Keresés

Részletes keresés

Yogi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28364

Még néhány ellenvetés, ha megengeditek és még nem unjátok:

- nekem már az elejétől fogva gyanús, hogy a kép előterében lévő kereszteződés nem pontosan kereszt, hanem egy picit eltolt, vagyis a baloldali földszintes ház közelebb van hozzánk. Meghosszabbítottam a jobboldali ház ("Tömő 56") alapját és az sehogyan nem akar összejönni a földszintes ház alapjával. Ráadásul a baloldali két alak észrevehetően nagyobbnak tűnik, mint a bringás lány, ami megintcsak erre mutat.

- a két elektromos szigetelő-tartó bigyó az emeletes ház sarkán. Kimértem a magasságát egy fix ponttól és az eltér a maitól (természetesen nem centiben, hanem a földszinti vízszintes osztásban, eszerint a 3454-en hét osztás, ma nyolc és fél.

- a csatornafedél, ami ma ott van és elég réginek tűnik, a régi képen meg nyomát sem látni.

Előzmény: lakos (28356)
Yogi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28363

Tényleg érdekes volt, köszönjük.

Előzmény: banyasz.beka (28361)
VEE Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28362

Ezek a négyemletesek is kohósalakblokkból vannak a Kacsóh Pongrác lakótelepen. (Történetesen ezek egyikében kellett a technikumi nyári termelési gyakorlaton a belső vakolást végeznünk egy hónapig.)

 

Ha már visszatért a téma, mesélnék a technológiáról. Tehát olyan 30 cm vastag, homogén könnyűbeton a fal, amiből emeletmagas, 60 és 120 cm széles blokkokat (nem paneleket) készítettek máshol lévő üzemben (nem házgyárban). A közepén (mellmagasságban) volt rajta egy lyuk, amibe a daruról lógó speciális rudat bedugták és úgy emelte a daru a helyére. A tetejére alul-felül sík födémelem került, a szélein pici vasbeton kozorú készült. A falblokkokra kívül-belül normál mészvakolat került. A válaszfalak hagyományos (vízszintes lyukú, 6 és 10 cm vastag) tégla válaszfallapokból készültek.

 

Mivel ez a fal már akkor sem felelt meg a hőszigetelési előírásoknak, nem akarta kiadni a minősítő intézet a hozzájárulást, de a pártbizottság nyomására ezt mégis megtették. Nem is volt nagy gond, mert a dotált távfűtés nyomta a meleget, ezért lakhatók voltak a lakások, esetleg néhol penészedtek a falsarkok, ha gyerekekkel otthon volt az anyuka és sokat főzött, mosott.

 

Vidéken, ahol nem volt távfűtés, parpaetkonvektorokkal adták át a házakat, de volt, ahol nem volt gáz (pl. Komáromban) ott az ugyanilyen házakat vaskályhával (!) és a fürdőben fűthető vízmelegítő hengerrel vehették át a bérlők, illetve tulajdonosok. A nem távfűtéses házakban a lakók a mai napig szenvednek, mert sokat fizetnek a fűtésért, miközben a falak belső felülete piszok hideg.

Előzmény: banyasz.beka (28360)


banyasz.beka Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28361

A hetvenes évek első felének nagy józsefvárosi szanálásai témához ezzel a szerintem izgalmas tanulmánnyal tudok hozzájárulni:

 

Jeney Sarolta: Szanálás a Józsefvárosban. Valóság, 1975. 6.

Előzmény: Yogi (28347)
banyasz.beka Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28360

Bár ilyen típusú ház nagyon sok van az országban, de a képen látható három épület elrendezésének és a környezetnek a sajátosságai pontosan megegyeznek a zuglói Nezsider parkéival.

Az Ungvár utca és a Kacsóh Pongrác út között, velük párhuzamosan három ház van, ez a Kacsóh Pongrácz felé eső. A bejárat a fényképen szereplő módon jelenleg is meg van emelve, a díszkőről látszik, hogy a járda lejt a Balázs park felé, ahol a következő ház található. Mögötte a Rákospatak park három tízemeletese közül a legkülső. (Azokhoz a házakhoz hasonlót nem ismerek az országban, a lakások nagyobbak, izgalmasabb elrendezésűek, a lakók közül sokan magasabb társadalmi státuszúak voltak. A Kacsóh lakótelep lakásainak bérlőit egyébként nagy számban különböző minisztériumok jelölhették ki, hivatalnokaik és alsó szintű vezetőik számára.) 

A képen nem látszik a lakótelep harmadik típusú háza, melyből itt is több van, és szintén típusosnak számít, a tízemeletes pontház. A Nezsider és a Balázs park között, az Ungvár utcai óvoda mögött lévő ház enyhén jobbra van, a képen látható felvonulási terület (a lábon álló házikóban talán betonkeverő van?) szerintem annak az építése miatt van még ott. A négyemeletesek készültek el először,
1965 körül, az erkélyeket már virágosították, a park rendezett, stimmelhet a kép alatt szereplő 1968-as évszám.


A három ház elrendezése ezen a képen látható, mely a Kassai téri tizenhét emeletesből készült. A kérdezett képet kb. ennek a képnek a közepén látható fehér autó mellől készíthették. A négyemeletesekhez nyakkal csatlakozó házak a közelképen nem láthatók.

 

 

 

A Balázs parki háztól visszanézve 68 vagy 69 telén ez látszott. Felvonulási terület már nincs. A helyén lévő méteres dombocskáról szánkózott le az izgalmasabb lehetőségeket nélkülöző környékbeli ifjúság. (A Kassai téri kétméteres domb maga volt a kaland.) Jobbra a nyakkal csatlakozó ház. A háttérben látható tízemeletes pontház a Nezsider és a Szikszó park között van, mögötte a Kassai téri templom (a háború óta csonka) tornya.

 

 

 

Ez pedig az Ungvár utcai óvoda mögötti pontház ugyanakkor. A Nezsider parkban egy fehér autó látszik, talán a te képeden szereplők egyike:

 

 

 

 

Ha szabad kérdezni, honnan van a kép? Honnan tudni, hogy 68-ban készült? Nincs több a környékről?

Előzmény: Lemezárugyár Játékai (28253)
scsabi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28359

Néhány adalék a józsefvárosi képvitához:

 

1) Füvészkert#Tömő

Nézet a füvészkert felől, készült 2010.12.27 13:48

 

Szigetvári utca a Baross utca felől, készült 2010.12.27 14:04

 

2) Práter#Futó

 

Nézet a Nagytemplom u. irányából, készült 2010.12.27 13:55

 

banyasz.beka Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28358

Üdvözlet! Rég jártam itt. Ajándékba adnám a következő könyveket. Annak idején könyvtárból vettem őket, elég viharvertek. Ha érdekel, küldj üzenetet, vagy telefonálj: 30-853-1062

Budapesti utcajegyzék 1989 (A közlekedési járatokkal és a közérdekű címekkel). (Panoráma, 1989)
Krúdy Gyula: Budapest vőlegénye (Szépirodalmi, 1973) (*Szabó Ede bevezetőjével*)
Kovács Margit: A nagyvárosok környezete (Gondolat, 1985) (*Korabeli városökológiai összefoglaló*)
Lengyel Péter - Merényi Endre: Búcsú két szólamban (Az én Budapestem sorozat) (Városháza, 1993)
Ferenczy Ágnes: Gyere velem a városba! (Móra, 1982) (*Történet egy kisgyerekről, aki faluból Budapestre költözik. Leginkább talán a másfél tucatnyi korjellemző színes fénykép miatt lehet érdekes*)
Magyar munkásszociográfiák 1888-1945 (Kossuth, 1974) (*Klasszikus hivatali és irodalmi szociográfiák Budapestről és az országból, Litván György bevezetője*)
Lipták Irén: Farkasdy Zoltán (Mai magyar művészet) (Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, 1975 (*Középületek és a budavári lakóházak tervezője*)

Ráadás, mert Budapesten persze nem épített sajnos:
Máté Pál: Richard Neutra (Architektúra sorozat) (Akadémiai, 1970)

Újpesti csomag:

Kadlecovits Géza - Sipos Lajos (szerk.) Újpest. Írások a település történetéből. Az Újpesti Értelmiségi Klub gondozásában kiadja az Újpesti Helytörténeti Alapítvány, év nélkül (fénymásolatban)
Hargitai Katalin - ifj. Hirmann László: Újpest története. Olvasókönyv diákoknak. (Az általános iskolák felső tagozata számára). 1994 (fénymásolatban)

Legjobban annak örülnék, ha a fenti kettőt olyan vinné el, aki vállalja, hogy beszkenneli és közzéteszi. Nem hiszem, hogy a kiadó érdekét sértené, őket is próbálom biztatni, hogy tegyék közzé. Ha hozzáférsz lapadagolós szkennerhez, nagyon gyorsan megy.

Döményné Mészáros Éva: Kaffka Margit Újpesten. Újpesti Helytörténeti Értesítő, 2001. 1-2.

Buda Attila: Babits Mihály és Újpest. Tanulmány és forrásközlés. Újpesti Helytörténeti Értesítő, 1994. március

Az alábbiak megosztására nem biztatok, beszkennelem én, de
üzenjen, akit esetleg érdekel. Jó játék szerintem követni a regénybeli helyszíneket, Babits újpesti regényei teli vannak részlettel, és a kritikai kiadáshoz alaposan utánajártak:

A gólyakalifa - Élet és irodalom, Babits életének színterei, környezetének alakmásai a regényben,
Kártyavár,
Élet és irodalom. Babits életének színterei, környezetének alakmásai a regényben,
Megjelentek:
Babits Mihály: A gólyakalifa - Kártyavár. Babits Mihály műveinek kritikai kiadása. Regények I. Historia Litteraria Alapítvány - Korona Kiadó, 1997. 528. o. és 623-633. o.

Yogi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28357

3455 - A Szigetvári utca vége, a kerítés mögött a pálmaház tetejének egy része látszik

Ez lenne a legsúlyosabb, valóban gondolhatná azt az ember, hogy baloldalt a nyolcszögletű épület a Pálmaház központi csarnoka, nem is mondom, hogy lehetetlen, elég sok minden stimmelne: a forma, az elhelyezkedés, csakhogy annak az épületnek a tetőzete ma egészen másképp néz ki. Aztán a Pálmaház nyugati szárnya, ami a Szigetvári utcát lezárja, sokkal magasabb, mint a 3454-en, ráadásul üvegteteje van annak is, szóval az nagyon nem stimmel. Persze változhatott is.

 

3459 - A Füvészkert Tömő utcai oldala a rozzant deszkakerítéssel illetve följebb az Illés utca felé haladva drótkerítés

3461 - A Füvészkert Tömő utcai deszkakerítése

Sokkal szélesebb a képeken látható út a Tömő utcánál. Ha esetleg a Füvészkert lenne, akkor is az Illés vagy a Korányi Sándor utca lehet legfeljebb.

 

 

Előzmény: lakos (28355)
lakos Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28356

"nem látok négyemeletes házat, pláne kettőt"

 

Hát, ha abból megmondod, hogy 3-vagy négy emeletes... (esetleg ráépítés később)

Bár a Szigetvári-Baross utca sarkán a ház még ma is megvan 4 emeletes (most Losonci térnek hívják azt a kis utcamaradányt), a fortepanos képen látszik is, hogy kicsit magasabb, mint a régi Losonci-Szigetvári sarkon álló ház, és a kettő között van egy kis ház. Pont mint az építkezéses képen. Ha átmegyünk a Baross utcán ott is megvan a régi ház, kicsit alacsonyabb és vannak erkélyei, amik a fortepanon is látszanak.

A korabeli utcaszerkezet is teljesen jól kijön léptékben, Tömő, Jázmin, Práter, Losonci, Baross, és a végén a Magdolna, távolságok is stimmelnek.

Csak a napsütéssel nem tudom mi van:)

Előzmény: Yogi (28354)
lakos Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28355

"Csak hogy muníciót adjak"

 

Akkor mondom:)

3455 - A Szigetvári utca vége, a kerítés mögött a pálmaház tetejének egy része látszik

3457 - A Füvészkert pálmaházában

3458 - A Füvészkert pálmaházában

3459 - A Füvészkert Tömő utcai oldala a rozzant deszkakerítéssel illetve följebb az Illés utca felé haladva drótkerítés

3461 - A Füvészkert Tömő utcai deszkakerítése

3462 - A Szigetvári utca vége kb. ugyanott, mint a 3455

3482 - valahol a Füvészkert kerítése mellett ugyanaz a néni, mint 3455-ön

3483 (ez meg van fordítva) - Füvészkert Tömő utcai oldala, hasonlóan a 3459-hez

 

Előzmény: Yogi (28352)
Yogi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28354

Nem tudom, de eléggé valószínű - mi más lehetne?
Viszont a 3454-en nem látok négyemeletes házat, pláne kettőt.

Előzmény: lakos (28353)
lakos Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28353

Ami a nővérszálló (Práter-Illés) ablakából látszik távolabb, a két nagy ház között kis ház az melyik utcában (volt)? Az lenne a Szigetvári-Losonci sarok?

Előzmény: Yogi (28347)
Yogi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28352

Csak hogy muníciót adjak a Szigetvári-hívőknek, a következő kpeket nézegettem:

3454

3455

3457

3458

3459

3461

3462

3482

3483 (ez meg van fordítva)

Előzmény: Yogi (28351)
Yogi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28351

De én mára feladom. Van a környéken néhány gyanús kép, de semmit nem bizonyítanak se erre, se arra.

Yogi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28350

Gondoltam rá, hogy meg kéne keresni valamelyik szerepőt, de elég reménytelennek tűnne. Legalább annyira, mint kivárni a Szigony utcai magasvasút átadását.

Előzmény: Csokis (28349)
Csokis Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28349

Nem szeretem, az olyan sci-fit, ahol nincs befejezve a történet. Vajon megérte-e a mérnöknő a 2*3 sávos Szigony utcát a gyorsvasúttal? :-)

Előzmény: Yogi (28347)
tehtube Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28348

Virág, étel, macska... nagyon immobil dolgok. Lehet hogy már 1 órával a kép után sem lehettek ott.

Előzmény: DINO (28339)
Yogi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28347

Yogi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28346

Yogi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28345

Én is föltúrtam már a netet, de semmi értékelhető.

Ha valaki véletlenül arra járna és tudna készíteni egy képet körülbelül arról a helyről, a jobb oldali járda széléről, szemmagasságból, talán az is segítene valamennyit. A norcos képek sajna sokkal magasabbról készülnek, így erre nem használhatók.

Előzmény: lakos (28344)
lakos Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28344

"Nincs annak az ismerősnek régi képe arról a sarokról?"

 

Nincs, legalábbis még nem talált. 100%-ra ő se merte mondani

 

Beindítottam pár vonalat, írtam egy-két embernek, ahol esélyt látok, mert ha nem a Szigetvári, akkor is ki kell derítenünk. A környékről rendkívül kevés kép van, az interneten legalábbis. Pár éve könnyebb lett volna, csak besétáltunk volna Pilinyi Péterhez és megvan a megoldás, most kicsit tovább tart.

Előzmény: Yogi (28335)
Yogi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28343

A kilógásokat én virágtartónak vagy hasonló alkalmatosságnak vettem.

 

Előzmény: DINO (28339)
Yogi Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28342

Hát arra még elég sokat kell várnunk. Azért mertem javasolni a célszoftvert, ami szabadon elérhető mindenki számára és pont ezt mutatja meg.

Előzmény: DINO (28340)
DINO Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28341

Annak utána tudnál nézni, hogy vajon a Tömő u. 54-ben mi lehetett?

Mert a szemben lévő házon is elég komoly cégérek vannak. Hátha az segítene.

Előzmény: lafal (28327)
DINO Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28340

Azt hiszem perdöntő az lehetne, ha egy szép június végi napon kiballagunk a helyszínre és megmérjük az árnyékot (szöget) és fényképezünk.

Előzmény: Yogi (28334)
DINO Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28339

Kétségtelenül nagyon hasonlít a két ház, de ebben az időszakban azért elég sok ház hasonlított egymáshoz. (Az ablakoktól a díszítéseken át...)

Ami kicsit különbözőnek hatott nekem az az, hogy 1. a norc-os képen kisebbnek tűnt a lábazat, 2. az ereszkilógás viszont nagyobbnak.

 

Igaz ez a Norc erős torzítása miatt is lehetséges.

(Ahogy a napsütés beesési szögénél is.)

 

Kérdés még, hogy azok a kiálló dolgok vajon micsodák a házon, amiket sárgával jelöltem:

 

Előzmény: lakos (28325)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28338

Pont most nézem. A sofőr majdnem a mozdony elé hajtott a film elején.

Előzmény: tehtube (28336)
incitatus Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28337

Az a rövid utca folytatás, a "Szigetvár utca" vége valóban több térképen is hiányzik.

Előzmény: lakos (28312)
tehtube Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28336

Beszálltam én is :-)

Előzmény: Törölt nick (28301)
Yogi Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28335

Az is kiderült hogy 1956-ig volt ott az Apollon kép, azaz nem volt "köteles" emlékezni rá.

Persze, épp erre hoztam példának: hiába a hatalmas tapasztalat, ha a szóban forgó korszak azon kívül esik.

Nincs annak az ismerősnek régi képe arról a sarokról?

Előzmény: lakos (28332)
Yogi Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28334

A szoftver szerint, amúgy a norcon sem süthet úgy a nap ahogy süt?

De. Azt is ellenőriztem.

Mellesleg a norcos képeken kora délután van. A fortepanoson meg ha az a Szigetvári, akkor vagy két órával később - hiszen nyugatabbról süt -, és mégis magasabban áll. Ami ugye nem lehetséges.

Előzmény: lakos (28332)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28333

Vagy inkább úgy mondanám, hogy maximum 56-ig az is lehet, hogy csak 53-ig, akkor volt egy átépítés irodaházból ismét szálodává, aztán 56-ban tűvész pusztított el sokmindent.

Előzmény: lakos (28332)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28332

"aki 1961 óta dolgozik a szállodában. Ő határozottan tagadta, hogy az emlékezetes bizományis kép a Royal szálló oldala lenne. Pedig elég egyértelműen bebizonyosodott."

 

Az is kiderült hogy 1956-ig volt ott az Apollon kép, azaz nem volt "köteles" emlékezni rá.

 

A szoftver szerint, amúgy a norcon sem süthet úgy a nap ahogy süt?

Előzmény: Yogi (28330)
Yogi Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28331

Egészen pontosan ezt írta az úr:

 

A Royal Szállóban 1961 augusztus 20-án nyitáskor kezdtem dolgozni. Az Ön által mellékelt kép nem emlékeztett a homlokzat jobb oldalának külalakjára. A mozi, ami a képen látható biztos nem a volt Vörös Csillag és a mellette lévő Bizományi Áruház inkább egy Dohány utcai részletre emlékeztett. Amit nyomon lehetne követni, az a mozaik berakásos fal jelenet a mozi és a Bizományi Áruház között.”

Mégsem vonja kétségbe senki - én sem - a megfejtést.

Előzmény: Yogi (28330)
Yogi Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28330

Az első emeleti ablak megegyezik

Ezt honnan tudni? Mert a fortepanos képen csak az alsó fele látszik. Igaz, addig kétségkívül egyezik.

 

az első emeleti ablakok fölötti épületdísz is egyező

Ezt megintcsak nem mondghatod biztosra, annyira oldalról látszik a fortepanos képen. Hasonlít, de nem 100%.

 

A következő kis ház helyén egy újabb építésű ház van, utána tovább a Práter utcáig megvan a 3 régi ház.

Lehet, hogy nem jól nézem, de én a fortepanos képen a kis ház után csak kettő nagy házat látok egyben.

 

Az árnyékokat elnézve, pedig továbbra sem tartom kizártnak, hogy mért ne süthetne úgy nap.

Akkor vegyél a kezedbe egy földgömböt, vagy számoltasd ki egy célszoftverrel, ez utóbbit ajánlottam már. Én megtettem, azért állítom, hogy nem süthet onnan a Nap. Mondjuk eleve logikus, de így látom konkrét számokkal is. Te is megteheted.

 

Illetve még egy dolog, megkérdeztem egy ismerőst, aki 40 éve fotózza a várost, több helytörténeti füzet, kiadvány elkészítésében is részt vett  - köztük józsefvárosiban is - és szerinte is az.

Csak érdekességképpen visszakanyarodnék egy pillanatra a Vörös Csillag mozi oldalához. Írtam akkoriban, hogy megkérdeztem egy illetékest, aki 1961 óta dolgozik a szállodában. Ő határozottan tagadta, hogy az emlékezetes bizományis kép a Royal szálló oldala lenne. Pedig elég egyértelműen bebizonyosodott.

 

Kétségbevonhatatlan bizonyítékot tessék hozni, vagy megdönteni az én bizonyítékomat.

Előzmény: lakos (28325)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28329

Na, még Schwartz bácsi is velünk van. Jó szemed van, ki nem szúrnám, hogy az ott dohánylevél.

Előzmény: lafal (28327)
lafal Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28328

Előző  hozzászólásomat az alatt írtam, ami alatt lakos olvtárs az övét.

Előzmény: lafal (28327)
lafal Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28327

A mai Fűvészkert utca (hajdani Szigetvári utca) és a Tömő utca sarkán álló ház elég meggyőző, ha az ember a régi kép jegyeit a mai házon keresi. Így a következő azonosságokat találtam:

a sarok mellett, a Fűvészkert utcában a boltbejárat,

az elsőemeleti ablakok felett a sarkon két, vastartó végén lévő porcellánszigetelő (ami a Telefonhírmondó vezetékét tartotta)

a földszinti, téglalap alakú homlokzati elemek nyomai.

Még valamit találtam: A sarkon egy háromszög felső részű, félkör alakú alsó részű reklámtábla lógott régen. Az alsó részben egy dohánylevél rajza volt. Az 1943. évi telefonkönyv szerint a Tömő utca 56. alatt volt Schwartz Ignác "dohánykisárús" boltja és így az Ő reklámtáblája lógótt a sarkon.

Ilyenkor újra elszomorodik az ember, hogy milyen szép házak mentek tönkre az ostrom alatt és az azóta eltelt 65 év során.

Előzmény: lakos (28320)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28326

De ha kiderül, hogy mégsem az, akkor fizetem a sört:)

Előzmény: lakos (28325)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28325

Pedig az a ház elég egyértelműen a Tömő utca 56.

Tömő utcai oldal. Az első emeleti ablak megegyezik, a földszinti, vízszintes sávok száma is azonos.

A sarkon az az él is valamennyire kivehető, az első emeleti ablakok fölötti épületdísz is egyező, valamint 11 ablak van van egymás mellett a Szigetvári utcai oldalon ez is egyezik.

A következő kis ház helyén egy újabb építésű ház van, utána tovább a Práter utcáig megvan a 3 régi ház. A bal oldalon is megvan a Práterhez közelebbi ház. Az árnyékokat elnézve, pedig továbbra sem tartom kizártnak, hogy mért ne süthetne úgy nap.
Illetve még egy dolog, megkérdeztem egy ismerőst, aki 40 éve fotózza a várost, több helytörténeti füzet, kiadvány elkészítésében is részt vett  - köztük józsefvárosiban is - és szerinte is az.
Több érvem mára nincs.

Előzmény: Yogi (28324)
Yogi Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28324

No, pont erre válasz az alábbi hozzászólásom.

A jobb oldali sarkon álló ház sajnos tényleg nagyon hasonlít, de az egyezés nem kétségtelen.

Előzmény: lakos (28322)
Yogi Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28323

Építészek szoktak használni olyan szoftvert, amivel a Nap beesési szöge, horizont feletti magasság meg ilyenek számolhatók. Van ezeknek próbaverziója is, amit bárki szabadon telepíthet és használhat. Nekem van ilyenem, azért merem mondani azt, amit. Más is letöltheti ám...

Előzmény: Yogi (28321)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28322

De miért? Mi bizonyítja ezt?

 

Szerintem lehet.

 

És a ház ami most is áll a Tömő-Füvészkert sarkon?

Előzmény: Yogi (28321)
Yogi Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28321

lehet-e olyan évszak/napszak, amikor így süthet ott a nap.

Nem. Két hete ezt mondom. És ez nem véleménytől függ, hanem tény.

Előzmény: lakos (28318)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28320

Szerintem jó az is, engem elsőre sokkal inkább a Tömő és a Füvészkert utca sarkán ma is álló ház győzőtt meg, a mi a képen jobb kézre látszik.

Előzmény: lafal (28319)
lafal Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28319

A Magdolna utcai ház homlokzatáról nem jelent meg ellenvélemény. Ezek szerint elfogadjátok?

Előzmény: lafal (28316)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28318

Nem értem mért ne süthetne így a nap a Szigetvári utcába balról. Tényleg. Most ne az időponton lovagoljunk, hanem hogy lehet-e olyan évszak/napszak, amikor így süthet ott a nap. Szerintem simán lehet, mért ne lehetne, hiszen úgy megy ott a nap nyugatra, egy pár napfelkeltét és naplementét végignéztem a tizedikről pár utcával odébb.

Előzmény: Yogi (28317)
Yogi Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28317

Ha dél körül, akkor viszont a hátunk mögül sütne a nap.

De nem onnan süt, hanem balról. Ha az a Szigetvári lenne, akkor nyugat-délnyugat felől sütne, a delelőhöz közeli magasságból. Namost ez nem lehet, vagy az egyik, vagy a másik, de a kettő együtt nem megy.

Előzmény: lakos (28315)
lafal Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28316

Örülök, hogy a Szigetvári utca mellé álltál.

Én közben megnéztem a szerintem is Magdolna utcai, "lezáró" ház képét és a II. emeleti, balszélső ablak felett úgy a fortepan képen, mint a NORC -on látni vélem a háromszög alakú homlokzati díszt. Az ablakok elrendezése ugyancsak stimmel.

Előzmény: lakos (28306)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28315

Jó akkor nem délután, hanem dél körül. De akkor is a Szigetvári Tömő sarok, biztos vagyok benne. (legalábbis biztosabb, mint a Práter Futó-ban:)

Előzmény: Yogi (28314)
Yogi Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28314

A képen már erősen a délutáni órákban járunk.

Épp ez az, hogy nem. Késő délután sokkal laposabban, alacsonyabb szögből sütne, a képen pedig delelőhöz közel  van a Nap.

Előzmény: lakos (28313)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28313

De mért nem?? Nem tudom mi a baj a napsütéssel? Négy utcával följebb egy ezzel kb. párhuzamos utcában laktam, két irányba nézett a lakás, keletre meg nyugatra (kb.) Teljesen rendben van az a napsütés. A képen már erősen a délutáni órákban járunk.  És a Tömő-Füvészkert sarkon levő házat is nézzétek meg a norcon. Ablak-kiosztások épületdíszek mind egyeznek.

Előzmény: Yogi (28309)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28312

A Szigetvári utcának van még egy kicsi része a Tömő utcától a másik irányba is kb. 100 méter. Érdekes, hogy több régi térképen nem jelölik. A fortepanon a 4003 és a 3472 -es képeken látható is a kocsma a sarkon, az a ház is megvan ma is.

Az utcák pedig stimmelnek sorba, balra a Jázmin, utána Práter, Losonci, Baross és a végén a Magdolna.

Előzmény: incitatus (28294)
* * BPO-700 * * Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28311

Maga a felvétel a Margit Kórház és Vörösvári út között a Bécsi úton készélt.

Előzmény: Törölt nick (28300)
DINO Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28310

Csak ugye a benapozás...

 

Talán az utcát lezáró házat kéne megtalálni.

Előzmény: lakos (28306)
Yogi Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28309

Nem tudom mért kéne kizárni.

Mert a Szigetvári majdnem pontosan észak-déli irányba fut, a fortepanos képen szereplő utca pedig biztosan nem.

Előzmény: lakos (28306)
DINO Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28308

Nekem elsősorban az utcát lezáró "körúti" ház nem stimmel itt.

Aztán a földszintes ház ablakai fölötti rész sem egyforma.

 

Esetleg a balról második magas ház jellegzetesen 45 fokban lecsapott sarka nyomra vezethetne még.

 

Meg számomra továbbra is kérdéses, hogy jobbról miféle grund van.

Mert ott van egy fa, ami nagyon közel esik a ház falához. Azért gondolnám, hogy ott egy kis teresedés van.

Előzmény: lakos (28305)
Yogi Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28307

Hát nem tudom, szerintem nem.

 

A következő utca meg mintha nem folytatódna tovább jobbra, a Baross felé.

Mármint az 56-os képeken? Én ugyan nem látom, de ez pont az egyezés mellett szólna.

De szerintem akkor sem; a bal oldali kis ház sem egyezik, a jobb oldalon, a grunddal szemben ha a háborúban elpusztult volna a nagy ház, nem hiszem, hogy egy kis földszintes ház épült volna a helyére, ott a bal oldalt a kiugró, ami a fortepanos képen nincs...

Nem mondom 100%-ra, de én nem látom az egyezést.

Előzmény: lakos (28305)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28306

Na most akkor megint kizárom a Práter Futó sarkot, mert közben láttam a Szigetvári utca vonalat és szerintem is az:) Nem tudom mért kéne kizárni. A Tömő utca Szigetvári sarkon állunk és a Baross utca felé nézünk, jobbra az első sarokház ma is megvan és stimmel is, méret ablakok, minden. Jobb kézre az üres telek az akkor még talán a Füvészkerthez tartozott. Az utca házait nagyrészt elbontották, ráadásul még oda...ták a lakótelepet is, valamint nagyon kevés kép van erről a környékről, ezért volt ennyire nehéz.

Előzmény: lakos (28305)
lakos Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28305

Tudom, hogy szinte az elsők között zártam ki, de nem lehet, hogy mégis a Práter -Futó sarok?

http://www.fszek.hu/56/Tematikus_HTM_ek/Pest_HTM_ek/Nagykorut_HTM_ek/Jozsefvarosi_utcak.htm

 

Ezen az oldalon nézzük meg alaposan a 056240 azonosítójú képet, meg még setleg a 056086-ost.

A bal oldalon a házsor képe, tetők futása szinte tökéletesen egyezik. A jobb kézre eső sarokház a fortepanos kép idején még nem épült fel. A szemközti sarokház meg 1956-ban már nem volt meg (ezeknek az adatoknak persze alaposabban is utána lehetne nézni, melyik mikor épült, pusztult el). De utána rögtön kis házak jönnek ugyanúgy.

Van egy két furcsaság persze, pl. bal oldalon a kis sarokház után nagy ház homlokzatán, nincs az a kiugró rész, ami most is van. A következő utca meg mintha nem folytatódna tovább jobbra, a Baross felé. De ennek lehet az oka talán valami ideiglenes építkezés ami épp akor ott zajlott és lezárták az utcát vagy ilyesmi.

Előzmény: lafal (28249)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28304

Reá van írva: Margit híd - Vörösvári út, végig a Bécsi úton. A film és a valóság közt csak annyi a különbség, hogy élőben a villamos épp hogy csak döcög.

Előzmény: Törölt nick (28300)
incitatus Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28303

De hát ez tisztán olvasható a tábláján!

Előzmény: incitatus (28302)
incitatus Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28302

A 17-es (korábban 7-es) a Margit híd budai hídfőjétől járt a Frankel Leo utca-Bécsi út vonalon a Vörösvári útig. Ill. egy időben csak a Margit kórházig.

Előzmény: Törölt nick (28300)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28301

Köszi, már megtaláltam  A Kenguru-t csurog lefelé.

 

Előzmény: Törölt nick (28300)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28300

Állítólag a Kenguru c. film is tele van Budapest anno anyaggal.

Most játsza a filmmúzeum. Megtalálható e a neten vajon?

Egy kérdés, merre jár(t) a videón látható 17-es villamos?

 

 

 

Csokis Creative Commons License 2010.12.26 0 0 28299

Karácsonyra megvettem nejemnek az első CD-jüket. Volt sikere, köszi az ötletet!

Előzmény: carbonara (28109)
smenasl Creative Commons License 2010.12.25 0 0 28298

AltenwörterSali Creative Commons License 2010.12.25 0 0 28297

Állva utazi a teherautó pótkocsiján!

Jujj!

Előzmény: Yogi (28296)
Yogi Creative Commons License 2010.12.24 0 0 28296
Yogi Creative Commons License 2010.12.24 0 0 28295

Nekem ugyan mindegy, de ha egyszer a Szigetvár utca lehetetlen, akkor szerintem fölösleges mégis ezen gondolkodni. Teljesen nyilvánvalóan nem a Szigetvár utca, így semmi értelme ezt az elméletet erősíteni.

Előzmény: incitatus (28294)
incitatus Creative Commons License 2010.12.24 0 0 28294

Ami erősítheti a Szigetvár utcai elméletet, az az első, balról betorkolló, nem folytatódó utca. Viszont a Tömő utca itt folytatódna jobbra tovább, de a képen nem, vagy csak töréssel. Ráadásul a Szigetvár utca itt kezdődne, ami a kép alapján tán nem kizárható, de inkább folytatást sugall a látvány (lefelé). A járda hiánya érdekes, és ha nem takarja ki az árnyék, akkor a Szigetvár utcán sincs a fakerítés előtt.

lafal Creative Commons License 2010.12.24 0 0 28293

A Szigetvári utcát a Magdolna utca zárta le, egy háromemeletes házzal, ami ma is  áll.

A fényképezőtől jobbra szerintem nem bódé van, hanem deszkakerítés és mögötte pedig egy grund, amin a fa volt. Érdekes még, hogy a kerítés elött és mögött, a jobbra menő utcában nem volt járda. Ez egy, ahogy ma mondják, egy foghíj volt. Elgondolkodtató, hogy ezen a képen itt és az autó elött is volt beépítetlen telek.

Előzmény: DINO (28287)
Yogi Creative Commons License 2010.12.24 0 0 28292

Én semmit nem találtam Budapesten.

Mintegy huszonhatodszorra böngészem át a korabeli térképeket, de semmi.

Előzmény: DINO (28291)
DINO Creative Commons License 2010.12.24 0 0 28291

Ez már elég jó.

Olyan is van, amin a VII. kerület, ill. a Kiskörút és Nagykörút közti rész is rajta van?

 

 

A benapozásból meg olyan érzésem van,  hogy kb. a Népszínház utcával párhuzamos utcát keresünk.

Előzmény: smenasl (28289)
Yogi Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28290

Délután öt óra körül 20-25° a horizont felett. Hat órakor kb. 15°.

A képen viszont jól láthatóan bőven 45° fölötti a magasság.

Előzmény: DINO (28287)
smenasl Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28289

1938, ez kicsit pontosabb bár nehezebben olvasható

Előzmény: DINO (28287)
smenasl Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28288

az utcaszerkezet nem sokat változott 100 év alatt, a lakótelepet leszámítva.

 

1940, tovább nagyítható:

Előzmény: DINO (28287)
DINO Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28287

Ez a Szigetvári nagyon necces a benapozás miatt. Nekem is egy K-Ny-hoz nagyon közelítő utca a tippem.

Valaki meg tudná mondani, hogy Budapesten mi a maximális beesési szöge a Napnak nyugatról? Mondjuk június végén?

 

A Szigetvárinál erősen kérdéses a lezárás is, ami nem valószínű, hogy a Baross u.

 

Meg kéne esetleg saccolni azt is, hogy milyen távolságban lehet az a ház, mert elég hosszú az utca.

 

Ja és a fényképész jobb kezénél lévő bódé nekem úgy tűnik, hogy egy terecske lehetett. A fa miatt.

 

Jó lenne, ha valaki berakna egy 30-as évekből származó Budapest térképet.

Ez az utca nem csak hosszú, hanem aránylag széles is és sok a magas ház benne.

Azaz nem lehetett egy alárendelt utca.

Előzmény: lafal (28279)
Yogi Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28286

De végül azt is megfejtette valaki.

Vagy a Royal szálló oldalában a bizományit; úgy néz ki, az is meglett.

Ha Budapest, akkor ezt is megtalálja valaki.

Előzmény: lafal (28285)
lafal Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28285

Ha lenne a Budapest Anno-nak statisztikusa, akkor ez a Szigetvári utcai  kérdés holtversenyben lehetne a multkori, menetelő román katonákra vonatkozó töprengéssel.

AmBesten Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28284

Ok, meggyőztetek.

Előzmény: Yogi (28283)
Yogi Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28283

Egyértelműen utca. Egészen jól kivehető. Az autó is jól láthatóan parkol.

Előzmény: AmBesten (28280)
lildiko Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28282

Minél többször nézem a képet annál ismerősebbnek tűnik, de hogy nem a Hernád vagy a Murányi, az tuti.

Előzmény: AmBesten (28274)
lafal Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28281

Az autó szvsz. az utcasarok elött állt, mert nem lóg bele az árnyéka a balról jövő napfénybe. Nem is mozog, mert annyira az út szélén volt.

Előzmény: AmBesten (28280)
AmBesten Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28280

Yogi, hmmm.... nem is tudom.... ez nem utcának tűnik, hanem mintha egy bérház előudvara, vagy mittudomén hogy hívják... és ez előtt áll egy autó. Na persze, lehet, hogy az autó nem áll, hanem mozog...

Előzmény: Yogi (28276)
lafal Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28279

Én az É-D tájolást nemhogy nem zártam ki, hanem éppen a 28146 hsz.-ban ezt feltételeztem. Ez esetben a Nap Ny-ról süt be a Szigetvári u-ba és nem D-ről, mint azt 28148 hsz.-odban írtad. Még most is a Szigetvári / Tömő sarkokat tartom valószínűnek, ahogy azt tegnap tehtube írta.

Előzmény: Yogi (28278)
Yogi Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28278

Az ugye a tájolás miatt kizárva.

Előzmény: lafal (28277)
lafal Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28277

Attól tartok, hogy a Józsefvárosban, a Szigetvári utcánál.

Előzmény: Yogi (28276)
Yogi Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28276

És hol van a következő balról bejövő utca az autó előtt, amelynek nincs jobbra folytatása?

Előzmény: lafal (28275)
lafal Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28275

Ér4dekes gondolat, de akkor melyik a balról befutó, néhány betűs utca? Ha igazatok lenne, akkor, mint aki a környéken gyerekeskedtem és nem ismertem volna meg az említett utcákat, harakirit követnék el!

Előzmény: AmBesten (28274)
AmBesten Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28274

Dino, szerintem igazad van. Ez vagy a Hernád, vagy a Murányi utca, háttérben keresztben pedig egy ház a Damjanich utcából.

Előzmény: DINO (28273)
DINO Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28273

S, ha nem is a VIII. ker., hanem pl. a VII.?

A Damjanich utcába befutó egyik utca...

Előzmény: lafal (28249)
tehtube Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28272
tehtube Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28271

Sajnos tévedtem. Az az épületegyüttes amire hivatkoztam, egy emelettel magasabb.

Egyébként ez is nagyon komoly, színvonalas telep, szintén megérdemel pár jó szót.

Előzmény: lafal (28265)
BONNIE Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28270

OFF Pont most vasárnap emlegette leendő apósom az Embecskát :) ON

Előzmény: Yogi (28258)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.23 0 0 28269

Biztos, hogy nem, mert benne laktam 5 évig.
A Hengermalom úti lakótelep házai nagyméretű, lyukacsos téglából épültek.

OFF

A fűzfát egy lakótárssal ketten ültettük, 1977-ben. :)

ON

Előzmény: VEE (28260)
smenasl Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28268

típusterv alapján itt is lehet:

Előzmény: Lemezárugyár Játékai (28253)
smenasl Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28267

Yogi Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28266

Kizárt.

Akkor a Napnak majdnem nyugatról kéne 60° körüli magasságból sütnie. Ami ugye lehetetlen Budapesten.

Előzmény: lafal (28265)
lafal Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28265

Nagyon hihető, amit írtál, azzal a kis hozzáfűzéssel, hogy a Szigetvári utca végét akkor a Magdolna utca zárta le, amiben ma is van ott egy háromemeletes ház. Egyébként maximális gratula.

Előzmény: tehtube (28263)
Yogi Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28264

A Szigetvári majdnem pontosan észak-déli tájolású, a képen látható utca tájolása pedig inkább a kelet-nyugatihoz közelít.

Előzmény: tehtube (28263)
tehtube Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28263

El tudom képzelni hogy a néhai Szigetvári utca a Tömő sarkáról fényképezve.

Balról elég közel egy sarok, a Jázmin utca, majd a mindössze egy háznyi sarok, ami a Práter utcai hatalmas épületegyüttes széle.

Utána jönne, de már nincs, az a lakótelep. Az utca végén a Baross utcában van egy háromemeletes ház, aminek elég markáns egybeerkélye van az emeleten, mint a képen is. Talán csak hogy nem látszik tovább az utca, ellenben a térképen igen, de az lehet ábrázolási hiba is.

Előzmény: lafal (28249)
tehtube Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28262

28117 alatt kihoztam belőle a maximumot.

Egy biztos, azt látni hogy a kezdőbetű után a töbi nem duplamagasságú karakter. Se lefelé, se fölfelé.

Előzmény: Törölt nick (28251)
smenasl Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28261

visszaszívom, József Attilán 5 egyforma szintje van a házaknak és a földszinti lakások alacsonyan vannak.

Előzmény: smenasl (28259)
VEE Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28260

A jobb oldali képen az épület biztos, hogy nem kohósalak betonból van, abból ilyen magas nem készült.

Előzmény: Törölt nick (28256)
smenasl Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28259

én a JA lakótelpre tippelek, akkoriban nagyon népszerű fotótéma volt a barakkok helyén felépített modern lakótelep. szinte minden korabeli könyv, album, tankönyv JA telep képekkel illusztrálja a lakhatási körülmények javulását.

Előzmény: Lemezárugyár Játékai (28253)
Yogi Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28258

A hátsó Embecskának szerintem csehszlovák rendszáma van.

Előzmény: Lemezárugyár Játékai (28253)
lafal Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28257

és még a Futó utca

Előzmény: lafal (28254)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28256

Azonos épületek vannak a  XIV. kerületi Ungvár utcában és mellette a Balázs parkban is.

De ebből a típustervből telerakták a várost (vidéket).

A hetvenes években épült hasonló, garázsos változat is pl. a XI. kerületi Hengermalom úti lakótelepen.

 

                            

Előzmény: Lemezárugyár Játékai (28253)
VEE Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28255

Nem könnyű kérdés, ugyanis ezek a házak kohósalak betonból készültek az ország minden részén, hasonló kinézettel, tehát típustervek alapján. Ilyen pl. a József Attila lakótelep belső része. Ezzel a technológiával ennél magasabb ház nem készült, nem készülhetett. A homogén betonfal nagyon hideg, még a házgyári panelnél is rosszabb, mégsem nagyon terjedt el ezek körülszigetelése. Ma is nagyon sokan laknak ilyenben.

Előzmény: Lemezárugyár Játékai (28253)
lafal Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28254

Valóban az lenne a kulcs. Levelet váltottam ez ügyben a fortepan egyik vezetőjével, aki gyors válaszában azt írta, hogy erre a képre kivételesen emlékszik és sajnos ez volt a legjobb felbontás, amit a talált negatívról készített papírképpel elérhettek. A negatívot egyébként emlékezete szerint a Józsefvárosban találták.

Ha a helyszín a Józsefvárosban van, akkor a 4-5 betüs utcanevek az 1930-as utcajegyzék alapján a következők lehetnek:

Conti, Csont, Déry, Ernő, Ipar, Kén, Mária, Páva, Ráday, Szűz, Timót, Tömő, Tompa, Vas.

Előzmény: Törölt nick (28251)
Lemezárugyár Játékai Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28253

Sziasztok!

Ismét hoztam egy képet, amit nem tudom hol lehet. (és az előző megfejtést is nagyon köszönöm)

 

 

1968

Yogi Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28252

Nem hinném, hogy akár az eredeti negatívon is olvasható lenne.

Előzmény: Törölt nick (28251)
incitatus Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28250

Arra - a Sasadi útira - nem emlékszem, ritkán jártam arra, csak amíg a sztráda meg nem épült, stoppolni.

Előzmény: Hamster (28248)
lafal Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28249

Ez tényleg egy jó klip, de a "talán a múltkori feladvány kereszteződését is meg lehet találni benne" megjegyzésedből sajnos csak a talán marad. Legalábbis nekem több lejátszás alatt sem sikerült felfedeznem a sarki - valószínűleg fűszer és csemege - bolt épülete alapján a kereszteződést.

Talán most akad valaki aki megírja a biztos helyet, nekem nem sikerült, mert az általam a 28121 hsz.-ba beírt megfejtésben nem vagyok igazán biztos. A tippelt Práter utca keskenyebb, mint az anno képen látható, ahol a kocsiút 4 autó szélességű. Beszúrom a kérdéses képet, hátha megszabadít valamelyikötök a közel 1 hete tartó kereséstől.

 

Előzmény: smenasl (28246)
Hamster Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28248

Ott is asszem az volt, meg a Budaörsi út/Sasadi út környékén, a FIAT-szervíz és az út közt, aminek ma sincs normális neve.

 

Egyébként mintha a Balaton előtt az M7 mentén is lett volna AGIP-kút valahol, lehet, hogy koncessziója volt arra az autópályára a cégnek? :)

Előzmény: incitatus (28244)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28247

Ez a szuterén ajtó ismerős.

 

Előzmény: smenasl (28246)
smenasl Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28246

egy jó budapest anno klip, a Tűzoltó utca és környéke még a rehab hajnalán:

http://www.youtube.com/watch?v=Vv0mYcKiilQ

(talán a múltkori feladvány kereszteződését is meg lehet találni benne)

 

két kép csak úgy (tovább nagyítható)

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.22 0 0 28245

Hol van ezaz épület és most mi van benne?

 

............

 

Segítség:  1945, Stern Szeréna, A szülők társadalmi állására való tekintet nélkül.

 

incitatus Creative Commons License 2010.12.21 0 0 28244

Ez az "Osztapenkonál" nem Budaőrsöt jelent véletlenül?

Előzmény: Hamster (28237)
incitatus Creative Commons License 2010.12.21 0 0 28243

Elég nagy kút volt a maga idejében.

Előzmény: tehtube (28241)
John Howard Creative Commons License 2010.12.21 0 0 28242

A Molnár utca és a Váci utca között, a parkba beékelődve. Pont az autóalkatrész-bolt előtt.

Előzmény: tehtube (28241)
tehtube Creative Commons License 2010.12.21 0 0 28241

Erre nem is emléxem. Dimitrov téri. Ott hol volt?

A Martinelli téri az Shell. Volt?

 

Nagyon sok benzintársaság tűnt el az utóbbi 10 évben. Q8, Aral, Esso, Bp. Maradt vagy öt?

Előzmény: Hamster (28223)
tehtube Creative Commons License 2010.12.21 0 0 28240

Nagyon érdekes cikk, sok információt nyújtott. Köszönöm.

Előzmény: Goldman Emma (28218)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.21 0 0 28239

Boldog Karácsonyt kívánok Minden Budapest Búvárnak!

 


 

Kattints ide!

Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2010.12.21 0 0 28238

Ez most méretes OFF lesz...

1989-ben békésen vezettem Lakitelek felé az 5-ösön, amikor hirtelen egy Petro-Canada kút került a szemem elé... ez megvan még?

ON

Az Irinyin, a Budafoki út előtt volt egy ÁFOR kút a 60-as évek végén. Máig is üzemel...

Hamster Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28237

Tényleg, a BP is eltűnt. Az Osztapenkónál "a" kút AGIP volt, az Irinyi József déli oldalán levő meg BP. A BAH-os Garázsipariból valóban ARAL lett, a sárga G-betűs táblából kék lett, aztán minden kék lett, szerettem azt a dizájnt, jól nézett ki, ahogy világított az éjszakában :)

Előzmény: scsabi (28236)
scsabi Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28236

A Főv. garázsiparnak volt még kútja a Váci úton is (az Árpád út torkolatától északra, a páros oldalon). Feltűnő volt, mert a kútoszlopok kékre voltak festve (eltérően az ÁFOR piros, a Shell és az Agip sárga, valamint a BP zöld színétől). A garázsipari kutakat később az Aral vette át (legalább nem kellett átfesteni), majd az Araltól az OMV.

 

A hetvenes-nyolcvanas években messze nem az ÁFOR volt az egyetlen benzinkút-üzemeltető. Az Interag Rt révén a Shellnek nagyon szép kúthálózata volt itthon, főként a nagyobb városokban, illetve az autópályák mellett. Volt pár Agip-kút (pl. a Keletinél, vagy az M7-es 83. km-nél) jellemzően ÁFOR-üzemeltetésben de Agip márkanéven. Ugyanígy volt néhány apró BP kút is (pl. ilyen volt a Fő utcai). Az Agip-márka bevezetésének reklámjaira még emlékszem a hetvenes évek elejéről, a "hatlábú, lángnyelvű kutya" reklám örökre emlékezetes marad.

____________________-

 

A részvénytársaságokról: voltak olyanok is bőven a szocializmus idején, főként a külkereskedelem, nemzetközi közlekedés és turizmus területén. Az államosítások idején ugyanis nem tették hatálytalanná az 1875. évi XXXVII. tc kereskedelmi cégekre vonatkozó rendelkezéseit, csak éppen nem alkalmazták, csak amikor az célszerű volt.

 

 

Előzmény: Hamster (28223)
Yogi Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28235

Ha létezik, akkor valószínűleg telekkönyvileg nyilván van tartva.

A BAH-csomópont meg nincs.

Előzmény: Garbai Sándor (28233)
Yogi Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28234

A Felvonulási téren annyira nincs semmi, hogy még Felvonulási tér sincs.

Azt a területet 56-osok terének hívják, de nem tudom, hogy az mennyire hivatalos.

Viszont ott legalább volt épület, aminek lehetett száma.

Előzmény: smenasl (28232)
Garbai Sándor Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28233

Házszám nélküli utca is létezik.

 

Előzmény: smenasl (28232)
smenasl Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28232

szerintem ez nem kizáró ok, pl a Felvonulási téren minek van házszáma? a homokórának? de lehetne még példákat találni.

Előzmény: Yogi (28229)
* * BPO-700 * * Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28231

Beszkárt? :)

Előzmény: lakos (28226)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28230

Előzmény: Törölt nick (28228)
Yogi Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28229

A BAH-nál (miért nem nevezik már el végre J.S. Bach térnek?:)

Gondolom azért, mert nem valódi tér, nincs ilyen címen egyetlen ingatlan sem - valahogy úgy, mint mondjuk az Astoria.

 

Előzmény: Hamster (28223)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28228

A MOGÜRT is abból él ma, hogy ingatlanjait értékesíti. Több cég csinálja ezt manapság.

 

Előzmény: negyesi_pal (28227)
negyesi_pal Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28227

Lehet, hogy ma az Interag fő profilja az ingatlankezelés, de történetileg ez egy külkereskedő cég volt, amelyet egy igen vonalas kommunista alapított-vezetett. Shell, Hilti, később BMW, Daihatsu importálása fűződött a nevükhöz.

 

És ha már résztvénytársaságokról van szó:
MOGÜRT. Magyar Országos Gépjárműügyi Rt

Előzmény: smenasl (28224)
lakos Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28226

Meg a MAHART:)

Előzmény: Garbai Sándor (28225)
Garbai Sándor Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28225

Azt tudtátok, hogy az ÁFOR a kommenyista időkben is RT volt?

 

Előzmény: smenasl (28224)
smenasl Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28224

az Interag ingatlankezelő volt asszem, a 80-as évek Autó-Motor hátlapjain minden Shell hirdetés sarkában ott van.

 

ma a Fehér úti piac elött araszoltam a dugóban, és nézegettem a MOL kutat. hát azon nem vitték túlzásba az ÁFOR mentesítést, még fent van a négy világító kocka a négy betűnek, csak átragasztva: {LOGÓ} M O L meg az esővédőn a dekorcsíkok is.

Előzmény: Hamster (28223)
Hamster Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28223

Érdekes, hogy nem csak nekem hiányoznak valami fura, kicsit perverz módon ezek a kis kutak. A Balassi Bálint utcait pl. le akartam már évek óta fotózni, mint a legutolsó belvárosi kiskutat, erre egyszercsak eltűnt :) Nekem a Dimitrov téri még hiányzik a sorból, bár hirtelen nem is tudom, lehet, hogy már Fővám tér volt, mikor eltűnt. Viszont a Műegyetem előttit nem nevezném kicsinek, az elég komoly kút volt.

 

Még egy emlék: Garázsipari Vállalat kutak. A BAH-nál (miért nem nevezik már el végre J.S. Bach térnek?:) az volt, de  biztos másutt is volt. A Martinelli (ha már) téri parkolóházban meg talán Interag felirat volt kint? Sose tudtam eldönteni, a kút márkája volt, vagy csak valami reklám, mert ott sose tankoltunk.

Előzmény: tehtube (28217)
Garbai Sándor Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28222

A Keletinél a kút nem Agip volt? Rémlik az oroszlános embléma gyermekkoromból.

 

Amúgy a Balassi Bálint utcai (V. ker.) benzinkútat is felszámolták pár hónapja.

 

Előzmény: smenasl (28213)
Yogi Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28221

a benzinre nem nagyon lehet hasznot tenni

Azért a Molnak csak sikerül...

Amúgy persze hogy Áfor volt a legtöbb kút korábban, pláne ami ma Mol. Inkább a kivételeket lenne érdemes összegyűjteni, mint a palotai Shell, ami harminc éve Shell.

Előzmény: smenasl (28220)
smenasl Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28220

ha már régi utcanevek, a Lumumba utcai MOL kút is ÁFOR volt anno, az is egy osztottpályás út közepére épült.

 

a vizivárosi kutak is élnek és virulnak, de azok nem olyan kicsik, van shop meg minden. a kis kutaknak is ez tett be szerintem, a benzinre nem nagyon lehet hasznot tenni, mindenki a shop, mosó, stb... árrésével tud igazán megélni.

lakos Creative Commons License 2010.12.20 0 0 28219

A Covin közben is volt egy kicsi, hátul a mozi oldalában.

Előzmény: tehtube (28217)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28218
Előzmény: tehtube (28041)
tehtube Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28217

Jópofák -voltak- ezek a kis kutak. Mexűnt pl. a Halász utcai a budai rakpartnál, A Balassi-Markó utcai majdnem szemben. Meg a Gellért téri, ami inkább középméretű volt. Szóval a Duna partjait szépen kigyomlálták. Valamikor a kilencvenes évek elején?

Működik még a Martinelli téri a parkolóházban?

A Hattyú utcai szintén elég csöppnyi, de ahhoz képest nem is olyan kicsi :-) Megmaradt a Fő utcai is, ígyhát a Viziváros ebből a szolgáltatásból hiányt azért nem szenved :-)

A Déli körül meg bőség van. 4 db. Persze kifejezetten a legdrágábbakból.

Előzmény: Yogi (28209)
Yogi Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28216

Meg a Városliget szélén, a Stefánia torkolatánál.

Előzmény: smenasl (28214)
smenasl Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28215

ez a '90es években magánkút volt, mostmár csak a szervízút van meg:

http://maps.google.com/maps?q=47.569645,19.116374&num=1&t=h&sll=47.498406,19.040758&sspn=0.241508,0.512238&ie=UTF8&ll=47.569544,19.116812&spn=0.000782,0.002642&z=19

 

a környék képéhez tartoztak még a kis maszek autópiacok a két sorompónál, faterommal mindig megnéztük a kínálatot.

smenasl Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28214

még egy eszembe jutott, a Népliget szélén észak felé haladva a KKK-on is volt egy buszöböl színtű benzinkút.

smenasl Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28213

a Karatna téri van meg még mindig, az most MOL kút. a másik kettő Palota-Kertvárosban volt, az egyik a volt Alkotmány téren (Pozsonyi út fölött), a másik a Vácrátót téri játszótér szélén.

 

a Keletinél a kút a 80as években biztosan Áfor volt, a rendszerváltás felé közeledve gondolom privatizálták.

* * BPO-700 * * Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28212

Kiegészíteném, illetve pontosítanám azzal, hogy Karatna téren nem volt játszótér. Csak símán park. Viszont tény, hogy kettő együtt "elválaszthatatlan" volt. :)

Előzmény: smenasl (28205)
* * BPO-700 * * Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28211

Már látom megírták! Sorry!

Előzmény: smenasl (28205)
* * BPO-700 * * Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28210

Karatna téren is van egy icinyke...

Előzmény: Yogi (28209)
Yogi Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28209

A Keleti oldalában lévő a nyolcvanas évek végén Agip volt, arra emlékszem.

Újpalotán ugye volt a Shell, az ma is megvan.

A két rákospalotai kút melyik volt?

(Egyébként ma is vannak kis kutak, csak jóval kevesebb: az Örsön van egy Mol, kijebb a Veres Pálné úton - vagy talán ott még Kerepesi? - egy Castrol, a Vidámvásár út mellett is van egy tsz-kút...)

Előzmény: smenasl (28205)
scsabi Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28208

A Keleti oldalában egy kis Agip-kút volt, meglehetősen pronyó személyzettel. Most van egy nagy Agip-kút a Kerepesi úton, ez bőven pótolja a régit. Mondjuk mindkét pályaudvarnál több értelme van, hogy ez a hely parkolóként szolgáljon, a Keletinél az a kb. 90 parkolóhely szégyenletesen kevés a város legnagyobb pályaudvarának.

Előzmény: smenasl (28205)
smenasl Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28207

jogos, szerencsére bennem semmilyen vizuális emléket nem hagyott.

Előzmény: scsabi (28206)
scsabi Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28206

Hát pedif a Spenótház épp' ilyen volt.

 

Előzmény: smenasl (28204)
smenasl Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28205

nekem egyébként a kis Áfor és egyéb kutak hiányoznak. a Keleti oldalában is volt egy a buszvégállomás felé, meg Rákospalotán kettő, játszóterek szélén :) az egyik nagyjából egy buszöböl volt egy kútfejjel meg egy 5nm bódéval. a másik a 90es évek végéig üzemelt az alagút fölötti utcában magánkútként. Palotán úgy látszik hagyománya van a benzinkút-játszótér barátságnak, egy MOL kút is üzemel még így (most nézem, hogy az is ÁFOR kút volt. Karatna tér). a 10-es úton is volt egy "nagyobb", kétfejes Áfor kút a Jenői téglagyár után, ott nagyon sokszor tankoltunk. meg a jó kis Avanti kutak, Újpesten a Kínál áruházzal szemben.

 

a Nyugatiban is volt ÁFOR kút az érkezési oldalon, ez a Váci útról nyíló parkoló lehet? erre a kútra nem emlékszem.

smenasl Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28204

főleg a külker irodaház lett volna sokkoló, külvárosi raktárak néznek ki így kb.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (28197)
Yogi Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28203

Tényleg, most, hogy mondjátok: volt ott még egy hentes, a buszmegálló fölött valamivel; most talán játékterem van a helyén.

A Fehét Ökörre viszont így sem emlékszem. Egy sarokkal lejjeb volt - és van - egy kocsma, azt tudom.

Előzmény: incitatus (28202)
incitatus Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28202

Az a hentes tán még mindig megvan, de lehet, hogy régebben nem is volt még. Ez a képen néhány üzlettel feljebb volt, ha jól emlékszem, buszmegálló is volt előtte, talán Húsáruház volt a neve egy időben. Elég nagy alaprajzú bolt volt, balra a felvágottak, a végén a melegáru, jobbra a tőkehúsok (ezt a pultot látjuk, ha minden igaz). A Fehér Ökör még feljebb volt, a sarkon.

Előzmény: Yogi (28188)
VEE Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28201

Csak vártam, hogy beírja valaki a Baross téri vendéglátóipari egység nevét, ami elég híres, sőt hírhedt volt, sok kabarétréfában is emlegették: ez volt a Fehér Ökör vendéglő.

Előzmény: lildiko (28200)
lildiko Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28200

Engem is az zavart, hogy a Bethlen sarkon lévő hentestől nem ezt az oldalát látni a Keletinek, ill. hogy az árkádok miatt egyáltalán nem lehet így kilátni. A KFC helyén valami vendéglátóipari egység volt régen is (a nevére nem emlékszem), a Thököly úton pedig valóban volt még egy hentes a Bethlen és a Nefelejcs között.

Előzmény: Yogi (28193)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28199

Az előzőből a verklist is kifelejtettem.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (28198)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28198

Ez a 16 perces Budapest anno videó egy kincsestár.

Légi felvételek, épületek, elefántok, artisták, stb.

Innen letölthető MP4 formátumban:

 

 

Az eredeti forrás itt.

 

Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28197

Borzadály mindegyik...

Előzmény: smenasl (28191)
scsabi Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28196

A Thököly út épp a hentestől kezdődik. A hentes ablakából a Keleti sarkát (a restit) lehet látni.

Előzmény: Yogi (28193)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28195

Ha megnézitek a filmet, talán kiderül?

 

. . . . . . 

A 72. perc után jön ez a jelenet.

 

 

 

 

Előzmény: Yogi (28192)
scsabi Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28194

Tizenöt évet dolgoztam ott, de én sem emlékszem már mi volt a KFC helyén. A Nefelejcs utca másik sarkán viszont egy élelmiszerüzlet van mind a mai napig (most éppen Spar).

Előzmény: Yogi (28192)
Yogi Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28193

Mondjuk az is igaz, hogy a Bethlen sarkán lévő hentes kirakatával szemben a Keletinek a homlokzata van, nem az oldala, mint a képen.

És lehet, hogy az még a Baross tér, a Thököly út pedig egy sarokkal odébb, a Nefelejcs utcánál kezdődik?

Előzmény: scsabi (28189)
Yogi Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28192

A Röltex mellett? Most, hogy mondod: roppant furcsa, de nem emlékszem, mi volt ott a KFC előtt. Pedig ugye ott tett le minden nam a piros 73-as busz, és szemből indult vissza. Illetve ezek szerint ott is valami hentes- vagy élelmiszerüzlet volt?

Előzmény: scsabi (28189)
smenasl Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28191

"A jövő belvárosa" (Belvárosunk Tegnap és Ma, 1970).

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.19 0 0 28190

Köszönet a Csapatnak! Nem voltak vérmes reményeim a megfejtést illetőleg, hiszen csak az épület kis része látszott a képen és az is csak egy ablakon át. Gratula!

 

scsabi Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28189

Pontos leírás, a hentesüzlet valóban a sarkon van. Gyakran jártam oda sültkolbászért amikor a környéken dolgoztam. A kép viszont nem a hentesüzletből készült, inkább a Nefelejcs utca sarki (jelenleg KFC) üzlethelyiségből.

Előzmény: Yogi (28188)
Yogi Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28188

Pontosan a Thököly-Bethlen sarkon, az árkád alatt; a bejárat a térről volt. Tudom, korábban elmentem előtte néhány ezerszer, csak mióta föltúrták a teret, nem járok arra, no meg költöztem is. Lehet, hogy igazad van és ez a szomszéd üzlet a Meki mellett; majd csak jön valaki, aki ma is ismeri a helyet.

Előzmény: incitatus (28187)
incitatus Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28187

Ez a hentes néhány üzlettel arrébb volt a Thököly út felé.

Előzmény: Yogi (28186)
Yogi Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28186

A bejárata ott van, igen, de úgy emlékeztem - meglehet, rosszul -, hogy a hentesbolt helyén van az étterem.

Előzmény: incitatus (28185)
incitatus Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28185

Az szerintem a Bethlen Gábor utcában van.

Előzmény: Yogi (28182)
Yogi Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28184

Lámpák lehetnek.

Előzmény: Goldman Emma (28183)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28183

Azok szerintem belül vannak az üzleten.

Előzmény: Törölt nick (28181)
Yogi Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28182

Most a McDonalds van a helyén, úgy emlékszem.

Előzmény: incitatus (28180)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28181

Mik lehetnek azok a feketeségek az ablakok fölött?

 

Előzmény: incitatus (28180)
incitatus Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28180

Most, hogy mondod, hát nagyon úgy néz ki. Volt is ott egy hentes, tán most is van (?).

Előzmény: scsabi (28178)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28179

Biztos?

 

Előzmény: scsabi (28178)
scsabi Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28178

Ez a Keleti.

Előzmény: Törölt nick (28174)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28177

Sajnos nem tudom a választ, de vannak itt guruk.

 

Előzmény: Goldman Emma (28176)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28176

Úgy értem, Szent István társulat, elvégre ádvent van, vagymi. :)

Előzmény: Goldman Emma (28175)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28175

Ferenciek tere, a Kárpátia ház?

Előzmény: Törölt nick (28174)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28174

Semmi? Pedig nagyon jellegzetesek az ablakok a csemegéből nézve.

 

. . . . .

Előzmény: Törölt nick (28166)
DINO Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28173
Yogi Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28172

Hát ez elég meggyőző, köszönöm.

Előzmény: lafal (28170)
scsabi Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28171

Köszönöm. Én végigpattogtattam a fortepant, de nem sikerült értékelhető képet találnom. Ezekből a táblákból még a háborút is túlélte egypár, még a kilencvenes években is volt egy ilyen a Lágymányosi utcában.

 

A harmincas évektől elterjedt táblákról egy kép:

 

Előzmény: lafal (28170)
lafal Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28170

Ezek az utcanévtáblák a XIX. század végéről származnak és biztosan hosszú évtizedekig, így 1935-ig is fennmaradtak. Az általunk keresett képen is ilyen látható. A közterület nevét így írták: utcza

 

Előzmény: Yogi (28169)
Yogi Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28169

Utcatáblát tudna valaki mutatni a harmincas évekből? Mert nekem az így ránézésre nem stimmel, nem ismerős.

Előzmény: scsabi (28168)
scsabi Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28168

Az utcatábla, és az úttengelybe függesztett közvilágítási lámpatest viszont abszolút budapestinek tűnik.

Előzmény: lakos (28167)
lakos Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28167

A sarkon kilogó hatszögletű cégér (világítótábla?) és a másik sarkon lógó lámpa(?) valahogy olyan "Budapest-idegen", de lehet, hogy csak képzelődés, ennyire nem vágom a 30-as évek utcaképét.

Előzmény: Yogi (28155)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.18 0 0 28166

Kiváncsian várom a +fejtést. Még mindíg a Práterre tippelek.

A múltkor vki a nagy herdálásokról írt itt. Nem sok változott a változások után, sőt visszakanyarodtuk oda ahol anno voltunk. Egy kis Magyar Retró részlet.

Ugyanabból a filmből, ezt is könnyen megfejti valaki biztos.

 

. . . . .

Előzmény: incitatus (28161)
Yogi Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28165

Szerintem nem értetted pontosan, mit mondtam.

 

Előzmény: incitatus (28164)
incitatus Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28164

Szerintem még sose nem lapoztál bele egy korabeli budapesti telefonkönyvbe.

Előzmény: Yogi (28157)
smenasl Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28163

rendesen mozgat az a kép mindenkit :) szerintem a közterület "utcza" rajta azért olyan hosszú.

incitatus Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28162

Bocs, látom, már kitárgyaltátok.

incitatus Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28161

Hogy az ember mennyire egysíkúan gondolkozik! Valóban, nekem sem jutott eszembe, hogy azon a táblán lehetne akár lépcső is! Vagy ugyanúgy életszerűnek tűnik mondjuk a rakpart, a fasor, a sugárút, esetleg a lejtő. Mi szólna ellene? Csak jobban meg kell nézni a képet, egy kis fantázia, és kész...

Előzmény: Yogi (28151)
Yogi Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28160

Lehetséges, persze.

Előzmény: lafal (28158)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28159
lafal Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28158

A falon látható utcatábla szvsz. budapesti és ismereteim szerint nem alkalmazták Bécsben.

Előzmény: Yogi (28157)
Yogi Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28157

Sőt, _osenberg.

Vagy kőfaragó, vagy balett-táncos.

(Egyébként ez a másik, ami német terület felé irányíthat: hogy mindkét olvasható név német.)

Előzmény: lafal (28156)
lafal Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28156

A fehérsapkás fiu kocsiján ...senberg nevet olvasok. Ez lehetett Rosenberg. Pék, vagy fűszeres???

Yogi Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28155

Nekem sem, de annyi volt csak a lényeg, hogy lehet hosszab közterület-típus is.

De az is lehet, hogy tényleg német nyelvterület. Néhány másik dolog is utalhat erre, például hogy nincs minden sarkon utcanévtábla (Pesten nemigen szokott ennyi hiányozni), és hogy nincs rajtuk utcaszámozás, legalábbis azon, amelyik közel van.

Előzmény: Goldman Emma (28153)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28154

Ezzel az erővel akár улица is.

Előzmény: Goldman Emma (28152)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28153

Plusz körtér is, de nekem ez a környezet sem a sugárutat, sem a lépcsőt, sem a rakpartot nem feltételezi. Mindegy, egy kósza ötlet volt csak arra, hogy miért nem ismerjük fel.

Előzmény: Yogi (28151)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28152

És lehet strasse is...

Előzmény: lakos (28150)
Yogi Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28151

körút

sugárút

rakpart

fasor

lejtő

lépcső

 

Gondolom van még egy halom hasonló.

Előzmény: Goldman Emma (28149)
lakos Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28150

"nem nagyon állhat más, mint az, hogy utca vagy ucca, de ahhoz egy kicsit sok a betű, nem?"

 

Lehet pl.: utcza :)

Előzmény: Goldman Emma (28145)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28149

Csak arra gondoltam, hogy ott az "asszony", "csizma", netán "kuglóf" szó elég hülyén festene.

De amúgy minden megoldás érdekel.

Előzmény: Yogi (28147)
Yogi Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28148

Délről süt, merthogy délidő tája van a képen.

Előzmény: lafal (28146)
Yogi Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28147

az első szó után nem nagyon állhat más, mint az, hogy utca vagy ucca

Miért?

Előzmény: Goldman Emma (28145)
lafal Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28146

A Nap balról süt, azaz Keletről, vagy Nyugatról, így a hosszú utca É-D irányú.

Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28145

Fura ez az utcatábla: az első szó után nem nagyon állhat más, mint az, hogy utca vagy ucca, de ahhoz egy kicsit sok a betű, nem? Csak azt akarom kérdezni: tuti, hogy Pesten kell ezt keresni?

Előzmény: tehtube (28117)
Yogi Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28144

A bal oldali első utca, ami az autó orra előtt torkollik be, nem folytatódik a jobb oldalon, talán ez segíthet.

Előzmény: tehtube (28143)
tehtube Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28143

Valóban, csak elsőre volt rendetlen. Méginkább talány a sok egyforma utca közül.

lakos Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28142

Ige, az autó éppen állhatna a bal oldalon is az egyirányú utcában, a biciklis meg annál a forgalomnál éppen esetleges, hogy hol ment éppen, ami inkább a II. vh. előttre utal az inkább a hirdetés a falon.

Előzmény: tehtube (28140)
lafal Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28141

Ha a 4009 sz. fortepan képre gondolsz, akkor egyetértek. A 3454 számúra vonatkozólag nem. Rend, sértetlen házak, régi autó.

Előzmény: tehtube (28140)
tehtube Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28140

Nagyon ócska minden. Elsőre inkább az ötvenes évek ugrott be.

Előzmény: lakos (28138)
e_laca Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28139

Arra is van szövegváltozat:

"Inkább kell neki húsz centi"...

:)

 

Amúgy a "gigerli" szó a Pál utcai fiúkból lehet ismerős ("Csele gigerli volt"), amit sok generáción át elvileg mindenki elolvasott. 

Előzmény: Törölt nick (28131)
lakos Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28138

Mivel 1935-ös. Bár ezt nem tudom honnan veszik, ennyi erővel lehet 25-ös, 30-as 39-es is:)

Előzmény: tehtube (28137)
tehtube Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28137

Most nézem, mintha a képen balra hajts lenne.

Előzmény: lakos (28116)
lakos Creative Commons License 2010.12.17 0 0 28136

Ránézésre a legelső tippem nekem is pont ez volt, hasonló kis ház volt azon sarkon, de még sem az. A házak, az utcakép teljesen más, bontottak azóta rendesen igaz, de régen is más volt, a Práterről lehet találni több régi képet is.

Ráadásul a fotós jobb keze felé eső saroktelek üres, hollott azon sarkon megvan a régi ház és már akkor is megvolt.

Gondolkoztam a Práter kijebb eső részén, hogy valamelyik távolabbi sarok, de egyrészt ott már van egy lejtése (pl a fortepan 4009-es képen is látszik), másrészt akkor már nem látszana ilyen jól az utca túlvégén a körúti ház.

 

Előzmény: lafal (28121)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28135

ROTFL! Jobb mint egy Rigó utcai ferdítés...:))

Előzmény: Goldman Emma (28133)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28134

Nagy kópé vagy ám! Tudod, hogy mi.

Előzmény: incitatus (28132)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28133

Te talán értékelni fogod - mélységesen off -, hogyan énekeltük ezt a dalt angol szakos koromban az egyetemen:

 

I went to the market with the Fanny Schneider girl,

Fanny Schneider girl,

Fanny Schneider gurl.

I bought her a red skirt with a triple curly-curl,

triple curly-curl,

triple curly-curl.

But Fanny Schneider she shook her head

Said she needed no skirt of red

But she needed a gigerli,

To excite her properly...

 

Az utcáról amúgy nekem is elsőre a Práter ugrott be.

 

 

Előzmény: Törölt nick (28131)
incitatus Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28132

másvalami=másvalaki

Nem értem, mire gondolsz, talán megöregedtek a gigerlik?

Előzmény: Törölt nick (28131)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28131

Ez az! Nekem évekbe tellett, mire megtudtam, hogy mi az a gigerli.

Ha jol hallottam, manapság a hölgyeket már egészen másvalami ingerli..:))

 

 

Előzmény: dengelegi (28129)
tehtube Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28130

Szerintem nem Futó. Az utolsóelőtti betű ha nem is olvasható, de látni hogy nem két egységnyi magas. Tömő vagy efféle. Persze lehet hogy másik kerület, de az utcakép annyira zagyva, hogy ez leginkább a nyócadik környékére jellemző. Esetleg (Beethoven) kilencedikk?

Előzmény: lafal (28121)
dengelegi Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28129

A dalt feltehetően rajtam kívül is sokan ismerik, esetleg "Schneider Fáni" címmel.

 

Elmentem én a vásárba Schneider Fánival,

Schneider Fánival, Schneider Fánival.

Vettem néki piros szoknyát három fodorral,

három fodorral, három fodorral.

Schneider Fáni csak azt mondta,

nem kell néki piros szoknya,

inkább kell neki gígerli, aki őtet ingerli.

 

Az utolsó sor másik változata:

...inkább kell neki gavallér, aki tőle páros csókot kér.

 

Aztán van még következő versszak is, de ebből csak az első két szót idézném:

Hazamentem, lefektettem .......

 

Előzmény: Törölt nick (28127)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28128

Túl gyors volt a megfejtés. Hogy csinálod? :)))

 

Előzmény: lafal (28115)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28127

Egy dalrészlet jutott az eszembe, amit anno Budapesten hallottam kölyökkoromban.
Vidám társaság énekelte nyáron egy kerthelyiségben. Mivel a XX. kerületben hallottam, az ominózus dalt, gondoltam az Erzsébet topikba kivánkozik, de itt többen vagyunk ezért  beírom ide is.
A Kossuth L. utcában, a Baross utcától a Soroksári út felé az északi oldalon volt a Kiskulacs vendéglő. A déli oldalon a Nagy Győri u. sarkán volt az Aranycsillag étterem. Mindkettőnek volt kerthelyisége. Ezt a dal részletet, "inkább kell neki gigerli, aki őtet ingerli" az utóbbi vendégei énekelték.
Ismerős a dal? Van e valakinek képe ezekről a kerthelyiségekről?

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28126

Pont erre gondoltam én is. Sokszor benéztem a Práter utcába a Szigony sarkáról a Gellért hegy felé. Tiszta időben jól látható a Citadella onnan. Talán csináltam is ott egy képet 2002-ben, megpróbálom megkeresni, ha létezik.

 

Előzmény: lafal (28121)
smenasl Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28125

a felvetett Práter - Futó elég erős tipp egyébként, csak pont azok az épületek vannak már lebontva, ami segíthetné az azonosítást.

Előzmény: lafal (28124)
lafal Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28124

lakos olvtárs indító közlése szerint a fortepan 3454 alatti a kérdés és ott 1935 után meg is találtam.

Előzmény: smenasl (28122)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28123

Talán érdekel valakit:

 

A Várkert rakpart története képekben

smenasl Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28122

csak az nehezíti a dolgot, hogy azt az utcát azóta át is nevezhették :) a házakat meg lebonthatták, például a lakótelep építésekor, ilyenkor az utcaszerkezet is változhat...

 

azt lehet tudni, mikori kép?

Előzmény: lafal (28121)
lafal Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28121

Komoly tippre sajnos nem jutottam, így csak dobásom van. A hosszú utca a Práter utca a József krt. felé. A balra menő utca a Futó utca, az utcanév tábláról azért annyi megállapítható, hogy az utca neve 4-5 betűböl áll. A Futó utca és a Práter utca keresztezik egymást. A hosszú utcát lezáró ház a Józsf krt.-on állt, mára már új épület áll ott. Kiváncsi vagyok az eredményre.

Előzmény: lakos (28116)
lakos Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28120

Viszont az Üllői út lehet, hogy megfontolandó, csak nem a József hanem a Ferencvárosi oldalról?

Előzmény: lakos (28119)
lakos Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28119

Illés utca jóval szélesebb

Előzmény: tehtube (28117)
DINO Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28118

Tiszta Roncsfilm. :)

Előzmény: lafal (28115)
tehtube Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28117

El tudom képzelni a Tömő utcát keresztben. A végén az Üllői út látszana akkor és ez hosszában az Illés utca volna..

 

Előzmény: lakos (28116)
lakos Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28116

Nekem most ez a fő talány (a fortepanról 3454), napok óta nézegetem és nem áll össze még mindig. valahogy Józsefváros a hangulata, de persze ettől még lehet Ferencváros, Erzsébet, Teréz is, vagy más. Elég hosszú egyenes utca, több keresztutcával, foghíjakkal és a végenekifut egy T kereszteződébe, mintha valamelyik körút szemközti háza, vagy csak egy másik mellékutca. Még utcanévtábla is van, de azt nem tudom kiolvasni, csak azt hogy Schmoll Paszta:)

Előzmény: Törölt nick (28114)
lafal Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28115

Budapest VIII. Tömő utca és Szigony utca sarok.

Előzmény: Törölt nick (28114)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 28114

Talány a pesti oldalról.

 

 

incitatus Creative Commons License 2010.12.15 0 0 28113

A Stux - szerintem - legjobb feldolgozása a nagyszerű Budapest Orfeumban (Benedek Miklós, Császár Angéla, Szacsvay László) volt, talán fellelhető, ajánlom figyelmedbe (Benedek énekli).

Előzmény: Csokis (28108)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.15 0 0 28112

Az én kedvenc verzióm a Zserbó nagylemezén található. Sajnos nem találtam meg elérhető formában a neten.

Előzmény: Csokis (28108)
Csokis Creative Commons License 2010.12.15 0 0 28111

Ezeket a képeket pedig a topiknak! Németh Juci - Nékem csak Budapest kell

Csokis Creative Commons License 2010.12.15 0 0 28110

Aki ezt a feldolgozást kitalálta, arra maradéktalanul áll egyik barátom mondása egy közös harmadikról: "Ha Boncz nem volna, ki kéne találni. De sajnos van, úgyhogy mégis inkább agyon kéne ütni." Baromi jó, ahogy diszkréten belép az a valódi, párizsi cimbalom.

Előzmény: carbonara (28109)
carbonara Creative Commons License 2010.12.15 0 0 28109

Előzmény: Csokis (28108)
Csokis Creative Commons License 2010.12.15 0 0 28108

Köszi! Lányaim egyik nagy kedvence a "Japapapa, mondja az Ali baba..." mellett. Igaz, mi Kazallal szoktuk hallgatni, kereng fent a neten egy egyveleg tőle.  Nem tudjátok, nincs meg valahol ezekből a régi kuplékból eredeti? Esetleg egy Kazal, Paudits, Feleki, Csákányi színvonalú újabb felvétel? Igazán az "Ugyan kedves Binzunsteinné, hol dolgoztat Ön"-t keresem, mert abból semmilyen verziót sem találtam.

Előzmény: Törölt nick (28107)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.15 0 0 28107

Csokis, Maga vérbeli párizsi lett! :))

 

 

Előzmény: Csokis (28105)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28106

Ja vagy úgy! Azt reméltem, hogy ha feltöltök egy képet a guglira, keresni fog hozzá egy hasonlót és kiirja az oldal címét. Majd talán jövőre meglesz, ami késik, nem múlik.

Előzmény: lafal (28104)
Csokis Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28105

Ja, egy rendes franciának (nem kell hozzá párizsinak sem lenni) San Francisco fekvése sehol nincs Párizséhoz képest, Rio és a Copacabana csak egy porfészek a marseilles-i kikötőhöz képest, és a Himalája csak egy csökött kis domb a Francia-Alpokhoz képest. :-)

Előzmény: Törölt nick (28102)
lafal Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28104

Beírtam a keresőbe a ELECTRON LIBRE ROBERT szavakat és rákattintottam a második, "képek" gombra. Az ezután behozott találatok az erről a házról készült képeket adták és az egyik szövege tartalmazta az általam idézett párizsi környéket.

Előzmény: Törölt nick (28103)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28103

Elárulnád, hogy lehet a Google képkeresőjében képpel keresni?

 

 

Előzmény: lafal (28098)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28102

Lehet, hogy lokál patrióta vagyok, de ezzel én is egyetértek.

A cikk írója nevezte így Párizst, lehet, hogy odavalósi volt..:))

 

Előzmény: tehtube (28100)
Yogi Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28101

szép fekvésű főváros.

A legszebb egyértelműen nem csak szép fekvést jelentene, ha lenne értelme egyáltalán a legszebb főváros fogalmának.

Előzmény: tehtube (28100)
tehtube Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28100

Igaz hogy elfogult vagyok, de a lexebb helyben van, vagyis volt, Budapest annó... hogy ON legyen.

Ha mégis teljes mértékben a legegységesebb, legszebbet jelölném meg, az a Vatikán állam fővárosa lenne :-)

De komolyabban Prága, Bern, Lisszabon is hasonlóan szép fekvésű főváros.

Párizst vitatnám, éppúgy Londont, Stockholmot, Rómát is minden erényük ellenére.

Előzmény: lafal (28098)
smenasl Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28099

azért ilyenekért nem kell párizsig menni. pl a felújított király utca vasvári sarok, kibelezett, összefirkált, OSB lapokkal "elkerített" ház. tény, hogy nem tudatosan, "művészi" céllal van elrondítva :)

lafal Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28098

Azt találtam a Google képkeresőjében erre a képre, hogy ...about midway between Hôtel-de-Ville and the Louvre.. ,azaz Párizs. (No comment a részemről)

Előzmény: tehtube (28096)
P.stephenson Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28097

Tirana? :-)

 

P.s

Előzmény: tehtube (28096)
tehtube Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28096

Ugyan melyiket lehet Európa lexebb fővárosának nevezni?

Előzmény: Törölt nick (28095)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28095

Elrettentő péda, meg, hogy örüljünk, hogy Európa legszebb fővárosában van és nem Bpesten.

 

Boszorka Creative Commons License 2010.12.14 0 0 28094

Bizony a Corvin. Már a 30-as évek végén volt mozgólépcső.

Előzmény: jázminapja (28086)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28093

Nekem mint egy kissrácnak, nagyon impozáns volt a  Corvin mozgólépcsője.

1941 től a bombázásokig minden karácsony előtt "utaztam" rajta.

Az volt a karácsonyi bevásárlás fénypontja.Utánna irány a Nagykovácsi árúház, ott fejeztük be a locsolást.

 

Előzmény: Yogi (28082)
tehtube Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28092

VEE feltételesen, majd P.stephenson kijelentette hogy ez a hűvösvölgyi mozgólépcső.

Az.

 

Segítettem is, mert Tiborpapa közismerten környékbeli.

Sok cikket találni róla. A hetvenes évek elején kisgyerekként csak láttam hogy érdekes vízszintes csíkok mennek felfelé.

Viszont eddig képet róla a neten nem találtam.

Forrás: Panoráma kiadó - Budapesti kiránulóhelyek zsebkönyv.

Szerkesztése lezárva 1958.07.20, megjelent 1960.03. A kép feltehetőleg 1958-as.

lakos Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28091

Én a perozártól paráztam nagyon, hogy rámcsapódik, amikor megyek át, stresszes volt:)

Előzmény: Yogi (28089)
jázminapja Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28090

Egykori mozgólépcső Hűvösvölgyben: http://www.gyermekvasut.hu/page.php?135

Előzmény: Yogi (28085)
Yogi Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28089

Akkor azért, mert 73-ból még elég kevés emlékem van. Pedig az első metrós mozgólépcsőzés a Keletinél rémlik: rettenetesen kapaszkodtam.

Előzmény: Csokis (28087)
VEE Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28088

Volt egy fedett, zárt ferde építmény, aminek az alján a rácsos ajtó az utolsó bekapcsolás után még évtizedekig zárva volt.

Előzmény: Yogi (28085)
Csokis Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28087

Elvileg 56-73-ig.

Előzmény: Yogi (28085)
jázminapja Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28086

Szerintem is Corvin...

Előzmény: lakos (28078)
Yogi Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28085

Erre én miért nem emlékszem? Meddig működött ez ott?

Előzmény: P.stephenson (28084)
P.stephenson Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28084

Hűvösvölgy úttörővasút végállomás.

 

P.s

Előzmény: tehtube (28077)
Csokis Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28083

Igazad van, én emlékeztem rosszul. 1931, Corvin.

Előzmény: Yogi (28082)
Yogi Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28082

Az első nem éppen a Corvinban volt? Nekem úgy rémlik.

Előzmény: Csokis (28081)
Csokis Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28081

Azért az nem valószínű. Ez egyrészt beltéri, másrészt jobb oldalt látszik a "Lefele" felirat, tehát legalább három szintes helyen van. Logikus szerintem is a Corvin lenne, de akkor hol az átvágás? 45 előtt volt mozgólépcső a Divatcarnokban (Mo. első mozgólépcsője volt) is, de ez annál későbbi kép, tehát az nem lehet.

Előzmény: VEE (28080)
VEE Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28080

A hüvösvölgyi villamosvégállomásnál lehetett ez a mozgólépcső. Oldalt lerohantunk a betonlépcsőn, hogy újra felmehessünk rajta.

Előzmény: tehtube (28077)
Csokis Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28079

Azt hiszem, csak a Disznófőtől (Honvéd edzőtábor) Tündérhegyi, addig Mátyás király út. Ó, az remek hely! Amikor már (nagyon) nem volt hó, és nem voltak síelők (meg akkor már a világítás is megszűnk, sötétben meg csak a legelvetemültebbek síelnek), akkor mentünk fel szánkózni suli után, délután. A szánkó ugyanis cseppet sem kényes sem kőre, sem fűre, viszont a nappal felolvadt, éjszakára visszafagyott jeges füvön remekül csúszik. A Mátyás király út addigra általában fekete volt. Nem takarították, de elolvadt magától. Mivel a Norma vége egy ugrató, ezért az út fele felett átrepültél, aztán csikorogva, szikrákat hányva vetted a maradék két méter aszfaltot (ha valaki mögött mentél a saját szánkóddal, akkor ez elég látványos volt), és irány a Harang-völgy. Annak az aljában viszont van (csak volt?) egy sorompó, na, ott időben le kellett ugrani, a szánkó meg megállt szépen az első ház kerítésében. Ez remekül működött mindaddig, amíg egyszer nem állt egy autó, felkapcsolt lámpákkal a sorompónál. Fékezni már nem tudtunk, csak leugrottunk, a szánkó meg csatt. Pucoltunk, főleg, amikor megláttuk a kék villogót a tetején.

Előzmény: Hamster (28073)
lakos Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28078

Corvin áruház?

Előzmény: tehtube (28077)
tehtube Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28077

Egy találós kérdés a kép. Pontosan mit ábrázol?

Tiborpapának nem ér :-)

tehtube Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28076

Ja, az a Nagynormafa lejtő, ami a Tündérhegyi út után a Harangvölgyben folytatódik.

Előzmény: Hamster (28073)
tehtube Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28075

Előzmény: tehtube (28074)
tehtube Creative Commons License 2010.12.13 0 0 28074

Hamár tél van... Gyakorlatilag a Libegő egy sípálya helyére épült. Plusz jóval a zugliget fölött, gyakorlatilag a hegy tetején ott volt két síugró sánc. Elég élelmetesen nézett ki az a nagy faépítmény, amiről irány volt a semmibe. Kár hogy nincs már meg vagy 20-25-30? éve.

Előzmény: Hamster (28073)
Hamster Creative Commons License 2010.12.12 0 0 28073

Gyerekkoromból rémlik, hogy volt valami sí/szánkópálya Zugligetben/Zugliget fölött, amin keresztülment egy utca, vagy fordítva. Ez mi lehetett?

Előzmény: tehtube (28072)
tehtube Creative Commons License 2010.12.12 0 0 28072

Zajos, sötét, hideg, elhagyatott rész. Nem sok szól mellette :-)

 

off:

Még tavaly írtam az 58-as villamos topikon hogy a Normafa-Harangvölgy sípályát a Kútvölgyi út alatt elhozva le lehetne vinni a villamosvégállomásig. Pont ez a ház alatt, abban a jó árnyékos völgyben. Egy másik libegőnek is onnan kéne indulni, fel a Normafa síházhoz, nyílegyenesen. Plusz tengerszemek, hóágyúk. Na akkor egy újabb világszám attrakciója lehetne Budapestnek. 2km hosszú pálya!

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9101023&go=93825648

Előzmény: jázminapja (28068)
Csokis Creative Commons License 2010.12.12 0 0 28071

Igen, főleg, hogy tudtommal a Zugliget név egy félrefordítás eredménye. A Döbrentei-féle dűlő keresztelőben kapta ezt a nevet úgy, hogy a német névből lefelejtettek egy S-t. Eredeti neve Sauwinkel -> Auwinkel -> Zugliget.

Előzmény: jázminapja (28070)
jázminapja Creative Commons License 2010.12.12 0 0 28070

Nem véletlenül lett zug az a liget...a ház történetét azért továbbra is várom.

Előzmény: Csokis (28069)
Csokis Creative Commons License 2010.12.12 0 0 28069

Nem is merés, inkább "kedv" kérdése ez. Egy meglehetősen szűk, sötét völgyben (illetve részen) álló ház, aminek a fő frontja a pár méterre levő utcára néz. Nekem mindig sötét, hideg érzésem van, amikor arra megyek. Kert ugyan lenne, főleg, hogy nyilván az ingatlan nyilvántartás szerinti vízszintes vetületét kéne kifizetni, míg a ténylegest birtokolhatnám :-). Ehhez képest viszont biztos nem lenne olcsó. Szóval ha már álmodozhatnék, akkor inkább a "svájci faluban" költöznék be egy vityillóba.

Előzmény: jázminapja (28068)
jázminapja Creative Commons License 2010.12.12 0 0 28068

Gyönyörű környéken van, bár, nem tudom eldönteni, hogy mernék-e lakni benne...

Előzmény: tehtube (28067)
tehtube Creative Commons License 2010.12.11 0 0 28067

Talán öt éve volt utoljára lakott. Szerintem egyszerűen egy nyaraló volt. Félúton a zugligeti villamoshíd és Harangvölgy között.

A Csillagvölgyi Diogenész falvához nem tartozhatott, az építési jegyei is későbbiek. Építését már a XX. sz-ra tenném.

Előzmény: jázminapja (28059)
anjelica Creative Commons License 2010.12.11 0 0 28066
smenasl Creative Commons License 2010.12.11 0 0 28065

itt írnak róla néhányan a kommentekben, ezek szerint lakóház volt:

 

http://www.panoramio.com/photo/30471105

Előzmény: jázminapja (28064)
jázminapja Creative Commons License 2010.12.11 0 0 28064

Már vagy 100-szor elhajtottam mellette, de ma megálltam fotózni. Nemrég még egy "hajláktalan" lakta, de én most lakatlannak találtam. Meglepően tágas belülről, bár, mi csak az alsó szintre mentünk be (az alsó szinten részben hiányoznak a nyílászárók). Az alsó sint tele van pakolva bontott (lopott?) autóalkatrészekkel. Szerintem legalább 100 négyzetméter az alapterülete, bár, kívülről tényelg sokkal kisebbnek tűnik.   

Előzmény: jázminapja (28062)
smenasl Creative Commons License 2010.12.11 0 0 28063

elképzelhető. a méretei alapján nem hiszem, hogy komolyabb önálló funkciója lehetett.

jázminapja Creative Commons License 2010.12.11 0 0 28062

Ez lehetett a recepció?

Előzmény: smenasl (28061)
smenasl Creative Commons License 2010.12.11 0 0 28061

a Fácán "üdölőtelep" része volt ha ott van ahol gondolom.

Előzmény: jázminapja (28059)
Apellator Creative Commons License 2010.12.11 0 0 28060

Az egy alapkönyv, a szecesszióról sok infó benne van, tovább kellene bővíteni tervtári anyagok alapján. A szecesszió korából szinte teljesen feldolgozatlan (legalábbis információim szerint) Lágymányos, Krisztinaváros, a XIII. ker., Zugló, a budai hegyvidéknek is csak bizonyos részeiről vannak infók (a kissvábhegyi bírák és ügyészek telepéről). Miközben pesti belső kerületekről több információ áll rendelkezésre.

 

A két háború közötti építészetnek a legjobb irodalma a Ferkai-féle Pest építészete a két világháború között című könyv. Majdnem teljeskörú, pl. Józsefvárosból csak egy-két nyilvánvalóan abban a korban épült épület maradt ki (pl. Orczy út 25.), a döntő többsége fel van dolgozva. Ez a '90-es években megjelent Budára is.

 

Aztán ott a Déry Attila-féle Budapest építészeti topográfiája című sorozat. Ebből nekem megvan Józsefváros, de volt a kezemben a VI-VII. kerületről és az V. kerületről szóló is. A józsefvárosiban sajnos több hiba van (pl. egyértelműen '30-40-es évekbeli házra odaírják, hogy "kortársi modern", vagy egy Ferkai-könyvben feldolgozott '40-es évek eleji, saját képükről is láthatóan hatemeletes házra odaírják az előző épület adatait: kétemeletes stb.). Mintha egyetemistáknak adta volna ki a szerző legalább egyes részeit. Sajnos ezek nagyon drága könyvek, a hibákat kijavítva jók lennének.

Előzmény: tehtube (28056)
jázminapja Creative Commons License 2010.12.11 0 0 28059

A egyik kedvenc budapesti épületem a Zugligetben. Tud valaki valamit a történetéről?

 

 

tehtube Creative Commons License 2010.12.11 0 0 28058

Ahogy most is 8^)

Van jópár ilyen jellegű könyvem.

Ebben a könyvben kb. 800 név van felsorolva, országosan.

Az 50 éves vállakozók lapja 1929-es jubileumi kiadásábam aktív budapesti építészt kb. 80-at sorolnak föl.

A gyakoriság érzete abból adódhat, hogy van néhány kiemelt terület: Duna partjai, Városliget és ott a szűk terület miatt a néhány frekventált épület -tucatnyi- tucatnyi tervezőhöz kapcsolódik.

A század elejéről több száz építészt lehetne felsorolni munkáik bemutatásával.

Kevés szó esik az ipari létesítmények tervezőiről, pedig általában ők a legjobbak. Még az 5-6-70-es években is!

Előzmény: Törölt nick (28057)
tehtube Creative Commons License 2010.12.11 0 0 28056

A könyvespolcomon.

Gerle János-Kovács Attila-Makovecz Imre: A századforduló magyar építészete.

Szépirodalmi könyvkiadó, 1990.

Előzmény: Törölt nick (28055)
tehtube Creative Commons License 2010.12.10 0 0 28054

Amely utcák az 1910-es években kezdtek kiépülni, nagyon különleges épületeket tartalmaznak. Valóban, a legjobb példa a Népszínház utca szerintem is. Az eklektika utáni szecesszió, jugendstil, kubizmus és premodern házak elképesztően színvonalas alkotások. Az artdeco inkább a huszas évek közepére datált.

Előzmény: Apellator (28052)
anjelica Creative Commons License 2010.12.09 0 0 28053

Nézd meg ha teheted. Nem tudom elhinni, hogy valami iszonyatot csinálnak vele. Vagy félkész az egész (remélem!), de ijesztő.

Előzmény: Apellator (28050)
Apellator Creative Commons License 2010.12.09 0 0 28052

Én is elmentem a Vas utcai iskola mellett talán a múlt héten (nem először, hiszen pár perc sétára lakom onnan, és egyik kedvenc építészem munkája), és alig tudtam levenni róla a szemem. Elképesztően értékes alkotás az az épület, bár a klinkertéglás burkolatot tisztítani kellene. Belül még nem voltam, de fotókat láttam. Onnan pár lépésre található a Népszínház u. 19., a Harsányi-ház, amit szintén Lajta tervezett, 1911-12-ben épült . Ezt is érdemes megnézni (ehhez még közelebb lakom :-)) - bár a homlokzat állapota nem éppen szívderítő, a stilizált díszítések, az ablakformák, az arányok és a felújított lépcsőházi bejárat és az ívelő alaprajzú (padló mintázatával követett ívelésű) lépcsőházi előtér lenyűgöző.

 

Itt vannak fotók Lajta Béla munkáiról (úgy tudom, könyv is készül a munkásságáról):

 

lajtaarchiv.hu

 

A Parisiana-mulató is nagyon szép, bár volt egy csúnya időszaka elrontott homlokzattal. :-) Még jó, hogy visszaállították az eredeti homlokzatot.

 

Amúgy a Harsányi-ház koncepcióját látom visszaköszönni a Közlönykiadó Somogyi Béla utcai épületén és a Teleki tér 3. alatti háznál. Előbbit Brenner Sándor tervezte, utóbbi építtetőjének családneve azonos a Közlönykiadó épületével (tervezőről nincs infó az irodalomban), talán azt is Brenner Sándor tervezte. Nagyon tetszenek ezek a szecesszió korában, a szecesszió finomságait is magukon hordozó, de progresszív, világviszonylatban is modern felfogású épületek.

 

A Népszínház utcai szecessziós amúgy házak külön megérnek egy misét - Révész-Kollár duótól kettő (+ egy art deco-jellegű modernebb még tőlük), Vágó-testvérek, Bauer és Guttmann, Málnai Béla, Löffler-testvérek, Kiss Géza, Freund Dezső, Sugár Izsó, Bíró Gyula stb.

Előzmény: Goldman Emma (28051)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.09 0 0 28051

Ez a terem most is megvan, de valóban, a díszítőfestés nélkül. Le is van falazva a két vége, így kisebb, viszont megvannak - és működnek! - a Zsolnay díszkutak. Az előtérben ugyancsak lefestették az Undi Mariska-freskókat, de elvileg kibonthatók, helyreállíthatók.

 

Ámde! Ez mind semmi, tegnap voltam egy sétán a Vas utcai felsőkereskedelmi iskolában, Lajta Béla. Az egészen elképesztő, hogy mi minden vészelt ott át száz évet: asztalok, szekrények, lámpák, burkolatok, táblák és feliratok, egy Róth Miksa üveges lift... Mondta is a felújítást tervező építész, Lenzsér Péter, hogy ezért jó egy iskola: a leltárból rém macerás valamit kivenni, így aztán, ami nem kell, azt egyszerűen leviszik a pincébe, de ott legalább megmarad. :) Otto Wagner állítólag, amikor megmutatták neki a házat, azt mondta: ezért megérte Budapestre jönni. Csuda egy épület, mint hallottam, Glasgow-ban ennek a gyönge kistesóját pénzért mutogatják...

Előzmény: tehtube (28047)
Apellator Creative Commons License 2010.12.09 0 0 28050

No, ezt még nem láttam. Az is a kedvenc épületeim közé tartozik, nagyon sajnálnám, ha elrontanák.

Előzmény: anjelica (28048)
Apellator Creative Commons License 2010.12.09 0 0 28049

"Utánanéztem, Schodits és Eberling (sógorok) sok egyéb érdekes épületet is terveztek"

 

Bizony, pl. a XI. Orlay u. 9. Nagyon szép épület, most narancsszínű. :-)

Előzmény: tehtube (28047)
anjelica Creative Commons License 2010.12.09 0 0 28048

Hú, ez csodaszép volt..:-((

 

Látta valaki mostanában a Bazárt, a volt Metró klubot? A szememet nagyon szúrja, hogy hetvenes évekbeli alukeretes üvegeket raktak be. Vagy rémeket látok?

Előzmény: tehtube (28047)
tehtube Creative Commons License 2010.12.09 0 0 28047

Szerintem pl. a bálna helyett még egy ilyen célszerűbb volna.

 

Ilyen volt eredetileg az étterme. A freskókat, díszítéseket Undi Mariska készítette. Hogy nézhet ma ki? Gondolom fehérre vagy sárgára meszelt és kész.

Meg ekkora épületben hány cellát tudtak kialakítani? Meglehetősen érdekes épület.

Utánanéztem, Schodits és Eberling (sógorok) sok egyéb érdekes épületet is terveztek:

Wekerle telepen több lakástípus, Kós K. tér 4 nagy épület+mozi, u.arra a rendőrség, Frankel Leó 42 Esplanade szálló.

Előzmény: Goldman Emma (28046)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.08 0 0 28046

Lényegében ugyanaz. Annyi a különbség, hogy fel van falazva, de maradt a fülkés kiosztás. A napokban voltam ott: szociális otthoni elhelyezésre váró hajléktalanok, vagy mondjuk úgy, rendezetlen körülmények közt élő polgárok "parkolnak" az otthonban - luxuselhelyezés a fapadoshoz képest. :-(

Előzmény: tehtube (28041)
tehtube Creative Commons License 2010.12.08 0 0 28045

Az új Indeksz gyakran megmakacsolja magát, írás esetén. A link:

http://www.bmszki.hu/intezmenyek/dozsa/beszamolo

Előzmény: tehtube (28044)
tehtube Creative Commons License 2010.12.08 0 0 28044

A pincében valóban 120 hajléktalant el tudnak helyezni az Éjjeli Menedékhelyen.

De az épület nagy része följebb van. Az mind megmaradt 4m2-es lakócelláknak?

http://www.bmszki.hu/intezmenyek/dozsa/beszamolo

Előzmény: VEE (28043)
VEE Creative Commons License 2010.12.08 0 0 28043

Ha jól tudom, az épület egy részén nővér- (és pedagógus- stb.) szállás van picurka szobákkal, a másik részén a hajléktalanok szállása. Pár éve én is vittem a portára használt ruhát, amit örömmel fogadtak.

Előzmény: lakos (28042)
lakos Creative Commons License 2010.12.08 0 0 28042

Az épület funkciója nagyjából ma is hasonló.

Előzmény: tehtube (28041)
tehtube Creative Commons License 2010.12.08 0 0 28041

Köszi. Nagyon érdekes. Volt. Gondolom ma már sok, de rendes lakásossá átalakított.

Kicsit mára fordítva mint egy hajléktalan és egy munkásszálló közti átmenet lehetett.

Előzmény: Goldman Emma (28040)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.12.08 0 0 28040

Négy négyzetméteres fülkéket lehetett bérelni, a termek lényegében egy légteret alkottak, de az ágyak némi fallal el voltak választva egymástól. A fülkéknek mind volt saját ablakuk, ezért a fésűszerű alaprajz. Volt közös fürdő, vécé, étkező, az ágyért és az étkezésért fizetni kellett. Megépítésekor, épp száz éve mintegy négyszáz férfinak adott szállást, környékbeli munkásoknak, átutazóknak, stb.

Előzmény: tehtube (28036)
Apellator Creative Commons License 2010.12.07 0 0 28039

Nagyon tetszik ez az épület, jók az arányai. A közeli előző munkahelyemről sokszor megcsodáltam.

Előzmény: tehtube (28038)
tehtube Creative Commons License 2010.12.07 0 0 28038

Mezítlábasan:

Előzmény: tehtube (28036)
tehtube Creative Commons License 2010.12.07 0 0 28037

No mi van? Már nem engedélyezik a G.map linkjét?

Előzmény: tehtube (28036)
tehtube Creative Commons License 2010.12.07 0 0 28036

Egy másik, szintén igényes, érdekes épület a Dózsa György úton, a környéken. A 152-es szám, a volt Népszálló.

Schodits Lajos és Eberling Béla tervezte szintén 1911-ben, mint egy sarokkal arrébb a Rerrich Béla-félét. Egységes Jugendstil architektúrájú, de sajna belülről már csak nyomokban.

Hogy is működhetett tulajdonképpen egy ilyen "népszálló"?

Előzmény: Törölt nick (28023)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.07 0 0 28035

Én ezt látom:

 

 

Használhatod a BIG/IMG trükköt is.

 

Előzmény: John Howard (28034)
John Howard Creative Commons License 2010.12.06 0 0 28034

Phű, hát én ebből csak szürke négyszöget látok itt... :-(

 

Gondolom, guglimap, de valamiért nem értelmezi a böngészőm. Nem tudsz képet csinálni belőle?

Előzmény: smenasl (28030)
John Howard Creative Commons License 2010.12.06 0 0 28033

Így igaz!

Előzmény: Faluvégi (28031)
John Howard Creative Commons License 2010.12.06 0 0 28032

Köszi! :-)

 

(Kár, hogy a felbontása kissé gyenge...)

Előzmény: tehtube (28018)
Faluvégi Creative Commons License 2010.12.06 0 0 28031

Eredetileg az egész terület a vasútig Izr. temető volt.

Előzmény: John Howard (28025)
smenasl Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28030

hát igen, ezen a környéken sokáig a honvédelem dominált. ami viszont nem volt teljesen tiszta nekem sosem, azok ezek a házak:

 

 

ezeket lakják? tiszti lakások? tisztiszállás? vagy bárki vehet itt öröklakást? nem nagyon láttam még lakáshirdetést innen, és még embert nem láttam ott bent jönni menni mint egy átlag lakóház előtt.

Előzmény: John Howard (28027)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28029

Válasz az első képre.

 

Előzmény: Törölt nick (28023)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28028

Ami a vívást illeti, nekem az OSC-hez volt kötődésem. Nem én vívtam ott, hanem Hőnimádott Szépem. Elképzelhető, hogy mennyi időt töltöttem el az V. ker Semmelweis u. 2-ben..:))

Az OSC vívóterme a legégebbi vívóterem Európában. Még a múlt században, (1870) tiszti-kaszinó részeként a vívni óhajtó katonatisztek edzés és versenyzési, valamint szórakozási lehetőségeit boztosította. Ebben a vívóteremben volt az utolsó hivatalos kardpárbaj 1927-ben.
1957 megalakult az Orvosegyetem Sport Club (OSC), ekkor még vívószakosztály nélkül, 1958-ban csatlakozott a vívószakosztály.
1958-77 közt az OSC vívószakosztálya, Olimpiai, világ és magyar bajnokok egész sorát adta. A hatvanas évek elején, minden szúrófegyvernembencsapatbajnokságot nyert.
A Tokiói Olimipán (1964) az aranyérmes párbajtőr csapat három OSC vívóból állt:
 Kulcsár Győző, Dr. Nemere Zoltán, Dr. Kausz István.

 

Előzmény: John Howard (28027)
John Howard Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28027

Igen, ez az.

 

A funkcióját (híveit) vesztett épületet a Budapesti Honvéd Sport Egyesület kapta meg, edzőtermeket rendeztek be benne. A vívócsarnok az emeletre került, olyan módon, hogy az eredeti köralakú ablakok magasságában beépítettek egy födémet. Belülről tehát egy sokfelé osztott tér lett belőle, néhány nagyobb, és sok apró helyiséggel, teremmel. A vívócsarnok padlózatán meg most félköríves ablakok állnak. Az épületről Városvédő Pallasz Athéné "magyar hangja", Rádai Mihály is megemlékezett jónéhány éve műsorában.

 

A BHSE egyik nagy telephelye egyébként éppen a Dózsa György úton, az előbb említett lakóházzal szemben van, ott sportpályák (atlétikai és futball , kézilabda, röplabda, stb.) voltak, amely kezdetben egészen a Hun utcáig tartott, majd a hetvenes évek legelején a "hátsó" traktusra épült a Csángó utcai panel-lakótelep. Ekkor a sportpályák egy része megszűnt, csak a futópályával övezett focipálya maradt meg, de később uszodát és fedett csarnokokat is építettek a területen.

Előzmény: Törölt nick (28026)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28026

Ez?

 

. . .

Előzmény: John Howard (28025)
John Howard Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28025

A "toronyház" és mellette a fűrészfogas tetejű gyárépület volt a Gyógyászati Segédeszközök Gyára. Arra meg már nem emlékszem, hogy mi volt akkoriban a Dózsa-Tüzér sarkon, ahol most a benzinkút van. Gondolom, az a rész is a gyártelephez tartozott.

 

Azért a vele szemben álló - akép bal alsó sarkában látható Honvéd Vívócsarnok, a volt zsinagóga is megér egy misét! :-)

Előzmény: Törölt nick (28023)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28024

Köszi az érdekes leírást.

 

Előzmény: John Howard (28021)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28023

Gratula! Azt reméltem, hogy sok találgatást igényel ez a talány, de így is jó.

Szivesen laktam volna abban a házban.

Ez nem talány a szomsédságban van ez a környék.

Szép, rendezett, parkos így felűlről. Mit tudtok erről?

 

 

Ha már erre járunk, mi ez a 2 érdekes épület?

 

Előzmény: tehtube (28017)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28022

Google Map,

 

. és Norc .

 

Előzmény: Yogi (28014)
John Howard Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28021

Ezt az alaprajzot el tudnád nekem küldeni nagyobb felbontásban? Mail-em publikus.

Előzmény: tehtube (28018)
John Howard Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28020

Basszus, rettentő ismerős volt, de nem tudtam hova tenni a képet. 10 éves koromig itt laktam (a Dózsa György úti fronton, 1-es lépcsőház, 4. emelet 8.).

 

Az eredetileg háromemeletes épületegyüttes éppen az 50 éves évfordulója környékén, 1960-61-ben kapott tetőtérbeépítést. Az új negyedik emelet az eredeti falsíkon belüli "körfolyosós" lett, tehát a lakások az utcafrontig rövidebbek lettek, mint az 1-3 emeletiek. A földszinten - az utca felől - üzlethelyiségek voltak/vannak. A ház lakói az épületek által körülölelt udvaron tartották már akkor is gépjárműveiket, később garázssor épült bent. A Tüzér utca felőli oldalon saját kerttel és játszótérrel rendelkezik az épület, a kijárata a 2-es és 4-es lépcsőházakból van. 1970-71 körül épültek a liftek, addig a vice lépcsőn hozta-vitte a kukákat. Máig a fülemben van a hangja, ahogy a kerekes állvány zökken a lépcsőkön. Nomeg a verklis az udvaron - újságpapírba csavart kétforintos "járt" neki az emeletrő lehajítva. A leérő küldemény hangjára ballal megemelte kalapját, kissé oldalra hajolt, miközben jobbal tekerte tovább a masinát.

 

Tényleg szép lett a felújítás...

Előzmény: tehtube (28017)
tehtube Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28019

Szintén egy talány, mi különleges van a képen?

Előzmény: Törölt nick (28012)
tehtube Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28018

Előzmény: tehtube (28017)
tehtube Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28017

Székesfővárosi kislakásos bérházak. Rerrich Béla tervezte 1911-ben. Modern szecesszió németes, finnes beütéssel, jugendstíl a pontosabb kategóriája. Dózsa Gy-Tüzér utca sarok. Nem is tudtam hogy ilyen szépen felújították. Én szürkére emlékeztem.

Előzmény: Törölt nick (28012)
Yogi Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28016

Épp a napokban olvastam el a városképpen ezt a háromrészes cikket; érdekes és jó.

Előzmény: ==T== (28015)
==T== Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28015

Egy kis olvasni/nézegetnivaló:

 

http://hg.hu/cikk/epiteszet/11023-a-klasszicista-pest-eke-ilyen-volt-a-lloyd-palota

 

A 64. évfordulóra - I.rész

Ugye nem felejtitek el hallgatni a hetiBetont , a rádióműsorunkat a Tiloson?! Már két adás is lement, egyik épp a világháború témájában.   (A poszt egy három részből álló bejegyzés-sorozat első része) Most, hogy talán már kicsit lenyugodtak a felszabadulás vs megszállás[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

A 64. évfordulóra - II.rész

(A három részes bejegyzés sorozat előző részében Pesten jártunk ) Ma a háború budai oldalon végzett pusztítását próbáljuk meg leltárazni. Szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy ezek a bejegyzések éppen a sok sérülés miatt egyéni válogatások. Ha valakinek[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

A 64. évfordulóra - III.rész

(A poszt egy sorozat harmadik része - korábbiak: I.rész - Pest és II.rész - Buda ) Budapest kerületei 1945 körül Először úgy szántam ide jönnek majd a három részes sorozat lezárásaként a hidak, és némi értékelő lezárás. De aztán amint elkezdtem utánajárni a dunai[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

http://epa.oszk.hu/00000/00003/00040/sz_nyi.html

Yogi Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28014

Ez GoogleMapsról, GoogleEarth-ről van, vagy csak sima légifotó?

Előzmény: Törölt nick (28012)
Boszorka Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28013

Emlékem van róla bőven, mert 1953 őazétől a forradalom utánig, naponta jártam át rajta dolgozni az állomás tuloldalán lévő fatelepre. Most a fatelep helyén kb. valami autókereskedés van. A bejárat régen 1 villamosmegállóval az állomás előtt volt. A villamosmegállónál meg egy pékség múködött. Emlékezetem szerint nem ment ki az aluljáró a Budaörsi útig, hanem a fatelep aljánál végződött, de erre nem esküszöm meg, rég volt már.

Előzmény: smenasl (28001)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 28012

Úgy tűnik nekem, hogy a talányaimat mindíg azonnal megfejtitek.

Találtam egy érdekes épület homlokzatot, vajon ezt is gyorsan felismeritek?

 

smenasl Creative Commons License 2010.12.04 0 0 28011

köszi mindenkinek, a fórum keresővel nem szokott szerencsém lenni. Hamster gondolatairól jut eszembe az Andor utcai sorompó, régebben csináltam egy kezdetleges illusztrációt, egy 1965-ös, nem túl arányos térkép illetve fórumos visszaemlékezések alapján:

 

 

akkoriban még a déli vasút vágányai jöttek egyenesen, és érkeztek meg a mai pályaudvar első néhány vágányára. akkor még a tatabányai vonal alkalmazkodott hozzá, és a rendezővágányok nagy része sem volt meg tudtommal.

Yogi Creative Commons License 2010.12.04 0 0 28010
Előzmény: Yogi (28009)
Yogi Creative Commons License 2010.12.04 0 0 28009

Erről volt már szó itt néhány éve, csak nem emlékszem a végeredményre.

Előzmény: smenasl (28001)
Yogi Creative Commons License 2010.12.04 0 0 28008

A jobb még nem biztos, hogy jó is.

Nem is mondta senki, hogy jó, azért nem értem, miért kéred ezt rajtam számon.

És én például azért nem mondtam, mert nem tudom. Te honnan tudod, hogy rossz? Elhiszem, csak indokold.

Előzmény: Garbai Sándor (27999)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2010.12.04 0 0 28007

Ez meg arról értekezik, hogy miben sántikálnak a környéken (a 2007-es ötletpályázat nyertese)...

Előzmény: Tamas(Ottawa) (28006)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2010.12.04 0 0 28006
Előzmény: smenasl (28001)
dengelegi Creative Commons License 2010.12.04 0 0 28005

A túlsó oldalon (Bartók Béla út vége) a NORC segítségével csak egy elhanyagolt fás-bokros terület látható egy kitaposott, kijárt úttal. De az aluljárónak nyomát sem látni.

Előzmény: lafal (28004)
lafal Creative Commons License 2010.12.04 0 0 28004

Én is hallottam idén tavasszal erről az aluljáróról és elmentem, hogy megkeressem. Úgy néz ki, hogy valóban betemették és a távfűtés csöveit vezették át rajta. A valaha volt bejárat Budaőrsi út felöli oldaláról készített fotót mellékelem.

 

Előzmény: smenasl (28001)
dengelegi Creative Commons License 2010.12.04 0 0 28003

Gyalogos aluljáró (alagút) is volt. Olyan, mint a Nyugati alatt a Bajza utca és a Bulcsú utca közt. De a kérdésre a választ nem tudom.

Előzmény: scsabi (28002)
scsabi Creative Commons License 2010.12.04 0 0 28002

Ezen a helyen egy gyalogos felüljáró volt, talán 1983-ig bezárólag.

Előzmény: smenasl (28001)
smenasl Creative Commons License 2010.12.04 0 0 28001

erről az aluljáróról van esetleg képe vagy emléke valakinek? mikor temethették be? gondolom az állomás alatti aluljáró építésekor. ha betemették egyáltalán, de mindkét végénél jártam már és nem rémlik semmi.

 

ez a térképrészlet 1980-as.

Garbai Sándor Creative Commons License 2010.12.04 0 0 28000

A beruházónak még a kenőpénzzel együtt is jobben megéri újat építeni, mint egy régit helyrehozni, átalakítani.

 

A politikusnak meg pláne, elvégre az első esetében ő is többet tesz zsebre.

 

:-(

 

Előzmény: anjelica (27997)
Garbai Sándor Creative Commons License 2010.12.04 0 0 27999

Nem azt kérdeztem, hogy szerinted mi egyebet lehetne oda építeni, hanem hogy bej-e, ha a rossz helyébe jobb épül.

 

A jobb még nem biztos, hogy jó is. Ez a probléma.

 

Kettő pofonnál jobb az egy pofon, de ha lehet, egyet sem kérnék.

 

 

Előzmény: Yogi (27994)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.04 0 0 27998

BOLOND, Tamas(Ottawa), igazatok van, de nem annyira bosszantó mint a politizálás.


Előzmény: BOLOND (27996)
anjelica Creative Commons License 2010.12.04 0 0 27997

Abban a kerületben nagyon alattomos módon számolják fel a régi, megmenthető értékes épületeket. A Munkácsy utca végén hatalmas, 2-3 háznyi tömböt bontottak le mostanság.

Nemrégen a Lipót telefonközpont tünt el.

 

Most miért ne lehetett volna abból a telefonközpontból irodaházat vagy neadjisten egy marketet csinálni?

Fokozatosan számolják fel a budapesti  építészeti örökségeket, ami anno Budapest páratlan szépségét adták. Mi lesz még itt? Ráadásul a KÖH alól kilőtték a bontási engedélyek hatáskörét januártól, ez a kerületi hatóságokhoz kerül....

Az új épületek, irodaházakból, lakóparkokból egyvalami biztosan hiányzik: egyszerűen nincs hangulatuk, lélektelenek, üresek, minden szépségét nélkülöző a környezetük.

 

Az óbudai régi malmot látta mostanában valaki? Nem igaz, hogy azokból a tömböket nem lehetett volna üzletek vagy művelődés céljára hasznosítani.

Előzmény: Garbai Sándor (27983)
BOLOND Creative Commons License 2010.12.04 0 0 27996

En Pesten nottem fel, emlekszem meg a kenyeret is ketszer sutottek naponta es az anyukam figyelmeztetett hogy nezzem meg mikori a sutes mikor delutan mentem le a kozertbe.  A kifli egesz kamaszkoromig nagyon fasza volt de aztan messzi kellett menni hogy jot kapjunk.  2006-ban es tavaly jartam ott, de jo pekarut nem sokat lattam, foleg videken ha volt is.  Ami nagyon kiabrandito volt az a nagyaruhazban (valami osztrak) kobmeteres femkosarban egy tonna fonnyadt kifli, fenyevekkel a regi minosegtol.  Lehet hogy a fiatalok Pesten ma mar nem is tudjak milyen az igazi. 

Nem is nehez csinalni csak egy kis turelem kell hozza, azert is kezdtem el sutni itthon.

 

Ottawai Tamasnak igaza van, jobb a kanadai topikokban errol dumalni. 

 

Habar annyit hozzatennek hogy nem lessz senkinek semmi bantodasa ha regi Pestiek itt neha megfeledkeznek magukrol es Istenneadj' szot valtanak teman kivul.

Előzmény: Törölt nick (27993)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2010.12.04 0 0 27995

Meg ne haragudj rám, de az ilyesmi inkább a Kanada topikban lenne otthon... de amikor odaát leszek, én is elmegyek az oroszhoz, hátha találok náluk bejglit. :-)

Előzmény: Törölt nick (27993)
Yogi Creative Commons License 2010.12.04 0 0 27994

Akkor megismétlem a kérdést: olyan nagy baj lenne, hogy az ilyet eltüntetik és a helyébe jobb kerül?

Nem azt kérdeztem, hogy szerinted mi egyebet lehetne oda építeni, hanem hogy bej-e, ha a rossz helyébe jobb épül.

Erre nem válasz az, hogy lehetne felhőkarcoló is.

A józan ész meg roppant egyszerű: magasépületet akkor fognak felhúzni, ha az anyagilag megéri (és a szabályzás lehetővé teszi). Ne aggódj, ha a befektetőnek megérné, akkor olyat tervezne.

Előzmény: smenasl (27992)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.04 0 0 27993

Amit írtál tényleg nagyon ON volt...:))

Akkor már inkább ilyen OFF-okat olvasok mint a kisé politikai színezetűket...:))

Szió BOLONDJól néz ki a pogid, biztos finom is. Nagyon hasonlít a mienkre. Köszi a tippeket, megnéztük ma mind a két delit. A lengyel nagyon felejtős és csak fagyasztott túrójuk volt. Annál jobban tetszett az orosz deli, a finom, darabos tehéntúrójuk volt. (Nem olcsó, 800g 12 dolcsi). Vettünk ott tarhonyát, kockatésztát és lebbencset is. Hihetetlenül nagy a választék náluk mindenben. Ingyen és bérmentve szervíroztak orosz teát egy kis asztalon, teasütivel. Sok féle kolbászból, szalámiból, füstölt halból és mákos beigliből kaptunk kóstolót. A kasszánál egy marék csomagolt csoki és édesség is került a szatyrunkba, szintén grátisz. A pultoslány, Krisztina Krasznojarszkból nagyon aranyos és segítőkész volt. Mikor  megtudta, hogy magyarok vagyunk, fejből elmondta Tatjána levelét Puskintól..:))

 . . . . . .

 

ON.

Vajon hol van ilyen üzlet Budapesten?

 

 

 


 

Előzmény: Törölt nick (27973)
smenasl Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27992

jólvan, tessék:

 

Nekem úgy rémlik, hogy itt többen a tömbrehabilitációt hiényolták. Tessék, itt egy tömb, ez miért nem tetszik?

Ismerem ott az egyik házat: félelmetesen rossz körülmények, száz évvel ezelőtti nívó. Olyan nagy baj lenne, hogy az ilyet eltüntetik és a helyébe jobb kerül?

megint egy brutális üvegsiló a Váci útra... miért nem lehetett helyette egy 30 emeletes irodaházat tervezni a schiller felé eső teleknegyedre, a másik 75% a teleknek a házak felé meg park?

 

 

A magasépületet meg egyrészt semmi nem indokolja, másrészt az ellen szoktak csak igazán kikelni a városképet féltők.

de a lényeg, hogy a budai várból továbbra is egy romantikus palacsinta legyen a város, a lakók meg kit érdekelnek?

 

lényegében előre válaszoltam a kérdéseidre, ennyit arról, hogy ki nem figyel kire. a magas épületeket meg a józan ész indokolná, minek használnánk el végletekig az erősen limitált vízszintes síkot, amikor ott a sok hely az ég felé? mi indokolja ezt a kényszeres utcafront beépítést mindenhol?

Előzmény: Yogi (27991)
Yogi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27991

miért van az, hogy évek óta minden fórumon csak parttalan vitákat látok arról, hogy mivel jobb a sz*r a f*snál. már bocsánat.

Szerintem azért, mert te sem a kérdésre válaszoltál.

Mondjuk nem csodálom, mert láthatóan el sem olvastad, amit írtam.

 

Előzmény: smenasl (27990)
smenasl Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27990

semmivel, és? ez olyan magyaros érvrendszer, főleg a politikában virágzik. ha fel mered hozni, hogy A valami baromságot csinált, egyből neked esnek már ismeretlenül is, hogy "miért, B talán jobb?".

 

miért van az, hogy évek óta minden fórumon csak parttalan vitákat látok arról, hogy mivel jobb a sz*r a f*snál. már bocsánat.

 

off vége részemről

Előzmény: Yogi (27982)
Garbai Sándor Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27989

Pedig a politika formálja megint a várost... :-(

 

Előzmény: Yogi (27988)
Yogi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27988

Az igaz, hogy én a nyomort, az embertelen körülményeket utálom.

A többit meg hagyjuk itt, nem Polidili ez.

Előzmény: Garbai Sándor (27987)
Garbai Sándor Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27987

Fóbiárautaló nyomok eddig csak veled kapcsolatban kerültek elő. ;-)

 

Az elvek mentén pedig nem velem van a probléma, hanem azokkal, akik kenőpénz mentén rögtön elfelejtik a pártok közti ellentétet, meg persze a lakók érdekeit.

 

Előzmény: Yogi (27986)
Yogi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27986

Ja, az elveid miatt van ez a fóbiád, értem. Akkor vedd úgy, hogy nem kérdeztem semmit.

Előzmény: Garbai Sándor (27984)
Yogi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27985

Elég baj, ha csak ebben a két végletben tudsz gondolkodni: nyomortanya és üveg és fém irodaház.

Csak kíváncsiságból kérdem: ezt honnan vetted? Csak mert elég messze áll az igazságtól.

És a kérdésemre nem válaszoltál.

Előzmény: Garbai Sándor (27983)
Garbai Sándor Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27984

A megoldás egyszerű lenne: börtönbe Tóth Józseffel.

 

Amúgy érdekes, megvalósult a Fityesz - Maszop koalíció a kérdésben.

 

Előzmény: smenasl (27980)
Garbai Sándor Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27983

Elég baj, ha csak ebben a két végletben tudsz gondolkodni: nyomortanya és üveg és fém irodaház.

 

Amúgy csak a tömb egy része nyomoroncos, pontosabban csak volt, mert lebontották, így már nem is nyomortanya.

 

Előzmény: Yogi (27982)
Yogi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27982

A most ott lévő nyomortanya mennyivel jobb?

Előzmény: Garbai Sándor (27976)
Yogi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27981

Nekem úgy rémlik, hogy itt többen a tömbrehabilitációt hiényolták. Tessék, itt egy tömb, ez miért nem tetszik?

Ismerem ott az egyik házat: félelmetesen rossz körülmények, száz évvel ezelőtti nívó. Olyan nagy baj lenne, hogy az ilyet eltüntetik és a helyébe jobb kerül?

A magasépületet meg egyrészt semmi nem indokolja, másrészt az ellen szoktak csak igazán kikelni a városképet féltők.

Előzmény: smenasl (27977)
smenasl Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27980

a megoldás egyszerű lenne, időkorlátos parkolás. egy, vagy maximum két órát jelképes összegért parkolhatnál, többet azonban pénzért sem. a dolgozóknak csináljon csak parkolót az irodaház, a társasházak körül meg legyenek lezárt parkolók, ahová a lakók vendégei a lakó másgneskártyájával ingyen beállhatnának. persze itthon ezzel is sokan visszaélnének, "bérbe adnák" a helyüket az irodistáknak. de azon a környéken már most is sok társasház parkolója el van kerítve a lakók számára. természetesen az utcán továbbra is parkolhatnának a lakók, minden háznak úgysem jutna zárt parkoló.

Előzmény: Garbai Sándor (27979)
Garbai Sándor Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27979

A vicc az, hogy a környék fizető övezet parkolás szempontjából, de nincs messze az ingyenes rész, ami hamar zsúfolt lesz, így ott is előbb vagy utóbb fizetős lesz.

 

Bravó Totya Jocó!

 

Előzmény: smenasl (27977)
Yogi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27978

Ha jól látom, akkor a Józsefvárosi Palotanegyedet nem említettétek.

De, hiszen itt lakom. Valóban tűrhető hely, de a megadott feltételekbe sajnos csak nagy jóindulattal férne bele. Komolyan vehető bevásárlóhely nekem három jut eszembe viszonylag közel: Rákóczi tér, Blaha, Nagycsarnok.

Előzmény: DINO (27974)
smenasl Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27977

én is erről beszéltem pár napja, megint egy brutális üvegsiló a Váci útra... miért nem lehetett helyette egy 30 emeletes irodaházat tervezni a schiller felé eső teleknegyedre, a másik 75% a teleknek a házak felé meg park? innen az Elzett gyárból érdekes ipari emlék nem rémlik, de ha volt akkor az is megmaradhatott volna a parkban mondjuk kávézóként.

 

de a lényeg, hogy a budai várból továbbra is egy romantikus palacsinta legyen a város, a lakók meg kit érdekelnek? statiszták.

Előzmény: Garbai Sándor (27976)
Garbai Sándor Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27976

Ezért is írtam pár napja, hogy már nem szeretem Angyalföldet. Ez kell a szocreál zöldövezeti lakótelep és a kertesházak szomszédságába.

 

Előzmény: DINO (27975)
DINO Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27975
DINO Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27974

Ha jól látom, akkor a Józsefvárosi Palotanegyedet nem említettétek. Pedig nagyon hangulatos a Mikszáth tér és környéke. Ráadásul fejlesztgetik is szépen.

Szerintem bevásárlóhelyet is találni közel.

Nem tudom, hogy ausztrál léptékkel nézve hány méteren belül elfogadható.

 

-Dino-

Előzmény: Yogi (27965)
BONNIE Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27971

Azért óvatosan ezzel a orgalom elől elzárással.. A Garay téren most nyitották vissza a piac felújításakor sétálóutcásított részt.

Előzmény: Apellator (27964)
BOLOND Creative Commons License 2010.12.03 0 0 27970

Ismerem a peket de nemigen jarok oda.  Ha megkivanom a jo kenyeret/kiflit akkor csinalok egy adagot:):

(a pogacsamnak sincs parja Tolnaban-Baranyaban, teperto a Continentaltol:)

Pesten sem ettem jobbat!

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (27951)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27969

közelebb van a kapitányság

:)

Előzmény: Apellator (27967)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27968

Sőt, nagyon köszönöm hasznos hozzászóláodat.

Mindenki infóját elküldtem Sidneybe, de sajnos rosz hírt kaptam válaszként.

Tommy-t tegnapelött kórházba vitték, az intenzív szívosztályon fekszik.

Így nem tudja megköszönni kedves segítségeteket, helyette én szeretném.

Teljesen váratlanul ért mindenkit ez a csapás. Eddig makk egészségesnek tűnt.

Remélhetőleg többen hasznosítják azért a témában elhangzottakat.

Nekem az építész bevonása volt új és nagyon jó 5let.

 

 

Előzmény: VEE (27954)
Apellator Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27967

Itt nem jellemző az olyasmi. Igaz, közelebb van a kapitányság. Egyébként nem akarok csúnyákat mondani, de a nagy dérrel-dúrral bejelentett betörések nem kis része önbetörés (konkrét esetekről tudok, igaz, nem erről a környékről) - persze nyilván nem az összes...

Előzmény: Yogi (27965)
smenasl Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27966

pontosan, haverok is béreltek lakást a Rákóczin de azért más kategória a közbiztonság négy egyetemista fiúnak, meg egy 50 év után ausztráliából hazaköltöző idős embernek.

Előzmény: Yogi (27965)
Yogi Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27965

Itt a Gutenberg oldalán azért annyira nem jó a közbiztonság. Lehet, hogy nem ütnek le az utcán, de a betörés és a besurranó tolvajlás elég gyakori. Meglepődnék, ha a Rákóczi téri oldalon ez másképp lenne.

Persze ez ellen egyszerű védekezni, engem nem is nagyon izgat, de egy nyolcvanévesnek nem mindegy.

Előzmény: Apellator (27964)
Apellator Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27964

Én nem írnám le a Rákóczi teret és környékét (magam is arrafelé - bár nem közvetlenül a téren - lakom, van helyismeretem). A most metróállomás-építés miatt elzárt teret tudtommal visszaadják a "köznek" még 2011-ben, a csarnok előtti úttest tudtommal sétáló lesz, a téren kétoldalt átmenő autóforgalom biztos, hogy minimális marad, a közlekedés jó, bevásárlási infrastruktúra jó, a közbiztonság mindenféle sznobok körében terjengő urban legendek ellenére jó. Ha a lakást kereső úr kicsit jobban elengedheti magát anyagilag, akkor a Körút túloldala melletti Gutenberg tér és környéke is jó (onnan is könnyen elérhető pl. a Rákóczi-csarnok), azon belül is szívesen vennék felsőbb emeleti lakást pl. konkrétan a Gutenberg-házban.

Előzmény: tehtube (27963)
tehtube Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27963

Nem így és ezt írtam le. Szó szerint értem, nemcsak körülbelül.

Előzmény: Apellator (27961)
Apellator Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27962

Messziről válogatás csak kirívóan pontos és friss információkat sem mellőző helyismeret mellett lehetséges (jó helyismerettel rosszabb belső fotók alapján - pl. ablakformák alapján - is meg lehet határozni, melyik házban van a lakás, sokszor azt is, hogy azon belül is melyik lakás). De ez is inkább előszűrésre jó, személyes jelenlét nélkül elképzelhetetlennek tartok végleges döntést.

Előzmény: VEE (27954)
Apellator Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27961

Miért is felejtős a Rákóczi tér (főleg ha a Garay igen)?

 

Az előbb lemaradt a hozzászólásom lényege, pedig a képernyőn megjelent elküldés előtt...

 

 

Előzmény: tehtube (27928)
Apellator Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27960

"Rákóczi tér is inkább felejtős."

 

 

 

Miért is? Főleg annak tükrében, hogy pl. a Garayt ajánlottad (mindkettőnél ki lehet fogni jó házat).

 

Előzmény: tehtube (27928)
smenasl Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27959

a másik, hogy a jutalékukat féltve olyanok a hírdetések, hogy semmi nem derül ki a ház jellegéből, elhelyezkedéséből stb. "első emeleti téglalakás Üllői út/Budaörsi út közelében" kösz b+... azért jó lenne tudni, hogy a ház piacra meg buszvégállomásra néz, kocsmával a földszinten, vagy nyugodt keresztutcára... főleg a NORC korában.

smenasl Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27958

az "ingatlanközvetítőkbe" ne is menjünk bele, sokan 20-30 milliós lakásokat fotó, vagy alaprajz nélkül hírdetnek, pár szavas hirdetésben... az ilyen mire számít? máskor meg ugyanaz a lakás 10szer fent van egymás után, 10 különböző közvetítőtől, persze az egyik szerint 1,5 szobás, a másik szerint 2, az egyiknél 15 millió a másiknál 16... de ez megint nagyon OFF. ugyanolyan önjelöltekkel végletekig felhigított szakma mint a taxizás volt egy időben, zavarosban halászás.

VEE Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27957

Bár ez a téma máshol már alaposan ki lett vesézve, de most éppen idepasszol, ezért újra felhozom.

 

Az ingatlanközvetítők jutaléka 3-4-5% + áfa. Nos, az építész nem kap ennyit egy ház engedélyezési tervéért, pedig az ő vetítési alapjában nincs is benne a telek ára... És ezért a pénzért általában képtelenek egy normális alaprajzot adni, pedig egy építésztechnikus egy óra alatt felmérné és egy másik óra alatt felrajzolná, tehát nem kerülne sokba, a milliós közvetítési díjba beleférne.

 

Ha lenne a közvetítők között építész, akkor az esetleges átalakítások lehetőségeire is könnyen tudna javaslatot tenni, ugyanis a régi házak lakásainak a többsége leválasztott és elfuserált, viszont sokon lehet javítani. Ha a vevőjelöltek látnák a jobbítási ötleteket, sokan másképpen döntenének és megvennék azt, ami jelen állapotában rossz beosztású, korlátozottan használható.

 

Az az ingatlanos iroda fog kiemelkedni, amelyik ilyen hozzáállással dolgozik, jelenleg - tudomásom szerint - egy sincs ilyen.

 

Alább felmerült a hazatelepülő lakáskeresésénél Bel-Buda is. Valóban vannak nagyon kellemes és közlekedéssel, üzletekkel jól ellátott részek (pl. a Böszörményi út környéke vagy a körtér környéke), de a külföldről hazajövő idősek leginkább a Belvárost szeretik.

Előzmény: Yogi (27956)
Yogi Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27956

Bár minél többen kérdeznének meg építészt lakásvásárlás előtt...

Érdekes, hogy ezt a nem túl nagy - gondolom néhány tízezer forint mekkoraságú - összeget a legtöbben elspórolják.

Előzmény: tehtube (27955)
tehtube Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27955

Egyetértek. Az utolsó mondatoddal bp-i építészként különösen. Nagyon sok rejtett érték lehet egy lakásban ami fölött az átlagos szemlélő elsiklana, vagy fordítva, a csicsa egy átverés.

Előzmény: VEE (27954)
VEE Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27954

Talán nem haragszol, ha utánalövök a témának, de ez ügyben eléggé tájékozott vagyok és egy külföldi magyarnak is segítettem itt lakást venni.

 

Szóval a legfontosabb Boszorka beírása, miszerint messziről nem fog tudni választani és nem mellőzhető a személyes válogatás. Bizonyára van itt rokona, az ő közelsége is szempont lehet ilyen idős korban.

 

A nyugati öregeknek a nyugdíja min. havi 300 ezer Ft lesz, ami az itteni 80-100 ezres átlagnyugdíjhoz képest bőven elég lesz nekik, főleg, ha nem tartanak kocsit. Írd meg nekik, hogy ők már ingyen utazhatnak minden járművön. A lakás vételára, sőt talán a fenntartási költsége sem nagyon számít, a legjobbat érdemes venniük.

 

Nagyon fontos a környék, azon kívül a ház fekvése, állapota és a lakók összetétele. Szerintem - ahogyan itt többen javasolták - a Belváros, Úlipótváros és a Nagycsarnok környéke megcélozandó. Ez utóbbinál elsősorban attól északra, de már délre is egyre jobbak a körülmények.

 

Nem túlzás, hogy bármelyik házat kiszúrva, abban talál megfelelő eladó lakást és ma nagyon sokat lehet alkudni.

 

Célszerű építész segítségét kérni a válogatáshoz, mert ő mind a hátrányokat, mind az előnyöket jobban észre veszi.

Előzmény: Törölt nick (27935)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27953

Uraim és Hölgyeim, kellemes napot kívánok. Elteszem magam holnapra. Itt 22:38 az idő.

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27952

Az biztos.

Előzmény: Yogi (27950)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27951

Gondolom ismered a magyar péket a First és Commercial sarkán.

Ott is dolgozik ott egy magyar lány, Szandi névre hallgat.

Ágika, a tulaj, sajnos beteg. Csak be ne zárjanak!

 

Előzmény: BOLOND (27948)
Yogi Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27950

Előfordul, de lámpa nélkül még sokkal rosszabb a helyzet.

Előzmény: Törölt nick (27949)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27949

Witzelsz? Ha nem ugrok egy nagyot, elütött volna az a.....

 

Előzmény: Yogi (27947)
BOLOND Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27948

En is onnan veszem a tepertot!  A legjobb.

A szalami es kolbasz ugyeben mar maskepp allok.  A Pick-et mar unom.  Egy darabig lehetett kapni a paprikas fajtat, az sokkal jobb volt.

Most mar inkabb csak a Granville Island-en az Oyama Sausage-nal veszem az ilyesmit.  Fantasztikus dolgaik vannak!  Nem is tudnam most felsorolni.  Szalamik, szalonnak, kolbasz, sajtok, majkremek meg egy millio kulonleges cucc.  Mindenfajta stilusban, vaddisznotol a buffaloig minden.  Dolgozik ott egy magyar lany Andrea, nagyon segitokesz.

Előzmény: Törölt nick (27943)
Yogi Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27947

Az lámpás kereszteződés, akkora gond csak nem lehet.

Előzmény: Törölt nick (27946)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27946

Nem ér sokat, figyelmen kívül hagyják az autósok.

 

Előzmény: Yogi (27944)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27945
Előzmény: BOLOND (27942)
Yogi Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27944

Tényleg, erre a zebrára valamiért nem emlékszem.

Előzmény: tehtube (27932)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27943

A Danube amiről írtam nem deli, hanem vendéglő, bár kapható Túró Rudi és szaloncukor is ott. Kitűnő a franciakrémesük is! A Duna deliben a Rita tényleg egy aranyos kis nő, ott vesszük a nagy rúd Pick szalámit, nem ólcsó, kb 40 dolcsi egy másfél kilós. Friss tepertőt a Continentalban veszünk a Main és 19-es sarkán. Nagyon finom füstölt gyulai/csabai szerű kolbászuk is van. Köszi a címeket.

 

 

Előzmény: BOLOND (27941)
BOLOND Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27942

Elfelejtettem irni, Burnaby-Coquitlam hatar a North Rd.

Előzmény: BOLOND (27941)
BOLOND Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27941

Teljesen sotlanok.  A 27927 hozzaszolasban irtam a cimeket.  Ha kozelebb neked akkor menj a North Road-ra.  A keleti oldalan van az utnak es az Austin-tol eszakra egy sarok.  Az a neve hogy Euro Food, a Papa John's Pizza mellett van.  Fantasztikus tejfole van, oroszok csinaljak valahol a varosban.  Van egy csomo magyar importja de nem annyi mint mashol.

 

Lehet beugrok holnap abba a delibe amit mondasz, nem voltam meg ott.  A Victorian a Duna Delicatessen-t eladta az urge, most kedvesebb a kiszolgalas:)

 

Ha akarsz vilagi jo tepertot, szoljal, jobb mint Mo.-n!

Előzmény: Törölt nick (27940)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27940

Ez jól néz ki, ha nem sózott, kipróbálnám. Hol vetted ezt?

Amúgy voltál már a Danube magyar étteremben a Boundary és Hastings sarkán?

 

Előzmény: BOLOND (27938)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27939

Mél ment.

 

Előzmény: Boszorka (27937)
BOLOND Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27938

Azt hiszem nem egyrol beszelunk.  Amit te emlegetsz azt en sem szeretem.  Safeway shit.  Az igazi turot nem felejtem el mert az porbafingo korom ota kedvencem volt.

En errol beszelek:  (nem tudom a kep atadja az allagot de ha akarod ujrafenykepezem;)

 

Előzmény: Törölt nick (27933)
Boszorka Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27937

Ez Újlipótváros, bár én inkább a Pozsonyi út felé tendálnék.

Előzmény: Törölt nick (27905)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27936

Szavamat betartom és mélben írom a választ...:))

 

Előzmény: Boszorka (27934)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27935

Még mielőtt vki OFF-olással vádolna meg minket, kedves tehtube, Yogi, smenasl, Csokis, Boszorka köszönöm az értékes infókat és továbbítani fogom.

Érdekes, hogy a 2002-ben szerzett tapasztalataim megegyeznek véleményeitekkel.

Úgy tűnik azóta nem történtek lényeges változások nagyobb területeket illetőleg. Persze néhány ház és környéke egészen más lehet már 8 év múltán. A kilátás előny, de a lift és a világos lakás fontosabb. A tetőtérbe nem megy fel a lift. Egy 80 éves már nem fogna bele egy felújításba. A közeli élelmiszerbolt és kifőzde, esetleg patika fontosabb mint egy luxuslakás. Különösen megörültem ennek a lapnak. Engedjünk most teret egy ON témának...:))

 

 

 

 

Előzmény: tehtube (27928)
Boszorka Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27934

Csak halkan kérdezem, hogy mennyi idős az a bácsi? Miután én 75, Lényem meg 80 éves mult és vigan járunk mindenféle eszközzel minden fele.

Mint gyakorlott itlyen ügyekben segitő, nagyon ajánlanám, hogy előbb jöjjön haza a "bácsi" néhány hónapra egy bérlakásba és nézze meg el tudja-e itt képzelni az életét. Nála sokkal fiatalabb barátom akkor maradt végleg Pesten, Ausztráliában élt, mikor harmadszor költözött haza. Nem kevés költség is izgalom egy ilyen haza település. Lehet, hogy az emlékei szebbek mint a mai valóság és teljesenen politika független. Sok ismerús közűl néhány 1-2 éven belül visszament, a többség jól érzi magát otthon.

Előzmény: Törölt nick (27893)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27933

Bocs, de a "Baker's Cheese" ha utánnam dobnák se kéne. Ragancsos aprószemű trutyi. Láttál e igazi száraz magyar tehéntúrót valaha? Ha igen, ezeket nem ajánlanád.

Ne vedd zokon kérlek, tudom, hogy segíteni akartál, azt megköszönöm.

 

Előzmény: BOLOND (27927)
tehtube Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27932

Nem egyértelmű az óhaj. Több információval szűkíthető a kör.

Mindenképp jobbak a felső lakások mert világosabbak, csendesebbek.

Sok a liftes ház. A nélküliek szintúgy kizárhatók.

Lehet zebrán is menni Újlipótvárosból:

Előzmény: Yogi (27930)
Yogi Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27931

Még egy szerintem fontos dolog: itt a tágabb belvárosban jószerivel minden ház ázik, nedvesedik alulról. Ez azt jelenti, hogy földszintre nem nagyon szabad költözni. Viszont lift sok házban nincs.

Ott az a tetőteraszos lakás, arra jól le kell csapni.

Yogi Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27930

Én a Hunyadi/Garay/Blaha részt nem merném tiszta szívvel ajánlani. Én az utóbbinál lakom, egészen rendes, normális utcában, szép, 250 éves házban, nekem nagyon jó, de azért Ausztráliából hazatelepedni nem ideális 80 évesen.

A Lehellel van még egy gond: az újlipótvárosi oldalról csak aluljárón keresztül lehet megközelíteni.

Előzmény: tehtube (27928)
tehtube Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27929

Közben bedöglött a zindekc.

 

A Nagymező utca környékét elkerülném. Éjjel nappal tombolnak az utcán a sok szórakozóhely közt.

Szintén ilyen a Petőfi híd környéke. Szemközt Budán félévig döngetnek.

Ez fennáll a Nyugati tér környékére is.

A Teleki tér meg a Rákóczit múlja alul.

 

Esetleg kijjebb egy bevásárlóközpont közelében? Vagy csakis a hagyományos, sok múlttal átitatott belvárosi, polgári miliő?

Előzmény: tehtube (27928)
tehtube Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27928

Ennyiért, ilyet, minek keres még tovább? Ha egy tipikus századfordulós pesti háromszobást képzel el, akkor a vásárcsarnokok közelében bőven találhat.

-Körbenéznék a VI. Hunyadi tér környékén pl. Ott a vásárcsarnok-piac, ott az Oktogon, Andrássy út, Király utca, Körút, Városliget....

-A Hold utcai vásárcsarnok közelében drágábban, elegánsabb lakásra bukkanhat. És a Szabadság tér környéke igen szép.

-A Lehel téri csarnok mellett, de inkább az újlipótvárosi részen már inkább bauhaus lakások találhatók. Azok viszont szintén nagyon jók lehetnek.

-A Lónyai utca környéke, mint felhoztad, szintén kellemes lehet.

-Esetleg a Corvin áruház környezete.

-A Garay tér szűkebb környzetében is bele lehet botlani rendesebb házba, lakásba kis odafigyeléssel.

-Újpest, központ. Nem is olyan rossz hely. Ott is akadhat valami hasonló, csak olcsóbban.

-Én azért nem vetném el élből a Fény utcai piac+Mammut környékét vagy a Batthyányi téri részt.

 

Amit inkább mellőznék:

-Klauzál tér környékét. Baromi drága az a csarnok, alig van ott valami és a házak, lakók összetétele sem túlontúl bizalomgerjesztő.

- Rákóczi tér is inkább felejtős.

-Nagymező utca környéke. Éjjel-nappal tombolnak az utcán.

 

Előzmény: Törölt nick (27896)
BOLOND Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27927

Menj el vagy az orosz delibe a North Road es Austin sarkan, vagy a Gilmore St. es 2nd Ave. sarkan a lengyel delibe.  Ott kapsz "Baker's Cheese"-t ami 100% tehenturo, ugyanaz mint regen.  Van 2% -4% es 10% zsirtartalmu. 

Mashol is van, ha megmondod merre laksz tudok adni mas cimeket is.

Előzmény: Törölt nick (27918)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27926

focs foncs

Előzmény: Törölt nick (27925)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 27925

Csigalmam focs, csak Pesten láttam.

 

Előzmény: incitatus (27924)
incitatus Creative Commons License 2010.12.01 0 0 27924

A Match francia, nem?

Előzmény: Törölt nick (27913)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 27923

a csarnok hátuljában lehet venni két árusnál is

Pontosan azokra gondoltam. A Duna felöli oldalon meh a dió és mákhegyek! :))

 

Előzmény: Yogi (27920)
smenasl Creative Commons License 2010.12.01 0 0 27922

Meg lehetne tudni mik azok?

 

hát zömmel kocsikázós, vagy BKV-hoz kigyaloglós belváros széli mellékutcák tehát most irreleváns. nekem pl nem szempont, hogy minden 50 méteren belül legyen, inkább gyaloglok, ha cserébe az én utcám félreeső célforgalom. XI kerület például nagyon szét van szabdalva sinekkel, forgalmas utakkal, viszont ezek mentén nagyon kellemes szigetek alakultak ki 0 átmenő forgalommal, zsákutcásítva. persze nem azt a lakást kell megvenni, aminek a hálószobája pont a vasúti felépítményre vagy a hangfogófal tetejére nyílik :)

Előzmény: Törölt nick (27903)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 27921

Ügyes vagy, továbbítom. Kivéve a harmadikat,

Alapterület:55 m²Ingatlan állapota:közepes állapotúSzobák száma:1 + 1 fél

az kevesebb mint a fele a kivánalmaknak. (27909) hsz.

 

 

Előzmény: Csokis (27915)
Yogi Creative Commons License 2010.12.01 0 0 27920

Finom túrót (és egyéb tejterméket - ebben nagyfogyasztó vagyok) a csarnok hátuljában lehet venni két árusnál is.

Kezdek éhes lenni...

Előzmény: Törölt nick (27918)
Yogi Creative Commons License 2010.12.01 0 0 27919

Na majd pénteken megnézem azt a ruhást, őszintén szólva az efféle profilú boltokat eleve kiszűri a szemem mint abszolút érdektelent. Aztán meg ha ruhát kell venni, vakarhatom a fejemet, hogy hol lehet kapni...

Előzmény: Törölt nick (27918)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 27918

meg tejes

Azok az isteni túróhegyek!

Sajnos itt ismeretlen a száraz tehéntúró.

Ha szemben állsz a Match-el akkor mögötted a jobb sarokban volt a ruhaüzlet.

Józsefvárosi piaci árúk, dupla áron.

 

Előzmény: Yogi (27914)
Yogi Creative Commons License 2010.12.01 0 0 27917

Az elsőnél a tetőterasz nagyon klassz!

Előzmény: Csokis (27915)
Yogi Creative Commons License 2010.12.01 0 0 27916

Nem, de nem lep meg. Ismerek néhány pesti kínait.

Előzmény: Törölt nick (27913)