A rácsok között nagyon gyorsan kell átbújnia. Tegyük fel, hogy az emberünk olyan kövér, mint amilyen széles. A modellje lehet kocka. Esetleg egy gömb, ami kicsit megengedőbb. The spherical prisoner. ;)
"Mivel továbbra sincs oldalirányó hosszkontrakció (xD), így semmiképp nem fog átférni a résen"
A sebesség vektort viszont felbonthatjuk párhuzamos és merőleges komponensre. Csak sajnos ezek közül az egyiket valószínűleg csak iterációval lehet meghatározni, mivel a másik irányú komponenstől függ.
Van egy ötletem. Menjen neki 45 fokban fénysebességgel. Ekkor a rács vetülete 1/√2 arányban kisebb, de ebben nem vagyok biztos. (Időnként fel szokott itt bukkanni még néhány specrel szakértő.)
Szóval Dgy, mmormota, Brian Greene és én ugyan azt állítjuk.
De te nem érted.
Szerinted hol a hiba? xD
Megsúgom neked, én nem tőlük tanultan specRelt, hanem 15 évig számolgattam. Többek közt az is pontosan értem, mit okoz a hullámoknál az egyidejűség relativitása. Azt is látom, mi ennek az oka.
Minden pontosan úgy van, ahogy ők meg én azt leírtuk.
(Jánossy szerint nincs paradoxon, csak mi nem értünk valamit.)
Ahhoz, hogy az autó a csatornába beleessen, a szökési sebességnél lassabban kellene haladnia. Tehát nagyon erős gravitáció kellene, ahol a szökési sebesség relativisztikus. Persze ezzel csak áttoltam a döglött lovat a szomszéd utcába.
Mielőtt számolnék, lássuk az alap példában a fő problémádat.
Tényleg egy féle képpen történik minden mindkét IR-ben?
Befér a lérta az alagútba, vagy nem.
Mivel mozog a létra, csak egy pillanatra lehet bezárni a garázs 2 ajtaját.
Nos az egyidejűség relativitása miatt két eset lehetséges.
Nagy a garázs IR egyidejűsége szerint zárjuk a garázsajtókat, ekkor ezeket az A, és a A-B kék vonal meghosszabbításával kapott események jelölik. A balra -x-be eső kapu záródása a kék vonal és a kék terület bal szélének metszeténél van.
Nyilván az a garázs egyik vége.
Ez a két "kapuzárási" (bocs xD) esemény a piros azaz a létra IR-jében is UGYAN OTT VAN.
CSAKHOGY
A létra szerint ezek nem egyidőben tőrténnek, tehát szerinte a mérés nem helyes. Be fér a létra a garázsba, de rossz az időzítés.