Keresés

Részletes keresés

Tatu72 Creative Commons License 2007.05.06 0 0 6458

Szia pa62 !

Ahogy a hozzászólásodat olvasom úgy látom szomorúsággal tölt el téged ez a   

dolog.Azt azért ne beszéld be magadnak hogy te tehetsz mindenről.Pusztulás civil területen nem csak nálatok van,a honi légvédelem felszámolását sem azok határozták el akik ott szolgáltak.Én is szerettem a katonaságot meg a technikát is,

csakúgy mint szerintem mindenki más is aki itt írogat.Magam sem bántam volna ha egy kis időre visszahívnak(ami nem történt meg),pedig nálunk lérakosoknál a

szolgálat nem volt olyan könnyű mint némelyik más alakulatnál.Mi több hónapig tanultuk a technika használatát utána pedig vizsgázni is kellett belőle,arról nem is beszélve hogy a szolgálati időnk alatt végig a technika használatát gyakoroltuk.Nehéz lett volna megszámolni hogy hány rátöltést és ürítést csináltunk,pedig ez fizikailag nem volt könnyű dolog.Ehhez jött még a folyamatos karbantartás,meg az hogy gyakorlatilag nem is volt pihenőnapunk csak hétvégén,ha épp nem kellett szolgálatot adni.A lényeg az hogy szerintem a lérak osztályok az elitebb alakulatok közé tartoztak. 

A régi technikát lehet hogy tényleg nem fogod már egyben látni,jobb esetben egy részét valamelyik múzeumban.Azzal hogy ezeket leszerelték és megsemmisítették

nem lehet mit csinálni,meg azzal sem hogy a laktanyák és hadműveleti területek zöme is tönkrement.De azért szerintem a rakéták körüli kis misztikum megmarad

hiszen ezek igen nagy pusztító eszközök.Biztosan az unokád is szereti mikor ezekről mesélsz.

                                                                                     Üdv. Tatu72

Előzmény: pa62 (6450)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.05.06 0 0 6457

Ha jól be volt állítva, akkor nem törölte ki, bár az tény, hogy csökkentett az intenzitásán.

1983-84-ben a dandár szinte ugyanígy volt PV technikussal. Az meg én voltam. Rengeteget mászkáltam az osztályok között.

Előzmény: ex-Volhov (6456)
ex-Volhov Creative Commons License 2007.05.06 0 0 6456

Valóban, a rakétára különösebben semmi hatására nem emlékszem.

A felderítést viszont, úgy emlékszem erősen befolyásolta a zivatarfelhő,

erős passzív zavarként jelentkezett, de nem mindig egyforma intenzitással.

Az SZDC-t csak nagyon félve alkalmaztuk, mert nem tudtuk nem-e törli ki a valós célt is. (Úgy rémlik az ezrednek összesen 1 azaz egy SZDC technikusa volt)

Előzmény: Volt tüzér (6454)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 6455
Köszönöm.
Előzmény: Volt tüzér (6454)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.05.05 0 0 6454

A P-15 deciméteres hullámhosszú, kismagasságú felderítő lokátor.

Elméletileg sem az eső, sem a hó nem volt komoly hatással a rakétára. A komplexumra annyiban, hogy a folyadék csillapítólag hathatott a centiméteres hullámhosszú lokátorokra, vagyis - ugyancsak elméletileg - csökkenthette akár a Nyeva, akár a Volhov helderítési képességeit. A sűrű folyadék állócélként is jelentkezhetett az indikátoron, amit ki lehetett szűrni az SZDC-vel.

Azalatt a hét év alatt, amíg én ott nyüzsögtem egy Volhov körül, nem nagyon emlékszem, hogy a felderítést valóban befolyásolta volna. A rakétáról meg nem tudok mondani semmit, hiszen azt mindig csak rohadt melegben indítottuk.

Előzmény: Kuruc71 (6453)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 6453
Szervusztok !

Két kérdésem lenne. Ma találkoztam egy ügyfelelemmel aki elmondása szerint 4 db P-15 ös lokátora van. Ez anno mi célt szolgált?
A másik hogy akár a Volhov, NNyeva amelyik mindenidős volt ha sűrű esőbe , vagy hóba repült, akkor volt valamilyen hatással ez a rakétára ?
pa62 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 6452

Nem értelek én félre csak jólesik kiirni az embernek magából a but a bánatot.

 

                         Üdv.pa62

Előzmény: ex-Volhov (6451)
ex-Volhov Creative Commons License 2007.05.05 0 0 6451

Ne értsd félre!

Kollégákon nem csak a ht-t, hanem mindenkit értettem, akit  bármi is köt a volt technikához. Többek között Téged is.

 

Előzmény: pa62 (6450)
pa62 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 6450

Nagyon megértelek Téged is és a kolegáidat is.Mint észre is vehetted csak sorállományu kezelőként üztem ezt az ipart. DE szerettem a TECHNIKÁT. 1965 jan 10.-én még megcsináltam a napi ellenőrzést le dokumentáltam ,sorakozni kellet

a kabinok előtt ahol az ÜTI megköszönte aközremüködésünket  és elköszöntünk.

Mindig vártam ,hogy talán egyszer vissza hivnak de erre  soha nem került sor.Ahogy

látom a korabeli technikát már még ilyen siralmas állapotban sem fogom látni.

A laktanya amiben szolgáltam ugyan ilyen lepusztult állapotban van .Azok a napok amit ott töltöttem a fiatalságom egy szelete ,csak jóérzéssel emlékszek vissza rá.

Ha ez megvigasztal sajnos acivil életben minden ugyan erre a sorsra jutott legalább is a környezetemben.Már már ott tartok ,hogy magamban keresem a hibát hisz

azt lálom ,hogy ahova kerülök azt vagy felszámolják vagy átalakitják vagy megszünik

Most nyugdijas vagyok látod már ezt is piszkálják

 

                          Üdv:Pa62 

Előzmény: ex-Volhov (6449)
ex-Volhov Creative Commons License 2007.05.05 0 0 6449

Sajnos, nagyon sokan vagyunk még, akit sokkolnak.

Csak megjegyzem a kollégák, volt kollégák nevében is, hogy valamikor (kicsit túlozva) az életünket tettük föl ezért a technikáért.

Én is nagyon sajnálom, hogy erre a sorsra jutott. 

Előzmény: pa62 (6448)
pa62 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 6448

Ezek a képek számomra sokkolóak

        Pa 62

Előzmény: Volt tüzér (6446)
Galahed_ Creative Commons License 2007.05.05 0 0 6447

Nyilt nap az utolso legvedelmi alakulatnal:

 

 

Helye: Győr - Likócs laktanya

Ideje: 2007. május 19. (szombat) 09.00 – 13.00

 

www.raketadandar.hu

Volt tüzér Creative Commons License 2007.05.04 0 0 6446

Ezeket ma fényképeztem.

Az első képen egy halott PV kabin. Látszanak rajta a markoló nyomai.

A második képen a PV belseje.

A harmadik képen az UV-k kiszerelt egységei.

Negyediken a PV-k kiszerelt egységei.

Ötödiken az AV-k kiszerelt egységei.

A székek egyben maradtak.

A következő egy RKU bele.

Ez meg a bele való.

ex-Volhov Creative Commons License 2007.05.04 0 0 6445

Szia!

 

Köszönöm a tájékoztatást és várok.

 

Üdv: ex-Volhov

Előzmény: Hpasp (6443)
pétizennyolc Creative Commons License 2007.05.04 0 0 6444

Leegyszerűsítve: A lokátorkeresztmetszet csökkentése tulajdonképpen csökkenti azt a távolságot, melyről a célok észlelhetőek. Ez jelentheti például azt, hogy a kezdeti információ (távolfelderítő radarok) a célok észleléséről késik. Így késni fog az aktív megsemmisítő eszközökkel felszerelt légvédelmi komponensek riasztása is, ami szélsőséges esetben oda vezethet, hogy nem válnak harckésszé addigra, amikorra a cél a megsemmisítési zónájukba repül. (szó esett itt bekapcsolási időkről. Érdemes ezeket összehasonlítani a rádiolokációs mező kiterjedésével és egy szubszonikus ~ 800 km/h cél mozgásával).

Jelentheti azt is, hogy az aktív megsemmisítő eszközök csak kisebb távolságon tudják észlelni a célt, és így nem tudják optimális körülmények között megkezdeni a tevékenységet. Illetve jelentheti azt, hogy egy bizonyos visszaverő felülettel rendelkező céltárgyra méretezett eszközökkel felszerelt tűzrendszer elemei között át tud bújni a cél.

A tervezők problémája (többek között) abból áll, hogy a gép kialakításánál és a felhasznált anyagoknál nem lehet túl széles frekvenciatartományra és szögtartományra optimalizálni az alacsony észlelhetőséget (Low Observable LO - az amerikaiak hivatalosan így nevezik a lopakodókat, csak a sajtó meg a politkusok csináltak belőle "láthatatlant").

Az első generációnál a kifejezetten magas frekvenciájú tűzvezető radarok élveztek elsőbbséget, a másodiknál és a harmadiknál már bővítették ezt a tartományt. Aspektus tekintetében természetesen a hangsúly mindig a mellső féllégtérre helyeződik. Ezért láthatunk sok kenceficét, szivacsot (RAM) a "hagyományos" kialakítású gépek belépő élein, szívócsatornáin, az első (radar) törzskereten, a szerelőpaneleken, stb.

Összeségében az alacsony észlelhetőségű gépek támogatása (légvédelem aktív és passzív elnyomása) kisebb erőfeszítést igényel, egyes esetekben pedig önálló feladatvégrehajtást tesz lehetővé. Ha (mint az első és második generáció tervezésekor) a kis magasságú repülést is bekalkuláljuk, akkor jelentős kihívás elé állították az amerikaiak a szovjeteket.

A lényeg az, hogy ne csak a lopakodót magát és egy lérak komplexumot magát tekintsük, hanem a rendszert. Az is kétségtelen, hogy egy hidegháborús szcenárióban a VSZ egységes légvédelmi rendszere (plusz csapatlégvédelem) komoly veszteségeket tudott volna okozni a NATO légierejének, ami teljesen indokolttá tette az LO fejlesztéseket. A nagy összecsapás elmaradt, de a helyi háborúkban (még ha nem is a hidegháborús kihívással állt szemben) azt hiszem a technika igazolta a képességeit.

Dani Zoltánék ügyesek voltak, a rendszer, melynek részeként dolgoztak mindent megtett az információk megszerzéséért (Aviano kerítés, mobiltelefon, kém a NATO-ban), a P-18-as radar a maximális helyi (osztályszintű) céltájékoztatást adta, és az amerikaiak pedig súlyos hibát követtek el azzal, hogy a tervezés egyszerűsítése érdekében három egymást követő éjszakán csak kopizták az útvonalakat. Állítólag (nem tudjuk, csak beszélnek róla) a pilóta is követett el hibát, ami már itt említésre került. A kommunikációs háború meg már csak olyan, hogy erről beszélt hetekig mindenki, nem a szerbek által felhasznált 174 db V601, 166 darab 3M8/9 és 106 darab kézi légvédelmi rakétáról (nem hivatalos számok, és mintegy száz ismeretlen típusú rakétát állítólag nem tartalmaznak).

 

P-18

Előzmény: Volt tüzér (6441)
Hpasp Creative Commons License 2007.05.04 0 0 6443

Továbbra is érdekelne, mikorra várható az asuluki éles lehetőség?

 

Szia,

 

Egyenlőre az elliptikus kutatást valósítottam meg, mivel alkalmazása elengedhetetlen a trükkösebb, gyorsabb, lopakodóbb célok elfogásához.

Ezen kívül, lassabb ütemben, de készül a Működési Ellenörzés végrehajtásának lehetősége (időre, minősítéssel :).

Az egyszerűbb Asuluki célok alighanem hamar meglesznek, a bonyolultabb - zavaró célokkal még várni kell majd.

 

Üdv,

Hpasp

Előzmény: ex-Volhov (6442)
ex-Volhov Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6442

Köszönöm szépen, most már rendesen működött.

Lehet, hogy a h kapcsolót későn kapcsoltam (vagy egyáltalán nem, figyelmetlen voltam).

 

Továbbra is érdekelne, mikorra várható az asuluki éles lehetőség?

Az eddigi feltett adatol szerint igen élethűnek mutatkozik, már nagyoin várom. 

 

Előzmény: UV_59 (6423)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6441

Itt a lpoakodásnak az alapja minden különféle híresztelés ellenére a repülő alakjában rejlik. A megnézel egy F-117 vadászbombázót, akkor azt látod, hogy zömmel sík lapokból áll, amik a feléje sogárzott mikrohullámú sugarakat valami más irányba eltérítik. Erről a témáról én korábban agyalogtam, ott rajzokat is beraktam, ha azt megkeresed, akkor érthetőbb lesz. Az a lényeg, hogy egy hagyományos formájú repülőgép kasznijáról, és a szárnyak alatt felfüggesztett eszközökről az odasugárzott energia szanaszét szóródott, de a lokátor felé is jött valamennyi. Ezt vette a lokátor vevő visszavert jelként, és mi ezt a kis jelet hasznosítottuk valamire. A lopakodónál viszont a sík felület egy bizonyos irányba eltéríti a lokátor sugarat, és sajnos a lokátor felé nem verődik vissza. Persze ez csak elméletileg igaz, mert egy kicsi csak jön, és a rakéta komplexumok ezt használják ki. Már amelyik persze. Azt, hogy melyik komplexum mennyit tud, az az adó teljesítményétől és a vevő érzékenységétől függ.

Adat: Egy nehézbombázó vagy utasszállító hatásos visszaverő felülete 30 - 50 m2, a hagyományos formájú vadászbombázó gép 3 - 5 m2, a lopakodó pedig 0,3 - 0,5 m2. Ez a hatásos visszaverő felület a valós mérettel csak nagyjából van arányban, de a mérőszámban a valós fizikai méret is benne van. Ezzel a mérőszámmal szemben áll a lokátor, vagy a légvédelmi rakéta komplexum küszöbérzékenysége, ami azt mutatja meg, hogy a komplexum mekkora hatásos visszaverő felületű célt képes minimálisan észlelni. Ez a cikkben érintett szerb SZ-125 komplexum esetében durván 0,1 m2. Ez alapján a Nyeva komplexummal bárkinek kötelessége lenne mindenféle misztikus átalakítás nélkül megfogni a lopakodót.

Ez a komplexum megközelítőleg 3 - 5 cm-es hollámhosszon üzemelt, és ez az adat független a lopakodó lehetőségeitől.

Szerintem annyi lehetett, hogy a lopakodó pilótája balfasz volt a nyitott bombakamrájával, Dani Lajosék? meg jókor voltak jó helyen.

Előzmény: Tatu72 (6439)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6440
Tavolfelderitö radarok, mint a P-18, a meteres hullamhossz tartomanyban müködnek, müködtek.Ez is megoldas lehet többek között.
Tudni kell azt, hogy az amcsik eveken at teszteltek a lopakodot, különfele radarokkal, orosz gyartmanyuakkal is, gyartanak a csehek is radart a nagy multu Tesla cegnel is.
Ezeket többynire az Izraeliek loptal el az araboktol különbözö haborukban, volt olyan is hogy komplett!!!! raketainditot loptal el sertetlenül, ebbe gondolhatod minden benne volt tüzvezetö lokator, dokumentacio minden.
Erre az oroszok valasza a tipusmodositas volt.
Lenyeg volt nekik cuccaik a teszteleshez.
ami lehetseges, hogy a tul regi technikaval nem nagyon szamoltak, azoknak masa a parametereik. De mivel en nem radios katona voltam es nem is legvedelmis, ezt mind olvastam anno.
Vard meg inkabb az igazi szakembereket itt a topicban.
Előzmény: Tatu72 (6439)
Tatu72 Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6439

Sziasztok!

Nálunk Kerepesen is úgy tudta mindenki (az elöljáróink is ezt mondták ha megkérdeztük)hogy az ottani Nyeva technika számára az akkori('93-as)lopakodótechnika tökéletesen látható volt.Én nem nagyon értek a rádiótechnikához,

valami olyasmit mondtak hogy a mi technikánk alacsonyabb frekvencián üzemelt

mint amit a lopakodók passzív és aktív védelme semlegesíteni tud.Van ebben valami

igazság?

Előzmény: Volt tüzér (6433)
KT1 Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6438

 Igen, szerintem kissé túl van misztifikálva !

Az Amiknál sok dolog csak a jó propagandának köszönhetően ismert az átlagember szemében, akiknek csak a szenzáció fontos ! Az ismeretterjesztő TV csatornákon futó haditechnikai propaganda filmek is Ódákat zengenek az Amcsi műszaki csodákról!

Előzmény: Volt Katona(Lee) (6437)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6437
Az a helyzet, hogy ennek a gepnek a lelövesehez, sok tenyezönek kellett összejönnie.
Előzmény: KT1 (6436)
KT1 Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6436

Igen, elolvastam az első néhányszáz hsz-t.

Itt inkább arra gondoltam, van-e valami speciális dolog ezzel kapcsolatban.

 

Előzmény: Volt Katona(Lee) (6435)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6435
azert tudnod kell hogy egy kesz rendszert, ami mar tesztelve van es gyartjak is, nem minden tovabbi nelkül lehet csak valtoztatgatni.
Ha visszaolvasol, akkor latod minden legvedelmi rendszernek megvan a küszöberezekenysege, ez az ertek hol kisebb, hol nagyobb.
Előzmény: KT1 (6434)
KT1 Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6434

 Köszönöm a gyors választ !

 Tehát erről a világhírű találmányról Ti sem hallottatok ?

Előzmény: Volt tüzér (6433)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6433

Alighanem kiveséztük itt ezt a dolgot. Már én is írtam, hogy elméletileg a jól behangolt SZ-125 Nyeva komplexumnak a paraméterei alapján kutya kötelessége megfogni a lopakodót anélkül, hogy bármit kellene vacakolni vele. Ettől függetlenül lehetséges, hogy Szerbiában bütyköltek valamit a technikával, de én nem tartom valószínűnek. Ahhoz, hogy egy komplexum paramétereit az esetben szereplő mértékben feljavítsuk, nem elegendő egy rakéta osztály felkészültsége és technikai lehetőségei.

Sokkal inkább tartom valószínűnek azt a lehetőséget, hogy a felszállás útvonalán ott ült a "hírforrás" és időben tájékoztatta a hazaiakat a közeledő veszélyről. A másik dolog meg az, hogy a rossz nyelvek szerint a pilóta eltolt valamit a célzásnál, és nyitott bombakamrával repült még egy kört. Úgy pedig nem nagy kunszt lelőni.

Előzmény: KT1 (6430)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6432
ha visszaolvasol, lathatod illetve olvashatod hogy a lopakodo nemis annyira lopakodo, van neki is radarkeresztmetszete.
A korabbiakban mar targyaltuk, letezik egy par teoria, hogy volt lehetseges a lelöves, vissza kell olvasni.
Előzmény: KT1 (6430)
KT1 Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6431
A 25-ös hozzászólást olvastam, de kicsit többet szeretnék tudni !
Előzmény: KT1 (6430)
KT1 Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6430

Szevasztok !

 

Az egyik motoros újságban találtam ( WILD ) egy érdekes cikket, ezzel kapcsolatban kérném a segítségeteket!

 

A cikk a lopakodó szerbiai lelövésével foglalkozik.

Egy Dani Zoltán nevü magyar nemzetiségű katona szupertitkos találmányáról ír !

Idézem: "kifejlesztett egy technikai berendezést, amely meglátása szerint felismerheti a rejtőzködő célpontot, és beépítve a rakétaelhárító rendszerbe, segítheti az ellenséges repülőgépek megsemmisitését."

másik idézet: "A technikus büszkén jelentette, hogy a Dani-féle eszközzel azonosítható kis pontok jelentek meg a radarok képernyőjén, így működésbe hozhatták a légelhárító rendszerüket."

 

Ki tud valamit erről a találmányról ? És ha tényleg van ilyen mi is ez ?

 

(az hogy a cikk írója még életében nem látott lérak-ot még távolról sem szerintem biztos!)

Vicces, az is hogy "repülő erődnek" nevezi az Imbolygó Koboldot !

 

És szeretném megtudni szakmai szemszögből hogyan is nézett ki ez a lelövés !

 

Köszönettel:

KT

pa62 Creative Commons License 2007.05.03 0 0 6429

Ha visszalapozol a hozzászólásokban az 5881-es ben volt Tüzér barátunk

feltette a VOLHOV PV kabin egyik adóberendezésének fényképét, igy nézett ki,itt láthatod a csöveket természetes környezetükben  hát nem gyönyörüek!!!.Egyébként

a DVINA PAA kabinjában ugyanilyenek voltak hasonló elhelyezésben csak az nem

volt ennyire zsufolt .

Előzmény: Tatu72 (6425)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!