Keresés

Részletes keresés

erbe Creative Commons License 2007.02.09 0 0 14392
"-Milyen könnyen beszélnek egyesek arról, amihez nem értenek!"
Németországban a támogatott napelemes rendszerek közvetlenül a hálózatra termelnek akkuk nélkül. Egyelőre még olyan keveset, hogy nem okoz a rendszerben szabályozási gondokat. Ha szerencséjük van, akkor meg épp csúcsidőben és a széllel ellentétes periódusban, tehát inkább javít.
Előzmény: Törölt nick (14384)
keopsz Creative Commons License 2007.02.09 0 0 14391
Ez az EROI emlegetése az örök vesszőparipátok, pedig ez egy kapitális baromság. Önmagában egy kiloJoule nem egyenlő egy másik kiloJoule-val, legfeljebb mérőszámként. Nagyon nem mindegy, miből van! A metanol energiamérlege abszolút pozitív, és nem igaz, hogy másfélszer több energia állítható elő belőle, mint amennyit elnyel. És adott esetben mellesleg még ha igaz sem számít, ha az mondjuk napenergia lehet. Ami van elég és megújuló. Nem számít, ha egy algás biodízelciklus akár negatív energiamérlegű, ha a vége az, hogy napsütésből lesz biodízel.

Ugy latszik nem tudod, hogy mit is jelent az EROEI. Azt jelenti, hogy mennyi energiat nyerunk ki egy bizonyos folyamatbol egy adott egysegnyi energia befektetesevel. Es 1kJ = 1kJ-lal, tok mindegy mibol szarmazik az a kJ.

Amikor azt mondjak, hogy a EROEI 1.5:1 azt azt jelenti, hogy pl. 1.5kJ-t nyerunk 1kJ befektetessel. Tehat ha valamilyen novenyrol van szo ez akkor azt jelenti, hogy a noveny altal eltarolt napenergiat mekkora energia befektetesevel tudjuk kivenni/atalakitani, hogy az altalunk megkivant formaban rendelkezesre alljon.

Ha az EROEI kisebb, mint 1 akkor baj van. Az energiapazarlast jelent. Csak akkor eri meg ha nagyon sok energiad van amit at akarsz alakitani egy olyan energiahordozora amire egetoen szukseged van es ezert elviseled az atalakitas soran fellepo veszteseget. Pl. ha nagyon sok aramod van akkor hidrogent elektrolizissel is megeri eloallitani.

Ugyhogy ha sok felesleges energiad van akkor valoban nem szamit, ha egy algas biodizelciklus negativ energiamerlegu. Csakhogy ugy tunik nem fog rendelkezesre allni ez az extra energia, hogy veszteseggel biodizelt csinaljunk belole.
Előzmény: advocatusdiaboli (14380)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.02.09 0 0 14390

 Persze, a tipikus Greenpeace mozgalmár is vadul követeli az összes erőmű bezárását, majd hazamegy, felkapcsolja a villanyt, beindítja a számítógépet, és elkezdi küldeni a rendszerellenes emailjait.

 Ha egyszer beteljesülne amit követel, sírva idegrohamot kapna, hogy azonnal csináljanak mindent vissza. Valójában éppen ez a magatartás a jólét vadhajtása, párosulva rosszul értelmezett részinformációk tömegével.

 

Előzmény: lcoder (14389)
lcoder Creative Commons License 2007.02.09 0 0 14389
A másik érdekessége a dolognak hogy többnyire egy kényelmes európai lakásból vagy munkahelyből interneteznek, majd beülnek az autójukba és elhúznak a McDonald'sba zabálni. Azaz az általuk fennen dícsért szép új világtól fényévekre vannak és nem is igazán óhajtják azt ennél közelebbről szemügyre venni. Théta hozzászólásai is picit más fényben tűnnének fel ha mondjuk egy évig dolgozott volna Irakban és utána nyilatkozna ki az ottaniak felsőbbrendűségéről. Vagy ha legalább beszélt volna már olyasvalakivel aki huzamosabb ideig élt abban a térségben.
Előzmény: advocatusdiaboli (14388)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.02.09 0 0 14388

"Ha nincs demokrácia, akor nincsen választás sem tehát elő sem áll az egész helyzet.(-:"

 Bocsi, de ez már piszkosul fárasztó. Teljesen kifacsarodott a világlátásod. A diktatúra visszacsatolás nélküli rendszer, ott bármi előállhat. Az is, hogy a népesség egyik felét ledaráják és megsütik ebédre. A demokrácia meg visszacsatolt rendszer, laza és nagy holtidejű szabályozási kör, adott közegben jó nagyokat is tud lengeni, de van visszacsatolás, ergo van egy határ, amit nem léphet át.

 Jössz itt a mindenféle teokratikus diktatúrákat imádó hülyeségeiddel, de nézz ki az ablakon, és nézd meg, melyik szisztéma milyen eredményeket mutatott fel, és ezek után nincs miről beszélni. Folyamatosan a tények tagadásában vagytok.

 Az elhízott mobilzombikról szóló véleményed is ezt mutatja. Kizárólag és csakis az általad fontosnak tartott rosszat látod. Élnél egyszer egy igazi diktatúrában, sírva követelnéd vissza azt a szennyet, amit most szidalmazol. Tipikus képviselői vagytok a vitathatatlanul dekadenciát is mutató nyugati kultúrkör öngyűlölő világmegváltóinak. Összehasonlítási alap nélkül gyűlölitek saját kultúrátokat, annyira, hogy egyenesen a pusztulásának szurkoltok, végig sem gondolva, rátok nézve ez mit jelent.

 És valójában vérig diktatórikus gondolkodásúak vagytok, jól érzékelhető, hogy van egy világszemléletetek, van aki "vissza a természethez, be a barlangba" hívő, van, aki holmi világi hívságok helyett inkább meditációra és igénytelenségre szoktatná az embereket, de egységesek vagytok abban, hogy a lelketek mélyén tűzzel-vassal rá szeretnétek mindenkit kényszeríteni arra, hogy úgy lássa a világot, ahogy Ti. A 170 kilós mobilzombit gondolom koncentrációt átnevelőtáborba szeretnéd vitetni. Én meg azt mondom, hogy nincs belőlük annyi, hogy ennek jelentősége legyen, és éljen-gondolkopjon úgy, ahogy ő szeretne. Mellesleg a növekvő emberi igények kielégítésének szerintetek zsákutca modellje igenis továbbvihető, körülöttünk az univerzum a maga emberi léptékkel mérvel korlátlan erőforrásaival, csak meg kell találnunk a módját, hogy hasznosítani tudjuk.

 A Peak valójában alapvetően műszaki-tudományos kérdés lesz, én inkább ezzel foglalkoznék.

Előzmény: Törölt nick (14386)
lcoder Creative Commons License 2007.02.09 0 0 14387
170 kilósra hízott, cukorbeteg, telefonjaik, autóik, utazási prospektusaik rabságában exitáló matuzsálemek 20 vagy 30 évig atomhalállal zsarolhatják még a világot, de aztán újak jönnek
Azért az európai nem pusztul ki, max. ritkul. De a modern civilizáció fenntartásához, sőt fejlesztéséhez nem is kell annyi ember mint mondjuk akár 100 évvel ezelőtt. És az átlagpolgár messze nincs 170 kilósra hízva, sőt egyre kevésbé van. A telefon, autó, utazási prospektus pedig nem rabság hanem szabadság. A rabság az amikor az ember perspektívája nem terjed tovább a tehene seggénél és másból sem áll az élete mint napi 16 óra földtúrás, emellett még egy könyvet sincs ideje, sem energiája elolvasni, ha életében nem járt még a faluja határán túl, egyrészt mert nics ideje a gürc mellett, másrészt mert nincs mivel, és kb. annyit tud a világról hogy a tehén teje a boszorkány szemmel verése miatt apadt el, de a jövő héten elégetjük a nyavajást...
Előzmény: Törölt nick (14383)
wulfin Creative Commons License 2007.02.09 0 0 14385

"Csak mivel Amerikaban alig van dizel auto, ezt ott nem nyomatjak"

 

Meg ebben is tevedsz, amerikaban a nagy truckok dizelek, amik jelentos mennyisegu dizelt hasznalnak. Az usaban ket ev alatt meg otszorozodtt (!) a biodizel termeles.

 

http://pioneer.mediaroom.com/file.php/196/Biodiesel+Production+in+the+U.S..pdf

Előzmény: V.4_BlackVoid (14378)
wulfin Creative Commons License 2007.02.09 0 0 14382

Tajekozodj egy kicsit, meg olyat is fogsz talalni. A napelemek energia merlege is kb 1:30 korul van most. Tegnap elott 1:10 volt hogy holnap mennyi lesz nem merem megjosolni:)

Előzmény: V.4_BlackVoid (14379)
wulfin Creative Commons License 2007.02.09 0 0 14381

A ceululoz alapu ethanol energia merlege a kovetkezo okok miatt sokkal jobb mint a kukoricae:

 

- a kukorica esetben egy csomo energiat emeszt fel a kukorica termesztese maga, ami pl switchgrass esetbeen nincs

 

- a kukorica esetben a noveny egy nagyon kis reszet hasznaljak fel jelenleg (a csovet). Celluloz alapu ethanol eseten a teljes noveny felhasznalhato, igy az egy egysegnyi teruleten megtermelt uzemanyag joval nagyobb.

 

Tehat joval kisebb energia befektetessel joval nagyobb mennyisegu biomasszad lesz, amit etanol keszitesre fordithatsz ez a kulcsa annak hogy miert sokkal jobb az energia merlege a celluloz alapu etanolnak.

 

"Az eljaras joval bonyolultabb mint a kukorica eseteben. Ergo, velhetoen az energianyereseg is rosszabb"

 

Igen az ilyen egyszeru feluletes kovetkeztetesekre lehet hatekonyan vilagvege modelleket epiteni:)

 

"FOLDGAZZAL FUTIK."

 

Tobbfele eljaras is van pl biomass gasification soran egyaltalan nem kell kulso energiat befektetned, a biomasszaban levo energia egy reszet hasznalod a konverziora a tobbi meg belekerul az uzemanyagba. Ezert ez a modszer alkalmas arra is hogy kis modulokban a biomassza termelesi helyehez kozel alkamazzak.

 

Jelneleg pl Del-Afrika regota ezzel az eljarassal allitja elo sajat uzemanyag szukseletet szenbol.

 

"adjon penzt a sok hulye hivo"

 

Nos a celluloz alapu etanol ipar egyik komoly befektoje az a Vinod Khosla aki a Sun tarsalapitoja az Amazon es a Google egy korai nagy befektetoje. Hogy mennyire hulye hivo azt dontsd el magad az eloadasabol:

 

http://video.google.com/videoplay?docid=-570288889128950913&q=ethanol&hl=en

 

 

Előzmény: V.4_BlackVoid (14378)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14380

 Ez az EROI emlegetése az örök vesszőparipátok, pedig ez egy kapitális baromság. Önmagában egy kiloJoule nem egyenlő egy másik kiloJoule-val, legfeljebb mérőszámként. Nagyon nem mindegy, miből van! A metanol energiamérlege abszolút pozitív, és nem igaz, hogy másfélszer több energia állítható elő belőle, mint amennyit elnyel. És adott esetben mellesleg még ha igaz sem számít, ha az mondjuk napenergia lehet. Ami van elég és megújuló. Nem számít, ha egy algás biodízelciklus akár negatív energiamérlegű, ha a vége az, hogy napsütésből lesz biodízel.

 No az már kérdés, hogy a mennyiségek hogy néznek ki. Én ott látok gondokat. A mai technológiákkal szerintem sem lehet elegendőt előállítani. Ám egyrészt vannak-készülődnek új, más, jobb technológiák, másrészt irdatlan tartalékok vannak az energiahatékonyságban. A jelenlegi technikai civilizációnk szerintem ötöd ekkora szénhidrogénmennyiséggel is működőképes maradhatna, megfelelő átszervezéssel és technológiákkal. Amelyek amúgy mind rendelkezésre állnak. Hát igen, a nagy benzinfalókból át kell ülni kis méretű dízelekbe, de ez azért messze nem a civilizáció összeomlása.

 Te csak végletekben tudsz gondolkodni, ha minden változtatás nélkül nem folytatható a jelenlegi trend, akkor vége. Gondolom, ha a számításaid szerint egy bevételkiesés után oda jutsz, hogy jelenlegi életviteledet nem tudod a jövedelmedből fedezni, akkor főbelövöd magadat. Más meg kisebb lakásba költözik, kisebb kocsit vesz, vagy eladja, magyarán takarékoskodik. Hihetetlen, de ilyet is lehet.

 

Előzmény: V.4_BlackVoid (14379)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14379
Es akkor mondom az ALAPVETO problemat. Az olaj energianyeresege ma kb. 1:30-hoz.
Egyetlen mas technologia sincs, ami ezt megkozeliti.

End of story. Bye-bye.
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14378
En ezt a celluloz alapu etanolt nem ertem.
Ha a kukorica alapu etanol energianyeresege 1:1.5 -hoz (Amerikai Mezogazdasagi Minisztterium adat), akkor hogyan eri meg cellulozbol gyartani?????

A celluloz eseteben sokkal tobb anyagot kell feldolgozni es teljesen le kell daralni. Utana vegyi anyagokkal szet kell torni a hosszu celluloz molekulakat cukrokka. Ezutan kapunk egy cukros oldatot, ami higabb mint a kukorica eseteben. Aztan ezt meg lehet erjeszteni es desztillalni belole az alkoholt. Es vajon mivel folyik a desztillacio??? Na mivel??? FOLDGAZZAL FUTIK. Hat ez baromira megeri es kurvara mukodni fog ha mar nincs foldgaz.

Az eljaras joval bonyolultabb mint a kukorica eseteben. Ergo, velhetoen az energianyereseg is rosszabb. Miert van az, hogy az alternativ energiaban elenjaro europai orszagok nem nyomatjak ezt a dolgot?

Megmondom: ez az egesz egy kesz atveres show. Celja, hogy bizonyos koroknek kormanyzati penzeket osszanak le. Egyebkent az osszegek rohejesek. 7 millio dollar. Nekem jol jonne nem mondom, de az iraki haboru koltsege 100 millios nagysagrendu NAPONTA.

Lehet ebben is hinni, Jezusban es Krishna-ban is. Kinek mi jon be. Az eselye, hogy ez megment minket kb. ugyanannyi.

Ha mar biomassza, akkor Stirling-motor vagy sima gozgep es el kell egetni. Ennyi. Az autoba nem toltheted, de hasznalhato energia minimalis beruhazassal. Persze, ha nekem lenne ilyen celluloz etanol vallalatom, akkor en is jo kis reklamot csapnek, adjon penzt a sok hulye hivo.

Ez a dolog ipari szinten meg nem mukodik. Az egyetlen dolog aminek mersekelt eghajlaton ertelme van az a biodizel. Csak mivel Amerikaban alig van dizel auto, ezt ott nem nyomatjak. Felultetek egy ostoba PR kampanynak.
wulfin Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14376

Alapvetoen egyetertek, orulok hogy nem csak vilagvege profetak vannak itt:)

 

A celluloz alapu etanol energiamerlege sokkal jobb lehet mint a kukoricas igy kozelebb kerulhetunk a zero CO2-hoz vele.

 

CO2-vel kapcsolatban USA es Kina nagyon nagy szentartalekokkal rendeklkezik. Amig nincs olyan alternativ energia ami meg a szennel is olcsobb addig a szen meg meghataroz lesz a villamos energia termelesben (hacsak nem sikerul valami nemzetkozi egyezmennyel buntenti a CO2 kibocsjatast)

 

Szerintem a napelemek hamaorsan megkozelitik ezt az arat, a hosszu tavu technologiai terendek is erre utalnak es a kulonbozo cegek bejelntesi az uj  nanothechnologias napelem uzemek teren. A termlesi kapacitas is exponecialisan no a 70-es evek ota, ha a 10GW megtermelt kapacitas/ev taromanyba kerulunk az mar nagyon komoly tenyezo lesz. Ez varhato par even belul es ha tenyleg le tudnak menni arban akkor a szentol is meg lehet szabadulni. A napelem potnecialisan arban es volumenben is kepes lehet kivaltni a szenet.

 

A foldet kb 5000-szer annyi napenergia eri mint amennyire az emberisegnek szuksge van, tehat energiabaol egy ideig nem fogunk kifogyni. Ennek az oriasi energianak az eltraktarozasanak a legegyszerubb modja a megujulo biomassza, ezert szerintem ez biztos hogy fontos szerepet fog kapni (mint ahogy mar most is kap).

 

A benzines autokbol elektromosba valo atmenethez a bedughato hibrid egy idealis auto lehet szerintem, mert az araknak megfeleolen rugalmasan lehet valtoztatni ketfele energiat.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (14375)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14375

 Én nem hiszem, hogy a felét meg lehetne termelni. Azt még kevésbé hiszem, hogy folytatni lehet a CO2 emissziót. Persze a biovonal elvileg nullszaldós, de a gyakorlatban erős a gyanúm, hogy amennyiben ugyanezen a pályán maradunk, akkor a szén kerül előtérbe.

 Számomra nyilvánvalónak tűnik, hogy irányváltás kell. Drasztikusan, alapvetően növelni kell az energiahatékonyságot, ebben pedig a belsőégésű motorban ugyan még vannak jelentős tartalékok, de azok sem elegendőek.

 Másrészt egyáltalán nem vagyok borúlátó, a bolygó egy energiaözönben él, civilizációnk valós energiaszükségletének a sokszázszorosát kapjuk ma is meg napenergia formájában, csak nem nagyon hasznosítjuk. De látom a lehetőségeket ennek előtérbe kerülésére, így szerintem semmiféle drámára nem kell számítani.

 Egy fokozatos, lassú átmenetre számítok, ahol a mindenféle bio pótüzemanyagok egyre jobban elterjednek, az olaj és így az üzemanyag egyre drágább lesz, ezért kényszerűen takarékoskodunk vele. Nem úgy, hogy otthon maradunk, és sírunk, hanem fele-harmada ennyit fogyasztó járművekkel, a logisztika átszervezésével, energiahatékonyabb épületekkel. Szerintem az épületenergetikában már 1-2 évtizeden belül elkezd terjedni szélesebb körben a tárolt naphő felhasználása, az elektromos energia termelésében is előtérbe kerülnek a megújuló ill. nukleáris megoldások. Összességében talán már 20-30 év alatt is el lehetne érni, hogy a gazdaság, az épületek, a tömegközlekedés egyáltalán ne használjon fosszilis energiaforrásokat. Még túlságosan drágulni sem kell emiatt az energiának.

 A közlekedés más kérdés, ott nagy kérdés, mit hoznak az új fejesztések. Ha a kapacitorok fejlesztése úgy alakul, ahogy szeretnénk, akkor itt forradalmi változások lehetnek. Ha nem, akkor lassúbb evolúció. Az olaj és általában a fosszilis tüzelőanyagok legtovább talán a légiközlekedésben fogják tartani magukat. De majd meglátjuk.

 

Előzmény: wulfin (14374)
wulfin Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14374

USA helyzetet ismerem pontosabban, ott a mai fogyasztas fele kivalthato lenne a jelenlegi technologiakkal. Amit sokan nem szamolnak hogy

 

1. a taplalkozasra termelet novenyekkel egyutt is lehet uzemanyagot termelni. Az ember a novenyek csak egy nagyon kis reszet fogyasztja el a tobbibol lehet uzemanyagot csinalni (nem eszunk celolozt).

 

2. hatalmas olyan terulet van usa-ban ahol jelenleg nem folyik mezogazdasag mert nem tul jok a foldek, ezek a teruletek mind alkalmasak pl swithgrass termesztesre.

 

Ha ezekkel is szamolsz akkor kb az igeny fele nagyobb erolkodes nelkul megtermelheto lenne mar most. A masik felet meg lazan meg lehet sporolni kulonosebb fajdalom nelkul (legalabb is usa-ban) (nem szamoltunk meg mindig lathataron levo uj technologiakkal amik pl alga) Ezt en tobbfele modszerrel is vegiszamoltam mar ezt parszor, es sok mas kutato is hasonlo eredmenyre jutott. Ha globalisan nezzuk akkor az emberiseg kb 2 gigatonna szenet bocsajt ki uzemanyag egetesbol mig a szarazdolfi fotoszintezis 62-et kot meg ami 3% foldteruletet jelent atlagosan novekvo novenyekkel szamolva.

 

Szerintem lehet hogy hosszu tavon (pl a szuperkondenzatoroknak koszonhetoen) az elektromos kozlekdes lesz a nyero, de addig az atmeneti korszakban az etenol fontos szerepet fog kapni es potolhajta a csokkeno kitermles miatt kieso olajat.

w.

Előzmény: advocatusdiaboli (14373)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14373

 Ez nagyon szépen és biztatóan hangzik, de kimarad a lényeg: a jelenlegi benzinfogyasztási szint etanollal nem váltható ki. Az egész Föld összes termőterülete sem elég hozzá, ha nem eszünk, akkor sem.

 Ez tehát nem megoldás, más bio-etalonciklusok kellenek, amelyek hatékonyabbak (az algás módszer gyakorlati alkalmazására kíváncsi leszek), de ugyanakkor a drasztikus, lényegi takarékoskodás nem elkerülhető. Fele-harmada ekkora fogyasztásnál már perspektivikus lehet a bioalapra áttérés, de ma még nem. Ugyanakkor az átmenet korának ez nyilvánvaló kísérője lesz, egyre több biodízel, bioetanol, párhuzamosan egyre csökkenő fogyasztású (egyre kisebb) járművek.

Előzmény: wulfin (14372)
wulfin Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14372

Mai etanol osszefoglalo:)

 

Friss hirek:

 

http://www.rangefuels.com/range_fuels_to_build_first_wood_cellulosic_ethanol_plant_in_georgia

 

1 milliard gallon/ev-es etanol kapacitast akar ez a ceg kiepiteni, celuloz alapon.

 

http://www.ottawabusinessjournal.com/288149275454326.php

 

Az amcsi kormany $150 milliot fog adni celluloz alapu etanol uzemek epitesere. Ez a ceg 7 milliot kapott most.

 

A legnagyobb ma letezo kiserleti celuloz alapu uzem 1 millio gallont termel evente a ceg jelenleg boviti ezt az uzemet 50 millios hozamura.

 

A celuloz etanol termlesnel jelenleg nem az a kerdes hogy lehet-e termelni. A kerdes hogy penzt es etanolt egyutt tudnak-e ezek a cegek csinalni jelenlegi olajarak mellett. Most meg 2$ felett van a ceulloz alapu etanol eloallitasi koltsege (ma reggel 2.09$/gallonert tankoltam), ipari meretu termeles eseten mindegyik ceg az 1$ koruli arat szeretne elerni. Ha holnap felmenne a benzin 3$ fele es biztos lenne hogy nem lesz olcsobb, par milliard dollar rogton ramozdulna ezekre a cegekre. Ennyire kozel van az ar a gazdasagossagi hatarhoz. Tobb ceg is tervezi elinditani 2007-ben az ipari meretu celluloz alapu etanol gyarait.

 

Amig a benzin 2-3 dollar kozott mozog az etanol iparag meg nagyon sebezheto, a tokeeros olajcegek konnyeden tonkretehetik ezeket a cegeket egy par honapos arhaboruval. Tartosan 3 dollar feletti benzinnel valoszinuleg mar fordul a helyzet. Most egyenlore ebben az atmeneti idoszakban vagyunk.

w.

lcoder Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14369
Mondjuk a vas és acél országa igazán azért nem lettünk a gengszterváltás után, mert ehhez mind a vasércet mind a feldolgozáshoz szükséges energiát importálni kell. Alumínumal kapcsolatban nem tudom mi a helyzet, de ha jól tudom ahhoz is elég sok energia kell.
Előzmény: Linebacker (14367)
Linebacker Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14367
Hát valszeg én is egy 8000 ccm-es autóban ülnék ha amcsi lennék, és a környeztvédelmet letojva fülig érő szájjal nyomnám a gázt valahol Arizona kihalt útjain, otthoni internetezgés helyett. Itthon még a suzukit is túl drága elővenni, ha nem muszáj.

Más.
Tulajdonképpen miért nem működhetnek nálunk most olyan acél és alumínium gyárak, mint a régi rendszerben? Ezekre a termékekre újra van kereslet a világon mindenütt. Miért nem tér vissza az élet a borsodi ipari létesítményekbe?
Előzmény: advocatusdiaboli (14359)
lcoder Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14366
Ez érvényes a civilizált emberre. De a bolygó túlnyomó részén nyam-nyamok élnek, kb. a kőkorszaktól a kora középkor szintjéig, és itt nem csak az életszínvonalra, de a tudásra is gondolok.
Előzmény: Fulika (14364)
Fulika Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14365
Nyilván pénzügyi válság is lesz, hogy milyen szintü az kérdéses. Nyilván ebbe sokan belebuknak is, leginkább azok, akik pénzügyi témákra alapozták megélhetésüket, viszont a világ összteljesítménye ettől nagyban nem változik, hiszen, mégiscsak a termelés alapjaiban nem a pénzügyi buborékok vannak, hanem konkrét fizikai tényezők, nyersanyagok, energi, az ezek feldolgozásához szükséges munkaerő. Attól, hogy hogy kipukkan pár lufi, Joe még ugyanúgy felszántja a földjét, és Csenget is ugyanúgy leküldik a bányába. Max az értelmetlen, csak önmagáért való termelés, kereskedelem szorul visszább, és egy értelmesebb szinten áll be a termelés-fogyasztás egyensúlya.
Előzmény: nájckingdom (14363)
Fulika Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14364
Én úgy érzem, hogy theta kartárssal az élen már jóideje kezdünk elmenni eléggé spirituális szintre. Ha ez tényleg ennyire számít, akkor be kell látni, hogy az én kedvenc elméletem is rug a labdába, vagyishogy az is alakítja a világot, hogy a hétköznapi ember mit akar.
A világ azért lett olyan amilyen, mert az emberek ilyennek akarják megalkotni. Természetesen ezt befolyásolja egyrészt az, hogy mi az ami ép ésszel elképzelhető, felfogható, és befolyásolják a környezeti lehetőségek is. Lassan minden régi Verne álom megvalósul, kezdve a tengeralattjárókkal, a repülő szerkezeteken át az űrutazásig. Érdemes jósok scifit olvasni. Általában követik a tudomány eredményeit, és azt próbálják továbbgondolni. Kedvenc példám: Asimov: Az alapítvány pereme 1-2. Ott a legnagyobb újítás (persze az alap personal űrutazás mellett) a közvetlen emberi aggyal vezérelt, computer. Ezirányú kísérletek már régen zajlanak.
Vagy, ha magamból indulok ki, fiatal koromban jópárszor megterveztem azt a karórát, amiben TV, rádió, minden volt. Ez, ha nem is karóra szinten (bár lehet, hogy úgy is), de gyakorlatilag a zsebkütyükkel megvalósult, szerintem népszerű is, tehát nemcsak én vágytam ilyenre.
Ugyanígy a mobiltelefon is régi álma volt az embereknek.
Ugyanez az igény hajtja a korlátlan, szabad személyes közlekedést is (gyk egyéni autózás). Épp ezért, ha ez a jelenlegi formájában nem tartható fenn (és ez így is lesz), meg fogjuk találni a módját, hogy valamilyen formában tovább éljen, mert mindenki ezt akarja (a károgók kivételével).
Most, hogy felnőttem, már másról fantáziálok, pl.: alternatív energiákkal működő takarékos kényelmes ház. Előbb utóbb ez is meg fog valósulni, én ezt hiszem, mivel az elvi lehetőség megvan rá, és nyilván mindenki olcsó, kényelmes lakhelyet is szeretne magának.
Ugyanez a hajtóereje a turizmusnak, nemcsak az olcsó repülés, az csak egy adalék. Az internettel, tömegtájékoztatással kinyílt, összement a világ. Mostmár egyáltalán tudható, hogy mit érdemes megnézni, akár autóstoppal, vagy gyalog is. Sőt, kövezzetek meg, engem, nem érdekel, mi az ára, de még egyszer az életben szeretnék visszamenni 2 hétre a Maldív szigetekre, és ezért elég sokmindent hajlandó vagyok megtenni.
Nyilván az emberiségnek ezen az útján vannak buktatók, visszaesések, bukások, de alapvetően, ha azt az irányt tekintjük előrének, ami az emberek igényeinek minnél magasabb szintű kielégítését jelent, akkor előre megyünk, és, mivel a mai ember sokkal műveltebb, tájékozottabb 2-300 évvel ezelőtti elődjénél, ezért valami szegénység eszménnyel nem lehet megetetni, hogy majd ha elföldelték, jobb lesz neki. Ez ma már nem működik, és nem is kell, hogy működjön.
Szóval szerintem még mindig a lehetőségeinek 60-70%-át maga az ember alakítja, ő meg a saját igényei szerint fogja alakítani.
nájckingdom Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14363
A baj nem jár egyedül. Pénzügyi válság is készülődik, lásd dollárválság, fedezetlen hamispénzek, a pénzügyi szektor élősködővé válása, olajdollárok, derivatíva-katasztrófa, mindenféle buborékok. Egyébként az energiaválság önmagában is okozna pénzügyi válságot, de tőle függetlenül is készül.
Előzmény: keopsz (14362)
keopsz Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14362
Arrol nem is beszelve, hogy a 29-es valsag penzugyi valsag volt mi pedig itt energiavalsagrol beszelunk (ami valszeg penzugyi valsagot is magaval hoz). A penzugyi valsag es az energiavalsag kozott eg es fold a kulonbseg.
Előzmény: nájckingdom (14337)
nájckingdom Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14361
A címben 100USD per pound szerepel, valamiért ez a belinkelő mindig kihagyja a dollárjeleket és az összeget.
Előzmény: nájckingdom (14360)
nájckingdom Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14360
Whiskey & Gunpowder: 7 Forces That Will Drive Uranium to 0 Per Pound in 2007

Nagyon jó cikk egy befektetési tanácsadótól. Csak azzal nem számol, milyen hatással lesz a most meginduló atomreaktorépítési lázra és ezáltal az uránárra az első nagy reaktorbaleset. Amikor konjunktúra van, a nagy kapkodásban mindig besikerül valami hiba... Mindenesetre fogadni mernék rá, hogy a Mecsek környékén rohamtempóban újraindul az uránbányászat is, ahogy a szén talán már az idén.
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14359

 Ugyan. Tanulj egy kis szabályozástechnikát. Minden szabályozási rendszer a hibára szabályoz, ha nincs hiba, nem működik. A társadalom is, csak a szabályozási kör (a választók, a társadalom) egyrészt nem kellően tudatos (tehát nondefinit a szabályozási algoritmus), másrészt nagy a holtidő. Ergo igenis el kell rontani a dolgokat, igenis válságnak kell lennie, hogy az emberek ezt el is higgyék, és ennek megfelelően cselekedjenek.

 Egy jó szabályozási kör már kis hibára megmozdul, és nem engedi az optimális munkapontból ténylegesen elmenni a rendszert. Finom fűrészeléssel ott marad. A társadalom, a gazdaság meg olyan, hogy a szükséges lépéseket csak már mély, mindenki által érezhető problémák esetén lépi meg. A helyzet már így is jobb, mint korábban volt, mindjárt itt van láma példának a saját helyzetünk. A kormányzat a (nem kis részben saját hibájából bekövetkezett) financiális krízist megszorításokkal le tudta reagálni akkor, amikor az emberek hétköznapi életében ez még nem volt érezhető. A társadalom nagyon nehezen nyeli ezt is le, mert Gipsz Jakab átlagember nem képes és hajlajdó belátni, hogy ha most nem csavargatnak rajta egy kicsit, akkor pár év múlva államcsőd lesz, és ötször ekkorát kell csavargatni rajta. De azért mégis megtörténnek a szükséges lépések. Mondjuk a középkorban, vagy épp egy mai iszlám diktatúrában valószínűleg egészen az államcsődig nem lett volna korrekció.

 Momentán a helyzet az, hogy nincs krízis. Van még olaj, az igények kielégíthetők. A gazdasági növekedés is lehetséges, még olajra alapozva is, ha a felhasznált olaj mennyisége már nem növelhető, akkor takarékosabban kell vele bánni. Százezer félreismerhetetlen jele van már annak, hogy ez tudatosult, elkezdődött az energiahatékonyság forszírozása. Nem világvége jön, hanem az olajkorszak utolsó előtti felvonása, amikor stagnáló termelés és lassan emelkedő árak mellett egyre hatékonyabban használjuk a készleteket, egészen addig a pontig, amíg vagy más technológiákra nem állunk át, vagy a takarékossággal el nem érjük azt a pontot, amikor már a megújuló források is fedezhetik az igényeket. És persze ezeket kombináljuk is.

 Másrészt piszkálhatjuk itt mi egymást, vádolhattok minket a tudomány-technológia-fejlődés erejébe vetett vallásos hittel, de ezt vissza is lehet passzolni, éppúgy egy vallásos dogma részetekről az, hogy márpedig nem lehet a problémát megoldani, márpedig a társadalom fizikálisan nem lesz képes elviselni a váltást és összeomlik. Ez méginkább megalapozatlan dogma, a történelem sem támasztja alá. Miért gondolod, hogy a kövér amerikai a nagy autójában ülve nem lesz képes kevesebbet enni és kisebb autóba ülni, ha  a kényszer így hozza, hanem inkább öngyilkosságot követ el? Egyszerűen gondold végig, mit tennél a helyében, és rá fogsz jönni, hogy azért tesz úgy, ahogy tesz, mert most ennek semmi akadálya nincs. De nem hülye, és ha majd 5 dollár lesz egy gallon benzin, akkor kisfogyasztású autóval fog járni, és a buszt is igénybe veszi időnként.

 De nem fogja felkötni magát a szemöldökfára az armageddonhívők nagyobb dicsőségére.

 

Előzmény: Törölt nick (14353)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14358

 Nézd, nem ártana néha a tényeket is figyelni... Az űrszemét nagyobbik hányada alacsony pályán van, 250km alatt, ami nem stabil, a légkör fékező hatása más érvényesül, lassan-lassan csökken a pályamagasság. Így kb: az űrszemét kétharmada-háromnegyede pár éven, évtizeden belül visszahullik a légkörbe és elég.

  A magasabb pályákon nem jellemző a törmelék (a törmeléket a mindenféle katonai kísérletek és az emberes űrrepülések hulladékai produkálják, és ezek szinte kivétel nélkül az instabil pályákon vannak), és akkora a tér, hogy nem reális az, hogy valaha is gondot okozzanak. Magasságban is elkülönült pályák, a Föld teljes térfogatának sokszorosát kitevő térben. A mai helyzet kb: olyan, mint ha a teljesen üres Csendes óceánon találomra elindítanának két motorcsónakot. Ugyan mekkora a valószínűsége, hogy összeütköznek? Egyáltalán, hogy valaha látótávolságban kerülnek egymáshoz? Szinte nulla.

 Mielőtt az űrszemét okozta világvégén is elkezdenéd verni a dobot, megemlíteném, hogy még egyetlen egy esetben sem okozott sem sérülést, sem mást űrszemét. Nem földi eredetű meteorit sem, pedig annak jóval nagyobb a valószínűsége.

 

Előzmény: nájckingdom (14345)
wulfin Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14357
A kiabrandito valosag az hogy az emberek hihetlten mertekben tajekozatlanok manapsag a tudomannyal kapcsolatban, mikozben folyamatosan hasznaljak annak vivmanyait.
Előzmény: Törölt nick (14355)
wulfin Creative Commons License 2007.02.08 0 0 14356

"Nem a technikáról beszélek,"

 

Szoval a genetika nem tudomany? Mindig tanul az ember..

 

"A genetika meg tud csinálni bár mit,"

 

"Ugyan ez áll az informatikára is"

 

Computer science teruleten tevekenykedek de ezek szerint nagyon le vagyok maradva:) Nem tudtam hogy barmit meg lehet csinalni ma mar. (nekem es sok mas kutatnonak van meg egy rakas dolog ami nem sikerult eddig)

 

Előzmény: Törölt nick (14354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!