Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
A kutatásban nincs szó gabonáról. A keményítő emésztésének genetikája és az elhízás összefüggéséről jött ki egy-két eredmény. Akik nem paleo kategoriákban gondolkodnak, azoknak is hasznos információ.
Bár már most hallottam olyan laikus véleményt, hogy íme egy újabb bizonyíték a genetikai alkalmazkodásra, ami méginkább alátámasztja, hogy a paleó hülyeség...
Mostanában tanulmányoztam a GAPS-diétát, és az autoimmunosaknak, akiknek áteresztő a belük, azért tilt minden nagy keményítőtartalmú zöldséget (beleértve az édesburgonyát, nyílgyökeret és tápiókát is), mert a keményítő emésztése során keletkező maltóz nevű összetett cukrot (a szacharóz és a laktóz is ilyen) a sérült bélfal miatt a szervezet (egy biz, a bélfalban termelődő enzim hiánya miatt) nem tudja egyszerű CH-tá lebontani, így az emésztetlen keményítő a kórokozó baktériumok és gombák táplálékává válik, ami ugye tovább mérgezi a szervezetet.
Tehát nekik kb. másfél-két évig mindenképp hanyagolni kell a nem gluténes gabonákat, amíg a sérült bél nem regenerálódik.
Ez nagyon érdekes, köszi, de azért tudtommal a gabonafogyasztás nem csak az elhízás miatt káros. Nem?
Akkor ez a cikk azt jelentené, hogy aki nem hízik el a gabonán, az már nyugodtan eheti, mert ő meg tudja emészteni, alkalmazkodott?
Eleve ott vannak a gluténesek, amivel sok más bajt okozhatnak.
Aztán a gluténmentes gabonák: a soványak nyugodtan ehetnék? Hát, nem hiszem. :S Ti mit gondoltok?
Mert ez megint csak az elhízásra, kövérekre megy ki. Egy csomó normális súlyú ember van (ismerek), aki rengeteg gabonát, (kenyér, tészta, stb., sőt, cukrot, csokit) eszik, szerintem pedig nekik sem használ :), akár vékonyak, akár nem.
Lehet ezt a témát akárhogy tekerni meg csavarni, egyszerűen le kell redukálni drasztikusan a szénhidrátbevitelt és a problémák jó része magától megoldódik.
Ez szépen alátámasztja azt, hogy az emberiség ugyan elkezdett alkalmazkodni a megnövekedett szénhidrátterheléshez, de még nem eléggé és ezért az elhízásnak mégiscsak a túlzott szénhidrátterhelés lehet az egyik(?) oka. Ugyanakkor magyarázat lehet arra is, hogy miért vannak olyanok akik magas CH bevitel ellenére sem híznak el.
Persze ez, ha jól értem még csak egy kutatás eredménye, de paleós és low-carb szempontból mindenképpen érdekes.
Na de az a tejpor is...a kókusztejpor se a legjobb, pláne ha ilyen sok kell belőle. Mert egy-két mokkáskanál még néha elmegy kávéba, na de 400 gr, és még nem is finom kókusztejporból.
Miért nem csinálsz inkább mást?
"Baromi finom süti" - az nem indok, a dobostorta is finom.
Sziasztok, szerintetek melyik a kevésbé gáz, a zab vagy a rizs?
Azért kérdezem, mert van egy süti, amit tejporból kell készíteni és baromi finom. De megcsináltam kókusztejporból is, viszont úgy messze nem olyan finom, cserébe még jóval drágább is (400g tejpor kell hozzá). Szerintetek inkább a zab vagy inkább a rizs, amit válasszak?
Akkor talán már el lehet magyarázni neki, hogy anya nem tud visszaaludni, ne ébreszd fel, csak ha nagy gond van.
(Az enyém hat éves, már megtanulta, hogy hétvégén csendben játsszon, ne ébressze fel apát-anyát.)
Lehet, hogy az ősember tűz mellett aludt, de ki lehet próbálni, hogy alszol jobban, teljes sötétben vagy ha van fény. Én különben nagyon jó alvó vagyok, nem zavar a világos sem (zaj sem, semmi sem), de érezhetően később kelek fel, ha teljes sötét van a szobában.
mint írtam, 1-2 doboztól nem fogsz meghalni :-). egyébként igen, van saját olajában és olívaolajos is, vagy csak sós vízben. ezek csak főtt cuccok, a hőkezeléssel vannak tartósítva, aztán meg légmentesen lezárva.
Az attól is függ, mit adnak reggelire meg vacsorára. :-) Ha lehet, válogasd ki a paleó összetevőket, esetleg külön kérhetsz csak olyanokat. Vigyél magaddal halkonzervet (ha nem szereted, az pech :-), mert más paleó konzerv nincs. Mindenmentes füstölt szalámit, kolbászt, szalonnát is vihetsz + jégsalátát, uborkát, retket stb., ezeket mindenhol lehet venni frissen. Frissen készült paleó fasírt eltartható napokig, ha van hűtő. Magvas lepények, paleó kenyér szintén.
Szóval lehet azért a paleót tartani sztem, egy hétig lazán.
Tényleg ne stresszelj rajta, attól, hogy párszor megeszel növényi olajban sült akármit, még nem leszel beteg.
Szereljetek fel egy mozgásérzékelős lámpát, mi ilyet tettünk a fürdőszobába, hogy ha éjjel ki kell menni a lányomnak, boldoguljon egyedül. Mozgásra felkapcsol, aztán 2 perc múlva le. (Hozzátenném, hogy soha nem kell kimennie, amikor kezdte a szobatisztaságot, akkor ébredt fel néha, hogy kell vécére mennie, most már soha.)
Neked hány éves a gyereked, hogy még mindig ébreszt?
Sziasztok! Ez tök érdekes, amiket olvasok az éjszakai fényekről stb... én nem is gondoltam volna, hogy a fény nem jó éjjel.... nem is tudom, hány éve éjjeli fény mellett alszunk.... ugyanis mikor jön át a gyerek-épp a legkisebb, akkor ha fel akar jönni a galériára, nehogy a sötétben leessen a lépcsőn stb... mondjuk az történetesen egy sólámpa, ami narancssárgán világít. De ezentúl kikapcsolom. És inkább a lenti rolót húzom kicsit feljebb.
A napfényen én sokat vagyok, ellenben a lakásunk sajnos nagyon sötét és nagyon nehezen is viselem.
Visszatérve arra a tesztre, azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy hány órát ül valaki egy nap, én a 3 órát nem soknak, hanem kevésnek tartom. Tekintve, hogy ha valaki eleve ülő munkát végez, akkor azt is gondolom bele kell számolni. Hát én is beleszámoltam, ugyanis én álló munkát végzek.