Keresés

Részletes keresés

V42 515 Creative Commons License 2000.11.07 0 0 169
Vasárnap jártam be az Ablánc-Szeleste v.áll szakaszt, ha lesz egy kis energiám, leírom a részleteket. A jelzés - az általad írottakkal ellentétben - mindenütt megvan, csak piszok nehéz megtalálni... :-(( Ahol eltévedtél (Szeleste előtt), mi 40 percig kerestük a jelzést mire megtaláltuk...
Előzmény: kvte (167)
lord Creative Commons License 2000.11.07 0 0 168
Szerintem ez a kenyér-gond nem gond, ha világosban érsz be egy faluba és szánsz időt a helyiekre. Szinte bármit meg lehet venni a házaknál, persze nem mindent érdemes :) helyi viszonyoktól függ. Északon nálam mindig a kecskesajt volt a favorit, szilvalekvár, savanyított gomba effélék. Hagymát, retket, krumplit, babot is adnak el, szezontól függően bármit. Ha meg már üzletelsz általában nem gond, hogy egy negyed kila kenyeret is hozzácsapjanak a pakkhoz és mekkora öröm, ha friss pogácsával vagy lángossal váltják ki ha éppen mégsincs kenyér. Persze novemberben friss sajtot már nem nagyon lelsz, mert apasztanak, de annál több érdekes és ízletes házi mindenfélét találhatsz. (Decemberben pl. a disznótoros és a szilvapálesz. :), aztán vannak a gyümölcsök, mézek, lekvárok, savanyúságok. Nekem úgy kell mindig visszafogni magam, hogy ne vásároljak be nagyon. Bolt? Akár ne is lássam hónapokig.
Előzmény: Törölt nick (163)
kvte Creative Commons License 2000.11.07 0 0 167
Hogy ne csak az Alföldi Kéket favorizáljam, íme egy kis ajánlat az Országos Kéktúráról. Nyáron bejártunk egy részt, Kőszeg és Sárvár között. A leírást már talán láttátok, de most erőt vettem a lustaságomon, és beszkenneltem a képeket is.

ITT

Jó szórakozást!

V. Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület - Békéscsaba

kvte Creative Commons License 2000.11.07 0 0 166
Hello,

néhány válasz:
-------------------------------

* Kopancsi 2000-10-27 09:53:39 (155)
*
* Békés megye kapcsán talán megemlítettem volna a hatalmas termálvízkicseket, a rengeteg * vadat a Körös-Tisza ártérben, Szeged felé meg jobban bevinném a Kék-túrát a titokzatos * Tisza-Maros háromszögbe. Vezet itt valami Európai-hosszútávú menet, már csak azért is.

--------------------------------

Ez az europai út a kéken megy Bács Kiskun megye felől Mindszentig, ott ágazik le belőle egy piros jel, ha jól tudom, és megy a Tisza, majd a Maros gátján Nagylakig.

--------------------------

* Még annyit, h erről a vidékről a mai napig nincs egy normális turistatérkép , de ennek oka már * nyilván egy másik mese (hármashatár). A heylbéliek nem is
* tudják ám, h Kék-túra, ill. milyen túraútvonalak vannak errefelé, az idegenforgalmi ismertetés
* erről rendszeresen el szok' feledkezni.

----------------------------

Az interneten van ismertető, nem is akármilyen. Keresd meg a Csongrád megyei Természetbarátok honlapját, az összes útvonal rajta van.

Térkép: Sajna igazad van. Bár a mi vidékünkről készült anno 2 Cartographiás térkép (Körös vidék I és III), valamint tavaly egy idegenforgalmi térkép. Ez utóbbi készítőjének eszébe jutott, hogy hátha vannak turistautak a környéken, és valahogy megtalált. Van ilyen is.

-------------------------------------

lord 2000-10-26 22:00:24 (153)

(Kérdéseim: sikerült kideríteni miért "Sasheverő (!) Kocsma" a neve?
Mit értesz az alatt, hogy "Szerintünk mindig a vendégturista fejével, eszével kell gondolkozni… " ?)

--------------------------------------

Sasheverő: képzelj el egy kis falut, nyár van délelőtt, egy nagy Áfész kocsma, játékgépek, egyebek. Benn néhány ember iszogat... Hát ők lennének a sasok.

Vendég fejével: ha sokat mész egy útvonalon, már nem gondolkozol, hogy mikor és merre kell kanyarodni, de ha először mész arra, akkor nyilván nem olyan nehéz elkavarni. Szóval a festéseknél kicsit erre kellene figyelni. Néhol mi jól hasznosítjuk a nyílt túrákon szerzett tapasztalatainkat a jelfestéseknél.

A nyílt túrán általában nem mi megyünk legelől, hagyjuk, hadd menjen előre néhány gyors túrázó, akik viszont még nem jártak az adott útvonalon. Ahol láttuk, hogy megakadtak, és lehetett volna több jelet festeni, akkor legközelebb pótoltuk.

Üdv:

Vidovenyecz Zsolt - KVTE

Törölt nick Creative Commons License 2000.11.07 0 0 165
>Nagy-Milic szakaszra gondolsz, 5,2km+570m.

Ez kb. olyan lesz, mint egy Mátrafüred-Kékes :-) Vagy ahhoz hasonló. A felétől indul be igazán a szint. A Füzéri-várnál azért figyelj a jelzésekre. A parkoló mellett északra, ha jól emlékszem. Szép útad lesz. Én ezt pár éve áprilisban csináltam meg, és hó volt :-)

Előzmény: Joker Karakter (164)
Joker Karakter Creative Commons License 2000.11.06 0 0 164
Ha kis szerencséd van, akkor hóban teszed meg.

Ha bejön a Szabadföld középtávú időjárás-előrejelzése, akkor túl hideg lesz ahhoz, hogy hó essen :-) A tervezett időpont, nov 24-25 a hónap leghidegebb napjainak ígérkezik, idemásolom:
"Változóan felhős, többfelé egész nap tartósan ködös idő. Néhol jelentéktelen csapadékot adó szitálás, hódara fordul elő. Sokfelé fúj erős, időnként viharos északi szél. Hőm. max.: 1, 7, a tartósan ködös helyeken -5, 0 fok. Hőm. min.: -8, 0 fok."
Mindez a 21-26-i időszakra vonatkozik. Mindegy, a lényeg, hogy nem fog esni :-)

Kenyérrel, kajával szerelkezz fel bőven, mert a zempléni kisfalvakban csak annyi kenyér van, amennyit korábban megrendeltek.

Érdekes, erre nem figyeltem fel. De azt tudom, hogy a kocsmák dél és három között sok helyen zárva vannak :-)

A vége egész szintes lesz :-)

Igen, viszont ha nem lenne szint, akkor nem lehetne felfelé menni. Valamit valamiért. Ez most vicc volt.
Egyébként a szint nem probléma. A Füzér -
Nagy-Milic szakaszra gondolsz, 5,2km+570m. Ez pontosan olyan, mint az egyik kedvenc etalonom, a Velem-Írottkő (szombathelyi vagyok). A másik kedvenc etalonom az Oroszlánvár :-)
Olyan infókra gondoltam, mint ami a bányi nyeregnél van, tudniillik hogy sehol nincs pecsét. Tényleg, hadd kérdezzem meg a nagyérdeműt: aki nem akar bemenni Sátoraljaújhelyre, az a Bányi nyeregnél hol pecsételjen? Mert én bementem Bányácskára, és a falu déli végében balra a harmadik házban, egy büfében pecsételtem. És emiatt majdnem lekéstem az utolsó vonatot Pest felé.

Joker

Előzmény: Törölt nick (163)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.06 0 0 163
Ha kis szerencséd van, akkor hóban teszed meg. A vége egész szintes lesz :-) Engem rendkívüli módon boszantott, hogy amikor felértem a Nagy-Milicre nem volt semmere sem kilátás. Csak ücsörögtem ott az erdő közepén egy kövön. A hármashatár illuziója így hullott pillanatok alatt porba. Sátoraljaújhely mellett a Tengerszem gyönyörű, csak ugye tele szeméttel.
Kenyérrel, kajával szerelkezz fel bőven, mert a zempléni kisfalvakban csak annyi kenyér van, amennyit korábban megrendeltek. No, de gondolom ezeket tudod :-) A népek viszont roppant barátságosak :-)
Előzmény: Joker Karakter (162)
Joker Karakter Creative Commons License 2000.11.06 0 0 162
Szevasztok mindenkinek!

Bocs a féléves hallgatásért, csak jelzem, hogy újra vagyok.
Azóta - ahogy azt terveztük volt - szinte teljesen végigértünk, az utolsó 45 km hiányzik, Bányi-nyeregtől Hollóházáig. 3 hét múlva az is meglesz :-)
Szóval ha valakinek infó kell valamelyik szakaszról, csak szóljon bátran, megpróbálok előkaparni valamit. Jókor szólok, ugye? :-)
Haller Vencelnek üzenem, ha még aktuális, hogy a Telekessy erdészháznál van pecsét, a lépcső mellett félúton, egy kopott gumi MTSZ-es, meg egy klassz körpecsét HEVESI TÚRÁK - TELEKESSY ERDÉSZHÁZ - *1980* felirattal, és fent a házban van két további vadi új gumipecsét, az egyiket elkérhetné valaki, és lecserélhetné a régit a fémdobozban, ha arra jár.
A Kevélynyeregnél idén júniusban nem volt semmilyen pecsét, és pont akkor egyedül voltam, és fényképezőgép sem volt nálam. Pilisborosjenőn a cukrászda eladójával beszélgettem a túristaházról, azt mondja, hogy ő még lánykorában járkált fel oda kirándulgatni. Úgy tudja, hogy helyi vagányok gyújtották fel heccből. Pénze meg senkinek sincs, hogy helyrehozza.

Reagálnék FeLaZso néhány észrevételére is.

1) A Harmashatar-hegyen a bufe megszunt (igy abban nincs belyegzo). A tablak szerint a Hegylako kisvendegloben van most a belyegzo, az viszont nem mindig van nyitva (szerdan nem volt: 2000.07.19).
Nekem ez a következőképpen sikerült: ha felülről jössz, ahogy odaérsz azokhoz a lakóház-szerűségekhez, az egészet bal oldalról kerülöd meg, (jó kis kerülő, oda-vissza pár száz méter biztos van,), és egy parkoló felől bemész egy nagy, lebetonozott udvarba. Ott van jobb kéz felől mindjárt az elején egy büfé, ha jól emlékszem, Bakancsos büfé a neve, de az csak 10-6-ig van nyitva, nekem nem volt hozzá szerencsém, de láttam a kiírást, hogy OKT bélyegzőhely (ez 2000. 06.17-én volt). De volt ott még egy vendéglő, tele külföldivel, először nem is néztek túlságosan jó szemmel rám, de aztán az egyik pincér srác előszedett egy pecsétet, a felirata kb így néz ki:

ZSÁMBO
Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft.
1037 Budapest, Hármashatárhegyi u. 2.
Tel.: 1886-921


2) A Csucs-hegynel a Boroka bufebol eltunt/elloptak az OKT belyegzot. Kis unszolasra adtak ceges belyegzest. Egyebkent a kis forgalom miatt a bufe kapui zarva vannak, becsongetesre nyitjak ki.
Hát igen. Én beszélgettem a doktor úrral, aki bolgár bevándorló, szomorú történet az övé. Egyébként, lévén szombat, nekem nyitva volt a büfé, bár egy teremtett lélek se volt ott.

3) A Rozalia teglagyarnal nem a vasuti orhaznal, hanem a teglagyar kapuja melletti oszlopon van a belyegzo.
És lehet, hogy szerencséd volt, hogy utánam értél oda. Ugyanis amikor én ott jártam, a pecsét fémdobozában egy darázsfészek volt. Gondoskodtam róluk :-) , de megvan a véleményem arról az emberről, aki a doboz aljába két lyukat fúratott. Ideális bejárat a darazsaknak.

Mára ennyit belőlem

Üdv mindenkinek:
Joker

Ja, és ha valakiből marhára kikívánkozik valami (friss) infó a Sátoraljaújhely-Hollóháza szakasszal kapcsolatban, ne kíméljen :-)
Köszi előre is.

Carpy Creative Commons License 2000.10.30 0 0 161
Nem a pecset a legfontosabb, de ha mar ott vagy, erdemes pocsetelni. Mondom en, aki szinten mindig otthonfelejtem a kektura-fuzetet... :) (ha meg egyaltalan megvan)
Előzmény: nyitottszem (159)
originalqszi Creative Commons License 2000.10.30 0 0 160
én csak sárga turházókat ismerek:DDDDDDDDDDDDDDDddd
nyitottszem Creative Commons License 2000.10.30 0 0 159
Sziasztok!
Új vagyok itt a Fórumban, eddig csak read-only használtam. De ez a topic hozzászólásra érdemesnek mutatkozik ...

Valamikor 90 környékén kezdtük el a kéktúrát. Megcsináltuk néhány szakaszát és rendesen pecsételgettünk. Aztán ez abbamaradt. Most is rendszeresen túrázunk, mindenfelé az országban, de valahogy a pecsételgetésre nem érzünk indíttatást. Valahogy nem a pecsétekért, jelvényért akarunk menni, hanem mert élvezzük.

Rosszul gondoljuk? Egyszer még bánni fogjuk?
Jól gondoljuk? Tényleg nem a pecsét a legfontosabb?

Törölt nick Creative Commons License 2000.10.27 0 0 158
Ilyesmire gondoltam. :DD
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (157)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.10.27 0 0 157
No igen, a skótok is jól élnek a kísértetekből, mi is kipróbálhatnánk. :-)
Előzmény: Törölt nick (156)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.27 0 0 156
Ááááá, csak nem birom ki. Szóval legalább Ruzsánál megemlíteném, h Ruzsa Sándorról kapta a nevét. (Nem Rózsa, hanem Ruzsának ejtjük). Balástyán a mai napig élnek rokonok és leszármazottak. Az egyik Veszelka-lyányonyoka, még egy szuper kis regényt is írt, de a címe most nem jut eszembe. A fimsorozatra meg talán van ki emlékszik. Én akkoriban voltam kisiskolás.

Ez az ország ilyen legendákból (még élő legendák ezek ám), hülyére kereshetné magát!A tanyavilág boszorkány-történeteiről pedig még csak nem is beszéltünk. Sok ilyen van errefelé is, és szerte az országban. Én ezt is szeretem nagyon a túrázásban.
Néha csak egy-egy régi bolond történet kedvéért áztatja hülyére magát az ember az erdőben.

Felhívnám a figyelemeteket, h a tanyák között estefelé (pl. Ásotthalom, Zsombó) igen veszélyes estefelé kóborolni a kutyák miatt. Ezt most vegyétek komolyan.

Előzmény: Törölt nick (155)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.27 0 0 155
Kedves kve!

Nagyon tetszik az ajánló, szegedi vagyok ezeken a vidékeken elég gyakran kirándulgatunk.

Békés megye kapcsán talán megemlítettem volna a hatalmas termálvízkicseket, a rengeteg vadat a Körös-Tisza ártérben, Szeged felé meg jobban bevinném a Kék-túrát a titokzatos Tisza-Maros háromszögbe. Vezet itt valami Európai-hosszútávú menet, már csak azért is. No de ami van az király és nagyon tetszik.
Gondoltam már, h belépek a Csongár-megyei csapatba (lenne ötlet, meg kedv csinálni), csak annyi minden érdekel, h attól félek szétapróznám magamat. Mindegy a kedvencekben itt marad ez a topic, mindig.

Még annyit, h erről a vidékről a mai napig nincs egy normális turistatérkép , de ennek oka már nyilván egy másik mese (hármashatár). A heylbéliek nem is tudják ám, h Kék-túra, ill. milyen túraútvonalak vannak errefelé, az idegenforgalmi ismertetés erről rendszeresen el szok' feledkezni.

Még egyszer köszi! Király, nagyon tetszik ami benne van!!

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: kvte (152)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.10.26 0 0 154
Jó hírem van! Holnaptól kívánságodra nyár lesz!
Előzmény: lord (153)
lord Creative Commons License 2000.10.26 0 0 153
kvte
Nagyon sirály a beszámoló. (Nem lehetne, hogy holnaptól nyár legyen? Mehetnékem van.) Ritkán járok azon a vidéken -kb. amikor tehetem akkor nem- és hát nem gondolkodtam volna, hogy ez a táj jó is lehet. Majd jövő tavasszal.

(Kérdéseim: sikerült kideríteni miért "Sasheverő (!) Kocsma" a neve?
Mit értesz az alatt, hogy "Szerintünk mindig a vendégturista fejével, eszével kell gondolkozni… " ?)

SK
Válasz is ment. Ahogy kinéz még a héten elküldöm neked az írott részt (videót nem tudok sajna). Ermak vagy jelentkezik vagy nem.

lord így el és szeva mindenkinek. kösz a helyet.

Előzmény: kvte (152)
kvte Creative Commons License 2000.10.23 0 0 152
Hello mindenkinek!

Bár régen írtam a topikba, most néhány újdonságot mutatnék be.
A nyáron voltunk az Alföldi Kéktúra Bács-Kiskun és Tolna megyei szakaszán. Nagyon kemény volt, mert sok helyen homokos talajon kellett mennünk, de a táj nagyon szép volt. A túra leírása most készült el, csak úgy mint néhány korábbi szakaszé. Nézzétek meg a honlapunkat, a véleményeket várom. Szóval a friss részek az Alföldi Kéktúráról:

A teljes csongrád megyei szakasz 7 napban (1999)
A teljes bácskai és gemenci szakasz 7 napban (2000)
Két nap a békés megyei szakaszból

További anyagok várhatók, ha lesz időm.

Üdv:
kvte

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.10.20 0 0 151
Cím ment!
Előzmény: lord (150)
lord Creative Commons License 2000.10.19 0 0 150
Ermak (Hát Izsák)
"kinyomoztad a rendes nevemet"
Esssszt a lebukást :))) én nem mondtam ilyet egy szóval se. Te meg szórod magadról kéretlenül az infókat :))
Én se' tudok sokat az itthoniakról (Bözöd ráadásul Erdélyben van), na de majd most! Alapvetően egyébként is elkeserítően keveset tudok kis hazámról.

...és Mr.SK ha akarjátok küldök mailben Derenkről izgalmas (és bizalmasan kezelendő) dolgokat, de ahhoz írjatok az én címemre, hogy replay a jó címre.

MOST fogom megnézni a megjavult videón a Holtak falva című filmet. HA nagyon tetszik elmesélem, ha nagyon nem akkor lyól lefikázom.

És még egy: elutazom az Őrségbe (és Hetésbe) pár napra és az a kérdés, hogy mit ne hagyjak ki semmi esetre sem? Hm? Ötletek?

Előzmény: Ermak (149)
Ermak Creative Commons License 2000.10.19 0 0 149
>Ez amit te mondasz a Beszkidekben hasonló? Jártál ott? Egyébként is mi ez az erősödő lengyel vonal? :)

Nem jártam, csak terveztem oda egy túrát, és furcsa volt, hogy néhány falu, ami a régebbi autóstérképen szerepel, nincs a turistatérképen.

Egyébként milyen lengyel vonalat emlegetsz? Az érintett falvak a szlovák oldalon találhatók. Netalán pihenésképpen kinyomoztad a rendes nevemet, és azt is, hogy hangzása ellenére nem török, hanem alighanem gorál eredetű???

A Derenk-infókat köszönöm!

A hazai árasztásokról nem is tudtam!

(Lassan új topicot lehet nyitni e célból.) :-))

Előzmény: lord (147)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.10.18 0 0 148
Kedves Lord (Lady Lord?)! Bocs, hogy nem válaszoltam, és most se hosszan, de nem volt időm. Illetve kisebb súlyú témákban hozzá tudok szólni, de amit te írsz, azt alaposabban el kellene olvasni, nyitott aggyal. De szerintem nyugodtan jöhet ide is a téma -- majdcsak tiltakoznak a többiek, ha unalmasnak találják, de eddig még senki nem tiltakozott. Azt látom, hogy jól kiismered magad a nagybetűsben. :-) Irigylem az ilyen könnyen mozgó embereket.
Előzmény: lord (145)
lord Creative Commons License 2000.10.18 0 0 147
Ermak ne csináld ezt velem :) annyi érdekes téma van, hogy igazán nem kell több :)
Persze dehogyisnem. Víztározó againts elárasztott község témában az első szerelmem egy őrségi falu volt, ahol a legenda szerint az öregek még látták a templom tornyát alacsony vízállásnál. A második természetesen Bözödújfalu. Ez amit te mondasz a Beszkidekben hasonló? Jártál ott? Egyébként is mi ez az erősödő lengyel vonal? :)
(Dániában láttam hasonlót, ahol a gátakat átszabták a parton és 4 kis falu tűnt el egy hét alatt. Félelmetes volt. Főleg, hogy akadt sok öreg ház is amikben már nem laktak és ahogy omlottak össze a falak úgy mosta ki a víz a székeket, kosarakat, teknőt, egyebet a padlásokról. Aztán az apály elvitte a tenger felé. Ott az ment, hogy először a temetőt telepítették át -az elárasztás előtt- mert az mégse' jó annyira, ha koporsókat/ hullákat visz a víz. Kegyelet, vagy mi. Meg persze a helyi "Köjál".)

A mi-lett-velük-re még csak ez van:
Ami neveket sikerült kibogarászni a levéltárból azt lyól beleírtam a matáv-tudakozóba, meg vizslába és láss csodát: majd mindenik a környéken él, vagy a Sajó menti falvakban szerteszórva (ezt mondták is egyébként, és tényleg, meg van róla győződve), sőt egyikük a X.-i Lengyel kisebbségi Önkormányzat tagja, egy másik egy miskolci múzeumban dolgozik, írja már 10 éve azt a fránya monográfiát. Szerencsére baromi ritka nevekről van szó, de itt most nem idézném fel őket személyiségi jog is van a világon. Na így. Bár már nagyon nem tudom mit írtam nektek és mit nem, ezért az esetleges ismétlésekért bocs.

Ermak Creative Commons License 2000.10.17 0 0 146
Tisztelettel jelzem, hogy engem is érdekelnének a Derenkkel kapcsolatos dolgok (hova kerültek, mi lett velük stb.), akár itt, akár emilben.

Ha emil lesz a dologból, szóljatok, mert az Indexen látható címem döglött.

Egyébként ha érdekel más hasonló is, a Keleti-Beszkidekben kb. 1980-ban telepítettek 7-8 ruszin falut víztározó-építés miatt...

Előzmény: lord (145)
lord Creative Commons License 2000.10.16 0 0 145
Kedves éber SK ( aki ezexerint fiú:))

A filmarchívum dolog úgy működik, hogy 1.van ismerősöd 2.szerzel ismerőst 3. fizetsz
Kicsi ország lévén nem nehéz ismeretséget szerezni, főleg a dokusok között (akiknek nem akkora az arca, mint a játékfilmeseké). Nem tudom merre laksz: pesten baromi egyszerű, nagyjából mindenki ismer mindenkit vagy ki kell várni egy dokufilmszemlét aztán együtt sörözni a kiszemelt alkotókkal. Gyakran vannak tematikus filmszemlék (ami fúj, de megkönnyíti a cserkészést) meg filmvetítések, ahol általában a készítő is ott van, vagy jó haverja a szervezőnek, akitől már csak kontaktot kell kérni. Vidéken, kisebb körzeti stúdiókról lévén szó könnyebb a "befurakodás".
Aztán a téma is segíthet: tuti, hogy a filmes segítséget kért vkitől a munkája során (levéltár, múzeum akivel már te is jóban vagy, mert kedvenc témáját kutatod) tehát csak kérni kell.
Aztán független alapítványok, ilyen-olyan stúdiók mozognak a pályán (Fórum, Théma, Budapest stb.) akiket fel lehet hívni.
Ha végképpen nem megy (vagy nem akarsz/ tudsz személyes ismeretséget kötni) lehet fizetni is. A MTV vagy M1 és M2 meg a Duna archívumaiban 5ezerért/óra bármit megnézhetsz, sőt megvehetsz. (Nekem erre még nem kellett fanyalodnom). Azért is megéri egyébként beszélni az alkotókkal, mert baromi sok anyaguk gyűlhetett fel ami kimaradt a filmből, meg persze tovább tudnak adni olyanoknak, akikkel ők beszéltek stb. Aztán ott van a net:)
Az én kis szívemcsücske estere visszatérve (amiért a kék túrában írogatom ezt az egészet) kiderült a Miskolci múzeumban, hogy 1. kiállítás van Pesten Derenkről a Lengyel kisebbségi önkorm. termeiben. (lengyelek lakták anno) 2. készült film a faluról.
Kiderítettük, hogy ki, mikor, az is kiderült, hogy megvan a cucc MTV-nél (ez az 5rugós vonal). Nem tudtunk közelebb jutni, így hát terjesztettük minden ismerősnek, hogy kit keresünk és íme: ma rátaláltunk egyre, akinek jóbarátja. Írt is neki mailt, telefonált stb. Ilyen egyszerű. Ez most persze baromi monomániásan hangzik, de természetesen messze nem ez tölti ki napjaimat.

A másik kérdés:"Te ezt az egészet hobbiból csinálod, vagy ki is akarod adni? "
Na ez olyan, hogy érdekel, szöszmögök vele, egyre többet megtudok, kiderül (megint), hogy minden mindennel összefügg, egyre érdekesebb, jó sok anyag van már és akkor jönnek a haverok (netesek is, mint te), hogy miért nem csinálok vele vmit. (A pasik már csak ilyen racionálisak:)) Na és akkor vagy csinálok vele, vagy nem. Vagy film lesz belőle, vagy fotósorozat, vagy megírom. Aztán vagy van folytatás vagy nem, vagy csak később (akár évekkel, ezt hívják a nagyok esetkövetésnek, pedig csak pénzhiány:)).
Na így. Nem tudom segített-e amiket írkáltam, ha még mindig kíváncsi vagy, szerintem folytassuk mailben.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (142)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.10.16 0 0 144
Nicsak: a topic nem vész el, csak előkerül. :-)))
Itt vagyok, és csupa fül... ööö monitor vagyok. :-)
Előzmény: lord (143)
lord Creative Commons License 2000.10.15 0 0 143
(nem tűntem ám el nyomtalanul, csak kétszer is szikrázva felszállt a gépem (aztán füstölögve visszazuhant) amikor beírtam lényegretörő meglátásaimat a kérdéseiddel kapcsolatban.
MIELŐTT megírnám újra érdekelne, hogy itt vagy(tok)-e még, válaszoljak vagy már ne fáradjak hiába
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (142)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.09.20 0 0 142
Lord, te ilyen nickkel lány vagy? Persze az indexen sose lehet tudni, de az ember gondolkodása újra meg újra belesiklik bizonyos vágányokba...

Hogy lehet ezekhez a filmarchívumokhoz hozzáférni? Besétálsz a főkapun, hogy jöttem filmnézni?

Te ezt az egészet hobbiból csinálod, vagy ki is akarod adni? Lassan már van egy kismonográfiára való anyagod!

Állati izgalmas, amiket írsz, folytasd csak! Minden fejlemény érdekel, beleértve a kutatómunka folyamatát is, mert lenyűgőző az a lelkesedés és energia, ahogy belevetetted magad (azonkívül talán tanulhatok is belőle, mert néha magam is szoktam búvárkodni a történelemben).

Előzmény: lord (141)
lord Creative Commons License 2000.09.19 0 0 141
Najó, ha lehet pofázni, én szívesen :) Szerencsére nem teljesítménytúra az OKT, lehet izgi dolgokat megtudni ahol megfordul az ember lánya.
Ermak végignéztem, nem is egyszer (télleg baromi érdekes), néztem továbbá romközséget, kitelepítést, birtokcserét, medverezervátumot,(meg mindenfélét), Drenkát (a szláv nevét), Szelecepusztát (mint legközelebbit, a Horthy-féle vadászlakot), MTV- filmarchívumot, dokufilmesek archívumait (Fórum, Thema, BBS), meg olyan arcokat akik foglalkozhattak ezzel. Aztán könyvtárakat, levéltárakat (megyeit, közjegyzőit, országost, anyakönyvit, különböző egyházakét). Most jönnek a múzeumok. :)
Szóval állati precíz, kitartó, kreatív és érdeklődő vagyok ám, meg szorgalmas persze.
A pasi viszont aki cikket írta (sikerült megtalálni telefonon) haláli egy fej. Folyamatosan dumált és holnapra meg is beszéltünk egy IRL-t, viszek diktafont, jegyzetet és kamerát. :) Iszonyat mennyit tud. A Kék túra filmesek is jártak ott anno, még lehet őket is megkeresem, bár úgy rémlik nem spilázták túl a filmen.
Kiderült, hogy ki intézte jogilag (az ügyvédet értem, aki a vásárlásokat- kompenzálásokat gyűrte), arról van anyag Miskolcon. Megtudtam melyik minisztertanácsi jegyzőkönyvben tudok még utánanézni a döntésnek. Az anyakönyvi levéltárban érdekes dolgokra derült fény ( ha akarjátok mesélek: halálesetek meg ilyesmik), olyan, mintha egy kicsit én is éltem volna akkor, ismerem a fontosabb családokat név szerint, meg hogy kinek született törvénytelen gyereke, ki mit dolgozott, ki volt megbecsült alak társadalmilag, ilyesmik. Persze ez csak kb. 1860- 1896 között. Nekem nagyon bejön ez az egész, ha tényleg érdekel rajtam kívül még valakit a téma az szóljon és mesélek szívesen.
Halottak napján ott lesz mindenki, gyertyafényben fog úszni a kihalt, letiport, felszántott temető én meg lyól elmegyek beszélgetni az emlékezőkkel.

Ja, és az is kiderült, hogy az 1960-as évek közepéig élt ott egy öreg pár, az iskolaépület alatti kőházban. (Látható még ahol laktak, meg egy korhadt vályú és egy kút.)

Na mind1, beszámolok majd a konkrét infókról, addig csak azt tudom ígérni, hogy -ha igény van rá- mesélek.

Ermak Creative Commons License 2000.09.19 0 0 140
Az ilyen kérdések nem hagynak nyugodni. Beírtam az Altavizslába azt, hogy 'derenk', majd azt is, hogy 'zsibrik', és...
...nézd csak végig, érdemes!
Előzmény: lord (137)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!