Keresés

Részletes keresés

emp Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3283

nem minden asszony ...

vagy ez túl egyszerű?

van olyan asszony, akinek életében nem jön el az a bizonyos pillanat

Előzmény: Dubois (3191)
Threepwood Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3282

Szerintem is ugyanannyi tej lesz a kávéban, mint kávé a tejben.

A két térfogat egyenlő lesz az átöntések után, ez meg csak úgy lehet, ha mindkettőben ugyanannyi van a másikból, vagy hülyeséget beszélek?

Előzmény: emp (3281)
emp Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3281

bevallom, most végigszámoltam kokrét példán. 5 egység tej, 5 egység kávé, a kiskanál mérete egy egység.

arra jutottam, hogy a művelet végén a tejes edényben 25/6 egység tej, 5/6 egység kávé lesz.

a kávés edényben pedig 25/6 egység kávé, 5/6 egység tej lesz

azaz tök szimmetrikus a helyzet. most még keresem, mi lehet a buktató, aztán tovább olvasok fölfelé.

Előzmény: Dubois (3184)
mmormota Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3279

Ha fentről nézve a labda az óramutató szerint forog, és előre halad, akkor a pályagörbítő erő jobbra téríti el.

Én a levegőben mozgó pingponglabdára gondoltam, nem reletivitásos varázslásra. :-)

Öveges prof magyarázata nem tűnt érthetőnek. Ő persze tudta, merre tér ki a labda, és arra is tér ki, de a magyarázatából nem világos, miért gyorsabb az áramlás a jobb oldalon. Mechanikusan elképzelve a helyzetet, épp fordítva lenne:

A labda valamennyire magával ragadja a levegőt, amelyik oldalon a a forgás miatt előre mozog a széle, ott lesz gyorsabb a magával ragadott levegő áramlása. Úgy tűnik ennek alapján, hogy a bal oldalon gyorsabb az áramlás, bal oldalon kisebb a nyomás, balra tér ki a labda. 

Márpedig jobbra tér ki.

A valóságot jobban közelítő magyarázat így néz ki: olyan örvénylési kép alakul ki, amelyben az örvénylő részt kerülő, lamináris áramlási vonalak hossza a jobb oldalon nagyobb, ezért a jobb oldalon lesz kisebb az átlagos nyomás, ezért jobbra tér ki a labda.

Előzmény: Kristóf Miklós (3266)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3278
Dubois-nak látszólag ellentmondva: mindkét megfigyelő sajátideje a saját maga számára ugyanolyan gyorsan telik. Ez a sajátidő lényege: a rendszer belső folyamati határozzák meg, nem a téridő viszonyai. A különböző megfigyelők sajátidőinek viszonyát ellenben már a vonatkoztatási rendszereket összekötő transzformációk adják meg. A látszólagos ellentmondás feloldása tehát ott van, hogy attól is függ a dolog, melyik rendszerből nézzük a kérdéses órát. Merthogy függ attól is a dolog, mikor is észleljük pontosan azt, hogy a kérdéses óra ennyit és ennyit mutatott (és addig mennyi idő telt el a mi óránkon).
Előzmény: Törölt nick (3276)
Dubois Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3277

"Mivel nem szeretnék melléfogni, pontosítsuk, jól gondolom-e, hogy ezek szerint a földi és marsi megfigyelő ideje egyforma ütemben telik?"

Nem.

Attól függ, hogy honnan nézzük.

A Földről nézve a marsi óra jár lassabban.

A Marsról nézve a földi óra jár lassabban.

Előzmény: Törölt nick (3276)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3276
Azt írod : "A földi megfigyelő és a marsi megfigyelő feljegyzéseiből az derül ki, hogy a másik bolygó fényjelét mindketten ugyanannál az óraállásnál észlelték."

Mivel nem szeretnék melléfogni, pontosítsuk, jól gondolom-e, hogy ezek szerint a földi és marsi megfigyelő ideje egyforma ütemben telik?
Előzmény: Dubois (3202)
Adi001 Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3274

Nekünk az okát másképp magyarázták :

Ha a labda nem pörög akkor 9-3 óráig van nyomás 12 órai közép és maxponttal.

Ha pörög órajárásával akkor "sodor" magával levegőrészecskéket. 9-12óráig többet sodor maga elé, 12-3 óráig pedig elsodorja maga elől emiatt a nyomás közép és maxpont is eltolódik a forgás sebességének függvényében 9óra felé (levezethető 3 és 9 között is).  Az tuti hogy a kisseb nyomás irányába térül el ...........

Miklós szerinted meg pont a fényt "hagyja csak figyelmen" kívűl az éter ?

Mivel az MM kísérlet ...........

Előzmény: Kristóf Miklós (3266)
Silan Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3273

Egyéb variációk:

Ha a csapból valami meleg folyik, akkor az nem víz.

Ha valahonnan meleg víz folyik, akkor semmi esetre sem a csapból.

:)

Előzmény: Silan (3270)
nadamhu Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3272

A megoldásom:

Ha a csapból víz folyik, akkor az a víz hideg.

Gratulálok, szép megoldás!

Az én megoldásom kicsit gagyibb megfogalmazású lett volna:

A csapból vagy nem folyik semmi, vagy nem víz folyik, vagy hideg víz folyik.

Előzmény: Silan (3270)
nadamhu Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3271

Kedves Miklós!

Én el tudnék képzelni olyan étert (ha létezne), amelynek nincs nyomása.

Egyszerűen csak egy valami, amiben a fény c-vel terjed, de nem lassítja le a testeket, nem gyakorol rájuk nyomást.

Szerintem az éter hívők is ilyen étert gondoltak el. Gondold csak el, ha olyan lenne mint a gázok vagy folyadékok, akkor lassítanák is a bolygókat!

Előzmény: Kristóf Miklós (3269)
Silan Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3270

A megoldásom:

Ha a csapból víz folyik, akkor az a víz hideg.

Előzmény: nadamhu (3264)
Kristóf Miklós Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3269
Ja igen és az éter nyomása... ha van éter, valószínűleg olyan mint más folyadék vagy gáz, így van nyomása is. Hogy mennyi, arról fogalmam sincs egyenlőre, pedig ebből lehet az effektus nagyságát megbecsülni.
Előzmény: nadamhu (3263)
Kristóf Miklós Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3268
Kedves Nadamhu! Ebben természetesen igazad van, ha finom részleteket is elemzünk. De az itt megint a lényeg hogy egyáltalán van egy extra erő! Ha pedig nem a Nap felé mutat, akkor ráadásul a pálya alakját is módosíthatja, és megintcsak évezredek adatait kéne áttúrni hogy azelőtt hogy állt a Föld pályája. Mondom, lehet hogy az effektus rohadt pici, így nagyon nehéz a nyomára akadni!
Előzmény: nadamhu (3263)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3267
Ez így már OK. :)
Előzmény: mmormota (3254)
Kristóf Miklós Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3266
Kedves Mmormota! Ha fentről nézve a labda az óramutató szerint forog, és előre halad, akkor a pályagörbítő erő jobbra téríti el. Ha a másik irányba forog (és a Föld az északi sark felől nézve ezt teszi) akkor balra tér ki, azaz a Nap felé. (mármint ha olyan helyzetben nézem, amikor a Nap a Föld baloldalán van, mert ekkor halad a Föld előrefelé) De azt hiszem itt nem az a lényeg hogy merre tér ki, hanem az hogy egyáltalán kitér! Mert ez az az effektus ami túlmutat a RE-n.

Előzmény: mmormota (3261)
mmormota Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3265

Újra olvasva a mondatot, elbizonytalanodtam, nem egyértelmű, mit ért szembe forgáson.

Előzmény: mmormota (3261)
nadamhu Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3264

OFF

Trükkös kérdés, tudom:)

Magát az állítást szeretném tagadni. Erre megoldás az, hogy 'nem igaz az, hogy ...'.

De a nehéz az a kérdésben, hogy nem szabad felhasználni a 'meleg' szót.

ON

Előzmény: Törölt nick (3262)
nadamhu Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3263

Namármost, ha van éter, akkor a mozgó bolygó éterszelet érez.

A gyorsabb levegő nyomása kisebb, mint a lassabbé, innen az effektus. Ha létezne is éter (nem hiszek benne), akkor előbb meg kellene mondanod, hogy mit értesz az éter nyomása alatt, hogy hasonló effektusról egyáltalán beszélni tudjunk.

Emiatt a Földre egy extra erő hat, amely a Nap felé mutat

A föld forgási tengelye nem párhuzamos a nap körül keringésének tengelyével. Így ha létezne ilyen extra erő, az nem a nap felé mutatna.

Előzmény: Kristóf Miklós (3259)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3262

OFF

Nem egyszeru, kerdes, hogy mit szeretnel tagadni, pl a csapbol-t, viz-et, folyik-ot, vagy a meleget?

Előzmény: nadamhu (3258)
mmormota Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3261

Tegnap néztem Öveges professzor videóját, ahol nagy lelkesen magyarázta hogy ha úgy rúgom meg a labdát hogy pörög, akkor görbe pályán halad. Ennek oka a levegő áramlása a labda mellett: ahol a labda szembe forog a levegővel, ott csökken a levegő sebessége, ahol meg ugyanarra forog, ott nő a levegő sebessége. Namármost a gyorsabban mozgó levegő nyomása lecsökken, így egy pályaelgörbítő erő keletkezik.

Csinos magyarázat, de így pont ellentétesen térülne el a labda...  :-)))

Előzmény: Kristóf Miklós (3259)
mmormota Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3260

A fénysugárnak az altrelben van gravitációhoz hasonló hatása, de elég ravasz szerkezetű. Két szembefutú fénysugár elhajol egymás felé. Két egyirányba futó fénysugár nem. Ez nem szemléletből következik, legalábbis biztosan nem az enyémből... Valaki kidolgozta, és ez az eredmény.

A dobozba zárt fény fény esete egyszerű: a doboz úgyanúgy, mintha bármi egyéb miatt nőtt volna meg a tömege annyival, mint a bele zárt fényé.

Piszkosul benne kellene lenni az altrelben ahhoz, hogy működjön az intuíció. Ennek hiányában nincs jobb, mint az adott esetet kiszámítani, ami persze nehéz. Azok a "magyarázatok" amiket hozzáfűzöl az esetekhez, nekem teljesen értelmetlennek tűnnek. Az altrel nagyon kevés kiinduló feltételezésre épül. Mint ilyen, tulajdonképpen nagyon szemléletes logikai modellnek kellene lennie, sajnos legalábbis én nem vagyok elég okos ahhoz, hogy tisztán átlássam, és fejben megsaccoljam, mi lesz az eredmény egy-egy konkrét helyzetben. Ki se tudnám számolni, ami azt illeti. Azt hiszem, másnak se lehet túl egyszerű, ha Nobel-díjat lehet kapni egy nem is túl bonyolult eset kidolgozására... :-) (fekete lyuk altrel modellje) 

Az a törekvés, hogy egy egyszerű kiinduló feltételekre épülő tisztán logikai modell következményeit más, hétköznapibb ad-hoc feltételezésekkel is próbálod saját magadnak magyarázni, ennek nem látom értelmét, sőt.

Előzmény: Törölt nick (3255)
Kristóf Miklós Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3259

Kedves Mindenki! Látom, ráuntatok Einsteinre, most a logika van soron.

Bocs, egy kicsit más témával jövök elő. Tegnap néztem Öveges professzor videóját, ahol nagy lelkesen magyarázta hogy ha úgy rúgom meg a labdát hogy pörög, akkor görbe pályán halad. Ennek oka a levegő áramlása a labda mellett: ahol a labda szembe forog a levegővel, ott csökken a levegő sebessége, ahol meg ugyanarra forog, ott nő a levegő sebessége. Namármost a gyorsabban mozgó levegő nyomása lecsökken, így egy pályaelgörbítő erő keletkezik. Namármost, ha van éter, akkor a mozgó bolygó éterszelet érez. Ha a bolygó forog is (és a legtöbb bolygó ezt teszi) akkor ugyanilyen effektusnak kell fellépnie. Akkor pedig objektív különbség van egy éterhez képest álló (de a tengelye körül forgó) test és egy éterhez képest mozgó (és tengelye körül ugyanúgy forgó) test közt! Ez utóbbi görbe pályán fog mozogni, tehát nem inerciarendszer! Gondolom ez az effektus nagyon pici 8de nem nulla) így még nem mérték ki. A bolygók mozgását kell többszáz éven át nyomon követni, és pl. a Vénusz alig forog (valami 270 nap a forgásideje?), míg a Föld 1 nap alatt fordul meg. Emiatt a Földre egy extra erő hat, amely a Nap felé mutat, tehát képletesen szólva  aFöld a Nap tömegét picivel nagyobbnak észleli mint a Vénusz. Jó lenne tudni, milyen pontos mérés kell ehhez, lehet hogy még egy üstökös okozta pályaháborgás is már elfedi.

nadamhu Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3258

OFF

Azt hittem, érdekel majd a csapos példám, amit ma reggel találtam ki.

Feltételezhetjük, hogy a víz vagy meleg, vagy hideg(, nem lehet egyszerre mind a kettő, és nem lehet egyszerre 'se nem meleg se nem hideg'.)

'A csapból meleg víz folyik.'

Ezt kellene negálni úgy, hogy nem lehet felhasználni a 'meleg' szót.

Ha más tudja a megoldást, azt is szívesen látom.

ON

Előzmény: Adi001 (3249)
nadamhu Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3257

'minden' tagadasa : van egy, aki nem
'letezik' tagadasa: nem letezik

Jol mondom?

Igen.

Előzmény: Törölt nick (3252)
mmormota Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3256

Még annyi hozzá tartozik, hogy mivel ezek körökön mozognak, ha

- két együttállás közti részt vagy még nagyobb szakaszt írunk le

- bármely inerciarendszerben leírva ugyanaz a bolygó fut be hosszabb utat

- ezért van értelme "gyorsabban mozgó" bolygóról beszélni.

Előzmény: Törölt nick (3244)
mmormota Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3254

Nem, mindenképpen így van. Amelyik mozog a másikhoz képest, azé jár lassabban a másikról nézve, csak az eltolódás időben változik.

Ez így egy túlegyszerűsítéssel terhelt megfogalmazás, ami ezt a gondolatot látszólag természetesen, valójában megengedhetetlen módon továbbfejlesztve ellentmondásra vezet.

A túlegyszerűsítés ott van, hogy sem a Mars, sem a Föld rendszere az adott szituációban nem tekinthető inerciarendszernek. Az, hogy a körpályán mozgó bolygók elhagyják az egy ponton hozzájuk rögzített inerciarendszert, ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint az, hogy sebességük van egymáshoz képest.

Az idézett mondat azon alapul: veszünk egy rövid szakaszt, 

-a Földet egy olyan inerciarendszerben írjuk le, melyben ezen a rövid szakaszon csak elhanyagolható mértékben mozog - ebben a rendszerben a Mars órája lassabb

- és fordítva, ha egy olyan inerciarendszerben írjuk le a dolgot, amelyben a Mars csak elhanyagolhatóan mozog, abban meg a Föld órája lassabb

Ez természetesen így igaz, ezzel semmi probléma.

Csak elég megtévesztő, mert ezt nem lehet kiterjeszteni hosszabb távra, mert arra már nem igaz. Nem lehet azt sem megtenni, hogy naívan összeintegráljuk (mindig felveszünk egy újabb inerciarendszert, amire fentiek megint igazak, mint egy sokszög). A naív gondolat az lenne, hogy ha mindig a Föld órája jár lassabban, akkor az igaz egy teljes körre vagy éppen 1000 teljes körre is, a Mars órája lemarad. vagy fordítva, a Mars rendszerében leírva a Föld órája lemarad. Ez nyilván nem megy, az áttéréseket újabb inerciarendszerre figyelembe kell venni a számításnál.

Bármely rendszerben a dolgot jól leírva, a gyorsabban mozgó óra körről körre egyre jobban lemarad.

Előzmény: Törölt nick (3244)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3252

x: asszony
y: pillanat
A: szeretne nem szabad dolgot tenni.

Eredeti mondat:
VxLy A

Tagadasa:
not(VxLy A) = Lx not(Ly) not(A)

'minden' tagadasa : van egy, aki nem
'letezik' tagadasa: nem letezik

Jol mondom?

Előzmény: Törölt nick (3251)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3251

Stimmt, csak nem latom be pl. a ket kovetkezo mondat logikailag ekvivalens voltat:

Nem minden asszony életében van olyan pillanat, amikor szeretne olyat tenni, amit nem szabad.

Van olyan asszony, akinek az életében nincs olyan pillanat, amikor szeretne olyat tenni, amit nem szabad.

Előzmény: nadamhu (3243)
Adi001 Creative Commons License 2004.11.18 0 0 3249

"Belémkötöttél, és a végén kiderült, hogy mindezt tudatlanságból tetted.:)"

Feladom! (szemedben)Tudatlan vagyok!

A többiek is levonják a maguk tanulságát.

Veled nem "vitázom" mert nem értjük egymást (mert tudatlan vagyok).

Előzmény: nadamhu (3246)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!