Segítséget kérek meggybor készítéssel kapcsolatban:
A tavaly halálosan beteg meggyfánk az idén rengetegett termett, túltermelési válságot okozott. Lett lekvár, meggylé, főzeléknek való és meggybor készítéshez is maradt még, kb 30-40 literre számítok. Holnap préselek és a következő kérdéseim lennének:
1. Az internetes receptek azt írják, hogy kb 10% összetört meggymag is kell a zúzalékba. Miért? Mi a szerepe? (A meggymag ugyanis ciánhidrogént tartalmaz.)
2. Cukoradalékról írnak minden receptnél. Két évvel ezelőttről maradt szőlőcukrom, ha lehetne elhasználnám. Vajon ugyanolyan arányban kell ezt a cukrot is alkalmaznom, mint amit megadnak cukor-ként?
Valójában nem nagyon metszettem vissza, szeretnék takarót nevelni belőle a szomszéd felé. Voltak tulajdonképpen virágok az egyiken, de alig pár darab rajta(egy-egy kis csomó)
Rengeteg hajtása volt viszont, egy rügyből 2-3 is. Ilyen erőteljesen még nem hajtott.
Jó látod, ez bizony öntözőcső. A hely nevére pontosan nem emlékszem, Mostar és Metkovic között van, még a bosnyák oldalon. Az autóból szemlélve, meglepően komoly gyümölcs- és zöldség termesztés folyik ezen a vidéken.
A vezérhuzal alatt található vastagabb cső? netán csöpögtető őntöző rendszer?
Persze hogy elfogadná, hiszen ez egy láthatóan frissen telepített ültetvény!
Ráadásul jó helyen is van, hiszen még a Jugoszlávia időkből származó emlékem, hogy mikor szeptember 25.- én indultunk Dubrovnik közelébe pihenni, belső Boszniában majd megfagytunk a sátorban, midőn kiértünk a Neretva völgyében az Adria közelébe, visszatért a nyár 30 C hőséggel. Itt még biztosan érvényesül a mediterrán klíma. A Google Earth-on szemlélve, valahol Gabela környékén lehet.
Bosnia-Hercegovina, Neretva delta közelében, a hegyek között találtam az alábbi szőlőültetvényt, kb. 3 hektárnyi területen. Szerintem bármelyikünk szívesen elfogadná.
Van egy sejtésem a termékenységi problémával kapcsolatban, ti nem találkoztatok azzal a jelenséggel csemege szőlő esetében mint a kajszi esetében. Konkrétan arra gondolok, hogy minden második évet kihagyja. Nem írtam fel a csemege termelési szokásait de mintha úgy rémlene, hogy évente ingadozik a mennyiség. Irsainak meg csabagyöngyének kaptam, de ezekhez sztem semmi köze a két fajtának, de egy korai és egy kései fajtáról van szó és a termése mintha évről évre változna pedig ua. kapja mindig. A Hamburgi muskotály hozza minden évben a formáját csak (nem esküdnék meg rá ) ezeknél lenne ingadozás.
Nálam teljesen hasonló módon lett művelve, és így alakult, mármint nincs virág. Tavaly volt rajta az idén meg nem, illetve alig mutatóban. Azt hogy rosszul virágzott pedig arra értettem, hogy azt írta alig van egy-egy bogyó. Ebből következtettem tán fürt van csak éppen a kívánatostól messze áll.
Hát ha maga a fürtvirágzat is hiányzik, akkor nem a virágzás "eredményessége" a hiba...
Mint korábban mondtam, nálam is van hasonló probléma; okait keresem. Bizonyos fajták (csemegék határozottabban) csak hosszúra metszve (4-6 rügy) teremnek kielégítően; de a virágrügydifferenciálódást (már most történik a jövő évi a rögyekben!!) erősen befolyásolja az alatta bekövetkező időjárás. Tavaly pedig volt egy jó hüvös júniuselőnk. Nálam fürtszám, és tápanyaggond eddig nem volt.
Azt kérdem tőletek mi oka lehet hogy idén a nyolc éves szőlőim nem teremnek.
Második évben elkezdtek gyümölcsöt hozni, és idén(mikor a tél sem volt hideg) pont nem. A négy tőkém egyikén van csak egy fürt, a többin pár szemnyi mutatóban(Kozma Pálné)