Keresés

Részletes keresés

gringo Creative Commons License 2002.11.21 0 0 101
Duna Plázában az első emeleten két hete még volt a könyvesboltban...
Előzmény: Zete (99)
HotelSzocreál Creative Commons License 2002.11.21 0 0 100
Zete!
A Fehérlófiában 1000%, hogy van.

Üdv.HotSzoc

Előzmény: Zete (99)
Zete Creative Commons License 2002.11.21 0 0 99
A dolgozatban volt szó arról is, hogy Wass 44-ben harcolt Erdélyben. Nem tudjátok, hogy erről irt esetleg részletesen valahol valamit?
Nemrég olvastam egy anyagot a 44-es Torda környéki harcokról, ami könyv formában is megjelent (Ravasz István: Erdély mint Hadszintér, szvsz nagyon érdekes és alapos, érdemes elolvasni), lehet, hogy az iró itt is megfordult, lévén itt voltak a leghosszabb és legnehezebb harcok.

Múlt héten vadásztam a "Halálos köd..." c. regényére, de két Libriben sem találtam (mindkettőben egyébként csak 4-4 könyve volt kapható). A héten folytatom a keresést, de ha látta valaki ezt a kötetet, köszönettel veszem a segitséget.

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.21 0 0 98
Idézet a "Vádlott neve Wass Albert" c. könyvecskéből, a rövid önéletrajz fejezetből:

"Az életem mindig is nyitott könyv volt. Az most is, és az lesz a jövőben is. Nincs rejtegetnivalóm, és nem kell elnézést kérnem egyetlen tettemért sem. Íróként, a Nemzetközözi Pen Club tagjaként azt teszem, amit ennek a nagy szervezetnek a jelmondata hirdet: egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok"

agnescsillag Creative Commons License 2002.11.20 0 0 97
jelentem én erdélyi vagyok, csak jelenleg szegeden. ha hazaérek, utánanézek a kiadványnak...
Előzmény: Törölt nick (94)
Zete Creative Commons License 2002.11.20 0 0 96
Elolvastam a cikket, és ezúton is köszönöm, hogy megadtad a cimét!
Amellett, hogy rengeteg érdekes információt tartalmaz, számomra félelmetesen megdöbbentő volt az a szomorú végkifejlet, ami az állampolgárságának ügyében történt. Tök jó, hogy konkrétan idézve is lett a hivatalos levelekből. Ezek azt erősitik meg, hogy azok a problémák, amiket Wass is állandóan emleget, a magyarok (főként az állam és a hivatalok) részéről, jelenleg is ugyanazok, mint a múlt században. Nevezetesen, elhanyagolják/elhanyagoljuk és semmibe vesszük saját nemzetünk IGAZI nagyjait, szépen megsemmisitve ezáltal azt a hatalmas szellemi potenciált, amit az alkotó és hosszú távon gondolkodó honfitársaink hoztak létre. Nem csoda, hogy ott tart az ország, ahol.. És ehhez elég néhány zéro emberke, hogy elvágjon kezdeményezéseket, lehetetlenné tegyen olyan embereket, akiknek az élete a garancia arra, hogy mások/a nemzet érdekében cselekednek. Megoldást az jelenthetne, hogy volna legalább EGY valaki, az állami vezetők közül, aki felismerné ezeket az ellentmondásokat az ilyen hozzáállás mérhetetlen hibáját és károkozását s félresöpörné az okvetetlenkedőket és a keresztbetevőket. /Valahogy úgy, ahogy a "Vérben és viharban" regényben Dengezik próbálta./ De ilyen ember úgy látszik abban az időben sem volt és most sincs.
Itt a kérdés, amit a józan és önzetlenül gondolkodó ember világosan lát: "Ha ezek a vezetők tudják, hogy teljesen elhibázott stratégiát követnek a nemzettel kapcsolatban, akkor miért csinálják? Ha pedig nem látják, hogyan kerülhettek oda?"

/Hasonló a szitu Faludi esetében is, mikor az öreggel lakásának ürügyén szivóznak vég nélkül, ahelyett, hogy öreg napjaira nyugalmat teremtenének neki. De a magyar Nobel-dijasok sorsa is ebbe a körbe illik./

A jelenlegi legújabb helyzetet is elszomoritónak tartom, különösen a státusztörvény szempontjából. Itt volna egy lehetőség, hogy a különböző erők legalább ebben az ügyben egységet mutassanak, de ezt is "gondosan" kihasználják az ellenségeskedésre, feláldozva a hatalomért folyó harc oltárán azokat az embereket, akikért kitalálták.

Előzmény: Törölt nick (87)
Gurg Creative Commons License 2002.11.20 0 0 95
Tamerlán,
ez a regény azért annyira "erős", mert W.A. a saját családja történetét írta meg benne.
Erőss=Wass
Előzmény: Tamerlán (91)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.20 0 0 94
Sajnos nem tudom, amint írtam nekem egy erdélyi barátnőm hozta Székelyudvarhelyről.
Szerintem próbáld megkeresni a kiadót, hogy küldjenek, vagy hátha mostanában megy valaki innen a topicról Erdélybe....
Előzmény: nightwish (93)
nightwish Creative Commons License 2002.11.20 0 0 93
Hoppá-hoppá! Nekem kéne ez a könyv, régóta keresek valamit hasonlót! Idehaza vajon hol lehet beszerezni?
Előzmény: Törölt nick (90)
agnescsillag Creative Commons License 2002.11.20 0 0 92
talán szomorúság a köbön...
Előzmény: Tamerlán (91)
Tamerlán Creative Commons License 2002.11.20 0 0 91
A "Kard és kasza" nagyon jó könyv.
A nyelvezete élvezetes és szép, a történet lebilincselő. Igen hosszú időszakon ível át.
Ez a magyarázata a annak, hogy a történet "sodrása" többször változik. Mint egy folyóé, amely hol hegyek közt, hol síkságon vájt medret magának.
A kezdetben lassú tempójú történet (az első kötetben) felgyorsul (időnként túlságosan is - és vázlatossá válik), közben azért, egy-egy kiemelt szereplőnél, kicsit meglassúdik. A második kötet (még nem fejeztem be) visszatér a regény elejének tempójához.
Az író általam ismert más regényeihez hasonlóan, ebből is árad Wass embersége.
Meg némi szomorúság is...
Előzmény: agnescsillag (83)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.19 0 0 90
Sziasztok!

Megjelent egy kis füzet (Litera Könyvkiadó – Székelyudvarhely 2002 - Pro Memoria sorozat) melynek címe:
A vádlott neve Wass Albert (dokumentumok a Wass Albert-dossziéból)

Sajnos nem tudom, hogy itt az anyaországban lehet-e kapni, én egy erdélyi barátomtól kaptam ajándékba.
Ízelítőül, a bevezető így kezdődik:

"Az alább közölt dokumentumok először jelennek meg együtt nyomtatásban. Először tájékozódhat általuk hitelesen az olvasó az ún. Wass Albert-ügyről, melynek kapcsán hosszú évtizedeken keresztül csupán szóbeszédek keringtek, sunyi híresztelések, a közvéleményt befolyásolni akaró (irodalom)politika alattomos kísérletei, melyek Wass Albert írói elnémítását törvényesítették a kommunista diktatúrában élő, a szabad világtól már-már hermetikusan elzárt, tájékozatlan emberek előtt.
Négy hivatalos irat kerül most nyilvánosságra: 1. a Kolozsvári Népbíróság Ítélőtanácsa 1946. évi 1. számú iratcsomójának Wass Albertet és édesapját, Wass Endrét érintő anyaga, 2. Wass Évának, az író volt feleségének 1979-ben tett tanúvallomása, 3. James C. Mansberger Jr. Nyilatkozata, azé a semleges vizsgálóé, aki az Egyesült Államok Wentorfi, Hamburgi Hontalan Személyek Bizottságának átvilágító tisztjeként (investigations officer) 1950-ben leellenőrizte az Egyesült Államokba kivándorolni szándékozó írót és családját és 4. Wass Albert 1979-ben írt Rövid önéletrajza, melyet az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma számára készített, hogy tisztázza magát a vád alól.
A perre a második világháború befejezése után, 1946-ban került sor Kolozsváron."

HotelSzocreál Creative Commons License 2002.11.16 0 0 89
Hát ne is! Most fejeztem be a Halálos Köd-öt, és újból úgy döntöttem, hogy csak Wass Albertet vagyok hajlandó olvasni.
Előzmény: Törölt nick (88)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.15 0 0 88
Ne süllyedjen már el ez a topic!
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.06 0 0 87

SZVSZ egy nagyon jó dolgozat, amit érdemes elolvasni és talán még kinyomtatni is.
Előzmény: Gurg (85)
agnescsillag Creative Commons License 2002.11.05 0 0 86
köszi gurg :))
Előzmény: Gurg (85)
Gurg Creative Commons License 2002.11.05 0 0 85
Asszem valaki már próbálkozott W.A. fényképének megmutatásával, de azért beteszem:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.05 0 0 84
Azt hiszem, nem tudnám így megfogalmazni, de a szerző szívemből szólt.

"A második rész már nem egy évezredet ölel át, hanem egyetlen generáció megpróbáltatásait vetíti elénk, a főhős életútját állítva a középpontba. A huszadik század olyan nehézségek elé állította az erdélyi magyarságot, amelybe az egyes ember beleroppanhat. A néhol már naturalisztikusan bemutatott kegyetlenség, amelyet Miklós és sortársai élnek át, még az olvasás során is roppant lelkierőt igényelnek. Amikor úgy érezzük, hogy nincs tovább, megkapjuk a lelki feloldást, ami nem más, mint a remény. A főhős legyőzhetetlen. Amikor pálinkáért eladják a megvakított, agyonkínzott Miklóst egy durva pokrócba csomagolva, nem tudjuk elképzelni, hogy létezhet feloldás. De az ősei nevén koldusként újból megjelenő volt arisztokrata valóban nem lehet más, mint Isten igaz szavának hirdetője, Szent ember, olyan szent, aki a szeretet szavát hirdeti ellenségei közt is, testvéreinek hű segítője. Szenvedései árán megtisztult, benne már nincs sem harag, sem gyűlölet, mindenét elvették: nevét, címét, családját, anyagi javait, szeme világát, tehát a semmi által lett az övé a minden. Fantasztikus ez az írói útrabocsátás. Wass Albert most sem engedi, hogy úgy tegyük le a művet a kezünkből, hogy indulatok feszítsék szét mellünket, hanem megpróbál isteni békét teremteni ott, ahol emberi érzelmek dúlnak, a szeretet és valami emberfölötti megbocsátás szavával."

Forrás itt

Előzmény: agnescsillag (83)
agnescsillag Creative Commons License 2002.11.05 0 0 83
Hello Olvasók!
Volt két hét szabadidőm, és elolvastam a Kard és Kasza regényt. Nem semmi a vége! Mit szóltok hozzá?
Üdv.
csillag.
Előzmény: Törölt nick (82)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.22 0 0 82
Ezt igazából nem tudom. Idáig a Krátertől csak a "Hagyaték"-ot olvastam, amit ugye most adott ki a Mentor. Érdekes lesz összehasonlítani a két kiadást. A Mentor könyvek egységes megjelenésük miatt is jobban mutatnak a polcon. ;)

OFF
Most jelent meg egy CD (Sillye Jenő és a Testvérek együttes közösen), ahol megzenésített versek hallhatók, köztük Wass Albert két verse ("Véren vett ország" és az "Őszi dal")
ON

Előzmény: gringo (81)
gringo Creative Commons License 2002.10.21 0 0 81
Az a baj most már elkezdtem gyűjteni a Kráter félét, van olyan ami az egyikben szerepel, a másikban nem?
Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.21 0 0 80
Sziasztok!

Gondoltam, az alábbi hátha valakinek segítséget jelent.

A Mentor kiadó által idáig megjelentetett Wass Albert életmű-sorozat könyvei:

1. Mire a fák megnőnek (regény)
2. A kastély árnyékában (regény az 1. folytatása)
3. Tizenhárom almafa (regény)
4. Elvásik a verescsillag (regény a 3. folytatása)
5. Funtineli boszorkány I-II-III (regény 3 kötet)
6. Az Antikrisztus és a pásztorok (regény)
7. Jönnek; Emberek az országút szélén (2 regény)
8. Elvész a nyom (regény)
9. Csaba (regény)
10. Egyedül a világ ellen; Magukrahagyottak (2 regény)
11. Kard és kasza I-II (regény 2 kötet)
12. Adjátok vissza a hegyeimet (regény)
13. Átoksori kísértetek (regény)
14. Hűség bilincsében 1. (elbeszélések, novellák, karcolatok)
15. Hűség bilincsében 2. (elbeszélések, novellák, karcolatok)
16. Farkasverem (regény)
17. Rézkígyó; Te és a világ (1 regény; + kötelező életviteli szabályok!)
18. Vérben és viharban; Hagyaték (2 regény)

Jó olvasgatást!

Üdv.: boraka

nightwish Creative Commons License 2002.10.21 0 0 79
A Halálos köd nekem nagyon bejött, egy bűnügyi történetbe szövi bele Erdély sorsát, szerintem neked is tetszeni fog.

boraka: tisztelettel beszéltem mind a szerzôrôl, mind a műrôl. Elmondtam, mi tetszett, és azt is, mi nem. Te mit találtál sérônek benne?

Előzmény: gringo (78)
gringo Creative Commons License 2002.10.21 0 0 78
Na, hétvégén én is túljutottam rajta, nem ez a regény kötött le a legjobban, de alapvetően ez is tetszett, eddig amúgy a rézkígyóba tört bele majdnem a bicskám, ez azért lehet, mert alapvetően nincsen időm egyhuzamban elolvasni könyveket, max. ha szabira megyek.

Most nekiestem a Halálos Köd Holtember Partján című regényecskének. Ha így megy tovább végigolvasom az összes regényét, pedig a polcomról már kacsintgat pár egyéb új szerzemény is.........

Előzmény: nightwish (75)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.18 0 0 77
Talán egy kicsit más stílusban is elmondhattad volna a véleményed.
Szerintem Wass Albert megérdemli a tiszteletet.
Előzmény: nightwish (75)
Gurg Creative Commons License 2002.10.18 0 0 76
A zászlós jelenetet SZVSZ nem mai szemmel kell nézni, hanem az akkorival. Ma mást jelent amerika és hollywood, mint 1960-ban.
Előzmény: nightwish (75)
nightwish Creative Commons License 2002.10.18 0 0 75
Elolvastam a Magukrahagyottakat. Nagyon tetszik, hogy idôben és térben különálló mozzanatokon át vezeti a cselekményt egy adott vezérfonal mentén. Helyükön voltak a vissza-vissaztérô (újjászületô?) karakterek is. A csatajelenetek leírása és a levél, hát az nagyon-nagyon eltalált. Sajnos ellaposodik a III. és IV. részre a dolog.

Ami nem tetszik, hogy felváltva nyal Amerikának, illetve ostorozza, amiért cserben hagyta Magyarországot. Nem tudja elfogadni a tényt, hogy Amerikának nem volt kötelessége megmenteni Magyarországot, mert magasról tett rá, mi lesz vele. Kicsit idealista képet fest az öreg, a regény vége pedig a zászló átadásával egyenesen a legrosszabb hollywoodi filmek giccses jeleneteit idézi, nagyon propaganda ízű volt.

Előzmény: gringo (68)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.17 0 0 73
Javaslom, olvasd el a "Rézkígyó" regényt vagy a "Te és a világ" kötelező életviteli szabályok írásait.
Előzmény: nightwish (61)
Gurg Creative Commons License 2002.10.17 0 0 72
:) így van! :)
Előzmény: Törölt nick (71)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.17 0 0 71
Szerintem hasznos tudni, hogy vannak összetartozó könyvek. Erre még hajdanán Gurg kolléga hívta fel a figyelmemet. ;)
A "Mire a fák menőnek" folytatása "A kastély árnyékában".
A "Tizenhárom almafa" folytatása az "Elvásik a verescsillag".

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!