Én nem szoktam hagyni,hogy teljesen kiforrjon a héján,még forrásban van mikor préselem és akkor adom hozzá a cukrot,már évtizedek óta így csinálom és teljesen kiforrja a cukrot,soha nem olt problémám a borral.
Az lenne jó ha nem kellene cukrot hozzáadni a musthot,de nekem kékfrankos szőlő van a kertben és azt szerintem 23 -fok sosem lesz szerintem.Még ha nagyon odafigyelek a minőségi szőlőtermesztésre akkor sem hiszem hogy elérné 23 -fokos cukortartalmat.
Én,is a ledarált szőlőhöz szoktam rögtön hozzáadni a cukrot ,és így egybe forr ki az egész a kádon.De hogyan szokták kiszámolni hogy mennyi cukrot kell hozzáadni?Mert ugye itt a kádon a ledarált szőlőbogyók is ott vannak,nemcsak tisztán a must.Mi 23 fokra szoktuk felcukrozni a vörös szőlőt és 1-fok emeléshez 100 liter musra szoktunk számolni 1,2-Kg cukrot.De a mustot csak úgy sacc-kb szoktuk megtippelni ,pl.ha 500 literes kád tele van a ledarált szőlővel akkor 400 liter mustra számoljuk ki a cukor adagolást.Vagy van erre más módszer is?
De konkrétan arra gondolok, hogy ha a széles szájú üvegballon nem lenne bedugózva, akkor a járkálás, huzat, meg egyéb keltette légörvények az edény felső részéből kis mennyiségű CO2-t hoznának ki, így csökkentenék idővel a benti koncentrációt. Az erjedés leállta után meg már nincs utánpótlás.
Másrészt, a levegő mindenféle gombaspórákat is hordozhat, ami talán a bor megromlását okozná.
Jó, biztos nem lenne egyikből sem probléma, de nem szoktam elkapkodni a lefejtést, és inkább nem kockáztatok.
Vörös bor ugye a darálás után, héján kádba erjed ki. A présbe már csak akkor kerül mikor teljesen kiforrt, tehát már lényegében kész bor. Ekkor már nem igazán lehet hozzáadni cukrot. ( Bár kolát is lehet keverni a vörösborhoz. =) ) Viccet félretéve. A ledarált musthoz kell hozzáadni és minél hamarabb, hogy együtt tudjon kiforrni.
Én úgy gondolom és csinálom is,hogy a préselt musthoz adom a cukrot,hisz nincs értelme a szőlő héját cukrozni,ha csak nem akarsz pálinkát főzni belőle.
Üdv. egy kérdés:a vörös borok esetében ti miként jártok el:a kádon erjesztés esetében a szőlő ledarálása után rögtön belekeveritek a cukrot ,vagy a préselés után amikor leszeditek a mustot?Köszönöm az infót!
Nem kell éppen megtölteni az üveget, mert ki fog forrni.
Ha már félig van, az is elég. Az üveg szájára tegyél valamit, ami mellett a keletkező gáz feleslege ki tud jönni, de levegő nem megy az üvegbe. (Nálam ez egy régi parafadugó, ami nem illeszkedik jól és nem is szorul az üvegbe.)
A CO2 nehezebb a levegőnél, tehát amennyi keletkezik, az egyből elterül a must felszínén, és elzárja a levegőt, aztán végül teljesen kiszorítja azt.
Az utóbbi években 25-30 l mustot szoktam tenni 50 l-es üvegbe, és még nem volt probléma.
Köszi a választ! Hát a színe valóban bámulatos, este fogom kipréselni és megy a rozé mellé érni a pincébe :) Mivel van hegesztőgázom dögivel (inert gáz: Argon + CO2) azzal lesz "ledugózva" az üveg ha nem tudom megtölteni
Sziasztok. Otellót is lehet héjon erjeszteni, ugye? Főként hogy 3 fokot emeltem cukorral, szóval annak kompenzálnia kellene a metil tartalmat bőven... évek óta pálinkázok, most gondoltam borba is belekóstolok :)
Örülök, ha már biztosabb vagy a dolgodban. A levél egyes fajtáknál nem mindig néz ki ugyanúgy, vannak olyanok, amik nem mindig szeldeltek, vagy csak az öregebbek hozzák a hivatalos formát, és egy oltványnál ez nem feltétlen jelenik meg az elején. És persze a környezet, valamint az alany is befolyásolhat valamennyire. Legalábbis ezeket tapasztalom a saját fajtáimmal.
A felajánlásod köszönöm, én más régi fajtákkal játszom.
Egy másik ismerösöm tejfölös pohárban csíráztatta és nevelte bent, mad a fagyok után a helyükre ültette. Vagy két hónapig félárnyékot biztosított nekik. 10/10 sikere volt. Azóta már böven teremnek…….
Pont ma olvastam, hogy Rambo (szolo.blog.hu szerzője) valamilyen baktérium törzset alkalmazott ezellen. Ez nem is olyan rossz dolog, érdemes utána nézni.
Ha igaz az hogy szürkerothadás akkor Teldor az egyetlen szer aminek aránylag rövid a várakozási ideje. Borszőlőnél 14 nap. De azt írják róla hogy megelőzésre kell használni nem tudom a kialakult fertőzést menyire tudja megállítani.