Keresés

Részletes keresés

Galgadio Creative Commons License 2007.04.20 0 0 2039

"A Sós sziklák völgye megvolt? :))) "

 

Meg:-)))

Bár hogy őszinte legyek, annyira azért nem dobott föl.

Előzmény: Barátocska :) (2032)
annie99 Creative Commons License 2007.04.20 0 0 2038

Kutasi Kovács Lajos írt le egy jelenetet Amerika bölcsője c. könyvében. A Boston Indian Council ügyvezető igazgatójával beszélgetett. Neki mondta:

"Bocsáss meg egy pillanatra, Amerikában és Nyugat-Európában valóban általános a vérszomjas, kegyetlan, skalpvadász indián képzete. De mi, kelet-európaiak fiatal korunkban a becsületes, nagyszerű, lovagias, bátor harcos eszményét láttuk az indiánban, s ez a kép sokkal erősebben él bennünk, mint a másik, melyet a westernfilmek sugallnak." Beszélgetőtársa érdekesnek találta ezt a megállapítást.

 

Bár ő egy másik nemzedék, de ugyanezt szerintem mi is elmondhatjuk. Ebben May és Gojko Mitic is fontos szerepet játszott. Én nem is bántom őket semmi pénzért, a "történelmi hűség" először legyen rendben a törikönyvekben :)

 

Előzmény: Barátocska :) (2033)
stopposbácsi Creative Commons License 2007.04.20 0 0 2037
Ha már volt, akkor elnézést.

First people
annie99 Creative Commons License 2007.04.20 0 0 2036

A sivatag szelleme, az a legjobb May regény szerintem. Amúgy - neked nem újdonság, gondolom - a Llano Estacadoban komancsok is éldegéltek. Például kwahadik. A főnökük például Quanah P. Kicsi ez az Amerika :)

 

Gojko Miticre az vesse az első követ, aki nem próbálta őt utánozni patakugrásban :)Nemrég szóba jött egy magánlevelezésem kapcsán a neve. Kivonatoltam az Ulzana c. DVD végén lévő riportot, amiben GM a makah indiánoknál tett látogatásáról mesél. Nagy szeretettel és meghatóan köszöntötték őt. Ide hosszú lenne, de akit érdekel, annak szívesen elküldöm. (Van mellette fénykép is, 65 évesen úgy mászik, mint a mókus.)

 

"sikerült beszerezni és kiolvasni... "

Értem szavad...:)

 

"Így lettem üzemmérnök a közlekedésben"

Logikus. Én ornitológus akartam lenni, aztán most bérprogramokkal meg az APECH-hel kínlódom :( ( Én megbántam.  De ez már off.)

 

Viszont bemutatom első szerelmemet. Winnetou még kicsit öreg volt hozzám, de ezért a pasiért már elsős koromban egész délutánokra elcsavarogtam egy osztálytársamhoz, a nagymamám úgy kajtatott utánam. Ismered?

Előzmény: Galgadio (2029)
tibb Creative Commons License 2007.04.20 0 0 2035

"Egyébként szerintem is a Nagy Medve-könyvek voltak a leghitelesebbek abból az idôszakból... "

 

Tudtátok, hogy a "Nagy Medve fiai" egy hat kötetes regényciklus, és magyarra csak az utolsó két kötetet fordították le? A történet 1862-ben, a szanti-sziú felkelés idején kezdődik és az első négy kötet Harka, a későbbi Tokei-Ihto viszontagságos gyermek- és ifjúkorát meséli el.

Előzmény: Barátocska :) (2032)
annie99 Creative Commons License 2007.04.20 0 0 2034

'Ha nem csak a csajok véleményére vagy kíváncsi"

 

Megértem az aggódást, mivel eddig se nagyon álltam szóba akárkivel :)

 

OFF: Mindenki véleménye érdekel. Elnézést, ha nem látom át az etikettet itt a fórumon, egy olyan levlistán szocializálódtam, ahol mindenki belepof mindenbe - és akkor még finom voltam. Igyekszem mindenre válaszolni, ugyanakkor mindenki hozzászólásának örülök.

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy felvessem: ha valaki utálja az orrtalan szmájlit, szóljon nyugodtan.

Előzmény: Galgadio (2029)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.04.19 0 0 2033
:)))

Úgy látszik, azért ez a Karl May mégiscsak tett valamit azért az indiánokért megismeréséért, még ha csak a figyelemfelkeltéssel is. :))
Előzmény: annie99 (2018)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.04.19 0 0 2032
:)))

A Sós sziklák völgye megvolt? :))) Egyébként szerintem is a Nagy Medve-könyvek voltak a leghitelesebbek abból az idôszakból...
Előzmény: Galgadio (2029)
Galgadio Creative Commons License 2007.04.19 0 0 2031

"Mondjuk, az fura, hogy Karl Maynál ugyanakkor "ogelallák" is szerepelnek."

 

Nebraska USA-tagállam délnyugati csücskében, a South Platte River mentén a mai napig van egy Ogallala City nevű kisváros.

Ez alapján valószínű, hogy az angol nyelvben is ogallala lehetett az oglala törzsnév régebbi alakja.

Persze a mai oglalák nem Ogallala Cityben élnek, hanem néhány száz mérfölddel északra, a dél-dakotai Pine Ridge rezervátumban.

Dehát neked ezzel biztos nem mondtam semmi újat:-)))

 

Érdekes egyébként, hogy míg Karl Maynál az "ogellalák" gonosz, fosztogató és álnok hordák, addig a szintén német Liselotte Welskopf-Heinrich regényeiben az "oglala-dakoták" fölöttébb pozitív hősök...

Előzmény: nj (2022)
Galgadio Creative Commons License 2007.04.19 0 0 2030

"Az egy nézhető film?? Mármint számodra ... mostanában? :))"

 

Szégyellem bevallani, de még mindig nem jutottam odáig, hogy megnézzem.

Kicsit zsúfolt az életem mostanában:-))

Előzmény: annie99 (2026)
Galgadio Creative Commons License 2007.04.19 0 0 2029

Szia Annie!

 

Ha nem csak a csajok véleményére vagy kíváncsi, én is elmondom, hogy kerültem kapcsolatba az indián világgal: 10 éves koromban kezdtem el olvasni a Winnetou-sorozatot, aztán a Medveölő fiát, utána meg a többi Karl Mayt (Olajkirály, A sivatag szelleme, Az Ezüst-tó kincse stb.).

Aztán pont ekkoriban vagy kicsit később ment a TV-ben a John Ford-sorozat, ott is volt egy jó pár indiánfilm, bár nálunk még akkoriban inkább Gojkó Mitics volt az "indián" sztár:-))))

Liselotte-Welskopf Heinrich regényeivel folytattam (A Nagy Medve fiai, Tokei-ihto visszatér), aminek szerintem már sokkal több köze van a valódi történelemhez, mint May regényeinek.

 

Nyolcadikos koromban sikerült beszerezni és kiolvasni Dee Brown örökzöld klasszikusát.

 

Utána már a komolyabb, ismeretterjesztő jellegű művek következtek.

 

Egyébként végig iskolai éveim alatt a történelem és a földrajz volt a kedvencem, volt egy időszak, amikor történelem-földrajz szakos tanár akartam lenni.

Elnézve a tanári fizetéseket és a mai kölykök viselkedését, nem bántam meg, hogy nem lettem az.

Így lettem üzemmérnök a közlekedésben, de az indián világ, ill. úgy általában a történelem és a földrajz iránti intenzív érdeklődésem máig megmaradt.

 

Innen azonban már OFF:-)))

Előzmény: annie99 (2018)
Galgadio Creative Commons License 2007.04.19 0 0 2028

"Szerintetek melyik állhat közelebb az igazsághoz? "

 

Hát amennyire én ismerem Quanah életrajzát, a kettő között áll valahol, de mégis inkább az elsőhöz közel.

Előzmény: annie99 (2025)
annie99 Creative Commons License 2007.04.19 0 0 2027

Ígéretem megtartva: képek bölcsőkről.(Ha most a küldés után szörnyű kavarodás lesz a szövegek és képek közt, akkor továbbképzést kérek valakitől. Nálam a nézetben most jó.)

 

1.Flathead 1880

2.Comanche 1890

3. Arapaho 1890

 

 

Szia Tibb!

Gyönyörű anyagot találtam, csak még szerkeszteni kell egy kicsit.

annie99 Creative Commons License 2007.04.19 0 0 2026

"A Windwalkerben lévő Walker szóról jutott eszembe"

 

Az egy nézhető film?? Mármint számodra ... mostanában? :))

 

Érdekes ez a mormonos történet is. Valaki itt kimondta, hogy mit is illett volna célul kitűzni mindazoknak, akik a kereszténység nevében óhajtottak fellépni. Persze a dolog így sem volt egyszerű, nem is lehetett az, soha és sehol nem volt az. De mégis más egy kicsit, mint a kufárok és rablók serege a pogányok udvarában - ha ezzel a  bibliai képpel szabad élnem...

Előzmény: Galgadio (2015)
annie99 Creative Commons License 2007.04.19 0 0 2025

Ezzel eredetileg a bölénybőrön való "döglést" - mint a romantikus megközelítéstől némileg eltávolodó szemléletet - a szent komolyság karikatúrájával szerettem volna megvédeni, teljesen komolytalanul.

Egy picit most szeretném komolyabbra fordítani és tovább követni Quanah történetét, most már bohóckodás nélkül. Az ő életének két szélsőséges értékelésével találkoztam.

1. Politikai zseni volt, aki átsegítette a komancsokat a rezervátumi életmód-váltáson, mindkét kultúrában szenzációsan helyezkedve sok vérontást akadályozott meg. (A szökevényeket százával beszélte rá a visszatérésre, ugyanakkor a büntetéstől megmentette őket, stb.) Saját egyháza a fehérek világában az indián önazonosság és egység - keresztény elemei miatt legális - terepét biztosította. Nyílt és őszinte emberként állt ki népe érdekei mellett. Törekvéseinek vesztét az okozta, hogy törzse túlságosan megerősödött gazdaságilag. Míg személy szerint megengedték neki, hogy gazdag legyen, egy teljes indián népcsoport már nem tehette meg. Olyan dilemma elé állították, ahol nem létezett jó megoldás, a kisebbik rossz volt az, hogy a rezervátumot "kiszervezték" a talpuk alól. Aláírta ugyan a megállapodást, de haláláig megkeseredett ettől a vereségtől.

2. A vér nem válik vízzé, egy valódi texasi "üzletember" volt, aki birodalmát a komancsok és kajovák érdekeinek rovására építette fel, végső lépésként még a rezervátumot is "eladta". Hatalmát a kormányzati érdekek kiszolgálásával tudta fenntartani. A peyotizmus egy élethazugságra (egy állítólagos Krisztus-látomásra) épül, de célja gazdasági jellegű volt: a peyote árusításával gyakorlatilag jól menő drog-dealerként vált a leggazdagabb indiánná.

Szerintetek melyik állhat közelebb az igazsághoz?

 

 

Előzmény: annie99 (2021)
annie99 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2024
Szándékos volt, úgyhogy köszönöm:) Az előző hsz-em viszont módosításra szorul. Minden mondat végére ;-)
Előzmény: nj (2023)
nj Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2023
Én ezt a szóhasználatra (döglött) értettem! Érdekes volt az alapvetően érzelmes törénet finom ellenpontozása enyhén ironikus megfogalmazásokkal. Ha szándékosan próbáltad oldani a már-már kialakuló romantikus hangulatot, akkor az száz százalékosan sikerült! :-) (Ha nem, akkor is... :-))
Előzmény: annie99 (2021)
nj Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2022

A munkahelyemen nem tudok webmail-ezni, ezért csak esténként olvasom a mail-jeimet. Megoldjuk valahogy.

 

A levezetés abszolút logikus. Mondjuk, az fura, hogy Karl Maynál ugyanakkor "ogelallák" is szerepelnek.

Előzmény: Galgadio (2019)
annie99 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2021
A tények makacs dolgok. Egy történelmi topikban fontos a körülmények ismeretében pontosan és szabatosan visszaadni a múltba vesző részleteket. Kutatásunk fontos szempontja kell, hogy legyen az egyes ember választási lehetőségeinek, cselekvési alternatíváinak pontos feltérképezése, s ezek ismeretében értékelhetjük konkrét tetteinek súlyát, jelentőségét. Ezeket a szempontokat sohasem rendelhetjük alá saját céljainknak, ellenkező esetben súlyos sebet ütnénk a történelemtudomány finom szövetén, s az utókor megvetését méltán viselhetnénk. Ráadásul van egy kamasz fiam.
Előzmény: nj (2016)
annie99 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2020

Meg voltál szólítva, bár  korábban :)

Egyébként egyetértek azzal, amit írsz. Kár, hogy a népeik közti viszonyban ezt a harmóniát nem sikerült megközelíteniük. Ez nem kritika, tényleg sajnálom. Mondjuk sejtem az okát is, emberből vannak. Egyébként a természet ajándékainak megbecsülése ma is jellemző, ez nem veszett el. Mulatságos, hogy amikor a makah bálnavadász törzs engedélyt kért hagyományőrzési céllal egy darab bálna vadászatára (időtlen idők óta nem követtek már el ilyen szörnyű tettet:), a civilizált világ mély megbotránkozással hördült fel. Vadásszanak virtuálisan, nem veszélyeztethetik a vademberek e drága szép állatok jövőjét. Hadd ne mondjak semmit erre.

Előzmény: Hetési Holló (2010)
Galgadio Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2019

szia!

 

Átjönni éppenséggel átjött, de ez az önkicsomagoló nem nagyon akarja összerakni:-(((

 

Írtam is választ, de ezek szerint nem kaptad meg...

 

Egyébként most hogy mondod, a lakota oglalát már ogalala formában is olvastam, ennek pedig a szabályos dakota nyelvjárási megfelelője okadada lenne.

A lakota szótagkezdő l hangnak ugyanis a dakotában d, a nakotában n hang felel meg.

A szótag végi orrhangokat (nazálisokat) a latin betűs átírásban pedig hol jelölik n betűvel, hol nem. Okadada = Okandada, ahol az n az előtte álló magánhangzóval tkp. egy orrhangot (nazálist) alkot.

 

Ezek a nazálisok a Farkasokkal táncolóban is elég jól átjöttek, de főleg Kőborjú beszédében lehetett nagyon pregnánsan hallani.

 

Hogy a háborúk mellett egy kicsit nyelvészkedjünk is:-)))

 

Előzmény: nj (2017)
annie99 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2018

"Tízéves koromban a Winnetouval kezdôdött. :)))"

 

Ez jutott eszembe. Nekem potyogtak a könnyeim, amikor először olvastam.

http://kerikata.hu/publikaciok/text/winnetou.htm

 

Én is emlékszem egyébként valami nyári táborra, amikor egész héten át ültem egy hintában és a barna, piros, sárga és kék könyveket bújtam. A kékben két ív fordítva volt befűzve, mármint fejjel lefelé. A legkétségbeesettebb igyekezettel próbáltam megoldani a helyzetet:)

Előzmény: Barátocska :) (2011)
nj Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2017

Átment a sziú anyag?

Egyébként meglepve olvastam, hogy az oglalákat korábban okandadának is neveztés a dakota nyelvjárás szerint. Emlékszem, hogy a Winnettou-ban van egy okananda nevű törzs, szerintem rájuk gondolt az öreg német. Pedig szentül hittem, hogy ilyen törzs nincs is, csak kitalálta.

Előzmény: Galgadio (2015)
nj Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2016

"Naphosszat csak döglött a bölénybőrön..."

 

Ez olyan romantikus! :-)

Előzmény: annie99 (2009)
Galgadio Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2015

 

A Windwalkerben lévő Walker szóról jutott eszembe: Chief Colorow Ignacio Ouray Walkara (Walker) jút törzsfőnök (1808-1855), illetve az ún. Walkara vagy Walker War története:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Walker_War

Előzmény: Galgadio (2013)
annie99 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2014

A gondolatot tett követte: magával csábított húsz elégedetlen ifjút, akik hallani sem akartak az öregek által emlegetett rezervátumról, lelépett velük és saját bandát alapított. Weckeah egy éjszaka kiszökött hozzá és köd előttük, köd utánuk. A bősz atya két hónapig kereste a hálátlanokat, de mivel  csoportjuk páronként tizenegy irányba száguldott szét, nem tudták megfogni őket. Egy év múlva száznál is több harcost számlált a csoport, hírük bejárta a földet. Ahogy kereskedelmi kapcsolataik révén megtalálhatókká váltak, el kellett jönni az elszámolás percének: Quanah és Sárga Medve csapata harci díszben állt szemtől szemben egymással. Ekkor a törzs legbölcsebb véne közéjük állt, s szívhezszóló beszéddel intette a feleket a békességre, tanácskozásra. Mivel a két csoportot amúgy szoros rokoni szálak fűzték egybe, némi ordítozás után megegyeztek: Quanah harminckilenc lovat köteles fizetni a sértett feleknek. Az egyességet két napig tartó szeretetvendégséggel ünnepelték meg, melyet természetesem Quanah állt. Az ifjú pár pedig megkapta a szülők és a nép áldását frigyükre.

Jónéhány év múlva ebbe a szép házba költöztek. Mivel sokat kellett benne takarítani, Quanah felvett még hat feleséget, hogy megossza a terheket. De ez már egy másik történet :))

 

Előzmény: annie99 (2009)
Galgadio Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2013

Sziasztok!

 

A háborúkról jut eszembe, hogy meglehetősen kevéssé ismertek a Nagy-medence és a Sziklás-hegység belső részein élő, Numic nyelvcsaládba tartozó népeinek, a sosóni (Shoshone), jút (Ute) és pajút (Paiute) nemzetek harcai a fehér amerikaiak ellen.

Jóllehet, ezek a harcok nem voltak olyan kiterjedtek és látványosak, mint a prérilakó törzsek sokkal közismertebb harcai, mégis sok borsot törtek a hadsereg és a telepesek orra alá.

 

Szabadidőm függvényében majd ezekről is készítek egy rövid összefoglalót!

Előzmény: nj (2006)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2012
Igen :)

A világnézetük valójában egy nagyon szimpatikus egyistenhit volt, ami az egész természetet egyetlen "szellemként" fogja fel, és benne mindent ugyanannak a közös tudatnak a részeként lát, még saját magukat is, akik ezáltal testvérekké lesznek.

Tökéletesen passzol az én deista hozzáállásomhoz :))

Előzmény: Hetési Holló (2010)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2011
Tízéves koromban a Winnetouval kezdôdött. :))) És egy borzongatóan ismerôs érzéssel, hogy nekem közöm van ezekhez az emberekhez. :))

Aztán szép lassan minden megjelenésükben elkezdtem ôket szeretni. Próbáltam összerakni a "tudható" dolgokat, és kiszürni a "hamisságokat" az információkból. Néprajzkutató akartam lenni, hogy kimehessek hozzájuk "kutatni", aztán majd jól ottmaradok véletlenül:))). De más irányt vett az életem, lemondtam errôl az álmomról. Már nem megyek "utána" sem az infóknak, de ami "szembejön", annak örülök. :)))

Egyébként igen: a külsô, a mentalitás és gondolkodásmód, az életforma és életszemlélet, minden, amit mostanáig megtudtam róluk, táplálja ezt a "lelkes" rajongást.

Sajnos, amit a mostani életükrôl tudok, eléggé elkeserít.
Előzmény: annie99 (2008)
Hetési Holló Creative Commons License 2007.04.17 0 0 2010

Szia!

Bár nem én lettem megszólítva, azért talán elmondhatom.

Engem leginkább az indián világnézet fogott meg, hogy együtt tudtak élni mély harmóniában az élővilággal és a Földdel, miközben a mi anyagias, materialista civilizációnk szinte teljesen tönkreteszi ezt a csodálatos bolygót.

Előzmény: annie99 (2008)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!