Keresés

Részletes keresés

Diótörő Creative Commons License 2023.08.03 0 0 1488

Nekem a biopsziát ambulánsan csinálták, adtak antibiotikumot, amit már előző nap el kellett szedni, aztán meg utána pár napig és nem lett semmi bajom, beöntést meg nem volt.

Pár órát üldögéltünk mind a hárman, akiknek csinálták sorban, aztán hogy feltisztult az eleinte véres vizelet, hazamehettünk.

Szóval nem olyan nagy dolog. Igaz, amikor a műtétem volt máshol, akkor valakit befektettek egy biopszia kedvéért.

Hát ízlések és pofonok ugyebár különbözőek.

Előzmény: János55 (1487)
János55 Creative Commons License 2023.08.02 0 0 1487

Hát igen. De még mindig a biopszia először, ami nagyon fertőzés veszélyes - nem rég olvastam egy orvosi cikket - végbélen keresztül. Pláne, ahogy nekem is csinálta az első sarlatán orvosom, hogy elfelejtett a nővér beöntést adni előző nap, hogy kitisztítsa a szakaszt, ennek ellenére megcsinálta. Most már tudom, hogy az volt az első túlélésem.

Csak ezután van MR.

Remélem ezzel kiderül, hogy van-e és hol.

Ezt az anyagot a Pozitron szabadalmaztatta, külföldre már eladták, de nem értem pl. Debrecenbe miért nem adják el, PET CT ott is van már régen, csak ez az indikátor anyag kellene. Nekem Pest háromszáz km.

Na de legalább van.

Előzmény: Diótörő (1485)
matador01 Creative Commons License 2023.08.01 0 0 1486

Még egyszer köszönöm a válaszod! Csak tudod egyedül élek és állandóan ezen jár az agyam! Szia!

Előzmény: Dagadt_58 (1483)
Diótörő Creative Commons License 2023.08.01 0 1 1485

A PSA vizsgálatot már régen ennek kellett volna felváltania, de állítólag elég drága és nem csinálják sok helyen, mint írod, csak a Pozitronnál.

Engem is ott MRI-ztek de hagyományos módon.

Ez tuti kimutatja, ha van valami. Szerencsés vagy :-)

Előzmény: János55 (1482)
Dagadt_58 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 1484

Szia!

Láttam egy urológiai konferenciai előadást erről. Csak az zavart, hogy voltak az előadásnak szponzorai!

Nem veszthetsz semmit szerintem, ebből indulj ki.

Jó egészséget!

Dagadt

Előzmény: János55 (1482)
Dagadt_58 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 1483

Szervusz!

Megértem az aggódásod, de tanácsot nem tudok adni. (Mérnök vagyok, nyugalmazott műszaki felügyelő.) Mielöbb tisztázni kell a "tényállást", és a szerint cselekedni. Ha tényleg rák, akkor "tokon belül" több mint 90% eséllyel gyógyítják, de az értékbe a gyulladás és a nagyobbodás is belefér. 

Jobbulást Neked!

Dagadt

Előzmény: matador01 (1481)
János55 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 1482

Sziasztok!

7 év után emelkdő PSA erdmények miatt csontszken, MRI, CT vizsgálatok, mind negatívak. Onkoteam javaslat alapján PSMA PET/CT vizsgálatra küldenek Bp. POZITRON diagnosztikai központba. Ez egy viszonylag új indikátor anyaggal végzett vizsgálat, mert ezzel az MR, CT Csontscan által nem látott áttétet is megtalálják. A honlapjukon

https://pet.hu/vizsgalataink/pet-ct-a-prosztatarakban/ részletesen leírják mi ez a vizsgálat.

Érdeklődöm, hogy volt-e valaki itt és mi lett az eredmény? Ezzel a vizsgálattal megtalálták nála?

 

matador01 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 1481

Szia! Írtunk egymásnak az előzményekben és válaszoltál is arra amit leírtam! Nos megvolt a második PSA kontroll egy hónap után! Az egy hónap alatt antibiotikumot szedtem két hétig, majd két hétig sima gyulladáscsökkentőt, miközben esténként 1 szem TAMSOL-t. Az első PSA értékem 8,0 volt, a mostani második az egy hónap után 9,003 volt, tehát emelkedett! Na most lettem igazán tanácstalan mert a doki akinél voltam többször most szabin van! Majd csak augusztus 23.-án lesz és akkorra kaptam időpontot. Nem tudom mennyi lehet a jelentősége hogy ennyi időre adtak időpontot?! Sajnos egyedül élek és "kicsit" parázok most!

Előzmény: Dagadt_58 (1470)
matador01 Creative Commons License 2023.07.30 0 0 1480

Köszönöm neked a biztató szavakat! Jó egészséget neked!

Előzmény: Dagadt_58 (1470)
vitfitt Creative Commons License 2023.07.30 0 0 1479

Ha nem ellenzed, pár dolgot kérdezhetek tőled emailben? Az enyém publikus, rám tudsz írni. 

Nagyon vakon vagyok így hirtelen, ahogy ez ránk esett, minden info jól jönne

Előzmény: Bazilides1 (1477)
vitfitt Creative Commons License 2023.07.30 0 0 1478

köszi szépen, hogy válaszoltál, akkor nem kell időpontot kérni telefonon, csak odamegyek a betegfelvételhez akár már jövő héten és mondom, hova szeretnék ugye? Ennyit máshol is várni kell még akkor is, ha időpont van, szóval ez sajnos azt kell mondanom, nem vészes :(

Előzmény: Bazilides1 (1477)
Bazilides1 Creative Commons License 2023.07.30 0 0 1477

Szia! Mi egyszerűen oda mentünk és kivártuk a sorunkat (kb. 4 órát vártunk, de megérte). 

Előzmény: vitfitt (1474)
vitfitt Creative Commons License 2023.07.29 0 0 1476

Szia, szeretnék egy pár dolgot kérdezni tőled apukám érintettsége kapcsán, publikus a mail címem (timi8552 kukac gmail) fel tudjuk venni esetleg a kapcsolatot? Hálásan köszönöm előre is.

Előzmény: Optimista hajótörött (1456)
Dagadt_58 Creative Commons License 2023.07.29 0 0 1475

Szia!

Hogy hogy lehet utcáról bekerülni, nem tudom, mert nekem a klinikán volt a biopszia, és rögtön a "sugaras" dokihoz kerültem. E-mailon értekeztünk. Sugár+hormont kapok. Visszaolvasva mindent megtalálsz.

Minden jót!

Dagadt

Előzmény: vitfitt (1474)
vitfitt Creative Commons License 2023.07.29 0 0 1474

Sziasztok,

Tudtok abban segíteni, hogy az OOI ambulanciájára hogy lehet bekerülni? Hívjam, időpont vagy csak odamegyünk? Érdemes név szerint dokihoz egyből? Olvasva itt több hozzászólást, oda szeretném vinni apukámat, hogy ott kezdődjön el a majdani kezelés.

 

 

Sajnos most egy elég rossz MR-t kaptunk, tokon belüli daganat, de nyirokcsomó érintettséggel, PSA 13. 78 éves de fitt, fiatalos. Van esetleg tapasztalatotok, a sugár+hormon is lehet kuratív? A műtétet a kora miatt lehet nem fogják javasolni, legalábbis a mostani urológus azt lebegtette be még az MR előtt. Gondolom a következő lépés a biopszia lesz és azzal lehet továbbmenni.

3 éve anyukámmal csináltam végig ezt az egész hercehurcát, aput nem szeretném ebben a csúnya betegségben elveszíteni :(

Dagadt_58 Creative Commons License 2023.07.27 0 0 1473

Szia!

Én holnap 4 hónapja kaptam az utolsó, igaz kuratív dózist. Nekem a kontroll 3 hónap után volt, talán nem véletlenül. Jelenleg már csak rossz emlék az egész, annyi maradt, ha hosszasan kell visszatartani a vizelettel, na akkor megindulás elött van anyázás. A mellékhatásokra 6 hónapot írnak. Mindenesetre kontrollnál mond a dokinál.

Türelem, és jobbulást!

Dagadt

Előzmény: ptca (1471)
Diótörő Creative Commons License 2023.07.26 0 0 1472

Szia!

Csak az egyes pontban vagyok sorstárs egyelőre.

Nagyon apránként növekszik a PSA-m, de egyelőre nem kell sugárkezelés.

De ami késik, az ugyebár nem múlik :-(

Sok mindent nem írtál, mennyire volt rákos a terület, mennyi az áttét stb.

Korábbi oldalakra ha visszalapozol, ott voltak sugaras kollégák bejegyzései. Nem írtak ennyi mellékhatást.

Hát jobbulást kívánok.

Előzmény: ptca (1471)
ptca Creative Commons License 2023.07.25 0 0 1471

Üdv,
olyan sorstársat keresek tapasztalat csere érdekében akinek
1. radikális prosztataműtétje volt és
2. a műtét után csináltak neki "adjuváns" sugárkezelést is
A sugárkezelés mellékhatásairól, azok időtartamáról, várható lefolyásukról érdeklődnék, azokról cserélnék tapasztalatot.

Nekem június 6-án ért véget a műtét utáni sugárkezelésem. Azóta majd 2hónap telt el de sajnos a mellékhatások még mindig totál kicsinálnak!

Dagadt_58 Creative Commons License 2023.07.25 0 0 1470

Szervusz!

Amit leírtál, az alapján egy "jó kis" prosztata-gyulladásod lehet, meg némi nagyobbodásod. Az megemeli a PSA szintet. Azért nem árt egy kivizsgálás, mert nekem is így kezdődött. Szerintem a Nálad szóbajövő műtét a hugycsövön krereztüli "dörzsárazás" drehás nyelven, vagyis a húgycső feltágítása. Relatíve kis műtét. Prozstatamasszázsod nem volt? Gyulladás esetén az emlékezetes, mert nappal is tanulmányozhatod a csillagos eget. 

Az ismerősöd esetéről pedig annyit, hogy mikor a klinikai pszichológussal beszélgettem, a második mondatában az öngyilkossági hajlamokat firtatta. Megnyugtattam (talán) munkadarabot nem teszek tönkre. És súlyos esetben a pelenka a legkevesebb. De úgy néz ki, ez Téged nem érint. A "dörzsárazásnak" a legkisebbek az esetleges mellékhatásai.

Jobbulást!

Dagadt

Előzmény: matador01 (1467)
matador01 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 1469

Köszönöm a biztatást! A Férjednek meg mielőbbi gyógyulást kívánok!

Előzmény: michel50 (1468)
michel50 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 1468

Először is nyugodj meg, mert egyáltalán nem biztos, hogy rosszindulatú dolog van a PSA növekedés mögött. A kivizsgálások fogják eldönteni, de ha műtétre kerül a sor, akkor sem kell a legrosszabbakra gondolni. A férjemnek 8 hete volt a műtétje (61 éves) és gyakorlatilag semmi mellékhatást nem érez. Annyi az egyetlen kellemetlenség, hogy míg a műtét előtt éjszaka nem kellett pisilni kimenni, addig most egyszer kimegy (de ha figyel arra, hogy lefekvés előtt 2 órával ne igyon, akkor egyszer sem). Bizonyos mozdulatoknál (pl. ha ülésben oldalra lehajol) 1-1 csepp távozik, de semmi egyéb esetben nincs ilyen. Az orvos azt mondta, hogy várhatóan ez kb. fél év alatt rendeződni fog, mert ott "belül" annyi mindent "átrendeztek", hogy ennek még idő kell. A legvékonyabb (1 cseppes) Tena Men betétet biztonsági okokból berakja, de szó nincs pelenkáról, és jellemzően használat nélkül dobja ki ezt a betétet (amit nem is érez nap közben). Szóval a pelenkaviselés egyáltalán nem szükségszerű a műtét után! Persze ehhez sikeres műtét kell, ahol az orvos odafigyel ezekre a dolgokra. És tornázni is kell (gáterősítés), műtét előtt és után is. Reméljük, nem kell műtét Neked...

Előzmény: matador01 (1467)
matador01 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 1467

Sziasztok! Kétségbe vagyok esve mert vizeletakadozás után 8-as érték volt a PSA szintem! Antibiotikumokat írtak, ezt két hétig szedtem, majd Pollstimol-Cermil-t kell két hétig szedni, + a Tamsol 0,4 mg-ot ezt folyamatosan! Sok mindent hallok a környezetemben, 4 ismerősömnek volt, van prosztatagondja és sajnos a műtét után mindannyian pelenkát viselnek életük végéig, azaz egyikük sajnos már nem mert megunta és öngyilkos lett tavaly! Kérdésem az lenne hogy mennyire gyakori a műtét utáni végleges pelenkaviselése! Tudom minden eset más de azért ....!? Valószínű hogy ezt én nem vállalnám be, inkább maradjon minden így ahogy van és ameddig bírom élek így műtét nélkül! 64. éves vagyok és más betegségeim is vannak! Megköszönném ha néhány jótanáccsal és információval segítenétek oldani a félelmemet! most a hónap végén megyek újabb PSA kontrollra de az állapomból ítélve semmi jóra nem számítok!

Diótörő Creative Commons License 2023.07.20 0 0 1466

Ma már inkább sugaraznak, mert tűhegynyi pontossággal tudják az adott területre irányítani, amit meg PET CT-vel határoznak meg.

Persze akad némi mellékhatás, amiről korábbiakban már volt szó.

A kemo az egész szervezetben szétterjed, azt hiszem csak végső esetben alkalmazzák, mint szegény Reviczky színész esetében, akinek már van egy rakás áttétje.

Előzmény: michel50 (1465)
michel50 Creative Commons License 2023.07.20 0 0 1465

A műtét utáni szövettan szerint a prosztatán kívül nála nem találtak rákos sejtet (sem a nyirokmirigyekben, sem a sebszéleken), de tudjuk, hogy el tudnak bújni... Neki most csak a 3 havi PSA szint mérés lett előírva. Majd írd meg, hogy mit "talál ki" a dokid, mert bennem ott bujkál a kiújulástól való félelem, és szeretném tudni, hogy ilyen esetben mi történik. És persze nagyon drukkolok neked!

Előzmény: Diótörő (1464)
Diótörő Creative Commons License 2023.07.19 0 0 1464

Amikor kiderült a szövettani eredményből, miszerint a rákos állomány 5 %-a elérte a felszínt, akkor szedtem kb. egy évig hormon bogyókat, de aztán a CT és MRI vizsgálatok nem mutattak ki semmit sem, az Onk.Int.-ben javallották a két havonkénti PSA vizsgálatot.

E szerint ha lassan is, de emelkedik. Az uro dokim aug. elején jön vissza a szabijáról, majd ő megmondja, hogy mi a teendő.

 Ha a párodnak is teljes eltávolítás volt és voltak valahol rákos sejtek, akkor ez még belefér szerintem.

Nekem kb egy évvel a műtét után volt 0,039 és az nem volt baj.

Előzmény: michel50 (1463)
michel50 Creative Commons License 2023.07.19 0 0 1463

Szia!

A műtét után kaptál valami kezelést, vagy minden negatív volt? Ilyen esetben mi várható (gyógyszer, sugár...)aa?

Páromnak a műtét után 4 héttel 0,027 a PSA. Papír szerint ez normális, de én kevesebbre számítottam.

Vélemény?

 

Előzmény: Diótörő (1462)
Diótörő Creative Commons License 2023.07.18 0 0 1462

Lassan második éve volt a proszti eltávolítás.

Psa figyelve van, eleinte kéthavonta, most már sűrűbben.

Márciusban 0,039, június 0,4,  tegnap 0,45.

A dokim aug elején jön, akkor viszem neki az eredményt. Lehet találgatni, hogy mit fog dönteni?

Dagadt_58 Creative Commons License 2023.07.14 0 0 1461

Szia!

Kitartás az ismerősnek. Én az első két hétben csak a lineáris gyorsító működését tanulmányoztam. A vége összeszorított fogakkal ment. Mindenesetre amíg "kurativ" kezelést kap, addig van remény. 

A hormonnál nálam 1/2 év után injekciót váltottak, (pedig nem panaszkodtam, a mellékhatás jár) és mások a mellékhatások.

De a leírtak fele megvan. Remélem Ő szerencsésebb. 

Neki duplán szorítok!

Jó egészséget mindenkinek!

Dagadt

Előzmény: michel50 (1460)
michel50 Creative Commons License 2023.07.14 0 0 1460

Szia!

Köszönöm párom nevében is a jókívánságot, reméljünk úgy lesz. Olvasgatva a bejegyzéseidet nagyon igazságtalan, hogy 11-es PSA-val milyen rossz az eredmény. Van egy barátunk, akinél tavaly decemberben (szintén tünet nélkül), egy menedzserszűrésen 69-es PSA-t mértek, és sajnos neki hasonló eredményt hozott az MR, a biopszia a csontscan, mint neked. Egy hónapja kapja a hormont és tegnap kezdte meg a 28 napos sugarat. Még eddig nem számolt be mellékhatásokról, de nyilván lehet rá számítani. Páromnak a műtét után 5 héttel 0,02 volt a PSA. Én azt hittem, hogy kisebb érték lesz, mert olvastam 0,003-ról is. Nem tudom, hogy ez még csökkenhet-e.

Jó egészséget, további javulást

Előzmény: Dagadt_58 (1459)
Dagadt_58 Creative Commons License 2023.07.14 0 0 1459

Szervusz!

Jó egészséget a párodnak! Hatalmas valószínűséggel teljesen "meggyógyult" és az egész csak egy múló "kellemetlenség". 

Ez bizonyítja, hogy a PSA mennyire nem mérvadó, pedig azt tekintik az alapnak. (És ezért nincsenek szűrések!) Nekem már 11,67-nél tokáttörés, helyi áttét, műtét kontráindikált. Glaeson 4+5.

Nagyon sok, probléma és mellékhatás-mentes boldog évet kívánok Nektek!!!!

Dagadt

Előzmény: michel50 (1458)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!