Keresés

Részletes keresés

Simply Red Creative Commons License 2004.12.21 0 0 4223

(4207) Jól látszik , hogy amikor gyorsult egyet az űrhajós , a Föld elugrott messzebbre , plusz az időben is visszaugrik.

Hol látsz te ilyeneket ezen az ábrán?

És miben különbözne ettől, ha ugyanezt Galilei-szerint rajzolnád le?

Előzmény: dhcp2 (4211)
Kristóf Miklós Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4221
Kedves lxrose, oké, mindenesetre érdekes és tanulságos.
Előzmény: lxrose (4076)
notwe Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4220
„A fény tehát amiatt kanyarodik a porszem felé, mert a közelében a fényterjedés sebessége kisebb. „

És miért kisebb?
Előzmény: Törölt nick (4218)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4217

A téridő a Föld  fele görbül , miszerint a simán zuhanó rendszer lokális inerciarendszer. Te oldaliranyú mozgásból származó külömbségekről beszélsz.

Ha a fény oldaliranyban is halad ,  tehát nem a Föld középpontja fele , akkor az eredő pálya természetesen nem fog annyira elhajolni , mint egy meteornál.

De ez a fény nagyobb sebessége miatt van , és nincs köze a görbülethez.

Szerintem. 

Előzmény: Adi001 (4215)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4216

Csak még egy javítás , feliratos ,szinkronos ,három nézőpontos.

http://dhcp2.freeweb.hu/twin4.gif

Előzmény: Simply Red (4203)
Adi001 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4215

Lenne nekem is egy kérdésem/felvetésem az ar -el kapcsolatban.

Ugye sokan azt vallják hogy a gravítáció nincsen hanem az csupán a görbűlt téridő hatásának "eredménye".

Próbálom elképzelni.

Az ok hogy a tömeg meggörbíti a téridőt. S ebben a görbűlt téridőben az "egyenes" is "gőrbe lesz". (a fény egyenesen halad a bolygók mellett a görbűlt téridőben ha jól értelmezem). Még ez is ok.

Én azonban úgy bírom felfogni ha azt a bizonyos egyenest a tömeg egy féleképpen gőrbíti csak meg. Ugy értem hogy ezen a tömeg által gőrbített téridőben az egyenesen haladó "dolgok" tömegtől, sebességtől függetlenűl egyenesen haladnak/haladnának.

Azonban tudjuk hogy gravitációs mező hatásának eredménye függ a kölcsönhatásban levő dolog sebeségétől és tömegétől. Konkrétan ha egy pl. autót (:)) inditanánk a fénnyel egy egyenesen (egy irányba) akkor kétlem hogy ez ugyanazt az (gőrbűlt téridőben vett) egyenest irná le.

Számomra ezmiatt még mindég ésszerűbb a gravitációról mint erőről beszélni.

Aki érti az ar -t valamelyest annak szívesen olvasom e témához fűzött kommentálját/magyarázatát.

Adi001 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4214

Kissé félreérthető (számomra ) ahogy leírod az inerciarendszert ebben a környezetben. Ha a föld nap körüli keringésére gondolsz (mint átgondolva gondolom arra :)) akkor a rá lehet huzni az inerciarendszert bizonyos számítási keretek közt.

z vezetett félre hogy a nehézségi gyorsulások kapcsán írod ezt s mivel gyorsulásoról van szó ebben nézetben nem lehet inerciarendszerről beszélni.

Amit leírtál róla az ok.

A föld felszinén a nehézségi gyorsulás g~9,81 m/s2. Ez valóban független a gyorsulásra kényszerített testek tömegétől !!! Ez azt jelenti hogy ténylegesen a nap tömegközéppontját (ha az a föld felszínén lenne) is ugyanakkora gyorsulásra bírja saját tömegközéppontjának irányába "nyugalmi állapotukhoz" képest (ez nem a két tömegközéppont egymáshoz képest történő gyorsulása!).

Ha a föld tömegközéppontja lenne a nap felszínén akkor a föld tömegközéppontja gyorsulna a nap tömegközépponja irányába (ha jól emléxem) g~ 274 m/s2 el.

Hogy miért ez a bizonyos távolságba észlelhető gyorsulási érték tömegfüggetlensége? Egyszerű :

A két tömegközéppont között fellépő -gyorsulási hatást keltő - G=tömegvonzás, távolság és tömegfüggő. A tömegfüggés lineáris. Kétszerakkora tömeg kétszerakkora erőt indukál. Azonban a kétszerakkora tömeg azonos mértékű gyorsításához kétszerakkora erő is kell. Ergo egy tömeg gyorsítási hatása független a gyorsítandó tömegtől x távolságban DE a tömegtől függ a két tömegközéppont egymáshoz mért gyorsulása.

Előzmény: Simply Red (4173)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4213

És még az ugrás is szigorúan fénysebességgel történik.   :) 

Előzmény: dhcp2 (4212)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4212

Egyetlen fúrcsasága a rajznak , hogy ha fényjelet küldök a Földre , az a jövőben érkezik meg , a válasz pedig a múltból jön.

De a jel mindig a küldés után érkezik vissza , tehát nincs ellentmondás. 

Előzmény: dhcp2 (4209)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4211
Előzmény: dhcp2 (4210)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4210
Most látom , kicsit eltolódott .Javítom.
Előzmény: dhcp2 (4208)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4209

Először úgy gondoltam , hogy lenni kell egy maximális gyorsulási értéknek , ami még a látszólagos időutazást is megakadályozza. 

De gyakorlatilag az időben visszaugrott rész fényjelei nem zavarják a múltbeli eseményeket , tehát tényleg mindegy a gyorsulás mértéke.  

Előzmény: dhcp2 (4207)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4208
Előzmény: dhcp2 (4207)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4207

Ez az egyik ábra, ami szerintem helyesen adja meg , hol látja 'mozogni' a mozgó űrhajós a Földi álló rendszert.

Az űrhajós a kék , sötétebb a gyorsulás után.

A lila , ahonnan a Föld küldi a jeleket , avagy itt kell hogy látszódjon.Jól látszik , hogy amikor gyorsult egyet az űrhajós , a Föld elugrott messzebbre , plusz az időben is visszaugrik .

Viszont a Föld az űrhajós jeleit a felső ágon veszi. /?/

Össze lehet hozni az alsó és a felső Földi vonalat középre egy vonalba , de így a Föld egy pillanatban létezik csak /abszurd/ , és a fénysugarak kiindulópontjai sem értelmezhetőek.

Előzmény: dhcp2 (4206)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4206

Az időugrás igazán a 2. és a 3. összeillesztésénél jelentkezik. Meg még egy két érdekesség.

Kétféle képpen lehet összeilleszteni , de mindegyikkel baj van.

Előzmény: Simply Red (4204)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4205

Mivel ez egy általánosan használt ábrázolási módja a 1d tér és időnek , gondoltam egyértelmű. De igazad van , nem árt egyértelműbé tenni az ábrát.

Simply Red Creative Commons License 2004.12.20 0 0 4204

Ja, látom már. Azért olyan nagy a harmadik, hogy látszódjon az összes fénysugár, amit a Földről kap.

Az időugrást egyébként az első ábrába tudod berajzolni úgy, hogy az egyidejűség egyeneseit is berajzolod. A jobboldali csúcspontot a föggőleges szakaszon alúlról, ill. felülről 3,6 osztásnyira lévő pontokkal összekötő egyenes a fordulás előtti és utáni egyidejűség az űrhajós szemszögéből.  A Föld szemszögéből a vízszintes vonalak jelentik az egyidejűséget.

Simply Red Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4203

Bocs, csak most néztem meg rendesen az ábráidat. Az első kettő OK, a harmadikat nem értem. Nem úgy van, hogy akinek a szemszögéből nézed a dolgot, az egy függőleges vonal? És az idő mindenhol alulról fölfelé telik? Meg, hogy az ő szemszögéből egyidejű események egy vízszintes vonalon vannak?

Hogy ne legyen félrertés: Úgy látom, hogy a piros és zöld vonalak a fénysugarak (a fényimpulzusok világvonalai),  a sárgák pedig a Föld, ill. az úrhajó.

Előzmény: dhcp2 (4180)
b325 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4202

Hello

Nem erre gondoltam, az idodilataciobol adodo elterulesvaltozas ok, de ha a tavolsagvektort, es a sebessegvektort osszegzem akkor kapok egy hatarerteket ami felett mar nem hat a ket test gravitacioja egymasra mert a gravitacio egyszeruen nem eri utol oket, mint a hanghullamok es a repulok. Es e folott irtam a kvantalt viselkedes, ami azert erdekes mert ez c alatt megtortenhet.

Igi

Előzmény: Törölt nick (4198)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4201

Inerciarendszert vált = egyik egyenletes sebességről a másikra áll át.

/gravitávió mentes térben /

Előzmény: Törölt nick (4199)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4200

Egyszerűbb ,de ahogy én írtam az jobban hangzik.  :)

A kettő ugyan az , mindegy hogy mondjuk.

Előzmény: Törölt nick (4199)
b325 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4197

Hello

Valoban igazad van, elkovettem azt a hibat hogy nem vettem figyelembe a sebesseg vektoros voltat, viszont igy kisse furan kvantalodik a gravitacio, mivel ha fenysebesseghez kozeli targyak mozognak akkor a tavolsaguk es sebesseguk fuggvenyeben egy hataron tul mar egyaltalan nem hatnak egymasra. Viszont a valodi kerdesem az lett volna, hogy ket azonos sebessegel, es parhuzamosan mozgo targy kozott elvben nem lep fel idodilatacio, igy gravitacio sem, vagy megis ?

Nyomo gravitacio:

Ugy emlekszem, meg a topik legeleje kezdodott a tip-es otlettel, ami az eter egy formaja, es ennek valoban folyomanya a nyomo gravitacio, en is igy tudnam elkepzelni a dolgot, ha lenne eter, de most egyenlore azt tudjuk, hogy van ez a relativitas elmelet ami egyenlore meg mindig jol mukodik, es ha jobb elmeletet akarunk alkotni akkor valamit kezdenunk kell a kvantumokkal, nem is beszelve a kvantumparokrol, na ehhez a tip semmi tampontot nem ad (legalabbis meg nem lattam erre vonatkozo leirast), sot nem lattam meg tip-es levezetest sem ami egyszerubb, es pontosabb lenne mint  a relativitas elmelet, de ha van ilyen legyszives oszd meg velunk, engem tenyleg erdekel.

Igi

Előzmény: Törölt nick (4192)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4196

Ez történik , ha elkezdek szerkesztgetni

helyesen

Nem is bizonyítani akartam , hanem ez egy nagyon szemléletes példa arra , hogy egy folyamatot máshogy nem lehet leírni ellentmondásmentesen ha a fénysebesség minden rendszerben állandó.

A különböző öregedés oka az , hogy az egyik inerciarendszert vált.

Előzmény: dhcp2 (4195)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4195

Nem is bizonyítani akartam , hanem egy ez nagyon szemléletes példa arra , hogy egy folyamatot máshogy nem lehet leírni ellentmondásmentesen ha a fénysebességet minden rendszerben állandó.

A különböző öregedés oka az , hogy az egyik inerciarendszert vált.

Előzmény: Dubois (4194)
Dubois Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4194

"Ha megnézed a három ábrát  , az évenként kiküldött jel minden ábrán mindig ugyan akkor érkezik meg a másik idejében."

Naná. Amit én észlelek az nem függ attól, hogy melyik rendszerben számolják ki.

Minden rendszerben ugyanazt kell kiszámolniuk arra, hogy mit észlelek, különben semmit sem ér az elmélet.

"Ez szerintem fontos, mert ha nem használunk idődilatációt , a három ábra ellen fog mondani egymásnak."

De hát kell használni az időlassulást, hiszen az a Lorentz-transzformációval jár, az meg a spec.rel. alapfeltevéseiből kövtekezik.

Egy félreértést érzek a fényjelekkel kapcsolatban.

Az ikerparadoxon fényjelekkel történő szemléltetése nem az időlassulás bizonyítása, legfeljebb csak az ellenőrzése.

Szépen láthatók a különböző Dopplerek a különböző rendszerekben, de az ikrek nem ezért öregednek eltérő ütemben.

Előzmény: dhcp2 (4191)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4191

Ha megnézed a három ábrát  , az évenként kiküldött jel minden ábrán mindig ugyan akkor érkezik meg a másik idejében.

pl az otthon maradt űrhajós 2 évben kiküldött fényjele mindig a forduláskor találja el az másikat.És mindezt úgy , hogy a fény mindig c-vel megy. /45 fok/

Ez szerintem fontos, mert ha nem használunk idődilatációt , a három ábra ellen fog mondani egymásnak.

De ha az utolsó két ábrát összevonom , akkor már csak úgy maradnak ezen események szinkronban , ha a fényjeleket elgörbítjük ./gravitáció ?/

A többiről majd később .

Előzmény: Dubois (4190)
Dubois Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4190

"Azt egy kicsit húzósabb megrajzolni , sőt csak úgy lehet megoldani az események szinkronitását , ha meggörbítjük a fénysugarakat."

Ezt nem értem.

"Egyenlőre óriási téridő ugrásokat látok a képeken , amiket a valóságban nem szabadna tapasztalni. Nekem ez azt mutatja , hogy nem adhatok a megforduláskor akármekkora gyorsulást."

Természetesen a valóságban nem lehet ugrás.

Az ugrás csak a pillanatszerű fordulás miatt van.

Nem 0 idő alatti (de az utazási időhöz képest igen kicsi idejű) fordulás esetén nincs is ugrás, hanem ez alatt az idő alatt az utazó iker úgy észleli, hogy hozzá képest a maradó iker órája a gravitáció (gyorsulás) miatt sokkal gyorsabban jár. (A maradó iker természetesen ebből semmit sem vesz észre, hiszen ez csak az utazó iker rendszerében észlelhető így).

Ennek a határesete a pillanatszerű fordulás esetén fellépő ugrás.

Akármekkora gyorsulást adhatsz, csak a fordulás teljes ideje legyen elhanyagolható az egyenletes (oda-vissza) utazás idejéhez képest.

Előzmény: dhcp2 (4188)
Simply Red Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4189

ha az áramló fény képes arra, hogy sugárirányú mozgása közben erőt gyakoroljon a tömegekre, miért nem gyakorol erőt a nagy érintőleges sebességű anyagra?

Ki mondta, hogy nem gyakorol? Gyakorol az, csak kicsit. Mint ahogy a sugárirányú komponense is kicsi. De a te nyomóerőd nagy, épp annyi, amennyi a gravitációs erő. a tangenciális komponensnek is ennek arányában kéne nagyobbnak lenni, mint a fény esetén. Nemde?

Előzmény: Astrojan (4187)
dhcp2 Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4188

Azt egy kicsit húzósabb megrajzolni , sőt csak úgy lehet megoldani az események szinkronitását , ha meggörbítjük a fénysugarakat.

Egyenlőre óriási téridő ugrásokat látok a képeken , amiket a valóságban nem szabadna tapasztalni. Nekem ez azt mutatja , hogy nem adhatok a megforduláskor akármekkora gyorsulást.

Előzmény: Dubois (4183)
Astrojan Creative Commons License 2004.12.19 0 0 4187

"ha az áramló akármi képes arra, hogy sugárirányú mozgása közeben erőt gyakoroljon a tömegekre, miért nem gyakorol erőt a nagy érintőleges sebességű anyagra"

A kérdést alakítsuk át a következőre:

ha az áramló fény képes arra, hogy sugárirányú mozgása közben erőt gyakoroljon a tömegekre, miért nem gyakorol erőt a nagy érintőleges sebességű anyagra?

Egyikre sem tudom a választ. De a probléma talán látszik.

Az első esetben a fékeződés hiánya elegendő bizonyíték a gravitációs energiamező létének tagadásához.

A fény esetében viszont a kutya sem törődik ezzel a kérdéssel. Nem fékezi a földet és kész. Pedig az előbbi analógia alapján illene kizárni a fény létezését is.

Vagy, jó lenne elfogadni, hogy sem a (nyomó) gravitációs energiamező, sem a fény, sem a neutrínó tenger a föld pályamozgását NEM FÉKEZI (mérhetően).

És ezen bukik meg a nyomó gravitáció? Nem tudom elhinni.

Előzmény: mmormota (4165)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!