Az első kérdésed a válasz, hogy bármilyen fényképezőgéppel lehet úgy képeket készíteni, hogy azokból megfelelő programmal (pl.: PTGui) össze fűzhető panorámakép, gömb is.
A gömbpanoráma általában nem ipad-al készül.
A második kérdésed pedig eléggé értelmezhetetlen. A weboldalon, amit jeleztél, egy bemutató jellegű gömbpanoráma látható. Az ilyen jellegű oldalak úgy készülnek, hogy előbb elkészítik a gömbpanorámát, sőt többet is, majd pl.: a Kolor Panotour Pro pogrammal hasonló bemutatóvá alakítját. Ezt a bemutatót teszik fel a net-re, valamilyen weboldalon.
Van nekem egy canon60d gépem és egy 17-55 obim hozzá. Mivel a váz cropos így az obi 27 kezdőértékünek felel meg. Ezzel is tudok gömb panorámát fotózni?
Ezt hogy készítik el? http://panoramablog.com/iNight/ már mint nem a képet, hanem magát az oldalt? Nekem ipadon úgy megy, hogy érzékeli a giroszkópot. Ahogy forgatom az ipadot, úgy forog a kép is ;-)
Hát bizony jol el kaptát apillanatot! :) De ezt mien megoldásal készitették? Mármint egy sima tüköreflexes meg hozzá egy halszem obi? vagy ezt valmilyen specko cucal?
Ahányszor csak odakerülök az oroszok által készített helikopteres panorámás weblapra, mindig elámulok. Megint - akkora mákjuk volt, jó helyen, jó időben, meg tudtak örökíteni egy nagyon szép látványt, ami csak igen rövid ideig volt látható, és amihez tényleg a gömbpanoráma kellett.
Ar arak iranyadoak, illetve megkoszonnem ha pl a panoramafej, akar ha nem is kell vkinek, de bemondanatok mi most a realis ara, hogy ne rettentsek el vele masokat, ha csunya szamokat irtam ra ;)
A Time-Lapse egy más kategória. Ő egy szóval sem említette, hogy ez ügyben akar két géppel fotózni. Mint már írtam gömb esetében a nodal miatt elképzelni sem tudom, linear esetében pedig csak tömegjelenet fotózásra tudok gondolni.
Remélem nem is fog itt összeveszni a témán senki. A különböző vélemények összevetése csak használhat a megoldások sikeréhez. Volt itt korábban egy-két "okostojás", akik lenézték a kezdő probálkozókat, de mi nem ezek vagyunk.
Kérdezz bátran, segítünk.
"kb."-nak pedig teljesen igaza van. Én egészen belefeledkeztem a gömbpanoráma készítésbe és mostanában csak arra jár az eszem, ezért gondoltam, hogy a kétgépes variáció a nodal pont miatt necces lehet.
azért össze ne vesszetek ezen. gondoltam ha már van 2 egyforma gépem, kipróbálok vele dolgokat. ezek ötletek, amik aztán vagy működnek, vagy nem. egy próbát megérnek nekem. ha nem sül ki belőle semmi értelmes, akkor sincs baj.
Én azt írtam, hogy a közeli témák összefűzése lehet problémás a nodal pontok miatt (a két objektívet feltehetően nem lehet úgy elhelyezni mintha egy objektív forogna a nodal pontja körül).
Azonban egyrészt távolabbi témánál ennek már messze nincs ekkora jelentősége (ráadásul ő csak két képet akar összefűzni, az könnyebben megoldhatónak tűnik mint egy nagyobb képsorozaté), másrészt van olyan panoráma, aminél nem érdekes a nodal pont. Pont nemrég kérdeztem itt (12662) a linear panorámákról, az pl. pont olyan ahol nem is jön elő ez a probléma, mert ott a témára merőlegesen kell mozgatni a képek között a fényképezőgépet, szóval ha két géppel fotóz valaki egy időben, akkor elég arra figyelni, hogy egy síkban legyen a két fényképezőgép érzékelője (így készülnek ezer éve a 3D fotók is).
Szerintem lehet találni olyan panoráma témát, amire jobb a két gépes megoldás, mint az egy gép mozgatása, szóval érdemes kisérletezni, még akár valami új is kijöhet ebből - és most direkt nem googlizok rá arra, hogy csinált-e már valaki ilyet korábban vagy sem, de ha látatlanban kéne fogadnom, akkor inkább arra tennék, hogy nem új az ötlet, készült már így panorámakép.
A PTGui is, mint általában minden trial verziós program csak egy ideig működik. Utána van amelyik "mosolyog" és vannak olyanok, amelyek kérik a regisztrációt.
Nos a PTGui ez utóbbi, tehát megfelelő regisztáció nélkül "kineveti" a felhasználni akarót.
Ezen a fórumon nyilvánosan senki sem fogja a mosolyodat letörölni a PTGui-d arcáról.
Már próbáltam Neked röviden válaszolni és mellékeltem képeket, de úgy látom nem volt eredményes. kb. a 12759-es bejegyzésében már megközelítette a probléma gyökerét (nodal pont), amit két géppel elképzelni sem tudok, meg értelmetlennek is ítélek. Én a mellékelt képeken azt akartam szemléltetni, hogy ha rossz a nodal pont, tehát a képek nem azonos objektív állásból készülnek, akkor a program, amivel össze akarjuk fűzni, nem talál jó kontroll pontokat. Igaz kontroll pontokat lehet manuálisan is adni, de az küszködés és most erről nem akarok beszélni. A nodal pont-ról itt van egy videó:
Most már végképp nem értem, hogy miről beszélsz. A PTGui szerintem is (és a legtöbb profi panorámás szerint) a legjobb program, amivel mindent meg lehet oldani, ami a panoráma készítéséhez szükséges. Így a sík panoráma képektől a gömbpanorámáig tökéletesen lehet használni. Milyen gömböt nem tud, amiben mozogni lehet? Valami fogalom zavarod van. Tudni kell a programot kezelni. De én erről már minden információt leírtam Neked privátban, sőt a teljes regisztrált programot is elküldtem, no meg egy saját gömböt szemléltetésül (amiben lehet "mozogni"). Sajnálom, hogy ennyi segítség sem használt, de akkor miért nem kerestél újabb kérdéssel, ha a PTGui-val nem boldogultál? Ha a Pano2VR-el akarsz foglalkozni, szolhattál volna, mert akkor én nem töröm magam a PTGui-val kapcsolatos segítségnyújtással.
Én sem vagyok panoráma szakértő, de amit szeretnél, az elvileg bármelyik panoráma programmal összefűzhető. Az összefűzés szempontjából nincs eltérés abban, hogy egy géppel egymás után készült képeket fűzöl össze, vagy több géppel egy időben készült képeket.
Mivel egy időben készülnek a képek, elvileg gond nélkül fogsz tudni mozgást is fotózni, viszont ha csak két képből lesz a panoráma, akkor csak kb. ötven-hatvan százalékkal lesz nagyobb a panoráma képed látószöge, mint az eredeti fotóké külön (ha ennyi elég, akkor viszont jó ötlet). Nyilván nem tudod úgy rögziteni egymáshoz a két gépet, hogy egy pontba essen a két gép és objektív páros nodálpontja, tehát közeli dolgok összefűzésére lehet, hogy alkalmatlan lesz ez a kétgépes megoldás.