Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.27 0 0 361

Ma 60 éve, 1954. június 27-én kezdte meg az áramszolgáltatást a világ első atomerőműve.

Az első, áramot termelő atomreaktort 1951-ben helyezték üzembe az Egyesült Államokban, ez egy épület világítását látta el. A világon először a Szovjetunióban kapcsoltak atomerőművet az országos magasfeszültségű villamos hálózatra. A Moszkvától 100 kilométerre délnyugatra fekvő Obnyinszk városában épített létesítmény teljesítménye 5 MW volt, ami tízezer lakás áramellátását biztosította. (Ez eltörpül a mai atomerőművek kapacitása mellett, hiszen például a paksi atomerőmű négy blokkja 1760 MW áramot termel.)

Az erőmű építése 1951. január elsején indult, a reaktor beindítására 1954. június elsején került sor, s a teszteket követően június 26-án kapcsolták rá a magasfeszültségű vezetékhálózatra. Az obnyinszki reaktor közel 10 éven át, a szeverszki létesítmény megépüléséig a Szovjetunió egyetlen atomerőműve volt.

A megnyitást követő években tudatos fejlesztési politikával elérték, hogy a városka máig széles körben ismert a békés célú atomenergia tudományos és kutatási központjaként, így kézenfekvő volt, hogy az évtizedek folyamán Obnyinszkban fejlesztették tovább a Szovjetunió atomprogramját. A város napjainkban több mint egy tucat tudományos kutatási központnak ad helyet, melyek fő kutatási területei a nukleáris energia tudomány, sugárzási technológia, egészségügyi-orvosi sugárzás és meteorológia.

A reaktor üzemeltethetőségének határidejét eredetileg harminc évben szabták meg, ennek lejárta után tudományos szakbizottság ellenőrizte a berendezéseket, az épületet. A biztonsági szempontból megfelelt atomerőművet ezután ötévenként vizsgálták meg és csak 2002-ben zárták be, akkor sem műszaki okok miatt, hanem azért, mert már nem volt gazdaságos. A több mint négy évtized alatt egyetlen komoly üzemzavart sem tapasztaltak. Az erőművet bezárása után múzeummá alakították. Oroszország tíz atomerőműve 2012-ben az ország energiaszükségletének 18 százalékát termelte meg.

 

                 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.26 0 0 360

Ma 190 éve, 1824. június 26-án született William Thomson, azaz Lord Kelvin, ír születésű brit matematikus, mérnök, a 19. század meghatározó fizikusa, akit a Magyar Tudományos Akadémia is tiszteleti tagjául választotta 1873-ban.

A Cambridge-i egyetemen tanult és a skóciai Glasgow egyetemén dolgozott. Nemesi nevét az egyetemhez közeli Kelvin folyóról kapta.

Legfontosabb eredményeit az elektromosság matematikai analízise és a termodinamika területén érte el. Sokat tett a modern fizikai leírás megteremtéséért. Nevét az egész világ ismeri az abszolút hőmérsékletet mérő Kelvin-skáláról, amelyet ő alkotott meg.

A telekommunikáció területén is vannak találmányai, melyek nevét híresebbé tették és vagyont biztosítottak számára.

 

 

Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.26 0 0 359

116 éve született Willy Messerschmitt német repülőgép tervezőmérnök, gyáros, repülőklub tulajdonos.

 Mérnök édesapja 1909-ben elvitte a Frankfurti repülőgép kiállításra, mely még jobban a repülés mellett kötelezte el. BarátjávalFriedrich Harthal számos vitorlázó repülőgépet épített, mellyek egyikével (S8) Harth vitorlázórepülés világcsúcsot állított fel. 1918-ban beiratkozott a Müncheni Műszaki Főiskolára. Az 1919június 28-i versailles-i békeszerződés értelmében Németország nem gyárthatott hadirepülőgépeket, és nem állíthatott fel légierőt. 1923-ban Messerschmitt elvégezte a Műszaki Főiskolát, és mérnöki oklevelet szerzett, majd megalapította saját repülőgépgyárát a Messerchmitt Flugzeugbau-t. Tervezett egy repülőgépet, amely azonban 17 méter magasból lezuhant, a pilóta szörnyethalt, a cége tönkrement.

 

Willy Messerschmitt az RLM (Reichsluftfahrtministerium – Birodalmi Légügyi Minisztérium) által kiírt alap-vadászrepülőgép pályázatra kezdte el tervezni 1934-ben. A pályázat feltételei a következők voltak: 6000 m-en 400 km/h maximális sebesség, 10 000 m szolgálati magasság, másfél órás repülési időtartam és kettő, csövenként 1000 tölténnyel ellátott fix beépítésű géppuska vagy egy gépágyú. Ezen kívül éjszakai bevetésre is alkalmasnak kellett lennie. A prototípus 1935-ben repült először, 1936 áprilisában tizenegy másik típussal együtt – amelyből még három volt vadászgép – a rechlingi tesztpályán tesztelték.A  pályázat kiértékelése alkalmával az új gépet az RLM a három másik konkurens gyár ajánlataival (Ar 80Fw 159 és He 112) összehasonlítva győztesnek hirdette.

 

 

  

Előzmény: Törölt nick (358)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.24 0 0 358

Ma 155 éve, 1859. június 24-én zajlott le a szárd–francia–osztrák háború döntő ütközete, a solferinoi csata Délkelet-Lombardiában a Piemont felől visszavonuló osztrák császári haderő, másfelől az őket követő francia császári és a vele szövetséges szárd–piemonti királyi haderő között. A csapatokat az uralkodók személyesen irányították. A Garda-tótól délre lezajlott ütközet az osztrák császári haderő döntő vereségével és visszavonulásával végződött.

A solferinói vereség az egész háború végét jelentette, I. Ferenc József fegyverszünetet kért, amelyet III. Napóleon elfogadott, mivel hadseregét szintén súlyos veszteségek gyengítették, és tarthatott a porosz hadüzenettől is. A háborút lezáró békeszerződésben Ausztria végleg elveszítette Lombardiát és az itáliai Habsburg szekundogeniturákat (Pármát, Toszkánát, Reggio–Modenát) is, amelyeket II. Viktor Emánuel szárd–piemonti király szerzett meg. A Habsburg Birodalom észak-itáliai főhatalma megtört, a győztes Szárd Királyság tovább terjeszkedhetett, és megvalósíthatta Itália egyesítését Viktor Emánuel király koronája alatt.

 

Ennek az ütközetnek közvetlen következménye volt a Nemzetközi Vöröskereszt, mivel Jean Henry Dunant svájci üzletember, aki tanúja volt az ütközetnek, megszervezte a környező lakosság segítségével, a csatatéren maradt sebesültek ellátását, majd 1863-ban megalakította az Ötök Bizottságát, amelyből 1880-ban kifejlődött a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.

 

                  

 

                                                    

III. Napóleon                                        II. Viktor Emánuel                                      I. Ferenc József

Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.24 0 0 357

495 éve született Béza Tódor 

Théodore de Bèze (magyar nevén Béza Tódor (Vézelay (Burgundia), 1519június 24. – 1605.október 13.svájci teológus, Kálvin János hivataltársa és utóda a genfi református egyházban.

  Súlyos betegsége és anyagi nehézségek miatt az élete fordulatot vett: Párizst otthagyta és1548-ban Genfbe ment Kálvinhoz, hogy életét az evangélium szolgálatának szentelje, majd a következő évben a lausanne-i akadémián a görög nyelv tanára lett. Itt kezdte meg zsoltárfordításait és az ótestamentumi történeteknek a drámaí feldolgozását. Ezek közül kiemelkedik a Sacrifice d'Abraham (Ábrahám áldozata) című drámája. Újabb súlyos betegsége és a német-svájci hitújítókkal való kapcsolata után kiadta Kálvinnak a Pál-féle levelekhez irt kommentárjait, befejezte a zsoltároknak francia nyelvre való fordítását,

és ezzel mintegy a második alapítójává lett a francia református egyházaknak, mivel Franciaországban «zsoltárt énekelni» annyit jelentett, mint «reformátusnak lenni»  

 

Előzmény: Sallai Gabri (356)
Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.23 0 0 356

264 éve született Deodat Gratet de Dolomieu  francia geológus.

Tanulmányozta a Metz , ahol állomásozik, elkezdett dolgozni gravitáció bányák Nagy-Britanniában. UtazottPortugáliában , a máltai , az Olaszországban , ahol tanulmányozta az Etna , és Egyiptom . Ez segíti munkáját geológiaNicolas de Saussure , amely elemzi a mintákat gyűjtött a kutatások során. Dolomieu le több ásványi anyagok, mintanalcime , a psilomelane (en) , a berill , a smaragd , a celestite és még az antracit .

1791 , Dolomieu megjelent a Journal of Physics cikk "Az egyfajta mészkő nagyon kevés pezsgőtabletta sav és foszforeszkáló az ütközést." Ő fedezte fel ez a szikla az Alpokban, és küldje néhány mintát, hogy Saussure a genfi ​​elemzésre. Ez az, amit a svájci tudós, aki mellett dönt a név " dolomit "tiszteletére felfedezője március 1792, egy levelet is küldött Dolomieu. A név " Dolomitok "majd adni 1876 -ben a régióban az olasz Alpokban. A 1795-ben megválasztott tagja aTudományos Akadémia , valamint tanít a School of Mines , vallja a tanfolyam a fizikai földrajz és az ásványi lerakódások . 

 

 

Előzmény: Sallai Gabri (355)
Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.22 0 0 355

101 éve született Weöres Sándor  Kossuth és Baumgarten-díjas magyar költő, író, műfordító, irodalomtudós. Felesége, Károlyi Amy költő.

1970-ben megkapta a Kossuth-díjat, és az osztrák állam elismerő díját is. A Kossuth-díjjal járó pénzösszegből Pásztor Bélaemlékére díjat alapított. 1970-ben jelent meg Weöres első angol nyelvű versválogatása Edwin Morgan fordításában, amelyet egy évvel később a német Suhrkamp Kiadó által készített Der von Ungarn című kötet követett. 1972-ben feleségével elköltöztek a Muraközi utca 10/A szám alatti kertes házba, Weöres itt lakott haláláig. Utolsó nagy fellépése 1980-ban volt, amikor Károlyi AmyvalJuhász Ferenccel és Nemes Nagy Ágnessel közösen felolvasást tartott a londoniRiverside Studióban. 1982-ben Forintos-díj elismerésben részesült. Elveszített eszmélettel 1989. január 22-én halt meg Budapesten. Február 9-én temették el a Farkasréti temetőben.


 

Előzmény: Törölt nick (354)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.22 0 0 354

Ma 45 éve, 1969. június 22-én halt meg Londonban Judy Garland amerikai énekes- és színésznő.

Életének negyvenhét évéből negyvenötöt rivaldafényben töltött, drámai és musical szerepeivel, s énekesként is nemzetközi sztárrá vált. Legismertebb szerepe Dorothy, az Óz, a csodák csodája című filmből.

 

Gyermekként először színpadi produkciókban a családjával lépett fel, mígnem még tizenévesként szerződtette a Metro-Goldwyn-Mayer. Itt több mint két tucat filmet forgatott, ebből kilencet a kedvenc gyermekkori filmpartnerével, Mickey Rooney-val.

 

Míg karrierjét sikerek kísérték, Garland mindvégig magánéleti problémákkal küzdött. Ötször házasodott, egyszer kísérelt meg öngyilkosságot, de többször került szanatóriumba gyógyszerfüggőség miatt, amiket még az MGM-nél kellett elkezdenie szedni (pl: étvágycsökkentőt, mert hízásra hajlamos volt, altatókat, mert az étvágycsökkentőtől nem tudott aludni, és serkentőket, mert az altatóktól nem tudott időben felkelni). Halálát is végül gyógyszer-túladagolás okozta.

 

1999-ben az Amerikai Filmintézet beválasztotta az utóbbi 100 év 100 legnagyobb filmszínésznője közé.

 

                                          

Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.21 0 0 353

487 éve halt meg Niccolò Machiavelli 

olasz író, filozófus, politikus, korának egyik legnagyobb hatású gondolkodója. Sorsa összefonódott a reneszánsz Firenzével és a gyakorlati politizálással.

Tanulókorától fogva híve, olykor harcos segítője volt Itália egyesítésének. Itália egységesítésének vezéregyéniségeit lelkesen segítette, szolgálta. Új utat nyitott a nyelvhasználatban azzal, hogy nemcsak az irodalmi műveket, hanem a politikai, jogi, filozófiai értekező szövegeket is nemzeti nyelven, olaszul írta. Amíg a Tízek Tanácsának titkára volt, hadtudományi és politikai-diplomáciai tárgyú tanulmányokat és elmélkedéseket írt. Az általánosabb érvényű és főleg a szépirodalmi művekre csak politikai bukása után tudott időt szakítani.

 

 

Előzmény: Törölt nick (352)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.20 0 0 352

Ma 95 éve, 1919. június 20-án halt meg az életében, sőt még halála után is legvitatottabb festőnk, Csontváry Kosztka Tivadar.

Míg külföldi kiállításairól a legnagyobb kritikusok elismerően nyilatkoztak, itthon nemigen ismerték el. Ehhez különc életvitele, és – élete vége felé egyre kifejezettebb – látnoki-prófétai allűrjei is hozzájárultak, melyeket a képeit elemzők közül többen pszichopatológiásnak tartanak. Művészetét az expresszionizmushoz, illetve posztimpresszionizmushoz kapcsolják, de nem tartozott egyik elhatárolható irányzatba sem.

Képei az utókor számára minden bizonnyal elvesztek volna, mert örökösei a rendkívül jó minőségű vásznakat anyagárban fuvarosoknak szándékoztak eladni. A képek megmentője Gerlóczy Gedeon, egy fiatal építész, aki az utolsó pillanatban felvásárolta azokat. Az 1930-as gyűjteményes kiállításán fedezték fel igazán jelentőségét.

 

Egy nem túl ismert fotó 1894-ből, melyen Hollósy Simon tanítványai körében látható a kép bal szélén, teste előtt egy festménnyel, majd erről kinagyítva csak ő és mellette egyik önarcképe:

 

                                       

 

Itt pedig egy egészen különleges alkotása (címe az Öreg halász), melynek az a különlegessége, hogy ha egy tükröt helyezünk a középvonalra és külön tükrözzük a bal, majd külön a jobb oldalát a festménynek, két újabb képet kapunk:

 

                                 

 

Az első az eredeti festmény, a másodikon a bal oldala van tükrözve, így egy kezét imára kulcsoló öreget látunk, akinek a háta mögött nyugodt tenger látható, a a harmadikon pedig a jobb oldalt látjuk tükrözve, s ekkor egy koporsóban ülő ördög jelenik meg előttünk, akinek a háta mögött háborog a tenger és kitört a vulkán.

 

                                     

Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.20 0 0 351

448 éve született III. Zsigmond lengyel király. 1566. június 20-án született Gripsholm várában III. János svéd király és Jagelló Katalin lengyel királyi hercegnő egyetlen fiaként. Nővérei közül a nála két évvel fiatalabb Anna hercegnő érte el a felnőttkort. Anyai nagybátyja, II. Zsigmond Ágost volt a Jagelló-ház utolsó férfi tagja a lengyel trónon. Anyja őt abban a reményben, hogy a Jagelló-ház kihalásával a lengyel korona majd Zsigmondra száll, a katolikus hitben neveltette. Zsigmond Ágostot 1576-banugyan Báthory István, Erdély fejedelme követte a trónon, ám Báthory halála után, 1587augusztus 19-én az ifjú Zsigmondot a lengyel rendek királlyá választották. Megválasztásában nagy szerepet vállalt nagynénje, Jagelló Anna, Báthory István özvegye és Jan Zamoyski kancellár. Megkoronázására 1587. december 27-én Krakkóban került sor.

 

 

                                                   

                                                    pénze

 

 

 

 

 

 

síremléke Krakkóban 

Előzmény: Törölt nick (350)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.19 0 0 350

Azért az mindenképpen dicséretes, hogy végül is szenté avatták..

Előzmény: Törölt nick (349)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.19 0 0 349

Ma 745 éve, 1269. június 19-én IX. (Szent) Lajos francia király elrendelte a zsidóknak a sárga csillag viselését.

Tehát az ilyetén való megkülönböztető jelzés nem a XX. század találmánya, bár ezt gondolom nagyon sokan nem tudják. (Idáig én sem tudtam.)

A szigorú keresztény életelvek alapján élő Lajost sokan már életében szentnek tekintették, viszont több

zsidóellenes intézkedése is volt: 1242-ben Párizsban autodafét rendeztek a héber nyelvű kéziratokból, 1254-ben kitiltotta Franciaországból a katolizálni nem hajlandó zsidókat (igaz, később váltság fejében visszatérhettek), majd a IV. lateráni zsinat 1215-ös határozataival összhangban speciális ruha hordására kényszerítették őket, és megakadályozták a vegyesházasságokat. 1269. június 19-én rendeletben sárga csillag viselésére kötelezte a zsidókat és aki ezt nem tartotta be, azt tíz francia font (livre) ezüst bírság megfizetésére kötelezte.

Szóval ilyen volt egy szent király a XIII. században.

 

Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.19 0 0 348

391 éve született Blaise Pascal  francia matematikusfizikusvallásfilozófus, teológus, moralista és vitatkozó. A poitou-i mocsarak lecsapolásában szakértőként vett részt. Fontos alkotásokat hagyott hátra a fizika, a matematika, a teológia, a filozófia és az irodalom témakörében is. Hozzájárult a természettudományokfejlődéséhez, mechanikus számológépet szerkesztett, megalapozta aprojektív geometriát, kidolgozta másokkal közösen a valószínűség matematikai elméletét. Tanulmányozta a folyadékokat és tisztázta a vákuumés a nyomás fogalmait. A nyomás mértékegysége az ő munkásságának tiszteletére lett pascal. A gondolkodásnak és a gyakorlati kísérletek tényadatainak tulajdonított döntő szerepet tudományos munkájában.

 

   

 

                                            barométerkísérlet            Pascal számológépe

Előzmény: Törölt nick (347)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.18 0 0 347

Ma 80 éve, 1934. június 18-án halt meg, 40 éves korában, Derkovits Gyula (1894. - 1934.) magyar festő és grafikus, aki sajátosan egyéni művészetet alakított ki a modern nyugat-európai stílusirányzatok (főleg az expresszionizmus, a kubizmus és a konstruktivizmus) mentén.

Különféle esti iskolákban tanult rajzolni és festeni, de komolyabb szakismereteket majd 1918-ban a Szabad iskolában szerzett Kernstok Károlynál. 1928-ban a kommunista párt megbízásából elkészítette a korabeli magyar grafikai művészet egyik jelentős alkotását, a 12 fametszetből álló Dózsa György-sorozatot.

A Dózsa-fametszetekben rikít a politikai mondanivaló (ugyanakkor tökéletesen megtervezett és hiteles történelmi illusztrációja az 1514-es parasztháborúnak), többi műveire azonban ez nem jellemző.

A grafikai és festészeti technikának, de még a kisplasztikák készítésének is nagy mestere volt, fametszet, rézmetszet egyaránt került ki a keze alól.

Legtöbb művét a Magyar Nemzeti Galéria őrzi, de vannak művei magántulajdonban is.

 

                                  

        Önarckép 1921-ből                              A Dózsa-sorozat 5. darabja                            Hídépítők (1932)

Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.18 0 0 346

502 éve született Fráter György 

köznyelven a „fehér barát”, pálos szerzetes, katona, országos és erdélyi politikus, helytartó, váradi püspök, majd esztergomi érsek és bíboros.

Az Erdélyi Fejedelemség megszervezője. A 16. század második felében alakult ki az Erdélyi Fejedelemség. Megszervezése Fráter György nevéhez fűződik. 1541 előtt Erdély nem volt önálló ország. Területéhez a leválasztott részek tartoztak (Partium). A lakosság vallási téren is megosztott volt. A magyar vármegyék, a székely és a szász székek alkották a három nemzetet. Rendi szervezetük elütött egymástól. Az új állam vezetője névlegesen János Zsigmond fejedelem volt, de a legfontosabb döntéseket Fráter György hozta. Külpolitikailag Erdély nem volt független, hűbérura a szultán volt, akinek adót fizetett. Fráter György 1551-ben lemondatta János Zsigmondot a trónról és Erdélybe Habsburg-katonaságot hívott, erre a török támadásba lendült.

Ezért I. Ferdinánd király meggyilkoltatta.

 

    

 

                                   Fráter György meggyilkolása rézmetszet

Előzmény: Törölt nick (345)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.17 0 0 345

Ma 405 éve 1609. június 17-én fejezte be és keltezte Szenczi Molnár Albert (1574. – 1634.) magyar református lelkész, nyelvtudós, filozófus, zsoltárköltő, egyházi író, műfordító a Nova grammatica Ungarica (Új magyar nyelvtan) című, az első teljes rendszeres nyelvtanunkat tartalmazó művét, amely 1610-ben látott nyomtatásban napvilágot.

A grammatika felépítéséhez Petrus Ramus latin nyelvtanát választotta, a példákat a Károlyi-bibliából, Székely István Krónikájából és más magyar művekből vette; ezzel párhuzamosan a bibliakiadás hibáit is javítgatta. A munka így két évig tartott, a szerző saját megfogalmazása szerint: „bizony sokat verítékezett elmécském”.

Szenczi Molnár Albert nyelvtana kora tudományos színvonalának javát képviseli. Célja az volt, hogy idegenek számára lehetővé tegye a magyar nyelv elsajátítását, ezért a teljes nyelvtani rendszerezésre törekedett. A hangtan, alaktan mellett a mondattant is tárgyalja, és rendszerbe foglalja a magyar nyelv helyesírási és stilisztikai sajátosságait.

Grammatikája az első olyan magyar nyelvtan, amely mondattannal együtt fennmaradt. Saját korában még Pázmány Péter dicséretét is kiérdemelte; a gyakorlatban a 18. század végéig kézikönyvként használták.

 

                                                  

Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.17 0 0 344

196 éve született Charles Gounod francia zeneszerző.

1859-ben megírta Goethe nyomán, Jules Barbier és Michel Carré librettójára a Faustot. Az operát először a Théatre Lirique-ben mutatták be. Nagy siker volt, a franciák mai napig nemzeti operájuknak tartják. Sikerét a jó szerepeknek, a remek dallamfűzésnek, a nézőt, hallgatót lekötő történetnek köszönheti. Gounod-t becsületrenddel tüntették ki, egy csapásra a francia zene elismert tekintélye lett.

 

Gounod-t egyműves zeneszerzőnek tartják. Faustja azonban olyan keresett darabja a világ operaszínpadainak, ami mindenképpen a francia operazene fontos szereplőjévé emeli. Erős melodikus tehetség, de a drámai erővel híján van. Olyan komponista, aki a hangzatos operapátosz helyébe a gazdagon áradó dallamot állította.

Művei közül megemlíthető még a nagyközönség körében népszerű Méditation vagy Ave Maria, amit Bach C-dúr prelúdiumára írt.

 

Előzmény: Sallai Gabri (343)
Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.16 0 0 343

Ma 25 éve  A kivégzett Nagy ImreMaléter Pál és Gimes Miklós ünnepélyes újratemetése. 

A kommunizmusból a demokráciába vezető magyar átmenet egyik legnagyobb hatású szimbolikus eseménye volt1989június 16-án.

1988 tavaszán Kádár János, a kommunista Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára egy amerikai televíziónak adott interjúban kijelenti, hogy Nagy Imrét nem lehet rehabilitálni. Kádár azonban, akinek uralmához Nagy Imre kivégzése kötődött, még megélte a néhai mártír miniszterelnök, hatalmas tömeget megmozgató újratemetését, amely a budapesti Hősök terén tartott ünnepélyes megemlékezéssel indult. A politikai fordulópont az volt, amikor 1989január 28-ánGrósz Károly miniszterelnök és pártfőtitkár külföldi útja idején a kommunista párt belső ellenzékét vezető Pozsgay Imre népfelkelésnek nevezte az 1956-os eseményeket, eltávolítva a megbélyegző ellenforradalmi jelzőt. Ez a gesztus, bár fogadtatása a Magyar Szocialista Munkáspárton belül nem volt egyöntetű, egyértelműen jelezte a Kádár-rendszer legitimációjának felbomlását és Nagy Imre újralegitimizálásának kezdetét.

 

 

 

  

Előzmény: Törölt nick (342)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.15 0 0 342

Ma 170 éve, 1844. június 15-én a Nemzeti Színház igazgatósága által felkért bizottság, melynek többek között tagja volt Vörösmarty Mihály és Szigligeti Ede, meghozta döntését a Kölcsey Ferenc Hymnusának megzenésítésére kiírt pályázatra beérkezett művekről, és Erkel Ferenc kompozícióját nyilvánította győztesnek.

A legenda szerint Erkel Ferenc csupán a pályázati határidő lejárta előtt egy nappal látott munkához, azután, hogy barátja, Bartay Endre, a Nemzeti Színház 1843-ban kinevezett bérlő-direktora bezárta őt a zongoraszobába, mondván: addig nem engedi ki, amíg nincs kész a magyar nép himnusza.

No persze ez csak legenda, de jól hangzik. :)

 

                                                                      

 

                                                                         

                                                                      Az eredeti kéziratok

Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.15 0 0 341

28 éve nyitották meg a Hungaroringet.

Hungaroring  Magyarország legmodernebb autóversenypályája. Budapest és Gödöllő között, az M3-as autópálya közelében található Mogyoród külterületén. A pálya elsősorban a Formula–1 magyar nagydíjról ismert, amit 1986 óta folyamatosan megrendeznek.

Bernie Ecclestone, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke Formula–1-es versenyt akart rendezni a vasfüggöny mögött. Először KínaSzovjetunió és Jugoszlávia volt kiszemelve, végül Magyarországra hívták barátai, Rohonyi Tamásés Frank Tamás.

Már 1983-ban szóba került a verseny magyarországi futamának megrendezése. Lehetséges helyszín volt még aVárosliget és a Népliget is. Végül 1985 szeptemberben a szerződés megkötésekor eldőlt hogy új pályát építenek Budapest mellett Mogyoródon. Tervezését az Aszfaltútépítő Vállalat mérnökei, Papp István és Gulácsi Ferenc végezték, a tervezés számítógéppel való kidolgozásának, világviszonylatban is úttörő jellegű példáját alkották meg.

A pályát 1985október 1-jén kezdték építeni és rekordidő (8 hónap) alatt készült el.A megnyitó 1986március 24-én, a Drapál János-emlékverseny volt.

 

 

Előzmény: Sallai Gabri (340)
Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.14 0 0 340

261 éve született Chudy József zeneszerzőkarmester, feltaláló.

Karmester volt az Erdődy János gróf pozsonyi német színházánál 1785 és 1787 között. Később a Kelemen László által alapított magyar színjátszó társasághoz került Pestre. Itt komponálta Szalkay Antal szövegére a Pikkó herceg és Jutka Perzsi című magyar nyelvű operát. A „szomorú–vígoperát” 1793. május 6-án mutatták be – hatalmas sikerrel. E dátumtól számítják a magyar nyelvű operajátszás kezdetét. Chudy zenei tevékenységének írásos nyomai nagyrészt elvesztek.

Chudynak érdekes, ám elfeledett találmánya is volt: a világ első távíró rendszerét találta fel, amely egymástól mintegy 10 kilométerre lévő őrházak láncolatán alapult, és a jeleket kivilágított ablakrendszerrel szándékozott továbbítani. A később hasonlóan őrházakon alapuló Claude Chappe-féle távírórendszer mozgó karokkal, szemafor rendszerrel valósította meg a jelzéseket, s míg Chappe híres lett, Chudy találmányát elfelejtették.

 

Képet nem találtam, de egy plakátot igen.

 

 

 

 

Előzmény: Sallai Gabri (339)
Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.13 0 0 339

305 éve 1707  június 13-án törvénybe iktatták a Habsburg-ház (második) trónfosztását, melyet már fél évvel korábban, a Szenátus rozsnyói ülésén elhatároztak. Az ország igazgatását II. Rákóczi Ferenc fejedelemre és a szenátusra bízták. A trónfosztást követően fejedelmi helytartóvá kinevezett Bercsényi Miklóstól származik a szólás "Eb ura fakó, József császár nem királyunk többé". A jelentős esemény helyszínét azóta Ónod és Köröm település is magáénak vallja, s az évfordulók alkalmával mindkét helyen megemlékeznek a történelmi gyűlésről.

 

  

 

II. Rákóczi Ferenc             Bercsényi Miklós. Tőle származik az "Eb ura fakó" mondás

Előzmény: Sallai Gabri (338)
Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.12 0 0 338

495 éve született I. Cosimo de’ Medici  Felépítette Firenze tengerparti flottáját, amely jelentős szerepet játszott a lepantói tengeri ütközetben1569-ben V. Piusz pápátólmegkapta a nagyhercegi címet. Mivel a köztársasági intézményeket teljesen felszámolta, a városházára sem volt többé szükség, ezért családjával a Medici-Riccardi palotából átköltözött a Palazzo Vecchióba, majd onnan 1560-ban áttelepültek a Pitti-palotába, s ez lett a továbbiakban a nagyhercegek rezidenciája. Építésze, Giorgio Vasarival 1559-ben megkezdte az Uffizi építését, ahová Cosimo a nagyhercegség különböző hivatalait kívánta összpontosítani. Cosimo alapítása volt a Firenzei Képzőművészeti Akadémia1565-ben. Ő alapította a Szent István Lovagrendet 1554-ben, amit a pápa csak 1562-ben szentelt fel.

 

Előzmény: Törölt nick (337)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.11 0 0 337

Ma 505 éve, 1509. június 11-én vette nőül első feleségét, Aragóniai Katalint VIII. Henrik. Katalin után még öt feleség következett, melyek közül kettőtől lefejezés módszerével vált el a király. Katalin ezt még megúszta, mivel tőle elvált Henrik, egyrészt mert Katalin csak lánygyermeket szült, a fiúgyermekek halva születtek, tehát az utódlás miatt gondjai voltak. Másrészt meg már jó ideje szeretője volt Boleyn Anna, s őt szemelte ki következő feleségnek, arra való tekintettel is, hogy Katalin - aki a házasság előtt Henrik bátyjának özvegye volt - nyolc évvel idősebb lévén már nem érdekelte egyáltalán. A válás azonban gondot jelentett, mivel a pápa nem volt hajlandó a váláshoz hozzájárulását adni. Ennek lett végső soron a következménye az anglikán egyház megalakítása, s így Henrik ezen új egyház legfőbb fejévé önmagát tette meg. Ennek meg végül Morus Tamás kivégzése volt a következménye, mivel az nem volt hajlandó felesküdni a királyra egyházfői minőségében.

Tehát ezekre a dolgokra is érvényes a francia mondás: Cherchez la femme!

 

                                                 

Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.11 0 0 336

104 éve született Jacques-Yves Cousteau közismert francia tengerkutató, felfedező, természettudós és filmkészítő, aki életét a tengeri felfedezéseknek szentelte.

Katonai tanulmányainak befejezése után Toulonban megszervezte a haditengerészet víz alatti tanulmányokkal foglalkozó kutatócsoportját. A katonai célú fejlesztések eredményeként nevéhez kötődik a könnyűbúvár-légzőkészülék kifejlesztése. Leszerelése után egy korábbi aknaszedő hajót átalakított oceanográfiai kutatóhajóvá, amelyet Calypso néven ismert meg a világ.

Népszerűségét természetfilmjeinek széleskörű ismertsége okozta, és tudományos munkásságának elismeréséül a Francia Akadémia tagjává fogadta. Franciaországban le commandant Cousteau-nak, (Cousteau parancsnoknak) nevezik, de a világ más területein inkább Jacques Cousteau-ként vagy Cousteau kapitány-ként emlegetik.

 

  

 

                                             Calypso

 

Előzmény: Törölt nick (335)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.10 0 0 335

Ma 70 éve, 1944. június 10-én hajtotta végre az SS az Oradour-sur-Glane-i vérengzést.

1944. június 10-én a németek Oradour-sur-Glane-ba érkezése után a katonák házról házra haladva kinyittatták az ajtókat és – szavaiknak fegyvereikkel adva nyomatékot – kényszerítették még a betegeket is, hogy a falu főterére menjenek. 

A németek két csoportra osztották az egybegyűlteket: egyik oldalra küldték az asszonyokat és a gyerekeket, a másikra a férfiakat. A férfiakat öt különböző pajtába terelték, ahol legéppuskázták őket, majd a holttesteket rőzsével és szalmával borították be, melyet meggyújtottak. A nőket, elsősorban családos anyákat és iskoláskorú gyermekeiket, a község templomába zárták. A katonák a templom főhajójába, közel az oltárhoz elhelyeztek egy nagy ládát, melyből zsinórok lógtak ki. A zsinórokat meggyújtották, a tűz gyorsan elérte a ládát, amelyet erős robbanás vetett szét, és amelyből vastag, fojtó füst tört elő. A menekülni próbálókra a katonák tüzet nyitottak, majd a földre rogyott testekre szalmát, rőzsét és székeket dobáltak és meggyújtották.

Az SS katonák ezután ismét végigjárták a település házait és azokat, akik az első körben kimaradtak – főleg a magatehetetlen időseket és fekvő betegeket – agyonlőtték, majd az épületeket felgyújtották.

 

                

Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.10 0 0 334

185 éve  rendezték meg először az Oxford-Cambridge evezősversenyt.

 Az ötlet 1829-ben fogalmazódott meg két barát, a Cambridge-ben tanuló Charles Merivale és az Oxfordi Egyetem padjait koptató Charles Wordsworth (a költő unokaöccse) fejében, s a cambridge-iek hamarosan el is küldték az evezősversenyre szóló kihívást a nagy riválisnak. (A hagyomány szerint ma is az előző évben vesztes csapat hívja ki revánsra legyőzőjét.) Az első vetélkedésre még 1829-ben került sor Henley-ben, a korabeli újságok szerint mintegy 20 ezer ember kíváncsiskodott a folyóparton. A versenyt az első rajt után megállították és újraindították, a második rajt után Oxford meggyőző fölénnyel diadalmaskodott.

    

 

  

 

                                                   

                                                                                   Charles Wordsworth

                                                   Charles Merivale & 

 

                                                       

Előzmény: Törölt nick (333)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.09 0 0 333

Ma 125 éve, 1889. június 09.-én halt meg a modern magyar katonai térképészet úttörője, Tóth Ágoston Rafael honvédezredes, hadmérnök, térképész.

Részt vett Bem Észak-Erdélyt felszabadító hadjáratában. December 23-án, a dési ütközetben egy zászlóalj élén átkelt a jeges Szamoson és szuronyrohammal eldöntötte az ütközet sorsát.

Karl Urban ezredes második, 1849. februári erdélyi betörésekor a kolozsvári helyőrség egy részével Besztercénél útját állta a császári csapatoknak, majd a Medgyesről odaérkező Bemmel együttműködve újra kiszorította őket Bukovonába. Helytállásáért Bem ezredessé léptette elő és kinevezte Beszterce katonai parancsnokává. Jelentős érdemeket szerzett Észak-Erdély katonai védelmének megszervezésében, ezért Czetz János lovasbalesete után egész Erdély katonai parancsnokává nevezték ki. Az erdélyi lengyel légió szervezése kapcsán azonban nézeteltérése támadt Bem tábornokkal, aki június elején felmentette beosztásából.

Ott volt a világosi fegyverletételnél. Az aradi haditörvényszék előbb halálra ítélte, amit később tizennyolc év várfogságra változtattak. Olmützben töltött büntetéséből 1856-ban amnesztiával szabadult.

A kiegyezés után a közmunka- és közlekedési minisztérium topográfiai osztályának – a Honvéd Térképészeti Intézet elődjének – megszervezésére és vezetésére kapott megbízást. 1869-ben az újonnan felállított királyi honvédségben ezredesi rangot kapott. Topográfiai tudományos munkásságának elismeréséül a Magyar Tudományos Akadémia 1871-ben levelező tagjául választotta. Minisztériumi munkája mellett több hadtudományi művet írt és a pesti tudományegyetem katonai tanfolyamának előadója volt.

 

                                                         

Sallai Gabri Creative Commons License 2014.06.09 0 0 332

233 éve született George Stephenson  angol mérnök, a gőzmozdonyos vontatás tökéletesítője. Gőzmozdonya 1435 mm-es nyomtávval rendelkezett (4 láb 8½ hüvelyk), ami a mai normál nyomtáv szabványa. A világ vasúthálózatainak több mint 60%-a ezt alkalmazza. Első "műve", az 1815-ben készült Blücher ugyan mai szemmel kezdetlegesnek tűnik, de ez volt az első olyan jármű, amely a Stephenson által úttörőként alkalmazott peremes kerekeinek köszönhetően a síneken maradt, és 4 kilométeres óránkénti sebességgel 30 tonna súlyt tudott elvontatni.

 

 

Előzmény: Törölt nick (331)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!