Keresés

Részletes keresés

megint itt vagyok Creative Commons License 3 napja 0 0 161456

Őrjárat az égen c. tévéfilm sorozat.

 

https://www.youtube.com/watch?v=MHaDDkEMy54

 

Ja, nem!

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

jklmn Creative Commons License 3 napja 0 0 161455

A süttői Duna lőtéren.... A 197-ből még mindig nincs egy sem?https://www.facebook.com/tataidandar/photos/pcb.3521362774574119/3521360804574316/

jklmn Creative Commons License 3 napja -1 0 161454

Az már részletkérdés, hogy 10 liter permetlevet függesztek rá és megcsinálom az őszi lemosó permetezést, vagy 10 kiló Semtexet megfelelő gyújtóval. 10 kiló megfelelő helyen robbantva csodákat képes művelni. Vagyunk néhányan, akik ilyen "szenzitív" pontokat ki tudunk jelölni.

Előzmény: _Berci (161449)


jklmn Creative Commons License 3 napja -1 0 161453

Az ERIP markánsan VSZ fogalom. A JTAC már NATO. Valójában tűztámogató képességek egy leszűkített területéről szól. Az igazi tűztámogatás az nem a különleges erők képességéről szól, hanem egy felmenő rendszer (szakasz, amiknál) század, zászlóalj tűztámogató csoport, dd (e), ho, hdt tűzkoordinációs részlegig.Ezek a tűztámogató csoportok(Fire Support Team, FIST) nem légierőre vannak kihegyezve, hanem univerzálisak. Járművükön van egy kombinált műszer, mely képes a cél koordinátáinak meghatározására lézertávmérővel, plusz képesek a célokat megvilágítani lézerrel a tüzérség és a csapatrepülők precíziós lőszerei, rakétái számára. Magyarul egy amerikai század tűztámogató csoport képes a század, zászlóalj aknavető üteg, dandár tüzér osztály, ho. sorozatvető üteg,  tüzét a célra vezetni, képes Apache helikoptert, A 10 repülőt, F16 repülőt a célra vezényelni, azok precíziós lőszerének a célt megvilágítani. A közvetlen légi támogatásnak van a NATO-ban elfogadott meghatározása: Closed Air Support, CAS, magyarul ez az, amit a VSZ ERIP-ek művelnek 2020-ban Isten és a fényestekintetű hasanagy legnagyobb dicsőségére.

Platon Creative Commons License 3 napja 0 0 161452

A drónok rákfenéje az elektronikus hadviselésre való nagyfokú érzékenységük. Komoly ellenség ellen ezért nem igazán hatásosak. Viszont COIN-ra egyenlőre jók. Azonban a gps zavarók és egyéb hasonló eszközök egyre nagyobb penetrációja mellett hamarosan már arra sem. 

Előzmény: Biga Cubensis (161448)
megint itt vagyok Creative Commons License 3 napja 0 0 161451

"...zavarták őket és lezuhantak."

 

Nem mindegy? Egyébként minden olyan objektum, ami valamilyen jelet sugároz könnyen bemérhető. Csak az nem mindegy, hogy ki a gyorsabb? A repülő objektum, ami már elküldte a képeket a koordinátákkal együtt, vagy az elhárító rendszer.

Előzmény: Biga Cubensis (161448)
megint itt vagyok Creative Commons License 3 napja 0 0 161450

Én aljasabb lennék. Amelyik városban stadion épülne, azt a helyiekkel fizettetném meg sportfejlesztési adójellegű hozzájárulás címén. Meglátnánk, meddig tűrné a lakosság.

Előzmény: Sokat látott (161446)
_Berci Creative Commons License 3 napja -2 0 161449

 

Ezért is írtam, hogy felderítő drónok már most szükségesek ...

 

Felderitö dronokat nehanyszaz EURO-ert lehet vasarolni ... kicsit jobb minösegüt pedig nehany ezerert ... gyakorlatilag barkacs/hobby aru szintje ...

 

Előzmény: Biga Cubensis (161448)
Biga Cubensis Creative Commons License 3 napja 0 0 161448

Ezért is írtam, hogy felderítő drónok már most szükségesek (pár kisebb mintha már lenne is?), én arra célzok, hogy az ilyen Bayraktar kaliberű drónok kellenek-e egy Mo méretű költségvetéshez.

Az ellenük való védekezésen viszont tényleg lehetne agyalni, az nem kerülne sokba :) 

Egyébként nem tudom, hogy rosszul gondolom-e, de lelőni őket a jelenlegi légvédelmi eszközök nagy részével is le lehetne, "csak" a felderítésük problémás? 

Vagy a másik lehetőség, hogy a zavarórendszerekre rámenni, bár ez sem olcsó dolog.

Itt pl írják, hogy az oroszok kilencet lelőttek az örmény határnál, de a cím félrevezető, mert nem lelőtték, hanem zavarták őket és lezuhantak.

https://eurasiantimes.com/russia-shot-down-a-total-of-nine-turkish-bayraktar-drones-near-its-armenia-military-base-russian-media-reports/

Előzmény: jklmn (161444)
Platon Creative Commons License 3 napja 0 0 161447

Legalábbis ez volt az Ukrán narratíva. 

 

Valójában meg a 25. légi mozgékonyságú zászlóalj állományának és tisztjeinek a java felszerelésével együtt átállt a szeparatistákhoz, mert éppen oroszok által kiképzett Dnyipropetrovszki oroszokból álló alakulatról volt szó.

 

Ha meg esetleg a 2014 Július/Augusztusi akcióra gondolsz az a 95. légimozgékonyságú zászlóalja volt. Állítólag. Merthogy valójában az Ukrán TV stúdió kívül, jó eséllyel meg sem történt. Elég valószínűtlen hogy ezt úgy meg lehetett volna lépni hogy az SMM ne vegye észre. Márpedig az OSCE jelentésekben nyoma sincs hogy az Ukránok éppen 170 km mélyen áttörik a frontot. :) 

 

Semmi nyoma az OSCE jelentésekben -> Nem történt meg.

 

Itt lehet keresgélni utána, hátha valaki megtalálja :) 

 

Amit találsz benne az a bekatlanozott Ukrán sorkatonák és állásaik lassú de biztos felszámolása.

 

 

 

Előzmény: jklmn (161444)
Sokat látott Creative Commons License 3 napja 0 1 161446

Nálunk a stadionépítés előbbre való holmi vaskupolánál. Pécsett a megkérdezettek 64%-a ellenzi a stadion építést, ennek ellenére a fővezérség úgy döntött, hogy a pécsiek stadiont kapnak-természetesen a magyar adófizetők állják a költségeget. 

Előzmény: jklmn (161444)
_Berci Creative Commons License 3 napja -2 0 161445

 

... szerintem kár nekünk ezzel a drónnal ennyit foglalkoznunk.

 

Ez csak hozzaallas kerdese. Ha Magyarorszag haditechnikat ~3 milliard EURO-ert kivan összevasarolni mas orszagokbol, akkor pl. ilyen jellegü (kicsi) dronokra forditott összegre eleg lenne ~100 millio EURO (ami a bevasarlasi összeg ~3-4%-a). Ezert kaphatna ~15-20 dront (meg remelhetöleg municiot is hozza). 

Vagyis, ha van píz, akkor igy is, meg ugy is lehetne dönteni.

 

Ennek ellenere, itt lathato a piacon letezö dronok "bestseller" listaja. Akaras eseten pl. ebböl lehetne csipegetni ...

 

Top 10 Military Drones in the World | Best Unmanned Combat Aerial Vehicle (UCAV) 2019

 

https://www.youtube.com/watch?v=tfVIrJmScUw

 

Előzmény: Biga Cubensis (161441)
jklmn Creative Commons License 3 napja -1 2 161444

Mi, kutyások szoktuk mondani, hogy lehet kutya nélkül is élni, de minek. 2014-ben az ukrán légi mozgékonyságú hadosztályt, amelyik helyreállította az eredeti állapotot a keleti területeken, az orosz modernizált haderőből megindított 6 zászlóalj harccsoport verte szét a mögöttük lévő hatalmas tűztámogatással. A tűztámogatás világszínvonalú volt, drón derítette fel a célokat, automatizált tűzvezető rendszer tömeges csapást mért az ukrán állásokra kazettás lőszereket alkalmaztak és meglepően nagy mennyiségben precíziós lőszereket is.A termobárikus volt a legfájóbb, mert a fedezékben lévő ukrán erőket is elpusztította. Az utóbbi háborúk tehát a drónokról szólnak, aki ébred, az meg a drónok elleni védekezésen meditál. Ha én HM lennék, rohannék Tel Avivba tanulmányozni a Vaskupola rendszert.

Előzmény: Biga Cubensis (161441)
Platon Creative Commons License 3 napja 0 0 161443

Nézd, továbbra se látom a török sikert, amikor az egésznek annyi eredménye lett, hogy elvesztettek egy stratégiai csomópontot.

 

Lassan de biztosan szorulnak vissza szíriában, és bármivel is próbálkoznak, jön Putyin, Erdogán meg visszakozik.

 

És nem. Az orosz diplomácia célja nem Idlib észak megtisztítása, az csak marginális szempont. Az orosz diplomácia célja a Szír szuverenitás megőrzése, a terrorizmus és az USA visszaszorítása ÉS Törökország leválasztása NATO-ról.

 

Nagyon sikeres projekt mind. 

 

Előzmény: Cs_ (161442)
Cs_ Creative Commons License 3 napja 0 0 161442

Ezt írtam:

 

Kezdődött azzal, hogy Idlib ellen a szír kormányerők nagyszabású sikeres támadássorozatot indítottak 2019 végén, februárban lebombáztak 30+ török katonát.

 

 

Vessző!!!! ez egy felsorolás, hogy mivel kezdődött a balhé. Fogalmazhattam volna egyértelműbben is ez kétségtelen, de ne csináld már ezt, meglehetősen köztudott, hogy február az nem az év végén van.

 

 

Erdogan nem másnap ment Moszkvában, február 28-án, amikor kezdődött az egész, akkor beszéltek Putyinnal, hogy hamarosan találkozni fognak. 1 hét múlva találkoztak. Az orosz katonai delegáció, a részletek kidolgozására, meg Ankarába ment.

 

"Szóval a vége az lett hogy a törökök elvesztettek egy stratégiai fontosságú csomópontot és kénytelenek voltak leállni. Ráadásul az M4 autópálya is közös török orosz ellenőrzés alá került, azaz a terroristák többé nem tudják használni."

 

Erre, illetve a hasonlóakra írtam, hogy szépségtapasz. Mert hát itt nem az volt a cél, hogy itt-ott orosz ellenőrzés legyen, meg egy-két várost, meg közlekedési csomópontot visszafoglaljanak a szírek, hanem MINDENT.

Előzmény: Platon (161439)
Biga Cubensis Creative Commons License 3 napja 0 0 161441

szerintem kár nekünk ezzel a drónnal ennyit foglalkoznunk.

nekünk bőven elég pár felderítő drón, a csapásmérő drón egyelőre a nagyhatalmak/diktátorok költséges hobbija.

foglalkozni velük, nyomon követni fejlődésüket természetesen szükséges, de egyhamar ilyenekre nem hiszem, hogy költünk.

Előzmény: _Berci (161440)
_Berci Creative Commons License 3 napja -2 0 161440

A türük drone ... meg annak szemrevetelezese ...

 

Bayraktar TB2 UAV Reached 100.000 Flight Hours

 

https://www.youtube.com/watch?v=1lyydF_NlMc

 

Platon Creative Commons License 3 napja -1 0 161439

Operation spring shield

 

Az idén volt. Te 2019 et írtál. Akkor is volt hasonló incidens.

 

Úgy látom kicsit összemosódik itt a kettő. 

 

Idén tavasszal Erdogan "fel akarta szabadítani" Idlibet, de anélkül hogy bármi eredményt elért volna egy hét után le kellett állnia mert Moszkva leállította. Az egyetlen változás annyi volt hogy a Törökök támogatta terroristák elvesztették a stratégiai fontosságú Saraqib városkát az M5 autópálya Latakia felé (M4) vezető leágazásánál.

 

Szóval a vége az lett hogy a törökök elvesztettek egy stratégiai fontosságú csomópontot és kénytelenek voltak leállni. Ráadásul az M4 autópálya is közös török orosz ellenőrzés alá került, azaz a terroristák többé nem tudják használni. 

 

Putyin konkrétan magához rendelte Erdogánt Moszkvába, aki mindent félredobva már másnap oda is utazott és leállított mindent még mielőtt hazarepült volna.

 

 

Előzmény: Cs_ (161438)
Cs_ Creative Commons License 3 napja 0 0 161438

Olvass kérlek utána, mielőtt válaszolsz. Az Operation spring shield  közvetlen oka az volt, hogy lebombáztak a szírek 30+ katonájukat. Ezt még az orosz sajtó is megírta.

 

 

"A sztori vége meg az lett hogy az Oroszok megegyeztek Erdogánnal. Erdogán feladta a birodalmi ambícióit egy buffer zónáért. Szíria él és virul, az USA meg elárult a kurdokat is ahogy szokta a "szövetségeseivel"."

 

 

Mi volt az oroszok által támogatott szír kormányerők célja? Felszámolni Idlib tartományban, az utolsóként még meglévő, törökök által támogatott lázadó erőket. Mi volt a törökök célja? Ezt megakadályozni, a szíriai pozíciók megtartása.

 

Mi lett a végeredmény? Fegyverszünet, minden maradt a régiben, a szír kormány meg így járt. Ezt azért elég nehéz eladni, hogy nagy orosz győzelem történt, mert inkább beleharaptak a kevésbé fájdalmas ujjukba, némi szépségtapasszal. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Platon (161435)
Platon Creative Commons License 3 napja -1 0 161437

Ja igen, a Tálibok Nadzsibullah után jöttek és az USA-Pakisztáni koalíciót verték ki az országból, mert már nem volt pénzük, Nadzsibullah bukásával elzárták a pénzcsapot, és rögtön össze is omlott az egész a lakosság támogatásának a hiányában. Pedig a tálibok aztán nem voltak egy jól felszerelt banda, szemben az USA pénzből felápolt Mudjahedin hadurakkal.

 

A Tálibok a helyi Afgán talpasok voltak akik USA terrorista kiképzéssel a hátuk mögött, fogták a kalasnyikovjukat amikor a hadurak már nem tudták fizetni a bérüket és önállósodtak. 

 

 

 

 

Előzmény: Hehe164 (161427)
_Berci Creative Commons License 3 napja -2 0 161436

 

Mondtam én, hogy Oroszország Európa lerohanására készül?

 

Ugyan nem mondtad, de nem nagyon lehet Europara mas közvetlen "veszelyforras"-t talalni (egy hadsereg ugye a veszelyforrasokkal keresgelesevel foglalkozik ... aztan a kihivasokra keszül). Kina, szerencsere jo messze van, ugyhogy az (egyelöre) nemigen jön szoba a "közvetlen lerohanas" területen ... ugyanis jo sokaig kellene rohanniuk ...

(Most es itt ne hozzuk szoba az "interkontinentalis" törteneteket, mert arra Magyarorszag nem nagyon keszül ... es az emlitett megrendeleseivel csak szarazföldi akciora lesz kepes ... illetve ez a "fö csapasirany", amibe belevag (Leo2, PzH2000, Lynx, szarazföldi tamogato helikopterek ...) ezt mutatjak.)

 

Előzmény: megint itt vagyok (161430)
Platon Creative Commons License 3 napja -1 0 161435

2019 végén, februárban lebombáztak 30+ török katonát. A törökök erre válaszul és kisegítve a vereségre álló szövetségeseiket, elég renden leradírozták az oroszok által felerősített szír légvédelmet és mellette a szárazföldi erőket is.

 

Ne viccelj már :) Semmi ilyesmi nem történt.  Visszalőttek, ők is megöltek pár szír katonát, majd feladták. Nézd meg hol van a front ahhoz képest. A Szír légvédelem meg köszöni jól van.

 

Operation spring shiield. 

 

Egy hétig tartott....  A harmadik napon Erdogán már buzgón mentegetőzött Moszkvának, és gyorsan le is állt.

 

Erdogán nem zárt le semmit. Soha szóba sem került hogy Erdogán lezárná a Boszporuszt, ez sima amerikai dezinformáció volt. Nem tűnt fel hogy ez csak és kizárólag a kézi-vezérelt USA tulajdonú sajtóban jelent meg? No és persze azóta is folyamatos az orosz katonai forgalom a Boszporuszon, de nyilván megint az USA hazugsággyár mond igazat :)

 

A sztori vége meg az lett hogy az Oroszok megegyeztek Erdogánnal. Erdogán feladta a birodalmi ambícióit egy buffer zónáért. Szíria él és virul, az USA meg elárult a kurdokat is ahogy szokta a "szövetségeseivel".

Előzmény: Cs_ (161426)
megint itt vagyok Creative Commons License 3 napja 0 0 161434

És egy megrendelt hozzászólás a Magyar Nemzet fészbuk oldaláról:

 

"Par szóval gazdakitanam a hozzaszolasokat!Törökorszag nagyon sokszor akarta vasarolni usa patriota rendszer csak hiaba vagyunk szövetsegeseg hiaba volt penzük ra, szenatus mindig vissza utasitotta es elaltak eladasrol, Törökök parhuzamosan fejlesztenek sajat rendszerüket es sajat vedelmük miat szuvenir joguk sajat orszaganak vasarolhat es vasarolt oroszoktol hangsulyozom legi vedelmi fegyvert, Usanak azert nem tetszik mivel altala adot fegyverek illetve radarok nem eszleli vak ra valik ha ök engedely nelkül orszagunk legteri hasznalataban, sok szor engedely es jelentkezes nelkül kovboyodas meg szúnik. Semilyen erö es szankcio Erdogan elnököt nem tudta vissza leptetni, Erdogan monta obama ota szerettünk volna vasarolni de szövetsegesúnk usa ez akadalyozot, masik incirlik bazis azert van ott mivel usa altal anno hideg haboruban oda allitott közel 100 atom töltetü raketat vedenek, ezzel együtt orosz raketak egy resze Törökorszagba van iranyitva, hagy vigyek a bazis ezzel együtt atom töltetü szarukat is onnan. De miert nem izraelba viszik??? Latszadba hiaba van orszagok szuveniritasa gyakorlatba nagyon keves orszagnak letezik. Pont Erdogan Törökorszagot rajuk nem halgatva gyakorlatilak is szabadit. Fegyveres Dron rendszerünk most jelenleg vilag leg jobja, vilag katonasagi törtenelmiben elsö dron tamadasokat had rendbe allitott es sziriaban orosz legi rendszer megsemmisitette, vilag elsö fegyveres pilota nelküli dron hadsereg mar aktivan müködik, 1 meter pontossaggal müködig, tovabbi okos raketak es rengetek vedelmi fegyvereket kezdek gyartani, amit szövetsegeseink nem attak akkor csinaltunk magunk , sajat helikopter mar kesz es masodik verziojat is keszutettek, Tenger allatjarok sajat tankunk is keszen van, 2023 sajat hadi 5.generacios repülögepünk is kesz lesz amit tavaj Franciorszagban fegyver kiallitason bemutattak vilagga, sok mas nano teknologiaval müködö renszer epitenek es fejlesztenek, lazer agyunk 5 km tavolsagik müködik . Sajat elektromos auto gyarunk epül mar bemutattak leendö modeleket TOGG neveben. 5 csillagos szallado szintü korhazaink es sajat fejlesztesü lelegeztetö gepeinkkel van felszerelve, Nalunk 3 nap allat MR vagy Ultra hanra kerül a beteg , lehet hogy ejszaka 3 orakor kapnak idöpontot de 24 oras szolgaltatas van. Erdogan elnököt ezert nem szeretnek, egyedül 51 % voksot kap közel 30 millio ember csak ra szavaz de öt neveznek a diktaturanak, probalnak segitsegükkel puccscsal tavolitani de nep ellen al es mellette alva elharitoottak, minden iskolaban diakok asztalon kapnak tankönyveket 1 tabletot ingen hizzs teszem több diakunk van mint egesz magyarirszag lakoi. Ugy hogy haladunk remelem magyarorszag is igy haladni fog erös orszag lesz es kintiek kedvere nem fog törtenni benti politika hanem csak magyar nepi lesz döntes. Tisztelettel"

 

Tőle: https://www.facebook.com/profile.php?id=100001614307536&comment_id=Y29tbWVudDo3NzgyMDU2MDMwMjQ3OTlfNzc5OTcwOTI2MTgxNjAw

Előzmény: megint itt vagyok (161433)
megint itt vagyok Creative Commons License 3 napja 0 0 161433

Törökország, NO COMMENT!

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/teszteltek-a-torokok-az-orosz-sz-400-ast-8827460/

 

Tesztelték a törökök az orosz Sz–400-ast

Platon Creative Commons License 3 napja 0 0 161432

Olaj nélkül megáll a hadsereg akármekkora támogatásod van. 

 

És igen, pontosan ez történt a rendszer stabilizálódott egészen addig a pillanatig amíg volt olaj. Ahogy elfogyott győzött a nagyobb pénzből harcoló USA-Pakisztáni-Szaudí intervenció.

 

 

Előzmény: Hehe164 (161427)
megint itt vagyok Creative Commons License 3 napja 0 0 161431

Vagyis demonstrációs sétát tettek a városban. Nekem más emlékeim vannak a menetgyakorlatról, nem sétagalopp, hanem sáros, mocskos nehéz terep, teljes menetfelszereléssel.

Hobbi katonák.

Előzmény: jklmn (161428)
megint itt vagyok Creative Commons License 3 napja 0 0 161430

Mondtam én, hogy Oroszország Európa lerohanására készül? Tekints vissza a II.VH-ra! A koalíciós erők azonnal elkezdték a helyi közigazgatás kiépítését, addig, amíg a politikai rendezés folyt. Ezután adták át az önrendelkezést az adott állam államigazgatási szerveinek. Addig katonai közigazgatás volt.

Előzmény: _Berci (161429)
_Berci Creative Commons License 3 napja -2 0 161429

 

A katonák megnyerik a háborút, de már azonnal kész kell lennie a politikai rendezés tervének.

 

Node, ha ezt allitod (es valoban igy is gondolod), akkor ez egyben azt is jelenti, hogy az oroszoknak teljesen ertelmetlen lenne Europat "lerohanniuk" (illetve mindezt megprobalni, barmilyen fegyverek is allnak rendelkezesükre ... es az "ellen" szamukra barmennyire erös is, vagy gyenge ... összevetve a szarazföldi tamado kepessegükkel), mert utana keptelenek lennenek az övéknel egy nagysagrenddel nagyobb (es erösebb) gazdasag, meg a ~3-4-szer nagyobb lakossag eltiprasara, ellatasara, stabilizalasara. A "siker" mindössze abbol allhatna, hogy rövid idöre egy kis "atlanti" levegöt sziv6nanak ... Eppen ezert elegendö, ha a NATO (kesöbb EU-haccsereg) formalis (de modern es funkcionalis) 1segekböl all ... a merete pedig akkora legyen, hogy senki ne bocsatkozzon "kalandba" vele szemben ... (igy lehet a leghatekonyabban egy "elterebelyesedett szarazföldi tamado" jellegü hadseregnek "allj"-t parancsolni).

 

(Ugyhogy a törtenelem nem fogja magat ezen a területen megismetelni ... es nem lesz megegyszer az 1944-1945-ös ev "reloaded".)

 

Előzmény: megint itt vagyok (161425)
jklmn Creative Commons License 4 napja 0 0 161428
Hehe164 Creative Commons License 4 napja 0 0 161427

Ha annyira stabil és népi támogatású lett volna az a rendszer, akkor nem összeomlik, hanem stabilizálódik az oroszok kivonulásával...

Amerika ide, vagy oda.

És nem lett volna tálib állam.

Előzmény: Platon (161419)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!