A 10 fok az sok! 10 fokban már élnek a fák, így nem tud pihenni. Szóval inkább ártasz neki. 5 fok jobb választás lett volna, ha félsz a fagyástól. A lombhullatóknak 3 hónap 10 fok alatti pihenőidő kell legalább a normális ritmushoz.
Kb. fél évet volt kiültetve az elmúlt évben, és amikor télire felvettem, akkor szép hosszú vékony gyökérszálakat láttam.
Jelenleg egy fűtött garázsban telel, egy diszperzites vödörben, és tavaszra újra ki akarom ültetni, de akkor már kővel együtt.
Amikor a fát ráültetem a kőre, azután ki is lehet még ültetni, ugye? Nem muszáj vödörbe tartani. Egyébként türelmes vagyok, azzal nincs gond.
Ez a kép nem mobillal lett készítve, csak a méretét csökkentettem le, hogy fel tudjam ide rakni. Majd készítek egy újabb képet a télies időszakából, és felteszem ide.
Olyan fát válassz, amelynek több hosszú gyökere van. Ha rövidek a gyökerek, akkor még legalább egy évig mély, pálmacserépbe neveld.
Első lépésként a követ vond be egy vékony réteg sáros fülddel. Ezt nem írják a kőnyvek és nagyon kevesen is csinálják, pedig növeli a sikert. Kora tavasszal helyezd rá a fát a kőre, de soha se a kö tetejére, csúcsára. Erősen kösd rá, igazitsd el a gyökereket. Beülteted teljesen egy mély edénybe. Következő évben - a fa méretétől fügően - egy-két cm-nyi földet eltávolítasz, így a gyökérből, kőből már egy kicsi kilátszik. Ezt folytatod addig, amíg a kő kilátszik. Ha elveszted a türelmed és egyszerre sok földet takarítasz le, akkor sikertelen lesz a munkád.
Problémám nincsen, csak még nem csináltam ilyet, és kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Milyen fajta követ érdemes, választani, vagy ez teljesen mindegy?
A gyökeret körbe kell fonni a kövön, és utána hogyan kell tovább lépni?
Ilyen és hasonló kérdésekre keresném a válaszokat.
Egyébként ezt a fát szeretném kőre ültetni, igaz ez a kép még nyáron készült. Szép hosszú gyökere van, és úgy gondolom ezért alkalmas lenne köre ültetésre.. ha nem jól gondolom, akkor bátran lehet kritizálni.
Ha benézel a lombok közé, a törzs végén van egy beforratlan seb. Évente 2x be kell kenni valamilyen sebkezelővel, (a vetömag boltból.), különben berothad.
Ez azt jelenti, hogy szenvedhetek vele napestig, ki fog készülni? Ne is szenvedjek az akváriummal? Egy honalpon azt olvastan, nem annyira veszett fejsze. Mindegy, megpróbálom, addig is csinálok valamit, tisztább lesz a lelkiismeretem majd, amikor begyújtok a hullájával a kályhába :-)
Azt tapasztaltam, hogy a vízművek (a pesti biztosan) ad ki ismeretterjesztő anyagot az egyes kerületek vizéről. De ügyesen nem irja le a keménységet, hanem benne levő anyagok mennyiségét, amiből egy átlagember nem tudja meghatározni a keménységet. Létezik (vegyszerboltbaní) keménység mérésre való készlet, annak aki tud titrálni. Aztán létezik tesztcsík, néhány (kevés) díszállatkereskedésben kapható, de gyakran nem értenek hozzá, és pH mérésre szolgáló lakmuszpapírt sóznak a vevőre. Aztán vettem (jó drágán) a Conrádban. Német keménységben adja az értékeket, nem tudom, hogy az előző hozzászólók milyen mértékegységben vannak. A nagyon kemény víz 20 nkf, a Bp. XIII és XIV kerületben 15 nkf a csapvíz. Ugyanennyi volt egy ásványvíz. A forralt csapvíznél 10 nkf-ot mértem. Ezt a táblázat mérsékelten keménynek írta.
No a Carmonáról- Ez a fa nem a mi klímánkra való. Távol-Keleten termesztik, ott néhány év alatt szép nagyra nő, ugyanis egész évben fejlődik, nics ott tél. Aztán szétvágják kb. 30 cm-es darabokra, legyökeresztetik, felül kihajt a lombja, beültetik egy nagyon pici tálba (olcsóbb és több fér el egy kamionban).Hollandián keresztül terjesztik. A kereskedőink megveszik, mert szép és rendkívül olcsón megkapják. Az csak jó nekik, hogy hamar tönkremegy, mert szegény vevő nem olvassa el amit írok, azt hiszi ő kezelte rosszul, és vesz egy másikat.
Amíg van hó. :-) Én az akvárium végett közvetve ozmóvízzel locsolok az akváriumból. Amúgy szerintem ha évente átülteted, simán öntözheted csapvízzel. Nem azálea ez. :-8
Jó. De valahogy úgy van, hogy kb. 10 liter hóból lesz egy liter locsolóvíz. Tudni kéne milyen kemény a csapvizetek. Nálunk 6 os . Ebben ikráznak a lágyvizet kedvelő halak is. Pesten 24 es vizünk volt régen...
A vízlágyításnak van néhány módja. Fellehet forralni például a (csap, kút) vizet majd állni kell hagyni amíg lehül. Az edény alján fehér por -csapadék- formájában leülepszik a vízben oldott ásványok egy része a "változó"keménység. Kb. a 15 ös keménységi fokú vízból igy 5-7 -es már nekünk lágy víznek számító öntözővizet lehet csinálni. Lehet kapni ioncserélt vizet is. Pálinkafőző készletetek nincs?