Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92715

Ha kalyhaznek - AGA-t vennek, foleg ha lenne is ra penzem :)).  Meg sok helyem... mar regota izgatja a fantaziamat... telen nem is kell mas futes egy kisebb hazban.

 

Addig meg marad a kandallo... jo kiegeszites, hangulatra, jatekra...

 

 

Előzmény: islamorada (92707)
Luca_41 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92714

barátunk a google

Előzmény: Beer Monster (92712)
Caipi Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92713

Tudom, hogy nem azonos, de abba is szokás beletenni valamilyen folyadékot. Itthon viszont még csak olyannal találkoztam, hogy száraz főtt rizsbe belekevernek kókadt főtt zöldborsót.... és ez a kulináris élménytől igencsak távoláll. :) 

Előzmény: H_G (92709)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92712

Még én sose láttam, merre kapható?

Előzmény: H_G (92711)
H_G Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92711

Szerintem mindenki ismeri, de erről van szó:

 

Előzmény: H_G (92710)
H_G Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92710

Ja, és a fő kérdésre: én a pandás thai jázminrizst használom hozzá, annak elég 11 perc. (És nagyon hibatűrő, ezt lehetséges kicsit felönteni és tovább párolni, ha elsőre nem lett teljesen puha.) Ennyi alatt nem fő szét a mirelit borsó. (Lidles Greenfield vagy mi "extra zsenge" jól bevált.)

 

H_G Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92709

A risi e bisi Olaszo.-ban is száraz! Nem azonos a rizottóval.

 

http://ricette-mania.blogspot.it/2010/05/risi-e-bisi.html

Előzmény: Caipi (92708)
Caipi Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92708

Mivel az itthon elterjedt rizibizi teljesen más (száraz), mint az olasz eredeti, részemről nem tudom, melyikre gondolsz. ? 

Előzmény: ZsuR (92705)
islamorada Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92707

Egy amerikai ismerosom itt az Usaban kitalalta hogy a nappalijat ilyen kalyha-sparhelttel fogja futeni mert igy sokat fog sporolni a futesen. Anyagilag nagyon jol allt, koltekezos tipus, nem is a sporolas miatt szerintem / hiszen a haz tobbi szobajaban rendes futes ment a gazrol/ hanem tetszett neki az otlet hogy o most visszamegy a regmultba amit csak konyvekbol ismert es hogy lassuk hogy hogy is volt az, el lehet rajta abrandozni. Elvalt pasas volt, 40-es, volt modja ilyesmivel szorakozni egyebkent  a felesege ugysem engedte volna. A barataival beallitottak ezt a kalyhat aminek a tetejen lehetett fozni is, sutore nem emlekszem hogy volt-e, a falon kanyargott a kalyhacso, jottek a tanacsok innen-onnan hogy ha nem beleli ki a cso es a fal kozotti reszt akkor kigyulladhat/ faszerkezetu haz. Ketszer voltunk naluk, egyszer tel kozepen, igen a kalyha egett, fust es tul meleg volt, szerte a kalyha korul, a plehlapon meg a kovon szetszorodott hamu, boven jutott a parkettre is, tel vege fele lattam ujra, a kalyha korul rettenetes kosz volt, felpolcolva csak ugy doboz nelkul a fa, nem is mind hasab hanem a ki tudja honnan hazahozott vastagabb fak, hehehe,...fustszag es a pasas azt mondta hogy ugy nez ki hogy tavasszal ki kell festeni a nappalit a korom miatt.....Valoszinu hogy hozzaerto jobban tudta volna kezelni a kalyhat de o csak annyit tudott amit a konyvekben olvasott. Egy biztos hogy kiprobalta.....mast is kiprobalt, bort keszitett a pinceben, oriasi uvegekben keszitette a bort, egyszer megkinalt, valami borzalmas volt de azt is kiprobalta.....

A kalyhakrol nekem is jo emlekem van, sutottuk a sutojeben a birsalmat telen, az almat es anyam jokat fozott rajta....

Előzmény: beetee (92699)
islamorada Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92706

En is mirelitbol csinalom, olajat forrositok es rateszem a fagyott borsot, / en szoktam apritott petrezselyemzoldet is belerakni/, kicsit megpiritom, parolom, de ugy hogy zold maradjon es eppencsak puha es osszekeverem a mar fott rizzsel. Egyszer adott valaki igazi friss borsot, azt batran egyutt fozhettem a rizzsel, egeszben maradt, de a  fagyasztott szetesik, fozelek lesz belole.

Lassuk mas hogy csinalja mert tanulnek uj modszert, az enyem nem a legtokeletesebb.

Előzmény: ZsuR (92705)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.27 0 0 92705

Rizi bizi... hogy csinaljatok?  Nem szeretem az agyonfozott borsot - 5-6 percig szoktam a mirelitet fozni, eppen csak... sokszor meg annyi ideig sem.

 

Csimpolya Creative Commons License 2014.09.27 0 0 92704

Nagyjából 1960-1969 között, utána lecseréltük villanyrezsóra és sütőre. Időnként nosztalgiám van utána, ha nem is túl gyakran. Annyira azért igen, hogy tíz évvel ezelőtt félórát sétálgassak a Salgótarjáni Tűzhelygyár kiállított kollekciója előtt.Továbbá érdeklődve nézzem, milyet lehet kapni néhány áruházban.

Előzmény: Beer Monster (92691)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.26 0 0 92703

Akkora konyhám lenne, amekkora nincs :) akkor én is elfűtögetném télen a sparheltet. Nyaralóban ilyesmi van, ősszel-télen-tavasszal jó rajta főzni is meg fűt is.

Előzmény: beetee (92699)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.26 0 0 92702

Melyik fajta a jó? Legalább négy-ötfélét ismerek, de most hogy beírtam google képkeresőbe, van vagy százféle.

Előzmény: beetee (92699)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.26 0 0 92701

Melasz biobolt, őrölt gyömbér nagyobb élelmiszerbolt fűszerpolca, de bioboltban is próbálkozhatsz.

Előzmény: Beer Monster (92700)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.26 0 0 92700

Melaszt meg őrölt gyömbért vajon hol lehet kapni...

Előzmény: ZsuR (92696)
beetee Creative Commons License 2014.09.26 0 0 92699

Ma is kapni, sőt nem csak a sima hagyományost, hanem vannak szép rusztikus darabok is.

(a hagyományos jobb, a rusztikus szebb....)

Függetlenül a "retró" érzéstől... van ahová teljesen jók.

Egy légterű hétvégi házba, amit télen is használnak időszakosan még fő fűtésnek is megteszi...

Karbantartani meg még mindig a kályhapor (grafit) a legjobb.

Előzmény: sickamic (92698)
sickamic Creative Commons License 2014.09.26 0 0 92698

Nagyanyámnál is ez volt, gyerekkoromban, a múlt században.

Előzmény: Beer Monster (92691)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.26 0 0 92697
ZsuR Creative Commons License 2014.09.26 0 0 92696

Ez egy egyszeru, fuszeres, kellemes sutemeny: http://www.recipetips.com/recipe-cards/t--2357/gingerbread-cake.asp

ZsuR Creative Commons License 2014.09.26 0 0 92695

Aha.  Cake vagy cookie?

 

Előzmény: Beer Monster (92694)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92694

Akkor a kávénak :)

 

 

gyömbér...

gingerbread készítéssel van valami tapasztalatod?

Előzmény: ZsuR (92693)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92693

Kellemes illatok a lakasban - szeretem az oszi, fuszeres sutemenyeket.  Persze tavasszal is finomak :)), de a helyi szokas: rostos almale fuszerezve, langyositva - sutemenyek... 

Illata van. Barna cukor benne ... sokfele fuszer: szerecsendio, szegfubors, rozmaring, csillag anizs, cardamom, ginger,  vanilia... a tetejere egy egyszeru porcukor-rum-viz keverek jon...ha kihult.

ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92692

Kicsik ahhoz... egy vizespoharnyi... no meg nem igazan tartos.

Előzmény: Beer Monster (92689)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92691

Hallod, mikortájt volt ez? :)

Előzmény: Csimpolya (92690)
Csimpolya Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92690

Alighanem ez lesz az, sosem firtattam az összetételét, csak arra emlékszem, hogy egy erősen használt bekenőkefével kentem fel, igyekezve, hogy szép egyenletes legyen.

Előzmény: beetee (92687)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92689

Jól néznek ki ezek a dobozok, küldhetnél. Jó lenne tarhonyának, a birkapörkölthöz... :)

Előzmény: ZsuR (92659)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92688

Mi lehet a szerepe a vas széntartalmának? hiszen itt olyan alkatrészről van szó, ami mechanikus igénybevételnek nincsen kitéve. Kevésbé rozsdásodik?

Előzmény: beetee (92687)
beetee Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92687

A sparhelt platniját "vasporral" szokták kezelni, ami valójában őrölt grafit.

Krémesen alakul, minden repedést feltölt, a vasból kiégett szenet kicsit pótolja.

 

Előzmény: Csimpolya (92686)
Csimpolya Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92686

A nevére nem emlékszem, csak arra, hogy valami fekete színű kulimász volt, amit a tűzhely lapjára kellett kenni, amikor hideg volt. Reggelre megszáradt, bár amikor begyújtottak, kissé fura szaga volt. Ebédfőzésre viszont a szag megszűnt, lehetett tésztát sütögetni. Igaz, előtte megszurkáltam villával, úgy szebb lett.

A hamu meg úgy kerülhetett rá, hogy az én tisztem volt kiönteni. Ha úgy nyitottam ki a fiókot, hogy az egyik kezemben volt a tészta, előfordult, hogy belepottyantottam, de ez percig sem jelentett gondot, nem rontotta az élvezeti értéket, csak dekoratívabb lett. Evés előtt azért lefújtam róla. Igaz, nem a fehérvérsejtjeimnek, inkább a gyomornedveimnek okozhatott  néhány kellemetlen percet, vagy még azt sem.

Előzmény: Beer Monster (92684)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!