Keresés

Részletes keresés

rézmanó75 Creative Commons License 2017.04.01 0 0 136625

Tegnap még kaptam egy olyan információt egy gázterveket készítő embertől, hogy régen is volt olyan főzőüst , hogy a túlnyomást a víztérbe engedték vissza. Mert Nyílván ott a babgulyásba nem lehetett!🙂

Előzmény: endrepp (136590)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.04.01 0 0 136624

Ez így egyszerűnek tűnik . Csak az egyensúlyt kell megtalálni! 

Még az kérdés számomra hogy a képet amit tegnap felraktam azon a gőz visszavezetön" van e csap? Mert nem látom tisztán. Már mint elzázó csap. Te hogy látod?

Előzmény: endrepp (136623)
endrepp Creative Commons License 2017.04.01 0 0 136623

Tényleg nincsenek csodák, ha túlnyomásod van, túl sok energiát viszel be ahhoz képest, ami szükséges, túl sok gőzt termelsz. A 9kW brutál soknak tűnik ilyen hőszigetelt üsthöz.

Nem kell foglalkoznod a hőfokkal, meg követéssel, nincs ilyen, hőmennyiségek vannak, van egy szükséglet és egy bevitel, ha felesleg van, akkor az nyomás formájában jelentkezik, mivel az üstházad zárt nem tud a kéményen elmenni. :)

Előzmény: rézmanó75 (136621)
sogi01 Creative Commons License 2017.04.01 0 1 136622

                                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (136536)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.04.01 0 0 136621

A keverő már folyamatosan megy. A 18 kw ból lett 9 kwat. Ez a nyél gáz! A felfűtési idő sem nőtt meg számottevően. Csak így a cefre, a fűtéshez képest arányosabban tudja átvenni a hőt. Nincs túlfűtési energia a felfűtés alatt. De mivel csodák nincsenek,egyszer utól éri magát és kalakúl a nyomás.

A túlnyomás! Már jelentős anyomás a felfűtési időszakban. Evvel nem is volna baj. Csak egy kicsit magas. Ha a gázból vissza veszek növelem a deflegmációt.De a nyomás számottevően nem változik,vagy csökken. 

Ha sitt novát egy bizonyos víz hőmérsékletre állítod, az akkor ott kapcsol ki és be,függetlenűl attól, hogy pontosabb. Nem tudja lekövetni magától hogy éppen melegebb vízre van már szükség mivel nőtt a forráspont a cefrében. Ezt a gázos is megértette és ő is azt mondta hogy léptetni kell feljebb. Igen csak pont ott vagyok hogy kézzel szabályzok. Függetlenűl attól hogy gombokat nyomogatok, vagy a csapon zárok vagy nyitok. 🙂

A túlnyomást eddig is elengedtem hogy ne menjen az égbe. Ezért gondoltam hogy a súlyszelep magától engedné el ahová beállítom. Függetlenűl attól most még hogy a víztérbe tudom vissza engedni, vagy a cefrébe. Mert eddig a levegőbe engedtem el. Tehát oly mindegy hová engedem, és ezt én csinálom manuálisan, vagy a szelep magától!😉

Előzmény: gabor0036 (136585)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.01 0 0 136620

Egyébként hogy mennyit ad, az lényegtelen, csak adjon! Az kell a sikerélményhez. Az sem számít, ha nem lesz csúcspálinka.

Azt gondolom tanulócefrének éppen jó lesz, lévén első próbálkozásomról van szó. Ha bármit elrontok, akkor nem a saját cefrémmel teszem és most ebben nekem nincs semmi károm.

Ha sima cukorcefrét csináltam volna az jobb lett volna?

Vagy van itt olyan is aki élete első lefőzésével világbajnok pálinkát állított elő? :-)

Előzmény: Törölt nick (136618)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.01 0 0 136619

A kolléga akitől kaptam, az letette a nagy esküt, hogy tiszta szilva, illetve valamelyik hordó(k) kajszibarack cefrét rejtenek. Nagyon tudományos módon állt hozzá amikor nekiveselkedett és esze ágában sem volt cukrozni. Viszont elmondta, hogy nagyon jó minőségű volt a gyümölcs, kifejezetten édes, még lekvárként is csak fele annyira cukrozták, mint ahogy azt "szokták".

Én elhiszem neki, nincs oka hazudni, eleve úgy adta oda, hogy enyém a hordó, ha cefrével viszem el. Ezután volt a meglepetés, amikor megbontottuk.

Előzmény: Törölt nick (136618)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.01 0 0 136618

Nekem az a sejtésem, hogy meg volt cukrozva, mert 12 V/V% alatt megjelennek a megfordult cefrén a hártyaképzők. Akkor is, ha le van zárva. Tehát sokat ne várj a cefrétől. Szerencsés esetben ad vagy 5 litert, mert beletettek 5-6 % napfényt. 

 

Előzmény: pacsepa (136571)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136617

A rézelejét látni fogod, ha úgy csinálod, ahogy a nagykönyvben le van írva.

Az előpárlat esetén meg muszáj a szaglásodra hagyatkoznod. Nincs annál pontosabb.

 

A szilvacefre minden további nélkül megbarnulhat, akkor is, ha színültig töltve, légmentesen tárolják. A hosszú tárolás alatt a szilva héjából szép lassan kioldódnak a színanyagok, és szépen elszínezik a cefrét.

Előzmény: pacsepa (136562)
rézműves1 Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136616

Mittendorban=Mitterndorf-ban

Előzmény: rézműves1 (136615)
rézműves1 Creative Commons License 2017.03.31 0 2 136615

Csak nem belelestél a jegyzeteimbe, amikor nálam jártál??...:):)...2011. szeptemberében, a "sógoréknál" jártunk

Mittendorban és a közelben meglátogattunk egy kis "pálinka-főzdét"...DD...ott láttam ezt a leszorító megoldást és az új főzőmre én is ilyet terveztem...:):)...

 

............

Előzmény: 1zsakkrumpli (136594)
körte51 Creative Commons License 2017.03.31 0 1 136614

Talán már egyre kevesebb szól a pálinkáról ! Valami kezd itt elmenni ! A kevesebb néha jobb lenne páraktól!

Előzmény: In Lak'ech (136610)
mili70 Creative Commons License 2017.03.31 0 1 136613

Mondjuk -önszántából- nem is lát mindenkit! :)

Előzmény: Figyelget (136612)
Figyelget Creative Commons License 2017.03.31 0 1 136612

Biztos senki nem mondott ez idő alatt bődületes marhaságot.:)

Mert olyankor azért megjelenik. :)

Előzmény: mili70 (136609)
Figyelget Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136611

Praktikus megoldás. Az eszközök azért vannak( ha már vannak),hogy használjuk. Ki lehet szerkeszteni, de nem egyszerűbb volt így? :)

Előzmény: 1zsakkrumpli (136594)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.03.31 -2 3 136610

Egyszerűen csak nem szereti a meddő vitát. Ahogy sok más veterán sem. Nézzetek vissza mondjuk 3-4 évet. Sok nagy tudású "öreg" korlátozta fórumos tevékenységét, aki akkor nagyon aktív volt.

Előzmény: mili70 (136609)
mili70 Creative Commons License 2017.03.31 0 2 136609

Gyerekek!  Hová tűnt Damon Hill? 

Akarom mondani mi van snapszival? Már egy hónapja nem jelentkezett? Remélem minden rendben van vele! Tud valaki róla?

 

endrepp Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136608

Nem kell osztókör végig, az adott helyen a lemezszéltől visszaméred.

Nagy körző helyett van nagy nyomtatód, tökéletes megoldás, én is használom. :)

Előzmény: 1zsakkrumpli (136604)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136607

Ezt csináltam, csak az modern technikával.

Előzmény: foxrudi (136601)
endrepp Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136606

Azért jó neked, mert belőtted a teljesítményt, Manónak ez a lépés hiányzik még.

Előzmény: foxrudi (136603)
foxrudi Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136605

De ha meg van 1 fok hány mm,akkor a többit is kitudod mérni.

Előzmény: foxrudi (136601)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136604

Oké, de az osztókört, hogy rajzolod fel pontosan?

Előzmény: endrepp (136602)
foxrudi Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136603

nem,c24-es égő van alatta,és golyóscsappal szabályozom.

Előzmény: endrepp (136600)
endrepp Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136602

Osztókörző, nem kell hozzá középpont csak az osztókörbe rajzolható hatszög oldalhossza.

Előzmény: 1zsakkrumpli (136599)
foxrudi Creative Commons License 2017.03.31 -1 0 136601

Tedd egy kartonra.

Előzmény: 1zsakkrumpli (136599)
endrepp Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136600

Neked eredeti a gázégő benne? Szabályozod valahogy, csappal akármivel?

Előzmény: foxrudi (136597)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136599

Oké, de levegőbe, hogy rajzoljak egy karima (gyűrű, nem korong) középpontját?

Előzmény: foxrudi (136598)
foxrudi Creative Commons License 2017.03.31 -1 0 136598

Akkor szerkeszd ki.Körző,vonalzó,filc.... 

 Kis matemetikai szerk. ismeretek felevenítése. :-)

Előzmény: 1zsakkrumpli (136596)
foxrudi Creative Commons License 2017.03.31 -1 0 136597

Alsó nívóig kell tölteni hideg vízzel.

 Felforr,elgőzölög,lekondenzál......

 Ez ki van számolva,így működik.Enyém is ilyen,100-as konyhai átalakítva főzőnek.Nagyon jó!

Legalább 3/4-ig legyen töltve,akkor a nyomás 0,3bar nál nem megy följebb. :-) ott fúj le a gyári nagy súlyszelep.

Én tuningoltam rajta,nekem 0,6 körül fúj le,és bírja a 2 pistoriust is így.

 Ne kérdezd miért hogy,így működik,és jól nekem ennyit tudok.

 Gyári üst 1/3-áig,vagy 1/4-éig kell a víz szintjelző csak.Az lenne a legjobb,ha letudnál méretezni egy gyári 100-asat,vagy ha nagyobb van csak akkor annak arányaiban csinálni egy 100-as kisebbet.

Előzmény: 1zsakkrumpli (136591)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.03.31 0 0 136596

Oké, de nem ismert a karikán a középpont!

Előzmény: foxrudi (136595)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!