Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5544
Előzmény: kentaur01 (5543)
kentaur01 Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5543

Judit. Hőkezelés nélkül hogyan csinálod?

Előzmény: 55judit (5542)
55judit Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5542

Miért kell az uborkát hőkezelni? Anélkül a Mohikán is roppanós marad és nincs plusz macera.

Előzmény: eeddie (5541)
eeddie Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5541

Szeletelt uborkát ugyanúgy teszem el mint a csemegét, kovászost és a csalamádét : 85/25. Ha kész rögtön kiszedem, ne álljon a forróban. Azt tapasztaltam, hogy az uborka fajtájától is függ, hogy megpuhul-e nem csak a hőfoktól és időtől. ezért nem szeretem a Mohikán uborkát, puhul. Nem tudom a kígyó uborka milyen lesz, én nem szoktam vetni.

Előzmény: TINTUS (5532)
55judit Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5540

Jó volt?

Előzmény: kentaur01 (5539)
kentaur01 Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5539

persze, én sseőntőgetem a leveket, a múltkor a csalamádéra ráőntőttem az almapaprika levét

Előzmény: 55judit (5538)
55judit Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5538

Értelek. Én még arra sosem gondoltam hogy felbontás után változtassak az ízeken. Bár olyan már volt hogy kevés lett a csípős savanyú, ezért a megmaradt csípős lébe raktam át uborkát. Csípős lett az ubi. :) De elrakok így is - úgy is, aztán amilyen ízt kívánunk, olyat bontunk fel. :))

Előzmény: Verakavics (5537)
Verakavics Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5537

.......persze, de az adott üveg tartalmát, ízvilágát bontás után nem nagyon lehet változtatni. Üvegzárás előtt millió variáció-édes-savanyú, csípős- sós, meg - -  elsózott, túlsavanyú---meg van a lehetősége. S javítani már nehéz. Én erre értettem.- 

Előzmény: 55judit (5536)
55judit Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5536

Nagyon is lehet, próbáld ki. A fűszerekkel lehet variálni, a felöntő lé savasságát-édességét is lehet változtatni. Sőt még az egészben elrakott uborkát is lehet csípőssé is tenni 1 kis chilivel, vagy vegyesen rakni apró uborkát csípős paprikával, és ezer féle variáció lehet.

 

 

Előzmény: Verakavics (5535)
Verakavics Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5535

       Tavaly csináltam először, de nálunk bevált. Ez így egy alap lett, amit bármikor, bárki bármilyen ízre elkészít.Az az igazság, hogy még téli ajándéknak is bevált az ismerősök körében. A felöntőlé+ egész variációk már kötöttebbek. Ott az ízvilág már nem változtatható lényegében. 

 

 

Előzmény: 55judit (5534)
55judit Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5534

Ez biztos jó Vera.  Én sem hőkezelek semmi savanyúságnak valót. Még a levet se főzöm fel. Sőt a hűtőben sem tartogatom. Amint ráöntöm a lét, rá a tetőt, megy a polcra. A borkéntől megtartja a színét és ropogós marad akár uborka, akár paprika. Az én receptemben szerepel cukor is mert úgy szeretjük. :)

Előzmény: Verakavics (5533)
Verakavics Creative Commons License 2021.06.03 0 0 5533

       Tintus, én nem tudok receptet adni, mert rengetegféle van, mindenkinek más tetszik, ízlés szerint. Az uborkára automatához a  90 / 30 percet ismerem.                                                                                                                                        Viszont tavaly nagyon leegyszerűsítettem: csak ecet + só + szeletelt uborka. és pirinyó borkén, hogy fehér maradjon.  Még a cukor is elmaradt, mert a párom az uborkához nem szereti a cukrot. Ez egy svéd uborkarecept leegyszerűsített, "lekopasztott " változata. Az elkészített felöntőlével le kell önteni a leszeletelt ubbit, jó 24 órát a hűtőbe  betenni, többször átforgatni. S mehet az üvegekbe, s a polcra. Semmi macera sem az automatával, sem a tűzhelyen.  Működött, mert használatkor friss volt, s mindenkinek a szájaízeszerint lehetett ízesíteni.........Amennyiben tetszik a technikája SVÉD uborkarecept változataival találsz recepteket/ adag, mennyiség, fűszerváltozatok/ sokan  dicsérik, alig van vele munka, s friss marad. 

Előzmény: TINTUS (5532)
TINTUS Creative Commons License 2021.06.02 0 0 5532

Régebben ha sok kígyóubi volt egyszerre akkor meghámoztam, leszeltem és dunsztos üvegbe elraktam persze csináltam hozzá levet és azt felforraltam előtte. Hát nem izlett :(((

Most van befőző automatám ( tavaly zöldbabot, csemegeubit, céklát, meggyet csináltam és mind jó lett ) és idén a szeleteltet azzal gondoltam készíteni..... Valaki már csinált ilyent ? kimondottan automatával? Hány percig milyen hőfokon? Köszönöm.

smorgasbord Creative Commons License 2021.05.29 0 0 5531

Nem lenne egyszerűbb az, hogy a spárgát tiszítás, pucolás után feldarabolom 3-5 centis darabokra, forrás után 5 percig főzöm sós, citromsavas vízben, majd mennek a befőttes üvegekbe. Fejre fordítom őket 5 percre, mint a lekvárt szoktam, aztán mennek a dunsztba 1 napra. Szerintem az így befőzött spárga is elállna legalább 2-3 évig, minden tartósítószer nélkül.

És sokkal gyorsabb, mint 2 órán át alacsony fokon főzni és közben rettegni, nem durrannak-e szét az üvegek.

 

 

smorgasbord Creative Commons License 2021.05.29 0 0 5530

Sziasztok!

 

Ha lábosban melegvízben dunsztolva teszem el a spárgát, akkor is kell celofán az üvegtetők alá?

A legtöbb tetőm már régi, kisebb hibák, rozsdafoltok akadnak rajtuk...

 

A nő, akitől vettem, azt mondta fagyasztani is lehet!

homerx Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5529

sot, tavaly tettem el rokagombat savanyunak, aminek az eredeti receptje hidegvizrol es nyers eltevesrol szolt. en, biztos ami biztos, azert forraltam 2-3 percig, es semmi baja. ezert nem ertem a 120 percet.

 

Előzmény: homerx (5524)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5528

Főtt (sült) vagy nyers céklából 45 perc?

Előzmény: kentaur01 (5525)
kentaur01 Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5527

nem jó a billentyűzet,45 perc

Előzmény: kentaur01 (5526)
kentaur01 Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5526

mármint cékla 5 perc, az ubi meg....nem is tudom

buborékokat nézzük

Előzmény: kentaur01 (5525)
kentaur01 Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5525

persze, jó a fazék is, nem gondolnám hogy 120 percig kellene a tűzőn tartani,egy maszlag lenne, az igaz hogy a spárgával annyi kapcsolatom van hogy azzal kőtőzőm ki a nővényeket, de pl a céklát 5 percig , az ubit addig se tartjuk a tűzőn

még soga sem romlott meg semmi

 

Előzmény: homerx (5524)
homerx Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5524

nem a befozokeszulek erdekel, hanem az elv. ha felteszek egy labasba vizet, es abban 120 percig forralom a spargat, akkor abbol szar lesz. hogyan tudja ezt maskepp a befozokeszulek? ha otthon spargat keszitek, azt max 3-5 percig szoktam forralni.

Előzmény: k.ipse (5522)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5523

Ilyesmit használok:
https://www.4home.hu/toro-rozsdamentes-acel-sonka-keszito/

Egyszerre hármat szoktam készíteni, a szeletelt, vákuumozott sonka jól fagyasztható. A befőzőautomata pontosan tartja a hőfokot. Ha túl magasra megy a hőmérséklet, akkor sok lé kiválik a húsból, az eredmény meg szárazabb lesz.

Előzmény: k.ipse (5522)
k.ipse Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5522

Ez jó ötlet.

Ilyet még nem csináltam.

Házi gépsonka készítésen már gondolkodtam, vettem is egy sonkaprést, de ott megrekedt a dolog.

Nagyot vettem, nem gondoltam át teljesen. 

Az eszembe sem jutott, hogy a befőző automatát ilyenre is lehet használni.

A hőkezelés előírásait hol találhatom meg?

2 óra/75 fok. Ezt nem kell főzni?

Mekkora darab? Mennyire befolyásolja az időt a sonkaméret?

Megköszönném a segítséged.

 

Gyakorlatilag van otthon egy szuvid (sous vide??) gépem. Csak egy kicsit nagy ehhez.

Habár ez már nem kertből a konyhába, hanem a disznóólból a konyhába!

Hacsak nem keverek a sonkahús közé egy kis zöldséget.... 

:-)

Előzmény: öreg_néne_b (5520)
CBNora Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5521

Nyáron nagy előny, hogy ki tudod rakni. 30 fok melegben két órán át dunsztolni valamit a lakásban a tűzhelyen... Olyat egyszerűen nem csinálok.

Előzmény: k.ipse (5519)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5520

Én főleg húsokhoz használom. Pl. a gépsonkát két órán át, 75 fokon hőkezelem. Ezt nem lehet a tűzhelyen csinálni.

Előzmény: k.ipse (5519)
k.ipse Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5519

Ezzel nehéz vitatkozni. És gépigény sincs.

:-)

Legfeljebb annyi kényelem, hogy nem kell őrizgetni.

Kirakom a teraszra és ott hagyom.

De én soha sem próbáltam a tűzhelyes megoldást. Így kritizálni is hülyeség lenne részemről. A másik topikban írtam is, hogy van aki megoldja automata nélkül. De én rutintalan vagyok hozzá.

A családban is csak a szaliciles-nátrium benzoátos, száraz dunsztos megoldást csinálták, így nem volt honnan tanulni. Ráadásul régen nem is érdekelt.

Előzmény: öreg_néne_b (5518)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5518

A kochen fokozatot simán tudod egy lábasban is. :)
Az alacsonyabb hőmérséklethez kell a termosztát.

Előzmény: k.ipse (5517)
k.ipse Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5517

HomerX hozzászólásához (házi veteményes):

 

Két beállító gomb van: az idő és a hőfok.

 A befőzéshez van egy egyszerű táblázat, ami megadja, hogy mit kell beállítani a befőző automatán.

pl. őszibaracknál: 30 perc, 85 fok

zöldbab, cékla: kochen fokozat, 120 perc.

Ezeket kell beállítani az automatán, oda csavarni a beállító gombokat. 

A gép csak ennyit tud, felmelegíti az előírt hőfokra, ha elérte, akkor bekapcsol az idő, hőn tartja, és ha lejár az idő, akkor kikapcsol.

Marhalábszárat még nem főztem benne, de pl. a cékla és a zöldbab finom, nem esik szét tapasztalatom szerint.

 Semmi extra, csak kényelmes és viszonylag pontos hővezetés. Én a gáztűzhelyen nem tudnám megcsinálni, de nekem nincs sok éves rutinom.

A neten sok cikk és videó van a használatáról, ha valakit érdekel. 

 

kentaur01 Creative Commons License 2021.05.09 0 0 5516

Mármint bányásztuk

Előzmény: kentaur01 (5515)
kentaur01 Creative Commons License 2021.05.09 0 1 5515

Szedres joghurtot csináltunk. Természetesen a fagyóból hány ásztuk ki a szedret.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!