Keresés

Részletes keresés

shiraz Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14342
amiket én kóstoltam az Öregbaglastól mind olyan édes volt mint az 5p aszúk. savban valóban nem voltak ott.
Előzmény: VKati (14332)
shiraz Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14341
-Nekem a 8. ok
Előzmény: csite (14329)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14340
hatnepnek hivni az eddig feligmeddig jelentkezo nehany arcot azert eros tulzas :)

z

Előzmény: Hatvani Szabolcs (14339)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14339
Megadjam a telefonszámomat én is??? :-)

8-a nekem sem jó, de hát a nép szava isten szava...

Előzmény: BZoltan (14338)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14338
:) viszont egyszer vedd fel a telefondoat amikor hiv a Miklos cimboram :) nemakar bantani.. csak nehany palack somlait akar a nyakadra sozni :)

z

Előzmény: Cirfandlia (14337)
Cirfandlia Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14337
vérző szívvel jelentem, nekem egyik időpont sem jó :((
knight bandit Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14336
feb 8.
kb
ha lehet +2 fő
Előzmény: csite (14329)
csite Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14335
kólásokat amúgyis félnek vesszük! :))
Előzmény: .hun (14334)
.hun Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14334
Feb 8...de csak fél szavazattal :)
Előzmény: csite (14329)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14333
ameig nincsen meg a repjegyem addig visoznt nem merek szavazni :)

z

Előzmény: csite (14331)
VKati Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14332
Mert az aszúhoz nem hasonlítható, annál lágyabb, kevéssé markáns és nem túl édes, de mégis emlékeztet az aszúk világára. Azok közül a természetes édes borok közül, amit én kóstoltam, a fordításhoz áll a legközelebb.
Előzmény: shiraz (14322)
csite Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14331
amíg nem mondod, hogy jössz farsangozni, addig nem tekintjük szavazatnak! :)
Előzmény: BZoltan (14330)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14330
nem szigoruan ehez kacsolodan, de jelzem, hogy februar 6-9 ig Magyarorszagon fogok tartozkodni :)

z

Előzmény: csite (14329)
csite Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14329
Ezennel meghirdetésre kerül a "Boros Farsang" nevű rendezvény(ami alatt talán a töltötkáposztapusztítás is levezényelhető), időpont lehetőségek a budhista helyre: február 8. és 22.,

a jelentkező többség dönt időpontilag!

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14328
OFF
Hajrá freudi! :-)
Előzmény: knight bandit (14327)
knight bandit Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14327
ja tényleg, biztos cirfandliának van igaza
a nive az egy tudatalatti elszólásom volt:
(a nive úgy emlékeztet a nihilre vagy nulla-ra)
:))
Előzmény: Hatvani Szabolcs (14309)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14326
"a német kasztrendszerhez hasonló besorolás pedig azér van, mert semmilyen komoly édes bor kategória nem létezik"

ertheto...de en egy kicsit mindig szkeptikus vagyk mikor Magyarorszagon valami kulfoldon mar nevet szerzett, sizgoru ellenorzesu akarmit egyszeruen csak elkezdenek hasznalni :) tudod az "olaszos jellegu tesztafelesegek"-tol a "finn szaunan" keresztul az "orosz vodkan"-g :) es valhogy ritkansikerul a kulhoni standardot ugy istenigazabol ertelmezni :)

Amugy a germanok szerinted nem fognak nyafogni, hogy a magyarok cxsak ugy hasnzlajak az o besorolasukat? Amit bar en kimondottan nem szeretek de teny, hogy jobb mint a nem letezo magyar...

z

Előzmény: shiraz (14323)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14325
Te kóstoltad már valamelyiket, Mesterem? Ár/érték arány milyen?
Előzmény: shiraz (14323)
shiraz Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14324
a franciák potenciális alkoholban mérik a must édességét, tehát a 12, 12 v/v % alkoholt jelent.
üdv
Előzmény: Cirfandlia (14321)
shiraz Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14323
Burkhalterék édesborait leginkább nagyon kevesen ismerik Mo-n, pedig van néhány figyelemreméltó közöttük. a készítésük a svájci édesbor tradícióból ered, nem a haszonkeresésből.
a német kasztrendszerhez hasonló besorolás pedig azér van, mert semmilyen komoly édes bor kategória nem létezik Tokajon kívűl Mo-n.
Előzmény: BZoltan (14310)
shiraz Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14322
miért emlékeztetett a bor máslásra vagy fordításra?
Előzmény: VKati (14304)
Cirfandlia Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14321
csak lusta voltam utánanézni:
A must édességét mustmérővel mérik. A nálunk is használt klosterneuburgi mustmérőt Babo a Balling-féle szaccharométer módosításával készítette. Ugyanis számítás szerint a 20 Bg.-os mustban 3% az oldott nem-cukor és 17% a cukor, tehát ilyen arány szerint dolgozta át a mérő skáláját. A mérő nem ad teljesen pontos cukorfokot, különösen nagy a hiba a gyenge és sűrű mustoknál. Németországban az Oechsle-mérőt használják, ez a valóságos fajsúlyt adja; pl. 67 Oeo =1,067 fajsúly.

A klosterneuburgi fok cukorsúlyszázalék és 0,6-0,64-el szorozva a kierjesztett bor alkohol-térfogatszázalékát adja. Az Oe-fok 5-tel osztva a must cukortérfogatszázalékát, 8-cal osztva a leendő bor alkohol-térfogatszázalékát adja. A must fokolását még nem erjedő, tiszta, szűrt musttal, 15 Co-on kell végezni.

DE hallottam vmi francia mértékegységről ami kevesebb a mi mértékegységünknél, mert megrökönyödéssel vették a mi 20 körüli eredményeinket. Náluk 12-15 az átlag. Tom, nézz körül bordóban mit mennyit mérnek!
Na ez tényleg érdekelne!

Előzmény: BZoltan (14320)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14320
ja... az auslese a jolyjoker :) de mivel anemeteknel valoban ez az Oe a nyero, igy azert nincsen ilyen nagy atfedes.. es persze regionkent mas lehet a fajtanknet meghatarozott limit. Szoval azert nem olyanegyszeru a dolog :)
ez az Oe fok engem is erdekel. En csak annyit tudok rola, hogy egyfajta indirekt cukorfok mertek.

z

Előzmény: Cirfandlia (14319)
Cirfandlia Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14319
akkor a 20-as az több kategóriába belefér???

Analitikában jártasok: az Oeschle (Oe) fok hogy viszonyul a magyar mustfokhoz (MM) mert az öregbaglas honlapján is remekül keverik a kettőt, és az átlagember nem nagyon fogja fel a 135 Oe jelentését...

Előzmény: BZoltan (14318)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14318
roviden:

a kovetkezo cukorfkot kell elernie a mustnak a besorolashoz:

17-21: Kabinet
19-23: Spätlese
20-25: Auslese
26-30: Beerenauslese
26-30: Eiswein
35+ : Trockenbeerenauslese

Tehat egy 20 fokon szuretelt kereklevelul siman lehet ugye hivni auslesenek :( de valszinuleg a nemet torveny alkalmazasanak jellegebol ered az, hogy ok annak hivnak e egy bort vagy sem...

z

Előzmény: nohab (14314)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14317
Az 1971-tol hatalyos nemet bortorveny a kulonleges minosegi borok kategorijaban (Qualitätswein mit Prädikat) ami a az asztali bor (deutscher tafelwein) es a minsoegi bor(qualitätswein bestimmter anbaugebiet) alsobb osztalyozasok felett foglalkozik a borok minosegi szabalyozasaval.
A korlatozas legalapvetott elvei, hogy a bor nem tartalmazhat hozzaadott cukrot, valamint a szolonek bizonyos teruletekrol kell hogy szarmazzon valamint meghatarozott helyen kell hogy palackozva legyen.
nembeszleve arrol, hogy ez a QmP kategorianak le kell fednia a DTW es a QbA megkoteseit is.

A QmP-n belul van a tovabbi hat kategoria (kabinett, spätlese, auslese, beerenauslese, eiswein, trockenbeerenauslese) amiket a cukortartalom alapjan hataroztak meg.
Termeszetsen nagyobb cukortartalom erettebb gyumolcsbol szarmazhat ami kesebbi szuretet is jelenthet.. viszont trivialis,hogy ez csak egy teruleten igaz. Hiszen, hlehet, hogy X cukortartalomeleresehez november vegeig kell varni, mashol viszont olyan idojaras van, hogy ezt a szintet mar oktober elejen hozza a szolo.

Szoval a cukor a kulcs, de a besorolas egyben utal a bor jellegere is, hiszen nagy vonalakban valoban a szuret eltolodasat is jelenti a kategoraia.

Ezert erezem egy kicsit becsaposnak a balatonkornyeki borokra a nemet kategorizalast hasznalni, ugyanis mast jelent a cukortartalom a balatoni regioban mint a Rajna folyo partjan es korantsem vagyok meggyozodve, hogy a magyarorszagontermelt bor megfelel a nemet minosegbiztosito torvenyeknek... vagy legalabbis nem feltetlenul.

E zkabe olyan mintha ausztraliaban piacra hoznanak cukor fok alapjan "3, 5 vagy 6 puttonyos" edesborokat :)

z

Előzmény: nohab (14314)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14316
Estére utánanézek a Földrajzi nevek etimológiai szótárában...
Előzmény: nohab (14313)
BZoltan Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14315
Chateau Segue Longue, Bordeaux, Medoc es ott is a Cru Bourgeois besorolas ala esik ami az osztalyozasba meg nem kerult satuk kategoriaja, illetve az osztalyozasbol kimarad satuk javanak a gyujtoje, de ezen beul is van osztalyozas :) csakhogy egyszerubb legyen az elet.

z

Előzmény: nohab (14313)
nohab Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14314
Az Auslese nem kizárólag a kései szüretet jelöli?

Én úgy tudtam, hogy az Auslese-Beerenauslese-Trockenbeerenauslese-Eiswein a kései szüret különböző fokozatait jelöli.

Előzmény: BZoltan (14310)
nohab Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14313
Kezembe akadt egy bor a pincében, Franciaországból származik, a neve:

Chateau Segue Longue. Teljesen véletlen a névhasonlóság Szegi(Long)-gal, vagy van valami szál?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!