A túrót a grízzel és a 2 tojássárgájával összekevered, hűtőben 2-3 órát állni hagyod, hogy a dara megszívja magát, majd a 3 tojás fehérjéből vert habbal lazán összedolgozod, és már főzhető is.
(a kimaradt sárgájából+tejföl+vaniliáscukor készül a hozzávaló tejfölkrém)
Ha sietek, egyből összevegyítem az egész hóbelevancot, nem szórakozom a külön fehérjével, így is tökéletes.
Veres nelkul volt mar olyan konnyu - es nem szeteso - turogombocom, hogy mindenki meghatodott tole, aztan meg volt olyan is, amivel szoget lehetett volna beverni.
Ezen szeretnek valtoztatni, kidolgozni egy allando jo minoseget hozo receptet, trukkot.
[b]FELHIVAS TUROGOMBOCRA!!![/b]
Ha leirjatok, hogy hogyan csinaljatok a nem szeteso, nem kemeny turogombocot, akkor en kiprobalom. . .mindet. . .kerul amibe kerul, felaldozom magam, legfeljebb fogyokurazni fogok az eletem vegeig. . .
No igen :))! De. . .azert a mennyiseg szamit - mert egy bizonyos mennyisegu folyadek kepes megdagasztani egy bizonyos mennyisegu grizt. Ha keves a griz, akarhogy is tornazik az a turo-tojas keverek, nem dagad meg, szetfo.
Nagyon megfogadtam, hogy kikiserletezek egy mennyiseget, es leirom. . .de nem egyszeru.
Az alap Horvath Ilona.
50 dkg tehenturo
4 egesz tojas
2 dl buzadara
Alatta ( a szakacskonyvben ) talaltam az en kezirasomat (ki tudja mikor irtam oda es milyen eredmenye volt)
3 csesze ricotta
6 tojas
3 csesze buzadara
Dilemma: melyiknak higgyek?!?!?
És ezek a túrógombócok mennyire könnyűek? Egyszer csináltam úgy, hogy felvertem a fehérjét habnak, egyszer meg simán. Én a kettő közötti átmenetet szeretném :-)
Állítólag a tökéletesség azon múlik, hogy eszedbe jut-e még előző nap, hogy másnap túrógombócot akarsz főzni :) Ha annyival előbb kevered be, tutira jó lesz. Minél jobban beszívódik a tojás a grízbe, annál biztosabb a siker.
Akik gyorsat akarnak, és mégse keményet, gríz helyett zsemlemorzsával csinálják, de ezt csak olvastam, még sose próbáltam.
En is szivesen olvasnam, mert az enyemek nem mindig sikerulnek jol. Neha tokeletes, neha meg szetfo.
Olyan a receptem, ami griz, tojas, turo - nincs benne liszt.
Erre en is gondoltam - de mi az "erleles" lenyege - mi valtozik azzal, hogy felforrositom soval?
Az olaj valamennyire erthetobb nekem, ad egy bevonatot. .
Nekem nincs hagyomanyos palacsinta sutom, hanem egy ami ugy nez ki, mintha. . .de teflon. Nem panaszkodom, csodalatos palacsintakat sutok benne.
A teszta. Nem merek, hanem csak saccograffal - eletemben rengetg palacsinatat sutottem, ettem, oreg vagyok mint az orszagut :)) - liszt tojas, tej, so. Osszekeverem a megfelelo surusegure, es rogton sutom - nem teszek el nyers palacsinta tesztat.
Nagyon szeretem az almas palacsintat - no meg a rakottat. Nagyon. . .
Hm. Miert soval. . .az ontottvas edenyeket gyengen be kell kenni olajjal es ugy sutni alacsony hofokon legalabb ket orat, a hasznalati utasitas igy mondja. Mit csinal a so? MIt csinal az olaj?
Az igazi magyar szódavíz pótolhatatlan, Hungarikum várományos. Nem csak a szülőhelye miatt, hanem íze és összetevői miatt is. Gondoljatok egy kánikulai jó fröccsre, nem kérném ásványvízzel. A palacsintatésztába is spiccelni kell :)
efruzsa, a teflonos palacsintasütőt rántotta, sonkástojás, pirítottzöldség, kis adag flekken.... sütésére használom. A Lehelen vásárolt vasbádog palacsintasütőt teletöltöttem sóval, föltettem a gázra, kicsire állítottam és otthagytam sokáig. Ha a magas vékony árus van ott, szívesen elmondja.
Most mar jon pitliben is a "Farmers Cheese"!!! MElyhutoben meg nem taroltam - itt mindig van a boltban (miota kiprobaltam, jo latni, hogy van. . .). Lehet ebbol csinalom a turogombocot - bar ricottabol is jo.
Ehhez képest Magyarországon gyakorlatilag az összes boltban kapható tyúktojás szalmonellamentes évtizedek óta. Amire ráírják, hogy még ezen felül is meg-uv-lámpázták egy kicsit és mégfertőtlenebb, az csak egy kicsivel drágább.
Itt Amerikában óva intenek minket a nyers tojás fogyasztástól. Állitólag már mind szalmonellás. El tudom képzelni. Ezért is árulnak pasztőrözött tojást: olyat is, ami héjában maradt, de az rém drága, és folyékonyat, ami olcsóbb.
Palacsintához még1 jó tanács: nagy lángon, gyorsan süljön, mert ha lassan sül rágós lesz. Az első kódis palacsinta (ha az lesz) is ehető, arra mindig van vevő. Ha a p.sütőbe sót melegítesz, kiöntöd, áttörlöd, és utána kezded a sütést, nem ragad le a csintalan. Ha édes palacsintát sütök kb. 1 kiskanál cukrot is belekeverek, de nem többet, mert ragadni fog.
A brios finom lett, bár egy kicsit sikerült odakapatnom :-(, de azért nem nagyon. A kókusztej egy egészen kevés kókuszreszelékkel vegyitve igen finom lágy kókuszizt adott a tésztának... A kókusztej külöben a teljesen száraz reszelékből és a dupla mennyiségű viztől olyan tejsűrűségű lett - nem tudom, milyennek kellene lennie...