Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141714

Aha. Így már látom mi ez. Ezek szerint elválasztható, alacsonyabb a forráspontja...

Csak pont a körténél viszi a vezéraromát is...

Az alszeszbe szódabikarbóna segít? Ilyet is olvastam...

Előzmény: öreg_néne_b (141712)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141713

Akkor már ketten neveztünk:) Én "csak" 3 mintát küldtem el. (Alma-Füge-Körte) 

Előzmény: Csikky (141711)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.11 0 1 141712

Az oldószer szag az etilacetát. Akkor képződik ha ecetesedik a cefre. A körte nagyon romlékony cefre, savazni és beoltani érdemes, feleslegesen nem nyitogatni, ne kapjon levegőt a kierjedt cefre és erjedés után minél hamarabb főzni.
Amikor megindul, vedd kicsire a fűtést (így jobb az elválasztás) és bővebben vegyél el előpárlatot (úgyis érzed a szagán).

Előzmény: beetee (141708)
Csikky Creative Commons License 2017.09.11 0 1 141711

Èn neveztem már csak kèrdem jön e mèg valaki?

Előzmény: csalántea (141707)
Robinson9 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141710

Tisztelt Fórumtársak!

 

 Olyan embert keresek, aki foglalkozik réz pálinkafőző javítással.  Konkrétan a főzőm alját kéne kicserélni, valamint kézi keverőt szeretnék bele rakatni. Lehetőleg Bp- i  vagy környéke.   Tel: 06205642120

 

Segítségeteket előre is köszönöm.

skoda1.8T Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141709

Cukor adagolás? :)

Előzmény: beetee (141708)
beetee Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141708

Hát... sosem szipuztam, de bele lehet gondolni. :)

 

De mitől lehet? Félre ment az erjedés? Mondjuk nem volt beoltva tudtommal...

Előzmény: sono77 (141706)
csalántea Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141707

Igen, élénk az érdeklődés ...

 

http://www.nautilus-kft.hu/palinkaverseny

 

 

Előzmény: Csikky (141705)
sono77 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141706

technokolos szag? :) szerintem az eleje inkább kuka...találkoztam én is a jelenséggel...én kidobtam!

Előzmény: beetee (141703)
Csikky Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141705

Szegedi versenyen valaki érdekelt?

Dezső1959 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141704

Kedves Kollégák!  

Maholnap én is kezdő leszek. Megütötte a fülem a kierjedt vilmos körte cefre - amin csodálkozom. Nálunk még csak most kezd érni ez a gyümölcs. Sajnos nagyon sok lepottyan látszólag egészségesen, de még nem teljesen éretten. Lehet ezzel tenni még valamit? Érdemes gyűjteni, és "utóérlelni"?

Üdv,

Dezső

Előzmény: beetee (141703)
beetee Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141703

Üdv Urak!

Idéntől főzök én is. Eddig sikerrel. Legalábbis amit eddig elkövettem.

Köszönet egyébként mindenkinek, aki besegített a snapszmester ismeretanyagának összeállításában.

 

Most hétvégén nem általam gyártott körte(vilmos) cefrét főztem le. És az alszesz megindulásakor elég sokáig jön vele egy zavaró vegyszeres (hígítós? észteres?..) szag. Aztán később ez elmarad és sztenderd Vilmos illattá vált, ami végig így marad.

Ahonnan jött a cefre, onnan főztem már le, és azzal nem jártam így... szóval biztos vagyok benne, hogy nem az edénnyel, eszközökkel volt probléma. És bele sem borult pl. egy üveg lakkbenzin...

 

Milyen probléma lehet ennek az oka, és esetleg a tisztázás segít rajta, vagy le kellene vágnom egy jó nagy részt az elejéből, hogy ne legyen zavaró? Esetleg más eljárás van az orvoslásra?

Mikka69 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141702

Igen, be is dugóztam a végét, hogy álljon benne kicsit a trisós víz. Régebben is volt átmosva, eddig nem jelentkezett utána ilyesmi.

vick:A sisakot sosem hagyom rajta sokáig, szerintem az kilőve.

sono: A cefrére tippeltem én is, mert nem tudom hogyan készült, mondjuk nem nézett ki szarul. Csak azt nem tudom, hogy ha tényleg cefrézi hiba az okozója, akkor azon belül mi?

Előzmény: barkócza (141701)
barkócza Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141701

A hűtőspirált is kimostad belülről?

Előzmény: Mikka69 (141698)
sono77 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141700

Savas..nem megfelelő "tisztaságú" cefre is lehet ludas..

Előzmény: Mikka69 (141698)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141699

Nálam akkor rakódott ki ilyen ezüstös réteg, amikor a főzés végén nem egyből vettem le a sisakot, hanem a főzőn hagytam pár órát. Pont emiatt érdemes mindig főzés után levenni, és jól eltörölgetni.

Előzmény: Mikka69 (141698)
Mikka69 Creative Commons License 2017.09.11 0 1 141698

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, én is barackkal küzdöttem. Egy ismerősöm cefréjét főztem le, de igen sok fekete-, illetve egy kevés ezüst színű trutyi jött át folyamatosan az alszesszel. 3 éve főzök, (eddig csak saját cefrét) ilyennel még nem találkoztam. Mi lehet ez, mi okozhatja? Az ezt megelőző főzés után trisóval át volt mosva az egész, kiöblítve, stb. Aztán már csak egy tisztázás volt, majd újra mosás, úgyhogy elvileg a főző tiszta volt. 

sogi01 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141697

                                                                          vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (141676)
rézműves1 Creative Commons License 2017.09.10 0 0 141696

Hát kérem, "van annak, aki el nem issza"...DD...egy a baj Manókám, hogy sajnos ezekkel minddel dolgozni kell...és bizony már nem mindig van hozzá kedvem...:):)...szívesebben hajókáznék, vagy pecáznék...lassan itt a csukaszezon és még az amúrokat sem volt sok időm hajkurászni...

Előzmény: rézmanó75 (141691)
sono77 Creative Commons License 2017.09.10 0 0 141695

Üdv urak! Tanácsot ötleteket várok..Szeretnék vásárolni egy főzőt 60-100 liter közti..dupla falu..hol érdemes körülnéznem?Ki mit ajánlana..mit lenne érdemes ?szerintetek.. Nem kell egylépcsős...

 

sono77 Creative Commons License 2017.09.10 0 0 141694

Hatalmas szöveg :) még az ebéd is jobban esett :) :) :) Valóban szép meló!És igen a sikerélmény..megízesíti a napot!

Előzmény: rézműves1 (141686)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.09.10 0 0 141693

Szerintem megecetesedett, megbuggyant.

Lehet különböző szódabikarbónás stb. trükköket próbálni, de nekem még sosem jött be.

A múltkor nekem is hoztak sárgabarack cefrét, hogy főzzem ki, a cefre illata kellemes volt, azon nem lehetett érezni semmit, de az alszesz savanyú volt, meg aceton-szagú. 

Ment a kukába az egész! :-(

 

Előzmény: Lucky123 (141595)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.10 0 0 141692

A rezes törésre gondoltam. A thumperben visszamaradó flegmán én látom minden alkalommal.

A fotó nem nagyon adja vissza a jelenséget. Valószínűsítem, hogy a réz felületekről mosódik vissza.

 

 

Előzmény: rézműves1 (141688)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.09.10 0 1 141691

Mennyi fasza jó fogó van ott felakasztgatva! :)

Előzmény: rézműves1 (141686)
rézműves1 Creative Commons License 2017.09.10 0 0 141690

A sejtésednek van némi valóság alapja...DD...

Előzmény: Dezső1959 (141689)
Dezső1959 Creative Commons License 2017.09.10 0 0 141689

Kedves Rézműves!

Ez igen szép munka. Jól sejtem, amit sejtek? Ma délután megnézhetem?

Üdv,

Dezső

Előzmény: rézműves1 (141686)
rézműves1 Creative Commons License 2017.09.10 0 0 141688

..." de időt múlt,"...szerintem a vörösréz hűtőspirál az otthonfőzés berkeiben sosem megy ki a "divatból"...

 

..."lehetne  4 menet"...ez a spirál csak 3,5-méter...itt a 4-menet nagyon kevés lenne, de így egy 50-60-literes főzőt is simán kiszolgál...

 

..."miért zöldes - kék a pálinkám?"...természetesen a réztől...ki kellene nyomozni, hogy miért rezes?...savas cefre?,nem megfelelő kezelés?..

 

Az én full réz főzőmben annyi réz van, hogy annál többet nehéz lenne beleszerkeszteni, VR-üst, üstfedő, magas sisak, páracső, pistórius-tányér, hűtőspirál, epruvetta, kozmaolaj-szűrő, de még egy pálinkám sem lett rezes (se zöld-se kék)...

 

Sőt évekkel ezelőtt az egyik fórumtárunk, mintákat kért be tőlünk laborvizsgálatra és a legtöbbünk mintájának a réztartalma, az egészségügyi határérték alsó szintjét sem érte el, még a gyantaszűrés nélküli sem...

 

Tehát a jól kezelt főzőtől és a jó cefrétől, nem lesz rezes a pálinka...a hiba máshol keresendő!!!... 

 

..."A felső áthajlási ív után elég kockázatos a katalizátor használata."...ezt kifejtenéd bővebben?...

Előzmény: Törölt nick (141687)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.10 0 0 141687

Igényesnek igényes, de időt múlt, a spirál lehetne  4 menet ASI 316 ( az alkalmi  főzőkre gondolok). Vissza térő kérdés, miért zöldes - kék a pálinkám? A felső áthajlási ív után elég kockázatos a katalizátor használata. Kizárólag szakmai, gyakorlati vélemény:semmi személyes. A forrasztózsír csodákra képes, és persze a gyakorlat. D.

Előzmény: rézműves1 (141686)
rézműves1 Creative Commons License 2017.09.09 -1 2 141686

Ma szíttam egy kis "műhelyszagot" és közben forrasztgattam egy kicsit...nem tudom, hogy ki hogy van vele, de egy egy jól sikerült szép forrasztás után, még az ebéd is jobban ízlett...:):):)...

 

...(a színe és a fonákja)...

 

 

...ezeket Rézmanónak küldöm, mert nagyon bírja az ilyen "kecses" átfolyós hűtőket...:):):)...

sono77 Creative Commons License 2017.09.09 0 0 141685

Köszi..kicsit még kopasz vagyok itt a fórumon :)

Előzmény: Jocó0423 (141684)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!