Mert az aszúhoz nem hasonlítható, annál lágyabb, kevéssé markáns és nem túl édes, de mégis emlékeztet az aszúk világára. Azok közül a természetes édes borok közül, amit én kóstoltam, a fordításhoz áll a legközelebb.
Ezennel meghirdetésre kerül a "Boros Farsang" nevű rendezvény(ami alatt talán a töltötkáposztapusztítás is levezényelhető), időpont lehetőségek a budhista helyre: február 8. és 22.,
"a német kasztrendszerhez hasonló besorolás pedig azér van, mert semmilyen komoly édes bor kategória nem létezik"
ertheto...de en egy kicsit mindig szkeptikus vagyk mikor Magyarorszagon valami kulfoldon mar nevet szerzett, sizgoru ellenorzesu akarmit egyszeruen csak elkezdenek hasznalni :) tudod az "olaszos jellegu tesztafelesegek"-tol a "finn szaunan" keresztul az "orosz vodkan"-g :) es valhogy ritkansikerul a kulhoni standardot ugy istenigazabol ertelmezni :)
Amugy a germanok szerinted nem fognak nyafogni, hogy a magyarok cxsak ugy hasnzlajak az o besorolasukat? Amit bar en kimondottan nem szeretek de teny, hogy jobb mint a nem letezo magyar...
Burkhalterék édesborait leginkább nagyon kevesen ismerik Mo-n, pedig van néhány figyelemreméltó közöttük. a készítésük a svájci édesbor tradícióból ered, nem a haszonkeresésből.
a német kasztrendszerhez hasonló besorolás pedig azér van, mert semmilyen komoly édes bor kategória nem létezik Tokajon kívűl Mo-n.
csak lusta voltam utánanézni:
A must édességét mustmérővel mérik. A nálunk is használt klosterneuburgi mustmérőt Babo a Balling-féle szaccharométer módosításával készítette. Ugyanis számítás szerint a 20 Bg.-os mustban 3% az oldott nem-cukor és 17% a cukor, tehát ilyen arány szerint dolgozta át a mérő skáláját. A mérő nem ad teljesen pontos cukorfokot, különösen nagy a hiba a gyenge és sűrű mustoknál. Németországban az Oechsle-mérőt használják, ez a valóságos fajsúlyt adja; pl. 67 Oeo =1,067 fajsúly.
A klosterneuburgi fok cukorsúlyszázalék és 0,6-0,64-el szorozva a kierjesztett bor alkohol-térfogatszázalékát adja. Az Oe-fok 5-tel osztva a must cukortérfogatszázalékát, 8-cal osztva a leendő bor alkohol-térfogatszázalékát adja. A must fokolását még nem erjedő, tiszta, szűrt musttal, 15 Co-on kell végezni.
DE hallottam vmi francia mértékegységről ami kevesebb a mi mértékegységünknél, mert megrökönyödéssel vették a mi 20 körüli eredményeinket. Náluk 12-15 az átlag. Tom, nézz körül bordóban mit mennyit mérnek!
Na ez tényleg érdekelne!
ja... az auslese a jolyjoker :) de mivel anemeteknel valoban ez az Oe a nyero, igy azert nincsen ilyen nagy atfedes.. es persze regionkent mas lehet a fajtanknet meghatarozott limit. Szoval azert nem olyanegyszeru a dolog :)
ez az Oe fok engem is erdekel. En csak annyit tudok rola, hogy egyfajta indirekt cukorfok mertek.
Analitikában jártasok: az Oeschle (Oe) fok hogy viszonyul a magyar mustfokhoz (MM) mert az öregbaglas honlapján is remekül keverik a kettőt, és az átlagember nem nagyon fogja fel a 135 Oe jelentését...
Tehat egy 20 fokon szuretelt kereklevelul siman lehet ugye hivni auslesenek :( de valszinuleg a nemet torveny alkalmazasanak jellegebol ered az, hogy ok annak hivnak e egy bort vagy sem...
Az 1971-tol hatalyos nemet bortorveny a kulonleges minosegi borok kategorijaban (Qualitätswein mit Prädikat) ami a az asztali bor (deutscher tafelwein) es a minsoegi bor(qualitätswein bestimmter anbaugebiet) alsobb osztalyozasok felett foglalkozik a borok minosegi szabalyozasaval.
A korlatozas legalapvetott elvei, hogy a bor nem tartalmazhat hozzaadott cukrot, valamint a szolonek bizonyos teruletekrol kell hogy szarmazzon valamint meghatarozott helyen kell hogy palackozva legyen.
nembeszleve arrol, hogy ez a QmP kategorianak le kell fednia a DTW es a QbA megkoteseit is.
A QmP-n belul van a tovabbi hat kategoria (kabinett, spätlese, auslese, beerenauslese, eiswein, trockenbeerenauslese) amiket a cukortartalom alapjan hataroztak meg.
Termeszetsen nagyobb cukortartalom erettebb gyumolcsbol szarmazhat ami kesebbi szuretet is jelenthet.. viszont trivialis,hogy ez csak egy teruleten igaz. Hiszen, hlehet, hogy X cukortartalomeleresehez november vegeig kell varni, mashol viszont olyan idojaras van, hogy ezt a szintet mar oktober elejen hozza a szolo.
Szoval a cukor a kulcs, de a besorolas egyben utal a bor jellegere is, hiszen nagy vonalakban valoban a szuret eltolodasat is jelenti a kategoraia.
Ezert erezem egy kicsit becsaposnak a balatonkornyeki borokra a nemet kategorizalast hasznalni, ugyanis mast jelent a cukortartalom a balatoni regioban mint a Rajna folyo partjan es korantsem vagyok meggyozodve, hogy a magyarorszagontermelt bor megfelel a nemet minosegbiztosito torvenyeknek... vagy legalabbis nem feltetlenul.
E zkabe olyan mintha ausztraliaban piacra hoznanak cukor fok alapjan "3, 5 vagy 6 puttonyos" edesborokat :)
Chateau Segue Longue, Bordeaux, Medoc es ott is a Cru Bourgeois besorolas ala esik ami az osztalyozasba meg nem kerult satuk kategoriaja, illetve az osztalyozasbol kimarad satuk javanak a gyujtoje, de ezen beul is van osztalyozas :) csakhogy egyszerubb legyen az elet.