Ebben a topikban a vívás harcművészeti aspektusait szeretnénk megvitatni. Elsősorban a történelmi európai vívással, ezen belül szablyavívással szeretnénk foglalkozni, de minden más vívás képviselője is szívesen látott vendég a topikban.
Ez a nagyon drága kard olyanoknak lett kitalálva, akiknek rendkívül fontos a marketing szöveg.
Shadi videójában van egy olyan teszt, amikor colos deszkát csapkodnak egy ~1000 dolláros katanával (differentially hardened) meg egy olcsóbb hosszúkarddal (gyakorlatilag minőségi rugóacél). A katana kibírta, de meghajlott!
[17:28] -- a 2 kardpenge összevetése.
Egy sokkal olcsóbb, szintén rugóacél katana pedig simán elviseli a hasonlóan brutális tesztelést.
Nem hinném, hogy egész konkrétan pont a hüvelykujja lenne a téma.
Csupán egy apró(cska) utalás volt arra a "dicsőséges" időszakra a topik életében, amikor tényleg -- és halál komolyan, és hosszasan, és "végleges" bizonyító erővel -- ez volt a TÉMA.
Volt egy időszak a topik életében, amikor egy itt megjelenő társaság rendszeresen ócsárolta Bay Béla
kardvívó tudását stb. Már akkor felhívtam a figyelmüket, hogy:
"Azt viszont nem lett megcáfolva, hogy milyen vívóeredményei voltak a Horthy-korszakban. Hogy miért van Bay Béla-díj? Hogy miért van mellszobra a BVSC termében?"
"It is with a heavy heart that I write this final post on behalf of my beloved father, Geoff Salmon Sensei, who passed away on the 9th November 2018, joining my mother, his dear wife, Valerie who passed in July. He was a true warrior until the end – and despite the ferocity of his final opponent, cancer, he never let it conquer his fighting spirit, dignity and inimitable sense of humour."
"I hope you will join me this New Year’s Eve and raise a glass to a wonderful father, husband, grandfather, teacher and friend – a man who truly embodied the ‘spirit of the warrior’, Geoff Salmon Sensei. Gone but never forgotten!"
Ilyen élvezetből maradnak ki a japán vívást tanulmányozok, akik nem vesznek a kezükbe fém vívókardot és nem próbálják ki a szabadvívás az ilyen eszközzel.
Kimondottan érdekesek a kenjutsus kesztyűk (külön mutatóujj!).
Ez a kétkezes vívóeszköz végtelenül (!) könnyű: 340 g
(egy átlagos katana tömegének az ~1/3)
"Yagyu Shinkage-Ryu is one of the oldest schools of Japanese swordsmanship. Founded by Kamiizumi Nobutsuna in 1565, the school was known simply as Shinkage-ryu. Nobutsuna passed on the school to his student, Yagyu Munetoshi, applying his name to the school. Today, the Yagyu Shinkage-ryu is still to this day one of the more revered styles of Japanese swordsmanship, both in Japan and abroad.
Miközben arra akartam példát mutatni, hogy a kendót sokan hm-ként művelik, teljesen véletlenül megtaláltam a 7. danos Gábor legfrissebb blogbejegyzését. Nem gondoltam volna, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek... :-(((
Ismerem őket (anno voltam 3 edzésükön), nagyon maguknak való társaság nem szeretik annyira az új arcokat. Valamint az én lakhelyemtől még messzebb van. Nincs kedvem átkocsikázni fél Frankfurtot, bőven elég akkor mikor munkába megyek és amikor hazajövök, szörnyű a forgalom, sok időveszteség. A Katana Frankfurt a közelemben van, csak 1 km. Kényelmesen elsétálok az edzésre, nem kell kocsiba sem ülnöm.
A szabadfogású birkózásra is kapásból rávágnák sokan, hogy (olimpiai) sport. Valóban az, de amíg én űztem, soha sem tekintettem (verseny)sportként rá, én szimplán harcnak fogtam fel, nem is versenyeztem (csak edzettem versenyzőkkel, holott sokszor próbáltak rá beszélni a versenyzésre, de nem vonzott).
A capoeirára is rámondják, hogy tánc, zene, akrobatika...és mellesleg harcművészet. Mindegyik része igaz amúgy. Amíg jó magam űztem soha sem akrobatikáztam, hangszeren sem tanultam meg játszani igazán jól, viszont megtanultam pár rúgást (nem igazán a látványos fajtákat), amit a HEMA edzéseken is tudtam kamatoztatni, még ha csak ritkán is. Harcművészetként fogtam fel.
A bartitsura is mondanak mindenfélét, én azt egy "vegyes-mindenes" rendszernek fogtam fel, és az edzéseken is úgy álltam hozzá.
Ami nálam a "mérföldkő" volt a küzdősport/harcművészet "karrierem" során, az a lándzsavívás. Talán ezt érzem igazán magaménak. Ebben mélyedtem el a legjobban.