Ha csak horizontális panorámát akarsz készíteni pár képből, akkor az úgy van, ahogy scarabeus leírta. Annyival egészíteném ki, hogy (akár kézből is) portréállásban szoktam ezeket meglőni, (átfedést pedig szemre) így nagyobb lesz a mozgástered a készrevágáskor.
A pontos fokbeosztásnak gömbpanoráma esetén van jelentősége, pl. én a Nikon 10-24 optikával 10 mm-es állásban horizontálisan 8 képet lövök, 45 fokban felfelé és lefelé pedig négyet-négyet (x3 bracket miatt)
Bár én inkább technikai gömbképeket szoktam néha készíteni:
Márpedig kb. ennyi, legyen úgy 20-25% átfedés két kép között. Hogy ez fokra mennyi, az kiszámolható az adott látószögből, de a képen lévő tereptárgyak helyzetének figyelésével is összehozható, úgyis csak kb. kell.
gömbpanorámában is sok profi van itt, lehet, akkor itt a kérdésem megválaszolása egyszerű lesz...sima egyszerű 3 vagy 5 képes panorámákat szoktam néha készíteni, általában szemre és a segédvonalak segítségével megfelelő átfedéssel a kiszemelt látószögnek és témának. Azonban van, hogy előfordul, hogy kevés lesz az átfedés.
Kérdésem, ha már ilyen szépen be van osztva sok gömbfej alja, akkor van e olyan segédlet vagy tábla, amely megmutatja, hogy pl. 10 mm-en vagy 200mm-en az adott látószöggel 3 képes panorámához a megfelelő minimális átfedéshez mennyit kell precízen fokban fordítani a gépen? vagy van e esetleg valamilyen bevált átlag számos módszer?vagy a panorámátelőre lemozgatva figyelni a skálát és osztani meg kivonogatni?
Nem feltétlenül kell egyszerre négy kamerával fotózni. Költséghatékonyabb ha három vagy négy egymást követő éjszakán ugyanonnan, ugyanolyan beállításokkal fotózol az egyes égtájak felé. Ha az exponálást mindig négy perccel korábban kezded mint az előző este akkor a csillagok ugyanabban a pozícióban látszanak majd az égen:
Használ valaki Kolor Panotourt? (v2.0) a kérdésem a következő lenne: Hogy lehet beállítani, hogy ne Multiresbe képezze le a gömböt, hanem hagyományos normál módba, azaz 6 db képet?
Keresek gömbpanoráma készítéshez képeket, mivel nem áll rendelkezésemre az ehhez szükséges technika. Ameddig ez nem változik addig tudnék gyakorolni ezekkel a képekkel.
Ha esetleg több is lenne akkor a VT előállítás gyakorlás is megoldódna. :)
Sziasztok Ezt a kiegészítő Sport/webkamához használnám. Fotó átalakító progamot találtam de videó átalakító programot nem. Tudok esetleg ilyen programot ajánlani ami windowson fut, vagy csak iphonon van ilyen?
Egy kis segítségre lenne szükségem, belefutottam ugyanis egy érdekes problémába:
Sima, 360 fokos körpanorámákat szoktam készíteni, melyet Hugin segítségével rakok össze. Windows alatt a legfrissebb stabil változatot használom, itt nincs is semmi problémám, a képeket betöltve, automatikusan kontrollpontozva majd manuálisan optimalizálva tökéletes végeredményt kapok (átlagos kontrollpont távolság illesztés után 0,5-1 pixel. A végeredmény utómunkát nem igényel (illesztés és blending tekintetében). A GPU-s gyorsítás működik és gyors is a feldolgozás.
Megpróbáltam ugyanezt Linux alatt is és itt gondjaim vannak. A legutolsó (2013-as) Hugint használom, melyet a Synaptic mutat és telepíteni enged.
Ugyanazokat a képeket használva, ugyanúgy automatán kontrollpontozva, ugyanolyan módszerrel manuálisan optimalizálva a végeredmény használhatatlan. Az átlagos kontrollpont távolság 15-20 pixel körüli, a legnagyobb 40-50. Az előnézeti képen fel sem ismerhető a panoráma, teljesen zagyvalék az egész. Az objektív paraméterekre is irreálisan magas értékeket állít be (két nagyságrenddel a windowsos értékek felé). A GPU-s gyorsítás nem működik és borzalmas lassú az egész feldolgozás. Ez utóbbi is kellemetlen, azonban az még inkább, hogy képtelen vagyok használható eredményt elérni.
A lényeg a lényeg: Összefűzhető, panorámatúrát szeretnék készíteni. Mindkettő tudja, de a Pano2Vr sokkal olcsóbb. Mivel jobb/több a Panotour? Érdemes-e többet kiadni érte? Tapasztalat? Pro/kontra?
Manfrotto 338 típusú szintező fej eladó kihasználatlanság miatt, gyönyörű, új állapotban, dobozával és papírjaival együtt. Terhelhetősége 15 kg, vagyis nagyméretű teleobjektíves panorámák precíz beállításához is jól használható. Legolcsóbb bolti ára is 30 eFt felett van. Elvihető 19000,- Ft-ért.
Én azt vettem észre (és valahol olvastam is), hogy a Viewpoint (eltolt nadir) képet célszerű csak azután hozzáilleszteni a projecthez, ha a panoráma már készen van.
Esetleg PS-ben is meg lehet oldani a Clone-al, én logót szoktam alulra illeszteni.
van egy panoráma fejem amivel készítgetem a képeket egész jól összeállnak már a panorámák szerencsére , 1dolog még nem akar jól összejönni az hogy lefelé hogy fotózzak? az állványt hogy tüntessem el a képről?
Hogy érdemes fotózni milyen praktikával hogy jó legyen? készítem úgy képet hogy az állványt arrébb hoztam és lefelé fotóztam egyet de akkor a (nodális pont) megváltozik és így nem lehet jól összefűzni a képet.
Mivel nálam nincs kihasználva, ezért eladó egy Raynox DCR-FE180PRO előtét + 67-62 step down konverter. Irányár: 30k. Érdeklődni lehet mailben, vagy harminc-311-nulla-874.
Imádok panorámázni eddig csak simán a 16f28at használtam és általában 7-8-9 függőleges képekből állítottam össze a panorámáimat ami sok utómunkát igényelt. Ezzel szemben most már a halszem előtettel kicsit megkönnyíti a dolgom, 3 képböl áll össze ez a kép :)
Ja igen, az összerakáson kívül semmi mást nem csináltam vele - direkt. Arra voltam kíváncsi, hogy egy jó állványfejjel mennyire lesz képes pontosan összerakni a program.