Keresés

Részletes keresés

Tu - Ja Creative Commons License 2008.03.09 0 0 1223
A tervezetek:
Tu - Ja Creative Commons License 2008.03.09 0 0 1222

Szia kvardlipi1!

 

Én olyannyira komolyan gondoltam a matricakérdést, hogy rajzoltam kétféle kemencét és össze is dobtam három féle tervezetet. Felteszem ide és kérek tőletek véleményezést.

Bármilyen formábanm bele tudok szerkeszteni és természetesen ezek szigorúan csak TERVEZETEK hiszen nem csak magamnak készítettem hanem nektek is.

 

Ha meglesz a végleges verzió digitálisan bárkinek elkűldöm E-mail-ben aki igényli.

Nyilván a színek sem véglegesek.

 

Üdv.

Tu-Ja

Előzmény: kvardlipi1 (1221)
kvardlipi1 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 1221
Szerbusztok kemencések!
Tegnap sütöttünk egy kis túrósbatyut , kenyeret sajnos képeket nem tudtam készíteni mert szokás szerint villámgyorsan elfogyott minden.A felfűtéshez egy műanyag(régi kuka) hordónyi kukorica csutkát használtam fel.6 óra alatt készült el minden.A kemencés matrica az én ötletem volt, ha komoly az igény én benne vagyok.
biii Creative Commons License 2008.03.09 0 0 1220

ma megsütöttük megint a kakaós kérmes kalácsot

múltkor nem készült kép, pótlom

 :-)

 

 

 

 

kiss.feri Creative Commons License 2008.03.08 0 0 1219

Nincs mit

Ha nem pataki tálban készited a letakaráshoz megteszi az alufólia is

Miután leöntötted a tejföllel néhány perc mulva kész is (pontosan nem emlékszem, hogy mennyi)

Ha megcsináltad várom a beszámolód és a képet

szia

 

Előzmény: DacaGaby (1218)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.08 0 0 1218
Hálás köszönet Feri!!!
Végszóra érkezett a recept! Étterembe voltunk most este, ott nézegettem a halas ételeket és pont a rácpontyot szúrtam ki. Pont most akartam keresgetni a neten konkrétan erre, de már nem kell!
Köszönöm mégegyszer!
Előzmény: kiss.feri (1215)
kiss.feri Creative Commons License 2008.03.08 0 0 1217
erről lenne szóErről lenne szó
Előzmény: kiss.feri (1216)
kiss.feri Creative Commons License 2008.03.08 0 0 1216
Egy hasonló kemencét akarok építeni!
kiss.feri Creative Commons License 2008.03.08 0 0 1215

Sziasztok

Szép hal.

Egy részéből biztosan rácpontyot készítenék

A recept:

Rácponty


 

Hozzávalók 6 személyre:

6 szelet, vagy egy kisebb, egész ponty

1-1,5 kg burgonya

3 fej vöröshagyma

6 szelet füstölt bacon szalonna

2 db zöldpaprika

4 dl tejföl

1 ek liszt

só, bors


ELKÉSZÍTÉSE:

Fõzzük meg héjában a burgonyát, majd húzzuk le a héját. Egy pataki tálat(vagy tepsüt kenjünk ki szalonnával, erre fektessük a felkarikázott burgonyát, amit sózzunk, borsozzunk ízlés szerint.

A halat enyhén sózzuk, tűzdeljünk rá baconszalonát és tegyük rá a krumplira. Erre jön a karikára vágott hagyma.Lefedjük, betesszük a kemencébe 200 fokon kb. 1 óráig sütjük.

Ezután a rácpontyra ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, és fedõ nélkül addig sütjük, amíg színesedni nem kezd a teteje.

 

Jó étvágyat!

 

Előzmény: DacaGaby (1207)
W48 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 1214
Valami hiba miatt rákattintva nem megy, de ha bemásoljátok, indul is a film a kenyérsütésről.

(De nézzétek meg a honlapján szereplő többi filmet is. Nemzetközi sikerei vannak.)
Előzmény: W48 (1213)
W48 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 1213
Ami az előbb garfé-nak nem sikerült, talán most jó lesz:

http://members.chello.hu/g.bubenko/mindennapikenyerunk2.htm

Egyébként a honlap készítője régi kedves munkatársam, akinek az édesanyja süti a kenyeret.

Üdvözlök minden kemencést.

W48
Tu - Ja Creative Commons License 2008.03.07 0 0 1212

Szia Daca!

 

Én sem viccből írtam, tényleg szívesen látunk itt nálunk!

Remélem össze is jön. Még pontosítani az időpontot van időnk bőven.

Szállást is tudok foglalni a Rácztanyán, ugyanis van oda némi kapcsolatom. A neten megnézheted milyen a környéke. A múltkor erről tettem fel egy címet.

Ez a hal nem kis méret ahogy elnézem.

 

Jó étvágyat hozzá ,ha meglesz a recept, én sajna ebben nem tudok segyteni!

 

Üdv.

 

Tu-Ja

Előzmény: DacaGaby (1207)
garfe Creative Commons License 2008.03.07 0 0 1211

http://members.chello.hu/g.bubenko/       na hiba-hiba hátán.Csak összejön.

garfe Creative Commons License 2008.03.07 0 0 1210
http://members.chello.hu/g.bubenko/ez ajó,nemtom mért rontottam el.
garfe Creative Commons License 2008.03.07 0 0 1209

http://forum.index.hu/EditArticle/vieweditarticle?t=9097152

A kenyérsütésről bemutató film,jó.Kemencés sütés,csak az elejéről hiányolom a kovász készítését,kelesztési időt.

DacaGaby Creative Commons License 2008.03.06 0 0 1208
Egy kis érdekesség azoknak, akik Hajdú-Biharban és környékén laknak

IV. NÁDUDVARI PÁSZTORNAP

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját, barátait hagyományőrző rendezvényünkre 2008. április 12.

Helye:
Nádudvar sportpálya

A rendezvény fővédnöke:
Csontos János országgyűlési képviselő

A rendezvény védnöke
Beke Imre Nádudvar Város Polgármestere

9.00 óra Köszöntő, megnyitó
BEMUTATÓK A KONDÁSOK ÉLETÉRŐL
nádudvari pásztorok részvételével
disznóperzselés, malackarika készítés, kondáskürt „hangverseny”,

Lovasbemutatók:
Dávid lovasiskola, lovas labdajáték
csikós ügyességi verseny a térség legjobb csikósai részvételével huszár verbuválás

Egyéb programok:
Népi Kismesterségek Szakiskolájának kézműves bemutatói
pusztai olimpia - ügyességi vetélkedők, birkanyírás, kutyabemutató

gyermekeknek kézműves játszóház, játszósarok, állatsimogató

disznótoros étkek sütése, főzése

népművészeti kirakodóvásár neves iparművészek részvételével

Művészeti bemutatók Közreműködnek:
Nagy István pásztor, Nádudvari Kéknefelejcs Citeraegyüttes,
Tádé Néptánccsoport (Püspökladány)
Testvérvárosunk, Szalárd néptánccsoportja
Ady Endre ÁMK Művészeti Iskola tánccsoportja
Ady Endre ÁMK Szakiskola tánccsoportja

A RENDEZVÉNYHEZ KAPCSOLÓDÓ KIÁLLÍTÁS
Pásztorok élete sertéstartás és feldolgozás, hagyományai, eszközei, történetei.

Megnyitó:
2008. április 11. 18.00 óra

Helye:
Művelődési Központ
A kiállítást megnyitja:
Gencsi Zoltán
a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. Igazgatója

Köszönetet mondunk mindazoknak a magánszemélyeknek, vállalkozóknak, civil szervezeteknek és cégeknek, akik segítségükkel hozzájárultak a rendezvényünk
megvalósításához.


Nádudvar Turizmusáért Egyesület
2008
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.06 0 0 1207
Szia Tu-Ja!
Nem vicnek szántam, rajtaleszek az ügyön, hogy megvalósuljon!
Más: Tudtok valami konkrét kemencés-ponty receptet? Nagyon érdekelne. Vannak ötleteim, de valami igazi receptet szeretnék kipróbálni. Néhány perce kaptam egy szép kis pontyot és mindenképpen a kemencébe szeretném megmelegíteni. Őt várja a kemence melege.
Előzmény: Tu - Ja (1206)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.03.06 0 0 1206

Szia Daca!

 

Meg is sértődöm ha Orfűt megnézed és engem nem látogatsz meg, az biztos!

Talán valami diétásak összedobunk mire érkezel vagy érkeztek? Tudod! Nem akarok két hibát elkövetni! Egyébként tényeg szép az a környék ami a honlapon látszik.

Van ott még egy étterem ahol készülnek kemencés kaják és a környezete is ott van a szeren. www.racztanya.hu

Nagyon benne lennék ebben a találkozóban, kívánom, hogy jöjjön össze!

 

Üdv.

Tu-Ja

Előzmény: DacaGaby (1205)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.05 0 0 1205
Köszi konaking!
Valóban érdekes, sőt mi több csodálatos! Kár, hogy 354km-re van tőlem. Szívesen elmennék egyszer oda, de akkor már Tu-Ja kemencés-társamat is meglátogatnám egyben. Ki tudja lehet, hogy nyáron meg is teszem! Tu-Ja! Kezdj készülődni!
Az én környékemen is van hasonló
http://www.paripacsarda.hu/
http://www.tubatanya.hu/
Előzmény: konaking (1204)
konaking Creative Commons License 2008.03.05 0 0 1204
Előzmény: DacaGaby (1202)
konaking Creative Commons License 2008.03.05 0 0 1203
Köszi, én kerestem, képet én is összegyűjtöttem jó pára, de kíváncsi lennék olyanok tapasztalatára, akik kemencével fűtik a házukat. Kemencével szeretnék fűteni, de nem tudom, hogy mennyire gazdaságos vele fűteni, abból kiindulva, hogy amíg ég a tűz, addig elég nagy nyíláson megy ki a füst, amivel gondolom elég sok meleg is kimehet. Nem rég láttam olyan kemencét, legalábbis kívülről volt csak olyan formája, belül már volt benne 1 kis füstjárat is.  

Előzmény: pistályi (1200)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.04 0 0 1202
Üdv. mindenkinek!

Matrica? Naná hogy felragasztanám a kocsira! Benne vagyok és díjazom az ötletet.
Az lenne még igazán jó ha valaki fel tudná vállalni egy fesztivál jellegű találkozót. El tudnám képzelni Kemence településen, mint pl. az Etyeki kezes lábos fesztivál, vagy sok-sok egyéb fesztivál (halászlé főző, birkapaprikás főző, szilvalekvár főző stb. fesztiválok).
Hátha egyszer összejön.....................
Tu - Ja Creative Commons License 2008.03.04 0 0 1201

Sziasztok!

 

Én is benne vagyok a matricás dolgogban szívesen. Ha tudok segítek.

 

Üdv.

Tu-Ja

pistályi Creative Commons License 2008.03.03 0 0 1200
Íme egy beltéri kemence Szokolyáról,(valaki kérte!)Úgy tudom agyagból és bontott tetőcserépből épült ! S,nemrégiben olvastam hogy valamelyikőtök  kemencés matricát szeretne csinálni amit a kocsikra kiragaszthatnánk .Szerintem TÖK JÓ ÖTLET !Tervezzük meg az ábrát aztán mehet a gyártás!Szóljon más is ha egyet ért vele!Jó sütögetést !Sziasztok !  
biii Creative Commons License 2008.03.03 0 0 1199

nem vettem szemrehányásnak, én is azt szeretem ha látom itt a képeket!!

 

de ez a hétvége ilyen "falós" volt.. a vasárnapi (nem kemencés) charlotte epres torta sem került lefényképezésre.. úgy rákattantunk hogy nem is fotóztam le a művemet  (csak egy ki smaradék szeletet...)

Előzmény: DacaGaby (1194)
biii Creative Commons License 2008.03.03 0 0 1198

azért felteszem ide a kalács receptjét..

 

Krémes kalács a hivatalos neve.

igazából nem krém ez benne, de fincsi kakaós töltelék

Tészta:
60 dkg liszt
2 tojássárgája,  2 evőkanál étolaj,
6 dkg cukor,4 dl tej
pici só, 5 dkg élesztő

Krém:
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs. van. cukor
3 evőkanál kakaó


A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a langyos cukros tejben, összegyúrjuk  a többi hozzávalóval., és 1/2 - 3/4 órát pihentetjük. Elöször nagyon ragad de ez csak 2-3 perc, ahogy veszi fel a lisztet, jó tészta lesz belöle.

 Ezután a tésztát 6 részre vágjuk. Téglalap alkúra nyújtjuk mindegyiket, és megkenjük a kakós krémmel. Összehajtjuk-feltekerjük hármat -hármat összefonunk. Ezután 1/2 órát megint pihentetjük (ez a hivatalos, én majdnem egy órát pihentettem..sokkal jobb!! és nem szoktam fonott kalácsot csinálni belőle mostanában, hanem csak ketté osztom a tésztát és igy megkenem és feltekekrem...

 )

Sütés: előmelegitett sütőben, 180 fokon  30 percet sütöttem. Ha elkészült, először kemény, aztán a göztöl, saját magát megpuhitja! 10perc múlva már tapintható a különbség.


Sütés közben elég sok töltelék ki szokott folyni, de ez ILYEN, viszont hihetetlenül finom.

 

persze a sütést mindenki alakitsa át kénye-kedve vagy inkább kemencéje és annak hőmérsékletének megfelelően!

 

Előzmény: DacaGaby (1194)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.03 0 0 1197
Nem. Én momentán nem láttam. Mikor és melyk csatornán volt?
Előzmény: kvardlipi1 (1196)
kvardlipi1 Creative Commons License 2008.03.03 0 0 1196
Látta valaki a TV-ben az őskemencét?HMM....na az nem semmi , hogy ilyen sokáig épen megmaradtT
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.02 0 0 1195
Naná, hogy jó! Azért mert nem "lakodalmi adag" attól még kemencés. Na meg nem utolsó sorban jól néz ki és tuti, hogy finom.
Jó látni, hogy kezd mindenki "felébrtedni a téli állmából", gyarapszik a fórumba a hozzászólások száma.
Előzmény: garfe (1192)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.02 0 0 1194
Bocsánat Biii!
Nem szemrehányásnak szántam a fotó hiányát, csak én nem sütöttem még kalácsot és a kíváncsiság hajtot.
Azt elhiszem, hogy finom volt! Kár, hogy nem lehet beleharapni a monotoron keresztül!
Megtenném!
Üdv.: DacaGaby.
Előzmény: biii (1189)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!