Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2014.10.20 0 0 92812

Mosogatas... utalom a mosogatoszereket, a mindenfele sikalo szereket, utalom a tisztitas utani mosogatorongy-vagyakarmi kitisztitasat.

No ezek eleg jok, de maszatosak tisztitas kozben is es utana is... soha nem erzem ugy hogy kitisztitottam, de sajnalom egy mosogatas utan kidobni oket!!!

 

Talaltam valamit, ami mukodik, tisztitani sem kell - nem ragad bele az etel maradek, es lehet hasznalni ontottvasra, rozsdamentesre es aluminiumra!  A zomancost nem akarom elrontani vele - de egyetlenegy zomancos ontottvas edenyem van, nem draga es vigyazok is ra....

Kiprobaltam mind a harom fele edenyen - tokeletesen tisztit!

 

ZsuR Creative Commons License 2014.10.18 0 0 92811

Lehet sokfelekepp talalni - tetszik nekem az egy porcios is, meg a tobbi...

Előzmény: ZsuR (92810)
ZsuR Creative Commons License 2014.10.18 0 0 92810

Hat egy eles, fureszes szelu kessel bizots lehet.  Ki fogom probalni - talan holnap vacsorara.

Előzmény: nagypapi51 (92809)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.10.18 0 0 92809

A képen nagyon jól néz ki, de ha továbbgondolom, nyilván lehűtve lehet

csak cikkekre vágni, különben a krém szétmegy.

 

Előzmény: ZsuR (92808)
ZsuR Creative Commons License 2014.10.18 0 0 92808

Nagyon szeretem a friss fuget... de meg nem sutottem vele, megettuk nyersen.

 

Tervezek egy sutest... Paris-Brest, de nem Praline kremmel, csak sima vaniliaval...

A tesztajat ismerem, tudom, a kremet meg (egyszeru pastry cream) meg meg akarom tanulni.

 

Volt egy szomszedasszonyunk, aki fozott kremet tett a vajkrembe - es nagyon szerettem a tortait.  Azt hiszem, az is pastry cream volt... vagy akart lenni.  O igazibol besamelt tett a kremhez.

Pedig egyszeru a krem tojassal is.

Ketfelet olvastam, hogy a tej/tojas kremhez adjak a kikevert vajat, vagy a kikevert vajhoz a fozott tej/tojas kremet...

 

Előzmény: joy (92807)
joy Creative Commons License 2014.10.18 0 0 92807

Ha valakit érdekel, remek fügés linzert készített asszonykám.

1*ű linzertésztával kibélelt egy kis tepsit -szélénél peremezve- utána megraktuk félbevágott fügékkel (vágás fölül), és köbö 1 óra alatt megsütötte. Bár idegeskedett, hogy nem sült át, de tökéletes lett, csak a bogyók kissé megnedvesítették maguk alatt a tésztát.

 

Lett pár üveg fügelekvárunk  többféle is.

A legegyszerűbb recept:

Felezett fügéket fölfőzni, míg össze nem esnek, rurmixxxal összezutyulni, majd jól besűríteni. Vége előtt némi citromkarika, és fél vaníliarudat is kell vele főzni, forrón Nabenzoátos vízben kiforrázott üvegekbe szedni, fedővel lezárni, éjszakára dunsztolni.

ZsuR Creative Commons License 2014.10.16 0 0 92806

:)) En is!!! :))

Előzmény: joy (92804)
joy Creative Commons License 2014.10.16 0 0 92805

Rizs és borsó összefőzve, szolídan ízesítve.

Borsós rizsköret, azaz rizibizi, úrbb nevén risi e bisi.

 

Az eredeti magyarosodott:

Száraz, ízetlen, dohos rizsből, takarmányborsóból...

:o)

Előzmény: nagypapi51 (92802)
joy Creative Commons License 2014.10.16 0 0 92804

Föltaláltam a nagy hatékonyságú, legegyszerűbben tisztítható, fokhagymaprést.

Íme:

1-2 ütés, ész kész.

Mosogatáskor nem kell vacakolni az apró lyukakba, présfejre szorult maradékkal, csak letörlöm szivaccsal folyó víz alatt, a deszkát is.

:o)))

ZsuR Creative Commons License 2014.10.14 0 0 92803

Pedig egyszeru az ertelmezese... mert mar ez is magyarra valt, mint a bacon szalonna.

 

A vaj nalunk sem ment bele - talan sporolas miatt - es a hagyma is dinsztelt volt, maradt is benne, mert szerettuk/szeretjuk.  Amugy... pontosan igy...

Előzmény: nagypapi51 (92802)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 92802

...az eredeti magyaros rizibizi receptjét kerestük...

Ez számomra értelmezhetetlen, lévén az olasz risi e bis-ből "magyarosodott".

 

Anyám ötven éve így készítette:

kevés zsíron üvegesre melegítette a megmosott rizst, felöntötte a megfelelő mennyiségű forróvízzel, beletett egy kis darab egész vöröshagymát, amit a végén kivett belőle. Só, bors, zöldborsó (fagyasztott akkor még nem létezett mifelénk) amikor kezdett sűrűsödni, levette a tűzről, és bebugyolálta eg pléddel, ebben tartózkodott kb. 20 percig. Tálaláskor ment bele friss peterzselyemzöld, és a diónyi vaj. Slussz.

Soha nem foglalkoztunk vele, hogy ez most magyaros rizibizi-e, zöldborsós rizs volt a neve.

Előzmény: H_G (92801)
H_G Creative Commons License 2014.10.14 0 0 92801

Az már rizottósítás. Elhiszem, hogy finomabb lesz tőle, de most az eredeti magyaros rizibizi receptjét kerestük, ahogy mindenfelé készíteni illenék.

 

 

Előzmény: nagypapi51 (92800)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 92800

...A petrezselymet te is kihagytad :)...

meg a diónyi vajat is, amit a végén villával óvatosan belekeverünk.

 

Előzmény: H_G (92793)
ZsuR Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92799

Nem tudom, nincs a kozelemben - es probalok a savastol tartozkodni.

Ez nem draga, igazan nem sokszor kell hasznalni (kb 10 evesek a cseszeim), es biztos nem bantja a porcelant... csodaszep tisztak lettek kb egy ora azas utan...

Előzmény: beetee (92796)
ZsuR Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92798

Igen - es az Anyu is ugy szokta, nagyon szerettem!

Előzmény: Mariska néni (92797)
Mariska néni Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92797

Lényegében a 92732. hsz-ben ugyanezt írtam le, nem kihagyva a zöldpetrezselymet:)

Előzmény: H_G (92793)
beetee Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92796

Hiperol? Csak kicsit savas.

Nekem egyszer kőburkolatból kellett eltüntetni kutyapisi-szagot. Ott nagyon bejött.

Előzmény: ZsuR (92792)
ZsuR Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92795

Nagyon jol hangzik... koszonom!

Előzmény: joy (92791)
joy Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92794

Nem véletlenül.

:o)

Az eredeti receptben nem volt, de mi igen is teszünk bele, mi több, magunknak még aprított gomba (anyós utálja azt) is kerül a rizs mellé, sőt 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, úgy párolódik össze.

Előzmény: H_G (92793)
H_G Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92793

A petrezselymet te is kihagytad :)

 

Előzmény: joy (92791)
ZsuR Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92792

Nem akartam savasat sem hasznalni - es dorzsolni sem semmivel.  A szodabikarbonas aztatas nem segitett.

Ugy nez ki - ez a tabletta dolgozik rendesen.  Kettot hasznaltam csak fel tiz cseszehez - nem volt mind egyforman maszatos.

Meg aztatom kicsit, bar mar szepnek latom a belsejet...

Előzmény: islamorada (92786)
joy Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92791

Zsiradékon megfuttatom az aprított vöröshagymát, majd üvegesre a rizst, sózom, fölöntöm 3* annyi vízzel, fölforralom, mikor majdnem kész, beleöntöm a borsót, átkavarom, 2-3 perc múlva elzárom, fedő alatt békén hagyom tálalásig.

Előzmény: ZsuR (92705)
Boszorka Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92790

Mi állandóan költöztünk, többnyire bérlakásban laktunk. Saját ház mindig villannyal volt felszerelve, már születésemkor is. Soha nem tudtam megszeretni a gázt. Stockholmban és Zürichben is részben gáztüzhely volt a bérelt lakásban. Egyik se volt olyan alul felül égős. Sajátba nekem soha nem kellene gáz. Már gyerekkoromban is villany piritós csinálónk volt, olyan amilyennek lenyilt a két oldala és meg kellett fordítani benne a kenyeret. Nekem piritósban csak ilyen  létezett, tehát nekem az volt az etalon = jó.

Előzmény: nagypapi51 (92787)
joy Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92789

O. hazatér az újonan villanyosított kéglibe. Fölkattintja a kapcsolót, és fölsikít: Ninda, hogy dzsvél a deróton a petró!

Előzmény: ZsuR (92783)
islamorada Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92788

Ilyen also es felso meleg gaztuzhelyunk volt otthon a lakotelepen. Nagyon szerettuk. Nekem itt is gaztuzhely van, nagyon meg vagyok vele elegedve, szepen sut, az aljara ugyan mindig teszek egy aluminium folia darabot de azt csak azert hogy ha lecseppenne az etel. Nekem nem sut az aljara kerget a sutemenynel.

Előzmény: nagypapi51 (92780)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92787

'57-től '79-ig ilyen gáztűzhelyünk volt, tökéletesen működött végig.

Külön visszasírom, hogy jóízű pirítóst is csak gázon lehet(ett) készíteni, villanyon sosem.

Előzmény: Boszorka (92781)
islamorada Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92786

Citrom, ecet, szodabikarbona? Valamelyik csak viszi!

Előzmény: ZsuR (92784)
H_G Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92785

Arra nekem a C-vitamin pezsgőtabletta használ, jó töményet kell készíteni egy fél doboznyi felhasználásával és úgy ragyog tőle a porcelán, mint talán még a gyárban sem.

 

Előzmény: ZsuR (92784)
ZsuR Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92784

Konyha trukk... vagy kozel hozza.

A kedvenc porcelan cseszeim kezdtek foltosodni belul - egyre nehezebb szep tisztara mosni oket.

Nem akarom hipozni... 

 

Azt olvastam, hogy a fogsor tisztito tablettaval aztatas jot tesz nekik - most probalom... szeretnem szep feheren viszont latni a belsejuket!!!

 

ZsuR Creative Commons License 2014.10.13 0 0 92783

Aztan az Anyu sporoli probalt a villanyszamlan - kellett, keves volt a penz - es ilyenen fozott.  Azota is az orromban a szaga, utalom!

Előzmény: ZsuR (92782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!