Keresés

Részletes keresés

Gery CyberJunkie Creative Commons License 2001.01.29 0 0 1477
Akos-topic!

Kellemes dolog ez a nyilvanos Akos-forum, nem olyan gennyesen moderalt szar, mint az Akos-lista (Lakat, te nulla!).
Meg sosem olvastam bele ebbe a topicba, tekintve, hogy Akosban jo ideje csalodtam. Kulonben az utolso lemezen kivul (ami megvan CD-n es mp3 form.ban is, de meg nem hallgattam meg es nem is biztos, hogy fogom) az osszes Akos lemezt kivulrol fujom, -tam, szerettem is dalait nagyon. Nehanyat most is meghallgatok.

De mar akkor is : "ikon, felragyog ujra a napom?" :) S persze ez a slager - jellemzo.
Pedig az IKON lemez olyan volt, hogy joggal hihette mindenki: most jon az attores, Akos megtalalta az igazi hangjat, nyugati siker lesz etc. Hat nem. Akos a magyar mainstream es az is marad (ad vocem: Wanted, anno az IKON idejen keszul riport, cimlap). Mert nem TUD mas lenni. Ha ez teccik vkinek, az meg nem lenne baj. Giccs, de szivhez szol: van ebbol boven. De o is egy ugyanolyan kommersz 'kultura' resze, ami mar nem felvallalhato annak, aki fuggetlen muvesznek erzi magat es celja a szellemi szabadsag meglelese.

S hogy ez a kultura mennyire dominans es lehengerlo, arrol az alabbi, kortars muveszeket felvonultato hozzaszolas tanuskodik (kiemelesek tolem, s.k.).

mateffy 2001-01-18 01:14:16 (1424)

"...A múltkori állításomat, miszerint Ákost nem fogadja el a kortárs irodalom, most megcáfolom. A feleségem hívta fel a figyelmemet egy fotóalbumunkra, amely New York városáról szól, benne kortárs gondolkodók, színészek, írók, költok rövidebb-hosszabb írásai. Ebben Ákos novellája Enyedi Ildikó filmrendezoé és Havas Henrik újságíróé között van, de szerepel ugyanebben a kötetben Parti Nagy, Kepes András, vagy Hankiss Elemér írása is. Volt évfolyamtársaim pedig néhány éve jártak a Merlin színházban egy olyan rendezvényen, ahol költok vetélkedtek: itt Ákos Csukás István és Bereményi között ült. Szóval, butaságot írtam korábban, ezért bocs. "

Udv:
mint fent

nightwish Creative Commons License 2001.01.29 0 0 1476
Mindig ez van, ha a fobb kérdésekben mindenki egyetért.
Előzmény: Chris Flower (1475)
Chris Flower Creative Commons License 2001.01.29 0 0 1475
Úgy látom már megint kellene valami jó téma, ami felkavarja ezt az állóvizet.
Jöhetnek az újabb vélemények, hozzászólások, kritikák.

Üdv: Chris Flower

Szigi101 Creative Commons License 2001.01.28 0 0 1474
Igen, köszi! :-) Nagyon tetszett!
Előzmény: lilith.24 (1472)
1Nhamu Creative Commons License 2001.01.27 0 0 1473
lilith.24:mondanám,hogy szívembol szóltál, ha én is meg tudtam volna ezt így fogalmazni!:)
Egyébként,ha mégis belemegyek abba,hogy párhuzamot vonok Ákos élete és a dalszövegei között, akkor az elozo hozzászólást még "A világ legvégén" szövegével is alátámasztanám."készséges vagy és szép, de ha kell hát megcsúnyulsz", "anyanyelved a test-beszéd"( =mert színészno vagy, ez a munkád).
De ez így akkor sem jó.Nem akarok erre gondolni, miközben hallgatom ezeket a számokat...
lilith.24 Creative Commons License 2001.01.27 0 0 1472
Oberic, kíváncsi voltam ,hogy leleplezodöm-e és mikor. Gyors voltál ;) . Az "örök asszonyban" kiegyezhetünk részemrol, az ezen belüli arányok személyes szájíz dolga.
Kedves Szigi,
annyira kitartó vagy az Akarod még? kapcsán, hogy leírom az én verziómat.
Életrajzi vonatkozások: a lemez készülése alatt színházi produkcióban játszik. Folyománya az Ikon-maszk, valamint, ha szöveg szerint vesszük, akkor egy valódi vagy vélt primadonna-affér a darab kapcsán. (This is rumour control, here are the facts.)
Ostromlott város vagyok és te mégis bennem laksz,
Értsd: sokan pályáznak Á. férfiúi figyelméért, de o csak erre a nore gondol, aki inspirálja, beszél hozzá .
vagy talán már elköltöztél réges régen? Nem látlak, csak elképzellek, minden éjjel másmilyennek, de tudnod, kell, hogy minden éjjel szép vagy.
Lehet, hogy már nem akar hozzá beszélni, de Á. oriz róla valamit, amitol újra írja. Sok arcát látja és mindet szépnek. A (a KAU kapcsán említett) platonikus lélekfél színészno-lelkületu, együtt változik Á. meghívott maszkjaival.
Refrén
Jó lenne tudnia, hogy a no is vágyakozik még erre az alkotásban egyesülésre, mert ihletet ad és a not is megtermékenyíti, elkísérheti életed végéig. Akár karmikus életszenvedély is lehetne.
Színpadi geg: Ugye vakarod még? Vis ugye akar-e az ellenséggel egy ágyba kerülni? Mindenség -- fallikus szimbólum. (A pasasoknak, akiket eddig ismertem, a lelki egyesülés csak a fizikai után jön.)
Ócska kis színház vagyunk, jó darabot...
Színház = világ kivetülése; kiábrándultság. Egyedül a no, az örök asszonyi, a platonikus lélekfél mentheti meg, emelheti föl.
Én szerzo vagyok...
"Általam vagy, mert meg én láttalak" (Ady) Pygmallion és az általa készült, életre kelt ideális szoborno története. Az asszonynak jobban kéne értenie az instrukciókat. Nem egészen azt csinálja, amit alkotója akar. Á. úgy beszél az alkotási folyamatról, hogy az alkotót despotává teszi, nem igazán lehet belebeszélni. Nem csoda, hogy némiképp zavaró, ha a teremtmény még azelott önállósítja magát, hogy a mu létrejönne.
Elvesztett háború vagy és én néha sajnállak
Ha már nem tudta megnyerni magának, megpróbálja lesajnálni, hátha új ütközetre hívható.
úgy nézem, elfeledted, hogyan szeress szabadon...
Szabadon szeretni, hm. Nem megkötve lenni a társadalmi elvárások által, az igazi szerelem felszabadít a teremto tettben, valami ilyesmi. Persze erre a no nem emlékszik, különben konfliktus nem lenne kettejük közt. Legyen fogalomzavar a félreértés alapja.
Majd feltételezéshegyek a szerzo részérol, hogy a dolog miért nem úgy muködik, ahogy o akarná.
1) No gyáva, beijedt.
2) Nem értette: értelmileg, érzelmileg vagy spirituálisan korlátolt.
3) A megírt szerepét visszadobta neki, ahelyett, hogy elmondta, eljátszta volna (primadonna-szerzo viszonyulása).
4) Nem gondolta magát elég szépnek (koncertpódiumi koreográfia, Madi nyekletése), vagy azt gondolta, hogy szebb mint az éjjel, vagyis az alkotás idoszaka vagy az alkotás maga.
Refrén
Pedig már akarni, vágyni is a mindennapi mágia része, ettol vagyunk emberek, a játékért például no és férfi közt, ez hívja életre a teremtést.
Ennek alapján ez a dal is szólhat az összegyúrt ideális múzsáról, aki korántsem biztos, hogy létezik, de mindenesetre minden magyarok popsztárját :-) írásra sarkallja, az ot hallgatók -- ne adj isten, olvasók -- hol nagyobb, hol kisebb örömére. Ilyesmire vágytál?
Oberic Creative Commons License 2001.01.27 0 0 1471
1Nhamu: Tökéletesen értelek. Igazad van. :)
Szigi101: Úgyszintén. :)

lilith.24: Szerintem ide most nem érdemes belekeverni az "első asszony"/Lilith alakját...
...hmm honnan a neved? ;) Minden nőben van mindenből épp elég. Talán még néha tőbb is, és ez így jó.

1Nhamu Creative Commons License 2001.01.26 0 0 1470
Oberic:azt hiszem. De szubjektíven is lehet egyetemes (vagyis maga a szerzo is beszélhet általánosságban),nem?

Mellesleg én nem vagyok hajlandó a verseket/dalszövegeket szubjektíven olvasni,ha a szubjektivitást így értelmezzük. Ha úgy értelmezzük,hogy minden az én szemszögembol számít,akkor viszont csak szubjektíven vagyok hajlandó...ezt most egy kicsit túlparáztam,azt hiszem.
A lényeg,amit mondani akarok,hogy akár ismerem a szerzot,akár nem, nem igazán érdekel, hogy o konkrétan mit akart mondani, hanem az, hogy nekem mit mond a vers. Ugyanis, ha megfog (a vers), akkor az azért van,mert le tudom önmagamra vezetni,vagy legalábbis nagyon át tudom érezni a témáját. Ezért teljesen felesleges, arról vitatkozni - ami itt már néhányszor megtörtént-, hogy kinek mit is jelent igazából.Ha valakinek egy jégcsákány jut eszébe az "Asszony"ról, de érzelmileg hatással van rá, akkor az úgy van jól, mert a szerzo már elvileg elérte a célját: megtalálta a pontot, ahol a személyes érzelmei "közüggyé" váltak. Ez a közügy nagyon nem jó szó, de jobb nem jutott eszembe.
Remélem nem pörögtem nagyon túl a témát...:)

Előzmény: Oberic (1466)
lilith.24 Creative Commons License 2001.01.26 0 0 1469
Nem jelenti, hogy elotte nem estek egy párszor bunbe... Van, ahol ennek az elso asszonynak tulajdonítják a kígyó csábítását is. Különben az Éva-elod elobb elment a tengernek a fenekére és neki tulajdonítják a hold sötét hatását is (hold túloldala, angyalnyelv meg egyebek). Érdekes párhuzam, de lehet, hogy gondolta a fene és eroltetett.
Előzmény: Szigi101 (1468)
Szigi101 Creative Commons License 2001.01.26 0 0 1468
Asszony:

"Aki a kígyótól sem félsz,
És az almát is szereted"

Tartok tőle, hogy ez túlzottan egyszerű meglátás, de én úgy látom, hogy egy olyan nőrőlvan szó, akiből nem hiányzik a bűnbeesés (az édes, gyönyörökkel teli bűnbeesés!) késztetése - azaz nyitott minden gyönyörre és minden kísértésre.

"Ne mondd ki a nevedet,
Te vagy az asszony,
Akit szeretek"

Itt pedig 1Nhamu értelmezésével értek egyet. Tulajdonképpen minden Asszonyhoz szól, vagy legalábbis minden olyan Asszonyhoz, akinek Ákossal eddig volt, vagy ezután lesz dolga.

Ejnye, srácok-lányok, amikor az Akarod még-et akartam így kivesézni, nem voltatok ilyen jó formában... ;-)

Előzmény: lilith.24 (1467)
lilith.24 Creative Commons License 2001.01.26 0 0 1467
Az asszonyról:
Például az sem kizárt, hogy ez a nő a kabbalisztikus bibliaértelemezés szerint nem is Éva, hanem az első asszony, aki otthagyta Ádámot, mert -- erről a különböző értelmezések mást és mást mondanak, én az enyémet hozom ide -- azt kívánta, hogy egyenrangú partnerként kezelje és Ádám ezt megtagadta. (A keresztény egyház később ugyanezt a hölgyet tette felelőssé a Káin és Ábel közti konfliktusért, vagyis érte vesztek össze. Mint tudható azonban, ez tendenciózus volt, az almát is a nők nyakába varrták.) Óhaj a partnermúzsához... akár megtestesült, akár nem.
Ehhez mit szóltok?
Oberic Creative Commons License 2001.01.26 0 0 1466
Chris Flower: Igen, vagyogatunk... csak most nemigazán tudom mit is írjak. (egy kis hiba pedig előfordul, ráse' )

1Nhamu: ...hogy konkrét-e a személy, azt a mi esetünkben mi, Ákos esetében majd Ákos eldönti. Vagyis, szubjektíven konkrét, objektíven egyetemes. Vagy valami ilyesmi, nem?

Chris Flower Creative Commons License 2001.01.26 0 0 1465
"Hasónló"

Hát igen ügyes volt. Megveregethetem a saját vállam.

Szóval mégegyszer helyesen: "Hasonló"

Üdv mindenkinek

Ugye itt vagytok még?

Chris Flower

Chris Flower Creative Commons License 2001.01.26 0 0 1464
Jó, de valami hasónló értelmezés már bekerült ide. :-)

Valaki valami újat? Hát hol vagytok gyerekek?

Előzmény: 1Nhamu (1463)
1Nhamu Creative Commons License 2001.01.25 0 0 1463
"Ne mondd ki a nevedet
Te vagy az asszony
Akit szeretek"

ne mondja ki a nevét, mert itt nem konkrét személyrol van szó, hanem az Asszonyról, mint olyanról, akinek akár mindig más is lehet a neve,de a lényeg, hogy érzéseket táplál benne és arra készteti, hogy írjon és alkosson ("remego kezemet egyedül te vezeted"). Ennyi.

Chris Flower Creative Commons License 2001.01.24 0 0 1462
Újabb jó meglátások. Csak így tovább.

Figyelünk :-)

Chris Flower

Oberic Creative Commons License 2001.01.24 0 0 1461
Banya: Nagyon jól mondod. Megtoldom: az "örök nő" mint mozgatórugó.
Ez a dal egy vallomás. Tiszta, szép és igaz.
Előzmény: banya (1460)
banya Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1460
Szerintem meg az "örök nő" egyik szimbóluma (lásd még Biblia - Éva - kígyó, alma).
Előzmény: üVegpohár (1458)
Chris Flower Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1459
Érdekes feltételezés, de nem hiszem, hogy ez lenne a valóság. :-)

Valami elgondolkodtató, eloremutató témát kellene megint feldobni gyerekek. (Persze Ákossal kapcsolatban, mert ugye itt errol kell, hogy szóljon a szó)

(Mindnyájunk épülésére)

Chris Flower

Előzmény: üVegpohár (1458)
üVegpohár Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1458
"Aki a kigyótól se félsz
És az almát is szereted"

lehet hogy leszbi

Szigi101 Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1457
Kispál topic (fn) - Egy hely, ahová soha nem megyek, mert nem érzem magam oda valónak. Ezért nem is látnám soha, hogy ha írnál egy brilliáns szövegelemzést mondjuk az "Emese" című örökbecsűhöz. Ezért gondoltam, hogy ide tedd meg, de igazad van, nem bírnám itt olvasni Lovasi dadaista halandzsáit.
Előzmény: nightwish (1455)
Trixy Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1456
Szeretném, ha nightwish és mateffy tanár úr(ak) folytatnák a verselemezgetésiket! Igazán épületes volt!
Hajrá fiatalok!
Előzmény: nightwish (1455)
nightwish Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1455
Mi jut errol eszedbe: Kispál-topic, hm?
Előzmény: Szigi101 (1452)
üVegpohár Creative Commons License 2001.01.21 0 0 1454
Szigi én csak az asszony elemzésére vagyok (voltam) kiváncsi

Nightwish - elolvastam :)

Szigi101 Creative Commons License 2001.01.21 0 0 1453
Vajon amikor mi Lorenával az Ikon image-váltását elemeztük sok-sok hozzászóláson keresztül, az is ilyen volt kívülről nézve?
Előzmény: Szigi101 (1452)
Szigi101 Creative Commons License 2001.01.21 0 0 1452
Nem igazán értem, hogy miért kell Ákos dalszövegeit versként is értelmezni. Vannak versei, ahol szabadjára engedheti kreativitását, ezek igen gyakran nem rímelő, szótagszámban sem stimmelő alkotások. A dalszövegírás szabályai értelemszerűen sokkal kötöttebbek.

Szerintem itt verselemezgetős barátainknak be kellene tenni egy Ákos-verset, hogy azt elemezgessék. Vagy Nightwish tanár úrnak meg kellene egy Kispál szövegen keresztül mutatnia, hogy Lovasi mennyivel hűdenagyobb szövegíró, mint Ákos (az viszont igaz, hogy sokkal szerényebb is).

Előzmény: nightwish (1451)
nightwish Creative Commons License 2001.01.21 0 0 1451
üVegpohár, megtennéd nekem, hogy elolvasod az 1421. hozzászólást?
köszi
Előzmény: üVegpohár (1448)
lilith.24 Creative Commons License 2001.01.21 0 0 1450
Oberic, jó kis zárójeles, csak azt bizonyítja, hogy gyakran a legfontosabb dolgok kerülnek álzárójelbe, hogy kiemelodjenek... Örülök, hogy idonként fölbukkansz.
Előzmény: Oberic (1449)
Oberic Creative Commons License 2001.01.20 0 0 1449
(Bocs, beleröfögök: Az alkotás is egyfajta szerelem. Őszinte, erős dolog, s éppen ezért nincs szükség pontosabb körülírásra. Pont ez adja meg a hangsúlyt /szerintem/. Vagy nem ettől szép egy vers...?)
üVegpohár Creative Commons License 2001.01.19 0 0 1448
nightwish leirnád a te elemzésedet is a dalról mint ahogy Chris tette?.. ne csak azt hogy "nem mindenben értek egyet"

koszi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!