Keresés

Részletes keresés

bobojj Creative Commons License 2016.10.10 0 0 20576

Én nem szoktam hagyni,hogy teljesen kiforrjon a héján,még forrásban van mikor préselem és akkor adom hozzá a cukrot,már évtizedek óta így csinálom és teljesen kiforrja a cukrot,soha nem olt problémám a borral.

Előzmény: Kezsu (20568)
granov Creative Commons License 2016.10.10 0 0 20575

Kékfrankost 23-ra??? Nekem is az van, de 19 felett nem kap semmit.(iden kellett 1fokot javítanom).Szerintem max 20ra szabsd.

Előzmény: jaro1979 (20574)
jaro1979 Creative Commons License 2016.10.10 0 0 20574

Az lenne jó  ha nem kellene cukrot hozzáadni a musthot,de nekem kékfrankos szőlő van a kertben és azt szerintem 23 -fok sosem lesz szerintem.Még ha nagyon odafigyelek a minőségi szőlőtermesztésre akkor sem hiszem hogy elérné 23 -fokos cukortartalmat.

Előzmény: juhosttt (20570)
jaro1979 Creative Commons License 2016.10.10 0 0 20573

Én,is a ledarált szőlőhöz szoktam rögtön hozzáadni a cukrot ,és így egybe forr ki az egész a kádon.De hogyan szokták kiszámolni hogy mennyi cukrot kell hozzáadni?Mert ugye itt a kádon a ledarált szőlőbogyók is ott vannak,nemcsak tisztán a must.Mi 23 fokra szoktuk felcukrozni a vörös szőlőt és 1-fok emeléshez 100 liter musra szoktunk számolni 1,2-Kg cukrot.De a mustot csak úgy sacc-kb szoktuk megtippelni ,pl.ha 500 literes kád tele van  a ledarált szőlővel akkor 400 liter mustra számoljuk ki a cukor adagolást.Vagy van erre más módszer is?

 

Előzmény: Kezsu (20568)
granov Creative Commons License 2016.10.10 0 0 20572

Brown mozgás.

Ha nyitva hagysz egy edényt abból a gázok kikerülnek a légkörbe és a sima levegő megy be helyette. A teljes csere csak idő kérdése.

Előzmény: jacsoj (20565)
Falusi1 Creative Commons License 2016.10.10 0 0 20571

Szerintem is. Én is így csinálom.

Előzmény: Kezsu (20568)
juhosttt Creative Commons License 2016.10.09 0 0 20570

Szvsz ha nem terheled agyon a szőlőt akkor cukor sem kell ;)

Előzmény: jaro1979 (20566)
Flanell Creative Commons License 2016.10.09 0 0 20569

Ez egy jó kérdés.  :)

 

De konkrétan arra gondolok, hogy ha a széles szájú üvegballon nem lenne bedugózva, akkor a járkálás, huzat, meg egyéb keltette légörvények az edény felső részéből kis mennyiségű CO2-t hoznának ki, így csökkentenék idővel a benti koncentrációt. Az erjedés leállta után meg már nincs utánpótlás.

Másrészt, a levegő mindenféle gombaspórákat is hordozhat, ami talán a bor megromlását okozná.

Jó, biztos nem lenne egyikből sem probléma, de nem szoktam elkapkodni a lefejtést, és inkább nem kockáztatok.

Előzmény: jacsoj (20565)
Kezsu Creative Commons License 2016.10.09 0 0 20568

Vörös bor ugye a darálás után, héján kádba erjed ki. A présbe már csak akkor kerül mikor teljesen kiforrt, tehát már lényegében kész bor. Ekkor már nem igazán lehet hozzáadni cukrot.
( Bár kolát is lehet keverni a vörösborhoz. =) )
Viccet félretéve. A ledarált musthoz kell hozzáadni és minél hamarabb, hogy együtt tudjon kiforrni.

Szerintem...

 

Előzmény: jaro1979 (20566)
bobojj Creative Commons License 2016.10.09 0 0 20567

Én úgy gondolom és csinálom is,hogy a préselt musthoz adom a cukrot,hisz nincs értelme a szőlő héját cukrozni,ha csak nem akarsz pálinkát  főzni belőle.

Előzmény: jaro1979 (20566)
jaro1979 Creative Commons License 2016.10.09 0 0 20566

Üdv. egy kérdés:a vörös borok esetében ti miként jártok el:a kádon erjesztés esetében a szőlő ledarálása után rögtön belekeveritek a cukrot ,vagy a préselés után amikor leszeditek a mustot?Köszönöm az infót!

 

jacsoj Creative Commons License 2016.10.08 0 0 20565

Ha a CO2 nehezebb a levegőnél, akkor hogy megy be a levegő?

 

Előzmény: Flanell (20564)
Flanell Creative Commons License 2016.10.08 0 0 20564

Nem kell éppen megtölteni az üveget, mert ki fog forrni.

Ha már félig van, az is elég. Az üveg szájára tegyél valamit, ami mellett a keletkező gáz feleslege ki tud jönni, de levegő nem megy az üvegbe. (Nálam ez egy régi parafadugó, ami nem illeszkedik jól és nem is szorul az üvegbe.)

A CO2 nehezebb a levegőnél, tehát amennyi keletkezik, az egyből elterül a must felszínén, és elzárja a levegőt, aztán végül teljesen kiszorítja azt.

Az utóbbi években 25-30 l mustot szoktam tenni 50 l-es üvegbe, és még nem volt probléma.

Előzmény: G.á.b.o.r. (20563)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2016.10.07 0 0 20563

Köszi a választ! Hát a színe valóban bámulatos, este fogom kipréselni és megy a rozé mellé érni a pincébe :) Mivel van hegesztőgázom dögivel (inert gáz: Argon + CO2) azzal lesz "ledugózva" az üveg ha nem tudom megtölteni

Előzmény: Flanell (20562)
Flanell Creative Commons License 2016.10.06 0 0 20562

Azt lehet csak igazán.  :)

Héjon erjesztve nagyon erős festő szőlő, fehéret hozzákeverve is szép vörös lesz a bora.

Előzmény: G.á.b.o.r. (20561)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2016.10.04 0 0 20561

Sziasztok. Otellót is lehet héjon erjeszteni, ugye? Főként hogy 3 fokot emeltem cukorral, szóval annak kompenzálnia kellene a metil tartalmat bőven... évek óta pálinkázok, most gondoltam borba is belekóstolok :)

Maci_P Creative Commons License 2016.10.04 0 0 20560

Örülök, ha már biztosabb vagy a dolgodban. A levél egyes fajtáknál nem mindig néz ki ugyanúgy, vannak olyanok, amik nem mindig szeldeltek, vagy csak az öregebbek hozzák a hivatalos formát, és egy oltványnál ez nem feltétlen jelenik meg az elején. És persze a környezet, valamint az alany is befolyásolhat valamennyire. Legalábbis ezeket tapasztalom a saját fajtáimmal.

A felajánlásod köszönöm, én más régi fajtákkal játszom.

Előzmény: bakatorro (20559)
bakatorro Creative Commons License 2016.10.04 0 0 20559

nna, úgy néz ki megmenekültem ... : )

mostani képeken, amiket a forrásomtól kaptam, nagy a hasonlóság:

 

 

a friss levelek alig tagoltak.

lehet, hogy ivarilag leromlott a fajta?

 

 

(friss oltvány)

 

mégegyszer, köszönöm a segítséged.

 

ha szeretnél pár oltványt, tudok adni belőle.

ez a tudőszínű bakator amúgy.

 

Előzmény: Maci_P (20525)
bakatorro Creative Commons License 2016.10.04 0 0 20558

én tudok valakit, aki tud adni vesszőket.

Erdélyben, Avasújvároson.

én is úgy oltattam.

Előzmény: Volán Ellen (20545)
Jani71 Creative Commons License 2016.10.02 0 0 20557

Jómagam is csak lebeszélném az olvtársat erről a fajtáról.

A részleteket már leírtam (talán a csemegeszőlősben, nem tudom). Sokkal jobb fajták vannak már.

Természetesen azonban úgy tesz, ahogy helyesnek ítéli, nem vagyunk egyformák.

Mindenesetre én átoltogatom, mutatóban hagyok egy rügyet, vagy lehet, hogy azt se,

mivel az 'alany' úgyis az lesz, bármikor reprodukálható (de minek...).

Előzmény: vlacko (20556)
vlacko Creative Commons License 2016.10.01 0 0 20556

Na ezért ma direkt megkóstoltam az auchanban, ott árultak. Tényleg jellegtelen. A mellette levő kara guzul sokkal finomabb volt.

Előzmény: Flanell (20554)
attika672 Creative Commons License 2016.10.01 0 0 20555

Én is hasonlóképpen szeretném szaporítani,az eredményről mindenképpen beszámolok.

Ha arra jársz nézz be a szeszes fórumra,lenne néhány kérdésem.

Köszönöm.

VA

Előzmény: öreg-muslica (20552)
Flanell Creative Commons License 2016.10.01 0 0 20554

Moldovát tudok adni, ha más még nem jelentkezett. Majd szólj, ha aktuális lesz. Február közepe és március közepe között szoktam metszeni.

 

Viszont ha rám hallgatsz, nem foglalkozol ezzel a fajtával.

Rendkívül szép, mindennek ellenálló, csak éppen megenni nem érdemes. Évjárattól függően közepes ízű és ízmentes között változik.

Észak-Alföldön és mátrai borvidéken is van belőle, a borvidéken csak a tőke erősebb, de az íz nem jobb.

Előzmény: atrego (20530)
Flanell Creative Commons License 2016.10.01 0 0 20553

Ha nem lesz jelentkező, szerintem bontsd ketté a dolgot.

Olyan embert talán még itt a topikban is találsz, aki szívességből megszakérti a szőlődet.

A konkrét fizikai munkához meg helyben keress napszámost.

Előzmény: medvegyu (20551)
öreg-muslica Creative Commons License 2016.09.29 0 0 20552

Örülök neki, ez tényleg rekord gyorsaság.

Nem kaptam visszajelzést a korábbiról.

Egy másik ismerösöm tejfölös pohárban csíráztatta és nevelte bent, mad a fagyok után a helyükre ültette. Vagy két hónapig félárnyékot biztosított nekik. 10/10 sikere volt. Azóta már böven teremnek…….

Sok sikert,

ö-m

Előzmény: attika672 (20550)
medvegyu Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20551

Sziasztok!

 

Szőlők rendbetételéhez keresek hozzáértő segítséget.

Egy 16x25 tőkés tábláról van szó, aminek már szinte csak a fele terem sajnos.

Idén nagyon el lett hanyagolva sajnos.

Kb. két tőke akár esca gyanús is lehet, meg jó pár tőke apró, satnya, gyűrött leveleket hoz, termés nélkül.

Más típusú gond, hogy a támszerkezet is kezd kidőlni.

 

Ezekben keresem hozzáértő segítségét.

A helyszín Pilisborosjenő.

 

Az email címem medvegyu kukac gmail pont com.

 

 

 

 

attika672 Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20550

Ma megérkezett a küldemény.

Nagyon köszönöm,meglepően gyors  volt.

Néhány éve küldtél ilyen szőlőmagot egy fórumtársnak,neki sikerült e szaporítani?

Előzmény: öreg-muslica (20532)
juhosttt Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20549

Pont ma olvastam, hogy Rambo (szolo.blog.hu szerzője) valamilyen baktérium törzset alkalmazott ezellen. Ez nem is olyan rossz dolog, érdemes utána nézni.

Előzmény: alfi13 (20548)
alfi13 Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20548

Ha igaz az hogy szürkerothadás akkor Teldor az egyetlen szer aminek aránylag rövid a várakozási ideje. Borszőlőnél 14 nap. De azt írják róla hogy megelőzésre kell használni nem tudom a kialakult fertőzést menyire tudja megállítani.

Előzmény: vlacko (20547)
vlacko Creative Commons License 2016.09.26 0 0 20547

Réz kellett volna neki?

Egyébként kb. 3 hete kezdődött, akkor már nem akartam permetezni, mert érik folyamatosan.

Előzmény: alfi13 (20546)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!