a mágnesszelep.
Ezt sima rövidrezárással nem lehet működésre bírni. Mágnesszelep a tápfeszre nyit. Ha valóban 230V-os, akkor rá kell kötni a hálózatra és kiderül. Saját felelősségre kipróbálhatod, de kell lennie valami adattáblának a mágnesszelepen is, ha van, akkor azon is látható a kapcsoló tápfeszültség. De ha a közvetlenül rákötöd a hálózatra, azt javaslom előtte csatlakoztasd le a vezérlőpanelről, így max a solenoid szelep bánja, ha valami gebasz lenne. Nem emlékszem, hogy szétszedhető-e a szelep, de ha igen, akkor érdemes benne körülnézni, ha nem reagál a kapcsoló feszültségre.
Elvileg a gáz csatihoz egy eszetergályoshoz, a közdarabot legyártya, meg lessz oldva, jövőhétre. Persze előtte még legyen a kezembe és akkor, nyugtával dícsérd a napot.
Ergus-on elektromos vezérlő csatlakozó, mikrokapcsoló bekötését 1, 2 lábra kötöttem, OHM mérővel is kimértem. Géppel 2T, 4T módban ki is próbáltam, de a mágnesszelep hangját sajna nem hallom, hogy kattanna, a gáz csövet próbálom tüdővel megfújni, úgy sem megy.
Lehet rossz ez a rásze rossz hibás, az erguomnak sajnos. Leszedtem a borítóját a gépnek megnéztem a gépen belül a nőstény csati is 1, 2, lábra van kötve próbáltam awi kábelt megkerülni, rövidre zárni az 1, 2 lábat de úgy sem kapcsolt a mágnesszelep.
Mágnesszelepet követlenül hogyan lehet életre bírni, esetleg kipróbálás vágett, hogy jól működik -e? Kattan -e ha megkapja a betápot stb... Sajna 2 Fekete vastag vezeték megy rá, az elektronikáról, és ha jól emlékszem egy zöldsárga máshonnan. Szóval sajna nem csak egyszerűen 2 ér és mondjuk 12V vagy 220 as betáp.
Ha összeáll a cucc AWI, és végképp nem boldogulok vele, max elviszem Ergus szervízbe, nézzék át.
Szerintem nézz be egy hidraulikás, vagy vizes boltba. Hátha van olyan közdarab ami belső menetével rámegy az iweldes cuccra, a másik oldala meg az a külső menet ami a kemppi gáz/áram kábel mérete.
Hívd fel inkább az iweldet, hogy nincs e megfelelő menettel az awis dinse csati. (mondjuk én úgy gondoltam megrendelés előtt megkérdezed, de most már mindegy) Ha van, akkor cseréltesd be. (oké mondjuk a postaköltséget bukod, de az esztergálás meg a közdarab is lenne annyi)
Akkor van gond ha nekik nincs. Akkor hívhatod a syrius weld-et, vagy a BLM-et (innotec)