Agárdy Gábor kiváló színművészünk halálával ismét eggyel kevesebben vannak a Nemzet Színészei. Ismét tippelésre kérlek benneteket: vajon kit választanak Agárdy Gábor utódjaként a Nemzet Színészei közé? Szeretném azonban a szabályokat egyértelműen rögzíteni, ezért arra kérlek benneteket , hogy maximum 3 nevet jelöljetek meg az általatok vélt valószínűségi sorrendben. Első körben azok között fogok sorsolni, akik a "nyertest" első helyen eltalálják. Ha ilyen nincs, akkor értelemszerűen a második és a harmadik helyen megjelölt személy számít. A nyertesnek küldeni fogok egy Agárdy Gáborról szóló könyvet. Legyen szerencsétek! :)
Huszonéve jó ötletnek tűnt ez a díj meg a bekerülési rendszer. De számomra kezd ez az egész egyre morbidabbá válni, ahogy halnak ki folyamatosan a díjazottak.
Igen ezek kétségtelen összefonódások. Már a kezdettől fogva. De kicsi ez a színészszakma (is) ahhoz, hogy egymást ne ismerő, valaha együtt ne játszó, de ugyanakkor (a nemzet számára) mégis kellően ismert művész legyen valaki ebből a szakmából. A kérdés inkább az, hogy a belterjességgel párhuzamban kellően érdemes művész-e az illető a titulusra.
Ennek a döntésnek kifejezetten örülök (hiszen gyakorlatilag száz százalékosan egybevág az én elképzelésemmel) és kívánom, hogy nagyon-nagyon sokáig viselje, életörömtől kicsattanva ezt az igazán megérdemelt titulust!
Ha van belterjesség, ami számomra kvázi mindenek felett áll, az a Benedek-Szacsvay-Molnár Piroska trió.
Amennyiben ma délután egy és öt óra között sem lát napvilágot a hír az újonnan megválasztott Nemzet Színésze kilétéről, hivatalosan is megnyitom a sopánkodási, méltatlankodási célzattal létrejövő dehátmileszmár ülésszakot.
Nem szoktam szigorú precizitással, árgus szemekkel figyelni ezt a korszakos eseményt, de amire vissza tudok emlékezni, szinte mindig a temetést követő hét első két-három napjának valamelyikén, jellemzően kora délután érkezett a közlemény a megválasztás lezajlásáról.
Valahol olyasmit olvastam, hogy mintha Benedek Miklósnak is ugyanaz a tüdőbaja lenne, mint ami Balázsovits Lajost elvitte.
Örök kérdés, hogy az arra egyformán érdemesek közül valaki esetleg az egészségi állapota okán kvázi "elsőbbséget élvezzen"-e és ha akár hajlanának is ilyesmire a döntnökök, hányszor, milyen sűrűséggel "fér bele" ezt a szempontot súlyozottabban figyelembe venni.