Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122852

Rudi ez a képen bérfőzde vagy ott van az a pénz amit egy egyszerű ember is tud áldozni ilyen hobbira?

Előzmény: foxrudi (122787)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122851

A rozsdamentes hamarabb elkopik, mint a saválló. 

Előzmény: vizimento (122850)
vizimento Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122850

Van esetleg valakinek ilyen főzője? Mennyire van megelégedve vele?

 

Tapasztaltabbak: mi a véleményetek róla így kép alapján?

 

Amennyit tudni lehet róla: 60literes, duplafalú, 1,5mm-es rozsdamentes anyagból készült (ez pl nem probléma? Amikor külön rákérdeztem, hogy rozsdamentes, vagy saválló, azt írták rozsdamentes...)

 

Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122849

  Kisgönci, 18hlf fért a 65%-os ból. Milyen lett ,többtényezős . Nem vagyok biztos, hogy kész tapasztalat gyűjtés, tudom itt szentség törés, de a középpárlat 81,3%-os volt. 4 szer volt tele. Érden készült 60 éves kádár készítette  10 éve, ízlése szerint égetett ,viaszolt. 

 

  

 

 

Előzmény: endrepp (122834)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122848

Pontosan nem tudom,csak azt,hogy Gyarmat mellett lakik(ott).

Előzmény: Szkajvolker Lajos (122847)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122847

Merrefelé? :)

Előzmény: foxrudi (122845)
buga1 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122846

A színe gondolom a hordótól lett ilyen... Vagy tévedek?

Előzmény: Törölt nick (122830)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122845

Hozzád Gombászok van közelebb!

 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (122844)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122844

Jajj, azthittem közelebb. :/

Előzmény: foxrudi (122843)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122843

Kb 50Km!A Fővárosnál!:-)

 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (122841)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122842

Tisztelettel  kérlek később válaszolnék.

Előzmény: Jani71 (122833)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122841

Gyarmattól mennyire laksz?

Előzmény: foxrudi (122838)
snapszmester Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122840

Kéznél voltál.

Előzmény: In Lak'ech (122836)
mili70 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122839

Nem tudok rajta elmenni.

Olvas, talán tud is dolgokat. Lehet, hogy nem is keveset.

De nem azért kérdez, hogy tanuljon belőle. Akkor nem így állna a dolgokhoz. Meglátásom szerint próbálja összezavarni a válaszadókat. Szerencsére eddig nem sok sikerrel.

Úgyhogy amíg nem változtat a stílusán, addig azt javaslom, hogy: DNFTT! :)

Előzmény: Törölt nick (122822)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122838

Az bizony!Azon belül is észak őrzője!:-)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (122831)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122837

Hát az elképzelésem,hogy finomításkor maximális tányérkapacitás ep elvételig,aztán középpárlatnál csak 1,v2,tányér,ésup közeledtével megint az összes tányérral választani a frakciót.

 Persze lehet rossz az elképzelés,mert tornyoshoz nincsen tapasztalatom,no de majd lesz!:-)

Előzmény: endrepp (122835)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122836

Ezt mér tőlem kérded? Én tudom, hogy Tolnától Baranyáig mindenhol ismerik. Felénk még olyan irodalmi hasonlatban is használatos, mint a "visongat, mint ligeti k**va a riglispíren" :-)

Előzmény: snapszmester (122829)
endrepp Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122835

Gondolkodom egy ideje, hogy mozdulok egy lépcsős felé, de attól féltem, hogy vesztem a 2x jellegét.

Körüljártam ezt a kérdést, amennyire lehetett, sajnos magyar nyelvű szakirodalom nincs. Arra jutottam, hogy a két eljárás között a lényegi differenciát a deflegmáció mértékében lehet megfogni, ezt aromás szeszek lepárlásával foglalkozó irodalmakban több helyen kifejtik.

 For aromatic spirits (i.e. brandy, run and whisky): All things being equal, a much lower reflux (i.e. 3 to 50%) will be required during a distilling run. Very low reflux ratios (i.e. 3-6%) will then simulate single distilling runs through an alembic still. Higher reflux rations (i.e. 30-50%) will simulate double distilling runs on alembic stills.

 Ha kézben tartod a deflegmáció mértékét és tudod kapcsolni a tányérokat, szimulálni tudod a kétlépcsőst. Az aroma profilt a nem-alkohol komponensek alakítják ki a lepárlásnál, az alkohol komponensek átmennek, az nem kérdéses.
Minél magasabb deflegmációval mész, annál közelebb kerülsz az 1x stílushoz, egyre tisztul az íz a fő alkohol komponensek körül, egyre jobban kidomborodik a fajtajelleg, jobban definiáltá válik. Ha csökkented és tányért kapcsolsz ki, csökken az alkohol fok, egyre több flegma jut a párlatba, olajosabb vastagabb lesz az íz, a vezéraromák elmaszatolódnak, komplexebb ízek jelennek meg, az aroma tovább tart, a szájban jobban rögzül, a jelleg vaskosabb lesz. Idén próbáltam szélsőséges értékek között variálni a deflegmációt (2x főző), szilvát alacsonyabbal képzeltem el, lekváros jelleggel, almát magasabban éles, vékony, törékeny ízekkel, működik, csak 2x főzőn macerás takargatni, méregetni a pistoriust.

Nem szükséges 2x főznöd, hogy a két stílus közé lődd be, nem is célszerű, mert 2x áthúzni a rendszeren van veszteség, kísérletnek persze jó.

Én erre jutottam.

Előzmény: foxrudi (122824)
endrepp Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122834

Hány literes a hordó? Milyen lett?

Előzmény: Törölt nick (122830)
Jani71 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122833

Mesélsz egy kicsit erről a hordós pálinkádról? Milyen lett?

Előzmény: Törölt nick (122830)
Jani71 Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122832

Sziasztok! Kationcserélő gyantából kb. mi az a helyes mennyiség, ami itthoni használatra reális?

Pálinkához, vízlágyításra, stb. (ugye jól gondolom, hogy a sima vízlágyításhoz is jó?)

A tejes derítésnek mi a fizikája, kémiája?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122831

Te nógrádi vagy?!

Előzmény: foxrudi (122827)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122830

Most vettem mintát a 2014 évi 65% -ra beállított eperfahordós szilvából, cirka másfél éves, és a hétfő este a füstről lekerült kolbászból.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: kopasz szuzukis (122823)
snapszmester Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122829

Vándor etnikum műveli, miért lenne lokális?

Előzmény: In Lak'ech (122828)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122828

....és Pest megyében is, a legészakibb részén. :-)

Előzmény: gabor0036 (122825)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122827

Nem csak ott!Nógrádban is!:-)

Előzmény: gabor0036 (122825)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 1 122826

Én 2012 évnél tartok a visszafele olvasgatásaimban de ezidáig nem találkoztam ilyen taggal!!!! Szerintem egyedi eset! Orvosi! Vajon hol volt eddig? Magot kutatott vagy fúziót keresett?

gabor0036 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122825

Te tuti borsodi vagy! Csak itt ismerik a ringlispírt! :))

Előzmény: kopasz szuzukis (122821)
foxrudi Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122824

Igen azért.Kíváncsi vagyok a kisüsti jelleg,és az egylépcsős közötti ízvilág ötvözetére ily módon.Mi,hogyan változik.

Előzmény: endrepp (122815)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.02.03 0 0 122823

Egyszerűen megfogalmazva a tányéros kolonnák mibenlétét:

Ahány tányér, annyi desztillálóberendezés, annyi "lépcsős" a főzés.

Tehát egy kéttányéros kolonnával szerelt főzőüst olyan, mintha 3x főznéd ki a matériát.

A töltetes kolonnáknál kicsit bonyolultabb az átváltás, de nem is az a cél, hogy tudományoskodjunk. Inkább csináljunk finom gyümölcsből finom páleszt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!