Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2005.02.07 0 0 75
Tudod, engem naponta ütöget a guta. Ugyanis én igenis egy kis üzletbe járok vásárolni, ahol majdhogynem sorba kell állni időnként. Na és mit veszek? A sonka ami jó az francia, a szalámi vagy olasz vagy német (sajnos a pick szvsz ehetetlen) a kenyér ami valódi kenyérízű és még a harmadik napon is élvezhető szintén olasz. Érdekes módon megéri behozni. Ugyanakkor vagy 20 éve nincs itthon egy tisztességes péksütemény, ami a fiatalabbaknak fel se tűnik, amig el nem utaznak valamerre nyugatabbra. Egész nyáron kerestem a szatmári szilvát, a kecskeméti kajszi barackot és sorolhatnám még a régről ismert zamatos magyar gyümölcsöket. Hova lettek? Mit csinálnak a parasztok nem termelnek? Nem érdemes leszedni? A pékek miért nem tudnak tisztességes kenyeret és péksüteményt sütni? Erről is az állam tehet???
Előzmény: Imen (71)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.07 0 0 74

Nos részemről már 12 éve itthonról nézem a dolgokat erősen kapitalista szemmel. Gyurcsány anno még igencsak gyermek lehetett, de aki ügyes az fiatalon is meg tud gazdagodni, lásd Bill Gates. Meggyesi pedig valahol külföldön volt magas állásban a rendszerváltás után, ahol nyilván nem fizettek rosszúl.

 

Na de abba hagyom, mert a multkoriban egy ismerősöm rám akarta bizonyítani, hogy az egyébként igen kapitalista apám, aki egy percig se volt hajlandó "ezeknek" dolgozni, minek következtében 52-56 között majdnem éhenhaltunk, szintén ügyeskedő kommunista volt. Ugyanis el mertem mondani, hogy 1957-től maszekok lettünk családilag. Így nekem is csak egész ifju koromban volt szerencsém 3 évig építeni a szocializmust. Balószínű ez a kapitalista háttér láttatja velem másként a dolgokat.

Előzmény: tivadar (72)
tivadar Creative Commons License 2005.02.07 0 0 73

Kedves Imen, a szívemből szóltál.

tr.

Előzmény: Imen (71)
tivadar Creative Commons License 2005.02.07 0 0 72

Bocsánat, hogy a "csapos közbeszól", de Svájcot és Magyarországot BÁRMIBEN összehasonlítani - ez minden, csak nem "paraszti ész és nyitott szem". 

Svájcban már akkor, így választottak polgármestert, amikor nálunk Árpádot pajzsra emelték.

Svájccal nem MO, de a fejlett nyugati államok közül is csak kevesen állják az összehasonlítást.

---

"nagyon örültem Meggyesinek és Gyurcsánynak is, mert róluk tudtam, hogy nem "uralkodásuk idején" akarnak meggazdagodni, mert már megtették előtte. "

 

Igen, megtették, már a szocializmusban is remekül helyezkedtek, aztán amíóta a "kapitalizmust építik" még "rátettek néhány lapáttal".  Valóban, többezer kilóméterről lehet ezeknek a Janus-arcú internacionalistáknak örülni, de idehaza több milló ember van aki nagyon nem örül nekik.  Én sem.

 

tr.

Előzmény: Boszorka (70)
Imen Creative Commons License 2005.02.07 0 0 71

Én sem vagyok igazán lelkes híve az EU-nak, nem is igen voltam. Adja Isten, hogy én gondoljam rosszul, és ne lássam a fától az erdőt. Úgy látom, hogy kis országunkat egy felvásárló piacnak tekintik csak, de igazából mi nem sokat nyerünk.

Itt van pl. a TB. Ha én kimegyek külföldre, akkor fizetheti majd a TB a kinti gyógyításomért a súlyos ottani árakat, ha ide jön egy EU tag, akkor itt elenyésző hányadáért (magyar árakért) megkapja az ő TB-je ugyan azokat a szolgáltatásokat. Közben pedig orvosaink - nem hibáztatom őket - szép lassan elhagyják az országot. Egyszer régen híresek voltunk orvosaink szakértelméért.... Adja Isten, hogy ez mindig így legyen, és itt, ebben a hazában.

De így van ez a magyar gazdákkal is, akik szép lassan tönkremennek.

Vásárolni vásárolunk, de magyar gyártó alig van már.

Budapesten csak végig kell menni az utcákon. A régi boltok nagy többsége beplakátozva, megszünve, vagy éppen kiárusítás alatt. Mindent tönkrevágnak a nagy bevásárlóközpontok, amik csak kiviszik a pénzt az országból, a hatalmas bérleti díjaikkal, amit a kiskereskedő alig bír kihozni magából.... de kénytelen bemenni a bevásárló központba, mert az utcára már szinte senki megy vásárolni. A magyar kereskedők pedig szép lassan tönkremennek és becsukhatják a boltot.

 

Nem tudom... nem szoktam beleszólni az ilyen beszélgetésekbe, mert nagyon háziasszony szemléletem van csak erről - de én így látom.

Előzmény: tivadar (69)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.07 0 0 70

Mumu, már megint a szivemből beszéltél. Kész röhej, hogy pont mi képviseljük, te a baloldali én inkább a liberális eszméket. Nekem persze semmi objektiv tudásom nincs a mai magyar politikai elitről, csak a paraszti eszem és a nyitott szemem. Pl. nagyon örültem Meggyesinek és Gyurcsánynak is, mert róluk tudtam, hogy nem "uralkodásuk idején" akarnak meggazdagodni, mert már megtették előtte.

Antalról ellentétben veled igen rossz véleményem van. Ő volt a szocializmus elkényeztetett gyermeke akin aztán még a nagyzási hóbort is kitört. Arról nem beszélve, hogy igen közelről ismerem (sajnos) a betegségét. Mikor megtudta, nem kapaszkodni kellett volna a hatalomba, hanem gyorsan visszavonulni. Lehet, hogy akkor a sokunkban kialakult rossz vélemény is jobbá vált volna.

 

Na de végül is teljesen értelmetlen nekünk a kisembereknek a politikával foglalkozni. Semmi nem rajtunk múlik. Érdekes módon Svájcban soha nem tudtam, hogy ki az aktuális államelnök, akit mellesleg évente mint a vetésforgót váltanak és nem választják. Különben meg népszavaznak az emberek. Ma már kicsit többen, mert csak a kiküldött válaszborítékot kell bedobni a levélszekrénybe. Régebben 20-25%-os volt az általános választási részvétel. Aztán mégis milyen jól elvannak szegények. Igaz mindenki dolgozik és nem vár az államtól semmit, még a betegbiztosítását sem. Ott van igazi jó kapitalizmus. Az volt az egyetlen szimpatikus bennük. Kiváncsi vagyok a hazai lelkes jobboldaliak hogyan reagálnának egy ilyen jellegű államvezetésre.:-)

Előzmény: Mumu (67)
tivadar Creative Commons License 2005.02.07 0 0 69

Szép jóestét Mumu!

Én nem szeretem a l'art pour l'art vitát, sem kritizálást, se mást. Amit írtál az nagy többségében igaz, főleg a te státuszodat tekintve. A horizontod meg biztosan nagyobb mint az enyém.

De azt el kell mondanom, hogy én nem vagyok elájulva az EU-tól.  A KGST-nél bizonyára jobb, meg a varsói szerződésnél...

De már a jobb országok erősen húzódoznak a belépéstől.

És korántsem igazi vetélytársa az USÁ-nak, pedig ez volna a lényeg.

De a tagországok is igen megosztottak USA ill. iszlám viszonyuk tekintetében.

A felvételünk is úgy tűnik, inkább piacszerzési mintsem jótékonysági célokból történt.

 

És azt sem gondolom, hogy az illem kedvéért, bele kellene nyugodnunk véglegesen a kapitalizmust építő szocilisták örökös uralmába.

Sokan az EU-tól várják MO felemelkedését. Én ebben ilyen direkt módon nem hiszek. Dolgozni kellene mindenkinek, igen keményen, nem pedig kinyalva a multik hátsóját, vagyonokat gyűjteni.  50 év diktatúra, hatalmas államadósság, majd 15 "rendszerváltó" év után, nem vagyunk sehol, csak néhány milliárdos sütögeti a pecsenyéjét. Helyzetbe kellene már hozni az ún. középosztályt, mert hamarosan nem lesz a ki multik árudömpingjét megvásárolja.

 

Tudod, ingerültté tesz, hogy MO-on mindig suttogva kell beszélni igazságokról, hol a német, hol az orosz, hol az amcsi, vagy az EU miatt. Igazodunk évszázadok óta, és egyre szarabb helyzetbe kerülünk.

Persze, szerintem csak...   ;-))

tr.

 

 

Előzmény: Mumu (67)
Mumu Creative Commons License 2005.02.07 0 0 68
Kedves Tivadar es Zutymo megkernelek benneteket hogy kritizaljatok (termszetesen ha akarjatok) minden  MO-rol szolo allitasomat .
Előzmény: tivadar (63)
Mumu Creative Commons License 2005.02.07 0 0 67

Kedves tuvadar igenis kulturalt maradtal.Sajnos az ilyn temak kint a nyitoitt topicok vilagaban ,ot perc alatt vezekedesbe es serelmezeshz jutnak.Itt nemis lehetne ez mert nbem maradna itt aki ezt megprobalna.

A tartalomhoz:

Bar az en hozaszolasomhoz irtal egyetlen egy allitasomat,konkreten nem vitatad meg.

Csak arra szoritkoztal hogy altalanosagba ujra es ujra ugyanazt a mondatokat,altalanos mar regen ismert mondatokat mondjad,pufajkodjal es azt allitsd hogy azzok a komunistak...stb.

Nem is tartom azt amit mondasz igazsagtalanak.Igaz hogy azzok akik az egyik vezetesbol atmentettek poziciojukat azzok at vettek ujra a hatalmat

Igaz az is hogy nehez atrendezni tomeg lemeszarlas nelkul egy rendszert egy masikba.Halistenek azzonban nalunk ez nem tortent meg,de ha meglep is Teged sehol ezzekben az orszagokba (kivetel maga a veres romaniai hatalomatvetel de utana minden azokkal a struktrakkal folytatodott amelyek leteztek az orszagba)

Nos,visszaterve a hozzaszolasodhoz egy allitasomat sem hazudtoltal meg,mert nem is lehet meghazudtolni.Azt serelmesztett hogy ugyanolyan emberek most mar uj szerepekbe folytattjak a kozeletet.

Igen.Mit vartal ? Honnan szuletett volna meg egy pillanat alatt egy masik vezeto reteg?

Egy ket igaz hos de  egy rutinos scenan szanalmas figura fel kerult ugyan -jogosan-a politikai porondra-de eppen az elotti evek mostoha korulmenyei miatt nem voltak intellektualisan felkeszulve az orszagot vezetni.Es elbuktak teljes naivitasukon ,de a komplex helyzetek meg nem ertesen is.Egy Denes nevu szabadsagharcos szereplese a parlamentben szanalmas volt mint ahogy Pongracz akit valobban hosnek talalok jomagam is szinten radikalizmusaval nem volt szoba tiszta senkinek ,meg a sajat harcos tarsainak sem.A vilagnak  minden magyar valtozas dacara tovabb kellett mennie,targyalni,eszel  kormanyozni az orszagot-toled is emlitett-soha a tortenelembe meg nem tortent valtozasokon urra lenni.

Aki itt volt az mint  bizonyos szempontbol a 40 eves (masfelgeneracios idő) kommunistanak becezett periodusaba kapta a szakismereteit.

Vegyem sorba?

Jo.Antall miniszterelnok,akit en kulonosen sokra tartok,ma mar mikor megismertem epigonjait,egy nyugodt kenyelmes hivatalbol egy Museumbol erkezett ahol a szomorusagos kommunista idokben hivatalos autoja volt es a rendszer ugy uldozte hogy a Munka erdemrendet tukmalta ra..Es Antall lett az orszag Alkotmanyt es allamintezmenyeket,ellenzeket tisztelo eddigi legkiemelkedobb miniszterelnoke.

Madl Ferenc mai allamelnok papaja volt a Rakosi idokben a svabok egyik kirakat nemzetisegi politikusa.Igy tudta mind ket fiat ugy elhelyezni hogy Ferenc elso allasa a ma Tudomanyos Akademianak nevezett intezmenyben  lett,ahol eloszor  kader kerdesekkel is foglalkozott es pedig tartotta a kapcsolatot a Belugyminiszteriumal-tesek leellenorizni !-es osztotta ki es be vette be a kulfoldi utakra tudomanyos munkatarsoknak kiadott utlevelet,kesobb miutan beleszolhatott hogy ki menjen mindig kulfoldre ,fonoke es tanarmentora elkuldte-ez mar az atkosba- kulfoldre tanulni majd tanitani es ez lett a karriere kezdete.Testveret  a 60-as evek elejen kineveztek a becsi Magar Kultrurintezetben munkatarsnak (kepzeld milyen kultumunka vart ra a 60-as evekben az emigracioval teli Becsben,)

Az Antall kormany legtobbje a kommunista idokbe szocializalt es az akkori igen elelnorzott egyetemeken kapta kikepzeset.DE csak kiforrott nyeveket beszelo emberekkel lehetet ki menni a z ottani zavaros vilagba.

Nezzuk meg a tobbi elso generacios politikusokat is,kivetel a szabaddemokratakat amelynek legtobb tagjanak kommunista ellenes mutja volt es az MDF-el szemben akkor egy meg konzekvensebb antikommunista vonalt kepviselt csak aztan adtak be ok is a derekukat es osszekotottek sorsukat a szocialistakkal.

Orbanek:Orban papa a munkahelyenek parttitkara igy jutt az elso vagyonhoz.Maga Orban multjat nem vitattom mert elhiszem hogya Belugyben talalt kemnyfedelu akta kulso a neven csak probalkozas volt mint annyi embernel...

Kover Laci csak ugy kerult be az egyetemre hogy a Papan kozismert kommuista csalad ahol a nagybacsi az egyik legmagasabb Kadar kituntetest kapta intervenialt hogy az akkori elitnevelesre alkalmas egyetemrte bevegyek a fiut.

A fiuk elso mentora az a Stumpf parttag volt aki ugy lett eros ember higy ellvette a Kadar kormany utolso belugyminiszter Horvath  leanyat.

A jobboldal udvaraban  a tehetseges ujsagiro Bayer Zsolt a partpolitika rovat munkatarsa volt a Nepszabadsagban,Bencsik a Demokrata hetilap foszerkesztoje ugyanugy,Kiralyhegyi Izabela nagy szaju elso parlamentes  szinten a kommunista ifjusag szervezetebol jott,Lendvaival egyutt,azt mar nem allitom100%-osan hogy kesobb Szaddamtol  penzt kapott mert  ez nem bizonyitott.

Szoval,higyedd el tudnam meg orakon kersztul folytatni mert akkor ott voltam a politikai szalonokban ahol a pletykakat meseltek es azzokbol csak a teljesen biztosokat halasztam ki szamodra peldanak.

Hogy van ez ? Ami kommunistaik rendes megtevesztett es egyszerre hopop felebredt revalaciokba megvaltoztott valakik a masikok komunistai puffajkasok (ami szinten nem bizonyitott)stb.?

Minden ilyen orszagba a valtozas elso idejeben es ez meg ma is tart aregiek uralma,csak a kovetkezo generacio lehet szabad tole,z tvaltoza idjeben ott maradtak voltak a husos fazeknal es foglalhattak el a helyeket.

Nyitott szem kell es tortenelmi megertes:azzal megyunk felvonulni akink  van...

Tudsz -e egy pragmatikus nem duma megoldast ami maskep folytatta volna le az atfomalast?DE ne maradj az altalanosagnal,hangzatos mondatoknal.

NIncs es nem volt sehol sem mas ut.Minden ilyen orszagba ahol nem volt egy hagyomanyos elismert nepszeru vezeto mint Havel Csehorszagba vagy Walensa Lengyelorszagba akik szinten megbuktak a tortenelemben mas kiosztott szerepukben mint amiben lettek hosok  a regi anyagbol foztek..A regi korszakbol az elonyoket minden oldalon kihasznalo ujgazdagga valo emberek vezetnek ma is.

Ez az ara a valtozasnak.Vissza nem erdemes nezni,jajongani es ott egy helyben megallni es mondani a magunket,mert a vilag elore megy:akarva nem akarva fent vagyunk egy europai szekeren amelyet nem mi vezetunk idegen lovakkal es ulunk a szeker vegen de nem kaptatunk gyalog.Most a szekeren belul kell magunknak olyan tekintelytkiharcolni  amely elobbre ,jobb helyet ajanl fel szamunkra.De hogy most leszaljunk a szekerrol  es keressuk azt a elejtett multunkat nem lenne tanacsos.Norgolodni jogosan lehet a tortenelem igazsagatlansagan,most is es sokszor a multban.De mit erunk vele ? Inkabb meg kell tanulni elore latni magunk  valos erejet es dimenzioit megismerni es a kovetkezo generaciokra szamitani.A megsarguloban levo csaladi kepek albumba kerulnek,lapozni lehet benne,megkonyezni ami siralmas,eltenni a kovetkezo generacionak ,tobb nem.

-:)

Előzmény: tivadar (64)
tivadar Creative Commons License 2005.02.06 0 0 66

Nagyon szépen megkérlek, mutass rá, hogy az említett (64) beírásomban mit minősítettél kultúrálatlannak. Őszintén érdekel.  Mivel nagyon igyekeztem tárgyszerű és higgadt maradni.

 

Más kérdés, ha a Msz(m)P tagok bárminemű negatív említése kultúrálatlanságnak számít - akkor nincs megoldás, nekem ez a Véleményem.

tr.

Előzmény: schpenoth (65)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.06 0 0 65
"Remélem kultúrált tudtam maradni... ;-)"
Ha nálad ez a kultúrált érvelés, akkor inkább maradok csöndben bunkó:-(
Előzmény: tivadar (64)
tivadar Creative Commons License 2005.02.06 0 0 64

Egyet tessenek megérteni kedves yó baloldali barátaim! 

 

15 éve mondogatom (főleg magamban...) hogy ilyen helyzet,  hogy 50 év szovjet típusú, szocialista diktatúra után, quasi békésen átmenni kapitalista többpártrendszerbe -- ilyen helyzet eddig soha nem volt a világtörténelemben.  Ezt  igazán jól megoldnai hogy lehet(ett volna)  én nem tudom.

 

Egyet viszont tudok, az egészen biztosan rossz út, ha azok az emberek, akik az előző, kontraszelekciós, állampárti időkben a zsírosabb poziciókban  voltak,  ugyanazok, vagy közeli hozzátartozóik, most ebben az "ÚJ" rendszerben is ugyanolyan, vagy még magasabb poziciókba kerülve, ezúttal a "kapitalizmus építésében" is az első sorokban jeleskednek.

 

Az nem fogadható el,  hogy itt egy bizonyos réteg, minden rendszerben, minden helyzetben, ugyanazt az irányító, és hangadó szerepet töltse be!!!  Történjék bármi, - forradalom, v. békés rendszerváltás,- mindig ugyanazok folynak a csapból, és mindig megmondják a frankót.  Ha "véletlenül" egy Antall, v, egy Orbán jut a hatalom pillanatnyi csúcsára, ezek a csoportok azonnal éles támadásba mennek át (lsd. taxisblokád, Charta, Árpi bácsi hisztijei külföldön). Ha viszont akár egy expufajkás Horn, vagy egy milliárdos Apró unokavej regnál, ezek a hangadók egyszeribe elcsendesülnek. Milyen érdekes ?

 

 Kedves balosok, vajon H.GY.  M.P. és GY.F.  ennyire kiválóan vezette ezt az országot, és A.J. + O.V. annyira kirívóan rosszul,  hogy ez a megkülönböztetés indokolt lenne?

 

Szóval ezért van árok,  mert mi nem voltunk olyan ügyesek, mint a csehek és a németek, és itt hordozzuk a nyakunkon ezt a régi nomenklatúrát.

 

Remélem kultúrált tudtam maradni... ;-)

tr.

Előzmény: Mumu (61)
tivadar Creative Commons License 2005.02.06 0 0 63

YOO, akkor vissza a kályhához.

 

Kérlek ne csináld, hogy a mondataimat lekopizod ellenkező előjellel.

Mondj véleményt a saját szavaiddal, az hitelesebb.

;-)

tr.

Előzmény: schpenoth (57)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.06 0 0 62
Ebbe sajnos nem nagyon lehet belekötni:-)
Előzmény: Mumu (61)
Mumu Creative Commons License 2005.02.06 0 0 61

Hogy engem is kritizalhassatok,igy nezem mint magyar szivu ,kulfoldi,multikulti es gyokertelen de baloldali a vilagon minden tajan,MO helyzetet:

-ebredo demokracia amelynek a kozvelemenyet erosen szemelyes erdeku emberek iranyitjak

-sajat elonyeik javara hasznaljak a nemzettol tisztelt fogalmakat

-egy voltak allampartjabol ,mai tarsadalmi elnyomotottakbol,szocial gyengebekbol es ifju idealistakbol allo baloldal kuzd egy kommunista aldozatokbol allo,nemzeti tudatat a tarsadalmi fontosag ele helyezo,konzervativ vilagnezetu retegegel szemben akiket jobb hijan egy fiatak karriert akaro,tehetseges reteg ,vezetne egy egy a nep egy a vezer elvu partjaval ahol a szemelyi kultusz egy szemelyu vezetest indikalt.Ezt a regi kommunista elsotitkart megturo reteg elfogad.A mozgalomma valt jobboldal eleg szines,de a vezetioi voltak mar minden:anarchistak,szabadelvuek,nemzetiek,most eppen neppartiak,ahol a konjunktura eppen kivanja.A cel csak a msik oldal legyozese .

- a regi bekeritett nep erzelme ,koveteli meg az idegenek elleni gyanakvast.

-valodi informaciok hianyaban nem ismerik most  sem fel,mint annyiszor a tortenelemben,merre tart a vilag,milyen heylt foglalhatnak el a vilagkozosegbe es hogyan kerulnek oda.Az egymassal valo torzsolkodas,a regi tortenetek allandoan melegen tartasa,elveszi a perspektivakat .A vilag ertelmes ressze csodalkozva es erthetetlenul figyeli a mult es a multszazad elotti erveket,harcokat,hozzaallasokat.A legvidamabb barak szimpatikus szerepet elveszto furcsa,acsarkodo,ovetlenkedo egymasba csimpaszkodo tomeg orszaga kepetr latjak maguk elott akik kepesek arulkodni egymast elgancsolni vilagszervezetekben,keteros harcos aki nem vesszi eszre mar kint van a porondrol es a nezoteren szorongatjak egymas nyakat.

-az egyseges Europa ,bar tagja,meg nem hat a szerplokre es a nep sem keszult fekl az egesz mas jellegu existencialis viadalokra:az unios penzekert,projektekert,a ketsegtelenul vesztes mezogazdasagi lakosag atretegezodesenek megkonyitesere

-az orszag negyvenkent razza meg magat es indulujra masutonugyanaza cel fele..igy elveszit negy evet.kovetkeznek a levaltasok az uj kinevezettek bebetonalasa ews a milliard magas szerzodesekbe kikotott vegkielegitesek.Az egyik nomenlóklatura valtja a mnmasikat es csendbe fogyeli hogyan vedi megszemelyes erdekeit az ellenfel elije hogy aztan negy ev mulva maga is ugy tegyen

-szaktudas hiany es helyteken tanitasirendszerek egymasal valtasa lehetlene tesz egy fiatal generacio linearis tanulmanyat,igy sokat veszit a tobbi europai orszag fiatalaival sezmben a jovo vezeto reteg kialakitasaert valo harcban

Mumu Creative Commons License 2005.02.06 0 0 60
Kedves tivadar es schpenoth mar ne abba a hibaba essunk mint a nyilt topicosok.Meg nem tortent semmi de elozuk meg.Itt nem sertegetjuk egymast es nem is fekteteklezuk a masikrol ugyanazt.A vitanak termeszetesen vannak eles fordulatai de a sertesek akkor kezdodnek mikor a vitaban a masik ervet szemelyevel teveszuk ossze.OV-rol Gyurcsanyrol vagy kirol akartok mondjunk amit gondolunk,de ne arrol aki a sajat velemenyet allitja.Legfeljebb nem egyezunk meg.Az baj ?
Előzmény: schpenoth (59)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.05 0 0 59
Idefigyelj! Én téged nem sértegettelek az Orbánnal!
Előzmény: tivadar (58)
tivadar Creative Commons License 2005.02.05 0 0 58

:-))

 

 

Ezt ne csináljuk, hogy a vitapartner szavait ismételgetjük ellenkező előjellel.

Ez amolyan Gyurcsány-ovis módszer...

 

tr.

Előzmény: schpenoth (57)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.05 0 0 57
Ígértem, hogy én is elmondom "jobbos" alapelveimet. Most csak azokat írom hozzá amelyek a tiédben nem szerepelnek.

>>>Ezekhez azé' lenne egy-két szavam:-- Szüntessük meg azt a kettős mércét, amely mindent megenged a balliberális oldalon, de azonnal felordít, ha ugyanazt jobbról követik el.

>>>Szüntessük meg azt a kettős mércét, amely mindent megenged a jobb oldalon, de azonnal felordít, ha ugyanazt balról követik el.


-- Fejezzük be a rettegést azon szomszédainktól, akik Trianonban ingyen, nagyhatalmi ukázok alapján MO területéből kaptak jelentős részeket, és mondjuk a szemükbe bátran: -Nem fogunk háborút indítani,de elvileg soha nem mondunk le egykori területeinkről, mivel azokat nem harcban vettétek el tőlünk.

>>>Fejezzük be a 'minél jobban körbeutáltatni magunkat' külpolitikát. Ezt a luxust csak nagyon erős hatalmak engedhetik meg maguknak.


-- Tegyük nyilvánvalóvá, akár hozzunk rá törvényt, hogy bármely "színű" diktatúra egyformán elítélendő, és ne akarjuk a balosakat mindenáron szalonképessé cicomázni.

>>>Tegyük nyilvánvalóvá, akár hozzunk rá törvényt, hogy bármely "színű" diktatúra egyformán elítélendő, és ne akarjuk a jobboldalt mindenáron szalonképessé cicomázni.


-- Támogassuk jobban a kisvállalkozásokat, a családi jellegű cégeket, valamint a magyar termékeket sikeresen előállító vállalkozásokat.

>>>Attól, hogy 'családi jellegű' egy vállalkozás, még nem indokolt a támogatása. A sikerest minek támogatni? Elsősorban a munkaválalók szorulnak támogatásra.


-- Rehabilitáljuk a hitéletet, a vallásokat tekintsük azonos jogú világnézeteknek az ateizmussal és a materializmussal. Adjunk nagyobb teret a médiákban a materializmustól eltérő világnézeteknek is.

>>>A hitélet először rehabilitálja saját magát.
Van saját rádiójuk, tv-jük, folyóirataik.


-- Fejezzük be a magyarságtudat önostorozó lejáratását, ami cca. 50 éve folyamatos programja ennek a népnek, és ne váljon nacionalistátvá az, aki magyar létére a magyarokat kedveli legjobban, minden hibájukkal együtt. (Ezt teszi ugyanis minden egészséges lelkű nép.)

>>>Kifejtenéd bővebben a 'magyarságtudat önostorozó lejáratását'? Nem érzem, hogy engem bárki önostorozna, lejáratna, és azt se, hogy ne lennék magyar. (Remélem nem TI akarjátok megmomdani, ki a magyar.)

Előzmény: tivadar (54)
-Survivor Creative Commons License 2005.02.04 0 0 56
"....Igen ez sajnos így van....."

:-))
miert sajnos? ez adja a dolog pikans izet! hogy ugy mondjam ez a sarmja.
:-))))

".....Itt van az igazi árok és nem máshol, barátaim!...."

Na Vazze!!!!... en mar bele is estem! pedig azt hittem, itt meg sima a terep!
:-))))))

Előzmény: tivadar (55)
tivadar Creative Commons License 2005.02.04 0 0 55

"A jobboldal + baloldal szvsz a magyar politikai eletben mar csak a politikai nagycirkusz megkulonbozteto cimkei. a nep kedveert. hogy legyen mit orditani az extazisban. "

 

Igen ez sajnos így van.

Nekem régi vesszőparipám, hogy valójában a szellemi törésvonal régen nem itt (szegénység-gazdagság) húzódik.  Hanem egész máshol, méghozzá a materialisták kontra transzcendes hívők között.

Lehet, hogy első hallásra majd sokan marhaságnak ítélitek, de én hiszek ebben. Főleg, ha pontosítok, és a materialisták közé átemelem azokat a templomjárókat is, akik a lelkük mélyén anyagiasabbak az egykori párttitkárnál...

És ugyanígy; a hívők közé pedig áthozom azokat a "balos" embereket, funkcikat, művészeket, akik minden külsőség ellenére belül azért tudják, hogy "más dolgok is vannak a földön...."

 

Szvsz minden itt dől el; hiszem-e, hogy az élet(ünk) örök, és nem csak ebből az uskve 80 évből áll, vagy pedig "egyszer élünk", és aki hülye az meghal, vagyis "szemet szemért" és mindent bele!

 

Itt van az igazi árok és nem máshol, barátaim!

tr.

Előzmény: -Survivor (53)
tivadar Creative Commons License 2005.02.04 0 0 54

"Hol mondtam én ilyet?"

 

Yo, yo - csak biztos akartam lenni.

Tehát akkor kiderül, hogy egy sereg dologban egyetértünk mi jobb- és balosok!

 

Ígértem, hogy én is elmondom  "jobbos" alapelveimet.  Most csak azokat írom hozzá amelyek a tiédben nem szerepelnek.

 

-- Szüntessük meg azt a kettős mércét, amely mindent megenged a balliberális oldalon, de azonnal felordít,  ha ugyanazt jobbról követik el.

 

-- Fejezzük be a rettegést azon szomszédainktól, akik Trianonban ingyen, nagyhatalmi ukázok alapján MO területéből kaptak jelentős részeket, és mondjuk a szemükbe bátran: -Nem fogunk háborút indítani,de elvileg soha nem mondunk le egykori területeinkről, mivel azokat nem harcban vettétek el tőlünk.

 

-- Tegyük nyilvánvalóvá, akár hozzunk rá törvényt, hogy bármely "színű" diktatúra egyformán elítélendő, és ne akarjuk a balosakat mindenáron szalonképessé cicomázni.

 

-- Támogassuk jobban a kisvállalkozásokat, a családi jellegű cégeket, valamint a magyar termékeket sikeresen előállító vállalkozásokat.

 

-- Rehabilitáljuk a hitéletet, a vallásokat tekintsük azonos jogú világnézeteknek az ateizmussal és a materializmussal. Adjunk nagyobb teret a médiákban a materializmustól eltérő világnézeteknek is.

 

-- Fejezzük be a magyarságtudat önostorozó lejáratását, ami cca. 50 éve folyamatos programja ennek a népnek, és ne váljon nacionalistátvá az, aki magyar  létére a magyarokat kedveli legjobban, minden hibájukkal együtt. (Ezt teszi ugyanis minden egészséges lelkű nép.)

 

No, első nekifutásra...

tr.

Előzmény: schpenoth (48)
-Survivor Creative Commons License 2005.02.04 0 0 53
'...EZT a (z ú.n.) baloldalt...."
szvsz, itt veletlen ratapintottal a lenyegre, de ugyanez all az un. jobboldalra is (marha a fidesz mpp-t erted alatta)
ezek a kifejezesek hogy jobboldal + baloldal szvsz a magyar politikai eletben mar csak a politikai nagycirkusz megkulonbozteto cimkei. a nep kedveert. hogy legyen mit orditani az extazisban. szvsz mindket nagy politikai tomorules (mert erre megy es ment ki a jatek) neoliberalis zenekar , csak mas hangszeren jatszanak es mas kottabol. ennyi!!!
a latszat kulonbsegek pedig a gumicsont, hogy legyen min marakodni es izgulni a nepnek.
a szalak valahol ugyanott talalkoznak - meg joval a vegtelen elott- mindket pol. oldal eseten. hogy mik ezek a prioritasok? a terseg politikai es gazdasagi stabilitasanak es kiszamithatosaganak igenye a vilag gazdasag es vilag politika reszerol. az osszes tobbi hangzatos jobb-bal bullshit csak parasztvakitas.
mit gondoltok, miert rohant at a fidesz lohalalaban az un. ballib oldalrol az un. jobboldalra? (nem emlekeztek ra, mi?) es villamgyorsan felfujva magat bedaralta vagy eljelentektelenitette az osszes bizonytalan, kiszamithatalan es veszelyesnek itelt "jobb oldali, nemzeti, etc." partot, partocskat. egesz egyszeruen azert volt ra szukseg, hogy barmelyik politikai tomb ( a ketto kozul) kerul hatalomra, tobbe-kevesbe kiszamithato legyen az iranyvonal es ne legyen esetlegesen veszely a terseg gazdasagi-politikai stabilitasara. ennyire egyszeru!! a kizarolag szuken vett nemzeti erdekeket kepviselo partokat marginalizalni kellett.
nem veletlen, hogy az USA modellt hozzak fel kovetendo peldanak: igazabol nincs nagy kulonbseg hogy X es csapata vagy Y es csapata kerul a hajo vezenylo termebe es pk. hidjara. attol a hajo nagyjabol ugyanarra es ugyanazon menetrend szerint megy. Az igazan lenyeges feladatuk, hogy minden jol mukodjon a hajo fedelzeten, es ne fussanak zatonyra!
:-)))

Udv
S.
Előzmény: tivadar (5)
schgy Creative Commons License 2005.02.04 0 0 52
"Mindössze azt szeretném, hogy egyszer már legyen végre magas szinten kibeszélve, hogy addig nem lehet nemzeti kiegyezés, amíg az ún. bal kisajátítja magának az igazságot."
És lehetőleg ne az legyen a kibeszélés eredménye, hogy a jobboldalnak mondottak által kisajátított igazság az egyetlen lehetséges igazság, mert az sem lenne jó.
"S majd ha ebben össztársadalmilag megállapodunk, és kiderül hogy nem a milliárdosok pártja a valós baloldal, és nem a Fidesz a szegények ellensége, AKKOR majd lehet beszélni egyfajta társadalmi összefogásról. ADDIG NEM."
Ebben, ha a kiabálást és az ultimatív jelleget félretennéd, akár azonnal meg is lehetne állapodni. A Fidesz tényleg nem ellensége a szegényeknek, legalábbis nem jobban, mint az MSZP, vagy bármelyik másik párt. A "milliárdosok pártja", bár én ilyenről nem tudok Magyarországon, és máshol sem, bár biztos az MSZP-re gondoltál, valóban nem baloldal (az MSZP sem az, csak balnak mondott ma Magyarországon).
Egyébként olyanok, akiknek a bal valóban egyetlen alternatívája (az már nem is alternatíva egyébként, mert ahhoz legalább kétféle lehetőség kell, ez meg ugye egy lenne) elég kevesen vannak. Viszont jobboldali is többféle lehetne (mint ahogy baloldalon is a skála elég széles,már csak azért is, mert a baloldal-jobboldal felosztás szerintem túl egydimenzionális). Ma Magyarországon mindkét oldalról inkább a feleslegesen kategorikus és sértett rétegek hangja hallatszik, ahelyett, ami a normális lenne. Ezt ki is próbálhatod, mert a megfelelő paneleket a hozzászólásodba téve kitűnő agresszívbalos hozzászólást lehet gyártani, amin joggal húzná fel magát minden normális jobbos.
Esetleg meg kellene tanulnia mindkét oldalnak pontosabban sértegetnie :-(
schgy
Előzmény: tivadar (47)
schgy Creative Commons License 2005.02.04 0 0 51
"ad.1. A SZU az nem azonos MO-gal, mégha sokan szerették volna is eggyéolvasztani..."
Nem is ezt mondtam, csak azt, hogy az két állítás egyoldalúsága és bizonyos körökben a népszerűsége hasonló.
"ad.4. Kádár elől 56-ban 200 ezren "tántorogtak ki" az országból, pedig nem volt világgazdasági válság. Aztán meg nem tudtak kitántorogni, mert Ausztria felé aknazár volt. Pedig sokan szerettek volna."
Ez egyébként tegnap járt az agyamban (aztán úgy gondoltam, így is elég hosszú vagyok), mint példa egy olyan dologra, amiben kétségkívül jobb volt a Horthy-féle időszak. Valóban, legalábbis a gettóbagyüjtések és munkaszolgálatok előtt legalább kimenni lehetett (ill. kellett annak, aki pl. tanulni akart és véletlenül nem volt eléggé "nemzsidónak tekintett").
Egyébként pl. anyám 56-ban ki akart menni és akikkel ment volna, azok ki is jutottak. Node volt egy apja is (akiről írtam a topic 13-as hozzászólásában), akit ugye nem igazoltak, kitelepítettek (előtte meg Felvidékről menekült be Magyarországra a családja , ami egy külön mese és szintén járt többrendbeli sérelmekkel itthon is) közölte vele, hogy, ha akar mehet, de elindulás előtt gondolkozzon. Mint a létezésem is mutatja, nem ment.
"ad.5. Sajnálom, hogy téged is irritál az alig 20%-os jobbmédia hangja. Az a jó amikor a jobboldal is a baloldalé, "az ellenzékünk is mi vagyunk"..."
Megintcsak nem ezt mondtam. A jobboldali hang nem irritál, csak az a makacs egyoldalúság, amit a jobb oldali média hangosabb része művel "egyensúlyképzés" címszóval. Szerintem ugyanis nem attól lesz egyensúly (meg nyugalom), ha az egyik oldal baromságát a másik oldal egy legalább akkora baromsággal próbálja meg kiegyenlíteni (ezt egyébként szintén mindkét oldal "hangos"-ai nagy előszeretettel teszik).
schgy
a második és harmadik pontoddal sem értek teljesen egyet, de különböző okokból nem részletezem most, csak ha érdekel.
Előzmény: tivadar (43)
Mumu Creative Commons License 2005.02.04 0 0 50

Termeszetesen egy velemenyen vagyunk a konszensus elvarasaban.

 

Az hogy milyen korulmenyek kozott tortenjen az semmi esetre nem lehet ultimatum alapjan meghatarozni.Sot,szerinte egyaltalan nem lehet valmilyen idopontor meghatarozni,hanem ezzek lassu lepesek a dialogus fele ,majd az oszehasonlitasokban a kozosen kepviselheto es felismert erdekek megvalositsarol,hiszen a vilag nem kezdodhet minden negy evben ujra.

Azt sem tartom megoldhatonak hogy most mar mindket oldalon 40 evesek vezetese alatt partok butykoljenek mar elmult de tortenelmi tavolsagot meg nem elert tezisek,esemenyek es ezzel jaro rehabilitalasok, elitelesek helyere tetelevel.Foleg azert mert itt az EU kezdeten mar ezzek a problemak gasonlitanak arra hogy ki lopta el annak idejen a naygmamaa ezustjet.

Az orszag jovoje nem a mult megbeszelesetol (Bar az is fontos)  fugg hanem arrol peldaul (amirol OV is ,Gyurcsany is beszel) hogyan tudja MO kihasznalni az EU tobb mint ketezer milliard forintnak megfelelo  aktualis tamogatas lehetoseget,mennyit tud ebbol MO itthoni elokesztitesel haza huzni...

Itt a tervek es az elokeszuletek a kormanyzasi 4 ev folott ivelnek es ha nem jo a sajat apotrt elokeszitese kicsuszik a ketzubkbol.Ezzek a tamogatsok tobb ezer munkahelyet garantalnak es eppen a Te regiodban amely bnagyon sokat jelentene Hajdunak,Szabolcsnak,Biharnak.

ERErol van szo es nem arrol hogy mennyire volt haborus bunos Horthy vagy gazember Kadar nem beszelve Rakosirol...Az fontos a mi generacionk szamara,hogy megnyigodhasunk .

Előzmény: tivadar (47)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.04 0 0 49
Nehogy elájúlj már a fidesztől!
Ennyi izléstelenséget kapásból össze lehet hordani O.V.-ról és csapatáról is.
Előzmény: tivadar (47)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.04 0 0 48
"Csúnya, szemét, aljas PÓTKÉRDÉSEM:"
>>>Tényleg az

"-Ugye te sem hiszed, hogy amiket felsoroltál azokat a maszop, - esetleg maga I.Gyúr CSány Cár - valóban képviseli ???"

Hol mondtam én ilyet?
Előzmény: tivadar (45)
tivadar Creative Commons License 2005.02.04 0 0 47

Nem, ezt abszolut nem gondolom.

Mindössze azt szeretném, hogy egyszer már legyen végre magas szinten kibeszélve, hogy addig nem lehet nemzeti kiegyezés, amíg az ún. bal kisajátítja magának az igazságot.  (V.ö.:  Korniss Mihály:  "Ebben az országban van 5000 balos értelmiségi, és az ő véleményük a mértékadó, ha teszik, ha nem. Aki ebben nincs benne, az fasiszta és annak a véleménye nem számít)

Nos, ez tükröződik az egész nyilvánosságban 15 éve.  Aki  nem áll be a sorba, azt kinyírják, ejtik, megszüntetik, lehetetlenné teszik.  Van még pár orgánum (Kossuth rádió, MN, Demokrata - ezek nagyon útjukban vannak,  mindent megtesznek hogy levadásszák.

 Tudomásul kellene venni, hogy van ebben az országban  több millió ember, akinek nem a bal az egyetlen alternatívája, még akkor is, ha egzisztenciálisan rosszabb helyzetben is él, mert nem akart/tudott 89-ben a húsosfazékhoz közel kerülni. És azért, mert másképpen, "jobbosan" gondolkodunk, azért még nem vagyunk fasiszták, antiszemiták és sok egyéb sem.  Meg kellene már engedni, hogy másképp is lehessen gondolkodni mint Korniss M. és kicsiny csapata,  s hogy a jobb az egy legális dolog.

 

S majd ha ebben össztársadalmilag megállapodunk, és kiderül hogy nem a milliárdosok pártja a valós baloldal, és nem a Fidesz a szegények ellensége, AKKOR majd lehet beszélni egyfajta társadalmi összefogásról. ADDIG NEM.

Előzmény: Mumu (46)
Mumu Creative Commons License 2005.02.03 0 0 46

Gondolod hogy az orszag kettobe osztasa es a feltelnelkuli odaaadas  a kikialtott vezer irant a helyes ut az orszag  udvosegehez ?

Előzmény: tivadar (45)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!