Keresés

Részletes keresés

S.TAJCS Creative Commons License 2001.01.15 0 0 149
Kedves Péter!
Jól esett volna, ha a nekem nyitott ablakban üzentél volna. Képzeld el, mikor kaptál volna választ, ha nem kiváncsiskodom?!

Az ünnep pedig tényleg véget ért, nekem már csütörtökön a szoc.biz. ülésén.

Sanyi

Előzmény: marfai (148)
marfai Creative Commons License 2001.01.14 0 0 148
Kedves Sanyi!

15-én, hétfőn délután Pénzügyi és Gazdasági biz ülés.
Láthatóan vége az Ünnepeknek...

Márfai P.

Előzmény: S.TAJCS (147)
S.TAJCS Creative Commons License 2000.12.31 0 0 147
Hasonló jókat neked is!

B U É K !

Sanyi

Előzmény: marfai (146)
marfai Creative Commons License 2000.12.31 0 0 146
Kedves Barátaim!

Boldog Új Esztendőt, Évszázadot, Évezredet Kívánok Szomszédaimnak, Barátaimnak, minden Bajainak, Bácsakinak, és minden jóakaratú embernek! :-))

Márfai Péter

marfai Creative Commons License 2000.12.10 0 0 145
2001. év költségvetése ürügyén

Ilyenkor, az év vége felé közeledve a Város költségvetésével foglalkozunk. Így volt ez tavaly is. Akkor is, most is a Költségvetés elkészítését szabályozó "koncepció" tartalmazta a pénzügyi évre vonatkozó vélekedéseinket, elképzeléseinket. Az elmúlt két év, és a 2001-re vonatkozó költségvetési várakozások ürügyén felidézek néhány megállapítást, amit akkor, és azóta tettünk:

Az 1999. évi költségvetést az előző évekhez képest jelentősen megváltozott körülmények között kellett elfogadnia a bajai önkormányzatnak. A központi költségvetésből annyi forrás állt rendelkezésre, hogy még az inflációs költségnövekedést sem ellensúlyozta. Ráadásul "normatívában finanszírozott" kötelező béremelés is rontotta az induló feltételeket.

Összességében mintegy 300 millió forinttal rosszabb pozícióból kezdtük az évet, mint azt akár '98 novemberében gondoltuk.

Első megközelítésben, ha az intézmények egyébként aktuális költségigényét figyelembe vettük volna, akkor a hiány meghaladta volna az egymilliárd forintot. Végül mintegy bő félmilliárd forint deficittel fogadtuk el a '99 évi költségvetést. A "hiányt" vagyon-hasznosítással (vagyon-értékesítéssel) és hitel betervezésével hoztuk egyensúlyba. A testület szándéka az volt, hogy a betervezett hitel ellenére ne vegyünk igénybe visszatérítendő forrást.

A város vett már fel jelentősebb hitelt. Az 1994-98-as ciklust 1600 millió forint hitelszolgálat terhelte. Ahhoz, hogy a működőképességet fenntartsuk, és a hitelszolgálatot érdemben csökkentsük a négy év alatt 1.3 milliárd forintot használtunk fel. Ez elvitte az egyszeri "állami privatizációs bevételeket". Még csak elég sem volt, pedig több mint fél milliárdos hitel-átütemezést végeztünk. Megtapasztalhattuk, hogy az elmúlt évek kamatviszonyai között működést nem lehet hitelből fizetni.

Ezért abban az évben sem vettünk fel hitelt.

A költségvetés egyensúlyát elsősorban a város lakóinak, gazdálkodó szervezeteinek köszönhetjük. Végső soron mi mindannyian fizetjük meg adóban, közüzemi díjakban, járulékokban, illetékekben a város működését. A korrekt adófizetői magatartást, összevetve a jogos helyi igényekkel az állami költségvetés az ÖNHIKI-s (Önhibáján Kívül hátrányos helyzetű önkormányzat) pályázaton 127 millió forinttal ismerte el. Amikor a költségvetést terveztük, úgy véltük, hogy minden kommunális adóforint mellé az állam még egy forintot fog adni. A több mint százmilliós pályázati eredmény azt mutatja, hogy minden befizetett kommunális adóforint további két forinttal járult hozzá a város működéséhez.

Hasonló nagyságrendben javította helyzetünket a felújításra váró művelődési ház, a volt gyermekkórház, és a Csermák téri szakiskolai épület értékesítése.

Egészében a költségvetés egyensúlyát kisebb részben a város vagyonának értékesítéséből, nagyobb részben a vagyont nem csökkentő egyszeri, vissza nem térítendő forrásból biztosítottuk.

Akkor úgy véltük, hogy a 2000. év költségvetése is feszített lesz, de voltak reménykeltő előjelek is. A normatívák egy része számottevően emelkedtek. A területi feladatok ellátását is elismerte a központi költségvetés, esetünkben 60-80 millió forinttal. A meglévő intézményrendszer finanszírozhatósága javult.

Számolnunk kellett csökkenő támogatási elemekkel is.

Közismert a személyi jövedelemadó visszaosztásának negatív változása, bár esetünkben a területi kiegyenlítés részben kompenzálja ezt.
.
99' végén látható volt, hogy a következő évben nem számíthatunk jelentős mértékben az ÖNHIKI-s pályázati konstrukcióra, mert az egész országra csak fél milliárd forintot tartalmaz a központi költségvetés ezen a címen. A köztisztviselők, közalkalmazottak bérének növekedése évek óta nem éri el az infláció mértékét. Még a zéró reálbér-növekedés is a költségvetésben közel tíz százalékos bérteher-növekedést eredményez
.
Érzékelhető, hogy a pozíciónk nem változott lényegesen. A 2000. évben is jelentős, százmilliós nagyságrendű különbség volt a kiadások és a tervezhető bevételek között. Ráadásul abban az évben is adósságszolgálatra kellett fordítanunk jelentős összeget.
.
Nem lehet a problémát kiadáscsökkentésre egyszerűsíteni, már csak azért sem, mert csak igen merész becsléssel lehet a megtakarítások eredményét százmillió fölé tenni.

Az pedig kevés.

A képviselőtestület felül tud emelkedni a politikai ellentéteken a város érdekében. Az elmúlt ciklusban is a város vagyonára, jövőjére vonatkozó döntéseket konszenzusos bizottság készítette elő, és a testület jelentős többséggel fogadta el. A nehéz és népszerűtlen korlátozó döntések mellett vállalnunk kell az iskolák, az óvodák, az intézményrendszer színvonalas, biztonságos működtetését is.

Egyszerre kell megoldanunk hitelszolgálat teljesítését, az intézményrendszer ésszerű átalakítását, és a költségvetés kiegyensúlyozását.

A város érdekében.
Nekünk ez adatott meg.

Ma már csak egy hónap van hátra a 2000. év végéig. Látszik, hogy ha minden jól megy most sem fogunk hitelt fölvenni, sikerül úgy zárni az évet, hogy a hitelállomány ésszerű mértékűre csökken.

A következő két év kilátásait, fejlesztési lehetőségeit, a szükséges megszorításokat már most meghatározza az, hogy a költségvetésen belül a bértömeg növekedésének mértéke minden más szempontot, megfontolást megelőz. Ma a költségvetésben a mintegy 3,5 milliárd forint bér, illetve a bér és bérjárulékok a legnagyobb tétel. A következő két évben a közszférában a béremelkedés mértéke mindkét költségvetésben meghaladja a 15 százalékot. Ebből az következik, hogy a teljes költségvetési összeg mintegy fele, hamarosan bér, vagy bérjellegű kiadás lesz.
A föladatot nem lehet megkerülni. A következő két év sem hozza meg a bevételek, és a kiadások természetes egyensúlyát. Megint, és újra év közben kell megtalálnunk a lehetséges, és egyben szükséges megoldást.

Márfai P.

Törölt nick Creative Commons License 2000.12.06 0 0 144
Köszönjük Péter!
marfai Creative Commons License 2000.12.05 0 0 143
Kedves Barátaim!

Elkészült a BAJA.HU decemberi nyitólapja.

Néhány címszó:

MIKULÁS-FUTÁS
Beszédművelés
ÉVEZREDKÖSZÖNTŐ TŰZIJÁTÉK
NAJVECI DAR (LEGNAGYOBB AJÁNDÉK)
Adventi hétvégék
ÉLETET AZ ÉVEKNEK, ÉLETET AZ ÉVEKÉRT
MINDENKI KARÁCSONYA
I.H. ART FILMKLUB
Városi Gyermekkarácsony
Horvát nyelvű versmondó verseny
"A vakmerőség a viruló ifjúságnak, az okosság pedig az öregkornak a sajátja." Cicero
KALITKÁBA ZÁRT REPÜLÉS
SZÁMVITELI ANKÉT
Óvónőknek, védőnőknek, pedagógusoknak akkreditált továbbképzés
KABARÉ
Adjon az Isten...

Az anyagot a JAMKIH tól kaptam
Márfai P.
marfai Creative Commons License 2000.11.23 0 0 142
Kedves Zoli!

Országgyűlési képviselőink itt a megyében nyilvánosságra fogják hozni vagyonnyilatkozatukat. (a napokban, vagy amint megszerzik az eredeti másolatát). Felhívom a figyelmedet arra, hogy az nem kérdés, hogy vagyonnyilatkozatot kell tenni, mert mindenki tett, hanem az a meghatározó, hogy a megtett nyilatkozat összevetve a jelenlegi állapottal mit mutat.

Ezért az a fontos, hogy az eredeti nyilatkozat kerüljön nyilvánosságra. A "nagy manőver" most a körül zajlik, hogy ne lehessen összevetni az eredeti, 98-as nyilatkozatot a most látható vagyongyarapodással.

Te minden bizonnyal nem az országos politika eseményei miatt kérdezed, amit kérdezel. :-) Meg kell, hogy mondjam csak rész-sikereim vannak, ha arról van szó, hogy az itt folyó beszélgetésbe barátaimat bevonjam. Próbálkozom, próbálkozom, lehet, hogy ez a téma alkalmas lesz arra, hogy ezért akár itt is megjelenjenek. :-))

Amúgy nem gond, a szocialista frakció tagjairól lehet tudni, hogy mit, hol végeznek és mennyiért. Elképzelhető, hogy (ha minden kötél szakad) rám varrják, hogy írjam le az adatokat. Előre örülök. :-))

Márfai P.

Előzmény: Törölt nick (141)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.23 0 0 141
Kedves Péter!

Barátaim javaslatára mégegyszer végig olvastam a veled folytatott levelezésemet és igazat kell nekik adnom. Te és sokan, akik követik az eseményeket tudjátokk, hogy miről folyik a szó, de azok akik ritkábban tesznek látogatást itt, azok számára kicsit kuszának tünnek a dolgok.
Ennek jegyében kérlek engedd meg, hogy vissza-vissza térjek egy-egy régebbi témánkra, hogy a gondolatom világos legyen a számodra és többek számára is!

Többször előjött a helyi politikai szereplők anyagi lehetőségei és ezek átláthatóságának viszonya.
Számomra a kiinduló pont az MSZP országos kinyilatkoztatása volt, mely szerint ezen szereplőknek "üvegzsebüeknek" kell lenniük!
Amikor ezen kérdést - helyi szinten - kezdtük többen feszegetni, akkor a két alpolgármester és Te leírtátok, hogy mennyi a tiszteletdijatok és, hogy semmilyen - önkormányzathoz, állami szférához tartozó cégben igazgatói tanácsi ill. ellenőrző bizottsági tagsággal nem rendelkeztek. Szerintem ez korrekt lépés volt részetekről.
Ugyanakkor más fontos szereplői is vannak még a helyi szintnek - sőt még helyi MSZP szinten is - akik nem érzik ezt a nagyon fontos elvet önmagukra nézve kötelezőnek. Magyarán van az irott és kinyilatkoztatott "ige" felső szinten, de nincs meg hozzá a kellő akarat és elszántság helyi szinten.
Ugyanakkor ezen téma kapcsán "pénzes Zoli" ként mínősitesz, holott lehet, hogy kicsit csak következetessebben kellene a pártotok elvi útmutatásait követni helyi szinten. Azt hiszem, hogy neked, mint az MSZP megyei elnökének fontos feladataid vannak ezen a téren is!
Várom véleményedet ebben a kérdéskörben!

Üdv: Zoli

Bereske Creative Commons License 2000.11.21 0 0 140
Kedves Péter!

A csapat hál' istennek már megvan, hiszen van egy egyesületünk, mely tavaly alakult rendezvények szervezésére. A júniusi Streetball a szigeten is a mi nevünkhöz fűződi. A vállalkozókedv pedig mindannyiunkban banne van. A hétvégi ülésünkön új tagokkal is bővültünk, akik szintén a főiskolára járnak és mindig tűzközelben vannak.
Örömmel venném, ha leülhetnénk beszélgetni a dologról, mert szertném kikérni a véleményedet
a meglévő ötleteinkről és elképzeléseinkről.

Gergő

Előzmény: marfai (139)
marfai Creative Commons License 2000.11.21 0 0 139
Kedves Gergő!

Addig eljutott a dolog, hogy beszéltem polgármester úrral. A helyiség létezi, meglehetősen elhanyagolt állapotban. Biztosan nagy munka lesz rendbe tenni. Kérlek, keressed fel. A bejelentkezéskor hivatkozzál rám és a volt főiskolás klubra. Ha gondolod, beszéljünk előtte.
Ahogy gondolkodom az ügy felől, kellene valami elképzelés, csapat, meg ilyesmi. Akkor leszel sikeres (valószínűleg), ha valami klubszerű dolgot tervezel. Például: Internet, összekapcsolva zenei rendezvényekkel, ismeretterjesztéssel, meg e félék.
Láss neki! Mint tudjuk: semmiből nem lesz semmi. :-))

Márfai P.

Előzmény: Bereske (138)
Bereske Creative Commons License 2000.11.20 0 0 138
Kedves Péter!

Van valami fejlemény a pincével kapcsolatban?

Gergő

Törölt nick Creative Commons License 2000.11.20 0 0 137
Remélem Péter igazad lesz és a háló örök marad!
Én azért féltem egy kicsit!

Zoli

Előzmény: marfai (136)
marfai Creative Commons License 2000.11.20 0 0 136
Kedves Zoli!

Akkor mondjuk úgy, hogy háló mindig lesz! Így jó? :-)
Márfai P.

Előzmény: Törölt nick (133)
marfai Creative Commons License 2000.11.20 0 0 135
Kedves Mijo!

Nem értelmezted rosszul, hanem aránytalanul nagy jelentőséget tulajdonítasz a kijelentésnek. Ahhoz mit szólsz, hogy az "MSZP a jövő pártja"? És ahhoz, hogy a "Fidesz a polgárok pártja"? Nyilvánvalóan jelszavakról, pozitív/pozitívnak vélt kijelentésekről van szó. Az jelentik, hogy a kijelentés tartalmát az illető párt hangsúlyosnak, jelentősnek tartja. Szándékai között kiemelten fontos, jelentős szerepet tulajdonít neki. Attól még nem lesz semmi gond, hogy az "MSZP az Internet pártja", különösen azért nem, mert a kijelentés súlyát az a környezet adja, amit lentebb kifejtettem.
Megjegyzésed utolsó gondolatát, mármint, hogy "nem fontos" csak részben fogadom el. Magam nagy jelentőséget tulajdonítok a hálónak, és reális megközelítésnek tartom, hogy 2002-ben már számottevő hatása lesz a választások menetére, eredményére
Márfai P.

Előzmény: Mijo (134)
Mijo Creative Commons License 2000.11.19 0 0 134

Kedves Péter ! Mert hogy mit is írtam én ? Ezt:

"Az MSZP az Internet pártján - az MSZP az Internet pártja"

Az első fele, még hagyján, de a második ..:(((.!!!
A rájuk jellemzően szokott magabiztosság, leplezetlen kisajátítási szándékkal !!

__________________________________________________

Kik tartoznak a vasutas szakszervezetbe ? A vasutasok. Kiknek a pártja, a most megalakult Nők Pártja ? Azoké a nőké és férfiaké vegyesen, akik ügyüknek vallják eme párt alapszellemiségét ? Kiknek a pártja az MSZP ? A szocialistáké, és azoké, akiké az internet, akik az internet használói, vagy az internetet használó szocialistáké ? Azt mondod, szőrszálhasogatás ? Én azt mondom, felesleges szótársítás, olyan, ami nem is igaz, a magam részéről roppant mód szeretném, hogy ne is legyen az !
Egyszóval: ne legyen igaz sose az alábbiak !
az SZDSZ az Internet pártja
az FKGP az Internet pártja
a FIDESZ az Internet pártja
a MIÉP az Internet pártja
stb.

Amúgy meg ez a bizonyos mondat: "Mindezek bizonyítására Simon Gábor ismertette azt a felmérést, amelyből kiderül, hogy az MSZP által
megkérdezettek ....", talán ekként lett volna egyértelműbb: "Mindezek bizonyítására Simon Gábor ismertette azt az MSZP honlapján észlelhető kérdőív segítségével folytatott felmérést, amelyből kiderül, hogy az MSZP által
megkérdezettek ...."

Kedves Péter, rosszul értelmeztem valamit :)?
( Egyébként hagyjuk, nincs jelentősége :)! )

Mijo

Előzmény: marfai (130)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.19 0 0 133
"de az is igaz, hogy Internet mindig lesz"
Ujabban ugy tudni inkább hipernet lesz!
Előzmény: marfai (132)
marfai Creative Commons License 2000.11.19 0 0 132
Kedves Zoli!

Az MSZP-s nyilatkozat pontosan és konkrétan az Internet szabad fejlődését korlátozni szándékozó lépés ellen irányul.
Az ORTT részéről fogalmaztak meg "felvetéseket" az Internet, mint "közmédium" szabályozásának szükségességéről. Erre válasz, reflexió Lendvay-Simon nyilatkozat.

Az MSZP álláspont egyértelmű: nem kell szabályozás, hanem anyagi támogatás kell.
Az ORTT pedig foglalkozzon a saját feladatával.

Szerintem ebben egyetértünk. Az pedig csak jó, hogy az MSZP is ezen az állásponton van. Az belátható, hogy egy ellenzéki párt álláspontja sokkal kevésbé számít, mint a kormányzati helyzetben lévő pártoké, de az is igaz, hogy Internet mindig lesz, a kormányok meg ugye változnak... :-))
Márfai P.

Előzmény: Törölt nick (131)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.19 0 0 131
Kedves Péter!

Pontosítsunk:
Veled Péter mint emberrel, mint MSZP-sel semmi problémám nincs a világon.
De, nagyon nem szeretném ha bármilyen szervezet pl: ORTT vagy bármilyen pártnak /FIDESZ, MSZP, KisGazda, SZDSZ, stb./ lenne bármi köze az internethez.
Ez a független önszerveződő világ pont ettől, jó igy ahogy van! Láthatóan egyáltalán nem mindegy mindez számomra!

Zoli

Előzmény: marfai (129)
marfai Creative Commons License 2000.11.19 0 0 130
Kedves Mijo!

Az állítás, hogy a megkérdezettek körében igaz, amit Simon Gábor nyilatkozott teljesen megfelel a valóságnak. Az MSZP honlapján most is kinn van a kérdőív hivatkozása, ahol minősíteni lehet a honlapot, és az Internetes megjelenést. A kérdés Neked is szól annyiban, amennyiben bárkinek, aki válaszolni hajlandó.
Az, hogy külön téged nem kerestek meg, az ugyan sajnálatos, de várhatóan később is így lesz. A leírt szöveget -Zoli nyomán- kisajátítónak, kirekesztőnek minősíteni legalább is vitatható. :-)) Már csak azért is, mert épp az ellenkezőjét jelentik a leírtak.

Abból még soha nem volt baj, hogy ha valaki/valakik nyilvánosan felvállalták az információs kultúra ( mostanában azt mondjuk az információs társadalom ) terjedésének, térnyerésének támogatását. Attól Neked nem lesz rosszabb, de adódhat úgy, hogy jobb lehet...:-))

Az egész nyilatkozat azért született, mert az ORTT vezető-asszonya időszerűnek találta, hogy hatáskörét érvényesnek tekintse erre a médiumra is. Ha kellő kormánytámogatást kap, akkor lesz mitől tartanod, de az nem az MSZP lesz! :-))

Márfai P.

Előzmény: Mijo (128)
marfai Creative Commons License 2000.11.19 0 0 129
Kedves Zoli!

Az úgy volt, hogy korábban az alábbi MSZP állásponttal ellentétes vélekedést tulajdonítottál nekünk. Akkor győztem utánanézni, hogy miről van szó. ( ORTT-vel kapcsoltál össze minket)

Most egyértelműen, pontosan azt fogalmazza meg a szöveg, hogy nem kell szabályozás, hanem támogatás kell, és az ORTT húzzon el.

Ebből sehogyan sem következik az amit leírtál. Hogy pontosabb legyen semmiből sem következik, de Neked ez láthatóan mindegy. :-))

( A NEM,NEM SOHA! jelszó foglalt. A közbeszédben egészen konkrét jelentése van. Nem célszerű keverni a dolgokat....)

Márfai P.

Előzmény: Törölt nick (127)
Mijo Creative Commons License 2000.11.19 0 0 128

Ez már nekem is szemet szúrt tegnap !

"Az MSZP az Internet pártján - az MSZP az Internet pártja"

Az első fele, még hagyján, de a második ..:(((.!!!
A Rájuk jellemzően szokott magabiztosság, leplezetlen kisajátítási szándékkal !!

" .. Simon Gábor ismertette azt a felmérést, amelyből kiderül, hogy az MSZP által megkérdezettek .."

Engem - de tartok tőle, hogy sokan vagyunk ilyenek - semmiféle Simon Gábor nem kérdezett, így az ezt követő tartalmat, eleve fenntartással fogadom, mitöbb hamisnak ítélem :(!

Mi ismét szar idők elé nézhetünk, ha bármiféle ORTT-ék és MSZP-ék kezdenek tüzetesebben foglalkozni a nettel, az azt használók népesedő táborával, ismét lesz valami, ami bizonytalanná téve e létet, sokakat eltántorítva a résztvételtől, gátat vet a fejlődésnek ......, de hát nem is lennék Vadkelet, ha ez nem így történne :(( !

Mijo

Előzmény: marfai (125)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.19 0 0 127
"Az MSZP az Internet pártján - az MSZP az Internet pártja"

NEM, NEM SOHA !!!!!!!!

Isten mentsen meg minket bármelyik párt "segitőszándékától" az internettel kapcsolatban!

Már migint a kisajátító szándék! Miért nem maradnak a suszterek a kaptafánál?

Emberek NE engedjük a pártokat az internet közelébe, mert ezt is tönkreteszi a hatalomvágyuk!

Zoli

Előzmény: marfai (125)
marfai Creative Commons License 2000.11.18 0 0 126
No nézz oda, kimaradt egy "b" betű. Attól ilyen kövér a szöveg...
Márfai P.

Előzmény: marfai (125)
marfai Creative Commons License 2000.11.18 0 0 125
Az MSZP az Internet pártján - az MSZP az Internet pártja

Az Internet és a nyilvánosság valamint az Internet és a szabályozás kapcsolatáról tartott sajtótájékoztatót
Lendvai Ildikó frakcióvezető helyettes és Simon Gábor, az MSZP Internet koordinátora.

Simon Gábor elmondta, hogy ma Magyarországon az Internet egy új kommunikációs csatornaként egyre inkább a független tájékoztatás és a véleményszabadság jelképévé lett. Az MSZP éppen ezért nem csak támogatja, hanem aktívan használja is az Internetet és üdvözöl minden olyan kormányzati lépést, amely az Internet aktív használatára irányul. Teszi ezt azért, mert szerinte az Internet aktív használata az átláthatóságot, a nyilvánosságot, a szolgáltatási szabadságot és a demokráciát hozza magával.

Mindezek bizonyítására Simon Gábor ismertette azt a felmérést, amelyből kiderül, hogy az MSZP által megkérdezettek 90 százaléka használja az Internetet, 64 százalékuk rendszeresen - ezek fele hetente több alkalommal is - látogatja honlapunkat. Ezek után nem véletlen, hogy például a november 25-26-án sorra kerülő kongresszusára a párt egy önálló kongresszusi site-ot hoz létre, amely elérhető a "www.mszp.hu" honlapunkon keresztül, és kimondottan kongresszusi információkkal szolgál.

Ezért nem érthetünk egyet Körmendy-Ékes Judit nyilatkozatával, amelyből az derül ki, hogy az ORTT elnöke az Internet tartalmak átfogó cenzúrázását tartja szükségesnek. "Az MSZP nem támogat semmilyen, az Internetet szabályozni akaró központi kormányzati törekvést" - tette hozzá Simon Gábor, majd így folytatta: - "… üldözni az emberiség ellen ható tartalmakat kell."

Lendvai Ildikó három tételben foglalta össze mondandója lényegét:

1. Cenzúra helyett támogatásra van szükség, mert ha kellenek is új jogszabályok, azoknak támogató jellegűeknek kell lenniük.

2. Paragrafus helyett pénz kell ahhoz, hogy támogatni lehessen az Internet-használatot.

3. Hatalom-kiterjesztés helyett az ORTT-nek saját új feladataira kell koncentrálnia, vagyis van a modern informatikának és a médiavilágnak egy határterülete. Ilyen pl. a televíziózás digitalizációja, az új Internet-tévé forma megjelenése. Erre vonatkozóan újból csak három ponttal illetve inkább javaslattal áll elő az MSZP:

- át kell tekinteni az ORTT támogatási rendszerét oly módon, hogy külön összeget kell elkülöníteni a fentebb említett határterületen megjelenő új formák bevezetésének támogatására. Éppen ezért tartottuk károsnak már most megvitatni a Parlamentben az ORTT 2002-es költségvetését, amelyben a mai hiányos ismeretek miatt utalás sincs e feladatra;

- egyre népszerűbb formája az írott sajtónak az új Internet-lapok jelentkezése. Ezek kiesnek mindenféle támogatási rendszerből, - ezen változtatni kell. Pl. a nemrégiben a "Természet és társadalom fejlődéséért" elnevezésű közalapítványra elkülönített másfél milliárdból nem csak egy új "kormányközeli" hetilap támogatására kellett volna pénzt fordítani. Ehhez a pénzhez már nem lehet hozzáférni, de a 2002-es költségvetésben ugyanezen alapítványnak szánt 5000 millió forintot illetően az MSZP kapcsolódó módosító indítványban javasolja az összeg jelentős részének az Internet-lapok támogatására történő felhasználását;

- a közeljövőben megalakul a Parlament Informatikai Bizottsága. Az MSZP javasolja, hogy munkája kezdetén közösen ülésezzen a Kulturális és Sajtó Bizottsággal, amelyre hívják meg az Internetes lapok főszerkesztőit, a szakmának a média és az Internet határterületén működő képviselőit, és együtt tekintsék át, kire milyen feladat hárul. A koordináció pedig nem az ORTT, hanem az Informatikai Bizottság feladata!

Márfai P.

Thernitibi Creative Commons License 2000.11.14 0 0 124
??????????????????????????????????????????Ezt pont Te kérdezed, Mijo?
Előzmény: Mijo (123)
Mijo Creative Commons License 2000.11.14 0 0 123

Jó, jó, jóóóó ......, mi a fene ez veletek, nálatok központi kérdés a zabálás ..???

Mijo

Előzmény: Törölt nick (121)
oszibá Creative Commons License 2000.11.14 0 0 122
Fiuk és Leányok odaseneki!
Velük az erő!!

Oszi

Törölt nick Creative Commons License 2000.11.14 0 0 121
Urak!

Mi amikor elkezdtük ezt a dolgot, közel 1 éve lefektettünk szabályokat.
Azok szerintünk jól müködnek.
Nos, hogy most mások máshol mit mondanak mit érdekel minket?

Zoli

Előzmény: aktual (118)
marfai Creative Commons License 2000.11.14 0 0 120
Kedves Mijo!

Már megint igazad van.

Hagyjuk az egészet! Passz. ;-)

Márfai P.

Előzmény: Mijo (119)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!