Keresés

Részletes keresés

Prof Creative Commons License 2015.04.02 0 0 4810

Röviden: nem igaz.

Előzmény: P071 (4804)
Prof Creative Commons License 2015.04.02 0 0 4809

Pontosan, ahogy a tanult kolléga írta.

A 10 év kötött tartam mellett érvként nagyon kevés dolog hozható fel. Az UL konstrukció ilyen távra kb. értelmetlen.

Előzmény: P071 (4803)
Prof Creative Commons License 2015.04.02 0 0 4808

Ez itt minden igazsága ellenére döbbenetesen off-topic.

Előzmény: Graham's_Heritage (4807)
Graham's_Heritage Creative Commons License 2015.04.02 0 0 4807

Az egész brókerbotránynak semmi értelme...BC, Q stb elcseszték ez van. Meg kell büntetni őket oké, de ez a teljes magyar pénzügyi szektor meghurcolása iszonyat ostoba dolog...akarva akaratlanul is kezdem azt hinni, hogy a kormány szánt szándékkal akarja nyomorban tartani az embereket. Kezdve a bankok idióta elszámoltatásával...amiben az egyetlen hibás - vagy nevezzük erkölcstelennek - dolog az az, hogy olyan terméket adnak el az ügyfélnek amiből egy szót sem ért (de könyörgöm akkor minek írja alá), amúgy meg tök normális hitelszerződés...folytatva ezzel a brókerbotránnyal, hogy az emberek a még megmaradt szereplőkben se bízzanak...és csak megjegyzésként ezzel a 'munka alapú társadalommal'- valamint párhuzamosan az oktatási rendszer szétzúzásával - aminek a hosszú távú eredményei beláthatatlanul baljósak, nos mindezekkel bebiztosítja, hogy a magyar ember ebben az évszázadban biztosan ne tudja elérni a nyugati életszínvonalat...

Tybeewriter Creative Commons License 2015.04.01 0 0 4806

Elnézést a hibákért, este 11 felé fáradt az ember :D

Tybeewriter Creative Commons License 2015.04.01 0 0 4805

Tisztelt fórumozók!

 

Én mint egy átlagos kis befektető jelenleg így látom a piacot.

Jönnek az érvek, ugyan miért is kell megbízzak pénzügyi konstrukciókban.

 

1, A pénzügyi szektor működését felügyelet látja el. (látom)

2, A banki megtakarításaimat, bankszámláimat védi a betétbiztosítás. (már ha van benne elég pénz..)

3, Életbiztosításba jó tenni a pénzünket,mert az elmúlt időszak alapján biztosak lehetünk sok mindenben, várhatóak az eredmények

 

(20 éve nem erősödött a chf, nem hát 2004-ben 140 most meg 300 körül van /chf,

az arany ára soha nem volt alacsonyabb mint 1 évvel ezelőtt (látom, 2008 ban volt hogy 30% ot is zuhant.))

 

Tehát mi a biztosíték rá, hogy valóban azt fogom elérni, amit kiszámolnak nekem.

Nézzük. Az elmúlt ezer évben a tőzsdeindexek az alábbiak alapján alakultak.

-bla bla több 1000% os növekedés. Ez oké mert így volt. Ahogyan a 4 évszak is régóta megvan.

 

Ugye a részvények rizikósak, mert mégiscsak részvények, de úgysem fog bedőlni. Persze hogy nem, majd fiktív részvényekkel mentik egy darabig.

 

Vagyon kezelő kezeli a pénzünket, aki ugyebár különböző cégcsoportokkal áll szerződésben, hogy kezeljék a pénzeket. Hát ez a Buda-Cash nem is volt olyan ismert, is cég stb.

Quaster ilyet megtenni, hát arra lennék kíváncsi melyik pénzügyi szereplő lessz a következő.

Nyilván a fiktív kötvénykibocsáltásra állami propaganda, és hasonló gépezet adhatott okot. Persze. Több pénzeket tudnak eltüntetni jogtisztán állami beruházásokkal. (4 milliárd az autópála kilómétere)

 

Hát akkor azért mégiscsak az állam jót tesz, ja hogy 4-féle ellentmondás is van a nyilatkozatokba. Persze a politikusok nem is emlékeznek, ugyan már nem is érdekli őket.

 

Tehát most akkor miben is lehet itt egyáltalán megbízni, ha keresztbe kasul ellentmondanak az érvek ? :D

P071 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 4804

Kedves Tamás,

 

mivel látom a kommenteken, hogy bár az OVB-t képviseled, még sem vagy elfogult, így ha nem haragszol meg, kikérném a véleményed a Quantis (ala' Brókernet) cégről.

Több megkeresést is kaptam Tőlük és érdekelne, hogy mit tudnak és mit nem. Ha információim nem tévesek, akkor csak és kizárólag UNIQA-s szerződésekkel dolgoznak, tehát a függetlenségről ennél a cégnél semmiféleképpen nem lehet beszélni.

 

Igaz ez?

Köszönöm előre is!

P071 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 4803

Akkor lehet én értettem félre valamit, ebben az esetben nyugodtan lehet semmisnek venni a kommentemet :)

Előzmény: LTamas89 (4802)
LTamas89 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 4802

Szerintem Prof arra gondolt, hogy KEVESLI a 10 évet... 15+, de inkább 20+ távra tartja megfelelőnek. Legalábbis én így emlékszem korábbi hozzászólásaiból... Remélem, jól. :3

Előzmény: P071 (4801)
P071 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 4801

Kedves Prof,

 

kifejtenéd ezt Nekem kérlek? Nem igazán értem, hogy miért gond az, hogy egy olyan országban, ahol az emberek átlagkeresete nem teszi elérhetővé számukra, hogy annyi pénzt tegyenek félre/spóroljanak meg amivel később egy nyugodt és békés életet tudnak élni, az, hogy 10-20 éves programokkal operálnak ma a különböző biztosítók?

 

Gondolok itt arra, hogy ha ma valaki elkezdd otthon gyűjtögetni ( mert a Bankokba hál' istennek már kevesen fektetik a pénzüket ), akkor még 30-40 év múlva sem tud akkora tőkét felhalmozni, amiből tud vásárolni magának egy házat ott ahol mindig is szerette volna, vagy le tudja fedni a sajátja/gyermeke jövőjét, ne adj isten még a váratlan kiadásokra is fel tud készülni.

 

Nem vita céljából persze, tényleg érdekel a véleményed. :)

Előzmény: Prof (4795)
fagyalf Creative Commons License 2015.03.30 0 0 4800

Igen, egyetértünk. Én fogalmaztam rosszul. nem biztosíték, hanem biztosítás áll a befektetett pénzek mögött, változó mértékben.

Ma reggel hallgattam a MÁK valamely vezetőjét nyilatkozni, hogy miért nem a MÁK kezeli a közpénzeket. A kedves báb-vezető, az előre betanult egy-egy mondatokat szajkózta.

Az egy dolog, hogy mit csinált a BudaCash és a Questor, de mit keres az adónk az államkincstáron kívül. Na ez az, ami a pénzügyileg kulturálatlan magyar embernek eszébe sem jut, legalábbis kevésnek! Akik kivitték az államkincstárból az adó milliárdokat, sokkal bűnösebbek mint a BC vagy Questor vezetői. Nem azt mondom, hogy azok nem bűnösök! De érdekes számomra, hogy  minden féle előzetes vizsgálatok nélkül meg tudták mondani, hogy mekkora pénz hiányzik! Hogy? Két ilyen cég könyvelését leellenőrizni, több mint tíz év viszonylatában, egy jelentősebb apparáttal rendelkező könyvelő cégnek is hónapokba telik! Ezért lógott ki rögtön nekem a lóláb!

Odaállítottak és azt mondták, hogy 100-150 milliárdot elcsaltak. Ez még egy nem hétköznapi embernek is kezelhetetlen összeg.

Előzmény: Prof (4799)
Prof Creative Commons License 2015.03.29 0 0 4799

No nem egészen...

 

A jogszabályok előírásai, azok betartatása és a valóság leírtakhoz (könyvekhez) való viszonya nem minden esetben teljesen nyilvánvaló. Az, hogy mi és hogyan történt, egyelőre (pontosan) nem lehet tudni, sem a Quaestor, sem a BudaCash viszonylatában. Utóbbival dolgoztam együtt, eszembe sem jutott -- profiként -- feltételezni, hogy valami galiba van velük. És ez, ahogy Tybeewriter is az átlagbefektetők, átlagemberek, de néha még a profik számára is nagyon jelentős bizalomromboló tényező. Ha történelmileg visszanézel, kiderül, hogy volt már pár botrány (az általad is említett Postabankon kívül pl. a Baumag vagy a biztosítások között a MÁV egyesület dolgai). A csalások valamilyen formája mindegyikben jelen volt, idővel kifinomultabb lett, mostanra talán a volumen is megváltozott.

 

A háttér más tészta (politika, gazdaság stb.). Politikai és/vagy gazdasági érdek-háttér mindig van. Erre kár kitérni, mert sem megszüntetni, sem befolyásolni nem lehet.

 

Vegyük ketté a biztosítékot és a biztosítást. Az OVB-nél a tevékenységre vonatkozó felelősségbiztosítás van (mint minden biztosítási alkusznál -- ennek hatékonyságát inkább hagyjuk).

A Quaestor kötvényei "mögött" biztosítékként a vállalat kapitalizációja állt (elvben), de mivel dematerializált értékpapírokról volt szó (gyakorlatilag csak papíron léteztek vagy úgy sem), könyvelésileg "viszonylag" egyszerűen lehetett ügyködni velük. Úgyszintén nem keverendő az alkusz/bróker az OVB és a Quaestor/BC viszonylatában, mert teljesen más szabályok vonatkoznak rájuk (mást is csinálnak).

 

Ami a kockázatot illeti. Igazad van. A problémát itt az jelenti, hogy olyan nem ismert kockázati elemek is képbe jöttek, amelyeknek nem hogy a nagyságáról, de a létéről sem tudott az átlagbefektető mondjuk 3-4 hónappal ezelőtt. A befektetési döntésnél tehát nem tudott mérlegelni. Most, ismerve az újabb kitettséget, a befektetési politikáján úgy fog változtatni, hogy ezt kezelni tudja. És itt máris visszakanyarodtunk az első bekezdéshez: igenis sokban befolyásolja az elmúlt pár hét történéssorozata az átlagbefektető viselkedését. És ez nem csak a befektetőnek, hanem az egész magyar pénzügyi szektornak nagyon rossz.

Előzmény: fagyalf (4798)
fagyalf Creative Commons License 2015.03.29 0 0 4798

A pénzügyileg korlátolt embert biztosan. Aki pénzügyileg kulturált azt kevésbé. Lásd korábban Posta Bank (hisztériával sikeresen bedöntötték)és most az Erste Bank. Egy kósza hírre sokan szaladtak az Erste-be.

Nem vagyok meggyőződve, hogy nem politikai háttérharc következménye a BudaCash és a Questor bedöntése. Ha annyira szar volt, miért volt befektetve több milliárd Ft a befizetett adónkból. Az államnak nem volna szabad spekulatív befektetéseket csinálnia(hűtlen kezelés?). Az így megkeresett pénzt nem tették, be a közösbe, hanem a vezetők tették zsebre(más kárára elkövetett nyerészkedés).

A Ft árfolyam esését is köszönhetjük hasonló okoknak, valuta kereskedelem. Amikor kormány váltás után először Rogán, másnap Kósa állt ki, azzal, hogy csődbe ment az ország. Két nap alatt több mint 50 Ft-os esés a valutákka szemben.  Ha lett volna bármi is, ami miatt lehetőségük lett volna megfeszíteni a bűnösöket, már a "négy legnagyobb vár fokán" száradnának "intő jel"-ként!

 

A befeketetések mögött, még ha fiktív is volt ott a biztosíték, de lehet nem az összest fizeti vissza.

De pl. az OVB, ha jól tudom, 25 millás biztosítást tesz minden ügylet mögé! Igaz ez az alkusz hibája miatt bekövetkezett problémára áll fenn!

 

Minden befektetésnek van kockázata. Még az ingatlannak is, nemesfémnek is vagy bármi másnak.

Előzmény: Tybeewriter (4797)
Tybeewriter Creative Commons License 2015.03.29 0 0 4797

Most hogy a pénzügyi szektorban ilyen csalások derültek ki, mennyiben befolyásolja ez az emberek bizalmát, merthogy jó hatással nincs az 100%.

 

Kíváncsi lennék van-e valami tapasztalat, történt e már ez miatt negatív incidens,bármi.

Prof Creative Commons License 2015.03.08 0 0 4796

Na vonalakban igaz.

 

Az előadással meg ne fáradj feltétlen, írok erről -- pontosan ezzel a koncepcióval -- egy könyvet. 70% körüli állapotban van.

Előzmény: Graham's_Heritage (4793)
Prof Creative Commons License 2015.03.08 0 0 4795

A 10 év határozott tartammal van bajom. Az eszköz ez esetben kevésbé léneges, bármelyik cég termék ugyanúgy valószerűtlen 10 éves távra.

 

Előzmény: LTamas89 (4792)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 4794

+1

Előzmény: Graham's_Heritage (4793)
Graham's_Heritage Creative Commons License 2015.03.02 0 0 4793

Rossz a hozzáállás, nagyon rossz...az, hogy én nem értek hozzá, ha más segítségét kérem akkor meg biztos átver, ezért inkább passzív maradok sehova nem vezet. Had rugaszkodjak el egy kicsit és nézzem távolabbról a dolgokat. Örök kérdés marad számomra, hogy miért nem érdeke az államnak a pénzügyi kultúra fejlesztése. Mostanra már hittantól kezdve heti 5 testnevelés órán át minden van az iskolákban, de egy alapvető pénzügyi ismeretek óra az bezzeg nincs...az átlag ember a látra szóló számlát sem tudja megkülönböztetni a lekötöttől...az egyéb pénzügyi instrumentumokkal pedig (véleményem szerint) az emberek alig 5-10%-a ha találkozott...(hál'Isten a 2008-as válság és az utána folyamatosan a csökkenő jegybanki alapkamat kinyitotta az emberek szemét, hogy a bankbetéteken túl is van élet, de a helyzet még mindig nem kielégítő...) A probléma ezzel mindössze annyi - egy kicsit távolabbról és komplexebben szemléljem a dolgokat - hogy nem csak az egyén, hanem az ország érdeke is a pénzügyi kultúra fejlesztése, hiszen az állandóan deficites/hiányos államháztartást a legbiztonságosabban, legstabilabban belülről lehet finanszírozni, az állampolgárok megtakarításából (lásd Japán, akik 200%-os GDP arányos államadóssággal is elvannak. Stagnálnak ez igaz, de elvannak...) Nálunk, lévén az embereknek nem volt megtakarítása, amiből az államháztartás és/vagy vállalati szféra (az egyén betéti megtakarításait a bank hitelként kihelyezi a vállalatokhoz) finanszírozva lehetett volna, külső (sokkal drágább és mellette extra kockázatot is futtatott) forrásból kellett ezt megtenni, a többi meg már történelem...Visszatérve az eredeti vonalhoz, érthetetlen számomra, hogy miért nem igyekszik az állam - ha csak ezt az egy db fentebbi példát vesszük - a pénzügyi tudatosság fejlesztésére...

 

És most az egyén oldaláról szemlélve a dolgokat. Ha az ember sosem teszi meg az első lépéseket annak érdekében, hogy egy kicsit is intelligensebben kezelje pénzügyeit, akkor sosem fog egyről a kettőre jutni. Lehet az első lépés az, hogy önmaga kezd el utána olvasni a dolgoknak és autodidakta módon képzi magát, vagy kérheti ehhez valaki más segítségét. Sajnos az utóbbi esetben is elkerülhetetlen, hogy önmaga is felszedjen valami pénzügyi alapot (már csak azért, hogy tudja mikor próbálja meg valaki megvezetni). Ebben is segítségére lehet egy jó tanácsadó (igazság szerint a kifejezetten jó tanácsadó az pont ilyen. Nemcsak 'tuti tippeket ad' hanem meg is indokolja azokat és addig nem nyugszik amíg az ügyfél meg nem érti a miérteket). Az emberek szeretik áthárítani a felelősséget másra. Kényelmesebb, ha valaki más mondja meg hova rakjuk a pénzünket, aztán ha mégsem úgy történnek a dolgok, akkor majd őt hibáztatjuk...ez nem a helyes és nem a sikeres út a pénzügyi stabilitás felé. Nem akarom tovább ragozni...a lényeg, hogy ha mi magunk lusták vagyunk alaposan kiválasztani, hogy hova rakjuk a pénzünket, akkor legalább azt válasszuk meg alaposan, aki helyettünk eldönti, hogy hová rakjuk a pénzünket.

Btw. Sokat gondolkoztam, hogy ha számos teendőm engedi, akkor talán egyszer valami csendes és kellemes helyen elkezdek mondjuk 'pénzügyek alapfokon' címmel  valamiféle alap kurzust tartani, ami legalább annyi alapot ad, hogy ha az ember leül egy szakértővel beszélgetni, akkor meglegyen a közös nyelv és ne riadjon meg valamitől amit nem ért, hanem meglegyen az eszköztára ahhoz, hogy fel tudja fogni amit a tanácsadó magyaráz. Elég sokan olvassák ezt a témát ezért merek reménykedni valami reprezentatív válaszban, ha azt kérdezem, hogy szerintetek lenne rá igény?

LTamas89 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4792

Szerintem nem lesz csalódás. Bár a hűségbónuszok miatt akkor még jobban jársz vele, ha túlfuttatod a 10 éven. (Ez egy tartam nélküli módozat.)

 

Prof, mi kifogásod van ellene? Vagy alapvetően az UNIQA-t nem szereted? :3

Előzmény: nemértekhozzádeérdekel (4790)
Prof Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4791

Nagyon kevés olyan igényt tudok elképzelni, amire ez a jó megoldás... 

Előzmény: nemértekhozzádeérdekel (4790)
nemértekhozzádeérdekel Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4790

Köszi szépen az infót! Két biztosítást kötöttem 10-10 évre. Remélem nem lesz csalódás! :)

Előzmény: LTamas89 (4787)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4789

Bocs, nem volt az másik fórum... Itt olvastalak.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (4788)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4788

Huhh de örülök, hogy ezt írtad. A másik fórumon megvillogtatott ismereteid miatt már keresni akartalak privátban.

Ettől függetlenül még lehet hogy zavarnálak. Tanácsaidat nem kérném ingyen...

Előzmény: LTamas89 (4787)
LTamas89 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4787

Szia!

 

Igen, a UNIQA Premium 100 egy csak OVB-s tanácsadók által értékesíthető rendszeres megtakarítási program. Egyébként 1,98%-os 20 éves TKM-jével az UNIQA összes terméke közül ez legkisebb költségű módozat! Az UNIQA alapjai pedig elég jók így 10-15-20 éves célra kifejezetten ajánlani tudom.

 

üdv,

Lantos Tamás

Területi Vezető

OVB

Előzmény: Pyrandus (4786)
Pyrandus Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4786

A te nicked rám inkább illik: én azt sem tudom, mi a netto és a brutto. (MEgmagyarázom: ha vásárolsz valamit, a pénztárcád szempontjából fordítva van a netto és a brutto, mint amikor pénzt kapsz - ezért nem vagyok hajlandó megtanulni, melyik melyik - egyszer fekete a másik, máskor meg fehér a másik) Na ez így nem fog menni.

Előzmény: nemértekhozzádeérdekel (4785)
nemértekhozzádeérdekel Creative Commons License 2015.02.28 0 0 4785

Tisztelt illetékesek!

 

Létezik olyan befektetés amit csak kizárólag a tanácsadó cégen keresztül lehet elérni? 

Arra gondolok, hogy pl egy UNIQA premium 100 életbiztosításról sehol nem találok felvilágosítást... legalábbis a neten nem. 

 

Egyébként az, hogy az emberek ennyire pénzügyi analfabéták -ahogy én is, sajnos pont a rengeteg ráfázott ügyfél által negatívnak címkézett tanácsadó cég miatt van. Nem vagy csak nagyon nehezen bízok meg én is az ilyen-olyan befektetésekben de szerintem még mindig jobb helyen van a pénzem egy életbiztosításban mint a párnába varrva vagy a bankban. Pláne ha van valamennyi rendszeres megtakarítása az embernek. Ha már csak azt kapom vissza inflációt követve (egy minimális kamat reményében:) ) amit beraktam szerintem már jobb mint a bank.

Pár éve megkeresett egy ismerősöm és ajánlgatott  ezt-azt de olyan nyelvezetben beszélt nekem a hozamokról meg a költségekről amit még tagolva se értettem. Mikor rákérdeztem csak újabb számomra érthetetlen dolgokkal érvelt. Jó lesz ez, tuti befektetés stb. ennyi volt a lényeg. 

Legutóbb én kerestem fel egy tanácsadót aki talán egy kicsit érthetőbben magyarázta a dolgokat de a buktatókra nem tért ki csak miután rákérdeztem konkrétumokra.

 (Aztán persze voltak olyan tanácsadók is akik gyakorlatilag megmondták, hogy mit akadékoskodok ha nem értek hozzá(!))

Lényeg, hogy tökmindegy kihez megy a magamfajta ha lövése sincs a dologról de szeretne befektetni valamibe, akkor kénytelen megbízni a tanácsadóban. Viszont bármilyen körültekintő az ember akkor is megvezethető. Remélem nem fázok rá én se de mivel nem győzöm hangsúlyozni nem értek hozzá lehet, hogy előbb megszívom mint aki jártas ezen a területen.

 

Üdv!

 

 

Prof Creative Commons License 2015.02.24 0 0 4784

Korrekt.

Előzmény: Graham's_Heritage (4780)
LTamas89 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 4783

Sajnos a TKM több sebből vérzik:

1. Sok módozatba eleve be van építve valamekkora kötelező kockázati (haláleset, stb.) elem, aminek díja is van. Bár ezért jár szolgáltatás baj esetén, a TKM ezt is költségnek fogja fel. Így egy akár befektetési díjszerkezetét tekintve olcsóbb módozatnak, amiben van egy alap életbiztosítás, magasabb lehet a TKM-je, mint az amúgy a pénzt valójában drágábban kezelő, de biztosításmentes módozatnak! (Hál' Istennek ma az kezd a divat lenni, hogy fizetős életbiztosítás kötelezően már ritkán kell belekötni az újabb módozatokba, de 1-2 éve még totál más volt a tendencia...)

2. Sokan nem tudják értelmezni, és nem is csodálom. Ami alapvető félreértés az emberek fejében, hogy azt hiszik, a TKM csak a biztosító költségeit tartalmazza. Ez nem így van. A TKM tartalmazza azokat a költségeket is, ami azoknál az alapkezelőknél (NEM az eszközalapnál!!!) vagy instrumentumoknál merül fel, amely alapba vagy instrukentumba az adott eszközalap fektet. Mi már csak ezt, az alapkezeleői költségek utáni hozamot ismerjük, mert ezt teszik közzé. Ez lesz az ESZKÖZALAP bruttó hozama. A befektetési alap "szuperbruttó" hozamát nem tudjuk pontosab megmondani, hisz nemcsak alapkezelőnként, hanem minden alapra teljesen eltérő. (Ebből fakad, hogy a TKM egy tág intervallum olyan biztosítónál, ahol az ESZKÖZALAP kezelési díja fix. Hisz az ugye totál más!) Csak ez UTÁN következnek a biztosító költségei: eszközalap kezelési díja (ez lehet beépítve, mint pl. a Generali és Allianz esetében) vagy utólag levont (pl. SIGNAL, Uniqa, Union), illetve az egyéb tételek: kezdeti költség, számlavezetés, vételi-eladási árrés (ha van), satöbbi. Ebből áll össze a TKM. A hibát a legtöbben ott követik el, hogy a TKM-et az ESZKÖZALAP közétett bruttó (vagy pl. Generali, Allianz esetén nettó) hozamából akarják levonni! Ez fals!!! A TKM-et abból a "szuperbruttó" hozamomból kellene levonni (mégoedig részvényalap esetén a felső, pénzpiaci alap esetén az alsó értéket), amit sajnos NEM IS ISMERÜNK. Jó, mi? :)

Ha tévesem, a kimutatott hozamból vonom ki a TKM felső értékét, akkor az alapkezelői (NEM az eszközalap!) költségeit duplán veszem figyelembe. Ez minden biztosítóra igaz. Generlai és Allianz esetén, ahol a kimutatott hozam már az eszközalap kezelési díjtól is tisztított, még nagyobb a hiba: nemcsak az alapkezelési, de az eszközalap kezelési díjat is duplán számolom...

Előzmény: Graham's_Heritage (4782)
Graham's_Heritage Creative Commons License 2015.02.23 0 0 4782

1. Értem. Ezt örömmel hallom, azonban had hívjam fel a figyelmet arra a problémára, hogy amíg ez nem lesz általános jellegű (a profizmus felé való vágyódás) addig sajnos a kóklerek fogják 'uralni a piacot' és nem fog kiépülni az a fajta bizalom tanácsadó és ügyfél között ami mondjuk Amerikában meg van egy CFP és ügyfele között. (és ennek eredményeként ugyan olyan silány fog maradni hazánk pénzügyi intelligenciája mint a rendszerváltás idején) Ezért kellene a magasabb pozícióban levő vezetőknek arra törekedni, hogy ne a mennyiségre, hanem a minőségre menjenek mind az alattuk lévő és a velük egy szinten lévő munkatársak. Csak ezt sajnálatos módon a pénz utáni sóvárgás sokszor felülírja (tisztelet a kivételnek)

 

2. Megvallom nem merültem el ennyire az UL biztosításokban, így nem is tudok érdemben vitatkozni a fentebbi állítással, azonban megjegyezném, hogy ha tényleg úgy van minden, ahogy Ön azt fentebb állítja, akkor nem értem, hogy minek próbálnak meg egységes szabályozást kezdeményezni, ha aztán mindenki eltér tőle. A TKM-nek pont az lenne az értelme, hogy az alapkezelési díjtól kezdve az adminisztrációs díjon át a számlavezetési díjig minden egyéb költségnemmel együtt tartalmazzon. Eltérni ettől az 'egyezményes gyakorlattól' csak - a transzparencia csökkenésén keresztül - az ügyfelek bizalmatlanságának növekedését fogja eredményezni. 

LTamas89 Creative Commons License 2015.02.23 0 0 4781

Üdv!

 

Régóta várok egy ilyen értelmes, összeszedett, normális hozzászólásra! Nagyrészt egyetértek azzal, amit írtál, abszolút igazad van; és én is hasonlóan kritikusan szemlélem a saját "piacom".

 

Pár kiegészítést teszek viszont, ha megengeded:

 

1) Bár valóban a BCE-GTK pénzügyön végeztem, de sajnos nem érek el mindenhova. Természetesen a saját csapatomat képzem, és a szűk igazgatóságban dolgozókat képzem, ahogy tudom, plusz alkalmanként meghívnak más csapatokhoz, ez kevés. Több ezren vagyunk OVB-sek. Mivel nem törvényi elvárás jelenleg a komolyabb szakirányú végzettség, így képzetlen tanácsadók mindig lesznek. Én azért tudok csak felelni, hogy az én struktúrám minőségben dolgozzon. Ezért viszont mindent megteszek.

 

2) A GENERALI Megoldás G90 TKM-je, ami ugye 0,95-3,91% egy kicsit ellent kell mondanom. Fontos, hogy a GENERALI azok közé a biztosítók közé tartozik, ahol az alapkezelési díjat (tipikusan: 1,75%) NEM külön vonják le, hanem minden nap, minden eszközalap már azt az árfolyamadatot teszi közzé, amely MÁR TARTALMAZZA az alapkezelési díjat is. Ez részvényalapokra éd egyéb eszközalapokra kivétel nélkül igaz! (Egy teljesen mozdulatlan instrukentum egy évi -1,75%-os csökkenésű árfolyamként látszana.) A GENERALI által hivatalosan közzétett árfolyamok és hozamok már az alapkezeléstől tisztított értékek, a bruttót nem is látjuk! Ebből a megfontoslásból - de csak a GENERALI és pl. az Allianz esetében, aki ugyanígy jár el - közelebb áll a valósághoz, ha részvényalapoknál is a TKM alsóbb értékeivel számolunk, amikor a biztosító által kimutatott hozamokból levonjuk! (Én ügyfélnél 2%-al szoktam...)

 

üdv,

Lantos Tamás, közgazdász

Területi Vezető

OVB

Előzmény: Graham's_Heritage (4780)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!