Keresés

Részletes keresés

Sárkány Creative Commons License 2008.07.28 0 0 8
Köszi. A géphez adott füzetben erről nem nagyon van szó, az aszlási időket is elég furin adták meg, ált. 4-16 órát írnak mindenhez. Fügét aszaltam eső körben, 2 x 5 órát, negyedelve, finom lett. A cukorszirupos áztatásnak utánanézek.
Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.28 0 0 7

Meg kellene néznem a szakirodalmat újra (évekkel ezelőtt volt), de úgy emlékszem forró szirupba raktam a hámozott őszibarackszeleteket, legcsepegtettem, szikkasztottam, utána ment az aszalóba. A géphez adott füzet is leírja a módszert emlékeim szerint.

viszont a sárgabarack finom lett minden kezelés nélkül is, pedig arra is ajánlott valami citromsavas áztatást.

Előzmény: Sárkány (6)
Sárkány Creative Commons License 2008.07.25 0 0 6

Kerestem, de nem találtam ilyen topicot, azért bátorkodtam nyitni.

 

Hogy van a cukorsziruppal? Előtte beáztatod?

Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.24 0 0 5

Biztos, hogy van legalább 2 aszalós topic, csak fel kéne hozni.

Nekem van ilyen gépem, használom is, ha sok a gyümölcs. A gyümölcs fajtájától függ a szárítási idő,  nekem pl szilvára a 16 óra kevésnek tűnik - de nagyon finom a végeredmény. 

Nagyon fontos a forgatás, tálcák cserélgetése, az időnkénti pihentetés.

Érdemes beszerezni szakirodalmat - esetleg antikváriumban. Nekem is van néhány aszalós könyvem, némelyik kissé megmosolyogtatóan ódivatú, de hasznos ötletek vannak bennük. Pl amikor sok  őszibarackom volt szárítottam, de ehetetlen tapló lett, csak az lett finom, amit cukorszirupban húzattam szárítás előtt.

A kész gyümölcsöt jól záródó befőttes üvegekben tartom.

Sárkány Creative Commons License 2008.07.24 0 0 4
Nekünk is nagyon sokféle gyümölcs terem, alapanyagban nem lesz hiány az biztos. Köszönöm a hasznos tanácsokat. Én sem szeretném magára hagyni bekapcsolva, de ez a 16 óra soknak tűnik. Honnan tudod hogy már jó? Ez ugye gyümölcsönként más lehet. Valami keményre szárad, valami meg nem. Szilvát magozva aszaltátok vagy bennemaradt a mag?
Előzmény: plafac (2)
plafac Creative Commons License 2008.07.24 0 0 3

Ja, még annyit, hogy aki hamarabb ért haza melóból, telerakta, reggel meg indulás előtt kiszedtük (azért üzem közben nem akartuk magára hagyni a lakásban, hiszen mégis csak melegít egy picit).

Kb 1 óra elteltével kezdődően csodálatos aszaltgyümölcs illat volt mindig a lakásban...én imádtam, nagyon jó illat. Volt, hogy a felét kiettem belőle, ha hétvégén napközben aszaltunk.

plafac Creative Commons License 2008.07.24 -1 0 2

NEkünk volt, többnyire barackot, almát és szilvát aszaltunk vele.

A típus lehet nem ez volt, de formára kerek tálcákból (asszem 5 darab) lehetett tornyot építeni.

A 10 óra aszalásidő kamu, legalább 16 mindig kellett, hogy rendesen megaszalja.

Aztán költöztünk a csótányos lakásból, és semmi ilyen konyhai eszközt nem hoztunk magunkkal, nehogy véletlenül... Azóta a légkeverős sütőben aszalunk, bár az utóbbi időben nem csináltunk ilyet.

Régen a géppel sokat, napról napra telenyomtuk, és elraktuk télire.

Arra figyelj, hogy célszerű időnként megforgatni a gyümölcsöt a tárcákon, sőt az alsó kettőt a felső kettővel is érdemes megcserélni félidő körül.

Amúgy meg szerintem tökmindegy, milyet veszel, ha az nem olyan elpattanós keményműanyag, akkor jó.

Előzmény: Sárkány (-)
Sárkány Creative Commons License 2008.07.24 0 0 1
Gyűjtsek inkább napsugarat?
Előzmény: procaliber (0)
procaliber Creative Commons License 2008.07.24 0 0 0
nem 0 aszalás lesz
Sárkány Creative Commons License 2008.07.24 0 0 topiknyitó

Most tervezek venni egy aszalómasinát és semmit sem találtam itt erről. Akinek van és használja megoszthatja tapasztalatait, én pedig csak kérdezni fogok -valószínűleg.

 

Eddig napon próbáltam szárítani, de a gyümölcsök nagy része tönkrement, bepenészedett vagy megették a repülő állatok. Ezért kinéztem egy Hauser márkájú többemeletes szerkezetet, amiben első menetben fügét fogok aszalni.

A tapasztalatokkal később jövök.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!