Keresés

Részletes keresés

Mantidea Creative Commons License 2005.04.20 0 0 9382

Évekkel ezelőtt ezen a fórumon olvastam, hogy valaki kellő kitartással és egy vízipuskával megutáltatta a tavat látogató macskákkal a környéket.

Elbújt a tó mellett és az érkező macskákat egytől-egyik lespriccelte. A cicák a rossz élmények miatt elkerülték ezekután a tavacskát. Hogy ez vicc, vagy lehetséges megoldás mindenki döntse el maga.

 

Egyébként az én halaimat rendszeresen fogyasztják a szomszéd macskái. Minden nyári  hónapban találok egy-egy szétmarcangolt haltatamet itt-ott a kertben.

Előzmény: hasand (9380)
Mantidea Creative Commons License 2005.04.20 0 0 9381

Két éves lett a lányom és egyre bátrabban szaladgál már a kertben, úgyhogy elérkeztünk oda, hogy kerítést kellett húzni a tó köré. Egyúttal a part szegélyét is megcsináltam, és roppant elégedett vagyok az eredménnyel. Eddig a part úgy volt kialakítva, hogy osztályozott kavicsok voltak szorva eltakarván a kilógó fóliát. Igen ám, csakhogy a kavicsok egy részét az eső, a pancsoló madarak, és a vadászó macskák lesodorták a fűbe, amitől szegélynyíró nélkül nem tudtam normálisan lenyírni a füvet a part mentén. Így a tó körül (a gyep és a kavicsok találkozásánál) állandóan hosszú maradt a fű, ami egyáltalán nem volt épületes látvány. Gondoltam, hogy ha még kerítést is rakok, el lesz csúfítva az egész. A kerítés két oldalát sem tudom majd szépen körbenyírni és továbbra is gondot jelent majd a partszegély.

De nagyon szépen sikerült megoldani:

Kb 40-50 cm szélességben körbeástam a tó szegélyét, kiszedtem úgy 20 cm mélyen a földet, majd fenyőmulccsal (kéreg) körben feltöltöttem a helyét. Az én 5 m3-es tavacskámhoz elég volt 7 db 80 l-es zsák (4.550 Ft) . A mulcs közepére levertem 2"-os zöldre festett csöveket a kerítés oszlopainak és az egyik barkácsáruházban vásárolt 60 cm magas, szinterezett (zöld műanyaggal bevont), egész szép íves tetejű kerítéssel végighlaladtam a tó ívén. Egyáltalán nem lett ronda, a feleségem szerint még ki is emeli a tavat a kerítés. A békák, madarak nyugodtan kiférnek a lyukakon, egy felnőtt símán átlép 60 centit, a gyerek egyedül nem jut be, én símán nyírom a füvet a fenyőkéreg miatt, a kavics egy része meg nyugodtan sodródjon csak rá a mulcsra, kit érdekel.

Utólag már látjuk: Így kellett volna kezdeni!

hasand Creative Commons License 2005.04.20 0 0 9380

"...vadászatról viszont nem lehet leszoktatni..."

Ha ennyire alapjaiban meg akarnak változtatni egy állatot, az csak a megtörésével megy, akkor viszont az eredmény egy elem nélkül müködö üres tekintetü "gép". A macskákkal együtt kell tudni élni.

Lakott területen kívül pedig a vadászok a kóborló kutyákat, macskákat ki szokták löni. Aki elviszi messzire és elengedi csak a saját lelkiismeretét próbálja megnyugtatni.

 

Bízom benne, ha véletlenül megtetszik az érintettek tava egy-egy vadkacsának, nem dobálják agyon.

 

Higgadt fejjel mindenre lehet megoldást találni.

Az egyik lehetne olyasmi, hogy a tó partjának nagyobb részét úgy kialakítani, (sürü növényzet, magasabb sziklák) hogy ne férjenek ezek a fenevadak olyan könnyen a vízhez. Amit pedig mindezek ellenére zsákmányolni tudnak azt is el kell bírnia a tónak.

Előzmény: agicza (9372)
Mantidea Creative Commons License 2005.04.20 0 0 9379

A múlt hétvégén egy OBI-ban vásárolt szennyvízszivattyúval (3,5 cm szemcsenagyság, 6,5 eFt) kiszívtam a tavam alján 3 éve összegyűlt iszapot, és növényi maradékokat. Először gereblyével kiszedtem a hínárok zömét, majd egy alulétrát kersztbe téve a tavon, és azon egyensúlyozva lógattam a szivattyút a megfelelő helyekre. Ja igen a szivattyú szívó ágára körbe ráerősítettem egy ritkalyukú vas szitalemezt. Ez a halak, békák védelmét szolgálta, ugyanakkor a bennmaradt hínár gyakran eltömítette a szűrőt, így egy drótkefével pár percenként le kellett dörzsölnöm. Eszméletlen sok trutyi jött ki, de csak a víz 1/3-át kellett leengednem. Akkor hagytam abba a tisztítást mikor már nem "fekete víz" jött a csövön. Tegnap már kristály tiszta volt a víz és lelátok a fenékre.

Gondoltam megosztom veletek.

bosada Creative Commons License 2005.04.20 0 0 9378

Sziasztok!

 

Mekkora hordóméret ajánlott? Esztétika nem gond, mert a tótól kb. 1,5 m-re van egy magas tujasor, ami kiválóan alkalmas az oda nem illő dolgok takarására. A pumpa kapacitása mekkora legyen (l/óra), és mekkora annak az áramfogyasztása (Wattos teljesítménye)? A felsorolt elemeket kb. egyenlő térfogat-arányban kell elképozelni? Az ilyen szűrő tisztítása hogyan történik, vagyis meddig (milyen mélységig) kell szétbontani? Én mondtam, hogy sokat kérdezek! ZsuR-nak köszi a képet, és előre köszönöm a választ

Előzmény: Van der Graaf (9376)
ZsuR Creative Commons License 2005.04.20 0 0 9377
Itt egy abra a bio szuro belsejerol:

Van der Graaf Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9376
A vízpumpa lehetőleg legyen valami márkás Eheim,például, és ne TIP gagyi a Praktikerből. Akvarista szakboltokba meg lehet rendelni, és nem sokkal drágább.
Ez azért fontos, mert a berendezésnek kora tavasztól késő őszig megállás nélkül működnie kell, és a gagyi vízpumpák tengelye nemigen bír ki egy szezonnál többet....
A frízvattát a kárpitosok használják, a kárpit alá, Fehér,tekercsben lehet kapni, kissé merev szálszerkezetű, nem esik össze a víztől mint a rendes vatta.
A szivacs legyen minél ritkább pórusú, hogy ne tömödjön hamar el. Ezt az akvarista boltokban be lehet szerezni.

Alulra tegyed a perlitet, föléje a gégecsődarabkákat, rföléje a szivacsot, és legfelülre a frízvattát.( a víz fentről jön,és alul távozik )
Előzmény: bosada (9374)
SchAnti Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9375

Sziasztok!

Én is voltam kint a Mogyoródi úton, vettem is pár növényt, de ez a 4 növény még nagyon kevés.

Ha esetleg van valakinek felesleges növénye, és éppen ritkítaná, gondoljon rám.

Budapesten a belvárosban, és a XVI. kerület környékén járok, az itteniek érdekelnének.

 

Anti

bosada Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9374
Szia Van der Graaf és Compó!
Köszi a segítséget, de tovább kérdezek. A vízpumpa ajánlott típusa és kapacitása? A hordó űrmérete? A benne lévő szűrőanyagok beszerzési helye, minősége (pl. szivacs lyuknagysága) és mennyisége (vagy egymáshoz való aránya), rétegzése, vagyis felülről lefelé milyen sorrendben pakoljam be a hordóba? Mi a franc az a frízvatta? Az elkészült szűrőnek folyamatosan, vagy időszakosan kell üzemelnie? Bocsi a hülya kérdésekért, de mondtam, hogy járatlan vagyok ebben a témában.
Előzmény: Van der Graaf (9369)
Droopy Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9373

Uzenetet hoztam:

 

777 uzeni, hogy nem tud irni a topicba, ha valaki vizigyom ugyben erdeklodne velencei to kornyeken a csillagshow@freemail.hu -ra irhat.

agicza Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9372
Macskás tapasztalat: a saját macskát könnyedén meg lehet nevelni, hogy hallgasson rád - a vadászatról viszont nem lehet leszoktatni, akár a fejed tetejére is állhatsz. Ez a macska vérmérsékletén múlik, nálunk a két szürke vadászik, tücsköt-bogarat, ami belefér, és igen, halat is. Az már régen rossz, ha egy aranyhal hagyja magát megfogni. Eddig egyetlenegy esett a macskák áldozatául - talán nem véletlenül. A másik két macskánkban perzsa vér csörgedez és finoman szólva le se sajnálják a tavat, akár Nessie is benne lehetne, a másik kettő megy csüdig vizesen gázol benne és nagyon élvezik...

Azt viszont, hogy egy házhoz szoktatott macskát arra ítélsz, hogy kóbor állat legyen belőle, kissé kegyetlen megoldásnak érzek. Azért egy macska nem teszi tönkre a tavat és nem pusztítja ki az összes halat sem. Egyébként egy "kapott" macskát is meg lehet tanítani egy-két dologra, csak több időt vesz igénybe, mintha "hozott anyagból" dolgoznál. Antimacskásoknak javaslom az Ámokfutó macskák a kertben c. topicot, lehet csatlakozni a dühöngők táborához.
Van der Graaf Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9371


Semmi gond kedves compó,szeretek vitatkozni, főleg úgy,hogy érzem, hogy igazam van.
A nickedről jut eszembe. Két hete beletettem két aranycompót a tóba, de azóta egyszer se sikerült megfigyelni őket. Remélem még megvannak:(
Előzmény: compó (9367)
szöllvil Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9370

Üdv mindenkinek!

Vasárnapi ebéd haléknál.

Van der Graaf Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9369
[image1] Szerintem a legpraktikusabb, ha a tóból a vizet egy minél nagyobb kapacitású lehetőleg márkás vízpumpával felszívattyúzod egy felső szűrőbe, ami egy lezárt hordó. A hordóban szivacs,gégecsődarabok, frízvatta, perlit stb legyen, és a szűrt víz, a gravitáció hatására csorogjon vissza a tóba, minél lassabban, minél bonyolultabb módon.Ez is segíti a hasznos baktériumflóra kialakulását. A hordót könnyú tisztítani, nem kell bemászni érte a tóba, a szivattyú, nem szokott eltömődni.
Előzmény: bosada (9366)
compó Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9368

Szia Bosada!

Szerintem a kérdéseidben a választ is megadtad.

A hínár nagyon fontos és természetes algagátló. Túlritkítottad, a maradékot meg gyorsan lepusztították a pontyok. Szűrőt jobb ha magad készítessz, olcsóbb lesz és valószínű jobb is.

Üdv: compó

Előzmény: bosada (9366)
compó Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9367

Szia Van der Graaf!

Hát kellett ez Neked? Én szóltam, hogy darázsfészekbe nyúlsz a cicákkal.

Üdv: compó

Előzmény: Van der Graaf (9354)
bosada Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9366
Sziasztok!
Bocs, hogy egy szó szerint „örökzöld” témára váltok, de talán tudtok nekem segíteni. El kell mondjam, hogy van a kertemben egy kb. 2,5-3 m3-es tavam, bár ez 6 éve így van, ennek ellenére igencsak kezdő vagyok e témában. A tavat elkészülte után betelepítettem növényekkel (nád, sás, tavirózsa, sás, hínár) és halakkal (koi), és 3-4 évig minden extra (sőt szűrő) nélkül tűrhetően nézett ki. Aztán két évvel ezelőtt - valószínűleg - elkövettem azt a hibát, hogy az általam túlburjánzottnak ítélt hínárt megritkítottam. Arra gondolok, hogy ez "túl jól" sikerült, mert a maradék hínár kipusztult, a víz pedig már tavaly nyáron is ocsmányul zöld volt, és az idén is ez kezd kialakulni. Cseréltem a vizet, nyomtam bele a vegyszert, de semmi tartós eredmény. Most itt tartok, arra már rájöttem, hogy a hínár-újratelepítésen kívül szűrőre is szükségem lesz. Körülnéztem az üzletekben és a Praktikerben találtam kb. 20 l-es tartállyal szűrőt szivattyúval együtt kb. 30 eFt-ért. Mielőtt megvenném, jött az ötlet, hogy utánanézek a neten, így találtam rátok. A kérdéseim kézenfekvőek: Jól gondolom-e, hogy a sok hínár segít a víz tisztántartásában? Megvegyem-e a szűrőt, vagy esetleg házilag jobbat és olcsóbbat össze tudok hozni (barkácsolós típus vagyok), ha igen hogyan, tudtok-e ebben gyakorlati tanácsokat (esetleg rajzot, vagy net-címet, stb.) adni? Egyelőre ennyi, ebben kérem a segítségeteket.
compó Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9365

Szia Dithke!

Nekem Gardena szivattyúm van (5500l/h, 65W, kimenet 1,5 collos cső).

Rendkívül robosztus kivitelű és a szivattyú rendszere is némileg eltér az átlagostól. A beömlésnél kicsapja a szennyeződés jelentős részét és ezzel megkíméli magát a szivattyút az eltömődéstől, sérüléstől. Van egy OK szivattyúm is (2500l/h és egy rossz szavam sem lehet rá), de a kettőt a kialakítást tekintve össze sem lehet hasonlítani (igaz ez az árukra is). Ha a kiömlést kettéosztod (3/4-3/4 collra), akkor a szűrőt és egy szökőkutat párhuzamosan üzemeltethetsz.

Üdv: compó

Előzmény: dithke_ (9361)
compó Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9364

Szia Zozocska!

A perlonvattát már én is ajánlottam még tavaly, mert az algát csak azzal lehet kiszűrni. De nekem gondot okozott, hogy nagyon gyorsan eltömődött, igaz baromi algás volt a víz. Kérdésem az lenne, hogy Te milyen vastag rétegben használod, illetve van-e előszűrés előtte?

Köszi: compó

Előzmény: zozocska (9339)
hasand Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9363
Hasonlókat produkálok én is. A családtól kaptam erre a célra egy jó nagy nyeles nagyítót....
Előzmény: zsupla (9332)
hasand Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9362
A szűrő körüli részt teljesen kitöltöd a vattával és a kővel?
Előzmény: zozocska (9339)
dithke_ Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9361
Kérlek titeket, adjatok tanácsot, a párommal azon "vitázunk" hogy oldjuk meg a tóban a szürést, mivel a szivattyunk évente tönkre megy, az abban lévő tengely, elkopik, és nem is jó a hatásfoka, már megfelelő kopás után.
A szivattyunk, tipusát nem tudom, de kerek, és lábakon áll,mint valami ufo- és felülről kapja a vizet, és onnan van átvezetve a hordóba, amiben van a zeolit, a müanyag bigyók, ezeknek nemtudom a nevét, felette egy szürőszivacs, és a hordóbol folyik vissza a tóba. Ez igy egész évben müködik, igaz a nagy melegben azért szokott algásodni a viz.
De a lényeg, az hogy tudtok egy olyan tipusú szivattyút mondatni ami ua. elven müködhetne, és esetleg még lehetne rákötni valami csobogot, vagy szökőkútat?
Ő már vázolta, hogy egy kisebb teljesitményú, de valami komolyabb locsolásra is alkalmas szivattyút belekötne, és max. kevesebbet müködne, de én félek sok lesz a villanyszámlánk, és az mégis csak más, és nem lenne szökökút, meg ilyenek.
Szerintettek? mi, vagy melyik szivattyú lenne a jó?
A mostani még jó, de 3000lt/óránént volt a paraméterre. De most jelenleg rottort kell benne cserélni.
-guess.who- Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9360

"Tegnap vegre sikerult beszerezni mindent es egy novenyt (szep magas, biborszinu szarral (bocs nincs ekezet) es levelekkel - a nevet sajnos nem tudom:("

Valószínűleg bíborvirágú lobélia (Lobelia cardinalis) lesz, de mivel a szára és a levelei is vörösek, így a 'Queen Victoria' fajtáról lehet szó.

Előzmény: Maze74 (9323)
gardener girl Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9359

Szia!

 

Néhány a kerti tóban lakik, néhány a tepsiben végzi, de nem büdösödik meg egy sem, kis családom felfalja! :)

 

Előzmény: Van der Graaf (9328)
gardener girl Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9358

Szia!

 

Nem vaskampó, hanem edzett acél.

Törvény által nem tiltott cselekvés (sport), komoly vizsgát kell letenni (környezetvédelem, halbiológia,stb...)

Még senki nem botránkozott meg azon, hogy horgászom, amin most is csodálkozom, hiszen az ember kint lehet a természetben, nézheti az élőlényeket.- a múltkor például egy hattyúpárral etettük meg az összes kajánkat.

Különben sem eszem halat, mert sajnálom őket, mindamellett hatalmas élmény megküzdeni velük.

Macskuszt még sohasem bántottam, és nem tettem olyat egyetlen állattal, ami törvénybe ütköző lenne.

Úgyhogy nem ingem.

 

szia

 

Előzmény: Droopy (9321)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9357
Attól függ, milyen ásás. Szökéses ásásról kutyakerítéssel: http://radiofence.com

Az ásogatásról szerintem az elektromos nyakörv szoktatja le gyorsan, mert akkor távolból is tudod büntetni.
Előzmény: RodrigeZZ (9356)
RodrigeZZ Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9356
Hát, ha mindig van otthon valaki, akkor könnyebb. Mi reggel elmegyünk, este hazajövünk következésképpa cicák nappal ki vanak zárva, este pedig egy kivételével nemigen jönnek be.(vagyon "macskaajtó")
A kutyás témát abszolút megértem. A kutya nevelhető, ha mégsem, (akkor az ne tartson kutyát) lehet építeni kerítést, miegyéb. a cicának hiába építesz bármit, átmászik rajta. Mondjuk ha irtanák a szomszédom csirkéit engem is zavarna és biztos kitalálnánk valami megoldást a szomszéddal a távoltartásukra.

akkor az ne tartson kutyát... szóval.. izé... ha valaki tudja, hogyan lehet egy ilyen dögöt leszoktatni az ásásról, ÍÍÍRJON!!!!;-)

R.
Előzmény: éber (9351)
-guess.who- Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9355
Lyally, szegény papagáj!
Előzmény: Van der Graaf (9348)
Van der Graaf Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9354


A halakból, csak a koj lett nappal kifogva. épp tisztítottam a tavacskát, és leszívtam a vizet, ezt használta ki a macska, a sekély vízből valahogy kikapta a kb 300 g-os gyönyörűarany ogon hímemet. Egy pillanat alatt felhasította a gyomrát. Mire odafutottam, szegénynek a belei már meg voltak kezdve.Visszatettem a vízbe, még egy napig szenvedett...
A többi halat feltehetően éjjel sikerült kihalászniuk. Minden ilyen eset, egy kisebb öntöttvázas tavacskánál történt. Ennek ugyanis van egy sekélyebb peremrésze, ahova a halak éjjel sajnos ki szeretnek úszni. Innen tünt el a csukám is, ami úgy fél kilós lehetett.Eltünése elött, karmolásokat láttam a hátámn. ami azt jelenti, hogy voltak sikertelen próbálkozások is...
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.19 0 0 9353
Ezek az állatok valahol félúton vannak a macska és a plüsscica között.
Előzmény: éber (9351)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!