Keresés

Részletes keresés

cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.27 0 0 5908

Tegnap már épp egy hónapja volt a SOLARIS koncert!

Elevenítsük fel képekkel és beszámolókkal az emlékeinket :o)

 

A koncertet hárman fotózhatták: Bosi, Abai Róbert és a brazil Carlos Vaz Ferreira!

 

2014.10.26. - a beállás képei a Solaris koncert előtt (Bosi fotói)

 

A koncert egyik blokkjaként élhettük át M. Kecskés András nagyon szuggesztív pantomimjátékát, Czigi Beyond c. kompozíciójára:

2014.10.26. - Cziglán István: Beyond - M. Kecskés András előadása (Bosi fotói)

 

2014.10.26. - SOLARIS koncert - Marsbéli krónikák I-II. (Bosi fotói)

 

2014.10.26. - SOLARIS koncert (további képek) (Bosi fotói)

 

 

Solaris: Marsbéli krónikák 2014 (Abai Róbert fotói)

 

 

SOLARIS ALIVE IN BUDAPEST - HUNGARY  (Carlos Vaz Ferreira fotói)

 

 

És végül, 2 koncertbeszámoló:

 

- Galamb Zoltán írása: 

Beszámoló: Solaris – Művészetek Palotája, 2014. október 26.

 

- Jozé írása:
Marsbéli krónikák 30 - Beszámoló a Solaris 2014-es Marsbéli krónikák koncertjéről

 

cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.24 0 0 5907

Már Japánban is ajánlják a Marsbéli krónikák II-t :o)))

https://kakereco.com/cd.php?id=93858

 

google fordítással:

 

Epsilon Creative Commons License 2014.11.23 0 0 5906

"Egyetlen szívfájdalmam az, hogy a masztering a dinamika rovására elég hangosra sikerült (DR 7)."

 

Na, ezért nem kell nekem a CD.

Előzmény: surroundsolaris (5905)
surroundsolaris Creative Commons License 2014.11.23 0 0 5905

Jó lemez ez a MK II. A zenekar szerintem jól vegyítette a régit az újjal; nem egy utánérzés album.  A Solaris újra mert újítani, mégha a színvonal nem is mindig éri el a korábbi csúcsteljesítményeket. Összességében a zenekar és Magyarország is büszke lehet erre a prog rock albumra. Egyetlen szívfájdalmam az, hogy a masztering a dinamika rovására elég hangosra sikerült (DR 7). De ez javítható egy audiofil surround mix kiadásával :-)

cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.15 0 0 5904

Most olvastam egy lemezkritikát az "új" Pink Floyd lemezről és ennek kapcsán eszembe jutott az előzménybeli lemezértékelés az új Solaris lemezről.

 

Nevezetesen az a része, amelyben még a nyers fordításon keresztül is átjön az elemzés egyik lényeges megállapítása: "vagyis nincs benne az az "molyirtó" a levegőben".

Tehát nem naftalin szagú, nem múltba révedező az új Solaris lemez!

 

Az 5885-ös hozzászólásom végén én is épp ilyesféle érzéseimet fogalmaztam meg, amikor arról írtam, hogy az egész Marsbéli krónikák II. lemezből árad az üdeség és a frissesség :o))

Mert a Fiaink - 15 év után - vadonatúj zenékkel örvendeztették meg a rajongóikat :o)

Az már csak hab a tortán, hogy több helyen is ismerős fordulatok, dallamrészletek bukkannak fel, de mindezek is épp csak "idézetekként", és bőségesen átlényegítve hallhatjuk ezeket :o)

Ilyenkor még nagyobbat dobban a szívem, hogy egy régről ismert dallamból micsoda új dallamszálakat fejtettek föl, micsoda fantázia!

 

A fönt említett PF-lemezkritikának ezzel pont ellentétes a végkicsengése:

Hattyúdalnak unalmas, sírfeliratnak hosszú – itt az új Pink Floyd lemez

"Alig négy éves kisfiú azt kérdezte tőlem néhány hete egy kitömött hiúz előtt állva múzeumi naftalinszagban: „Ez az állat egyszer tényleg élt?” Valami ilyesmire elég a The Endless River című lemez is: emlékeztet arra, hogy a Pink Floyd egyszer tényleg élt."

 

A napokban én is meghallgattam az "új" PF lemezt, de még a feléig sem jutottam, amikor már azt vártam, hogy mikor lesz vége.......... És ez - egy PF-lemez esetében - elég lehangoló érzés :o( 
Remekül el lehet aludni rajta, altató és relaxáló lemeznek kiváló (és ezt nem gúnyosan írom, hanem mert tényleg ilyen), de semmi izgalmas, felemelő, megrázó nincsen benne. Számomra az "egyszer meg lehet hallgatni" kategória, amelyet még akkor se vennék meg, ha bőven lenne rá pénzem! És ez nagyon elszomorító :o(
Ezt az anyagot kár volt sorlemezként, új Pink Floyd lemezként beharangozni, kár volt nimbuszt rombolni azzal, hogy ez lett az utolsó PF lemez. Egy valóban vadonatúj PF lemez mellett (!) érdekességként helye lenne ennek a lemeznek is az életművükben, de így...., elég kiábrándító befejezés. :o(
Persze, sokan másként gondolják, és ez így természetes.

Előzmény: cirrocumulus (5902)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.14 0 0 5903

Carlos Vaz Ferreira pedig az általa vezetett honlapon és az ottani rádióban tegnap ismertette az új Solaris albumot :o)

 

"Hello dear friends around the world. Don't forget this thursday, SOLARIS FULL ALBUM from 08PM to 10PM, Brazil's time, at internet radio show, (WWW.RSTRADIOROCK.COM.BR) "Progressive Rock Around The World". I hope see you there at the chat."

 

 

Előzmény: cirrocumulus (5900)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.13 0 0 5902

2014.11.01.: itt van egy portugál nyelvű lemezértékelés a Marsbéli krónikák II-ről!

 

SOLARIS - "Marsbéli Krónikák II (Martian Chronicles II)" - 2014

 

Nyers webfordítással:

 

"A már említett korábbi felülvizsgálat, csak postai úton, elvesztette a hozzám való kegyelme és csak valami valóban érdemes húzzál ki a száműzetés és bevallom, én mindig ujjongott, hogy ez megtörténjen.

 

Hála Istennek, hogy végül megtörtént munkája révén az egyik progresszív rock banda, amit leginkább csodálok "Solaris".

 

Készült egy szép folytatást "The Martian Chronicles", eredeti címe a "Marsbéli Krónikák II" teljes huszonegyedik században, minden kifinomultság és pompás, hogy a magyar rock mindig szállít.

 

Ne feledd, "Marsbéli Krónikák" indult a Solaris 1984, és mi maradt lenyűgözte a világot a progresszív rock, amely már figyelembe ezúttal a zene a múlt, hiszen már elnyelte a sok zenei mozgások utas .

 

A zene hív fel ez a banda még a nevében és az ilyen kezdeményezéseket, a progresszív rock olyan él ma, mint volt fénykorában a hetvenes években, többek között befolyásolják más zenei mozgások.

 

Harminc évvel később, gyakorlatilag ugyanaz a felállás, és néhány különleges vendég, Solaris visszatért, miután szembe a legnagyobb kihívással, és bátran, hogy egy méltó folytatást egy ilyen összetett és kifinomult darab, mint "Marsbéli Krónikák".

 

Ez a folyamatosság egyenértékű visszatérni a múltba, hallgatni ezt a zenét, vagyis nincs benne az az "molyirtó" a levegőben, mert szokás szerint a Solaris zene, mi uralkodik a zenei ellátás, amely bonyolult telkek kezdve csatlakozott egymással, ami abszolút területi forgatókönyvek elkerülhetetlenül vezet minket egy zenei utazás.

 

Azok számára, akik már ismerik az Solaris, semmiféle információval a performatív minőségét zenészek és az eső a nedves, de nem tudok menekülni nekem a jogot, hogy dicsérjem ismét ezek a zenészek, mert az idő hagytunk ott a legnagyobb virtuózok, mint voltak a múltban.

 

Kollár Attila, A mester fuvola, kezeli, mint a Rick Wakeman volt, azon kívül Moog "pet", több, mint, hogy beszéljen, amikor akcióban, mint ahogyan Attila és a fuvola.

 

Róbert Erdész továbbra fényes előtt a billentyűzeteket, ugyanazzal a nyugalmat és magabiztosságot, adagol bizonyos intervenciók varrás a többi eszköz a tolóerőt a zenét.

Csaba Bogdan egy másik zenész abban az időben volt kedvező őt és gitár olyan éles, mint a kard szamuráj, azok éles és hegyes erős ütéseket, jöjjön ki a húrok időnként, ha soloing.

 

Compounding a konyha zenekar, László Gömör, Attila Seres, Ferenc Raus, csak adja meg a szükséges támogatást és struktúra megalakult a gerincét a banda, hogy a dolgok nagyon egyszerűen kell végezni, mivel a zenei minőséget, hogy mindenki csatlakozott.

 

Mint Pink Floyd élvezi néhány régi felvételeket a régóta várt album "Endless River", a Solaris is használják ugyanazt a trükköt, mint István Cziglán és Tamás Pócs konfigurálva a hitelek, mint "archívum nyilvántartása", ami nem jelent problémát néhány, mert nem veszélyezteti a minőségi munka.

 

 

Számos zenész felkérték, hogy vegyenek részt ebben a vizsgálatban, és köztük van, Tamás Erdész, Balázs Szendőfi, Péter Gerendás, Ferenc Muck, Zuzsa Ulmann, Edina Mókus Szirtes és Tünde Krasznai, Felosztása az ének, hegedű, szaxofon, basszusgitár, gitár, hogy kiegészítse a leadott zenészek.

 

Végül, de nem számíthat a "Marsbéli Krónikák II", hogy őrült szintetizátor eső, mivel az első akkordok már jelen voltak, de akkor számíthat a zenei és űrutazás elképzelni mentális tájak eredő egyensúlyt a zenei érettségét a zenekar bölcsen igazítani a folytatása a "marsi Chronicles" a mai napig.

 

Recomendadissimo !!!!"

 


Szívmelengető látvány ezen az oldalon a lista elején ebben a társaságban az új SOLARIS lemez :o)))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Youwine Creative Commons License 2014.11.12 0 0 5901

 

A Marsbéli I-ből se m bánnék egy 5.1 audiót.

 

(Nem tudom, mit csináltak azzal a 15 perces DVD-vel, amit a jegyek mellé adtak ajándékba, de az valami egészen káprázatosan szól.)

 

(Mennék koncertre is...)

 

 

 

Előzmény: cirrocumulus (5897)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.11 0 0 5900

Mindig megmelengeti a szívemet az ilyesfajta látvány :o))

Ezt egy brazil Solaris rajongó - Carlos Vaz Ferreira - posztolta tegnap a FB-on; ő itt is volt az október 26-ai koncerten :o)))

És Solaris CD-kkel is megrakottan tért vissza Brazíliába!

Fogunk még hallani róla :o)

 

Kattintsatok a hozzászólásokért:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=850149398363289&set=a.322424137802487.81085.100001047106334&type=1&permPage=1

 

surroundsolaris Creative Commons License 2014.11.11 0 0 5899

Nagyszerű hírek, köszönöm. A polcomon van még hely (igaz nem sok) a Djabe DVD-audio lemezei mellet :-) A Pink Floyd The Endless River BDA albumát majd máshová teszem :-)

Előzmény: cirrocumulus (5897)
Epsilon Creative Commons License 2014.11.11 0 0 5898
Na, ezzel mar JOL indul a napom. Hajra Mars2 LP! (Epp tegnap vettem uj lemezjatszot)
Előzmény: cirrocumulus (5897)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.10 0 0 5897

Surround és LP témakörben tegnapelőtt ezt írta Attila a FB-on, épp e lemezkritika alatt:

 

"Mint tudjuk egy lemezanyag keverését befejezni nem lehet, csak valahol abbahagyni....., ez történt a Marsbéli2-vel is! Szóval a következő hónapokra előirányzott tervekben (Erdész Robi szólólemeze és a 2006-os Solaris MŰPA koncert DVD-CD kiadása) szerepelnek fontos, eddig még meg NEM jelent felvételek megjelentetései. Ezután elővehetjük ismét a Marsbéli2-t - ha van rá időnk és energiánk - hogy egy LP-re ill. akár surround-ra újrakeverjük néhány részét..... vagy az egészet? Szóval én nem lennék ennek a jónak elrontója, az biztos (bár mindig az időfaktor az, ami szorít bennünket....) !"

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=791465694252738&id=225531800846133

 

:o)

Előzmény: surroundsolaris (5895)
kanoneos Creative Commons License 2014.11.10 0 0 5896

Jól beszélsz, nagyjából én is ezt érzem. Meg azt, bármennyire is egyedülálló mű született, részemről az új album csak a 4. legjobb Solaris lemez. Amit persze "rongyosra" fogok hallgatni :) De nem érzem azt a hihetetlenül összetett, megkomponált virtuóz zenei játékosságot, mint az előző albumokon. Van 3 nagyon erős szám, ami méltó az elődökhöz, a többi csak 70%-os részemről (szigorúan a Solaris mércén!!!) Talán annó több zseni zenész, több egyedi ötlete tette olyan változatossá és összehasonlíthatatlanul "Solaris-ossá" a számokat. Tudom vannak akik már soha nem vehet részt az alkotó munkában...Minden tiszteletem az aktív tagoknak és köszönöm a munkájukat! 

Lehet, kicsit félreérthető voltam, az összehasonlítás óhatatlan mint egy új autó esetében az előző modellel, de attól ez is Ferrári és az is Ferrári (vagy Rolls R. és Rolls R.) Szóval hatalmas öröm, hogy van ez a lemez, csak ez kikívánkozott. 

Előzmény: Youwine (5894)
surroundsolaris Creative Commons License 2014.11.10 0 0 5895

Érdekes és elgondolkodtató kritikák az új lemezről. Teljesen egyetértek az Ellensúlyban írt elemzésben említett egymáshoz közelítésről a Solaris és a Djabe között. Valamint a Marsbéli Krónikák II valóban méltó mű ahhoz, hogy az első magyar surround hangzású progresszív rockzenei stúdió album legyen, hamár a MK I nem lehet(ett) az.

Előzmény: cirrocumulus (5892)
Youwine Creative Commons License 2014.11.10 0 0 5894

 

Nem volt időm rendes, elmélyült véleményt írni az új lemezről, most meg már nem is fogok, mert a cikkben majdnem minden benne van, ami egy heti hallgatás után felmerült bennem:

 

- a Pink Floyd túlontúl közvetlen megidézése

- erőteljes távolodás a sci-fi világától

- erőteljes közeledés az ethno és a world music felé 

- szaxofon, hegedű kiemelt szerepe (számomra nagyon messze állnak az eredeti Solaris hangzástól)

- számomra a lemez inkább a Meeting Point-ot idézi meg

 

Ami még felmerült bennem, hogy nagyon hiányolom azokat a versenyszerű dallamfutamokat, amik az első lemezt annyira karakteressé, semmi mással össze nem téveszthetővé tették. A fuvola, a szinti, a gitár, a dob - kergetőznek, feleselnek, egymást űzik - egymással páratlan összhangban. 

 

Illetve mintha Attila fuvolajátéka változott volna: korábban általában lágyan, ívekben játszott. Most sokszor pergeti a hangot, olykor szinte mintha ütőhangszert hallanánk, amitől az előadott mű hangulata - legalábbis számomra - zaklatottá válik.

 

Az utolsó dal pedig nekem kicsit "komolytalan", az album lezárásaként nehezen értelmezhető, kilóg a sorból.

 

Szeretem a lemezt, sok remek pillanata van, boldog vagyok, hogy megszületett a mű és birtokolhatom egy dedikált példányát.

Remélem, hogy számos meghívást kap a zenekar, hogy élőben is bemutathassa.

 

De  (és ugye nem sértek meg senkit?) az első szerelemhez semmi sem fogható, és az a Marsbéli Krónikák volt, lesz és marad, 1984-ből.

 

És a Solaris továbbra is megmarad azon (sajnos egyre fogyatkozó) dolgok egyikének, amik még összekötnek kamaszkori önmagammal. Ugyanolyan lelkesen, izgatottan tudom várni az új koncertet vagy lemezt, mint egy kisgyerek a karácsonyt vagy szülinapot. Írtam már, ennél nagyobb élményt, ajándékot nem is kaphatnék, és ezt ezúton is köszönöm.

 

(U.i.: Mikor mehetünk Solaris koncertre?)

 

 

 

 

Előzmény: cirrocumulus (5892)
erdészróbert Creative Commons License 2014.11.09 0 0 5893

Való igaz, hogy akár mi is csinálhattuk volna, de ez csak stílusbeli egyezés. Ezek nem Solaris témák, csak olyanok. Nekem kifejezetten tetszik a dolog. (Mondjuk, ezek után nem csoda....)

Előzmény: schopper (5891)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.09 0 0 5892

Lemezkritika!

 

Az emberbogarak büszkesége

 

schopper Creative Commons License 2014.11.08 0 0 5891

?Off

Csak most tűnt föl, vagy csak hallucinálok?

Ayreon: The Theory of Everything 2-3 tétel (CD3 instrumentális verzió) olyan nagyon Solaris

 

(Itt a link a youtuberól, de ott sajnos csak az énekes verzió van, 1.55-től hallgatózzatok, de a szöveg nélküli jobb;

http://www.youtube.com/watch?v=TQFmfZCcrYw)

cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.08 0 0 5890

Köszi a javaslatot :o)

Előzmény: ülünkahordótetején (5889)
ülünkahordótetején Creative Commons License 2014.11.08 0 0 5889

Off

 

Csillagok között (Interstellar). Rend.: Christopher Nolan.

 

Nem szabad kihagyni, mindenképp muszáj moziba menni, szélesvásznon!!! A film kifejezetten jó, valóban tudományos-fantasztikus, illetve pszichológiai-filozófiai. Nem hiszem, hogy bárki megbánja, ha befizet a mozira.

localhost Creative Commons License 2014.11.07 0 0 5888

SolarisBéKözép :) 
Az!
Ultrák!
Köménymag!

Előzmény: oys... (5886)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.06 0 0 5887

:o)))

oys... Creative Commons License 2014.11.05 0 0 5886

"Addig fogom hallgatni, míg ezek az új zenéik is a véremmé nem válnak"

 

Javasolnék egy megoldást:

1-4-7.

Szigorúan egy-négy-hét! Ez a három track egymásután. Többször ismételgetve. És megint és megint!

Már az első ilyen rövid-sorozat után után felugrik a szemöldök, kikerekedik a tekintet, leesik az áll, finommotoros szájszeglet-izomgyakorlatként kinyílik a száj és kicsúszik a gondolat: oóÓÁáhH!!!

Ez így együtt számomra a tömény esszenciája a lemeznek, az igazi keménymag, a "SzolariszBéKözép"!

(A többi olyan körítés, mint a tortán lévő habon a kandírozott meggy: az már ínyencség.)

Előzmény: cirrocumulus (5885)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.03 0 0 5885

Gömör Laci egészen pontosan már 32 éve tagja a Solarisnak!

1982. október 8-án volt az első közös próbájuk és október 29-én már játszottak is a Gépészkari Gólyabálon.

 

 

Viszont holnap, november 4-én lesz annak 32 éve, hogy először láttam Lacit Solaris koncerten :o)

Anno, erről a koncertről röviden ezt jegyeztem föl a Solaris koncertjeimet tartalmazó listámra:

 

1982. november 4.: Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) Mogyoródi úti kollégiuma;

                                  hihetetlen, de újból van Solaris! :o)

Még basszusgitáros nélkül, négyen léptek föl.

A megmaradt tagokhoz (a 3 alapítótaghoz /Erdész Róbert, Cziglán István, Kollár Attila/) csatlakozott Gömör László dobos.

Új számok:

„Nyikorgó idegen”,

„Duó”. Ez utóbbit Czigi akusztikus gitáron, Attila blockflőtén játszotta.

Azután, hogy nem sokkal korábban, október 1-jén az FMH Körtermében Robi bejelentette a Solaris feloszlását, eszméletlen érzés volt ismét Solaris koncerten lenni! :o)))

Semmihez sem fogható érzés volt, de tényleg!

Az úgy volt, hogy október 1-jét követően világvége hangulatban teltek a napjaim, nem tudtam fölfogni, hogy egy ennyire fölszállóágban lévő zenekar - akit nagyon szeretett a közönség, a Magyar Rádiónál zsinórban vehették föl a számaikat, amelyeket aztán játszott is a Petőfi rádió -, hogyan hagyhatja abba ilyen hirtelen......
Annyira magamba zuhantam, hogy valamiféle válasz reményében levelet írtam a menedzserüknek, Tereh Öcsinek, akiről akkor még nem tudtam, hogy - ma ez már zenetörténelem - ő is a Solaris másik felével tartott és így alakult meg az I. Emelet.
(Amely viszont - mily furcsa az élet - már nincs is, a SOLARIS viszont ismét szárnyal :o) )

Öcsi próbált megnyugtatni azzal, hogy Robi, Czigi és Attila úgy döntöttek, hogy folytatják, de hogy mikor, azt ne is kérdezzem, mert nem lehet tudni.

Nekem ennyi is elég volt, hogy a letargiámból kirángasson, már a reménytől is madarat lehetett volna fogatni velem :o)))
Vadul bíztam benne, hogy ismét járhatok majd Solaris koncertekre - már maga a gondolat is mámorító volt! :o)

Mivel Robiék is egyetemisták voltak akkor és közeledett a téli vizsgaidőszak, elkönyveltem magamban, hogy talán majd utána, 1983. februárjától fognak ismét játszani. Türelmes, zsongító várakozás volt bennem :o)

Teltek a napok és elérkezett november 4-e, egy simának induló hétköznap az egyetemen. Dél körül az egyik szünetben a folyosó ablakpárkányaira kitett fénymásolt heti műsorfüzetet lapozgattam át, amelyben az egyetemi klubok, kollégiumok programjai voltak fölsorolva.

Egyszercsak.............

Többször neki kellett futnom, hogy fölfogjam, amit leírva láttam: hogy AZNAP (!!!) este Solaris koncert!
A szívem úgy kalimpált, mint addig talán soha! ( Ja, de igen, majdnem napra pontosan 2 évvel korábban, november 1-jén, életem első Solaris koncertjén is majd' kiugrott a szívem a helyéből, amikor azt éreztem koncert közben: hiszen ez az ÉN zeném :o)) - már első hallásra is annyira magaménak éreztem a zenéjüket, hogy örökre rabul ejtett, azóta sem ereszt el :o)) )
De aztán jött a kijózanító gondolat, hogy ez nyilván csak egy régebben leszervezett koncert híre és csak így került bele ebbe a műsorfüzetbe. Szerencsére ott volt a kolesz telefonszáma és fölhívtam őket, hogy megtudjam: csak tévedésről van szó vagy pedig..........
A hölgy megnyugtatott, hogy higgyem el, tényleg Solaris koncert lesz este, már pakolják ki a felszerelésüket!
Ebbe a hírbe totál beleszédültem........... Hiszen alig több, mint egy hónap telt csak el az ominózus este óta és máris mehetek Solaris koncertre??? 
Hát ilyen nincs! Ez hogy lehet??? :o)))
Egészen addig nem mertem elhinni, amíg oda nem értem a helyszínre. 

De előtte még elrohantam az öcsémért a középiskolájába, hogy majd suli után ne menjen haza, mert Solaris koncert lesz nemsokára.......... Ő is alig akarta elhinni :o)

Ami ezután következett, az pedig már SOLARIS-történelem :o)))

És annyira jó, hogy nem múltba révedés az, ami most zajlik, hanem a JÖVŐ van újra a SOLARIS előtt :o)
És annyira jó Velük együtt átélni ezt az egészet, ezt a csodát!
A Marsbéli krónikák II. lemezüktől egyelőre képtelen vagyok elszakadni, gyakorlatilag folyamatosan hallgatom, csupán annyi szünetet tartok, hogy idő legyen a leülepedésre. Addig fogom hallgatni, míg ezek az új zenéik is a véremmé nem válnak :o)
Nem tudok elemzést írni a lemezről, alig tudom megfogalmazni azt is, hogy miféle érzések kavarognak bennem, miközben hallgatom. 
ÖRÖM, igen, nagy-nagy öröm, és közben olyasféle érzés jár át, mint amikor tavasszal egymás után pattannak ki a rügyek, bomlanak ki a virágszirmok s bármerre fordulok, ezt látom - és valami eszméletlen üdeség, frissesség lengi be ezt az egészet :o)
Ilyesmit érzek ennek a lemeznek a hallgatásakor: BOLDOGSÁGOT :o)

KÖSZÖNÖM, Srácok! :o)

 

Előzmény: Youwine (5882)
ülünkahordótetején Creative Commons License 2014.11.03 0 0 5884

Ok, lehet, hogy ezt rosszul látom, és elnézést kérek, ha ezzel bárkit is megsértettem. A Solaris attól is Solaris, ahogy Gömör László dobol benne, érdemeit elvitatni valóban gorombaság lenne! De a Solaris zenei lényege az én érzésem szerint nem úgy eredeztethető belőle, mint a másik három zenészből. Ez egy egészen szubjektív érzés és vélemény, egy rajongói nézőpont. 

columbo67 Creative Commons License 2014.11.03 0 0 5883

Egyetértek !

Előzmény: Youwine (5882)
Youwine Creative Commons License 2014.11.03 0 0 5882

 

 

Bocsánat, de a legalább 30 éve zenekari tag Gömör Lacit vendégzenésznek titulálni legalábbis otrombaság.

 

Én kérek elnézést.

 

Előzmény: ülünkahordótetején (5881)
ülünkahordótetején Creative Commons License 2014.11.03 0 0 5881

És nem feledkezhetünk meg a muzsikusokról!!! Az új album lelkét a Kollár - Erdész - Bogdán trió adja. Gyakorlatilag e három művész-muzsikus játéka teremti meg az új album atmoszféráját. A lemezen szereplő többi zenész valójában vendégzenész e három zseni mellett. Kollár és Erdész művész urakat nem is tudnám eleget dícsérni, ezért most inkább Bogdán Csaba játékát méltatnám, aki számomra mindig is nagy talány volt. Bevallom, mindig is őt volt a legnehezebb elfogadnom a Solaris zenészeinek sorában. Sosem értettem, hogy egy ilyen jó gitáros miért szerepel még olyan projektekben, amelyek nem egyeztethetők össze a progresszív zene nagyságával. Ezt máig sem értem, de ahogy ezen a lemezen játszik, az mindent feledtet. Hihetetlen, hogy mit művel ezen a lemezen, szólói igazán ízesek, és jelentős szerepet vállalnak abban az éteri atmoszférában, ami az egész lemezt jellemzi. Bravó Csaba!!!

 

ülünkahordótetején Creative Commons License 2014.11.03 0 0 5880

Nos akkor a lemezről...

 

Sok álmatlan éjszakát okozott nekem az új Solaris album. Ugyanis még a megjelenés előtt nagyon tartottam attól, hogy valahogy nem sikerül majd a megelőző albumokhoz méltó anyagot produkálni. Hiszen a csillagos ég elérése után mi jöhet még???

 

Most már azonban bizton mondhatom, hogy az új album méltó elődjeihez! Nagyon tetszik, hogy ezen az új albumon jelen vannak a Marsbéli I-re jellemző megközelítések, ugyanúgy, mint mondjuk a Próféciák korabeli Solaris. Én személy szerint nagyon sajnáltam volna, ha a Próféciák hangulatából, zenei megközelítéséből nem találtam volna semmit az új anyagon. A vokálok használata, illetve Erdész Róbert monumentális játéka egyértelműen ezt az érát idézi.

 

A Marsbéli II szvit mindenképp az új lemez csúcsteljesítménye! Ez a 22,26 perces zenei eposz számomra odakerült a Los Angeles 2026, vagy a Marsbéli I szvit mellé. Ez az új szvit egyszerre retró és előremutató, mert zeneileg úgy nyúl vissza a gyökerekhez, hogy egészen friss elemeket is ötvöz. Bevallom, féltem, hogy az egész Marsbéli II egyfajta szolgai kópiája lesz a nagy elődnek, de szerencsére nem így történt. Valahogy megfoghatatlanul újszerű ez, olyan módon, hogy nem lehet azt mondani, hogy "ááá, persze, ezt már hallottam...". Semmiképp nem mondható kiszámíthatónak.

 

Azért egyfajta meglepetésként szolgált, hogy sokkal többször kaptam fel a fejem e szvit hallgatása közben olyan motívumokra, amelyek talán túlzott módon is, közvetlen hatás alatt állnak. Az első tételben pl. a basszus belépésénél nem lehet nem a PF One of theses days...-ére gondolni, a második tételben egy meglepetésszerű hatás fedezhető fel, a TSFH - Heart of Courage ópusza ott settenkedik a sorok között... (2:15-től érdemes figyelni 2:30-ig, és utána meghallgatni a Heart of Courage-t...). Úgy látszik, Róbert az utóbbi időben nem mellőzte el az igen népszerű "cinematic" hullámmal való ismerkedést... Ezek az új korszakbeli hibridek valójában jól illenek a Solaris világához is, noha hiba lett volna túlzottan ezirányba tolódni... Ja, és ott van a harmadik tétel, ami megközelítésében egy az egyben PF The Great Gig in the Sky... Ez olyannyira nyilvánvaló, hogy ezt rajtam kívül mások is észrevették és megjegyezték kritikákban... Itthon a feleségemet vicceltem meg ezzel a párhuzammal, aki nem jártas túlzottan az old school prog rockban. Betettem a Solaris említett tétele után a Pink Floyd Great Gig-jét, és teljesen összezavarodott, hogy akkor ez most hogy is van, meg melyik melyik... :)

Ezen hatások mellett éppenséggel meglepő volt a Jarre-hatás hiánya... A Marsbéli I-en azt gondolom, a francia mester hatása volt a legnyilvánvalóbb, avagy az egyedüli módon könnyen beazonosítható.

Engem különösebben nem zavarnak a direkt hatások, mert nem puszta másolásról van itt szó, hanem teljes beillesztésről a Solaris univerzumába. Persze a kritikusok meg fogják ezeket jegyezni, és ezek által a Solaris új albuma veszteni fog a semmivel össze nem hasonlíthatóságából, avagy egyediségéből.

 

A nagy szvit után a Hangok a múltból borzongatóan jól sikerült, Czigit újra sikerült elővarázsolni, daccolva a tér-idő kontinuummal. Zseniális!!! Cziginek biztos fülig ér a szája a mennyei kórusból letekintve...

 

Ezt követően még 4 db szokványos hosszúságú tétel következik, amelyek a maguk nemében mind 10 pontos telitalálatok. Nekem személy szerint "az emberbogarak büszkesége" és az "Alien song" tétel tetszik a legjobban, ezek számomra bekerültek a legnagyobbak közé, egyszerűen lenyűgözőek!!! A "Lehetetlen" szintén zseniális, noha sokkal inkább jazzes, mint ahogy én azt a Solaristól szeretem. A "Világ nélkülünk" tétel szintén nagyon jó, de nem annyira, mint a fent említett kettő. Tulajdonképpen ez az a tétel számomra a lemez derekán, ahol egy kicsit nyugalmat találhatunk a lemez első és második fele között, nem történik benne túl sok minden, de jól is van így, mert a lemez eleje és vége igencsak odaszegezi a fülünket a hangfalakhoz, nem hagy pihenést a zsenialitás.

 

Összességében véve ez a lemez csúcsteljesítmény, minden szempontból. A Solarisnak nem is a nemzetközi szintérrel kellett versenyeznie, hanem saját magával!!! És ez sikerült, mert ez a lemez büszkén odatehető a többi mellé. Persze számomra a Próféciákat továbbra sem sikerült letaszítani a trónról, de nem is nagyon hiszem, hogy az egyáltalán lehetséges... Olyan lemez csak egyszer születik egy zenekar történetében...

 

Egy problémám van csak a lemezzel... túl rövid...!!!

 

Kérlek ne várjatok ennyit egy következő lemezzel. Ez alapján a lemez alapján én, mint az egyik legnagyobb kritikusotok, bizton állíthatom, hogy a Solarisnak nem csak múltja, de jövője is van. Ez az album a jövő felé is nyitott, ha ilyen minőségű muzsikát sikerült rögzíteni az őrült készülődés közepette, akkor meg vagyok győződve, hogy sok albumnyi anyag van még belül... Kérlek titeket, hogy összpontosítsatok a jövőben sokkal inkább arra, hogy ezek az új ötletek megszülethessenek, mert számomra egy ilyen új lemez többet ér, mint 2 db életműkoncert...   

 

 

   

surroundsolaris Creative Commons License 2014.11.01 0 0 5879

Fantasztikus :-) lenne, ha a MK II surround formátumban is megjelene!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!