Keresés

Részletes keresés

annie99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2244
Ezzel egyetértek, de ha egyszer ezt a lehetőséget kapták, ezzel élnek. Nekem egyéb fenntartásaim is vannak, de mit tehetnék? :))
Előzmény: Galgadio (2242)
Galgadio Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2243

OFF:

 

Szia Tibb!

 

Nem tudom, hogy olvasod-e még a topikot, de írtam neked egy mailt az eamindianok címedre!

Galgadio Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2242

"Napjainkban a legtöbbet üzleti sikereikről hallhatunk, a kaszinó-üzemeltetés igazi nyertesei közé tartoznak, s egyre komolyabb üzleti vállalkozásokba fognak. Egy szállóige szerint: "Őseink csecsebecsékért elkótyavetyélték Manhattan szigetét, mi viszont hamburgerekért visszavásároljuk!" :)"

 

Ez mind szép és jó, csakhogy a legtöbb indián bölcs és ún. "szent ember" szerint a kaszinóüzemeltetés és más hasonló vállalkozások nagyon messze állnak az ősi é-am. indián szellemiségtől.

Mellesleg a legtöbb indián csapnivalóan rossz üzletember, a kaszinózásban csak azért van sikerük, mert az a fehérek részére tiltva van.

Persze még mindig százszor jobb, ha kaszinót üzemeltetnek, mintha a kormány alamizsnáján tengődnének:-)

Előzmény: annie99 (2233)
annie99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2241

QP családfája a következőképp alakult az általam ismert  leghivatalosabb :) feltevés szerint:

 

Quanah first married Wec-Keah. 1stThey had five children; Nau - Nocca born December of 1873 in IndianTerritory, Wer-Yoh-Ti born 1879, Woonardy, Mary Pooche, and Alice Parkerborn 1878.

Quanah then married Chony 2nd and they had three children;Baldwin Parker, Honnie "Honey" Parker, and Harold Parker.

Quanah thenmarried his third wife: Mah-Cheeta-Wookey 3rd and they had a child namedFrancis Parker who died at the Carlisle Indian School in Pennsylvania.Two other children were; Rev. White Parker, and Bessie Parker.

Quanah'sfourth wife was Ah-Uh-Wuth-Takum 4th and they had four children; LauraNeeda Parker, Esther Parker, Len Parker, and Thomas Titah Parker.

Quanah's fifth wife was Coby 5th and they had one son; John "Johnny"Parker.

The sixth wive of Quanah was Toe-Pay 6th and they had fourchildren; Kelsey Parker, Chee Parker, and two infants who died at birth.

Quanah's seventh and last wife was Tonarcy or "Too Nicey".

 

Történetként egy néhány nappal ezelőtt talált életrajzot szeretnék mutatni, egy leszármazottjának tollából. Sajnos lefordítani nincs időm. Az érdekessége számomra az, hogy nagyjából úgy láttatja őt, ahogyan én is látom. Arra gondolok, hogy a személyiségének magja édesanyja elvesztésének traumája volt. Különösen megrázó rész az, ahol szinte koldulja a lehetőségét annak, hogy eltemethesse. Jól mutatja, milyen is volt az ő valóságos helyzete a fehérek társadalmában és a családban. Nagyon szép írás.

 

http://www.truewestmagazine.com/cgi/Blah/Blah.pl?v-print/m-1170125270/

Előzmény: sher99 (2236)
annie99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2240

Szia Sher!

 

A könyvrendelésről: azt nem mondhatom, hogy "szoktunk", de néhányszor már rendeltünk az USA-ból. A férjem szokta intézni, interneten rendeli meg és PayPal-es fizetést választ. Kell hozzá egy virtuális bankkártya, amit a számlavezető banknál csináltattunk. Arra tudunk áttenni annyi pénzt, amennyi kell, megadjuk a számát a rendeléskor, és onnan hívják le az összeget. A részleteket a neten meg lehet nézni. A közelmúltban változtattak valamit, kaptunk róla mélt, de azóta még nem használtuk, úgyhogy nem is böngésztük át. Vannak könyvesboltok is, ahol rendelni lehet, de én sem tudok közelebbit.

 

Köszi a linkeket, este átnézem őket.

 

Előzmény: sher99 (2236)
annie99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2239

Szia Barátocska!

 

Köszönjük. Szerintem a beszélgetés olyan irányba terelődött, ami szétoffolná ezt a topikot. De azért teszek fel mindjárt "kapcsolódó" anyagot :)

Előzmény: Barátocska :) (2238)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2238
Hahó, én is olvasok itt néha :)) Nekem tetszett a beszélgetésetek, kár lenne, ha abbahagynátok. És Annie, külön köszönet a képekért, igazi kis gyöngyszemek :))
annie99 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 2237

Szia druidani!

 

Ha tibb honlapjára gondolsz:

 

http://www.freeweb.hu/tibb/

Előzmény: druidani (2235)
sher99 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2236

 

 

  Szia Annie !

 

 

 Ideírtam, pontosabban írtam volna, többször is megpróbáltam, de egyik sem futott fel, aztán elkeseredtem és lemondtam róla. Aztán tegnap megpróbáltam belépni, és csodák csodája sikerült.

 

 Quanah PArker és történetei nagyon lenyűgöznek,van még történeted a többi feleségéről vagy gyermekeiről is ?

 

 Sokáig próbáltam keresgélni a neten, mert annak idején írtad hogy érdekelne egy bizonyos halotti szöveg és bőrfestmények, de sajnos nem találtam róla semmit, pedig ez engem is nagyon érdekelne.

 

 

Mostanában egyre inkább gondolkozom rajta, hogy kellene kintről könyveket és kazettákat venni, csak nem tudom, hogy hogyan lehetne ezt megoldani. Olvastam már róla, hogy itthon vannak könyvesboltok, akik beszereznek az USÁ-ból is könyveket. Neked erről nincs tapasztalatod ?

 

Bocsánat, hogy visszakanyarodok, de egyik nap írtátok, hogy nagyon kétszemélyes lett ez a fórum. De szerintem csodálatos, hogy ennyi mindent tudtok, én mindig nagyon örülök, ha Titeket olvasgatlak, vagy a képeket nézem. Szóval szerintem sokunknak megdobban a szíve egy egy szép kép, vagy írás láttán.

 

Végül láttam, hogy valaki képeket keresett, és gondoltam, én is felteszem - ha nem baj- amiről én tudok :

C.M.Russel Museum -     http://www.cmrussell.org/

 

Native American Culture Gallery http://www.art.com/asp/display-asp/_/ID--1911/PG--2/posters.htm?TNID=1&ui=BB9FAC1FF78B4FD7992AC5CF71666BC4

 

Prairie Edge   http://www.prairieedge.com/subcategory.asp?ID=4&subID=366

 

További szép napot Nektek!

Üdv.Sher

 

 

Előzmény: annie99 (2234)
druidani Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2235

sziasztok!

én azokból a festményekből sokat letöltöttem, de már nem emékszem a honlap címére, el tudná vki mondani?

annie99 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2234

Szia Sher!

 

Örülök, hogy írtál, már hiányoztál !

(Ide nem jöttek fel az írásaid vagy magánba?) Mindenesetre örülök, hogy most sikerült.

QP-t mindig szívesen. Még a haláláról nem írtam, azt hiszem, pedig talán nem csak nekem érdekes. És tartozom egy békepipás történettel valakinek...  Lehet, hogy Neked? Na majdcsak lesz időm egyszer arra is.  Képeket felrakni gyorsabb. Örülök, ha tetszenek.

 

Üdv: Anni

Előzmény: sher99 (2231)
annie99 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 2233

A babákról jutott eszembe, hogy eddig kevés szó esett Florida indiánjairól, a szeminolákról (seminole) is. Leghíresebb vezetőjük Osceola volt. Ismertek három háborújukról, valamint arról, hogy az ültetvényekről szökött fekete rabszolgákat befogadták maguk közé. Napjainkban a legtöbbet üzleti sikereikről hallhatunk, a kaszinó-üzemeltetés igazi nyertesei közé tartoznak, s egyre komolyabb üzleti vállalkozásokba fognak. Egy szállóige szerint: "Őseink csecsebecsékért elkótyavetyélték Manhattan szigetét, mi viszont hamburgerekért visszavásároljuk!" :)

A fénykép 1926-ban készült. Aki történelmükről kicsit többet szeretne olvasni, megteheti például saját honlapjukon:

http://www.seminoletribe.com/history/brief.shtml

 

A tradicionális seminole viselet egy sajátos patchwork-technikával készült, melyet a törzsről neveztek el. A fenti képen látható, hogy a férfiak viselete is ezzel a színes technikával készült. Jellegzetes a vastag, szinte "kötegnyi" nyaklánc viselete is.

 

Seminole táska

 

 

 

 

"Fekete" seminole baba népviseletben

 

 

Baba-család. Ezekről a kézimunkákról is ismert a törzs.
annie99 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 2232

 Sokat írtam már az apacsokról, viseletükről viszont kevés szó esett még. A képen csirikava lány látható, ruháját összehasonlíthatjuk a következő képpel, ahol egy White Mountain apacs ruha látható.

 Ezt a típusú viseletet Three-Hide Dress néven tartja nyilván a szakirodalom, mivel három állatbőr felhasználásával készült. Kettőből varrták össze a szoknyát, a harmadikból - félbehajtva - a felsőrészt. Eredeti formájában a poncsó+szoknya (mexikói viselet) utánzásaként két külön ruhadarab, nagy meleg esetén a felsőrészt levették. Később összekötötték a két részt, majd elterjedtek az összevarrt változatok is. A képen látható ruha 1905-ből való, a sárga szín festés eredménye. Jól megfigyelhetők a csilingelő óntölcsérkék. A lányok első menstruációjuk után vettek részt a "Napkelte Tánc" néven közismert négy napig tartó szertartáson, melyre "keresztanyjuk" öltöztette fel őket a rokonok által készített ruhába. A rítus az egyik legfontosabb esemény volt az apacsok életében. A ceremónia alatt a lánynak gyógyító erőt tulajdonítottak, a szertartás végén pedig a felnőtt nők sorába lépett. A szertartás napjainkban is nagyon fontos esemény az életükben.

 

 Összehasonlításképp: kiowa Three-Hide Dress 1880-ból. Érdekesség, hogy néha a ruha felső részén meghagytak két lógó lábat, ezzel tiszteletüket fejezték ki a bőrt "szolgáltató" állat felé.

 

 A tölcsérkék a kiegészítőkön is megjelentek.

 

 

 Mescalero mokaszin
sher99 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 2231

 

 

 

  Szia Annie !

 

  ÉN is olvasom a fórumot, csak nem szoktam feljelentkezni.

 

 Régebben írtam Neked, de egyik üzenetem sem futott fel.

 

 Így utólag, köszönöm szépen  a Quanah PArker-ról szóló nagyon szép történetet.

 

 Üdv.

 Sher

 

 Igazi kincsek, amiket feltesztek.

Előzmény: annie99 (2221)
annie99 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2230

Két kiegészítés:

A festett teheneknél a közelmúltban kiállított budapesti köztéri alkotásokra gondoltam.

Új kedvencem van, a "Tatanka Christmas". :))

 

Előzmény: annie99 (2229)
annie99 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 2229

Sziasztok! Nagyon köszönjük a visszajelzéseket, és külön szeretném üdvözölni azokat, akikkel most találkozunk először a topikon.

 

A kislányok mellett ne legyenek mostohák a kisfiúk sem :)

Susan Terpning: First Pony

 

A következő lófigurák között fétisek és gyermekjátékok is vannak, de csak ott írtam mellé, hogy mire szolgált, ahol az eredeti hivatkozás is tartalmazta. A többinél találgathatunk.

Gyönggyel varrt ló-fétis (Blackfoot)

 

Lakota

 

Zuni

 

 Arapaho játék

 

Akik a festett pónit, mint művészeti ágat még nem ismerik közelről, (bár a "festett tehén" önkifejezési eszközzel azt hiszem, már valamennyien találkozhattunk :), a következő honlapon csodálkozhatnak:

http://www.angelicdreamz.com/store/trail_of_painted_ponies_new.html

Az én kedvencem a mézeskalácsmintás.

tinygreenfairy Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2228
Én is :-)) És szeretek itt járni, a magam csendes módján!
DrDGF Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2227

Ha ez számít, én is olvaslak titeket :)

nj Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2226

Akárcsak én.

És hát vizsgaidőszak is van, ilyenkor kevesebb idő jut a hobbikra.

Előzmény: Don Quixote (2223)
Don Quixote Creative Commons License 2007.06.07 0 0 2225
Hálás köszönet, elolvastam:-o)
Előzmény: annie99 (2224)
annie99 Creative Commons License 2007.06.07 0 0 2224

Szia Don!

 

Örülök, hogy még itt vagy. A háborúk témakörében nem vagyok otthon, de ha van valami, ami érdekel és kinézed belőlem, hogy hozzá tudok szólni, vagy van róla anyagom, akkor ne kímélj :)

 

(pendely-ügyben írtam valamit a másik topikra anno, nem tudom, olvastad-e... :)

Előzmény: Don Quixote (2223)
Don Quixote Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2223
Én is itt vagyok még, igaz, hogy cak read only-ban:-o)
Előzmény: annie99 (2221)
annie99 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2222

Sziasztok!

Önkritikát gyakorolva kicsit könnyedebb témát kerestem. Ez egy Howard Terpning festmény, a legkedvencebb kedvencem. Gyerekjátékokat rakok fel mellé, talán lesz, akinek tetszenek.

 Blackfoot baba

 

 Yakima baba

 

 Umatilla játékbölcső

 

 Lakota tipi (játék)
annie99 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2221

"Eléggé kétszemélyes lett ez a topik:("

 

Nagyon sajnálom, ha én okoztam. Tényleg.

 

A régebbi hsz-ek közt valaki szeretett volna olvasni az indiánok szellemi és vallási életéről. Talán írhatnál a hagyományos vallási szokásokról (vagy a háborúkról :). Az én témáim valószínűleg kevésbé érdeklik a többieket. (Remélem, nem vertem ki senkinél a biztosítékot, de ha igen, bocsánatot kérek.) Én is szívesen olvasnék a sziúk vallásáról vagy az izzasztókunyhó elterjedéséről.

 

Az előző témához már nem szeretnék hozzászólni, mert nagyon messzire vinne. De "négyszemközt" szívesen beszélgetek róla, ha Téged érdekel. Itt már csak két képet szeretnék beszúrni. Azokról, akikről eddig írtam. (Ha néhányan közülük egy kicsit kevésbé voltak "tökös gyerekek" elkövetkező éveikben, az átlag alá akkor se nagyon mehettek :)

 

 

Komancs vezetők, Quanah Parker az alsó képen az első sorban balról a második. Sokmindent gondolhatunk róla. Én személy szerint úgy vagyok vele, hogy minél jobban megismerem az életét, annál jobban csodálkozom.
Előzmény: Galgadio (2220)
Galgadio Creative Commons License 2007.06.06 0 0 2220

OFF:

 

Szia Annie!

 

Eléggé kétszemélyes lett ez a topik:(

 

ON:

 

Az amerikai Délen (Georgia, Alabama, Mississippi, Louisana stb.)  és Texasban a baptista a "domináns" vallás. Már ha USA-viszonylatban lehet egyáltalán ilyenről beszélni.

A baptisták meg soha nem arról voltak híresek, hogy túl elnézőek lettek volna a katolicizmussal vagy az őslakosság pogány vallási szokásaival szemben...

Előzmény: annie99 (2218)
annie99 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2219

OFF:

Idáig gondolkodtam, hogy ez a "csurom vér" kifejezés honnan való. Tudom már. Pilinszky természetesen. Annyira szép és találó, hogy ideoffolom. (A "Marhabélyeg c. versből való)

 

"A világ tenyerébe kalapált szeg,
holtsápadt,
csurom vér vagyok."

 

 


 

Előzmény: annie99 (2218)
annie99 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2218

Szia Galgadio!

 

Nem bántottál meg. A peyotisták meg nem hallották :)

Igaz, hogy nem kínoznak foglyokat, de a rezervátumi apacs gyerekek a mai napig "harcos" identitásban nevelődnek, ami nyilván nem teszi egyszerűvé az életüket. (A köztük dolgozó keresztények is feltűnően nagy hangsúlyt helyeznek azokra a bibliai képekre, amik ehhez kapcsolhatók.) A peyotizmus kialakulásakor pedig például a komancsok - hogy szépen fejezzem ki magam - csurom vér voltak.

Az a baj, hogy már megint azt érzem, hogy reklámozom, amit nagyon határozottan nem szeretnék. A drog nagy gond és nem szeretném ezt a gondot növelni. Mégis úgy érzem, hogy a két dolog lényegét tekintve nem tartozna egy lapra.

Előzmény: Galgadio (2217)
Galgadio Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2217

Szia Anni!

 

Ne haragudj rám, nem akartalak megbántani sem Téged, sem a peyotistákat!

Mindamellett úgy érzem, hogy a peyot - végül is "csak" egy hallucinogén hatású növény - indokolatlanul nagy szerepet játszik a Native American Church-ben.

A peyot = Krisztus lelke párhuzamot pedig egyenest badarságnak tartom, ami egy konzervatív keresztény hívő számára akár durván sértő is lehet.

Azt azért elismerem, hogy a NAC-vallás egyesek számára előrelépés lehetett a korábbi vallásokhoz képest.

 

Mellesleg ma már nem kínoznak foglyokat és nem háborúznak azok az indiánok sem, akik az ősi, kereszténség előtti vallási hagyományokat követik...

Előzmény: annie99 (2215)
annie99 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 2216

Az ékszerkészítésről a navahókon kívül a zuni pueblo-indiánok híresek, egy lánc a korábbi hozzászólásomban szerepelt is. Most más stílust, fétis- láncokat szeretnék bemutatni. A képen zuni ékszerkészítő látható.

 

 

Janet McCloud-ot idézem, aki a hopi indiánok kukorica-tiszteletéről beszél. A növény vallásos tisztelete, mint láthatjuk, a zuniknál is ismert volt, de részletes leírásával eddig nem futottam össze. Ha valakinek van róla anyaga, szívesen fogadom. "Amikor a hopi férfiak kimennek a kukoricaföldre aratni, először letörnek egy kis kukoricát - ezek a kis kukoricák a kisgyerekeket jelképezik.

A férfiak a kisbaba-kukoricát vigyázva hazaviszik, ahol már várja őket az anya. Minden anya megáldja a kis kukoricát, s aztán gyengéden belefekteti a kukoricás kosárba. Csak ezután mehetnek vissza a férfiak a többi kukoricát leszedni. A kukoricát az asszonyok oltalmára bízzák; mindig is élőlényként kezelték a kukoricát.

Az asszonyok így szóltak hozzá, akár az ember fiához, így beszéltek: "Nézzétek meg ezt a csodálatos kukoricát, nézzétek, milyen pompás színe van! S mennyi kukoricaszem van rajta!" A hopi indiánok a kukoricát közeli rokonnak tartották."

 

A kukoricán kívül szinte minden állatot megörökítenek hasonló fétis-ékszereken. Ez az egyik leggazdagabb darab, amit találtam.

 

XX. század eleje, zuni asszony.
annie99 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 2215
Haragudjanak Rád a peyotisták :) Szerintem is sokkal tökösebb egy komancs, aki visszatér ősi vallásához és reggeltől estig kínozza a foglyait, vagy egy apacs, akinek legszentebb vallási eseménye a háború. De ha ennyire nem is tökös, legalább intézményes heti peyote-fogyasztás  helyett érje be a képmutatás nélküli napi alkohol és/vagy kokain fejadaggal.  Bármit inkább, mint ezt a szinkretista katyvaszt.
Előzmény: Galgadio (2214)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!