Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3368
Mielőtt elvesznél a számok közt, azt hogy a gép 80 szüretelőt vált ki, nem én mondtam hanem a tulaj, én csak annyit tettem hozzá hogy nem számoltam utána, én is sokallom, de szerintem fölösleges ezen lovagolni

Az a 4-5 mázsa/fő/nap pedig tapasztalati érték, még ahányszor voltam szüretelni(voltam egypárszor elhiheted) még mindig ennyire jött ki, ráadásul mindenki dolgozott, mint egy igásló
Honnan vetted azt a 2-3 mázsás normát, ez marhaság, ekkora teljesítményre senki nem képes
Előzmény: szaki_pali (3364)
RAMBO Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3367
Azért ez a megtérülés dolog... szóval ha 30 napot tud szüretelni, akkor a teljes árbevétele cca. 1,35 Mio forint. Üzemagyag, karbantartás, stb. egy évben legyen mondjuk 1 Mio a netto árbevétel. 20 éves megtérülés... és nem számoltam jelenértéket, csak gyökér módon összeadtam.

Lehet, hogy szüreteltetni megéri vele, de hogy megvenni nem éri meg, úgy tűnik.

Mindegy, nekem 1/3 Ha kétszeri (muskotály, rizling) nekifutásra ... :)))))
Marad a bornyúlábszárpörkölt, és a fasírt.
Előzmény: szaki_pali (3366)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3366
... még annyit, hogy ha ebből a megvilágításból nézzük, hogy kevés emberrel "úgy kell lekínlódni" 2 nap alatt és tokkal vonóval kerül 100 eFt-ba , a gép meg tized annyi idő alatt lerázza, fele díjért akkor persze még jobb a gép mutatója. egyetértek veled.

alapvetően gazdász vok és kapásból összehasonlítottam a szántóföldi kombájn árával munkadíjával az általad mondottakat és azért így is van csodálkozni való. a gép ára hozzávetőlegesen stimmel mindkettőnél. az alapgép vágóasztal nélkül kb ennyi. a bérmunka óradíja viszont 14-15.000 +ÁFA/ha. ez azért jelentős különbség.
Előzmény: Törölt nick (3363)
RAMBO Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3365
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3364
te mondtad, hogy a gép (a tulaj szerint) kb 80 munkáskezet helyettesít. ekkor a munkások ugyan annál a 100 mázsa (10 tonna) termésnél fejenként 125 kg szőlőt kell szedniük. a norma szerint nagy termésű szőlőben egy munkás 1 óra alatt 200-300 kg is leszüretel. gyenge esetben ez egy mázsa körül alakul. persze van pihenő idő is meg minden, de hogy 4-5 mázsa legyen a napi teljesítményük azt kicsit kevesellem. ez ugye 3-4 kg tőke terhelést jelenthet egy 3 m2 tenyészterületű tőkén. azaz ott lehet haladni meg van mennyiség is.

engem az az átszámítási érték lepett meg igazán ami valahogy így néz ki: 80 munkást helyettesít, nekem az óradíjuk bruttó 500 Ft. így egy óra (ami egyben egy hektár is) 40eFt. Ezzel szemben kérnek érte 45 eFt-t.

A gépi munkák általában azért olcsóbbak mint a kézi munkaerő. Az előnye lehet a gépnek, hogy manapság nem tudsz leakasztani egyszerre 80 szedőt és a gép így lényegesen gyorsabban leszedi mint a te példáddal élve 11 ember 2 nap alatt.
Előzmény: Törölt nick (3363)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3363
Nem annyira húzós az.
Számoljunk csak. Egy szüretelő 4-5 mázsa szőlőt szed le naponta. Az előbbi példád alapján (szvsz rosszul számoltad) van 100 mázsa 1 hektáron, ezt leszedi 10 szedő+1 puttonyos 2 nap. Napi és fejenként 3500 forintjával(ami nagyon kevés) az 77 ezer. +ebéd(nálunk az is van), +bélyeg a kiskönyvbe(ezt megspórolhatod, ha kockáztatsz, de mi van ha jön az apeh?), +2 nap meló, rohangászás a mapszámosok után

Ezzel szemben jön a kombájn és 1,5 óra alatt leszedi 45 ezerért

Melyik a jobb?
Előzmény: szaki_pali (3362)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3362
nekem húzosnak tűnik elsőre.

kicsit emésztem még....
Előzmény: Törölt nick (3361)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3361
Megmondom én azt pontosan is ;)
45 ezer/hektár
Előzmény: szaki_pali (3359)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3360
Ezt a verziót én is hallottam :(
Előzmény: pinotnoir777 (3358)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3359
tf1

elárulod mennyi a bérleti díj?
ha nem akarod pontosan megmondani akkor nekem az is elég ha viszonyítod a szántóföldi kombájn árához. pl annyi, tőbb kicsit stb.
pinotnoir777 Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3358
Sajnos ennek van egy olyan logikai következménye is, ami nálunk a környéken gyakorlatba is átültetődött, hogy ahol megjelent egy szüretikombájn, amivel bérbe dolgoztattak, ott hirtelen nagyságrendekkel megszaporodtak a szüreti kommandósok (apeh, vpop, helikopter...) vizitjei is. Szóval itt fordítva működött a dolog. VOLTAK szüreti munkások, de már nem mertek elmenni dolgozni, mert féltek a büntetéstől, feljelentéstől.
Előzmény: Törölt nick (3354)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3357
van amelyiket permetezéssel zöldmunkázóval is felszerelhető (opciós választási jog persze jó pénzért)

azt értem hogy bérbe is mehet a 10 ha példa az egységet szimbolizálja. egy összes 50 ha darab (saját+bér) már elfogadható megtérülést hoz, amin érdemes elgondolkodni.
Előzmény: Ferig (3356)
Ferig Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3356

Matekból ez csak közepes. Ha neked van géped Te fogod  leszüretelni a hegyközség felét-kétharmadát, így már sokkal jobb lesz a megtérülés, igaz szüret után 1 évig csak nézegetheted a gépet. Vagy másra is lehet használni?

 

Előzmény: szaki_pali (3353)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3355
mennyi a bérleti díj 15 rugó?
Előzmény: Törölt nick (3354)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3354
Számoljon utána a gép gazdája! :)
De az okos tulajdonos bérbe is szüretel (nekem :))
Nomeg azt is számoljuk bele, hogy lassan nem találni épkézláb szüretelőmunkást. Ez sajnos nem csak Somlón probléma, hanem az alföldön is.
Előzmény: szaki_pali (3353)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3353
röpke matek

ha egy hektáron 10 tonna termés van akkor a gép 1,5 óra alatt leszedi a termést. ezt ha 80 ember végzi szintén leszeheti 1 óra alatt. (ekkor 125 kg jut fejenként, ha 200 kg/fővel számolva 50 szüretelő is elegendő) no ha a munkásoknak bejelentve alkalmi munkavállalói könyvecskével fizetni kell óránként 500 Ft óradíjat. Azaz 80 munkás egy órája 40.000 Ft. 10 ha esetében ugye 400.000 Ft.

A gép ára 20 milla. unokáink is látni fogják, akkor megtérül a beruházás. A fenti példában 50év kell hozzá, hogy a gép ára visszajöjjön a szüreteseken.
csak hozzávetőleges számítás nem közgazdasági kategória!
Előzmény: Törölt nick (3351)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3352
http://www.ikr.hu/ker_nh_szolobetakarito.php

Itt lehet olvasni róluk, illetve prospektust letölteni
Előzmény: Törölt nick (3351)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3351
Az új gépekre nem tudok pontos árakat, tudtommal az önjáró változat 40, a traktorvontatású 20 millió körül van

A használtak sokkal olcsóbbak. Az egyik ismerős szőlősgazda (20 hektáros) az idén vett egy kitűnő állaptban lévő használt traktorvontatásút 1 millióért
Előzmény: szaki_pali (3350)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3350
nem tudom mibe kerül egy gép csak azért hoztam fel a kakas példát.

állítólag francia honban a terület 75% ban ilyenekkel szüretelnek. kiváncsi lennék a gép árára és onnan némi számolás, hogy 10-50-100 ha területre érdemes már ilyet venni.
Előzmény: BZoltan (3349)
BZoltan Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3349
Gondolom megvan a matekja annak is, hogy mekkora területre érdemes venni és mekkorára bérlni avagy hanyagolni egy szőlőkombájnt :)
Egy néhányszáz négyszögöles családi kisbirtokra nyilván költséghatékonyabb és hangulatosabb a haveri kört meg a családot beszervezni egy szüreti bulira.

Nekem a gyerekkori emlékeim legszebbikei a szüretek :)
Előzmény: szaki_pali (3345)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3348
Igen.
A gép tulajdonosa szerint egy gép 80 szüretelő munkáját váltja ki.
Nem számoltam utána.
Előzmény: BZoltan (3346)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3347
amit tudok a dologról az az, hogy a zöldmunka itt fokozottan jelentkezik. A gazdára hárul ezután hogy mit hagy meg szüretre. ha a kifogásolható kacstermés is belekerül akkor aztán adott a bornak egy indíttatást a minőségi útvonalon.
Előzmény: BZoltan (3346)
BZoltan Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3346
Korrekt.

De látod, ismét kiderült egy dolog ami igencsak befolyásolhatja a palackozott bor árát is és minőségét.
Előzmény: Törölt nick (3344)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3345
árcsökkentő módszerről jutott eszembe:

vajon hány kakasnak kellene áldozatul esnie ahhoz, hogy elérje a gép árát? A kakas a szüretesek gasztronómiai élvezetét hivatott szolgálni és egyéb kiadással nem terheli a szüreti büdzsét (no azért némi diós mákos beigli is közrejátszik ebben).
Előzmény: BZoltan (3341)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3344
A szőlőleveleket kifújja egy a gépbe szerelt elszívó rendszer. A többi a bogyózóra marad. De nemigen kerül bele idegen anyag.
Azonkívül akinek nem felel meg a gépi szüret minősége, az maradhat a kézi szüretnél. Nálunk is van ilyen.
Előzmény: BZoltan (3341)
BZoltan Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3343
Azért nekem furcsa ez a gépi szüretelés dolog... nem mondom, nyitott vagyok mindenre, de nálunk tuti nem lesz ilyen soha. Még abban sem vagyok biztos, hogy nálunk gazdaságosabb és a fürtválogatás nálunk alapvetés. Még olyan embert is nehéz találni akire a kézi szüretelés rábízható, nemhogy géppel csináltassuk.
Előzmény: szaki_pali (3342)
szaki_pali Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3342
azt a gép elvégzi.

engem a támrendszer miatt érdekelt a dolog. meg szakmai kiváncsiság.
Előzmény: BZoltan (3341)
BZoltan Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3341
Ez a gépi szüret is csak egy árcsökkentő módszer ahol minőségi kompromisszumot teszünk.

Én bevallom még csak nem is láttam gépi szüretelést. Azt hogyan oldod meg, hogy szőlőlevél meg más idegen anyag ne kerüljön bele a gyümölcsbe?
Előzmény: Törölt nick (3340)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3340
"Én úgy gondolom, hogy a legmagasabb minőségi kategória (pl. aszú)
[+ az egyéni igények. :) ]
kivételével minden esetben tökéletesen kiválthatja az emberi munkaerőt"
Előzmény: Ferig (3339)
Ferig Creative Commons License 2007.11.27 0 0 3339
Ez mind szép-szép, de hogyan válogatja ki az egészséges szemekből a rothadtakat, hogyan szelektálja a fürtöket aszerint, hogy melyik érett leszedhető, és melyik az amit még két hétig a tőkén lehet hagyni? No és hová lesz a napsütéses szüret semmivel sem pótolható hangulata, varázsa, csendje? :-) (Költői kérdéseimre nem feltétlenül várok választ)
Előzmény: Törölt nick (3335)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!