Nem tudom másoknál ez hogy van, régóta érzem az energiákat a testemben a különböző gyakorlatoknál, most a qi gong pedig csak finomítja és felnagyítja ezeket az érzékeléseket és újabb érzeteket keltenek az újabb qi gong gyakorlatok. Érdekesek.
A jógában gondolom a sok gyakorlástól alakult ki ez nálam, de nem tudom mikor. Már nagyon régóta meg van.
Pranayama, hatha jóga, ez mind az energiákról szól.
Ideális. Ez jó kérdés. Ideális az, ha az egész nap ideális. Légzés szabályozás nincs a jógában. Pranayama van. A légzésen nincs mit szabályozni. Az energiát áramoltatják a légzés segítségével. Yama, szabályozás. A prana az nem a légzés.
Meditációra szerintem egyszer vagy kétszer 15-20 perc elég naponta. Persze, ki lehet próbálni hosszabban is, ha valakinek belefér az idejébe. A légzéssel meg odáig kell eljutni, hogy az pranayama legyen. Az nem tudom, kinek mennyi idő. Kezdeti 5-10 percet fel kell tornázni legalább fél óra, naponta, szerintem.
A sport energia áramlás szempontjából kétélű. Sokat segít, segíthet, de ha van vhol a testben egy kis pirinyó eltérés az abszolút egyenes tartástól, akkor ott energia blokk fog kialakulni. Ezek fognak majd sport sérülésekhez vezetni, pl. boka, térd, derék, váll tájékán. Ezért jó dolog, hogy sokféle sportban figyelnek rá, hogy jó tartásban végezzék a gyakorlatokat.
Szia! Köszi a válaszokat. Én úgy érzem, a test energiáival való dolgozás sokat számít.
Vannak chi kung iskolák, lehet, hogy ott is van jó, bár azokat nem ismerem, amit én csinálok chi kungot azt meg más nem ismeri.
Jógában is vannak pránajáma gyakorlatok, de egy jó csontkovács után is megérzi az ember, milyen az, ha a testben áramlik az energia.
Jógában is nehéz olyat találni, ahol ezt megfelelően oktatnák, vagy, jól oktatják részeit, de még sok sallangot is kap az ember, plussz a lényegre az otthoni egyéni rendszeres gyakorlás során jön rá az ember.
Én ahogy láttam, inkább a meditációt gyakorolják rendszeresen, aki rendszeres, mert a többség nem az, a pránajámát kihagyják, pedig fordítva kellene szerintem.
Nem hibáztatlak. Én a jógát úgy gyakorlom, ahogy senki más, akit ismerek. A gyakorlás közbeni tapasztalataimból, a mai mesterek előadásaiból és a jóga írásaiból alakult ki a gyakorlásom.
Le van írva a jóga Patanjaliban és a HYP-ban. Ezeket vagy ismeri vki, vagy nem, vagy elhiszi, vagy nem. Ha vki nem is ismeri, és nem is hiszi, akkor, hogyan vagy miért gyakorol komolyabban jógát?
A jóga önmagában egy filozófia is. Nincs szüksége Védantára, Advaitára, semmire, önmagában teljes filozófia.
Nem vagyok géniusz a jógában, nem hiszem, hogy újat fedeztem fel. Úgy gondolom inkább, hogy aki elért valamit a jógában, azok nem verik nagy dobra, sőt, szándékosan vissza tartanak olyan kulcs információkat, amik segítenék a másikat. Lefordítva, nem szórják az aranyat a nép közé. Legfeljebb az ezüstöt. Beszélnek az aranyról is, de nem különböztetik meg a vastól a beszédjükben, és a többség nem is tudja megkülönböztetni. A gyémánt pedig nagyon el van zárva, azt csak a legközelibb emberek kapják meg, szerintem.
Qi Gong-ban ez nyílt dolog számomra, látom, hogy a mester vissza tartja az információt, mert ő is nagyon nehezen szerezte meg, és ő is nagyon lassan adja ki a lényeges kulcsokat. Vannak dolgok, amiket csak egyszer mond el. Aki nincs ott, vagy elfelejti, az nem biztos, hogy mégegyszer hallani fogja. Ez tulajdonképpen a tudás átadás hagyománya, ahogy látom. Valószínű ugyanez a helyzet a jógában is, de mivel ott a jóga mestert csak 5 évente látja az ember, és nem olyan közvetlen vele a kapcsolat, ezért ez a titkolózás nem annyira nyilvánvaló.
Akkor itt az ideje, hogy utána nézz, hogyan is meditált Buddha.
Az összes testnyílását betömték, a segédek feladata pedig az is volt, hogy ha kell, beindítsák az élet funkcióit.
Ezért nem tudták a pásztor fiúk, amikor megtalálták, hogy Buddha él vagy nem él, démon vagy ember. Mert nem volt pulzusa és légzése.
Azokban az időkben a jógik más szinten voltak mint most, így nem kell magunkat Buddhához hasonlítani, és Patanjali tömör leírásait a mi relaxálásunkhoz hasonlítani.
Buddha valószínű nem csak annyit csinált, hogy elengedett egy gondolatot, ami nem is az övé volt, és ezt kívülről nézte. Ennél sokkal nagyobb dolgokat értek ők el. Ez a gyakorló gondolata ami nem is az övé, egy elméleti spekuláció a magasabb szintekről azoktól, akik csak spekulálgatnak a régi jógik olyan tudatosságáról, amiknek a spekulálgatók a közelébe sem jutottak.
Találkoztam sajnos olyan nézettel, miszerint a Buteyko légzés alapján a légzés visszatartás növelése és a légzés lassítása a jógában egy üdvözítő út. Ez nagyon sok szempontból hibás nézet, bele se kezdek, hogy kielemezzem. Szezon a fazonnal, jól össze van ez kutyulva.
Felesleges a légzés visszatartást növelni, és a légzést tudatosan lassítani, főleg kezdőknek. Ez semmire sem vezet, főleg nem jóra. Ez a fajta próbálkozás nem jóga, szerintem.
Máshol, sportban, művészetben, olyan tanít olyat, amit már ő maga végig csinált, és az adott témának a szakértője.
Legyen az hangszeres zenélés, szertorna, bármi.
A jógában sajnos előfordul, hogy olyan oktat vmit, amiben nagyon lelkes, nagyon hisz, de csak elméleti elképzelés az eredmény, amit még ő maga sem járt végig, meg talán senki sem.
Nem tudjuk mit csinált Buddha, de az biztos, hogy nem TM-ezett.
A TM egy mantra meditáció, amúgy elég sok zűr volt a TM körül.
A jóga több mint a TM, a jógában foglalkoznak az energiákkal is, Buddha csinált olyan koncentrációs gyakorlatot, ami nincs a TM-ben.
A TM-ben senki sem érte el azt a szintet, amit Buddha 2-3 év alatt elért.
A TM tulajdonképpen egy jó relaxáció, a legtöbb TM gyakorlónál. Van azonban aki a TM-ben túl relaxálja magát, és elszakad az élettől és a józan észtől is.