Jó múltkor csináltunk egy almapálinka versenyt a komámmal!Azt gondoltam jó pálinkám van és esélye sincs! Megjelöltünk a poharakat és kitöltve az asztaltársaságnak ,csúfos vereséget szenvedtem egy kuktától és a komámtól! Varázslatosan szép almapálinkát főzőtt ,nagyon egyszerű készülékkel!
Most kóstoltam egy lépcsőst. Savallo eszközök, hűtheto erjeszto tartály. Milliárdos beruházás. Kukában is jobb barackot főznék. Nem elírás. És sajnálom, pedig irigyelni kellene. Már cefre vagy a gyümölcs hibás.
Ez is megítélés dolga. Van akinek az elfogadható is jó, de szerintem nagy különbség van az elfogadható és a jó között. És akkor még ott van a kiváló. Az pedig nem a kuktából jön ki szerintem...DDD...
Egyébkén én azért tudom szinte csurig tenni, mert az üstön a fedőm nem lapos, hanem domború. Így aztán a cefre ha fel is megy az üstfedőbe, még mindig ott van a magas sisak deflegmátornak. A Pistórius-ról nem is beszélve.
........de itt az epernél, azért szilikont is tettem rá..
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Elég egy lapos fedő is . Emlékszel Te mondtad annó a "sisakomra" ,hogy az inkább csákó! :-)
Namármost én van mikor teli rakom az üstöt és tudom ,hogy Te is, más ne tegye! Teljes felülete összecsapva cefrével ,szinte nem érintkezik a gőz a rézfelülettel és mégis van deflegmáció úgy hogy le van takarva kívülről is! Gondoljunk a sok kuktára sok sisak nélküli söröshordóra , ki merem jelenteni ,jó cefréből jó pálinkát lehet főzni ezekkel is!
Na akkor pont itt jön be " az ízlések és pofonok" szindróma. Mert ha elfogadjuk, hogy a deflegmátor, ha jól van az üsthöz méretezve (üstfedő+sisak űrtartalma=az üst 15-30%-a), akkor normálisan teszi a dolgát, vagyis a belső felületén kicsapódó "dzsuvákat" visszacsorgatja az üstbe. Hiszen pont erre találták ki már több száz évvel ezelőtt. Mert ha nem így lenne, akkor elég lenne egy lapos fedő is, nem igaz?
Így aztán ezek az anyagok ott maradnak a cefremoslékban és nekem egyáltalán nem hiányoznak az alszeszemből, de gondolom másnak sem. És mivel a moslékot is én szoktam kiönteni, abban nem nagyon érzek illatos anyagokat, tehát joggal feltételezhetjük, hogy azok átmentek az alszeszbe.
Akkor ezek szerint van aki "dzsuvásabban" szereti a pálinkát, talán mert az egy kicsit jobban hasonlít a régiekre, ezt én nem tudhatom.
Talán azon érdemes lenne elgondolkodni, hogy a főzéskor-finomításkor, milyen a főző közvetlen környezetének a hőmérséklete, mert a deflegmáció mértéke végül is ettől is függ, nem csak a felület nagyságától. Vagyis ha jól szigetelt az üstünk és hideg helyiségben főzünk, akkor a deflegmátornak
erősebb a hatása, vagyis kisebb is elég, mintha melegben főznénk.
Főleg akkor érdekes ez, ha nincs semmi az üst körül és a felszálló forró levegő, melegíti az üstfedőt és a sisakot is. Nem nehéz belátni, hogy itt már jelentősen csökken a deflegmáció mértéke, tehát nagyobb felület kell az azonos eredmény eléréséhez.
Véleményem szerint minél nagyobb a deflegmátor hőmérséklete annál jobb a pálinka minősége. Viszonylag alacsony hőmérsékletű deflegmátor károsan töményít.
Igen,de ez egy főzdére viszonyított adat.Nálunk a (hozzánk közeli) főzdében 400-as az üst viszont 7m hosszú a páracső.Finomítvány 80-86 között indul.Pisztóriusz sisakban,és fölötte egy.Az én 100-asom 35-ös 2m hosszú páracsővel és ugyan ezen pisztóriusz rendszerrel van szerelve.Finomítvány ugyan ez.Észrevételem,cefrefőzésnél nem igazán veszem észre az alkoholfok különbséget,viszont a cefremoslék azóta sokkal neutrálisabb illatú,mint a tányérok használata előtt.
Bgyarmaton egy bérfőzdében van egy Hagyó féle lencsefejes kétlépcsős kukta,pont olyan,mint a Szicsek féle újított főzdében.
Nos ez a rendszer is 78-82°körül indul finomításkor pedig ott nincsen vizes deflegmátor.Szerintem Szicsek úr a 70-75 alkoholfokot, nem,a még be nem üzemelt új berendezésekre értette egy riportfilmében,hanem a régi berendezésére.
Voltam ott szétnézni,azért tudom.
Mérnöki számításokat lehet ugyan végezni,de hogy a párlat ízére mi van jótékonyabb hatással,az anyagi,technológiai variációk tömkelege mellett,azt csak a kóstolás dönti el.
Itt pedig belép,az ízlések,és pofonok verzió.
Így hát el is jutottunk ismét oda,hogy........halad szépen,a véget nem érő történet! :D :D