A vegrehajtasi rendeletekbol nekem ugy tunt, hogy megiscsak hasznalhato az aszu, csak a tokaji aszu kotodik Tokajhoz (nyilvan). Magat a torvenyt nem volt meg idom atnezni ez ugyben.
Anapamu 2001-es syrah (Paso Robles, California): gyonyoru melybibor szin, borsos-fuszeres illat, 14 feletti alkohol (kicsit erzodik, amint melegszik), sok tannin, de nem banto. Hianyzik az izebol a Bukolyieknal tapasztalt etcsokolade. Ar: 17 dollar.
Chateau Souverain chardonnay 2002 Sonoma county, California: fene tudja, tobbet vartam tole, a Wine Spectator 91 pontra hozta. 13,8-as alkohol, kicsit olyan semmilyen. A vajas vilagstilus, de nem tobb. 14,5 dollar.
Megvan! Megtaláltam! Rájöttem! A dekantáló karaf elmosása, de főleg cseppfoltmentes szárítása a létező legutálatosabb dolog, ám itt az egyszerű, de zseniális megoldás: MINDIG legyen benne bor!!!
A 2001-es Pinot egészen más volt, mint a 2000-es, de talán inkább mondanám pinot-nak a 2001-est, mint a 2000-est. A 2000-es nagyon tömény, talán túl tömény is volt egy pinot-hoz képest. Persze nagyon jó volt, de a 2001-es könnyebben "érthető" volt. A 2002-est még nem kóstoltam. Kóstolta valaki?
" Gere KF 02-est meg nem kapjuk olcsóbban, mint a 00-est. Ha jól tudom."
Büntiben vagytok? Vagy a Borcsősz csókos?
"Nagy dilemmák közepette bevállaltunk egy aszút (98as -> paramétereiben 6p ~180g cukor) 8000ftért a szomszéd asztallal közösen..."
Szerintem is egy szép bor, az édességet nagyon jól egyensúlyozzák a savak. De az árat nem értem. Étteremben voltatok? Ennél jóval olcsóbb, tudomásom szerint.
Nekem is ízlett a töppedt ezerjó is (2001-es).
Az aszú elnevezést - nagy sajnálatukra - nem használhatják ezentúl.
Ja, macmelonék nem férnek be sehova? Próbálunk egy pezsgőgyár látogatást összehozni (régi Borbarát: Föld alatti menyország, 5 emelet mélységben Littke pesgőház) de hétvégén nem sok esély lesz rá.
Hétvégén Móron voltam; Bozókiéknál nyitott pince; igen komoly palackérlelős látványpince 4-5 nagy ággal.
Kóstoltunk: Leányka, Chardonnay, Tramini, Sauv. bl., Muskotály, Birtok küvé -> szép karakteres, -némelyik férfas savakkal bíró- borok; Ezerjó (2003,2002) na ezek már más kategória; a kései szüret (nov) igen komoly beltartalmú borokat eredményezett, a 02es félszáraz.
Töppedt szőlőből édes: nagyon szép desszerbor, komoly savak ellensúlyozzák a tekintélyes cukortartalmat.
Nagy dilemmák közepette bevállaltunk egy aszút (98as -> paramétereiben 6p ~180g cukor) 8000ftért a szomszéd asztallal közösen, de megérte, aszalt gyümölcsösség, botritiszillat, nagyon gazdag ízvilág, csak az ásványosság hiánya különbözteti meg tokajtól. Viszont feléjük ritka a borítisz, általában csak töppedés van, de 98ban összejött.
tomlaker szavait tolmácsolom:
Eső esetén is van fedett hely a borozáshoz, aki tud hozzon magával poharat, dugóhúzót is. Szombat esti kóstolásra minimum egy palack jobbfajta(!) fehérbort(lehet akár EU-n kívüli is), vasárnapra is min. egy palack bort(itt már nincs színbeli megkötés :).
Konyári, Loliense, 2000:
Az egyik kedvenc borom. Hódító, buja illatok kávéval, meggyel, csokoládéval, csodálatos barikk, remek, érett tanninok, vastag, husos struktúra, kellemes extraktédesség, hosszú utóíz, nagyon jó inni, 7p.
Egy kicsivel több rafinéria és szofisztikáltabb struktúra hiányzik egy igaz nagy borhoz.
Gere Attilától megkérdeztük, hogy is van ez a Kopár. Már mi is számologatttunk, hogy mennyi az annyi:
azt mondta: én soha nem mondtam, hogy a Kopár cuvée a Kopár dűlőből származik, márkanévként használom. A bor alapanyaga részben, az új telepítések beindulásával egyre nagyobb hányadban a Kopárból fog származni.
Itt-ott még láttam normális áron ( 10 ezer alatt), de elfogyott a tétel. Nem jellemző, hogy olcsóbb lenne később sem. Mammut (I.) bevásárlóközpontban az ilyen kifutott tételek nagyon szépen tudnak ám drágulni a polcon! Kopár 1999 26 ezer, Szepsy Aszúesszencia 1993 600! ezer. Viccesek a fiúk.
Igen erre gondoltam.
Én úgy tudtam, hogy egy áron van, mentségemre szóljon, hogy egyszer az üzletetekben is beszélgettem erről egy hölggyel, aki azt mondta, hogy tudatos, hogy ugyanannyiba kerül!!!
Kb mennyi az árkülönbség??
Ne érts félre, evvel nem azt akartam mondani, hogy a 2001-es nem jó bor, hanem, nyílván nem hasonlítható a 2000-shez.
A 2002-ről mit lehet tudni, mikor lesz piacon?
Én csodákat hallottam róla....
Mindenképpen üdvözlendő, hogy változtatnak a címkén. Ezzel együtt adott a kérdés: jó-e az, hogy a Kékfrankosból van egy "válogatás" és van egy "sima" változat. Mit gondolsz, hosszú távon nem lenne-e jobb megoldás, ha mongyuk a "sima" Kékfrankost házasítanák egy másik fajtával (hogy jó-e párhuzam, nem tudom, de hirtelen Tiffánék Jammerthal küvéje jut eszembe). A jelenlegi "válogatás" pedig lenne "a" Kékfrankos.
Kedves shiraz,
ne haragudj, hogy megkédezem, de a magyarborok.hu most le van írva, mivel hogy nem igazán frissül (jó, leszámítva a hírlevelet és az árakat)?
Vagy ez csak kapacitásbeli probléma?
A cimke hasonlóság probléma jogos a Takler kékfrankosok esetében. Zárójelben megjegyezve nekem is próbáltak étteremben eladni sima Takler kf-t Válogatás helyett. Megoldásképp a Válogatás cimkéje megváltozik a 2002-es évjárattól.
üdv
Ha a Takler Kékfrankos Válogatás 2001-es évjáratára gondoltál, az olcsóbb mint a 2000-es volt. A 2002-es ami még nincs piacon ugyanannyi lesz mint a 2000-es volt.
üdv