Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Könyvvel még kevéssé volt ilyen gondom, de utálom a rajtamaradt ragacsokat. Pl. a könyveknél kimondottan háklis vagyok rá, ha levakarhatatlan ragacsot raknak rá. Megérezted? :-)
Magyar bucónak tökéletesen igaza van, vegyél a gyógyszertárban sebbenzint, és azzal tökéletesen e lehet távolítani a ragacsot. Más termékekre (pl. könyvekre) ragasztott címkék lekaparása után visszamaradt ragasztómaradványok is tökéletesen eltávolíthatók a vattára felvitt sebbenzinnel.
...elég "életszerűtlen", hogy egy kiránduló mérgező gombákat akar pl. kisérleti céllal visszakérni a szakellenőrtől...
Sajnos nem.
Te rendszeres olvasója vagy a topiknak, emlékezz a rendszeresen felbukkanó légyölő galóca, és egyéb hallucinogén gomba-fanokra!
Az, hogy pl. a nyári szarvasgomba frissen x-y időpontok közt forgalmazható, nem jelenti azt, hogy az olajban eltett, vagy vele ízesített olajok/paszták ezen intervalumon kívül nem árusíthatók.
Nézz körül a Culinarisban, kb. 100 m-t kell sétálnod. :)
A védelemhez nem tudok hozzászólni, de a szarvasgombás termék előállítója is csak a meghatározott időszakban vásárolhat fel. Utána már bármikor árulhatja.
Jó, rendben zárjuk le.Végül is homerxről elhiszem,hogy nem az volt a célja amire gondoltam .Az igazság az,hogy az én email fiókom freemail és ha kilépek belőle az origo.hu mocskolódásait vagyok kénytelen elszenvedni (pedig állítólag nincs sajtószabadság ) Ez kissé ingerlékennyé, érzékennyé tesz és általában ezután kattintok a topikunkra...
Kár,hogy nem BEETEE TÜNDÉRI FOTÓJA akadt először a szemembe,mert akkor azonnal elszállt volna a mérgem,de most már mindegy.
Na, akkor most elkeseredésemen lemegyek az autóhoz leszívni némi benzint, vagy szólok az embernek, hogy hozzon nekem valahonnan.... Ez a hajszárítós móka nem jön be... :-( De akkor is úgy sajnálom kidobni, amiről a ragacsot képtelen vagyok leszedni.... Szeretném valahogy megoldani a problémát. Aceton és tiszta alkohol volt itthon, azzal nem megy. Az alkohol valamivel jobb hatásfokkal működik, de még az sem az igazi....
Hideg sajtolás lényege, hogy a technológiából adódó hőmérséklet ne emelkedjen 40 fok fölé. E fölött hűteni kell a gépet. A legkülönbözőbb növények magvainál alkalmazzák. Lényege, hogy ezzel az eljárással tartalmasabb, összetevőkben gazdagabb, viszont kisebb mennyiségű olaj nyerhető.
Talán ezért hallhatunk kevesebbet a hidegen sajtolt olajokról. Feltehetően inkább a magas gyógyászati értékkel bíró olajok kinyerésére használják ezt a módszert, mint pl. az Oenothera olaj (igaz, ezt is termesztik/termesztették nálunk, éppen olajnyerés céljából.