Ahogy írtam is, engem ez a kvázi forgács nagyságú, na jó: 1-2-3cm-es nagyságot előállító gép érdekel évi 2Om3 termék előállítására. Lehet, hogy érdemesebb bérelni egy trakeszra szerelhető kardános Jensen vagy JMO6 félét, de lehet, hogy érdemes gyártani egyet. Úgy látom venni szinte kizárt, hogy megérje. Más a szakmám, nem akarok ezzel melózni.
Amúgy a piros JMO6-ot már eladtad? Mi volt benne? Annak a mintájára csináltad a mostanit?
Jó lett egyébként! Gondolom a puhafából csinál csak ilyen szép nagy szeleteket, meg lassú fordulaton.
Nem kioktatni akartalak, hanem segíteni. Egyébként jól lecsekkoltad.
Az apríték nem a motor erejétől lesz az, hanem a feldolgozóeszköz funkciójától.
Beteszek ide pár képet az én házi méretű aprítómról. Attól lesz kis méretű, hogy a tárcsán a kések - ágvastagsától függően - max. 1-2 cm-re vágják az ágat.
A piacon gyári gépet házi használatra nem igen tudsz venni. Mi itt mindannyian így vagyunk ezzel, ezért törjük állandóan a buksinkat, hogyan tudunk sok pénz nélkül hozzájutni ezekhez az eszközökhöz. Leginkább így, hogy segítjük egymást, megosszuk egymással a tapasztalatainkat.
Az én aprítóm olyan, mint a chokíto nevű édesség : nem szép, de finom !
A tárcsa a Bedair-féle, de nem függőleges, hanem vízszintes elrendezésű, nem gravitációs - azt sokat kell tuszakolni - hanem behúzóhengeres. Ez a gép nem tör, hanem szeletel, az előtolás miatt egyenletes a méret. Nincs nagy LE igénye, a meghatómotor 3 KW, a behúzómotor talán 250 W.Ledarál mindent, a vékony és vastag ágat ( kb. 5-6 cm-ig ), nyerset és szárazat, kukoricaszárat, komposztnak valót, papírt, stb. Egy személy kényelmesen tud óránként 1 m3 végterméket darálni.
Aha, 15e EUR(4,23M HUF) használtan. Ha főállásban ezt csinálod. Esetleg. De bizonyára lehet bérelni is! Vagy csinálni kell valami hasonlót a tizede árból.
Ez (Jensen A 530 XL) brutál profi. Különösen nyerő, hogy 15cm-ig mehetsz vele, ha igaz. Ilyet csináltál vagy vettél? Mennyi egy ilyen szörnyecske? Ilyet venni szerintem csak akkor éri meg, ha másnak is dolgozol vele az év nagy részében:DDD
A Mansen által vett cucc (JM 006 Wood Chipper) is nagyon jó, közeli rokonok lehetnek.:D
Attól függ mekkora darabokban van és hol tárolod. Ha szellős zsákban 5-12cm-es darabok vannak, az még akkor is kiszárad ha egymásra pakolod. Persze a szellőzés fontos, esővédelem nem árt.
Engem az érdekelne inkább, hogy az aprítékot, ami fűrészpor-faforgács méretű, hogyan lehet szárítani? Beletenni sűrű szövésű zsákba és felülről letakarva, jól szellőző helyen ki tud száradni vagy a belseje bepenészedik? Ki, mit próbált már?
Természetesen az ideális az lenne, hogy pár napra kiteríteni pl. egy lapos területre (fóliára, betonra vagy tetőre) és utána zsákozni, de ezzel nem sokan bíbelődnének. Én sem. Vagy terményszárítóba küldeni, de az tuti nem éri meg:DDD
Persze az is teljesen jó, amit mondasz, hogy megvárni míg megszárad, azután feldolgozni, de sokszor már zölden el kell tüntetni ill. a logisztika úgy egyszerűbb. Bár tagadhatatlan, hogy akkor a még benne lévő +3O% vizet is mozgatni kell.
Végigolvastam a hozzászólásaidat, megnéztem a képeket. Látom másba is belekötöttél a szóhasználat miatt.:DDD Szerintem ennek nem nagyon van jelentősége, de azért itt a topikon 3 dolog is előfordul:
- Ágdaraboló
- Ágaprító
- Ágdaráló
A hivatkozott oldal a darálást kalapácsokkal hozza kapcsolatba, míg a darabolás/aprítás késekkel történik. Persze van olyan gép, amiben mind a kettő van. Azért az inkább daráló, csak legfeljebb a darálás előtt előaprítás történik.:)
A darabolás és aprítás tehát késekkel történik, amik között érzésem szerint pont az tesz különbséget, amit írtál is: a végeredmény mérete. Az 1-2 hengeres, hengerenként 2-3-4 késes gépek inkább a hosszabb darabolásra (5-12cm) alkalmasak, míg a nagy tárcsás 1-2-3 késes gépek aprítékot (1-2-3cm) készítenek.
Nem biztos, hogy teljesen pontos és szakszerű vagyok, de nekem ez így szűrődött le. Hogy a feldolgozható átmérő mitől függ, azt csak sejtem. Leginkább a motor erejétől il.. a teljes hajtásrendszertől. Persze lehet, hogy tévedek.
Szóval szerintem ne a szavakon lovagoljunk, hanem azt mond meg nekem kérlek, hogy a pici (1-2-3cm) méret (apríték) mivel állítható elő? Ha piacon veszem, mit keressek ill. ha csinálom mit csináljak? A Steve Bedair féle szeletelőt ismerem, érzésem szerint az tökéletesen megfelel a célnak (csak adagolója nincs, bár a gravitáció besegít), de amit vettél (JM 006 Wood Chipper), az is tetszik, csak drága és nem tudom mi van benne. Gondolom már belenéztél:)
Nagyon ügyesek vagytok, gratula minden barkácsolónak!!!
Van egy lendkerekem de nagyon kicsi az átmérője és mivel le van lasítva a vágó tengely nem látam nagy értelmét az alacsony fordulatra. Egyébként a fogaskerék is betölti a lendítőkerék szerepét mert elég nagy talán van 40cm átmérőjü is.
Megcsináltam az egytengelyes darabolómat úgy hogy egy fogaskerék átételt tettem bele most kb 250-et forog. Valóban sokkal nagyob a nyomatéka pedig még a lenditő kereket is kihagytam belőle. Még finomítani kell. Majd ha késsz lessz teszek föl képeket.
A különbség a méretekben van. Az apríték-tüzelésű kazánokban csak a kis, viszonylag homogén méretű apríték tüzelhető, ahhoz a nagy darabok - 5-15 cm - már nem megfelelő.
Te is kevered a darabolót a darálóval. Az ún. " chipper ", azaz tárcsás daráló által készített apríték alkalmas automatizált apríték égetéséhez ( 0.5 - 2 cm ) A darabolt ág alkalmas mindenféle más, vegyestüzelésű égetőberendezésben történő eltüzelésre. Én készítek házi méretű, mindkét fajta gépet, lejjebb találsz képeket.
A szárítással nem kell külön foglalkozni, megszárad magától, max. elszineződik. ( természetesen ne gyulladjon be, ill. meg )
Közben látom már, hogy a profi gépek jellemzően 1O-15cm-t tudnak, esetleg 25-öt, szóval a házi kategóriában irreális a rönk méretek ledarálása:( Útépítésnél, erdőírtásnál láttam ilyeneket, ill. a felhalmozott apríték hegyeket, bár azok ipari méretű gépek.
El kell dönteni, hogy mivel fűt az ember, hasábfával vagy aprítékkal.
Ügyes megoldások vannak itt. Gratula! Nagyjából át is futottam, még régebben.
Ún. "Chipper" gép érdekelne csak kicsiben. Csinált már valaki vagy lehet ilyet készen venni normális áron? Aprítékégetőhöz gondoltam, hogy gallytól (ingyen van) a rönkfáig (viszonylag olcsó frissen vágva, kitermelőtől) bármivel üzemeljen. Mondjuk évi 1Om3 keményfa igényből kiindulva olyan 2Om3-t kellene előállítani.
Másik kérdés, hogy egy ilyen alapanyagot hogyan érdemes szárítani? Sok helyet foglal, talán szerencsés szellőző zsákba tenni és úgy napoztatni/tárolni jól szellőző helyen?
Ez nagyon egyszerű és jó megoldás. Én a behúzóhenger fogainak kiképzésével oldottam meg ( a fogak magassága csökken a széle felé ), de ez jobb megoldás, a tengelyközép alá kell az etetőt méretezni.
Ha a " terelés " alatt azt érted, hogy a behúzóhenger a tárcsán lévő kések külső felén vágjanak, akkor igen. Az első gépeknél én is tapasztaltam, hogy magától a tengely felé kényszerül a vágandó anyag, ezt ki kell küszöbölni, mert ott kisebb a vágási nyomaték.
Sziasztok van egy egysoros kukorica silózóm azt szeretném átalakitani ágapritóvá már látam ilyet tök jól müködik. Csak adódott egy kis problémám el van törve az egyik behuzó henger fogaskereke ez egy SIP 80-as silózó nem tudjátok hol találok hozzá fogaskereket?
Ezen a fórumom alkamazott szóhasználat alapján megkülönböztetünk ágaprítót ( ágdaráló )és ágdarabolót. Az aprító jellemzően 0.5 - 2 cm-re darál, automatizált vegyestüzelésű kazánban használják, vagy - mint én - brikettáláshoz.
Az ágdarabolónál megkülönböztetünk egy és kéttengelyest, ill. van még egy pár, más elven működő.
Ha te kéttengelyest szeretnél, az jellemzően 5-15 cm darabokra vág, kiválóan alkalmas hagyományos fűtésre a kazánban. Jó hatásfokkal műxik, sűrűn kell pakolni.
A meghajtás attól függ, hogy van-e áram ott, ahol döntően használod. ( ha nincs, akkor traktor, ill. stabilmotor ) A villanymotornak jobb a hatásfoka - teljesítmény-nyomaték arány - ebből elég 3-4 Kw-os. Stabilmotorból illik 8 - 10 Le feletti teljesítmény.
A késeket úgy válaszd meg, hogy legalább K-400-as, vagy 500-as legyen, lehetőleg szívós anyag. A laprugóból készült átmeneti megoldás, ill. kisebb mennyiségű igényre való. Ha laprugóból készítessz 2 tengelyest, mindenképpen síkköszörültesd tizedre egyformára.
Nékem egytengelyes négykéses darabolóm van. A kések laprugóból készültek. Egy évig használtam ugy hogy a kések ki voltak köszörülve 30 fokos élel de nem voltak ledzve. Elég jól bírta. Most hogy kisé átalakítom a gépet leedzettem a késéket már nagyon várom a próbát hogy jobb lessz e a gép.