Keresés

Részletes keresés

Gurg Creative Commons License 2002.10.17 0 0 70
Az Adjátok vissza a hegyeimet olvasása közben (asszem a 2-ik kötet volt) párszor kinyílott a bicska a zsebemben!
Előzmény: gringo (68)
Gurg Creative Commons License 2002.10.17 0 0 69
És nem csak KÖzép-európáról, hanem 6 különböző nemzetiségű ember életútjáról a Kárpát-medencében.
Előzmény: agnescsillag (64)
gringo Creative Commons License 2002.10.17 0 0 68
Én is éppen a Magukrahagyottakat olvasom!

Kezdtem az Átoksori kísértetekkel
aztán:

- Az antikrisztus és a pásztorok
- Jönnek!/Adjátok vissza a hegyeimet
- Elvész a nyom
- Tizenhárom almafa (egyik kedvencem)
- Rézkígyó/Hagyaték

A funtinelli tervben van....

Erdély szerintem jó téma, de persze van más is, pl. pont az a könyv amit most olvasunk, vagy az Átoksori kísértetek nagy része, vagy tényleg az Elvész a nyom. Hihetelen mennyiségű bepótolni valóm van Erdély témakörben, ezért ugyanazzal a lelkesedéssel olvasom a könyveit. Sok dologban modosította, árnyaltabbá tette a sztereotípiáimat ebben a témakörben.

Előzmény: nightwish (61)
CsFeco Creative Commons License 2002.10.17 0 0 67
Bocs, valóban helytelenül írtam.
Előzmény: nightwish (66)
nightwish Creative Commons License 2002.10.17 0 0 66
Persze, olvastam már, de valahogy kimaradt. Tetszett, de a második kötet közepétôl kissé csapongóvá vált. Valamivel feszesebb szerkezet nem ártott volna; a rám gyakorolt hatása persze így is óriási volt. Az a könyv gyôzött meg arról, hogy WA nagyon tud írni.

[Zárójelben: Amúgy A funtineli boszorkány. :) ]

Előzmény: CsFeco (65)
CsFeco Creative Commons License 2002.10.17 0 0 65
A Funtinelli boszorkány-t mindenképp olvassd el!
Egyik legjobb regénye szerintem és ebbe a történetbe alig szüremlik be a politika, egyszerűen csak örök erkölcsi kérdéseket fogalmaz meg gyönyörű módon.
agnescsillag Creative Commons License 2002.10.17 0 0 64
Ajánlom az Elvész a nyom c. művét. Itt tulajdonképpen Közép-Európáról ir, és nemcsak Erdélyről...
Ha elolvastad, szólj. :)
Üdv.
nightwish Creative Commons License 2002.10.17 0 0 63
URL:

www.geocities.com/ateesoft/magyar/wass/wass.html

Előzmény: nightwish (62)
nightwish Creative Commons License 2002.10.17 0 0 62
Wass Albert érett férfi korában:

nightwish Creative Commons License 2002.10.17 0 0 61
Ami eddig megvolt:

Jönnek!/Adjátok vissza hegyeimet
Halálos köd a Holtember partján
Mire a fák megnônek
A kastély árnyékában
Testamentum
Összegyűjtött versek
Magukrahagyottak (jelenleg ezt olvasom).

Ami tetszik: Wass nagyon jól bánik a nyelvvel, nagyon erôsek a tájleírásai; ami nem mindig tetszik, hogy egyetlen témája van, Erdély, vagyis az erdélyi magyarok, és ez tematikusan kissé egysíkúvá teszi a regényeit. (Teszem hozzá: sajnos.)

Az életútja amúgy jobban érdekel, mint a regényei, "fantasztikus" lehetett, Jack London-i, abban a tekintetben, hogy mennyi mindent tapasztalt a saját bôrén, és ezeket milyen elszántsággal és eredménnel tudta irodalommá tenni. A Kráter Kiadó által indított életműsorozatban van egy olyan kötet, hogy Erkölcs és hagyomány (vagy hasonló) címmel, abban egy rész az író levelezését, interjúit, önéletrajzi írásait tartalmazza, mindenkinek ajánlom, tanulságos.

Szvsz egy játékfilmet, vagy legalábbis egy életrajzi regényt minden trovábbi nélkül megérdemelne, van az életútjában benne annyi.

Zete Creative Commons License 2002.10.17 0 0 60
Tegnap olvastam, hogy Wasst többször meg akarta öletni a Secu, az emigráció alatt. Nagyon durva. Bár sajnos nem teljesen meglepő. Tudtok esetleg bővebben ezekről a dolgokról?
agnescsillag Creative Commons License 2002.10.17 0 0 59
még semmi ide nem illőt nem mondott szegény. ha máshol igen, az az ő baja...
meséljetek :))
Előzmény: Törölt nick (55)
miskinh Creative Commons License 2002.10.17 0 0 58
Hogy a kérdésedre válaszoljak: sajnos kevesebbet mint szeretném. Wass Alberttől még a "Jönnek!" és az "Adjátok vissza a hegyeimet" "Egyedül a világ ellen"-t olvastam el, verseit pedig egyáltalán nem.
Előzmény: Törölt nick (55)
Gurg Creative Commons License 2002.10.16 0 0 57
bocs, hogy közbeszólok, de nem kéne szétoffolni személyeskedéssel ezt a többre érdemes topicot....
Előzmény: Törölt nick (56)
Gurg Creative Commons License 2002.10.15 0 0 54
"Egy ismerősöm ajánlása után olvastam el a Funtinelli boszorkányt egyszuszra. :) "

Érdekes, valamiért a föld másik oldalára kellett utaznom pár évvel ezelőtt. 15-16 óra repülés oda s ugyanannyi vissza. A Funtinelli 3 kötetes. Odaútan az elsőt, a hotelben a másodikat a visszaúton a harmadikat olvastam el. Letehetetlen, ha belekezdesz. W.A. regényeiben egy olyan mély tudás, hit és erő rejtezik, hogy regényeinek összességét nem kis túlzással "magyar Bibliá"-nak lehetne nevezni.

W.A. minden népnek szól a földön, de gyökerei a Kárpát-medencében kapnak bele az anyaföldbe és bolygónk közepéig hatolnak, lombozatának legfelsőbb ágai az Úristen trónusának lábazatát cirógatják. Ennek gyümölcseit mi magyarok első kézből élvezhetjük, ránkpottyan. Éljünk is vele, s ha teleettük magunkat, próbáljuk meg ezt a fát megmászni, s ne kopjafát faragni a törzséből...

Előzmény: CsFeco (53)
CsFeco Creative Commons License 2002.10.15 0 0 53
"Mert tudod, valahogy így van ez: az ember jár-kel a világban, mint valami nyugtalan vadállat, és valamit keres. De alighogy megtalálja, már hasznot akar belőle, és ezzel el is rontja a dolgokat. Mert a világ nem arra való, hogy hasznot hozzon valakinek. A világ arra való, hogy szép legyen, békés legyen, jó legyen. Hogy élni lehessen benne, fáradsággal, de haszon nélkül. Mert az élet értelme a szép. És a haszon a leghaszontalanabb szó, amit ember valaha is kitalált. Pedig ma már annyira van vele, hogy ha valami szépet meglát, nyomban arra gondol: mi hasznom lehetne ebből? S ezért van az, hogy amit ilyen céllal fölépít, az hamarosan le is dől. Legtöbbször egy másik ember dönti le, aki irigyli a hasznot, és a helyén nem marad más, csak egy folt csalán: az ember örök nyoma."

Wass Albert: A Funtinelli boszorkány

Egy ismerősöm ajánlása után olvastam el a Funtinelli boszorkányt egyszuszra. :)
És ugyanígy éreztem mint te. Lenyűgözött a nyelv szépsége, a gondolatok tisztasága és a természetes életszemlélet.
Az első gondolatom az volt, hogy miért nem hallottam róla eddig és ezt a könyvet miért nem tanítják az iskolában.

Előzmény: miskinh (51)
miskinh Creative Commons License 2002.10.15 0 0 52
Bocsanat, nem a konyv kapja a Nobel dijat hanem az IRO, termeszetesen...
miskinh Creative Commons License 2002.10.15 0 0 51
Bocs, de szerintem ez a sztori nem biztos hogy ide tartozik, legalábbis nem hiszem hogy sokat dob a topic színvonalán. Antal Imre nev? miniszterelnökünk egyébként nem volt, az egy másik...hogy csak ennyit hadd említsek. Szóval, inkább valamelyik politika fórumot javasolnám, ott se akármelyiket.

Wass Albert könyvei közül a Funtineli Boszorkány a kedvencem, de a valaha olvasott regények közül is egész biztosan a szívemhez egyik legközelebb álló. Mindenkinek nagyon javaslom hogy olvassa el, azért is mert Wass Albert egészen leny?göz? szépsággel használja a magyar nyelvet és azért is mert a történet biztosan olyan hatással lesz Rátok is mint rám volt és legalábbis nagyon er?s vágyat fogtok érezni egy olyan világ, életszemlélet és gondolkodás után, mely a könyvb?l kisugárzik. Kaphatott volna érte egész nyugodtan Nobel díjat is, de hát mennyi könyv kaphatna, díj meg csak 1 van.

Előzmény: Törölt nick (50)
Gurg Creative Commons License 2002.10.15 0 0 49
Nekem azt tetszik, hogy a borítón lévő ábra szinte logószerűen adja vissza a tartalom lényegét. Pl. a Funtinellin.
Előzmény: Törölt nick (48)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.15 0 0 48
Igen, én is azt hallottam, hogy más kiadó "magyarit" és nem az eredeti szöveget adja ki! A minőségben is a Mentor jobb (nem esik szét lapjaira). Egyébként, ha jól számoltam, a mostani lesz a 18. könyv a Mentortól.
Előzmény: Gurg (47)
Gurg Creative Commons License 2002.10.15 0 0 47
Én is így vagyok...és ha minden igaz (lehet, hogy rosszul tudom) a Mentor éltal kiadottak szövegébe nem nyúlnak bele. Kézdin 600 forintnak megfelelő lejért vettem W.A.-et.
Előzmény: CsFeco (46)
CsFeco Creative Commons License 2002.10.15 0 0 46
Viszont ott jóval olcsóbb, mint amennyibe nálunk kerül (került). Nekem sokkal jobban tetszik kinézetre, mint a másik kiadás.
Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.15 0 0 45
Sziasztok!

A héten jelenik meg a Mentor kiadásában a "Vérben és viharban; Hagyaték" c. Wass Albert könyv (2 regény).
Sajnos a Mentor könyveket már csak Erdélyben lehet beszerezni.:(

boraka

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 44
Igen, ez egy valós hely és jól tudod, a Kelemen-havasokban van.
Előzmény: Zete (43)
Zete Creative Commons License 2002.10.10 0 0 43
Köszi az ajánlatokat, látom, nem lesz könnyű válogatni. Már régóta az a koncepcióm, hogy havonta veszek egy könyvet, de lehet, hogy mostantól emelni kell a tétet.

Az "Egyedül a világ ellen"-ben szó van egy Istenszéke nevű helyről. Lehet, hogy ez valós hely? Mintha a Kelemen-havasokban volna egy ilyen nevű sziklacsúcs? Ott még nem jártam ugyan, de a Kárpátok erdélyi részein azért megfordultam itt-ott, s valahonnan rémlik ez a név.

Előzmény: Törölt nick (39)
Gurg Creative Commons License 2002.10.10 0 0 42
:)
Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 41
Szia Gurg! Gondoltam, hogy előbb-utóbb itt is összefutunk ;)

Előzmény: Gurg (38)
gringo Creative Commons License 2002.10.10 0 0 40
Az biztos, hogy nagyon sok olyan témában amiben eddig csak tapogatóztam vagy esetleg elhamarkodottan ítélkeztem jelentősen megváltoztatta a szemléletemet. Annak idején amikor az első könyvét elkezdtem olvasni, ez esetemben az átoksori kísértetek volt, 40. oldalnál abbahagytam, azzal a felkiáltással, hogy hihetetlenül egyoldalú. Aztán pesrsze végigolvastam és rá kellett jönnöm, hogy megintcsak elhamarkodottan ítélkeztem. Azóta roskadozik a könyvespolcom a könyveitől...
Előzmény: Gurg (35)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 39
Egyetértek, szívemből szóltál.
Wass Albert nagyon sok regényében érinti ezt a témát.

Figyelmedbe ajánlom a(z):
- Kard és kasza I.-II.,
- Elvész a nyom, (szerintem az egyik legjobb)
- Egyedül a világ ellen; Magukrahagyottak
- Funtineli boszorkány
könyveit.

Nemsokára három új Wass Albert könyvet jelentet meg a Mentor kiadó az életmű-sorozatban!

Üdv.: boraka

Előzmény: Zete (36)
Gurg Creative Commons License 2002.10.10 0 0 38
Hát ebben a 4 évben erre semmi esélyt nem látok.
Az, hogy W.A. öngyilkos lett 1998-ban, nagyrészt nekik is köszönhető,(a magyar állampolgárság kérelmekor alázták meg nagyon gusztustalanul...)
Előzmény: Törölt nick (34)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!