Keresés

Részletes keresés

BuNnY Creative Commons License 2005.03.08 0 0 8381
bulldog nönapot tölem is a hölgyeknek! Lassan már én is aktiválom magam, ha természet is megteszi, és láthatom végre a halakat :) Remélem élnek még szegények....
Fürtöske Creative Commons License 2005.03.08 0 0 8380

 

Nagyon boldog NŐNAPOT kívánok a hölgyeknek!

 

 

 

*reggelt!

 

Nembo Creative Commons License 2005.03.08 0 0 8379
Talpfa #8375:
Ez csak egy vélemény volt és az egész szubjektív!
A sindarab meg vicc. Nemám komolyan veszel és megsértőcc! ;)

-guess.who- #8376:
Viszont már látom az alagút végét...
Remélem, az nem a vonat! :)
Egyébként engem (de főleg a feleségemet) is érdekelni fog a könyv, úgyhogy hajrá, hajrá!!

Boldog nőnapot a hölgyeknek!
Előzmény: talpfa (8375)
hasand Creative Commons License 2005.03.08 0 0 8378

Istenke éltessen minden drága NÖ-t

 

 

 

 

 

 

(Anya gyermekével címet adtam ennek a képnek, de ezzel a megnevezéssel nem merném feltenni a "milyen állat ez"-re, mert a nagytudású topikosok ledorongolnának, hogy ennek a lepkének nem is ilyen a hernyója....)

talpfa Creative Commons License 2005.03.08 0 0 8377

Reggelt Mindenkinek!

 

Elnézést, ha rosszul fogalmaztam! Nem a növényeken élő állatok, hanem maguk a növények! A vízpartot szegélyező növények, nádasok, gyékényesek, füzény, sédkneder és még sorolhatnám a rengeteg mocsári és vizinövénnyel, és persze az egész táj ami a vizek környezetére jellemző, beleértve a fákat..stb! Szerintem teljesen más hangulata van az egész tájnak, ahol egy kicsike kis víz is jelen van, ha csak egy lápról, kis patakról is legyen szó.

Ha vizet látok olyan leszek mint egy "gyerek"! :-))

  Igen volt több akváriumom is, kb 15 évig, aztán 2002 környékén számoltam fel, költözés miatt. De szeretnék még, majd ha lesz rendes hely a lakásban, akkor egy 250-300 literes akváriumot, mindenképp szeretnék ismét berendezni!

Sajnos nem virégzott a vizikelyhem, viszont fűszerűen benőtte az akvárium elejét, az egyik kedvenc előtéri növényem volt! Ha jól tudom Hartel vizikehely volt! A vizikelyheken kívűl még a kardfüveket imádtam, volt egy pár fajta belőlük! A tojáslevelű volt a kedvenc, ő simán kinőtte az 50 cm magas akváriumot, víz feletti leveleket hozott, sajnos ezeket a leveleket, megtámadták a levéltetvek! :-( Egyedül az óriás valenzéria virágzott nálam egyszer, a többi növényem szépen szaporodott!

Viszont a hínárokkal állandóan baj volt, egy darabig mind szépen nőtt, aztán 2-3 hónap múlva szinte mindegyik felkopaszodott, ez alól kívétel a sima tócsagaz, ez az egyetlen hínár ami életképes volt nálam és nem csak én voltam ezzel így! Húú de sokat tudnék még mesélni! :-)

Elnézést ha hosszú voltam!

 

 Üdv.: Talpfa

 

Előzmény: -guess.who- (8376)
-guess.who- Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8376

Talpfa #8372

"a vizeket  körülölelő növényzet faunája nyűgöz le előszőr"
Úgy érted, hogy a növényeken élő gerinctelenek, rovarok, kétéltűek, stb.?

 

"Ha megjelenik feltétlenül szólj, biztos vevő vagyok rá"
Nem sietem el, 7-8 éve készül. :) Viszont már látom az alagút végét, csak egy kiadó kell. :)

 

#8375
Úgy vettem ki a szavaidból, mintha már nem lenne akváriumod... Pedig épp meg akartam kérdezni, milyen növényeid vannak/voltak benne. Vízikelyhek (Cryptocoryne) virágzását láttad már? :) Esetleg emers tartásukkal nem próbálkoztál?

talpfa Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8375

Úgy értettem én is, hogy engem is a víz vonz! Mindig elvarázsol, bármilyen formában is legyen, patak, tó, folyó, tenger(ez utóbbit élőben sajni nem láttam).

De számomra elképzelhetetlen a víz növények nélkül! Akár a vízben van, akár a környezetében! Így vagyok az akváriumokkal is, láttam már csodaszép halakat, de a szépsége elhalványult(számomra) az üres akváriumban! Egy gyönyörű trópusi vagy hidegvizi édesvizi akvárium, hatalmas növénydzsungellel berndezve, fantasztikus látványt nyújt, bármilyen hal is legyen benne! Nem beszélve arról, hogy szinte "izzanak" a halak színei a növénydzsungelben! Persze kivételek vannak, mint pl: az afrikai sügérek,kifejezetten sziklás környezetben élnek. Nekem ez a fajta élőhely nem anyyira tetszik, mind mondtam a növények hiánya miatt!

Nagyon szeretm a halakat, több halat sikerült több-kevesebb sikerrel szaporítanom is (elevenszülő fogaspontyok, sziámi harcoshal, vitorláshal), de a növényekkel mindig többet foglalkoztam, akvarista időmben is, ez megmaradt nagyobb méretben a tavaknál is! :-)

Ez csak egy vélemény volt és az egész szubjektív!

 

 Üdv.: Talpfa

Előzmény: Nembo (8374)
Nembo Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8374
Hú mit fogok ezért kapni, a "halasoktól"! :-))
Ami jár. Rádteszek egy sindarabot... ;)))) Márcsak a hó miatt is.
OFF Mellesleg engem maga a víz vonz. Főleg a folyók, de leginkább a Duna. Persze kellenek a növények is; attól lesz igazán szép.
Előzmény: talpfa (8372)
agicza Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8373
Boldog ember! :-) Itt, a Duna felső kanyarában még mindig vastag hótakaró fed mindent, épp most nosztalgiáztam a tavaly nyári képekkel... És már a böjti szelek fújnak! Itt kisebb, lokális hóviharok húznak el az ablakunk előtt, amint a szélroham a havat söpri le a tetőről! :-[
Előzmény: talpfa (8372)
talpfa Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8372

Üdv Mindenkinek!

 

quess.who!

 

A múlt pénteken esett pár szó, a készülő növényes könyvedről!

Ha megjelenik feltétlenül szólj, biztos vevő vagyok rá!

Tudod ? :-) Én is azon kevesek közé tartozom (gondolom), akik a tavakban, folyókban élő, s a vizeket  körülölelő növényzet faunája nyűgöz le előszőr, aztán jöhetnek a halacskák és az "egyéb lakók"! Hú mit fogok ezért kapni, a "halasoktól"! :-))

Ja "nálam" megint alig van hó, nem tom máshol hogy van, mondjuk Pilisvörösváron...! :-))

 

 Üdv.: Talpfa

ZsuR Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8371
Miert, miert. . .rend a lelke mindennek. . . :))

Nem lattam az ozeket, biztos ejjel jarnak erre, bar nem lepodnek meg ha nappal is. Szegenyeket sajnalom, nagyon beepult minden korulottunk, kenytelenek felszedni a satorfajukat es koltozni.

Nem tudom, en mikor ugrok neki a bovitesnek, annyi mas van meg amit meg kell csinalni a kertben is, a hazban is. Azt a fogadalmat tettem (boho fejemmel), addig nem kezdek uj projectot amig a megkezdetteket be nem fejeztem. Azokbol meg van meg boven.
Előzmény: froggy-queen (8367)
agicza Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8370
Jajjajajj, dehogy is vagyok én tisztaságmániás! Kevés rendetlenebb csajszi van a világon nálam. A tavakat azért kell kitakarítani, mert rengeteg termőföld mosódott bele még a legelején a tavaly nyár eleji nagy esőzésekkel, aminek semmi keresni valója nincs a vízben. Eleget láttam már az algákat és a zavaros vizet, most egy kicsit a halakat is szeretném! És a növényzetet is át fogom rendezni, bővíteni, és nem lefújni akarom a három szem port a kövekről, vagy körömkefével sikálni a benne levő néhány m3 coule kavivcsot, vagy fényesre vikszolni az aranyhalak feje búbját! ;-)
Előzmény: froggy-queen (8369)
froggy-queen Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8369

     

        nagytakarítani akarom tavasszal a tavakat -  na tessek, megegy "baboskendo"...- tavasszal feluti a fejet a "foularis macchiatis" nevu epidemia...

Előzmény: agicza (8359)
froggy-queen Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8368

...te most fiu-, vagy lanystiglinc vagy?...vajon Hasand  mire gondolt?

...pedig vilagosan irod: - agybol alig marad ... - nem agyban - es ez 40 cm-nel  nagy kulonbseg 

Előzmény: stiglinc (8350)
froggy-queen Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8367

- a viz kristalytizta mint minig -

 Lesz takaritani valom boven, de hat nem kell azt elkapkodni.

 

Szia ZSUR - ha kristalytiszta, akkor mit akarsz ott "baboskendozni"?

En sacc. apr.-ban nekiugrok a bovitesnek...REMELEM ADDIG VALAKI CSAK MEGSZAN hasznalhato TIPPEKKEL !!!

...de jo ... nalad az ozek tragyaznak, nem kaptad lencsevegre veletlenul oket?

Előzmény: ZsuR (8347)
-guess.who- Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8366

Stigi #8342
"most megkapnád a magadét!"
Jujj de félek, kis agresszív! :DD
(Oppá, tényleg, elfelejtettem: girnyó szemüveges vagyok, és egy fejjel alacsonyabb is. Jujj, most nagyon megijedtem ám!)

 

Breki #8352
Ööö... privát kellene, a grosshandel még odébb van. :) Az árakról inkább ne is beszéljünk, legalább hadd maradjanak illúzióim. :D
Szállás: írok levelet, ne offoljuk szét a topicot. :)

 

Breki #8353
Na, szépen vagyunk: első pillanattól tudtad, hogy szinonímnevek is vannak, és csak utólag szólsz, mikor már végigkeresgéltünk mindent?! :DD

 

Kiskertész #8357
"Ezt a NET-en találtam"
Mert egymástól eltanulják/lenyúlják a hülyeséget. :D Amúgy nézd meg a kerti tavas témában kapható, idegen nyelvűből fordított "szakkönyveket": egyik nagyobb marhaságot közöl magyar névként, mint a másik. :) A legtöbbször abból származik a gond, hogy tükörfordítják a német vagy angol elnevezést, és így magyarul idétlenség jön ki; pedig legtöbbször csak elő kellene szedni egy-két normálisabb magyar könyvet, és kinézni belőle a már elterjedt elnevezést.
De hogy visszatérjünk: a "páfrányos békalencse" elnevezés azért nagyon rossz, mert egyértelműsíti, hogy a növény békalencse, csak "páfrányszerű" -holott éppenhogy páfrány. :) De ha ezt az elnevezési analógiát követjük, akkor a rucaörömöt (Salvinia natans) is nevezhetnénk békalencsepáfránynak, mert ránézésre hasonlít, ráadásul szintén páfrány. :)

 

Agicza #8358
Biztos, hogy nagytakarítani akarsz? :) Gondolj bele: ha elkezded, remekül felkavarod a leülepedett iszapot, teli lesz bomlástermékekkel a víz -amik egyébként normálisan korhadnának anaerob módon. Innentől viszont már nem állhatsz meg, ha tiszta vizet akarsz, kénytelen vagy folyamatosan takarítani... :D Sok sikert a jeges vízben való turkáláshoz. :PPP

agicza Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8365
Na jó, meggyőztél: lehet kapni négyféle színben is a Rappiéknál, majd válogatok! :-)
Előzmény: froggy-queen (8363)
agicza Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8364
OFF Nem is, mer' macska! :-DDDDD Ilyen itthon is van, házi kiadásban :-):
http://www.mds-epitesziroda.hu/cicamacska/kozos/kozos_05.html

Hála az égnek, durianhoz még nem volt szerencsém, de ezután el is fogom nagy ívben kerülni! :-P
Előzmény: froggy-queen (8362)
froggy-queen Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8363
...Agiczica- inkabb a mirtusz, kulonben a joorru vendegeknek lottek, es gondolj a cic-jeidre...nem teheted ezt meg veluk, vilagga futnanak!!!
Előzmény: agicza (8359)
froggy-queen Creative Commons License 2005.03.07 0 0 8362

...na mindenki feleledt, ez oriasi...(igaz Zsur az mas)

 

Agiczica- ha mar a budosnel tartunk...van egy DURIAN (indonezia) nevu gyumolcs, enni finom, de a szaga,huuuuu, leirhatatlan...olyannyira budi, hogy a repulore tilos felvinni...hatszaz csomagolason is atuto penetra...na lehet hogy vegervenyesen elcsesztem az alvasomat...a szaggal...

 

...ez se kutya!!!
agicza Creative Commons License 2005.03.06 0 0 8361
Csak két percet kellett volna még türelmesen várni :-P Jó éjt! :-)
Előzmény: froggy-queen (8356)
ZsuR Creative Commons License 2005.03.06 0 0 8360
Hat akarhonnan is szedted ezt a kutyust - csodalatos :))
Előzmény: froggy-queen (8356)
agicza Creative Commons License 2005.03.06 0 0 8359
Szia, Békakirálynéni! :-) Így legalább tudom, mit keresünk - Guess Who azonosításának is köszönhetően! :-D

OFF
Az illatok úgyis csak ízlés kérdése, mint a parfümök: az ugandai végzetfa (Clerodendrum ugandense) pl. nálam csak azért jön be, mert szinte állandóan hozza a gyönyörű, angyalkék virágait, nade a növényhez ne is érjek hozzá, mert valami fura szaga van, ami számomra inkább a kellemetlen kategóra...

Tényleg, van valakinek tapasztalata, hogy a Clerodendrum trichotomum (kései végzetfa) és a C. bungei is ilyen "illatos"? Rappaiéknál lehet mindkettőt kapni, csak még habozok, hogy akarom-e szaglászni őket közvetlenül a terasz mellett, a jó déli, védett fekvésben, vagy a tervezett helyüket töltsem inkább ki mirtuszlonccal (Lagerstroemia indica)?

ON
Utoljára másfél hónapja láttam a halainkat... :-/ Ha nagytakarítani akarom tavasszal a tavakat, rengeteg termőföld/ iszap kipucolása, vízcsere, átrendezés és végleges kialakítás miatt, szerintetek mikor érdemes hozzákezdeni? Ha április végét megcélzom, az még ugye, nem az alga-bumm kezdete? Azért vacillálok, mert nem akarom, hogy a tó "bedurranjon", mielőtt kitakarítom, mert akkor megnézhetem magam az algák miatt! Az érem másik oldala viszont a halacskák, hogy ők mennyire sínylik meg a tavasz végi bolygatást. Na meg objektív indokom is van: nincs kedvem könyékig turkálni 10 c fokos iszapos trutyiban - az még kicsit hideg lenne... =8-O

Előzmény: froggy-queen (8353)
ZsuR Creative Commons License 2005.03.06 0 0 8358
Hat az a vizeses nalam regen volt - most minden eses nelkul csak bukik a viz a toba. . .nincs termeszetes magaslat - nem akarodzik epiteni egyet. . .latod?


Majd persze szeretnek boviteni - de nem igazan vizesessel, inlabb valami olyasmival amit nalad lattam - egy termeszetes filterrel, ulepitovel, benne novenyekkel, es onnan szepen visszabuktatni a vizet a toba. . .
Előzmény: froggy-queen (8354)
Kiskertész Creative Commons License 2005.03.06 0 0 8357

quess!

Írtam egyszer, hogy pfrányos békalencse. Erre azt írtad, hogy: Úgy érted, hogy karolinai moszatpáfrány (Azolla caroliniana), ugye? :) A békalencsének semmi köze a páfrányokhoz (virágos növény), az Azolla viszont páfrány, spórákkal szaporodik; ne használjunk ilyen megtévesztő nevet inkább... :)

 

Ezt a NET-en találtam

 

                          Békalencsepáfrány - Azolla spp.

Apró zöld színű leveleiből a víz felszínén szép szőnyeget alkot. Igen gyorsan szaporodik, de a tél alaposan visszaveti a növekedésben.

 

 

???????????

froggy-queen Creative Commons License 2005.03.06 0 0 8356

...most latom itt egyedul irigalok, sehol senki...

zzzz.zzzzz.zzzzz.mindenki az igazak almat alussza?... na joccakat!!!

froggy-queen Creative Commons License 2005.03.06 0 0 8355

...nem voltal tul bokezu ezzel a par-harommal...a tobbit se dugdosd elolunk...

egyebkent milyen markajuak?...szep a "piros"...

Te is floridai vagy, nem latok jeget a kemenydecemberi kepeken?

...tiszta internacionalis tarsasag!!!

Előzmény: hflaokon (8343)
froggy-queen Creative Commons License 2005.03.06 0 0 8354

ZSUR!...most sutyiban vagy lekoroztel  engem vizesesileg, vagy akarsz meg egyet epiteni?

Arrol szpicseltunk az elozoekben ( vigyazat semmit sem felejtek), Te is szeretnel boviteni, es  kivancsi leszel az enyem hogy sikeredett...na most meg a kormeid avantgard szineirol irsz...na homalyosits fel, hogyhogyisvan???

...tessek azonnal foto-dokumentalni a  "koromfestovizesest"...

...mennyi az a nagyon ovatos? szalto, vizibalett, szinkronuszas (a halakkal) belefer??? Esetleg a tangat nem ajanlod a kukkolos szomszed miatt?

Előzmény: ZsuR (8341)
froggy-queen Creative Commons License 2005.03.06 0 0 8353

...igen azonos, sot ugyanaz

CSAK: a calycanthus (calicanto) az olasz site-on van

           a chimonanthus meg a nemeten, de tok mindegy ki minek titulalja, nekem speciell a tunderfa is  felettebb tetszik...

a lenyeg a "gyilkosfincsi" illat...persze ez is lehet individualis...mint minden

csakis kizarolag kemia...

Előzmény: agicza (8338)
froggy-queen Creative Commons License 2005.03.06 0 0 8352

- NL-ben tudsz-e

-kertészeteket, ahol vízinövényeket árulnak (és nem aranyárban)?

-olcsó szállást egy hétre

Quessi, bocska, hogy megvarakoztattalak...csak nem indultal mar ide?

...kerteszetek dogivel, (majdnem mind arul vizizodeket is)...privatra vagy grosshandel-re gondoltal???

...arak, ez is az elobbitol fugg!!!...de felejtsuk el az atszamolgatast...

...hotel...vagy "rokon"??? elobbi 100-nal alabb nem nagyon, ambar kisebb igenyekkel  csak kitartas kerdese (utanajaras)...utobbi...nach 3 tage...a hal is...esetleg dobjal emilt off miatt is, mi az elkepzelesed...

... 

 

Előzmény: -guess.who- (8335)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!