Jó 20 éve készítem a gulyást a fentiek szerint, környezetemben élők megelégedésére. Ennél a változatnál csupán arra kell ügyelni, hogy az ételed egyenletesen forrjon. A végén kóstold meg, mert a krumpli sok sót felvesz.
Egész nap "játszhatod" a kedves, kellemes, csacsogó, figyelmes háziasszonyt. :))) A tűz ébrentartására tán még az "ember" is alkalmas. :)
Az elején el kell döntened, hogy gulyást, vagy gulyáslevest főzöl. Ez határozza meg a hozzáadott víz mennyiségét.
Ami az ajánlott cikket illeti semmi köze nincs Erdei Ferenc szellemiségéhez, de az általa leírt (népi) gulyáskészítési technológiához sem.
Hozzávalók: személyenként 20 dkg hús, és ugyanennyi krumpli. 1 kg nyersanyaghoz 1 közepes fej hagyma és 1 ek. pirospaprika (csemege, édesnemes), 0,8-1 l víz szükséges és ízlés szerint só.
A húst a finomra vágott hagymával együtt teszed a bográcsba felöntöd a szükséges mennyiségű vízzel, tegyél bele zöld, vagy csöves pirospaprikát. Mikor lobogva forr teszed bele a sót és a pirospaprika 2/3-át. Mikor a hús majdnem puha beleteszed a krumplit és készre főzöd. Ekkor teszed bele a fűszerpaprika maradékát (ettől szebb színe lesz), s ha kell sót.
Ez a sűrű étel a gulyás - ilyen egyszerű és nagyon finom.
Főzési ideje 2,5-3 óra. Az így főzött ételen nincs ujjnyi vastag zsír, nincsenek benne gyomrot bántó megpirult hagymák. A hús-hagyma-paprika harmónikusan összesimuló ízeit érzed, amit még kiemel a semlegesebb krumpli.
Ha levest akarsz készíteni töb vizet kell hozzáadni. Ebbe szoktak tenni zöldséget, köménymagot és kínálnak hozzá csipetkét is, amit külön főznek meg.
bogracsos fozesnel arra kell ugyelni, hogy a jofajta bortol/palinkatol megvidamodott embereket tartsd tavol a kajakeszitezstol egyreszt mert idegesitoen mindent jobban tudnak masreszt meg kepesek es elsozzak/csipospaprikazzak az egeszet.
Egy Lajos Mari recept (is) volt pár éve a Nők Lapjában. A fasírt a szokványos, tényleg baconnal volt kibélelve, de a sajtot kicseréltem kolbászra (vékony, csípős Pick).
Eszméletlen jó hidegen, melegen, a kolbász nagyon jó bele. Gusztusos és praktikus. Ajvarral ettük.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Marhahúsból főznénk bográcsban gúlyáslevest, 10 főre. (nagyon jóétvágyú társaság :-) )
Az arányokat szeretném pontosítani. Ma vettem, egy 14 literes bográcsot, és szombaton lenne a nagy esemény. 2,5 kg húshoz szeretném a többi hozzávalót, de nem tudom miből mennyit vegyek.
Én már egy polcot emeletesen telefőztem: legutóbbi ténykedésem(áfonya+erdei málna) a különleges lekvárok topicban látható.
Mifelénk már 250-ért lehet nem túl szép, de lekvárnak jó sárgabarackot kapni a piacon. Mivel az én fáimon semmi sem termett, úgy gondoltam, hogx elég lesz nekünk a tavalyról maradt 10-12 üveg. De mivel a sárgabarack a dzsemek királya - és különben is a gyerekeim szerint a lekvárfőzés bolondja vagyok, ha még nyaralás alatt is képes vagyok rá - azt hiszem 5-8 kg barackra mégis befizetek.
Az előzőeken kivül főztem epret - piacon vettem,
ribizliféléket(piros, fekete, josta) - ha már megtermett, ne menjen kárba, valamire jó lesz,
Hacsak nincsen olcsó beszerzési forrás - ismerős, rokon, saját kert - a piaci árak eléggé riasztóak A szebb kajszi 4-500.-, őszi 3-500.- málna 400-1000.-, meggyet (200-500.-) szinte nem is láttam, a cseresznye horror árban.
Tojásfehérje kissé fölverve, folyamarosan keverve bele szitált porcukor, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Írókázáshoz sűrűbb, mázoláshoz lágyabb kell. Citromlé belecsepegtetésével lágyítható, cukor belekeverésével sűríthető.
Majd csak összejön...
Precízen kimérni nem lehet, mert változik a tojás mérete, sőt a fehérje nedvessége is.
:o)
Én a jóöreg robi habverőt használom lassú fordulaton a kikeveréséhez.
Ha valaki bepötyögi a keresőbe "cukormáz" megtalálja itt a fondant receptjét is...
Szerintem a citromlével kiegészített cukormáz a legjobb.
Sőt, még jobb, ha pár csepp fehér mandula aroma is kerül bele!
Én imádom, sokkal finomabb a citromos, mint a tisztán cukros.
Tényleg, úgy lészült teljesen bevont karácsonyi süti, hogy eluntam a vacakolást az írókázással, csöppentettem a kikavart tojásfehérjés cukormázhoz + citromlevet, átkevertem, és kanállal rásímítottam a mézessütikre. Magától szétterült a szárító fólián. Meg lehetett díszíteni színes cokurgyöngyökkel. /Há monnnnyuk én símán rászórtam, mint ha sóznám, osztjóvan...:o)
Mondjuk a kölniízű haloványlilát én sem enném...Brrrrrrr!
Az a kapszliba ragadt cukormáz nem tetszik. A minyomoknál is mindig dühít, ha ráragad a süti oldaláról máz a kapszlira, és úgy kell lenyalni róla. }:o)