Keresés

Részletes keresés

szysssz Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43810

Jó 20 éve készítem a gulyást a fentiek szerint, környezetemben élők megelégedésére. Ennél a változatnál csupán arra kell ügyelni, hogy az ételed egyenletesen forrjon. A végén kóstold meg, mert a krumpli sok sót felvesz.

Egész nap "játszhatod" a kedves, kellemes, csacsogó, figyelmes háziasszonyt. :))) A tűz ébrentartására tán még az "ember" is alkalmas. :)

Előzmény: Judig (43803)
szysssz Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43809

Az elején el kell döntened, hogy gulyást, vagy gulyáslevest főzöl. Ez határozza meg a hozzáadott víz mennyiségét.

 

Ami az ajánlott cikket illeti semmi köze nincs Erdei Ferenc szellemiségéhez, de az általa leírt (népi) gulyáskészítési technológiához sem.

 

Hozzávalók: személyenként 20 dkg hús, és ugyanennyi krumpli. 1 kg nyersanyaghoz 1 közepes fej hagyma és 1 ek. pirospaprika (csemege, édesnemes), 0,8-1 l víz szükséges és ízlés szerint só.

 

A húst a finomra vágott hagymával együtt teszed a bográcsba felöntöd a szükséges mennyiségű vízzel, tegyél bele zöld, vagy csöves pirospaprikát. Mikor lobogva forr teszed bele a sót és a pirospaprika 2/3-át. Mikor a hús majdnem puha beleteszed a krumplit és készre főzöd. Ekkor teszed bele a fűszerpaprika maradékát (ettől szebb színe lesz), s ha kell sót. 

Ez a sűrű étel a gulyás - ilyen egyszerű és nagyon finom.

Főzési ideje 2,5-3 óra. Az így főzött ételen nincs ujjnyi vastag zsír, nincsenek benne gyomrot bántó megpirult hagymák. A hús-hagyma-paprika harmónikusan összesimuló ízeit érzed, amit még kiemel a semlegesebb krumpli.

 

Ha levest akarsz készíteni töb vizet kell hozzáadni. Ebbe szoktak tenni zöldséget, köménymagot és kínálnak hozzá csipetkét is, amit külön főznek meg.

Előzmény: Judig (43797)
Judig Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43808
:-))) Ez is fontos tanács. Majd odakészítem a vasvillát, és azzal riogatom Őket... :-)
Előzmény: Törölt nick (43805)
Judig Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43807

Köszönöm szépen Horasz! Így már sokkal könnyebb lesz. Remélem jól fog sikerülni.

Szép napot kívánok Neked!

Üdv: Judit

Előzmény: Törölt nick (43804)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43806

mivel nem nagyon tudod letakarni keszulj ra, hogy sokkal tobb vizet/huslet/bort kell majd hasznalnod mintha siman gazon foznel, es tovabb is tart.

 

H.

Előzmény: Judig (43803)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43805

bogracsos fozesnel arra kell ugyelni, hogy a jofajta bortol/palinkatol megvidamodott embereket tartsd tavol a kajakeszitezstol egyreszt mert idegesitoen mindent jobban tudnak masreszt meg kepesek es elsozzak/csipospaprikazzak az egeszet.

 

H.

Előzmény: Judig (43803)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43804

en 8 emberhez vettem kvazi 5 kilo hust igaz az porkoltnek ment:)

 

en a hussal minimum megegyezo mennyisegu krumoplit raknek bele.

ennyi hus alapjahoz minumum kell 5 kozepes fej hagyma,

3 nagy sargarepa, 3 nagy fehergyoker

1 kisebb (mondjuk noi okolnyi) zellergumo+zoldje,

pirospaprika minosegetol fuggoen 3-6 tk.

so, bors, komeny izles szerint (en igenis rakok belo komenyt),

3-5 baberlevel ez is nagysagtol fuggoen.

csipetke vagy reszelt teszte meg ahogy szeretitek. tapasztalat az h egy rendes hazitojasbol rengeteg csipetke tud keletkezni:)

 

Ps. most igy azon gondolkozom mit felejtettem ki, de majd a kolleginak/kollegak kijavitanak:)

 

H.

Előzmény: Judig (43797)
Judig Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43803
Bocsánat, rosszul fogalmaztam. Saját tapasztalatot várnék, aki maga is készített már bográcsban nagy mennyiséget. Mire kell ügyelni, stb.
Előzmény: nagypapi51 (43801)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43802
Nagyon kell vigyazni arra, ne follyon ki sutesnel - mert nagyon megneheziti.

Lehet kapni papir tolcsereket, amit bele lehet tenni - nem kell zsirozni, nem kell mosogatni.
Előzmény: florentine (43799)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43801
Miért nem elég konkrét, ha 1 kg húsra vetítve megadja a többi hozzávalót?
Előzmény: Judig (43800)
Judig Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43800

Köszönöm szépen a csatolt választ.

Valaki még konkrétabb mennyiségekkel tudna segíteni?

Köszi...

Előzmény: nagypapi51 (43798)
florentine Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43799

Egy Lajos Mari recept (is) volt pár éve a Nők Lapjában. A fasírt a szokványos, tényleg baconnal volt kibélelve, de a sajtot kicseréltem kolbászra (vékony, csípős Pick). 

Eszméletlen jó hidegen, melegen, a kolbász nagyon jó bele. Gusztusos és praktikus. Ajvarral ettük. 

 

A muffintepsi mosogatása viszont horror.

Előzmény: zrínyi62 (43713)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43798
Itt választ kapsz
Előzmény: Judig (43797)
Judig Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43797

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Marhahúsból főznénk bográcsban gúlyáslevest, 10 főre. (nagyon jóétvágyú társaság :-) )

Az arányokat szeretném pontosítani. Ma vettem, egy 14 literes bográcsot, és szombaton lenne a nagy esemény. 2,5 kg húshoz szeretném a többi hozzávalót, de nem tudom miből mennyit vegyek.

Segítségeteket előreis köszönöm: Judit

Törölt nick Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43796

Lekvározunk.

Én már egy polcot emeletesen telefőztem: legutóbbi ténykedésem(áfonya+erdei málna)  a különleges lekvárok topicban látható.

Mifelénk már 250-ért lehet nem túl szép, de lekvárnak jó sárgabarackot kapni a piacon. Mivel az én fáimon semmi sem termett, úgy gondoltam, hogx elég lesz nekünk a tavalyról maradt 10-12 üveg. De mivel a sárgabarack a dzsemek királya - és különben is a gyerekeim szerint a lekvárfőzés bolondja vagyok, ha még nyaralás alatt is képes vagyok rá - azt hiszem 5-8 kg barackra mégis befizetek.

 

Az előzőeken kivül főztem epret - piacon vettem,

ribizliféléket(piros, fekete, josta) - ha már megtermett, ne menjen kárba, valamire jó lesz,

meggyet - piacon vettem még a szezon kezdetén.

Előzmény: joy (43794)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43795
Jól időzített kérdés...:))

Hacsak nincsen olcsó beszerzési forrás - ismerős, rokon, saját kert - a piaci árak eléggé riasztóak A szebb kajszi 4-500.-, őszi 3-500.- málna 400-1000.-, meggyet (200-500.-) szinte nem is láttam, a cseresznye horror árban.
Előzmény: joy (43794)
joy Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43794
Lekvároztok mostanság?
joy Creative Commons License 2007.07.15 0 0 43793

Mások által kipróbált recepttel nem szoktam kísérletezni, megcsinálom. Ha nem sikerül, keresek másik receptet.

Vendégváró-ünnepi kaháknál sosem kísérletezek, akkor csak beváltak jöhetnek szóba.

 

Máznak meg lehet próbálni az 5ker tortabevonóját. Nálam bevált.

Nem a csokoládé, mert arra jó a táblában kapható.

Előzmény: VKOrsi (43791)
joy Creative Commons License 2007.07.15 0 0 43792

Mi a frász, eltünt két írásom.

Nem ittam-ettem kölnit, épp azt írtam, nem is óhajtok!

:o)

Előzmény: tuutuu (43789)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43791
azért pontosabban tessék olvasni. ezt írtam:

"mert tesztként negyed csészéhez tettem 1 ek tejet és ez összeállt masszává, nem folyós egyáltalán."

(nem kíséletezem 1 pohár porcukorral első körben :D :D :D)

no, asszem a fondant az, ami már csak cukrászoknak való :D nem tudom, mikor állnék neki azzal kisérletezni :D
Előzmény: joy (43788)
tuutuu Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43790

Viszont hasznos tanács, hogy a haloványlilát kerüljétek!

( Még szerence, hogy én csak a kőleveshez értek ( legalábbis ezt állítom magamról...:}}  ))

Előzmény: tuutuu (43789)
tuutuu Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43789

Tanulság:

joy kölnit is evett/ivott már.

Még ilyet?

Részvétem...:}}}

Előzmény: joy (43787)
joy Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43788

Asztatat nem írtad, hogy rögvest átvariáltad.

:o)

 

Cukormázoláshoz ribizli módszerét ajánlom:

Tojásfehérje kissé fölverve, folyamarosan keverve bele szitált porcukor, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Írókázáshoz sűrűbb, mázoláshoz lágyabb kell. Citromlé belecsepegtetésével lágyítható, cukor belekeverésével sűríthető.

Majd csak összejön...

Precízen kimérni nem lehet, mert változik a tojás mérete, sőt a fehérje nedvessége is.

:o)

 

Én a jóöreg robi habverőt használom lassú fordulaton a kikeveréséhez.

 

Ha valaki bepötyögi a keresőbe "cukormáz" megtalálja itt a fondant receptjét is...

:o)

Előzmény: VKOrsi (43785)
joy Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43787

Próbáltad már citromlével?

Szerintem a citromlével kiegészített cukormáz a legjobb.

Sőt, még jobb, ha pár csepp fehér mandula aroma is kerül bele!

 

Én imádom, sokkal finomabb a citromos, mint a tisztán cukros.

Tényleg, úgy lészült teljesen bevont karácsonyi süti, hogy eluntam a vacakolást az írókázással, csöppentettem a kikavart tojásfehérjés cukormázhoz + citromlevet, átkevertem, és kanállal rásímítottam a mézessütikre. Magától szétterült a szárító fólián. Meg lehetett díszíteni színes cokurgyöngyökkel. /Há monnnnyuk én símán rászórtam, mint ha sóznám, osztjóvan...:o)

 

Mondjuk a kölniízű haloványlilát én sem enném...Brrrrrrr!

:o)

Előzmény: ribizli (43777)
joy Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43786

Akkor vegyél Oetker tortabevonót, az kisímulós.

 

Az a kapszliba ragadt cukormáz nem tetszik. A minyomoknál is mindig dühít, ha ráragad a süti oldaláról máz a kapszlira, és úgy kell lenyalni róla. }:o)

Előzmény: VKOrsi (43776)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43785
negyed csészéhez tettem az 1 ek-t, a recept meg 1 csészéhez teszi a 1.5-t...
Előzmény: joy (43784)
joy Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43784

1,5 eka tejet írt a receptajánlat!

:o)

Előzmény: VKOrsi (43768)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.10 0 0 43783
Igen - de lehet izesiteni, szinesiteni
Előzmény: kttk (43782)
kttk Creative Commons License 2007.07.10 0 0 43782
ez csak a porcukormáz?
Előzmény: ZsuR (43762)
kttk Creative Commons License 2007.07.10 0 0 43781
Sajnos talált, akár te találtad ki, akár nem....
Előzmény: nagypapi51 (43780)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!