Keresés

Részletes keresés

Adi001 Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2384

"Az R' rendszerben a fény 300m-t tesz meg. (Kiinduló adat.)"

Tehát az urhajó hosszát R' rendszerben 300 m -nek mérték mozgás közben ->

R' rendszerben mindegy hogy milyen irányban világítasz s mindegy hogy milyen sebességgel haladsz akkor is 300 m-el és c vel kell számolni (a világegyetem is  ~1/10c vel tágul ha jól emléxem és még sincs különbség a méréseknél akárhogy forgatod a mérőt és a lámpát) és a megkapott idő is R' -re érvényes:

300m/300 000 000m/s = 1/1 000 000sec.

R rendszerre peddig kiszámolom (fejből sajna nem megy :)) de most mennem kell.

Előzmény: lxrose (2382)
lxrose Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2383

Nem akarok utánakeresni, hogy pontosan hogyan fogalmaztad meg, de nem is annyira fontos.

Azzal egyetértesz, hogy a távolodó űrhajóban a fény kivülről nézve hosszabb utat tesz meg azonos iránynál,  illetve közeledő űrhajóban (ellenkező iránynál) rövidebbet?

Előzmény: NevemTeve (2381)
lxrose Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2382

Az R rendszer legyen a Földhöz rögzítve, az R' pedig a Földhöz képest 0.5c-vel mozgó űrhajóhoz. Az egyik esetben az űrhajó egyik végpontjától indítunk egy fénysugarat a másik végpontja felé úgy, hogy a fény a mozgással azonos irányba terjedjen. Az R' rendszerben a fény 300m-t tesz meg. (Kiinduló adat.)

A másik esetben az űrhajó közeledik 0.5c-vel a földi megfigyelőhöz képest, de a fénysugár távolodik tőle. (Igazából mozoghat az űrhajó ugyanolyan irányba is, a lényeg, hogy a fénysugár ellentétes irányú legyen.) Én már leírtam a számításaimat, kérdés, hogy nektek milyen számok jönnek ki a fény által megtett távolságokra és az ahhoz szükséges időre.

Előzmény: Adi001 (2379)
NevemTeve Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2381
"Ha nem ismernéd a Lorentz transzformációkat, akkor a specrel posztulátumait Te hogyan alkalmaznád?"
Sehogy, mert biztosan hibás eredményt kapnék

"Szerintem Te írtad korábban, hogy azokból az állításokból a Lorentz transzformáció jön ki."
Szerintem én azt írtam, hogy Lorenz-transzformáció lehetővé teszi a fénynek, hogy állandó legyen a sebessége... ja és a mérések alátámasztják...
Előzmény: lxrose (2380)
lxrose Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2380

Nem értetted meg, hogy mit írtam. Se a távolságokra, se az időkre nem hagyományos mosóport használtam, ahogy Te írod. A fény sebessége pedig mindkét rendszerben állandó a számítás szerint. Távolodásnál kivülről nézve a fény nagyobb távolságot tesz meg, mint belülről, közeledésnél pedig kisebbet, az időket ennek megfelelően korrigáltam, hogy a fény sebessége azonos legyen mindkét rendszerben. Így jött ki a fény által megtett útra egyik esetben 600m, a másikban pedig 200m,  (ha jól emlékszem) az időkre pedig 2us és 666ns, az 1 us helyett, amit a 300m távolságra számolni lehet.

Ha nem ismernéd a Lorentz transzformációkat, akkor a specrel posztulátumait Te hogyan alkalmaznád? (Szerintem Te írtad korábban, hogy azokból az állításokból a Lorentz transzformáció jön ki.)

Előzmény: NevemTeve (2378)
Adi001 Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2379

Hi Ixrose itt is :) hátha itt többre megyünk egymással :)

A példádra nem reagáltak igazán hát megpróbálom mert engem is kb. olyan mélysében és szinten érdekel a dolog mint téged.

Kérés : Légyszi írd le a példád mégegyszer reméljük utoljára de olyan bontásban hogy R rendszer R' rendszer ... ki ill. melyik F1, F2, F'1, F'2 megfigyelő melyik rendszerben van melyik rendszerben mit és hol mér ill. a mérőeszközök pl. óra ........ melyik rendszerben van (mozog áll?)

Ha kérhetem vezesd le a számításaid részletesen s ha lehet idődilatáció és lorentz tranzformációval is.

Ha jól értelmeztem a példád ez az egymáshoz képest mozgó rendszerekben egy adott helyen (origóegybeesésnél) kibocsátott táguló fénygömb sugár paradoxa (ki van a középpontban ???). Ezt a paradoxont lehet magyarázni a relavval.

Ha leírod javíthatjuk a számolásokat ill. esetleges félreértelmezéseket megvitathatjuk (remélem nagyobb eséllyel mint az előzőt) Persze nem biztos hogy nincs igazad......

Előzmény: lxrose (2333)
NevemTeve Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2378
Mit kellene megmagyarázni? Hagyományos modóporral mosva a távolságok állandóak, az idő abszolút, a fénysebesség nem állandó; új, korszerű mosóporral mosva a fénysebesség állandó, minden más függ a megfigyelő sebességétől. Namostan te ezeket össze akarod keverni, és csodálkozol hogy piszkos maradt a ruha...
Előzmény: lxrose (2377)
lxrose Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2377
Nem szeretnék én vegyessalátát, kiszámoltam a két rendszerben megtett utakat és a hozzá tartozó időket, hogy a hányados értéke c legyen, aztán összehasonlítottam a sajátidőket, és a változások nem voltak szinkronban egymással. Ezt nem magyaráztad még meg.
Előzmény: NevemTeve (2374)
NevemTeve Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2376
Ho-Ho! mármint feltéve hogy a megfigyelő maga is inerciarendszer... ha mondjuk valaki az oszlop körül szaladgál, az a saját rendszerében nyugalomban van, és az oszlop kerülgeti őt..
Előzmény: NevemTeve (2375)
NevemTeve Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2375
"Ebben az esetben viszont a elmozdíthatatlan oszlop fog nagy sebességgel mozogni, ami megint ellentmondásos."

Azért ne túlozzunk... nem arról van szó, hogy az oszlop minden megfigyelőhöz képest nyugalomban van (ez lehetetlen), hanem arról, hogy minden megfigyelőhöz képest egyenesvonalú egyenletes mozgást végez, akárhány ágyúgolyó találja is el
Előzmény: lxrose (2372)
NevemTeve Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2374
Hát éppen ez a gond, te valami vegyes salátát szeretnél konstans fénysebességgel és abszolút téridővel...
Előzmény: lxrose (2371)
Kilroy Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2373

"Hát, olyan, aki azt gondolja, hogy az általános relativitáselméletnek az a kiindulópontja, hogy minden vonatkoztatási rendszer egyenértékű. Tehát teljes joggal használom a hozzám rögzített vonatkoztatási rendszert a golyó mozgásának a leírására. Ez a leírás egyenértékű bármilyen más leírással. Olyan nics, hogy valami valójában megáll. Csak olyan, hogy valamihez képest."

Erre en erdemben aligha tudok valaszolni, leven laikus, de ugy latom, lxrose annal inkabb jol reagalt ra.

"Mi lenne, ha legalább ebben a fiktív példban a mai fizika keretei között maradnánk? Ahol elvileg lehetetlen, hogy fénysebességre gyorsulj. Hacsak nem sikerül olyan jól a fogyókúrád, hogy teljesen elveszted a nyugalmi tömegedet:-)"

Elvileg lehetetlen a fenysebesseg valoban. De en csak arra reagaltam, amit te irtal. Egyebkent is szerintem ennel a pontnal mar reg nincs paradoxon ;-)

Előzmény: Simply Red (2370)
lxrose Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2372

"Hát, olyan, aki azt gondolja, hogy az általános relativitáselméletnek az a kiindulópontja, hogy minden vonatkoztatási rendszer egyenértékű. Tehát teljes joggal használom a hozzám rögzített vonatkoztatási rendszert a golyó mozgásának a leírására. Ez a leírás egyenértékű bármilyen más leírással. Olyan nics, hogy valami valójában megáll. Csak olyan, hogy valamihez képest."

Ebben az esetben viszont a elmozdíthatatlan oszlop fog nagy sebességgel mozogni, ami megint ellentmondásos.

Előzmény: Simply Red (2370)
lxrose Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2371
Nem értetted meg a számításomat, ha ezt kérdezed. Miután mindkét esetben úgy számoltam, hogy a fény az adott megfigyelő rendszerében c, ezért úgy érzem, felesleges a kérdés.
Előzmény: NevemTeve (2344)
Simply Red Creative Commons License 2004.11.02 0 0 2370

Milyen relativitás-szakértő vagy te, hogy nem tudod, hogy azért, mert hozzád képest megállt, valójában nem állt meg?

Hát, olyan, aki azt gondolja, hogy az általános relativitáselméletnek az a kiindulópontja, hogy minden vonatkoztatási rendszer egyenértékű. Tehát teljes joggal használom a hozzám rögzített vonatkoztatási rendszert a golyó mozgásának a leírására. Ez a leírás egyenértékű bármilyen más leírással. Olyan nics, hogy valami valójában megáll. Csak olyan, hogy valamihez képest.

nem zárom ki az elérhetőségének elvi lehetőségét

Mi lenne, ha legalább ebben a fiktív példban a mai fizika keretei között maradnánk? Ahol elvileg lehetetlen, hogy fénysebességre gyorsulj. Hacsak nem sikerül olyan jól a fogyókúrád, hogy teljesen elveszted a nyugalmi tömegedet:-)

Előzmény: Kilroy (2368)
Kilroy Creative Commons License 2004.11.01 0 0 2369
Mármint a fénysebesség elérhetőségének elvi lehetőségét :-))
Előzmény: Kilroy (2368)
Kilroy Creative Commons License 2004.11.01 0 0 2368
A te sebességed változott, nem a golyóé. Milyen relativitás-szakértő vagy te, hogy nem tudod, hogy azért, mert hozzád képest megállt, valójában nem állt meg? :-)

Nocsak, neked már sikerült megcáfolnod a relativitáselméletet?

Nem, csak nem zárom ki az elérhetőségének elvil lehetőségét :-)
Előzmény: Simply Red (2367)
Simply Red Creative Commons License 2004.11.01 0 0 2367

Sztem ezzel az a baj, hogy ha csak felgyorsulsz te is, akkor a golyó sebességén semmit se változtattál, le se lassítottad, pláne nem állítottad meg...

Már miért nem? Kezdetben hozzám képest v sebességgel mozgott, miután pedig ráültem, 0 sebességgel. Vagyis hozzám képest megállt. Bizony, hogy megállítottam!

...elvileg fénysebességre is gyorsulhatsz

Nocsak, neked már sikerült megcáfolnod a relativitáselméletet?

Előzmény: Kilroy (2363)
emp Creative Commons License 2004.11.01 0 0 2366
valahol a születésem előtt? de nem is ez számít. ott lenni valahol, a mostani tudatommal.
Előzmény: KoporShow (2365)
KoporShow Creative Commons License 2004.11.01 0 0 2365
... nem voltam ott...

Nem mintha hinnek az idöutazas kivitelezhetösegeben, de ez egy rossz paradoxon, mivel nem tudod, hogy voltal e a multban.
Előzmény: emp (2364)
emp Creative Commons License 2004.11.01 0 0 2364

én azt hiszem, hogy egy paradoxon képes rávilágítani valaminek az elvi lehetetlenségére. pl. utazás a múltba. nem voltam ott. ha ott lehetek, az nem az a múlt, ahova menni szerettem volna.

szedjétek szét!

Kilroy Creative Commons License 2004.11.01 0 0 2363
Sztem ezzel az a baj, hogy ha csak felgyorsulsz te is, akkor a golyó sebességén semmit se változtattál, le se lassítottad, pláne nem állítottad meg...

"Egyetlen esetben nem tudom ezt megtenni: ha az a valami fénysebességel mozog."

Eltekintve attól, amit előbb írtam, elvileg fénysebességre is gyorsulhatsz :-)

Kibúvó az mindig van :-D
Előzmény: Simply Red (2362)
Simply Red Creative Commons License 2004.10.31 0 0 2362

Akkor mégiscsak átmegy az oszlopon.

Ugyanis bármit meg lehet állítani olyan módon, hogy felgyorsulok az ő sebességére, más szóval, "meglovagolom". Ekkor hozzám képest nyugalomban lesz, tehát megállítottam. Egyetlen esetben nem tudom ezt megtenni: ha az a valami fénysebességel mozog. Tehát, ha ez az ágyugolyó megállíthatatlan, akkor meglovagolhatatlan. Ha meglovagolhatatlan, akkor fénysebességgel mozog. Vagyis ő egy zárus nyugalmi tömegű valami. Vagy egy foton, vagy egy neutrínó (esetleg antineutrínó).  Legyen neutrínó. Ekkor tök símán át tud menni az oszlopon anélkül, hogy az oszlop megmozdulna, vagy ő maga lelassulna, irányt változtatna, vagy megállna.

(Milyen jó is ez a fizika, itt mindig van kibúvó:-))

Előzmény: NevemTeve (2358)
NevemTeve Creative Commons License 2004.10.31 0 0 2361
Olyant nem, viszont a topikrombolók kiírtására már vannak eszközök...
Előzmény: Mr.Macska (2360)
Mr.Macska Creative Commons License 2004.10.31 0 0 2360
KÉRDEM ÉN, Lehet olyan bombát alkotni, mellyel az összes sznobot ki lehet írtani a föld színéről?

mesonity Creative Commons License 2004.10.31 0 0 2359
Sose lehet tudni , hogy egy modellel valójában mit vizsgálunk. Ez általában a végén derül ki.
Vagy csak mi fogunk derülni , de az se rossz.
Előzmény: Simply Red (2355)
NevemTeve Creative Commons License 2004.10.31 0 0 2358
Nem, ez félreértés... ezt az ágyúgolyót nem lehet sem megállítani, sem lelassítani, sem eltéríteni...
Előzmény: Simply Red (2350)
Mr.Macska Creative Commons License 2004.10.31 0 0 2357

Lehet olyan bombát csinálni, amivel ki lehet írtani a sznobokat?

Kilroy Creative Commons License 2004.10.31 0 0 2356
Kicsit valóban infantilis a kielemzés, de úgy tűnik, én is ilyen vagyok :-D

Hát nem is tudom, szerintem kicsit komolytalanná teszi az amúgy is elvi szinten létező (vagy nem létező) paradoxon elemzését, ha a megállíthatatlanság fogalmába még beleértünk bármiféle irányváltoztatást is. Amúgy talán valóban az elméleti szituációban ugyancsak elméletileg lehet az is, amit te mondasz*. A végeredmény különben is ugyanaz, mint amit én is mondtam: nincs is paradoxon. Vagyis a te példád szerint se, meg szerintem se. Csak szerintem már visszapattanás sincs :-)

*Mivel végülis valóban nem áll meg akkor se, ha visszapattan.
Előzmény: Simply Red (2355)
Simply Red Creative Commons License 2004.10.30 0 0 2355

Szerintem elég infantilis dolog egy ilyen paradoxont így kivesézni, de mit tegyek, ha én ilyen vagyok:-)

A visszapattanás miért mond ellent szerinted a megállíthatatlanságnak?

Kis szögű eltérítést megengedsz még, vagy katagotikusan értsük úgy a megállíthatatlanságot, hogy "mindörökké megtartja eredeti mozgásállapotát"?

Előzmény: Kilroy (2353)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!