Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.06 0 0 10853

a zaklatás más

a fenyegetés is más

 

de ha nem akarjátok, hgy a vétlen volt kollégát éveken keresztül perelje a főnökötök, akkor vonjátok vissza az állítást. 

ez egyébként vissza is üthet, hiszen ki is derülhet, hogy ti sároztátok be.

 

üzleti titok az, aminek mások tudomására jutása a cég érdekeit veszélyezteti.

a kollégák egymás közötti pletykálkodása leginkább nem ide tartozik, ha nem hallja illetéktelen.

Előzmény: fürtös99 (10852)
fürtös99 Creative Commons License 2013.02.06 0 0 10852

A tulajonosról beszélgettek kollégák egymás között, tényszerű dolgokról stb, pl: fizetés csúszik 2 hete, és a cégnél történő visszás tényszerű dolgokról volt szó, gyakorlatilag munkahelyi pletykálás történt.

Tulajdonos visszahallotta és mivel nekik még szükségük van állásra, kitalálták, hogy az elment kolléga a főbűnös.:))

Főnök telefonon fenyegetőzött egy már hetekkel ezelőtt elbocsátott volt kollégának, hogy perelni fogja titoktartás megszegéséért.

Lehet óvodás dolog, de milyen alapon fenyegetőzhet egy volt főnök telefonon?

Zaklatásért feljelenthető?

Előzmény: twiaj (10851)
twiaj Creative Commons License 2013.02.05 0 0 10851

Az üzleti titok a Ptk.-ban:

 

(2) Üzleti titok a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó minden olyan tény, információ, megoldás vagy adat, amelynek nyilvánosságra hozatala, illetéktelenek által történő megszerzése vagy felhasználása a jogosult - ide nem értve a magyar államot - jogszerű pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekeit sértené vagy veszélyeztetné, és amelynek titokban tartása érdekében a jogosult a szükséges intézkedéseket megtette.

Másrészt fontos, hogy mi konkrétan az információ, amiről szó van, az sértheti e a jogosult (tehát a tulajdonos) érdekeit, illetve, hogy megtette e a szükséges intézkedéseket a titokban tartást illetően?

 

Ez az általad leírt esetben nem feltétlenül valósul meg, mert ha jól értem az adott információ a "cégen belül" (kollegák között) marad. Tehát egyrészt nem hozzák azt nyilvánosságra. Kérdés az is, hogy a kollegák hogyan jutottak az információ birtokába, hogyan szerezték azt meg?

 

Előzmény: fürtös99 (10849)
twiaj Creative Commons License 2013.02.05 0 0 10850

Így van.

Előzmény: Replay (10848)
fürtös99 Creative Commons License 2013.02.05 0 0 10849

Sziasztok!

 

Segítséget kérnék abban, hogy van-e valakinek tapasztalata, véleménye az alábbiakról.

Hogyan lehet bizonyítani üzleti titkok megszegését? 

A tulajdonos kollégák közötti kibeszélése, megbeszélése vajon fedi az üzleti titok fogalmát?

Replay Creative Commons License 2013.02.05 0 0 10848

Nekem ebből a rendeletből az jön le, hogy csak a közig.határig kell fizetni az utazást, tehát Bp-n már nem.

Előzmény: GeriSoft07 (10846)
Lacihw Creative Commons License 2013.02.04 0 0 10847

Na akkor ezt csúnyán megszívtam.

Kösz a felvilágosítást

Előzmény: GeriSoft07 (10844)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.02.04 0 0 10846

A munkáltató mai nappal megszűntette a bérlettérítést feleségem és pár másik munkáltató részére, míg egyeseknek jár a munkakörük miatt.

 

Kérdezem, hogy e szerint:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1000039.KOR

Nekem az jön le, hogy vidéki munkavállaló esetén a lakóhelytől a munkahelyig köteles téríteni a munkáltató, míg ugye helyi lakos szerint nem köteles semmit téríteni.

 

Megteheti egy vidékivel, hogy a BKV bérletet nem téríti, csak a vonatjegyet? Mert ez nem a munkába járás támogatása, ami kötelező!

 

Tovább kérdezem, ha ő innentől úgy jár be, hogy vesz egy bérletet, ami innentől nem kiegészítő BP határtól hanem végig megy, és ez 2,5x annyiba kerül, mint amit eddig fizettek, akkor ez normális???

mert eddig a kiegészítő jegyek durván 5.000Ft volt havonta, most a keletiig 17.500Ft lenne egy hónapra, a bkv bérlet térítése meg a vonat eddig 13.000Ft volt

GeriSoft07 Creative Commons License 2013.02.04 0 0 10845

illetve igaz, lehet csak a költségeket téríttetik meg veled, ha nem jelensz meg :)

 

A tanú megjelenési kötelezettsége

Amennyiben idézést kap az állampolgár a hatóságoktól, természetesen megjelenési kötelezettsége van a megjelölt időpontra. Akadályoztatás esetén feltétlenül szükséges, hogy kimentse magát, mégpedig az idézési időpontot megelőzően. Ilyenkor jelölje meg az okot is, ami akadályozza a megjelenésben. Természetesen a kimentést nem lehet arra használni, hogy a végtelenségig elkerülje a tanú a vallomástételt, de indokolt esetben lehet élni ezzel a lehetőséggel.

Ha a tanú kimentés nélkül nem jelenik meg a tárgyaláson, számíthat arra, hogy bírságot szabnak ki a mulasztása miatt.

Sajnálatos módon számos eljárás elhúzódását okozza, hogy a tanúk rendre nem jelennek meg az idézésekre. Amennyiben ki sem mentik magukat, akkor nagyon sok eljárási költséget okoznak a tárgyalás elmaradásával. Például a fogva lévő terheltet odaszállítják, kirendelt és meghatalmazott védők, szakértők megjelennek stb. Bár be kell vallani, az is gyakori eset, hogy a tanúk ott vannakadott esetben messziről megjelennekés a vádlott távolléte miatt marad el a tárgyalás. A bíróság természetesen téríti a tanú megjelenésével járó költségeket, de ez mindenképp rossz hatással van a tanúzási hajlandóságra.

 

Előzmény: GeriSoft07 (10844)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.02.04 0 0 10844

Akit büntetőeljárásban tanúként megidéznek, az köteles az idézésben foglalt helyen és időpontban megjelenni, és vallomást tenni, hacsak a vallomástételnek akadálya nincs. Az írásbeli idézésnek a következőket kell tartalmaznia: eljáró szerv megnevezése, ügyszám, előadó neve, esetleg telefonszáma, “Idézés tanú részére”, a megidézett neve, lakóhelye, az idézésen hol és mikor kell megjelenni, a kihallgatás várható időtartama, dátum pecsét, idéző aláírása, valamint a figyelmeztetések. Természetesen nem minden esetben írásban küldik ki az idézést a tanúnak, ma már elmondható, hogy a nyomozóhatóság, amennyiben van a tanúnak telefonszáma, akkor a tanúval telefonon egyeztetve idézi szóban, telefonon keresztül, hiszen sokkal gyorsabb. Ebben az esetben nagyon fontos mindkét (mind a tanú, mind a nyomozóhatóság) részről a megbeszélt időpont, hely gondosan kerüljön feljegyzésre. A tanú, ha nem értette az előadó nevét, akkor inkább kérdezze meg még egyszer, a későbbi félreértések végett.

Természetesen ha valaki tanúként a hatóság előtt megjelenik, akkor a kérelmére a felmerült költséget meg kell téríteni. Mit jelent ez? A tanú a lakóhelyéről (tartózkodási helyéről) a kihallgatás helyére való utazással és a visszautazással ténylegesen felmerült és igazolt költségeket kell megtéríteni. Ez a személyvonat 2. osztályvillamosautóbusz jegy áragépjármű üzemanyag-fogyasztása és a parkolódíj (a gépkocsi forgalmi engedélye szükséges), külföldről történő érkezés esetén repülőjegy lehet, amiket jegy átadásával igazolni kell. Ha ugyanarra a kihallgatásra több tanú egy gépjárművel utazik, az útiköltséget csak az egyikük esetében lehet megtéríteni. Gépjármű igénybevétele esetén útiköltségként a gépjármű motorjának hengerűrtartalma szerint a külön jogszabályban meghatározott üzemanyag-fogyasztási alapnorma-átalány figyelembevételével közúton a tanú lakóhelye (tartózkodási helye) és a kihallgatás helye alapján a legrövidebb oda-vissza útra a km-távolság és az APEH által közzétett hivatalos üzemanyagár szorzatát, valamint a parkolás díját kell megtéríteni. A gépjármű motorjának hengerűrtartalmát és hajtóanyagának fajtáját a jármű forgalmi engedélyének bemutatásával kell igazolni. Amennyiben a tanúnak szállásköltsége, valamint ellátási költsége merült fel, azt is téríteni köteles a nyomozóhatóság.Szállásköltség akkor állapítható meg, ha a tanú kihallgatása olyan időpontban kezdődik, amikor a kihallgatás napján az odautazásra az éjszakai órákban (23 óra és 5 óra között) kerülne sor, a tanú részére az elszállásoláshoz igénybe vehető kereskedelmi vagy fizetővendéglátó szálláshely költségét meg kell téríteni. Szállásköltségként a számla szerinti, de legfeljebb a munkaviszony alapján megállapított öregségi nyugdíj legkisebb összegének egynegyedével megegyező összeget lehet megtéríteni vendégéjszakánként; igazolt szállásköltségként nem vehető figyelembe a szálláshoz kapcsolódó egyéb ellátással és szolgáltatással felmerülő költség. Ellátási költség akkor téríthető a tanú részére, ha a tanú szállásköltség megtérítésére jogosult, vagy lakóhelyéről a kihallgatás helyére való utazás és visszautazás, valamint a kihallgatás együttes időtartama egy napon belül a 6 órát meghaladja. Az egy napra eső ellátási költség a nyugdíjminimum 3 százaléka (ez most jelenleg 855 forint). A tanúk költségtérítésével a 14/2008. IRM rendelet foglalkozik. A költségtérítésről szóló nyilatkozat (igényt tart-e rá, vagy sem), a tanúkihallgatási jegyzőkönyv utolsó oldalán található.

 

Előzmény: Lacihw (10843)
Lacihw Creative Commons License 2013.02.04 0 0 10843
Tanu vagyok, tehát elő nem fognak vezetni. Ráadásul az ügyben a cég felszámolása miatt már nem vagyok érdekelt.
Vagy orvosi igazoláson gondolkodom, vagy nincs lóvém utazgatni 800km-et mert munka nélküli vagyok... Költség térítésre egyébként is várni kell, a benzint meg nem fizetik ki.
Előzmény: GeriSoft07 (10841)
csipoga Creative Commons License 2013.02.04 0 0 10842

Aki tud valamit, segítsen!
Édesapám 89 éves.Szegényt Bp-en civilként/diákként/az utcán fogták el a bevonuló oroszok, és majd 2 évre munkatáborokba vitték.Most szeretne már kárpótlásért fordulni valahová, de idős hozzá.Azt se tudjuk, hová kéne.1946 őszén engedték el, Szolnokra érkezett vonattal/Foksányiban, Odobestben, Budauban volt/, onnan szülővárosába ment/ABONY/, ahol le kellett adni a szabaduló iratait az elöljáróságon, akkor kapott személyes iratokat.Semmi igazolása nincs, csak a "élményei", és némi testi fogyatékossága, amit ott szerzett.Hol kutassuk az iratokat, és ki segít neki?Fontos lenne, eddig nem is reménykedett, de olvasott egy cikket, hogy kárpótolják az elhurcoltakat, és azóta mindig mondogatja nekem, én meg nem tudom, hol keressem az igazát.

GeriSoft07 Creative Commons License 2013.02.04 0 0 10841

elmész és kifizetik az utazási költséget, vagy elővezettetnek és fizeted az elővezetés költségeit :)

azt hiszem ez a két verzió van

Előzmény: Lacihw (10840)
Lacihw Creative Commons License 2013.02.04 0 0 10840
Üdv mindenki,
Egy tárgyalásra idéznek tanuként. Mivel 400kmre tartják tőlem, nem akarok elmenni. Milyen következményei lehetnek ennek, illetve mit tudok tenni?
teva65 Creative Commons License 2013.01.31 0 0 10839

Sziasztok.

 

Segítséget szeretnék kérni.Tavaly elvittem egy varró-hímzö gépet átnézetni vagy tísztításra ami már nem jótálásos.Az átnézés után nem ugy műkődött ahogy azelőtt így visszavittem a szerelőhöz.Ö szétszedte összerakta, de at érintő kijelzö nem akart vílágítani.Modta,hogy hagyam ott még megnézi.Most eltelt egy év és hívott,hogy nem tudja megjavítani. Mik a lehetőségeim vagy hova fordulhatok jogorvoslatért.Az elmult egy évben több szerelő címét megadtam hátha ök tudnak segíteni,néha az az érzésem.hogy csak az ídött húzta hátha megunom és elhozom a gépem.De én egy müködö gépet vittem be a szervízbe.Köszönöm Éva.

22Alexa22 Creative Commons License 2013.01.31 0 0 10838

Sziasztok!

Láttam, hogy itt igazán jó tanácsokat adtok egymásnak, ezért én is egy tanácsot szeretnék kérni!

Közeli barátomnak bűncselekmény kapcsán meghalt a nővére külföldön (Máltán) és valószínűleg ott fogják eltemetni köztemetéssel, mert nincs pénzük hazahozatni. Érdeklődni szeretnék, hogy nem tudja  valamelyikőtök, hogy Máltán van-e lehetőség exhumálásra (mert hamvasztásra pl. nincs) és milyen keretek között, hogy hazahozassák, ha már összegyűlt rá a pénz. Illetve, ha esetleg valamilyen vallási okból nem engedik, akkor nem lehet a törvény által rábírni őket (kiskapuk), hogy mégis lehessen, mert ugye magyar állampolgár volt, vagy például az Európai Unión keresztül?

Előre is köszönöm a válaszokat!

_lala_ Creative Commons License 2013.01.31 0 0 10837

Az OMMF feladata ellenőrizni és adott esetben büntetési tételeket kiosztani a munkavállalók, túlórák nyilvántartásainak hiányosságai esetén. Amíg nincs nyilvántartás, addig nehezen tudod bizonyítani, hogy mennyi az annyi, bizonyítás nélkül pedig jogi úton esélytelen vagy eredményt elérni.

Tehát "névtelen bejelentést" kell tenni az OMMF-nél, hogy milyen üzelmek folynak az adott munkáltatónál...

Előzmény: syrius (10831)
syrius Creative Commons License 2013.01.30 0 0 10836
Köszi, élek vele amíg élek.
Előzmény: Törölt nick (10832)
Replay Creative Commons License 2013.01.30 0 0 10835

Adózással kapcsolatos dolgokkal nem teheti meg, hogy semmibe veszi, azért mert haragszik. Majd ha kap büntetést a NAV-tól, akkor lehet, elgondolkodik. 

 

Előzmény: a nagy pékség (10833)
a nagy pékség Creative Commons License 2013.01.30 0 0 10834

Köszönöm a tanácsot ha nem írja alá akkor ezt megteszem.Jó ötletnek tűnik.Volt még más ötletem is, azt is megcsinálom.Egyszer csak összezuhan  a szerencsétlenje...

Előzmény: Replay (10830)
a nagy pékség Creative Commons License 2013.01.30 0 0 10833

Lényegesnek lényeges,de azért nem írta alá eddig, mert egy bunkó paraszt.Ezzel effektíve nem vagyok kisegítve...Nem volt hajlandó engem fogadni csak a feleségemet,hogy miért azt csak ő tudja.Pedig meg lett beszélve,hogy én megyek hozzá  a papírokkal.Azért nem fogadott valszeg, mert tavaly jól összevessztem vele és tart tőlem. Szerintem ezzel az indokkal nem sokra megyek a bíroságon.

Előzmény: twiaj (10829)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.30 0 0 10832

1. a bizonyítékok alapján összegyűjtöd a követeléseid, és megírod tértivevényes levélben, pontosan kiszámolva, csatolod a bizonyítékok másolatát

2. ingyenes jogi segítségnyújtás: jogpont.hu vagy a Civilekkel a Munkahelyi Terror ellen Közhasznú Egyesület, ahol minimális egyesületi tagdíj mellett ingyenes a segítség (http://munkahelyiterror.blog.hu/2012/06/03/csatlakozzon_civilek_a_munkahelyi_terror_ellen_kozhasznu_egyesulethez )

Előzmény: syrius (10831)
syrius Creative Commons License 2013.01.29 0 0 10831

Tudom, hogy nem egyedi a kérdés, de nem tudom a választ. Ha a munkáltatóm évek óta visszatartja a túlóráim, helyettesítéseim kifizetését, ráadásul nem tart követhető nyilvántartást sem erről, akkor hol, hogyan lehet ezt érvényesíteni? Mint pedagógus nyilván nincs pénzem ügyvédet fogadni, lehet erre olyan érdekvédő szervet találni, aki kötelezően érvényesíti a jogaimat?

Replay Creative Commons License 2013.01.29 0 0 10830

Ezeket a nyilatkozatokat a munkáltatóknak a NAV felé kell jelezni, úgyhogy szerintem nem pereskedni kell, hanem befenyíteni őket az adóhatósággal.

Előzmény: a nagy pékség (10828)
twiaj Creative Commons License 2013.01.29 0 0 10829

most nem részletezem,hogy miért

 

az pedig akár lényeges kérdés is lehet egy esetleges későbbi perben...

Előzmény: a nagy pékség (10828)
a nagy pékség Creative Commons License 2013.01.29 0 0 10828

Lenne egy érdekes kérdésem:van a családi adókedvezményt amit én veszek igénybe ,nem a feleségem.De ahhoz nemcsak az én munkáltatom aláírása kell hanem az ő munkáltatója is alá kell írnia.De - most nem részletezem,hogy miért - eddig nem írta alá.

 

Kérdés:Ha nem írja alá és mi elesünk a családi adókedvezménytől, be lehet e őt perelni, kártérítést lehet e kérni?És ha lehet akkor milyen összegre perelhető?

_lala_ Creative Commons License 2013.01.24 0 0 10827

Miért ne lenne jogod nem aláírni egy szerződést?!?

Viszont azt is látni kell, hogy a bank cserébe érezheti úgy, hogy akkor ő most szeretné az örökségből a tartozást kielégíteni. Ha érezhetően nem lesz elég az egész örökség erre, akkor lehet választani, hogy ér-e annyit az örökség, hogy cserébe a tartozást a bank felé az örökösök felvállalják saját nevükben. Vagy ha nem, akkor meg búcsút kell tudni mondani az egésznek.

Előzmény: ertim (10826)
ertim Creative Commons License 2013.01.23 0 0 10826

Köszönöm a választ lala!

Ha nem kerülök be örökösként a banki szerződésbe automatikusan, és a bank megkeres ebben az ügyben, nekem jogom van visszautasítani? Tehát megtehetem, hogy a bank adóstársnak akar bevenni, hogy legyen kin behajtani az adósságot, én meg azt mondom, hogy köszönöm nem, és a bank ezt benyeli?

Előzmény: _lala_ (10825)
_lala_ Creative Commons License 2013.01.23 0 0 10825

Addig, amíg az örökös nem szerződik saját maga a bankkal (valószínűleg fel fogja ajánlani a bank, mert az a banknak jobb, az örökösnek meg rosszabb), addig nem válik a szerződésben nevesített adóssá, azaz nem felel bármely vagyontárgyával, jövedelmével úgy, mint az eredeti adós, csak az örökségben kapott összes vagyontárggyal, ill. azon hasznával (ha van ilyen), az eladott vagyontárgyak helyett pedig azok értékével.

 

Az örökség teljes visszautasítása esetén nincs további lehetőség befolyásolni, hogy kié lesz, hiszen más valaki fogja örökölni.

Előzmény: ertim (10823)
_lala_ Creative Commons License 2013.01.23 0 0 10824

Visszautasítani az egész örökséget lehet egyben, azaz vagy mindent, vagy semmit nem örököl az örökös, szemezgetni nem lehet. Ill. ha van termőföld is az örökségben, azt lehet külön nem kérni.

Ha a leszármazottak visszautasítják az örökséget, akkor helyettük az ő leszármazottaik fognak örökölni. Ha minden leszármazott visszautasítja, akkor a feleség, ha nincs vagy ő is visszautasítja, akkor a felmenők, ill. helyettük az ő leszármazottaik (testvérek, unokatestvérek, stb.). Ha mindenki visszautasítja, akkor az állam örököl.

Előzmény: ertim (10823)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!